lulu28 29.06.06, 12:23 Chciałabym się zapytać czy do mleka można dołaczyć deserek lub przecier owocowy i podać dziecku do wypicia przez butelkę. Martusia ma 7 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helga76 Re: mleko z owocami 30.06.06, 17:28 a czemu nie, ja gotowałam banana i do wody po bananie dodawalam mleko. Czasmi dolałam sok do mleka, jesli tylko twoje dziecko zaakceptuje taki smak, to czemu NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: mleko z owocami 01.07.06, 09:38 a nie lepiej dać łyżeczką? Dziecko w tym wieku oprócz nowych smaków powinno też poznawać nowe konsystencje/ Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: mleko z owocami 01.07.06, 20:12 Można , ale po co?Przecież pokarmy stałe podajemy po to aby dziecko uczyło sie min. jeśc łyżezcką. Podając wszytsko butlą może okazać sie za kilka miesięcy, że dziecko tylko je w ten sposób i choc ma zęby i prawie 2 lata trzeba mu wszytski miksować!!!!!Uważaj, żeby do czegoś takiego nie dopóścić, to rposta droga a dziecko łatwo sie uczy!Szczególnie złych nawyków. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.czarna Re: mleko z owocami 05.07.06, 11:08 Pani Beato mam pytanie a nawet dwa pierwsze: czy do nutramigenu można dodać owoce ze słoiczka? pytam dlatego , że moje dziecko nie chce jeść wcale tego i po dodaniu 3 łyżeczek zjadł a zawsze jest prawie cyrk przy jedzeniu lub je na śpiocha. no i drugie pyt od kiedy dziecko może dostawać banana i czy 4,5 miesięcznemu dziecku można gotować babana i na tej wodzie robić mleko jedna forumowiczka pisała , że robiła tak mleko dla swego dziecka jeśli chodzi o jedzenie łyżeczką to nie ma u nas z tym problemu pod warunkiem , że małemu coś smakuje pozdrawiam i czekam na odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: mleko z owocami 05.07.06, 11:31 Ad1. Mozna dodać owoce, ale równie dobrze aby Nutramigen był bardziej strawny dla dziecka mozna dodac do wody do robienia mieszanki soku owocowego lub zrobiony juz nutramigen doslodzic glukoza w rozsądnej ilości i jak dziecko bedzie pic w ten sposób to powoli wycofywac się dodając do mieszanki coraz mniej soku czy coraz mniej slodząc glukoza stopniowo tak, że dziecko przyzwyczai sie z czasem i do gorzkiego smaku mleka. lepiej nie przyzwyczajac do słodkości, wiekszej ilości owoców, czy soków, bo w póxniejszym okresie czasu jak przyjdzie pora na konkrety i zastepowanie coraz bardziej mieszanki stałymi pokarmami bedzie maiła pani kłopot, a po co. To my uczymy dziecka upodobania do pewnych samków i może sie okazac, że roczne dziecko nie zje nic co nie jest słodkie. Jest na forum wiele postów zrozpaczonych mam, stąd uprzedzam za wczasu! 2. Banan jest sosunkowo bezpiecznym owocem, ale zlany chemia, dlatego mozna go podac po wczesniejszym sparzeniu i obcięciu po 1cm z każdej strony końcówek, może go Pani gotowac, ale sa gotowe słoiczki po 4mz bodajże z Hippa,czy tez jest nektar bananowy więc na poczatek od nich zaczęłabym zobaczyc czy wogole dziecko będzie tolerowac banana i czy nie będzie miec dolegliwości nop. zaparć, bo moga zapierac te owoce. Zamiast robienia mleka na wywarze z banana;-)))prosze dodac soku dla lepszej tolerancji NUTRY, a najlepiej jak pisałam oslodzic glukoza i stopniowo wycofywac sie z niej- w ciagu kilku tyg. maluch powinien zaakceptować gorzki smak do którego dojdzie pani odstawiając glukozę:-)Beata Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.czarna Re: mleko z owocami 05.07.06, 11:39 dziękuje Pani Beato bardzo z glukozą nie przeszło niestety Odpowiedz Link Zgłoś
diament79 Re: mleko z owocami 07.07.06, 13:04 O rany a rzeczywiście nie możesz karmic łyżeczką? Mój ma 4,5 misiąca i je TYLKO łyżeczką! A pije z kubka kapka. Odpowiedz Link Zgłoś