Dodaj do ulubionych

5 tygodni, spadek z wagi, błagam o pomoc

27.01.11, 16:44
waga urodzeniowa 3080, spadek do 3050g, w 3 tygodniu na samej piersi waga 3700 w pampersie, pediatra po wyglądzie skóry stwierdza, że dziecko jest odwodnione, zaleca dokamianie bebilonem pepti (wysypka na buzi) po 4 dniach 3850g.Jednak dokarmianie nie polegało na podawaniu mieszanki po piersi, bo nie chciał (pokarmu miałam dużo). Po prostu raz jadł pierś, raz mieszankę. Od 5 tygodnia na samym bebilonie pepti - dobowo zjada ok 420 ml, ważony w 5 tygodniu - spadek do 3700. Mały je 60 max 80 ml i nigdy nie jednorazowo, karmienie trwa często przeszło godzinę i polega na ciągłym proponowaniu. Tyle zjada tylko po 4 h przerwie, jeśli przerwa jest ok 2, 5 h zje max 40ml. Z jedzeniem z piersi też nie było ok. Ssał bardzo ładnie, ale bardzo krótko, czasami po 10 łykach nie chciał więcej i zaczynał płakać, ciągle mu wciskałam tę pierś...teraz wciskam butelkę, jestem na granicy wytrzymałości. Pediatra zaleciła karmienie co 2 h....to nierealne, albo realne ale bedzie zjadał po 20 ml. Nie wiem już co mam robić. Dziecko jest niespokojne, zje a potem popłakuje, jak zaśnie to na krótko - potem zje 20 ml i znów to samo. Tak samo było w trakcie karmienia piersią. Już nie wiem co mam robić. Przecież nie wleję mu tego mleka na siłę....
Obserwuj wątek
    • aussi79 Re: 5 tygodni, spadek z wagi, błagam o pomoc 27.01.11, 21:09
      Podobnie u mnie było. Niestety wyszła nietolerancja laktozy. Mała ważyła po porodzie 3760, po trzech tygodniach ważyła 3520 - przez ostatni tydzień była dokarmiana ( pierś + butelka 20 - 30 ml co 2 godziny ). Przez te trzy tygodnie miała bóle brzuszka, była niespokojna, ciągle płakała, miała wysypkę na twarzy i jej skóra wyglądała jak u dziecka niedożywionego. Doszły jeszcze strzelające, zielone kupki. Pediatra nam kazał dożywiać bebilonem. Niestety poszliśmy na konsultację do szpitala. Tam zrobiliśmy badania i okazało się, że moja córeczka nie może być karmiona piersią, bo to jej szkodzi, tak samo jak bebilon. Dostaliśmy Nutramigen. Po nim mała zaczęła szybko przybierać na wadze, chętnie je, wysypka zeszła z buzi.
      Moim zdaniem twój synek wymaga konsultacji z innym pediatrą lub wizyty w szpitalu. Taki spadek wagi, powinien być własnie skonsultowany z innym lekarzem, bo to niebezpieczne dla dziecka. Może tez ma uczulenie na laktozę lub skazę białkową. Powinnaś badania zrobić w tym kierunku. Najwidoczniej coś mu nie służy i przeszkadza w tym co mu dajesz. A skąd jesteś?
      • anaszek mleko dla alergikow 28.01.11, 00:18
        Nie jestem lekarzem, tylko matka z krotkim stazem, ale na Twoim miejscu natychmiast zmienilabym mleko na takie dla alergikow i jesli od reki nic sie nie zmieni i dziecko nie bedzie ladnie jadlo i bedzie wygladalo na odwodnione (mala jedrnosc skory, wysuszone usta, zapadniete ciemiaczko - poczytaj o tym, latwo to rozpoznac) natychmiast pojechalabym do szpitala. Lepiej sie pomeczyc niz potem zalowac.
        • abigail83 Re: mleko dla alergikow 28.01.11, 21:07
          Bebilon pepti to jest mleko dla alergikow. Scislej hydrolizat.
          Do autorki-dziwna sprawa z wazeniem. Niemowlat a juz noworodkow w szczegolnosci nie wazy sie w pampersie,wiec nie mozesz tej wagi porownywac do urodzeniowej. Czy malec mial badania? Krew? Mocz? Usg jamy brzusznej?
          • aussi79 Re: mleko dla alergikow 28.01.11, 21:36
            Nutramigen jest dla alergików. Mojej córeczce wykryto nietolerancję laktozy poprzez badanie moczu, kału i krwi. Powinnaś takie badania zrobić. A waży się dziecko na golasa.
    • barbara.gierowska Re: 5 tygodni, spadek z wagi, błagam o pomoc 29.01.11, 19:37
      Witam,
      Sytuacja wymaga bezpośredniej porady pediatry. Trzeba zbadać dziecko,ocenić miedzy innymi jamę ustna i uszy oraz rozważyc badania dodatkowe- morfologie krwi,badanie moczu oraz USG jamy brzusznej.
      Co do ilości karmień - proponuje 6 na dobę ( to naprawdę odpowiednia ilośc) oraz ewentualne próby zmiany smoczka
    • barbara.gierowska Re: 5 tygodni, spadek z wagi, błagam o pomoc 29.01.11, 19:53
      A tak nawiasem mówiąc,podtrzymując moja poprzednią wypowiedź,skoro w okresie okołoporodowym dziecko spadło tylko (!) 30 g,to podejrzewam,ze musiała Pani mocno dokarmiać.
      Potem na samym karmieniu naturalnym w domu mógł nastąpić spadek,którego Pani nie zarejestrowała ważeniem. Być może dziecko startowało z dużo niższego poziomu wagi ,niż pani zakłada w swoich rozważaniach.
      Ale podtrzymuję,ze dziecko w drugim miesiącu ma święte prawo odmówic karmienia co 2 godziny ( w końcu nie jest juz noworodkiem)
      • ventris Re: 5 tygodni, spadek z wagi, błagam o pomoc 29.01.11, 20:07
        Pani Doktor!
        Dziecko do końca 3 tygodnia było karmione wyłącznie piersią. Jesteśmy po badaniach - morfologia, posiew moczu, laryngolog - wszystko ok. W dodatku mały zaczął nam wymiotować - czasami zwróci wszystko co zajdł, a nawet jakby jeszcze z poprzedniego karmienia, bo to są bardzo duże, jakby ilości. Dziekuję za odpowiedz, pozdrawiam serdecznie.
        • wrzesien2007 Re: 5 tygodni, spadek z wagi, błagam o pomoc 30.01.11, 20:41
          wybierz sie do gastrologa dzieciecego. To moze byc refluks. Cofajaca sie tresc i kwasy zoladkowe podrazniaja przelyk i dziecko nie chce potem jesc bo moze miec nadzerki/zapalenie przelyku. W takiej sytuacji sam Pepti lub nutramigen tego nie wyeliminuja.
    • calineczkazbajkii Re: 5 tygodni, spadek z wagi, błagam o pomoc 06.02.11, 00:30
      Mój synek też tracił na wadze i niestety lekarze mi nie pomogli :(
      proponuję zmienić mleko no i może smoczek z innej firmy

A jakiej temp jest te mleko ? Bo mój Synek na początku pił w temp pokojowej a teraz musi być lekko ciepłe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka