Dodaj do ulubionych

Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka.

01.12.04, 12:37
Kochane dziewczyny,
juz od dluzszego czasu męczę się z dobraniem odpowiedniego mleka dla mojego 5-
miesiecznego synka. Ostatnio z powodu ulewania pediatra zaleciła NAN HA AR
ale cos to mleko Kubusiowi nie pasuje, bo (może to przypadek?) wczoraj po
zjedzeniiu tej mieszanki mały stał się niespokojny, a w efekcie końcowym nie
spał pół nocy przez kolkę. W dodatku to mleko jest strasznie gęste i pomimo
większej dziurki Kuba nie może go spokojnie "uciągnąć". Mam też wrażenie, że
przez to wszystko stracił apetyt. Sama już nie wiem co robić. Wczoraj
zaczęłam wątek o Omneo, które mały jadł wcześniej, ale narazie cisza.
Nie wiem, co robić wydaje mi się ze nic już nie wiem i ręce mi opadają, bo to
kolejne mleko które okazało się pomyłką (chyba?).
POzdrawiam i czekam na pomoc
Asia.
Obserwuj wątek
    • aga305 Re: Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka. 01.12.04, 14:30
      Ja na początku dawałam mojej Hani NAN HA ale miała tak potworne zatwardzenie że
      wybraliśmy Omneo i to trochę pomogło choć kolki nie ustały do końca. Jednak
      uważam że jest to dobre mleko. Możesz też spróbować Bebilon niskolaktozowy też
      bardzo dobre mleko. Jednak moja Hania nie ulewała więc nie wiem czy akurat te
      mleka są odpowiednie.

Pozdrawiam
      Aga
      • kariin Re: Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka. 13.02.05, 00:22
        My używaliśmy na początku Bebilonu ale leprzy okazał się Nan1 a teraz Nan2, a
        co do ulewania to po mimo używania Nan2R nadal następowało.
        Lekarz zalecił przejście na Nan2 aby nie utuczyć bąbla
    • mama_pysiaczkow Re: Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka. 01.12.04, 15:08
      Witaj,
      Moja córeczka karmiona była Bebiko HA od narodzin - miała potworne kolki -
      lekarka mówiła - trzeba przeczekać ...a jak miała 5 m-cy zacząła ulewać. Ta
      sama lekarka (teraz mogę powiedzieć IDIOTKA - zmieniliśy ją i teraz mamy
      sensownego lekarza) zaleciła Bebiko Omneo lub inne mleko AR (bez jakichkolwiek
      badań ). Podawałam Omneo przez 2 dni ale specjalnej poprawy nie bylo (zaparcia
      tez były wówczas). Na włąsną rękę, prywatnie zrobiliśmy USG przewodu
      pokarmowego aby wykluczyć refluks. Okazało się, ze jest OK. To był moment gdy
      wzięłam sprawy we własne ręce. Zrobiłam przegląd mlek na rynku i
      przeanalizowałam wpływ kazdego ze składników na organizm człowieka (sporo się
      naczytałam wówczas o anatomii człowieka i funkcjonowaniu poszczególnych
      narządów przewodu pokarmowego:-).
      Wniosków moze byc kilka - w przypadku mojej córeczki wystarczyła zmiana mleka
      na najchudsze na rynku (NAN2)- ulewania, zaparcia i kolki minęły jak ręką odjąć.
      A więc tak:
      Mleka HA - najtłustsze, mogą powodowac kolki.
      Omneo i AR - niebezpieczne jezeli nie ma refluksu - zmieniąją się w galaretkę
      w przewodzie pokarmowym, nie wracają ale mogą powodowac zaparcia
      Zwykłe mleka - tu patrzymy na zawartosć tłuszczu - niemowlęta potrzebują go
      więcej niż dorosłe osoby (brak tłuszczu moze równiez powodować zaparcia). NAN
      ma go najmniej. Dlatego my pijemy NAN'a do tej pory (nie występują już zaparcia
      a córeczka ma już 16 m-cy).
      Od ponad miesiąca podaję jej (poza NAN'em z którym się nie rozstajemy)mleko
      HIPP'a. Lubi je. Nie powoduje dolegliwości u mojej córeczki - moze wam tez
      będzie smakowało i pomoze?
      Dobre jest równiez podanie od czasu do czasu mleczka Bifidus - normalizuje
      florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.
      Życze powodzenia.
      Mama Klary

• asia255 Re: Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka. 01.12.04, 15:51
        Serdeczne dzięki, spróbuję zwykłego Nan, może będzie lepiej
        Asia
      • mamamata1 Re: Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka. 01.12.04, 21:56
        A ja polecam ...bebilon...Przerobiłam Nan i Nan ha ,ale to była tragedia-
        uczulenie i ulewanie ,że hej!Teraz moje dziecko nie wie co to kolka,nie ma
        zaparć i ulewa rzadziej.Ale każde maleźstwo jest inne...
      • kariin Re: Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka. 13.02.05, 00:24
        Po Bebiko nasz synek miewał kolkipo zmianie na Nanę1 nic takiego nie następowało
    • kalina_p Re: Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka. 01.12.04, 17:58
      Moja miala kolki po Bebiko, daje Humane i jest swietnie, bardzo jej smakuje.
      Humane 2. Nan pila ale sie pieni strasznie, leci po brodzie...Pozdrawiam.
    • kasia_sz5 Re: Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka. 01.02.05, 13:45
      My juz przerabiamy trzecie mleko w ciągu 2 tyg. życia mojego synka. Najpierw
      było NAN, ale zaparcia miał po nim straszne i ból brzuszka - po 2 doby bez
      kupki, a bez naszej pomocy (masaże, nagrzewanie, herbatki itd.) pewnie by sam
      nie zrobił, później Bebilon Pepti kupki się pojawiły średnio 1 na dobę ale mały
      nadal wił się z bólu przy próbie oddania gazów oraz oddawania stolca. Obecnie
      zaczynamy z Nutramigenem, ale boję się że też nic z tego nie będzie, nadal
      piszczy, płacze i stęka, kupki nie ma od ponad doby. Można się załamać.
      Zastanawiamy się jeszcze nad Bebiko Omneo, dużo dobrego o nim słyszałam i
      czytałam jeśli chodzi o kłopoty z trawieniem przy sztucznym karmieniu.
      Zobaczymy...
      • bea-ta Re: kasia... 03.02.05, 08:45
        Spróbuj Bebiko omneo,Bebilon lub NAN Bifidus,czy NAN HA Sensitiv.Rano dawałabym
        maluchowi z 30 ml przegotowanej wody + 1/2 proszku z kapsułki Lacidofilu. Przed
        posiłkiem układaj malucha na brzuszku i dopero jedzonko - pobudza perystaltyke
        jelit. Ważne jest tez picie, bo niestety mleka sa ciężkostrawne i zatwardzają.
        Może troszkę siemienia lnianego bedzie lepszy pośliżg. Nie wiem ile maluch ma m-
        cy ale ja u swojego to stosowałam od początku. Dużo układania na brzuszku to
        ważne maluch dobrze sie wypruka i łatwiej zrobi kupe, polecam zabawy z nóżkami
        tak żeby pobudzic leniwe jelitka.Maluch mój pije Bebiko omneo i jestem
        zadowolona.
        • bea-ta Re: kasia... 03.02.05, 08:47
          Na gazy polecam Bobotik i wode koperkową do herbatek. Mieszanke
          mozna "zmiękczyc" dodając herbatke rumiankową.Na efekty działania mleka trzeba
          czekać ok 1 -m-ca tak powiedziała mi kobitka z zajmująca sie doradztwem
          żywieniowym w Nutrici.Powodzenia.Beata.
          • kasia_sz5 Re: bea-ta 05.02.05, 23:49
            Dzięki serdeczne za porady, stosuje wiele z tego o czym mówisz, ale nie jest
            dobrze. Po Nutramigenie przez pare dni było w miarę w porządku ale obecnie to
            już koszmar. Mały wije się i płacze juz po każdym jakimkolwiek posiłku, nawet
            po herbatce i trwa to tak za każdym razem z godzinę. Ogarnia nie taka niemoc i
            załamanie, że nie potrafię mu pomóc.
            • kariin Re: bea-ta 13.02.05, 00:37
              nasza dzidzia też nie chciała zaakceptować żadnego pokarmu trwało to
              kilkanaście dni, dobra rada nie dawaj wody koperkowej ani nic co związane jest
              z koperkiem, najlepiej przegotowana woda podawana łyżeczką i masaż naciskając
              delikatnie na brzuszek i podnosząc jednocześnie nogi do góry. Nie zmieniaj
              więcerj pokarów bo jest to dla dziecka zbyt duży szok, zostań przy Nanie bo
              jest najdelikatniejszy.To potrwa pare dni ale minie, pamietaj o prtzepajaniu
              dziecka oraz masarzach, są one bardzo ważne bo uciskając delikatnie na jelita
              pomagasz dziecku w łatwym przejściu pokarmu oraz dopremu odgazowaniu i łatwej
              kupce.Przytulenie dziecka jest też rzeczą bardzo ważną, nie denerwój się bo
              dziecko też to odczuwa, spróbuj śpiewać maluchowi do uszka, jak by co to
              zadzwoń 507345201, rozumię cię bo ja też jestem mamą
    • natta24 Re: Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka. 01.02.05, 14:49
      Witam,
      Sprobuj Nan Bifidus. Moja corcia tylko to tolerowala poza moim.
      Pozdrawiam
      Renata
      • moniaweg Re: Ratunku!!! Kolejne mleko - kolejna porażka. 02.02.05, 21:01
        Moja córeczka po NANIE 1 miała kolki i zaparcia, przeszłyśmy na Bebilon Pepti i
        jest dobrze, nieraz tylko ulewa.
        Nietolerancja mleka nie musi objawiać się wysypką, może pojawić się kolka,
        zatwardzenie, ulewanie, niepokój - może Twoja Dzidzia nie toleruje jeszcze
        białka krowiego? W takim wypadku wypróbuj Bebilon Pepti lub Nutramigen
        Pozdrawiam
    • bea-ta Re: kasia.... 03.02.05, 08:57
      Przeczytaj moje posty do Kasi.Ja też tak się czułam i męczyłam, ale wybrałam w
      końcu bebiko omneo i jest super. Przy czym Twoj maluch może woleć inne mleczko.
      NAN HA Sensitiv też jest rewelacyjny jak dla mnie ale drogi 32 zł za 500g, ale
      jest bardzo lekkostrawny i dobrze robi na kłopoty z brzuszkiem. Spróbuj raczej
      mlek z dobrymi bakteriami, bo poprawią pracę jelit. Do mleczka , które
      wybierzesz mozna dodać preparat na ulewania NUTRITON z Nutrici mojej kumpeli
      się super sprawdził, a maluch cały czas ulewał. Co do smoków to wypróbowałam
      duzo i chwale sobie te z NUK-a.Maluch musi mieć czas na przyzwyczajenie się do
      nowego mleka, nawet do 1 m-ca. Mleka AR i te z zawartością skrobi ( Bebiko,
      HIPP, Humana ) są bardziej syte , ale i moga byc bardziej cięzkostrawne.
      • beata792 Re: kasia.... 11.02.05, 17:16
        a ja przerobilam z moim dzieckiem w ciagu tygodnia chyba wszystkie mleka.
        stanelo na nutramigenie i jest super. maly ma juz pol roku, nie mial zadnych
        kolek i zaparc. ale dawalam mu duzo do picia i bardzo duzo lezal na brzuszku
        pozdrawiam
        Beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka