Gość: ddd IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 20 lat temu ja mam wkładkę od 4 lat i jestem bardzo zadowolona. jak narazie nie mam infekcji pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: madziara Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.man.bydgoszcz.pl 20 lat temu mialam tą wkładke i zaszłam w ciąże po roku,obsuneła sie -miałam pecha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ladybird76 Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Witam! 10 lat ( 2 x po 5 lat )używałam wkładki Cooper T i nie miałam z nią większych problemów.Miesiączki faktycznie miałam dłuższe bo aż 7 dni a z bólami to różnie bywało, jednak nigdy nie musiałam brać tabletek przeciwbólowych:)) Niedawno tj. 21 sierpnia usunęłam ją, bo bardzo chcę zajść w ciążę ale troszkę się boję czy nie będę miała po niej problemów! Mam nadzieję, że niebawem napiszę o tym, że jestem w ciąży i zaszłam bez większych problemów... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alutka Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu mam własnie tę wkładkę od 2 miesiecy.Lekarz mówił abym sprawdzała po okresie sznureczki.Co prawda byłam na pierwszej wizycie u lekarza on mówił że wszystko jest na miejscu,ale ja w domu nie czułam sznureczków.ak to jest?Czy ta spiralka posiada takie sznureczki? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 19 lat temu Czy ta spiralka > posiada takie sznureczki? Tak posiada, być może sama nie będziesz potrafiła ich wyczuć, ja tak właśnie mam;-)) i dlatego chodzę raz na 3 miesiące do gina. Też mam tą właśnie wkładkę już 4 rok i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.inetaccess.pl 19 lat temu Ja mam właśnie pierwszą miesiączkę po założeniu i przyznam się, że nigdy nie miałam tak obfitej jak wczoraj. Mam nadzieję, że dziś będzie lepiej. Ogólnie jestem zadowolona, bo pozwala na zapomnieć o zabezpieczaniu i można się skupić na odczuciach, ale trochę mam dyskomfort etyczny, bo ja z tych, którzy uważają, że człowiek powstaje w momencie połączenia plemnika z komórką jajową i to utrudnienie zagnieżdzenia trochę jest nie tak. Ale cóż żadna metoda nie jest idealna. Nie chcę się faszerować hormonami, a prezerwatywa u nas się nie sprawdza. Acha i mam pytanie, czy któraś z Was zaszła w ciążę po wyjęciu wkładki ? Po jakim czasie i czy nie było komplikacji ? Pozdrawiam S. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 19 lat temu O matko, rozwaliłaś mnie tym "dyskomfortem etycznym". Regularnie mordujesz to, co sama uważasz za człowieka i masz "dyskomfort"... Ludzie to są jednak popieprzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamahani Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu ja mam wkładkę z miedzią od siedmiu m-cy. Kilka dni temu poroniłam ciążę!:( Podczas poronienia wkładka obsunęła się aż do ujścia szyjki macicy, teraz muszę wymienić ją na nową, podobno lepszą. Mam nie lada dylemat. Chciałabym przejść na tabletki w obawie przed następnym poronieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowana Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu miałam wkładkę przez 3 tyg. okazało się ze sie przesunęła i musiałam ją wyjąć- podobno z kazdą kolejna u mnie tak bedzie wiec juz nie probuje a tak sie cieszyłam ze bedę miała problem z głowy na kilka lat. Kobietki pamiętajcie aby chodzic do kontroli szczególnie na poczatku - gdybym nie poszła nie wiedzialabym ze wkładka nie działa prawidłowo i wpadka gotowa! Pilnujcie sie- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Wkładki domacicznes z miedzią - (np. Multiload IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu wkładkę mam od 1,5 roku i uważam,że sprawuje się idealnie. Organizm przyswoił ją bardzo dobrze,tzn. nie przechodziłam zapalenia, miesiączki są bezbolesne i krótkie i nie mam stresu podczas... także chociaż dlatego warto było! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Mam 14 miesieczne dziecko. Cały czas karmie i do tej pory nie mam jeszcze miesiaczki. Czy moge zalozycz wkladke w wazdej chwili czy musze czekac na pojawienie sie krwawienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzu Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.chello.pl 19 lat temu ja również karmię dziecko piersią już prawie rok. Moja ginekolog doradziła mi założenie wkładki dopiero po wystąpieniu pierwszego krwawienia miesiączkowego Odpowiedz Link Zgłoś
azonka1 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 19 lat temu Miałam 2x wkładkę, pierwszą 4 lata, usunęłam żeby zajść w ciążę, zaszłam kilka miesięcy później, urodziłam zdrowego, fajnego syna i zaraz założyłam następną wkładkę. Teraz wyjęłam wkładkę znowu po 3 latach żeby organizm odpoczął, za miesiąc zakładam znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_s Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. 19 lat temu Ja miałam rok i zaszłam w ciążę. Mam fajnego syna, ale być może przez wkladkę był wcześniakim i bardzo ciężko chorował. Mialam propozycję załozyć ponownie, ale odmówiłam. Poznałam tez inne dziewczyny, które mają dzieci 'z wkładką". Wcześniej przez wiele lat uzywałam tabletek i nie było problemu. Teraz mam plastry i jestem zadowolona, ale czekam na implanty dla facetów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdula76 Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. 19 lat temu Witam, jestem świeżo po usunięciu drugiej już wkładki Multiload. Pierwszą miałam najprawdopodobniej źle założoną (albo się obsunęła) i musiała być usunięta. Drugą nosiłam przez prawie 3 lata i niestety obsunęła się, wywołała krwawienie z omdleniem i musiała być usunięta. Obydwoje lekarze, którzy zakładali mi wkładki wiedzieli, że jestem po dwóch cięciach cesarskich i nie mieli przeciwskazań, natomiast lekarz który mi wczoraj usuwał (ordynator oddziału ginekologicznego) jest przeciwnikiem zakładania wkładek po cięciach. Ja już więcej się nie zdecyduję na wkładkę i wracam do pigułek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Witam serdecznie mam pytanko czy usuniecie wkladki jest bolesne??? , wlasnie jestem przed tym mam strasznego pietra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.grodzisk.rgnet.org 17 lat temu Nie boli. Też się bałam, bo zakładanie to nie było nic przyjemnego. Tydzień temu wyjęłam i byłam miło zaskoczona, trwało to baardzo krótko i wogóle nie bolało. Było lekkie plamienie przez dwa dni, ale to normalne, więc nie masz się czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniula Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: 194.152.51.* 16 lat temu czytalam twoja wypowiedz i tez mam dylemat czy zakladac wkladke jak jestem dziesiec lat po cesarskim cieciu pigulek niemoge brac bo mam zakrzepice i co mam robic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alisonka Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Witam Ja mam wkladke Copper T 380 A i mam ja od stycznia tego roku. Miesiaczki co prawda sa dlugie i obfite, a takze sa nieregularne. Teraz mam problem, miesiaczka spoznia sie juz ponad tydzien i boje sie, ze jestem w ciazy. Sprawdzalam czy sprala jest w srodku i okazuje sie, ze sznureczki wyczuwam, ale nie wiem co jest grane. Powiedzcie mi czy czasem wydluzal sie czas pomiedzy miesiaczkami? Jestem zrozpaczona, w piatek ide do ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu ja mam juz 2wkladke jestem zadowolona pelen komfort Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posiadaczka Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: 80.50.238.* 18 lat temu Mam wkładkę Multiload od 1,5 roku. Na początku miesiączki były co 25 dni bez wiekszych problemów. Teraz się wydłużyły. Czasami dochodzi do 33 dni cyklu. Jednak liczę dni wiem kiedy mam płodne i wtedy stosuję dodatkową antykoncepcję. Nie chcę być tą jedną na 1000. Kiedy mi się spóźnia miesiączka to szaleje z rozpaczy ponieważ mam dwie niesforne dziewczynki i narazie nie chcę myśleć o powiększeniu rodziny. Jestem zadowolona z niej i polecam. U mnie nic się nie dzieje, Miesiączki są co prawda bardziej obfite ale to tylko oznaka tego że nie bedzie więcej potomków i bardzo się z tego cieszę. Podrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks06 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.icpnet.pl 18 lat temu W maju 2006 urodziłam synka i od wrześniu 2006 mam założoną tę wkłatkę. Wszystko by było ok, gdyby nie te miesiączki są nie regularne (chociaż zawsze tak miałam), ale są obfite i podczas nich wylatują mi takie jakieś, nie wiem jak to sie nazywa ale wygląda to jak wątróbka wieprzowa. Nie wiem czy to jest powiązane z tą wkładką, czy może coś innego. byłam kiedyś z tym u lekarza i mi przepisała jakieś tabletki i Źle je tolerowałam i przestałam brać. Czy ktoś miał coś podobnego? Na początku myślałam, że to poronienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kecja40 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.crowley.pl 18 lat temu Ja po pół roku od założenia wkładki Coper T zaszłam w ciąże. Zdarza się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi32101 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16 lat temu Ja mam podobny problem,podczas miesiączki też wylatują ze mnie skrzepy krwi,a okres jest strasznie obfity i długi!!! Spirale mam od lutego 2008r.Brałam na to jakieś leki,ale rzadne nie podziałały.Dzisiaj dowiedziałam się,że spirale mogą powodować raka szyjki macicy i tak się zastanawiam czy jej nie usunąć i stosować inną metodę antykoncepcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vika Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.gorzow.mm.pl 18 lat temu Ja mam wkładkę od czerwca tego roku. Komfort psychiczny był do... jakieś dwa tygodnie wstecz. Poczułam jakiś dziwny ból brzucha, takie uszczypnięcie i zaraz po tym ból w podbrzuszu, który puścił po jakiś 15 min. Myślałam, ze to dlatego, ze wkrotce miałam dostać okres, ale dwa dni później odnosiłam wrażenie, ze wkładkę czuję bardziej po prawej stronie, a nie jak było do tej pory po lewej. To też potraktowałam jako objaw zbliżającej się miesiączki, ale nie pojawiła się do tej pory, a mineło już ok 1,5tyg. O przesunięciu, czy przemieszczeniu wkładki dowiedziałam się dziś na forum. Lekaż niestety o takich przypadkach nie informuje. Słyszałam o przypadkach ciąży, ale nie do końca wiedziałam jak to możliwe. Teraz już wiem i kto wie co się okaże podczas wizyty u ginekologa, bo w tym przypadku chyba dłużej nie ma co czekać na upragniony okres. Nie koniecznie musi się to wiązać zaraz z ciążą, ale wiem już, ze coś jest nie tak. Mam już fantastycznego synka( 3l)i nie bardzo chcemy powiększać rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziajka13 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.z-um-fw-gw.man.koszalin.pl 18 lat temu To ja chyba jestem jakimś wyjątkiem - mam cooper-T od 17stego roku zycia, dziś mam lat 39 i nic mi nie jest, zmieniam regularnie co 3-4 lata, ginekolog co pół roku, nie wyobrażam sobie łykania pigułek i tego całego pilnowania regularności, za leniwa jestem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.grodzisk.rgnet.org 17 lat temu Co to za lekarz, że 17-latce wkłada spiralę??? No chyba że nie planowałaś mieć dzieci, albo urodziłaś przed siedemnastką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.pljtelecom.pl 17 lat temu Dwa miesiące temu założyłam wkładkę Multiload, , wczoraj weszłam na wagę i się przestraszyłam,ważę 5 kg więcej, teraz nie wiem czy to przez święta czy może przez wkładkę , ....może tak samo działa jak niektóre proszki antykoncepcyjne.Jak myślicie???? Odpowiedz Link Zgłoś
pamana Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 17 lat temu A niby jak wkladka mialaby wplynac na twoja wage ? miedz to nie hormony,zwyczajnie nalezy mniej jeść i sie ruszac zamiast wymyslac ze to przez wkladke. sama mam 4 rok cooper T ,okres trwa 5 dni ,w 2-3 dniu jest obfity,bolu brak a jesli nawet to 2 no spy i po klopocie. wczesniej 4 lata bralam pigulki i mialam wszystkie skutki uboczne ,wkladka jest najlepsza i najtansza,zalozenie jest refundowane ,wkladka 100 zl na 5 lat,koszty zadne. p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolanta Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.chello.pl 17 lat temu ja tez mam wkladke multiload juz od 1,5 roku i pzyznam sie szczerze ze mam nie regularne miesiaczki a co najgorsze strasznie dlugie ok 10 dni z czego na poczatku sa delikatne a potem sie zaczynaja obfite dziwnie bo wczesniej mialam na odwrot.Fakt jest to wygoda bo nie trzeba pamietac o zabezpieczeniu ,tylko przezrazaja mnie te miesiaczki czy ma ktos podobnie do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: 80.50.127.* 17 lat temu Rany, w końcu znalazłam kogoś z podobnym problemem. Jestem po założeniu wkladki 4 tygodnie temu, po 3 tygodniach zaczęła mi się miesiączka i trwa już 8 dni. Szczerze mówiąc już jestem tym zmęczona no i obawiam się, że coś jest nie tak. Prosze powiedzcie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu chciałabym zapytac ile kosztuje taka wkładka. Brałam tabletki ale strasznie źle się czułam. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_sp Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 17 lat temu Witam, Mam wkładkę Multiload od 3 miesięcy. Jest to juz moja 4 wkładka. Kosztowała ok 70 zł. Na razie jest O.K., miesiączki różnie ale da się wytrzymać. Moje gg: 6240418 Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sliwka Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.icpnet.pl 17 lat temu ja mam wkladke od 2 tygodni i zaplacilam za nia wzaz z zalozeniem 350 zl!jestem wkurzona ze moja znajoma ginekolozka tak ze mnie zdarla!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: line Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.toya.net.pl 17 lat temu witam mam 25 lat, jestem "nieródką" i za około 2 tyg. będę miała zakładana wkładkę Cooper T. Planuję macierzyństwo za jakieś 2 lata. Mam już dość evry - 5 lat non stop - przynajmniej ostatnio dala mi porządnie w "kość". Nie wiem czego mam się spodziewać na początku... Trochę się boję, ale gin powiedział że jak będzie boleć to zrobi znieczulenie. Czy któraś z was miała znieczulenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.grodzisk.rgnet.org 17 lat temu Jeżeli jesteś nieródką, a planujesz macierzyństwo to nie powinnaś zakładać wkładki. Mogą pojawić się komplikacje po wyjęciu wkładki, więc zanim założysz dobrze się zastanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macek_80 Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu ja miałam zakładaną bez znieczulenia,nie bolało.Nie ma co bać się........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.smgr.pl 14 lat temu Ja też jestem nieródką i założylam sobie spirale w zeszlym tygodniu. zabieg nie nalezy do przyjemnych i bolalo strasznie tego samego dnia ale nast dnia bol byl lzejszy i juz nic nie boli :) a zakladane mialam bez znieczulenia.. przeciez to trwa chwilke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nati Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, .. IP: *.120.37.235.dyn.user.ono.com 17 lat temu Czesc dziewczyny! Ja mam wkladke od 5 tygodniu, dostalam 2 dni temu 1szy okres. Tydzien mi sie spoznil. Mam pytanie, czy chlopak ktorejs z was sie skarzy ze go cos czasami kluje i wbija sie? Szukalam tych sznurkow i wyczuwam cos, ale nie nazwalabym to nitkami, bo tylko czuje takie 2 punkciki i faktycznie troche "ostre". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylla Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Wczoraj lekarka zaproponowała mi założenie takiej wkładki i podała koszt 500 zł. Przeglądając ceny w necie taka wkładka kosztuje około 100 zł. Wychodzi na to że założenie to aż 400 zł? Lekarka nie podała mi jeszcze jaka to dokładnie ma być wkładka. Na razie się zastanawiam. Inne dziewczyny pisały że założenie w ramach NFZ jest bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
beti555 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 17 lat temu Gość portalu: sylla napisał(a): > Wczoraj lekarka zaproponowała mi założenie takiej wkładki i podała koszt 500 zł > . > Przeglądając ceny w necie taka wkładka kosztuje około 100 zł. Wychodzi na to że > założenie to aż 400 zł? > Lekarka nie podała mi jeszcze jaka to dokładnie ma być wkładka. > Na razie się zastanawiam. > Inne dziewczyny pisały że założenie w ramach NFZ jest bezpłatne. Ja też słyszałam takie ceny... To co z ta refundacją? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 17 lat temu Dziewczyny refundacja jak najbardziej jest i lekarz powinien założyć wkładkę bezpłatnie, ale po co ma to robić jak może was umówić do gabinetu prywatnego i tam zgolić z was 300-400 zł. Mnie jeden z lekarzy powiedział, że ze względów higienicznych nie zakłada w gabinecie na NFZ!!!! Kiedy spytałam czy w tym jest brudno głupio się tłumaczył. Płacicie nieświadomie jak za ciepłe bułeczki. Ja założyłam wkładkę u innego lekarza na NFZ więc koszty miałam bardzo małe. W tej chwili mam drugą i nie zamierzam niczego zmieniać. Pamiętajcie jednak o badaniach przed założeniem. Z tego co czytam lekarze zalecają wkładki "na oko" a potem jest problem z obsuwaniem. Ważne są zarówno wymiary macicy jak i stan zdrowia kobiety. Bez tego ani rusz. Wkładka COOPER T kosztuje w aptece ok 70 zł ( w zależności od apteki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylla Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Ja tę cenę usłyszałam w prywatnym gabinecie. Wiem, że w ramach NFZ jest to bezpłatnie dlatego zastanawiałam się właśnie nad takim bezpłatnym założeniem. Jednak z innych względów nie założyłam tej wkładki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.grodzisk.rgnet.org 17 lat temu Mój mąż się skarżył, że go kłuje, jak sprawdzałam to w sumie mógł czuć dyskomfort. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oliwia Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, ... IP: *.centertel.pl 17 lat temu Witam, własie dzisiaj została mi usunięta wkładka Mulitiload po pięciu latach, za tdzień będę mieć założoną tą samą . Przez te pięć lat nie miałam znią żadnych problemów. Myślę, że problemy z wkładkami nie wynikają ze samych wkładek ale naszej budowy układu rodnego - jednym kobietą pasują idealnie ale są takie których organizm poprostu nie toleruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: 79.139.88.* 16 lat temu ukogo w rzeszowie zakładałaś wkładkę>? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megrajan Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.dream.net.pl 16 lat temu mam wkładke od ponad miesiąca, pierwsza miesiączka była dłuższa. Pozatym pare dni po założeniu pobolewało mnie podbrzusze . Teraz jest ok , zapłaciłam 300 zł prywatnie , ale nie mam ubezpieczenia więc nie miałam wyjścia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawa Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.adsl.inetia.pl 16 lat temu Ja się zgadzam z teorią, że wszystko zależy od budowy układu rodnego, mam którąś tam z kolei.. zawsze Multiload, czuję się z nimi bardzo komfortowo, miesiączki niezbyt obfite do 7 dni.. dwa pierwsze to raczej takie plamienia, uważam, że to najlepsza metoda i najtańsza, przynajmniej dla mnie.. płacę raz na 5 lat 70 zł i z głowy, żadnego myślenia, pilnowania, biegania co kwartał po recepty, 1 rocznie kontrola, cytologia ok, żadnych nadżderek.. nic z tych rzeczy. Jak ktoś ma dobrą budowę, czyli nie ma za krótkiej macicy, albo jakiegoś tyłozgięcia może wypróbować. Osobiście polecam, a - ja też nie wyczuwam sznureczków, ale przez 20 lat użytkowania nie odczuwam takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
noraczos Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, ... 16 lat temu Witam. A może któraś z Was zakładała wkładkę w Warszawie na NFZ?? Jak tak to gdzie?? Bo mój lekarz za założenie razem z wkładką Multilod powiedział 650 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kamakszi Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 16 lat temu to strasznie dużo. zakładałam prywatnie, ale w świetnej przychodni - profesorska Alfa na Foksal - i płaciłam 300 zł za założenie. Sama wkładka (ja mam Multiload) - ok. 70 zł. Wkładkę kupujesz bez recepty, wcześniej na NFZ trzeba sobie zrobić USG transwaginalne, no i mieć aktualną cytologią. Polecam p. Barbarę Radosiewicz w Alfie :). Odpowiedz Link Zgłoś
sopus Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, ... 16 lat temu mam pytanko , czy któraś z was po założeniu wkładki Multiload nie miała okresu(ja miałam tylko w momencie zakładania i po pierwszym tygodniu),a teraz cisza okres powinnam dostać 8 lipca a tu nic...a juz sie denerwuje:))) odpiszcie Odpowiedz Link Zgłoś
slawa05 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 16 lat temu Witam Byłam wczoraj u mojego ginekologa i za 2 tygodnie umowiona jestem na załozenie wkładki. Zapytałam o skuteczność bo nie planuje już dzieci. Powiedział mi, że w czasie dni płodnych, jak jest owulacja to najlepiej zastosować prezerwatywe. Strzezonego Pan Bóg strzeże. Koszt wkładki chyba ok. 100 zł. a założenie 150 zł. (w gab. pryw) Odpowiedz Link Zgłoś
and-a Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 16 lat temu Pomyśl może nad innym ginekologiem. Większej bzdury nie słyszalam niż to,że przy spirali trzeba sie dodatkowo zabezpieczać?! Nie trzeba, po to ona jest,że zakładasz (tu ważny dobry ginekolog, żeby ją dobrze umieścił), kontrolujesz co jakis czas i masz potem święty spokój na 5 lat! POczytaj więcej na ten temat, popytaj innych ginekologów i naprawdę ja osobiście od takiego konowała bym uciekała! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
slawa05 Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 16 lat temu Sorki, źle się wyraziłam. Chodziło o to zeby w ten dzien kiedy jest owulacja zabezpieczyc sie. 1-2 dni. A pozniej to spoko. Pisze, to co mowił mi lekarz. Wkładkę będę zakładała pierwszy raz dlaczego wczytam wszystko na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
pamana Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload 15 lat temu Niektórzy lekarze proponuja gumke w dni plodne ze względów etycznych. jesli dojdzie do zaplodnienia to zarodek sie nie zagnieżdzi i dojdzie do poronienia co dla nie których jest nie etyczne stąd gumka. Ja majac spirale sie "gumkuję" dodatkowo. p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASIULA Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu WITAM. JA WLASNIE ZACHIALAM URZYWAC TAMPONOW. ZALOZYLAM WSZYSTKO OK PO 2-3 GODZINACH WYCIAGNELAM TAMPONA WRAZ Z SPIRALKĄ COS TAM SIE ODCHACZYLO. CZY KTOS MIAL PODOBNA SYTUACJE ?? JUTRO JESTEM JUZ UMUWIONA NA WIZYTE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, ... IP: *.xdsl.centertel.pl 14 lat temu UWAGA! NFZ refunduje zakładanie i usuwanie wkładek domacicznych. Lekarz nie postępuje etycznie sugerując odpłatne założenie spirali lub jej wyjęcie. Jeżeli przychodzi się do lekarza prywatnie, to i owszem trzeba płacić, to kwestia wyboru. W poradni usługi związane z antykoncepcją są nieodpłatne! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASIA Re: Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload IP: *.play-internet.pl 12 lat temu Ja bylam w poradni u ginekologa zeby mi zalozyl wkladke ale nawet nie wspomnial nic o cenie.Dopiero jak zalozyl to poprosil o 500 zl.A teraz dowiaduje sie ze powinien to zrobic na refundacje z NFZ.TO JAK TERAZ MOGE ODZYSKAC SWOJE PIENIADZE? Odpowiedz Link Zgłoś
slawa05 Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, ... 14 lat temu Wkładkę mam od X.2010 r. co 6 m-cy chodzę na wizyty kontrolne do ginekologa. Za niedługo bedzie 2 lata. Przez ten okres moja wkładka sporo się obniżyła, jest umiejscowiona po części w macicy i kanale szyjki macicy. Lekarz twierdzi, że jestem nadal zabezpieczona ale kazał mi w dni płodne 12-16 dzień (najbardziej kiedy jest owulacja w 14 dniu) zabezpieczyć się prezerwatywą lub wstrzymać się od współżycia. To nie jest tak, że mając wkładkę jesteśmy 100% zabezpieczone, właśnie ciąże się zdarzały kiedy spiralka była bardzo obnizona albo wypadła lub w dniach płodnych (niekoniecznie) dochodziło do zapłodnienia i część z nich kończyła się ciążą. Ja na samym początku nie zawsze zwracałam uwagę na dni płodne, teraz natomiast wolę się zabezpieczyć w tych dniach i nie bać się. W pozostałe dni swobodnie bez zabezpieczeń dodatkowych można sie kochać. Odpowiedz Link Zgłoś