Gość: alibabka IP: *.ssp.dialog.net.pl 16 lat temu Jakie prezenty dajecie swoim Mamom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu ja zawsze bukiet róż i gotuję obiad:) Odpowiedz Link Zgłoś
nikoru Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Ja zawsze daję bukiet kwiatów zerwanych na łące. Mama zawsze na niego czeka i bardzo się cieszy. To taki nasz rytuał :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arleta Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.static.korbank.pl 16 lat temu w tym roku kupiłam jej piękną figurkę veronese, wiem że lubi takie stylowe rzeczy. figurki veronese Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Mój prezent dla Teściowej nie będzie oryginalny, tylko praktyczny. Kupiłam ciepły polar i piżamkę. Mamie niestety mogę tylko zapalić znicz :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helutka Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.4web.pl 16 lat temu sonia-3 napisała: > Mój prezent dla Teściowej To jest Dzień MATKI, nie teściowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu A doczytałaś jej post do końca? To, że Ty masz w d... teściową nie oznacza, że wszyscy mają, pewnie macosze też byś tak powiedziała, co? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helutka Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.4web.pl 16 lat temu ritsuko napisała: > A doczytałaś jej post do końca? To, że Ty masz w d... teściową nie > oznacza, że wszyscy mają, pewnie macosze też byś tak powiedziała, co? > :/ A ty ritsuko umiesz czytać ze zrozumieniem? Dzień Matki, nie Teściowej. Czy jeśli jej nieżyjąca matka miała na imię, powiedzmy, Halina to ona też na imieniny matki kupuje prezent teściowej, która ma na imię, powiedzmy, Zofia?.. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu do Helutki: 1. w wielu rodzinach małżonkowie do rodziców obojga zwracają się per "mamo" i "tato", zamiast "teściowo" i "teściu" 2. osoba, której rodzona matka zmarła może odczuwać potrzebę zastąpienia jej przez inną osobę, np. teściową, szczególnie, jeśli są w bliskich relacjach, i ty nie możesz tego nikomu zabronić 3. nie odpowiedziałaś na pytanie Ritsuko, czy, gdybyś miała macochę zamiast matki, to czy kupowałabyś jej kwiaty na Dzień Matki, czy też nie, bo nie jest ona Twoją biologiczną matką. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu mimo, ze mam mamę i mam z nią bardzo dobre i bliskie relacje to z tesciową (nieoficjalną) także i na takie święto wspólnie z partnerem szykujemy niespodziankę etc. także mimo, że nie jesteśmy małżenstwem to mówię do niej mamo dla mnie to nic dziwnego, tymbardziej gdy czyjaś mama nieżyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helutka Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.4web.pl 16 lat temu 1. Też zwracam się do matki mojego męża per "mamo", ale to nie jest moja matka, więc na Dzień Matki nie ja daję jej prezent czy składam życzenia, ale jej własne dzieci. 2. Nikomu nie zabraniam obdarzać uczuciami dowolne osoby.Ale po to ludzie wymyślili święta w rodzaju dnia ojca czy matki, aby honorować w tych dniach konkretne osoby, czyli w Dniu Matki - matkę, w Dniu Ojca - ojca. Jak chce się uhonorować teściową to można to zrobić w innym, dowolnie przez siebie wybranym dniu:) 3. Ritsuko nie zadała mi takiego pytania, więc odpowiadam Tobie. Jeśli macocha wychowywałaby mnie od dziecka zamiast matki, która albo by się mnie wyparła, albo umarła, kochałabym ją i nazywała mamą to tak, kupowałabym jej kwiaty. W przypadku teściowej taka opcja nie istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teściowa Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.scom.za.digi.pl 16 lat temu Teściowa to też matka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.4web.pl 16 lat temu Taa, jasne, i babcia to też matka. Odpowiedz Link Zgłoś
miaowi Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu A Kopernik była kobietą! Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Gość portalu: teściowa napisał(a): > Teściowa to też matka ależ oczywiście, matka męża włączając się do dyskusji jestem z ugrupowania "matkę ma się jedną" , a swięto teściowej jest jakoś w marcu czy lutym Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Gość portalu: Helutka napisał(a): > To jest Dzień MATKI, nie teściowej. Ten Twoj komentarz jak i nastepne sa nie na miejscu, zero kultury i wyczucia. Przepraszam za offtopic ale nie moglam sie powstrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.walbrzych.vectranet.pl 16 lat temu Popieram. Ja dla Kochanej Teściowej (moja Mama zmarła) kupiłam czkoladki i napisałam wiersz :) Natomiast na cmentarz również pojadę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helutka Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.4web.pl 16 lat temu Mel.lu a w którym konkretnie miejscu wykazałam ten brak kultury i wyczucia? Bo trudno się odnieść do takich ogólników:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.chello.pl 16 lat temu veronese faktycznie "stylowe"... xD Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Wysyłam kartkę i dzownię. A kiedy jestem w domu w okolicy tego święta kupuję prezent, coś małego, drobnego - czasami czekoladki, czasami zdjęcie w ramce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu ja kupuję w necie i wysyłam z życzeniami.. w tym roku czekoladki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: 217.153.134.* 16 lat temu wspólne wyście córek i mamy do teatru :) Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu my do kina. I desery lodowe obowiązkowo ;) W ub. roku była Mamma Mia, ale był ubaw :D Odpowiedz Link Zgłoś
passionati Re: Dzień ! 15 lat temu Ja z mężem chodzimy oboje do mojej potem lub najpierw zależy gdzie po drodze do jego mamy z kwiatami Obie mamy maja święto , bo do tesciowej mówię mamo i mój mąz także tak mówi do mojej mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Czekoladki pewnie, takie z kwiatkami i biedronami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: planetaskarbow Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: 109.231.50.* 16 lat temu A ja swojej mamie wygrałam czekoladki na fejsie.A że jest maniaczką bielizny to jej komplecik Kingi w promocji zakupiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ice_ice Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Dopiero w tym roku wpadłam na pomysł z Pocztą kwiatową, bardzo żałuję, ze nie wcześniej, bo kwiatki dostarczone przy koleżankach są warte 3 razy tyle, ile dane w domu. Żałuję, ze nie pomyślałam o tym wcześniej, ze mogłabym jej sprawić taką przyjemność, a teraz jest na emeryturze. Ale i tak poczta kwiatowa pójdzie. Telegram czekoladowy też jest niezły, ale mama lubi tylko czekoladę miętową, a takich na tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Mieszkam bardzo daleko od mojej mamy, nie zawsze moge byc, kiedy jest taki dzien. Wysylam kartke, dzwonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.aster.pl 16 lat temu Ja co roku staram się coś innego podarować: kupon na masaż,do kosmetyczki, bilety do teatru, wyjście do restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_mama Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: 212.59.248.* 16 lat temu A ja kiedyś jako mama ;-) dostałam od syna ksiażkę do Linuxa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.home.aster.pl 15 lat temu W tym roku postanowiliśmy z siostra zaskoczyc mame dając jej prezent,którego mysle w ogole sie nie spodziewa,a mianowicie -zdjęcie na płótnie,nasze wspólne z ostatnich wakacji.Mysle ze mama sie wzruszy,kiedy zobaczy takie zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulu Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.finemedia.pl 16 lat temu dyktafon do nagrywania szefa, który jej ubliża i łamie prawo pracy. będzie miał facet pozew o mobbing. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopez Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Ja z mężem kupujemy zawsze bilety do teatru - robimy dzień matki z dniem ojca - oboje dostają bilety - w tym roku teatr komedia i przedstawienia Podwójna rezerwacja oraz Zamiana na wakacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu To powiedz znajomej, że "z motylarni" się pisze przez jedno I :-D Moja Mama dostanie czekoladki w kształcie narzędzi ogrodniczych. Jestem pewna, że się ucieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.adsl.highway.telekom.at 16 lat temu bilety, gotowane obiadki i wlasnorecznie wykreowane smakolyki, marmeladki, likiery itp. jak najbardziej. Ksiazka do Limuxa - hit. Kupowane kwiaty i czekoladki - tez w porzadku, jakies niebanalne dodatki do kapieli (nawet nadajace sie do przeslania poczta malo wazace (:-) mydlane platki roz - to chyba tez opcja sensowna. Podobnie jak obdarowywanie kogos rzeczami ogrodowymi dla wielbicielki ogrodow, tarasow czy balkonow. Ale szczerze mowiac obdarowywanie kogos figurkami, wazonikami itp. zbieraczami kurzu wydaje mi sie zbyteczne. (Nie mowie tu wcale o aspektach estetycznych, o nie! No bo ogustach sie nie dyskutuje). Ale takie stojace co nie co ma sens w przypadku wlasnorecznie wykonanych prezentow od dzieci, wnukow itp. Sama nienawidze takich kupnych oryginalnych badz "stylowych" prezentow i staram sie ich rowniez nie dawac (nawet tych dostanych ;-P). Mysle w dodatku, ze przecietna mama w wieku od 50tki wzwyz (a do tej grupy moja nalezy) ma baterie wazonikow, swiecznikow, figurek (a ile takich swietych w dodatku ;-)i tym podobnych bibelotow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.adsl.inetia.pl 16 lat temu A ja mojej Mamie kupuję co roku coś ładnego z biżuterii. Mama raczej nie kupuje sobie sama bizuterii ze względów finansowych więc bardzo się cieszy. A i mnie jest przyjemnie gdy widzę moją Mamę w naszyjniku ode mnie. W tym roku nie będę mogła wręczyć pezentu osobiście ponieważ Mama mieszka daleko. Zamówiłam prezent przez internet i będzie wysłany przez sklep internetowy bezpośrednio do Mamy. Będzie miała miłą niespodziankę. Polecam Wam taką formę jeśli nie możecie być w tym dniu z Mamami. Prezent kupiłam w antypodymody.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mafika Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.icpnet.pl 16 lat temu Ja zazwyczaj kupuję książkę (od mola dla mola ;)). W tym roku będzie jednak wyjątkowa książka, bo przetłumaczona przeze mnie. Ma się ukazać w tym tygodniu, mam nadzieję, że zdążę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu ja w zeszłym roku zabrałam mamę do Śląskiego Wesołego Miasteczka, mama bardzo się ucieszył i nieźle ubawiła, przy okazji ja też :)) Odpowiedz Link Zgłoś
miaowi Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu O, też tłumaczysz? Napisz mi na prv, pochwal się co to :) albo chociaż z jakiego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HHH Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.static.tvk.wroc.pl 16 lat temu Funduję jej masaż w salonie piękności. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Znalazłam w domu mnóstwo starych niewykorzytanych kartek na mięso, naklejam jako laurkę i dołączam do pięknej oryginalnej szynki parmeńskiej, którą mama mogłaby się odżywiać przez cały czas, gdyby tylko miała tyle pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icety Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.e-wro.net.pl 16 lat temu A ja mam tego dnia urodziny, więc zawsze świętujemy razem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onirys Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu Moja Mame niezmiernie ucieszyl w zeszlym roku kosz delikatesowy- znalazlem strone sklepu z wymyslniejszymi produktami w tym z ubostwiana przez mame kawa Gevalia, poprosilem o stworzenie kawowo- slodyczowej kompozycji w okreslonym budżecie i powstal naprawde fajny prezent; strona ma adres www.smaczajama.pl moze kogos zainspiruje :) Ja w tym roku tez skorzystam z uslug tego sklepu bo juz wypatrzylem u nich super likiery- np. fiolkowy (nie zartuje!) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Coś mnie się dziwnie zdaje od jakiegoś czasu, że moja mać to by chciała kota dostać tym razem. No, niekoniecznie na Dzień Matki, byle był. Hmm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trele ekg Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu jestem lekarzem i to jest spam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p44 Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.ip.netia.com.pl 16 lat temu Myślę, że to jest dobry pomysł na prezent: merlin.pl/Matka-odchodzi_Tadeusz-Rozewicz/browse/product/1,181023.html Odpowiedz Link Zgłoś
aga11900 Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Buziaczek obowiązkowo :) Mój brat chce kupić mamie jakiś kremik ale próbuje go namówić abyśmy kupili mamie buty easy tone, które modelują nogi i pupcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marzenes Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu wykupiłam mamie zabieg relakcująco- upiększający z masażem na twarz w gabinecie kosmetycznym:) myślę, ze będzie zadowolona, bo lubi o siebie dbać, a taki relaks i chwila przyjemności napewno jej się przydadzą Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-blady Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Może coś takiego? [img]https://4.bp.blogspot.com/_5-itl0sb48U/S_ZIEdFa3mI/AAAAAAAAAGU/alvVxpH5Bdw/s320/p%C5%82ytko(obrazki)+szkliwione+15+z%C5%82szt.JPG[/img] [img]https://1.bp.blogspot.com/_5-itl0sb48U/S9LoMjiSqRI/AAAAAAAAADg/N_pbpuwZ0YE/s320/DSCF8680.JPG[/img] [img]https://1.bp.blogspot.com/_5-itl0sb48U/S9CXtPhKohI/AAAAAAAAABE/L5n_oWcje0E/s320/III+strona4.JPG[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-blady Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu galeriabarak.blogspot.com/search/label/Na%20zam%C3%B3wienie Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Jestem już od wielu lat babcią,składam życzenia znajomym mamom bo to święto tych co urodziły i wychowały. . Ale jestem jeszcze teściową i mamą . Czy mam składać swoim dziewczynkom życzenia 26 05 - obie są mamami ,czy powinnam złożyć tylko córce ,że tyle sukcesów osiągnęła w wychowaniu dzieci , czy powinnam złożyć życzenia synowej / skoro teściowa nie matka/ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helutka Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.4web.pl 16 lat temu Litości! Czy jak jest Dzień Ojca to składasz życzenia wszystkim znajomym ojcom? A na Dzień Babci wszystkim babciom...itd, itp? Nie dajcie się zwariować! Na Dzień Matki składa się życzenia własnej matce, tak MATCE, nie teściowej, nie córce (tej mogłabyś składać na Dzień Córki, gdyby takowy był), nie synowej, nie sąsiadce itd. itp! Mam wrażenie ago-koso, że boisz się po prostu, że Twoje dzieci zapomną o tym dniu i chcesz im w tak idiotyczny sposób przypomnieć! Odpowiedz Link Zgłoś
bodum Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Helutka jak masz taki tok myślenia to sobie z nim żyj, a my będziemy składać życzenia teściowym, skoro mówimy do nich mamo i tak czujemy ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helutka Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.4web.pl 16 lat temu Ależ proszę bardzo bodum, możesz składać życzenia teściowej na Dzień Matki, synowi na Dzień Teściowej, mężowi na Dzień Kobiet. Tylko nie sądź, że inni uznają to za normalne:))) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu Pomysl dla majacych jedna reke prawa, a druga lewa :) sew4home.com/projects/bath-linens/581-mothers-day-spa-wrap Jesli towarzyszylby temu karnet do spa, bylaby pelnia szczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
ilika Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty 16 lat temu moja mama w tym roku dostanie książkę pt. "Cukiernia pod amorem" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. Myślę, ze spodoba jej się, ponieważ to książka bardzo kobieca i opowiadająca o kobietach. Coś w sam raz dla kochanej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamma Re: Dzień Matki - oryginalne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu ja się zastanawiam co dostanę na mój pierwszy dzień matki:) Odpowiedz Link Zgłoś