Gość: Wawka IP: 217.96.43.* 22 lata temu Proszę o radę jak wywabić duże plamy ze smoły na kurtce ortalionowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izalil Re: Plamy ze smoły 22 lata temu Plamy ze smoły należy wywabić przed praniem, gdyż po praniu niczym sie ich nie usunie. Plamę należy zwilżyć terpentyną lub benzyną i wykruszyć. Jeśli zostaną żółte plamy, trzeba to miejsce przetrzeć wodą utleniona (może byc z dodatkiem amoniaku) i uprać kurtke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytryna Re: Plamy ze smoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu plamy nalezy zmiękczyć masłem lub margaryną,następnie zastosować VAINSH w/g przepisu na opakowaniu. nie radzę stosować terpentyny i benzyny,gdyż zostawiają zacieki,których nie da się usunąć. plamy usunąć przed praniem,gdyż woda utrwala plamy. życzę powodzenia.H. Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: Plamy ze smoły 22 lata temu Przy odplamianiu rozpuszczalnikami - benzyna, terpentyna - zaplamione miejsce należy zwilżyć dookoła czystą wodą, aby uniknąć zacieków. Plamy za smoły, tak jak pisze Cytryna, można pokryć masłem na kilka godzin (zostawić na całą noc). Następnie uderzać w plamę szczotką namoczoną w benzynie. Pod plamę podłożyć szmatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koka Re: Plamy ze smoły IP: *.retsat1.com.pl 22 lata temu smoła, smary -natrzeć masłem albo gliceryną, po 12 godzinach zmyć benzyną i suszyć talkiem; -benzyną; -z wełny: wodą utlenioną z amoniakiem; Odpowiedz Link Zgłoś