• szwampuch58 Re:Jak Kali ukraść to dobrze a jak Kalemu to źle 05.12.13, 19:35
      Kosowa za niepodległe państwo,uznane
      Wspieranie Tybetu,wielkie
      Polskie organy i media "demokratyzują " Ukrainę jak szalone.
      Dzisiejsze rozumowanie sądu nacechowane nacjonalizmem polskim. Utożsamia wszystkich zamieszkujących terytorium RP z narodem polskim. Autonomia Śląska była zaprzysiężonym przez Rzeczpospolita traktatem zaś jego jednostronne złamanie jest zwyczajna zdradą. Wiedz, ojczyzno Dmowskiego i wspolczesnych ksenofobow ze Polska dzisiaj wyprodukowała sobie całą masę wrogów. I to się kiedyś odbije straszną czkawką. Ale to nie moje klocki,Ślązacy sa cierpliwi.
    • szwampuch58 Re:Jak Kali ukraść to dobrze a jak Kalemu to źle 06.12.13, 20:12
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15091497,Stowarzyszenie_Osob_Narodowosci_Slaskiej_nie_zgadza.html#BoxWiadTxt
    • szwampuch58 Re: SONŚ 06.02.14, 12:24
      slonzoki.org/
    • szwampuch58 Re: SONŚ 19.02.14, 17:57
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15485295,CIA_uznalo_Slazakow_za_mniejszosc_etniczna.html#BoxWiadTxt
      • firiduri2 Re: SONŚ 19.02.14, 18:31
        Już w Guantanamo robią dla was miejsce
    • szwampuch58 Re: SONŚ 06.08.14, 11:26
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16434341,Rosnie_poparcie_dla_niepodleglej_Szkocji__Samodzielnego.html
    • szwampuch58 Re: SONŚ 20.08.14, 11:09
      mozna kulturalnie?....ano mozna:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16501249,Nowy_kraj_w_Europie_juz_za_miesiac__Co_sie_zmieni_.html#MT
      • erka_46 Re: SONŚ 10.01.15, 08:02
        szwampuch58 napisał:

> mozna kulturalnie?....ano mozna:
        > <a

- a no można i nic takiego się nie stało,spróbujcie na Ślasku zrobić podobnie,może się to udać,ludzie wzburzeni sytuacją powstałą wokół kopalń,więc szansa na autonomię jest bardzo poważna.
        Autonomia Śląska uratuje bankrutujące kopalnie.
        • szwampuch58 Re: SONŚ 10.01.15, 12:43
          erka_46 napisał:

> Autonomia Śląska uratuje bankrutujące kopalnie.
          Nie wiem ale Polska a konkretnie aktualna wladza na pewno nie
        • firiduri2 Re: SONŚ 10.01.15, 15:05
          erka_46 napisał:

(...) Autonomia Śląska uratuje bankrutujące kopalnie.

Erka, to już nie jest wiara nawet w cuda. Opamiętaj się.

Sytuacja była od dawna do przewidzenia. Winę za to ponoszą kolejne rządy, które ze strachu przed utratą popularności zaniechały kolejnych reform. Można się nie dziwić SLD-i, ale już nie PO, która obiecywała reformy w duchu obywatelskim, a stworzyła rząd urzędników, którzy jedynie są w stanie powoływać komisję, w tym komisję do kontrolowania wcześniej utworzonych komisji.

Nie są do utrzymania kopalniane giganty, które miesiąc w miesiąc pochłaniają na same płace jeden Stadion Śląski, produkując jednocześnie kurz (taka fabryka kurzu).

Bez histerii. Dużo wcześniej wysoką cenę za reformy zapłaciły inne zawody, jak np. stoczniowcy. Nikt już nie pamięta, że po likwidacji PGR-ów pozostawiono polską wieś samą sobie. Nie dość, że nie było osłon socjalnych, to jeszcze prasa sobie używała, że chłopy z podupadłych PGR-ów piją jabole. Ciekawostką jest, że górnicy, którzy przeszli na dość bogate wcześniejsze emerytury robią to samo. Widzę ich zawsze pod sklepem i ciągle im brakuje złotówki. Tylko nieliczni się jakoś urządzili. Zatem problemem jest i tego należałoby się domagać, jakiś długofalowy program osłon uwzględniający nowe źródła utrzymania. Tym czasem widzę parcie śląskich gmin na podtrzymanie istniejącej sytuacji, na co zapewne urzędnik Kopacz pójdzie przed wyborami (bez względu za cenę). Za rok będzie tylko gorzej.

Co do autonomii, to może byłbym za, wszak z dużymi zastrzeżeniami. Autonomia w sensie samorządności dla całej Polski, a nie dla grupki uzurpatorów z RAŚ, czy SONŚ. Polska nie ma tradycji federacyjnych, jest stosunkowo małym krajem i wykrawanie w niej enklaw rządzących się swoimi prawami będzie tragiczne, w tym dla samych Ślązaków.

RAŚ i dochtór sztuki nie jest w stanie zapanować nad własnymi strukturami, a co dopiero ewentualnej autonomii. Przykładem Stadion Śląski. Miotał się z żądaniami jak chodziło o żółto-niebieskie krzesełka. Jak dostał realny wpływ na rozwiązanie problemu, to dał strategicznie nogę.
          SONŚ, albo Pyter z Ferajny, mogą sobie co najwyżej kicać z faną krzycząc "superdojczlant". To jest nawet zabawne, w tym dla samych Niemców, ale dla Śląska to jest hamulec przeszkadzający chociażby w uzyskaniu ochrony etniczności. Ślązakom Niemcy problemów nie rozwiążą, tak samo jak w woj. opolskim liczyli, że wystarczy się odłączyć, a teraz siedzą i starzeją się w chałupach z podwójnymi nazwami.
          • erka_46 Re: SONŚ 10.01.15, 19:53
            Wiem,że nie ma sensu trzymać czegoś na siłę,a zwłaszcza tego do czego się dopłaca,no ale jeśli tak szerzej popatrzeć to Polski już być nie powinno,wszak UN-ia do nas miliardy dopłaca,zamiast węgiel wydobywać winniśmi obornik suszyć na zimę,podobnie jak to robili PGR-owcy na Mazurach,gdy im te PGR-y zabrali.
            Widziałem ten obornik suszący się na mazurskich płotach,gdy tam pewnego roku byłem,niedługo po balcerowiczowskiej transformacji.

Erka, to już nie jest wiara nawet w cuda. Opamiętaj się.

Mówisz,żebym się opamiętał i przestał wierzyć w cuda,wierz mi,że nie wierzę,a to była jedynie ironia.
            Dziś już od prostaczków niewiele zależy i nie ma co podskakiwać,bo wyżej jajec i tak się nie podskoczy.
            No chyba,żeby zrobić jakąś rewolucję,ale to byłby totalny idiotyzm,kupa zniszczeń i cierpień,a koniec konców prostaczek i tak wyjdzie na idiotę,a ile się nacierpi.
            • firiduri2 Re: SONŚ 10.01.15, 22:48
              A jednak Erka, na wsiach się ludzie jakoś pozbierali. Jeżdżę często w różne wiejskie okolicę i nie widzę suszącego się obornik. O reformowaniu górnictwa nie mogę dyskutować, bo się na tym nie znam. Wiem tylko, że takiej sytuacji nie da się utrzymać. Często słyszę argument o Czechach, którym się opłaca wydobywać w Polsce, ale oni kupują kopalnię i zatrudniają ludzi potrzebnych do pracy. Nie mają tej pajęczyny urzędników nad głową. Jasne, że zwolnienia są problemem. Hajer, który całe życie pracował młotkiem i przecinakiem nie pójdzie uczyć się za elektronika. Potrzebny jest wieloletni program reform i taki był, a raczej zaczął powstawać. Przypominasz sobie cztery reformy? Służba zdrowia, oświata, ubezpieczenia, administracji. Każda zdechła rozpaprana. Po latach rządów PO oświata doczekała się darmowego podręcznika, co jej tyle pomoże, co umarłemu kadzidło. Pieniądze z OFE wyprowadzone, w służbie zdrowia rząd wie tylko tyle, że brakuje pieniędzy, ale dokładnie nie wie ile. Do tego dochodzą nowe problemy, czyli nierentowne kopalnie. Gdyby kontynuowano to, co kiedyś zaczęto, to dzisiaj wiele problemów byłoby pozamiatane. Co prawda rządy SLD poczyniły spustoszenie (to za ich czasów rozkręciła się korupcja), ale PO przez dwie kadencje robiło uniki i dbałą o własną machę w tv.
              Ja wiem, człowiek prosty nie wiele może, ale ja od niego wiele nie wymagam. Wystarczy jak będzie chodził na wybory, miał świadomość przyczyn i skutków swoich poczynań oraz kto go w ch.... robi. Dlatego napisałem o tej wierze w cuda.

Poza tym można pisać na S2, która nadal jest zamknięta dla ogółu, ale dostępna dla stałych bywalców oraz na S3 otwartej dla wszystkich.
              • erka_46 zatem jakie widzisz wyjście ? 11.01.15, 07:13
                SLD nie,bo pewnie się rozleci,PO nie bo to POpaprańcy,P i S,no cóż,chyba też nie,bo ciężkostrawni,Palikot z tym ciu.em w ręku ??? byłaby kupa śmiechu,wygląda mi na to,że pozostał nam jedynie ten qoorwin - Miki,jak myślisz ?
                Ależ byłby "kabaret" gdyby,swój rząd stawiał na baczność i w mordę walił ministrów za karę.
                No może wzięliby się wreszcie do porządnej roboty.

• szwampuch58 Re: SONŚ 09.01.15, 16:21
      "Będziemy dalej działać" pogrzebu nie ma i nie bedzie Polacy!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka