Dodaj do ulubionych

Resekcja zęba - czy ktoś miał?

20 lat temu
Chciałabym się dowiedzieć jak to wszystko wygląda z punktu widzenia pacjenta. Czy to boli, jak długo trwa taki zabieg i na co trzeba uważać po zabiegu. Jeśli ktoś z was miał taki zabieg to podzielcie się swoim doświadczeniem.
Obserwuj wątek
    • mathias_sammer Re: Resekcja zęba - czy ktoś miał? 20 lat temu
      U dentysty zawsze boli, boli juz przy otwieraniu dziubka. Przygotuj sie wiec:)

M.S.
    • pieskuba Re: Resekcja zęba - czy ktoś miał? 20 lat temu
      Czy resekcja to to samo co usunięcie? Miałam usuwaną ósemkę. Nie bolało, bo
      przecież od tego jest znieczulenie, niemiłe jest jeno uczucie tarmoszenia za ząb
      gdy jednocześnie trzeba sztywno trzymać głowę :o( Trwało to kilka minut, ale to
      kilka oznacza bardziej trzy niż pięć :o) Potem trzeba uważać, żeby nie wypłukać
      skrzepu, co się tam wytworzy, bo to grozi powikłaniami. I pomaga ssanie tabletek
      Tantuum Verde.

piekuba
    • Gość: mariolka Resekcja zeba IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20 lat temu
      to resekcja wierzcholka korzenia zeba , czyli usuniecie zakonczenia korzenia
      zeba z okolicznymi tkankami zmienionymi chorobowo. Zabieg wwykonuje sie w
      znieczuleniu miejscowym, tzn okolica operowana jest ostrzykiwana srodkiem
      znieczulajacym, podobnie jak przed usuwaniem zeba, zwykle w nieco wiekszej
      ilosci.Zabieg nie powinien w ogole byc bolesny, moze trwac 20 min lub nieco
      dluzej. Miejsce operowane zaopatrywane jest szwami. W pierwszych godzinach po
      zabiegu nalezy unikac goracych napojow i palenia tytoniu, mozna zastosowac
      chlodzace oklady. Przez pare nastepnych dni spozywac miekkie pokarmy.
      Powodzenia!
      • Gość: dona Re: Resekcja zeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        mam za sobą taki zabieg, niestety trochę bolało,a nie jestem panikarą. Resekcja
        uratowała mi jeden z przednich zębów, który obumarł po urazie. Po resekcji dość
        długo trzeba delikatnie obchodzić się z zębem ponieważ musi odbudować się
        usunięta chora kość. Ktoś słusznie zauważył, że sama myśl o dentyście już boli,
        ale pomyśl o korzyściach. Resekcja ratuje ząb przed usunięciem i problemami
        protetycznymi.:)
        • Gość: Monika Re: Resekcja zeba IP: *.88-201-80.adsl.skynet.be 20 lat temu
          Ja rowniez mialam resekcje jedynki, tak ja uratowalam od usuniecia , zrobila mi
          sie cysta na koncu korzenia.Sam zabieg ogolnie nie jest przyjemny, ale godzine
          po nim zaczela puchnac mi twarz i taka chodzilam tydzien , przy tym w pierwszym
          dniu mialam goraczke , bralam rowniez antybiotyki . Takie straszne to nie jest
          i mozna przezyc, co najwazniejsze- uratowac zab .Powodzenia.
          • Gość: Lena Re: Resekcja zeba IP: *.icpnet.pl 20 lat temu
            Ja niedługo też mam przejść resekcje jedynki i trochę się boję. Nie tyle samego zabiegu co tego co będzie po nim. Czy po zabiegu to bardzo boli? jakie braliście tabletki na ból?. Jak długo czekaliście na zdjęcie szwów. I czy przy jedzeniu to bardzo przeszkadza, czy trzeba szczególnie uważać jak i co jeść? Pomóżcie bo im więcej będę wiedziała tym mniej będę się bała.
    • Gość: Monika Re: Resekcja zęba - czy ktoś miał? IP: *.icpnet.pl 20 lat temu
      :)
    • michelle2004 Re: Resekcja zęba - czy ktoś miał? 20 lat temu
    • Gość: cytrusowa Re: Resekcja zęba - czy ktoś miał? IP: *.h.pppool.de 20 lat temu
      a czy ktos mial resekcję wierzchołka korzenia ale szóstki dolnej?

bo ja teoretycznie powinnam to miec, ale lekarze w Polsce boją się podjąc
      ryzyko, bo w poblizu jest nerw i tęstnica jesli dobrze pamiętam:-(
      a w niemczech, gdzie o koniecznosci tego zabiegu mnie poinformowano, ponoc to robią.
      • Gość: Monia Re: Resekcja zęba - czy ktoś miał? IP: *.icpnet.pl 20 lat temu
        Czy u kogos po resekcji jedynki ruszał się ząb. Bo mi się wydaje że się rusza i troche się boję. Czy to tylko takie uczucie/, czy to normalne po zabiegu?
        • michelle2004 Re: Resekcja zęba - czy ktoś miał? 20 lat temu
          • dona.a Re: Resekcja zęba - czy ktoś miał? 20 lat temu
            niestety, po resekcji zdarza się, że ząb się rozchwieje tak, że w końcu wypada.
            Oczywiście nie od razu, to może się zdarzyć po kilku latach, szczególnie w
            przypadku usunięcia sporej części korzenia z powodu dużych zmian
            przywierzchołkowych. Resekcja z reguły dotyczy przednich zębów od jedynki do
            trójki, stomatolodzy raczej nie podejmują się resekcji ,lub robią to w
            wyjątkowych przypadkach, zębów przedtrzonowych lub trzonowych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka