ventris
27.01.11, 16:44
waga urodzeniowa 3080, spadek do 3050g, w 3 tygodniu na samej piersi waga 3700 w pampersie, pediatra po wyglądzie skóry stwierdza, że dziecko jest odwodnione, zaleca dokamianie bebilonem pepti (wysypka na buzi) po 4 dniach 3850g.Jednak dokarmianie nie polegało na podawaniu mieszanki po piersi, bo nie chciał (pokarmu miałam dużo). Po prostu raz jadł pierś, raz mieszankę. Od 5 tygodnia na samym bebilonie pepti - dobowo zjada ok 420 ml, ważony w 5 tygodniu - spadek do 3700. Mały je 60 max 80 ml i nigdy nie jednorazowo, karmienie trwa często przeszło godzinę i polega na ciągłym proponowaniu. Tyle zjada tylko po 4 h przerwie, jeśli przerwa jest ok 2, 5 h zje max 40ml. Z jedzeniem z piersi też nie było ok. Ssał bardzo ładnie, ale bardzo krótko, czasami po 10 łykach nie chciał więcej i zaczynał płakać, ciągle mu wciskałam tę pierś...teraz wciskam butelkę, jestem na granicy wytrzymałości. Pediatra zaleciła karmienie co 2 h....to nierealne, albo realne ale bedzie zjadał po 20 ml. Nie wiem już co mam robić. Dziecko jest niespokojne, zje a potem popłakuje, jak zaśnie to na krótko - potem zje 20 ml i znów to samo. Tak samo było w trakcie karmienia piersią. Już nie wiem co mam robić. Przecież nie wleję mu tego mleka na siłę....