Dodaj do ulubionych

Właśnie słyszałam w radio, że preparaty mlekozastę

21.04.05, 17:26
Właśnie słyszałam w radio, że preparaty mlekozastępcze mogą nie być już
refundowane przez NFZ. Pozwód? Bo u niemowlaków nie można ze 100% pewnością
stwierdzić alergii na mleko, więc korzystanie z refundacji jest
nieuzasadnione! Lekarze mają podobno zwracać pieniądze za recepty wystawione
na te "mleka" pacjentom, którzy nie mają dobrze udokumentowanej alergii.
Dodam, że udokumentowanie jest barrrdzo trudne...

Moja córeczka jest na Humanie SL prawie od urodzenia. Niestety, nie mam
dokumentacji alergii.... Chyba zanim wejdzie nowa lista leków refundowanych
(na której nie będzie mlek specjalnego przeznaczenia dietetycznego) wezmę
receptę na duuuuży zapas.

Czy któraś z Was wie coś więcej na ten temat????
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: Właśnie słyszałam w radio, że preparaty mleko 21.04.05, 17:49
      o rany !!!!!!! my pijemy Bebilon Pepti po znizce 12 zl z groszami normalnie
      chyba ok 25 zł to przeciez strasznie duzo :-(((((( a puszka starcza na 3 dni
      max ........ to co bedzie z naszymi dzieciaczkami ...... moze trzeba tych
      głąbow na górze jakos uswiadomic żeby nie oszczędzali na nowym pokoleniu bo to
      sie może zle skończyc ....... a tak swoja drogą to juz mi ręce opadaja jak
      słysze takie głupoty ...... Boże dodaj i rozumu !!!!!!!!
    • izia30 Re: Właśnie słyszałam w radio, że preparaty mleko 22.04.05, 11:12
      o k... nutra kosztuje ponad 30....
      lepiej chyba zrobić zapasy, bo ma 2 lata przydatności.
      a podali od kiedy ta zmiana???
      • paraga Re: Właśnie słyszałam w radio, że preparaty mleko 22.04.05, 11:21
        Włśnie na tym polega problem, że albo nie podali albo nie słyszałam, dlatego
        pytam tutaj czy ktoś jeszcze o tym słyszał? Pamiętam tylko, że mówili coś o
        przygotowywanej liście leków refundowanych, więc prawdopodobnie TO będzie ten
        termin. Tylko jaki? Bo ja nie wiem...
        • pynian Re: Właśnie słyszałam w radio, że preparaty mleko 22.04.05, 12:00
          jedni chcą wspierac pieniężnie młodych rodziców (becikowe) a drudzy dla
          równowagi zabierają (refundacje na mleko). Nic nowego , wszystko po
          staremu...... A ty czlowieku radź sobie sam.
    • paraga A jednak... 26.04.05, 16:47
      Oto artykuł jaki znalazłam na ten temat dzisiaj. Poczytajcie.

Mleko na receptę
      26.04.2005 09:02 (aktualizacja 09:09)

/ RMF FM

Narodowy Fundusz Zdrowia każe lekarzom rodzinnym i pediatrom zwracać pieniądze
      za mleko dla dzieci wypisywane na recepty. Refundowany produkt przeznaczony jest
      wyłącznie dla alergików i maluchów cierpiących na nietolerancję pokarmową. Wtedy
      budżet refunduje część zapłaconej sumy - pisze "Głos Szczeciński".

W większości przychodni nie przeprowadzono jednak badań potwierdzających
      chorobę. Lekarze twierdzą, że zdiagnozowanie alergii u kilkutygodniowych, czy
      kilkumiesięcznych dzieci nie jest prostą sprawą. Wiarygodne wyniki można uzyskać
      dopiero po drugim roku życia. Podkreślają, że to, czego wymaga fundusz jest w
      praktyce niewykonalne, a koszty badań mogłyby nawet przewyższyć te refundacyjne.

- Pod opieką mam dużo dzieci, którym wypisałam recepty z powodu alergii, czy
      nietolerancji pokarmowych, które muszą być na mleku hyperalergicznym - mówi
      pediatra z przychodni przy ul. Łuczniczej w Szczecinie Alicja Zawadzka. - Nie
      wyobrażam sobie, żeby wszystkie dodatkowo badać, czy kierować na testy do
      poradni alergologicznych, gdzie w tej chwili są wielomiesięczne kolejki.

Miałabym poczekać na wyniki kilka miesięcy i zlekceważyć poważne objawy, np.
      biegunkę czy wysypkę występujące u dziecka. Który z lekarzy zaryzykuje takie
      rozwiązanie.

NFZ szuka niesolidnych!

NFZ rozpoczął wnikliwą kontrolę recept na mleko, wystawianych przez lekarzy POZ.
      - Będziemy sprawdzać zasadność wypisania recept na preparaty i produkty
      mlekozastępcze - mówi Małgorzata Koszur, rzecznik Zachodniopomorskiego Oddziału
      Wojewódzkiego NFZ w Szczecinie.
      • anaik242 Re: A jednak... 26.04.05, 19:02
        moja niunia je bebilon pepti od urodzenia i nie wyobrazam sobie placic po 25zl
        za puszke ktora starcza na 4 dni-to bylby koszmar. maja wyobraznie co po
        niektorzy.....
        przerazona dzis poszlam po recepte na kolejne puszki i okazalo sie ze dostalam
        bez problemu a moja tez nie ma udokumentowanej alerdi czy nietolerancji i mam
        nadzieje ze tak juz zostanie.pozdrawiam
        • syla27 Re: A jednak... 26.04.05, 21:14
          ja też dzisiaj byłam poreceptę, ale musiałam wejść do lekarza, a nie tak jak
          wcześniej zostawiałam rano info w recepcji a po południu odbierałam receptę.
          Lekarka wypytała mnie o objawy i wypisała receptę na 2 op, a za moja prośbą na
          4. Jednak za każdym razem będę musiała już indywidualnie chodzić po te recepty.
          Dobrze że chociaż tak, a nie 25 zł płacić za puszkę, która starcza nam raptem
          na 5 dni
    • renata28 Re: Właśnie słyszałam w radio, że preparaty mleko 28.04.05, 04:23
      Może zrobili to na podstawie statystyki. Ile dzieci ma faktycznie alergię na
      białko, a ile pije receptowe mleko.
    • rutkam Re: Właśnie słyszałam w radio, że preparaty mleko 28.04.05, 22:00
      Ja dziś byłam po receptę na bebilon pepti i lekarka bez żadnego problemu wypisła
      mi receptę, ku mojemu zdziwieniu dostałam dwie recepty po 4 puszki na każdej
      czyli na m-c mama z głowy.Mały też nie ma żadnej uzasadnionej diagnozy
      prawdopodobnie skaza.

Pozdrawiam
    • paraga Re: Właśnie słyszałam w radio, że preparaty mleko 28.04.05, 22:28
      No to polecam jeszcze inny wątek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=23296467
    • bea-ta Re: nie ma jeszcze podstaw prawnych 29.04.05, 08:54
      To co słyszałyście to tylko plany, a od planów do realizacjii daleko. Na froum
      o alergiach napisałam b. szczególowo.Beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka