Gość: kin IP: 83.151.32.* 20 lat temu pojawily sie w mojej kuchni...laza po suficie i teraz po pol godzinie sam nie wiem skas jest kolejny...maja czarne lepki....skaaad sie wzielo to paskudztwo? pomocy? wszystko wysprzatane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: la Re: białe robaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu może przynosiłeś do domu ostatnio jakieś owoce lub warzywa z działki,albo grzyby i w nich siedziały robale Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: białe robaczki 20 lat temu To najprawdopodobniej larwy moli kaszowych. Zra kasze i bakalie, jak ich nie ma - zezra i czekolade, i orzechy. Przepatrz wszystkie produkty sypkie - jesli jest w nich cos w rodzaju ledwo widocznej pajeczyny - wywal, tak samo jesli zobaczysz w nich robale. Ocalale pozamykaj je w szczelnych opakowaniach i lec jutro do supermarketu albo gospodarstwa domowego po plytke GLOBOL na mole ubraniowe (taka biala, w azurowym zielonym stojaczku, jakies 10x20cm). Najlepiej kup od razu dwie. Odpakuj jedna i ustaw wysoko na szafce. Larwy i ich uskrzydleni rodzice (wygladaja jak mole ubraniowe, tylko sa szaro-brazowi) skonaja w ciagu tygodnia. Druga plytke trzymaj na wypadek reaktywacji. Jedna dziala ok. 3 miesiecy. Pol biedy, jesli robale przywedrowaly do Ciebie wraz z zakupami. Jednorazowa akcja i po krzyku. Jesli jednak przelaza od sasiadow (o czym przekonasz sie po tych 3 miesiacach, bo stworzenia pojawia sie jak w zegarku, z dokladnoscia co do tygodnia), to kup plytke od razu i dla nich (najlepikej dla tych z gory, i dla tych z dolu). Odpowiedz Link Zgłoś
kreseczka1 Re: białe robaczki 20 lat temu Witaj Miesiac temu mialam ten sam problem. Przejrzałam szafki i znalazłam źródło w bakaliach dokladnie w migdałach, orzechach. po przejrzeniu zawartosci szafki musialam wyrzucic makarony oraz inne produkty gdyz larwy przywarły do opakowań, przemyłam wnętrze szafki wodą z octem a dodatkowo kupiłam raid i mam spokoj:-) Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: białe robaczki 20 lat temu To z pewnoscią molowe niemowlaki. Musi byc tego cały tłum, jak kiedyś miałam w... zwiniętej, w fabrycznym pudełeczku rolce pergaminu! Ale bakalie lubią nade wszystko. Rewizja, eksterminacja i tyle. A potem tylko parę tygodni pełnej czujności bojowej żeby sprawdzić, czy gdzieś sie w międzyczasie cichcem nie rozmnożyły. Znakomity jest Raid do psikania, taki w niewysokiej, pękatej tubie zielono- żółtej. Zabija i mole i larwy, te kuchenne i te ubraniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella a jaka ma dokladna apelacje ten raid 20 lat temu bo to co znam, to tylko na muchy i komary, albo jeszcze na mrowki. ale takiego na te cholery to jeszcze nie widzialam(FR) Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: a jaka ma dokladna apelacje ten raid 20 lat temu Szukałam nawet tego mojego, ale go nie widzę... To jakby pół wysokości normalnego opakowania Raidu, stoi zwykle obok środków na mole, ma na zielonym tle żółty napis RAID a na odwrocie że te mole larwy ich z przeproszeniem jaja itp. Góra też jest żółta, ta z której się psika. Kosztuje jakoś niecałe 10 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: białe robaczki 20 lat temu Tez mialam :( Zajely mi orzechy wloskie i ryz. Przyszly do mnie dwa razy, bo nie wszystko trzymalam w szczelnie zamknietych opakowaniach. Teraz mam wszystko w tupperware albo w sloikach. Podobno one sie pojawiaja, jak cos jest w nieszczelnym opakowaniu nieruszane ponad 2 miesiace (wyczytalam w internecie). Umylam wszystko dokladnie popryskalam jakims spray'em na robactwo (nie pamietam czy to Raid) i mam nadzieje, ze juz sie nie pojawia. A czy te robaki pojawiaja sie tak z niczego? Skads musi sie chyba brac pierwsza larwa? Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: białe robaczki 20 lat temu Teraz mam wszystko > > w tupperware albo w sloikach. A co to są te tupperware?? Muszę też kupić jakieś słoiki/pudełka etc. szczelne na sypkie produkty, bo też mi się zaczęły szerzyć te robale. Co będzie najlepsze?? Odpowiedz Link Zgłoś
margol9 Re: białe robaczki 20 lat temu powykładaj w szafkach kuch.liście laurowe-odstraszają wszelkie robactwo Odpowiedz Link Zgłoś
teletombola1 Re: białe robaczki 20 lat temu U mnie też były. Czasem jeszcze się pojawią. Mam wrażenie, że najbardziej lubią kasze. Odpowiedz Link Zgłoś