Gość: Gaon Bo to zodyn jynsyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 14:27 A te proby kodyfikacji to sieganie glownie do katowickiej robotniczej grypsery, ktora ma ze slaskim tyle wspolnego co slang chicagowskiej polonii z Jackowa( luknij pszes uindou czi moja kara stil stoi na kornerze strita)z literackim polskim. Nawet Slazacy spoza aglomeracji niewiele z tego zargonu rozumieja... "Jakby tego było mało autorów projektu oskarżył o zakamuflowane zamiary, których celem jest rozwalanie jedności państwa polskiego. Osoby pracujące nad skodyfikowaniem współczesnego języka śląskiego nazywa zespołem warchołów, który chce Ślązaków tym językiem uszczęśliwić na chama. Zarzuca im, że bazą śląskiego języka regionalnego chcą uczynić dialekt okręgu przemysłowego naszpikowany wulgaryzmami i germanizmami." www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130307/REGION/130309663 Jeżeli jakiś cieszyniok zrozumie, co tu jest napisane, to zasługuje na skrzynkę Brackiego : wilym pamponiu musiol bys wiedziec kaj ten säuffer je, zdech abo co, tu je nudno bez tej urzedowej wytyki. padej bartus ino czi ci se brüssel podobo, kasa stimmuje? roboty chyba nie za moc jak miarkowc moga wiela w netzu siedzisz!!!!!!!!!!!!!!! barus padej ino kto se twioch vatrow je gorol mutter abo vater, mie se zdo ze vater???co go sam do nos przywiolo, obo to synek okupantow????????? jak widza ciebie jerzika i inych cymbalow z waszej truppy, to wasz narod krupniokow musiol by se zwac eigentlich "mongrels":-)))))))))))))))))) forum.gazeta.pl/forum/w,321,8302227,8302227,GWARA_GORNOSLASKA.html Gość: Stoik 03.10.03, 13:25 zarchiwizowany Ja myślę że to znaczy: "Walduś, synek, weź skocz no do marketa po skrzynke browara, jak nie bedzie Brackiego, to może być Mocny Full. A śpiesz sie bo mie strasznie suszy" alex.stela 03.10.03, 15:22 zarchiwizowany Myślę, że PRAWDZIWE "Prusoki" też będą miały problemy z tym tekstem... Ten zgermanizowany bełkot niewiele ma wspólnego ze śląskim dialektem naszych przodków. Sandman 03.03.13, 22:39:54 "Znam bardzo dobrze pochodzenie językowe zacytowanego tekstu. To nie jest żadna gwara śląska, to jest żargon, jaki powstał na katowickiej części Śląska w latach okupacji hitlerowskiej, w szeregach „hajociorzy” (człoków organizacji Hitler Jugend). Byli to chłopcy w wieku 15 do 16 lat, a nie starsi, gdyż siedemnastolatków powoływano już do Wehrmachtu. Nie umieli sobie przyswoić języka niemieckiego, a udawali, że nim się posługują. W wypowiadanych zdaniach łączyli niemieckie rzeczowniki z polską gramatyką i składnią. Jedno zdanie pytające, oparte na ich wypowiedziach, stało się przysłowiem: „Hast du gewidziol die kleine prosiontka hinter stodoła?” (Czy widziałeś te małe prosięta za stodołą). My, młodsi od nich, ale już lepiej znający język niemiecki, po usłyszeniu takiej paplaniny, przerywaliśmy im w ich stylu: „Nie gebrauchuj tela fremdych ausdruków, bo jo tego nie dulduja”. Poprawnie po niemiecku zdanie to brzmiałoby: „Gebrauche nicht so viele fremde Ausdrücke, denn ich kann das nicht dulden” - nie używaj tyle obcych wyrażeń, bo ja tego nie cierpię. Zacytowany tekst dowodzi, że jego autorzy nie znają języka niemieckiego. Raz piszą np. „tysięcy” innym razem „tauzynów” (od Tausend – tysiąc). Nie będę analizował tego typu tekstów, ale domyślam się, jaki przyświeca im cel. One zmierzają do wyprodukowania dowodów, uzasadniających zaliczenie śląskich gwar do języka niemieckiego. Nie potrafimy bronić naszej tożsamości narodowej." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chop ze glacom Re: Bo to zodyn jynsyk IP: *.free.aero2.net.pl 08.03.13, 14:43 Te pierony myslom co sa narodem wybranym, barzej poszkodowanym uod Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Bo to zodyn jynsyk 08.03.13, 20:45 tylko dialekt jezyka polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdinando Laç Re: Bo to zodyn jynsyk IP: *.free.aero2.net.pl 08.03.13, 22:11 Jo bym tym pieronom pozwolil nawet na panstwo szlonzkie. Ale uoni by sia w nim pozabijali. Fto by tam rzadzil???. Zdzisek????, Prosza niy rozsmiyszajcie mnie. Jak zech przeczytol list ZNLS we tygodniku Angora w sprawie okladki z papiyzem, to uep mie do dzis boli. Szkryflanie na poziomie zawodowki gorniczej, blyndy gramatyczne I stylistyczne. Te boroczki to som myndy a niy ludzie do powaznyj dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Bo to zodyn jynsyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 23:13 Jest gdzies ten list? Wciepnij:-) Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Bo to zodyn jynsyk 09.03.13, 12:58 Te pierony myslom co sa narodem wybranym, barzej poszkodowanym uod Zydow. ------------------------------------------------------ Dobrze pedziane bo i tak jes. Ślonski sie do skodyfikować, ale prosza, bez pomocy Polakóf. Ci zrychtowali kaszubski, że sie Kaszuby w tym bajzlu pochytać niy poradzom, a porozumieć wcale Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri2 Re: Bo to zodyn jynsyk 10.03.13, 11:26 Zirankiewitchz. Widzę, że najwyraźniej zostałeś obarczony misją stworzenia śląskiego języka. Chcesz pewnie zaskoczyć i zająć miejsce posła Plury? Tak czy inaczej, standardy oparte o twój bełkot na pewno wzruszy do łez wszystkich, zwłaszcza gdybyś wziął do pomocy "sfuoich kameraden" z gnojaczka GGG. Tylko w tobie nadzieja Zirankiewitchz. Ratuj "slunskom" kulturę, od której zalatuje "profdziwom" Europą. Te zdechlaki ze Związku Ludności Narodowości Śląskiej to jest lipa. "Uone" tam na swojej stronie internetowej wypisują, że 509 tauzynōw godo po ślōnsku, ale wszystko na stronie mają szkriflane po "polcku". Zarejestrowanych użytkowników jest 18, a piszą, że stronę odwiedziło blisko 22450 użytkowników. Gdzie te Karlusy i ślunskie phierony? Na forum nie ma żadnego użytkownika, poszczególne artykuły były czytane nie więcej, niż 3 razy. Tylko "tfuoja" głupota jest w stanie przyciągnąć tłumy! Parsk ludkowie z Kormelowitchz i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiksum _dyrdymała Oto poltoński jynsyk..frydurnoty z wulca IP: *.rudcom.pl 10.03.13, 11:49 @_firidurii...to jest język ojczysty... , twój q....asie... www.youtube.com/watch?v=0xtfNOIREfg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chop ze glacom Re: Bo to zodyn jynsyk IP: *.free.aero2.net.pl 10.03.13, 13:26 Te chiule ze belowy ggg szrajbujom co ich fohrum jest czytone ze wzglyndu na wiedza historyczna buhaaaaaaaaaa. Bas zy smiychu mie do dzis boli jakzech to przeczytol. Uopie...jom tysz Szoltyska, bo pszaje Poulokom. Te chiule cza zakonherwowac I pokazywac jak mumie egipskie. Stare pierdy I purty, nazhiole podszyte fobiami antypolskimi I antyzydowskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Bo to zodyn jynsyk 10.03.13, 15:29 cirano napisał: > Te pierony myslom co sa narodem wybranym, barzej poszkodowanym uod Zydow. > ------------------------------------------------------ > Dobrze pedziane bo i tak jes. > Ślonski sie do skodyfikować, ale prosza, bez pomocy Polakóf. Ci zrychtowali kas > zubski, że sie Kaszuby w tym bajzlu pochytać niy poradzom, a porozumieć wcale Genose ty wiysch kaj Kaszebe majom szlyzjeruff. Parsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szlonzki pieron Re: Bo to zodyn jynsyk IP: *.free.aero2.net.pl 10.03.13, 08:28 www.zlns.ubf.pl/news.php TU mosz chopie te grafomanstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Bo to zodyn jynsyk 10.03.13, 19:40 bylam przed chiwla na tej stronie - 1 osoba online ! ogromne zainteresowanie Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Państwo polskie 10.03.13, 10:06 to część Wielkopolski,część krakowskiego nawet Kraków stare miasto hanseatyckie jak Gdańsk,Szczecin czy Wrocław no i Mazowsze - tyle całej Polski Polaków,chyba że was Białorusini i Ukraińcy was wpuszczą na wasze tzw. rubieże.W co wątpię:)Polacy,z Sląskiem jest podobnie - pole go home - do Maciory Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diagnostyk A ty do psychiatry IP: 87.239.175.* 25.07.13, 21:16 i na leczenie zamknięte w Toszku lub w Rybniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Tak wygladal slaski ich dziadkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 14:19 Zupelnie inny od tej wieziennej grypsery uzywanej na forach przez Slazakowcow:-) List napisany przez slaskiego zolnierza, ktory sluzyl na froncie wschodnim "Moja Ukochana Żono, niy pragnij tam dużo, ino rób tela, bele byś z tym dzieckiem użyła. Bo ja to już żodnego bogactwa niy pragna, ino Boga prosza, żebych szczęśliwie jeszcze do Wos powrócił, tak samo mój Brat. Leża w ruskim polu, w dziurze i pisza tyn list z wielkim strachym, bo mi kule nad łebym gwizdajom. Niy gorsz się, Moja Żono, że Ci mało pisza, bo jo musza maszerować kożdy dziyń po 20 kilometrów, to mi się na wieczór nic niy chce. Tela mnie ino cieszy, że maszeruja bliżyj chałpy. Jaki to moji życi jest, tego Ci, Moja żono, opisać niy idzie. Jakbyś mnie teraz widziała, to byś mnie niy poznała. Od bagna jest żech parszywy jak ropucha. Myć się i golić niy ma kaj i czasu, bo nos goniom do zadku bez litości. A teraz chca pozdrowić wszystkich w doma i wszystkich krewnych. Kochana Żono, wszystkiego najlepszego od Pana Jezusa miłego. Zostań z Bogiem. A ciebie, mój Alojzku, zasyłom kusika...". Mysla, ze jak takie slowa jak: mama, papa, ciocia, ujek, starzik, starka zastapia takimi jak: muti, fatyr, tante, onkel, opa, oma to beda mieli nowy jezyk Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tak wygladal slaski ich dziadkow 09.03.13, 15:32 Gość portalu: haha napisał(a): > Zupelnie inny od tej wieziennej grypsery uzywanej na forach przez Slazakowcow: Długo pan siedział.że zna grypserę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Fatumowitz Rico wracaj do pedalowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 20:20 Wystarczylo miec na studiach praktyki w ZK:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: czemu nie skodyfikowano slaskiej godki ?? 09.03.13, 14:25 Godka śląska jest kodyfikowana,bez obaway. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lowcaszlizjerow Re: czemu nie skodyfikowano slaskiej godki ?? IP: *.free.aero2.net.pl 09.03.13, 20:02 Jak tam twoja polcka dzioucha ricus, daje ci jesce? Abo cia uodstawiola uod prykola, szlyzjerska durhnoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowcaKałmuków Re: czemu nie skodyfikowano slaskiej godki ?? IP: *.rudcom.pl 10.03.13, 08:57 Autor: Gość: Zdziszek-Przemysl IP: *.free.aero2.net.pl 09.03.13, 22:05 o sobie : Ja dumaju uze oczeń dawno, szto ja budjet oczen bolszoje pie...ientyj duhrak. To mowilem ja Jorg Zdziszek spode Przemysla skond moje rhodowe gniazdo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: czemu nie skodyfikowano slaskiej godki ?? IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.13, 22:45 ftos godo ze polsko godka skodyfikowali Niemcy,prowda to panie medalikorz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terre Blanche Re: czemu nie skodyfikowano slaskiej godki ?? IP: *.play-internet.pl 09.03.13, 23:12 Tyn ktos tysz godo, ze niy bouo zoudnygo holokaustu, bo faryr Mela Gibsona tak pedziou. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: czemu grypsera? 10.03.13, 08:42 Tak czy podobnie mówią Rosjanie o polskiej gadce. To też ma być jakaś grypsera rosyjskiego... Może majom recht? Jak tak pomyśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: czemu grypsera? IP: *.play-internet.pl 10.03.13, 09:43 Rosjanie nigdy tak nie mowili. Zawsze Polakow a takze Baltow uwazali za cos odrebnego- cywilizacje lacinska. Jest nawet taki rosyjski dowcip, ze Wania jechal pociagiem do Paryza a wysiadl w Warszawie, bo myslal, ze to juz Paryz. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Profesorowie rosyjscy 10.03.13, 09:51 uznali polski jako dialekt rosyjskiego,i to jest fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Profesorowie rosyjscy 10.03.13, 10:21 podaj konkretny link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Profesorowie rosyjscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 19:17 Skąd się wziął język ukraiński? Rosyjscy nacjonaliści mówią, że to Mychajło Hruszewski wymyślił język ukraiński + Zobacz więcej zdjęć Redakcja poleca: Parlament Ukrainy mówi po rosyjsku Cyrylica w odwrocie Pisarze w obronie języka Polityka zaszkodziła współpracy wojskowej W Internecie rozgorzała walka o status języka rosyjskiego. Ukraiński ma być gorszy, bo jest podobny do polskiego Najpierw na Facebooku pojawił się plakat, sygnowany przez organizację Donbasskaja Ruś, pod hasłem: "Uczymy się języka ukraińs... wybaczcie, polskiego". I zestawienie słów niemal identycznych po polsku i ukraińsku, a innych po rosyjsku. Polskie "aby", ukraińskie "aby", rosyjskie "lisz by". Polski "amator", ukraiński "amator", rosyjski "liubitiel". Polska "bielizna", ukraińska "bilizna", rosyjskie "bieljo". W odpowiedzi, szybko pojawił się inny plakat: "Uczymy się moskiewskiego dialektu języka polskiego". I analogiczny zestaw słów. Polski "człowiek", rosyjski "czełowiek", ukraiński "liudyna". Polski "samolot", rosyjski "samoliot", ukraiński "litak". Polska "granica", rosyjska "granica", ukraiński "kordon". Można to potraktować jako żart, na który odpowiedziano żartem. Nie wiadomo, czy w sprawę rzeczywiście zaangażowana jest Donbasskaja Ruś – na jej stronie internetowej o "projekcie nauczania ukraińskiego" nie ma ani słowa. Ale w tle jest konflikt o status języka rosyjskiego na Ukrainie i niechęć ukraińskich Rosjan do uczenia się "języka państwowego". – Ja jestem dwujęzyczna, oczywiście, nie licząc znajomości polskiego. Ukraiński i rosyjski znam równie dobrze. Ale na Ukrainie centralnej najmłodsze pokolenie, uczniowie, zna rosyjski słabo – przyznaje Larysa Wer-mińska, z zawodu nauczycielka, szefowa polskiej organizacji w Berdyczowie. – A to, że ukraiński jest naprawdę bardzo zbliżony do polskiego, to oczywiste. Podobnych jest bardzo wiele słów – dodaje. Paradoksalnie, Ukraińcom łatwiej jest wykryć, kiedy w polskim pisze się "ż", a kiedy "rz" – w słowach ukraińskich "ż" pozostaje (przykład – "żaba"), a "rz" zmienia się na "r" (jak np. "wierzba" – "werba"). – Nie ma się co dziwić, że w językach ukraińskim i polskich spotyka się wiele zbliżonych wyrazów – przekonuje w rozmowie z "Rz" historyk Kostiantyn Bondarenko, szef Instytutu Polityki Ukraińskiej w Kijowie. – Polacy do początku XX stulecia byli po Ukraińcach najliczniejszymi mieszkańcami prawobrzeżnej Ukrainy. To polska szlachta w latach 60. XIX stulecia odegrała ważną rolę w uświadomieniu narodowym moich rodaków. Znaczna część ukraińskich ziem należała do II Rzeczypospolitej. Mamy więc wspólne słowa i wiele wspólnych piosenek. Polskie wyrazy znajdziemy także w białoruskim i litewskim – dodaje. www.rp.pl/artykul/805272.html?print=tak&p=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: Profesorowie rosyjscy 10.03.13, 20:07 Ciekawy post onosnie podobienstw jezykowych . Analogicznie mozna by powiedziec o dialekcie slaskim ktoremu blizej do Slowian niz do Germanizmow . Mozna zatem uczciwie stwierdzic ze wy na tym forum pielegnujecie piekna przedwojenna slaska Mowe . Chwala wam za to . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Profesorowie rosyjscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 21:41 Slaski nie ma nic wspolnego z niemieckim. Slowa pochodzenia niemieckiego pojawily sie calkiem niedawno. Na przyklad w mowie teksanskich Slazakow, ktorzy wyemigrowali z Gornego Slaska ponad 150 lat temu, czyli przed kulturkampfem, prawie w ogole nie ma germanizmow. "Ks. Klemens Kosyrczyk bronił godki mieszkańców Śląska, pisząc o wpływach języków obcych: "Wy godocie 'fartuch', a to jest za reszpektem po niemiecku, my godomy 'zopaska' i to jest po polsku. Na ćwierć godziny to padocie 'kwadrans'. Kiere jest bardzi po polsku: nasze ćwierć, albo wasze kwadrans? (zresztą, czamu tyż nie powiecie: 'kwadrans kiełbasy'?); wy padocie 'lustro', my zdrzadło, wy jycie 'kolacjo', my wieczerzo, wy piszecie na 'marginesie', my na kraju, wy padocie 'inteligent', my godomy człowiek kształcony, wy padocie 'konfesjonał', my spowiednica albo słuchatelnica, wy padocie 'okazja', my przyleżytość, wy padocie 'metryka', my rodny list, wy padocie 'chór' (w kościele), my pawlacz, wy padocie 'kwartał' my ćwierć roku, wy padocie 'kuzyn', 'kuzynka', my brataniec, siostrzenica, wy mocie niemiecki szlafrok, szlafroczek, a my wcale tego słowa nie momy, bo w szlafrokach nie łażymy, bo na Śląsku włazi się rano do galot abo do kiecek i chyto sie roboty. Potem jeszcze mocie jakieś bruderszafty, furmanki, asygnaty, autobuse, tramwaje, garnitury, okulary, atramenty, dancingi, irytacje, jakieś menu i cejco. I wom się zdo, że wy mocie ta czysto polsko mowa?" Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Slazacy od wieków walczyli o polskosc Slaska 10.03.13, 10:29 bardzo zasluzona byla w tym rodzina Gembalskich Juliusz Grządziel - Ślązacy: opis procesji dziejowej ludu śląskiego poprzez Ziemię Piastowską i Polskę do Ojczyzny Niebieskiej, 1965 cytaty: Byli to: jego brat Józef z żoną Marią, Matuszek z Kluczy z synem Józefem, gimnazjastą, Adolf Stanienda, Augustyn Polednia i Henryk Gembalski. Wszyscy należeli do stowarzyszeń polsko-katolickich i « uśmierceniem » ich przez kardynała byli ... Na Górnym śląsku mamy trzynaście kościołów poświęconych czci Wszystkich świętych: Gliwice, Raszowa, Pszczyna, Stary ... Byli to wnukowie starych powstańców Malca, Mękarskiego i Żyłki; Malca reprezentował wnuk Gembalski z rodziną, ... Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Slazacy od wieków walczyli o polskosc Slaska 10.03.13, 10:32 ze snippetów wynika ze Henryk Gembalski byl zieciem Malca, a syn Henryka byl aktywista w walce o Polskosc Henryk Gembalski wspopracowal z ksiedzem Pospiechem pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_Po%C5%9Bpiech Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Slazacy od wieków walczyli o polskosc Slaska 10.03.13, 10:45 jeszcze jeden cytat: Ojcowie: Teodor Malec, zięć Henryk Gembalski, Paweł Żyłka, Adolf Stanienda i Paweł Macha. Synowie: Wilhelm Gembalski, Alfons Stanienda, Andrzej i Leon Żyłka i mali Jan i Piotruś Macha. Z mężami przybyły żony; było kilka chłopców Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Ja wiem 10.03.13, 15:41 Herszt Niymcuff w Polsce godou co niy mo czegoś takiego jak schloonsko nacjo to i niy mo yenzyko, który tscha by bouo kodyfikować. A Niymce sofdy majom recht i prowdziwe szlyzjery sofdy ich suchajom. Parsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pito-lizok Re: Ja wiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.13, 16:09 Ale bulgot .....kejtera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Ale belkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 20:03 W sprawie obrażania Ślązaków przez tygodnik Angora Newsy Związek Ludności 20.02.2013 Narodowości Śląskiej Redaktor Naczelny Tygodnika Angora Zocny Paweł Woldan List otwarty Piszemy do Pana w imieniu członków naszego stowarzyszenia i środowiska, które reprezentujemy. Wyrażamy swoje bardzo duże oburzenie z powodu zamieszczenia w ostatnim numerze na pierwszej stronie tygodnika w dymku na zdjęciu Papieża Benedykta XVI słów: „Żegnam Was ciule!” My, którzy w większości starszego pokolenia, wiemy z doświadczenia co to jest nauka języka polskiego, bo idąc do szkoły rozpoczęliśmy naukę w języku nam obcym. W domu mówiliśmy językiem śląskim. Szybko żeśmy się języka polskiego nauczyli i w tym obcym dla nas języku szkoły pokończyli. Z powodu nieznajomości języka polskiego w szkole ze strony nauczycieli doznawaliśmy różnych przykrości, ale wynieśliśmy też ze szkoły poszanowanie dla tych co próbują się innego języka nauczyć. Wyśmiewanie się z tych którzy próbują przypodobać się Polakom poprzez nauczenie się ich języka jest dla nas wysoce niestosowne, a nawet demoralizujące młodsze pokolenie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że wielu dziennikarzy twierdzi, że sensacyjność musi zaistnieć w czasopiśmie, aby zwiększyć zainteresowanie i poszerzyć krąg czytelników, ale naszym zdaniem w sprawie Papieża Benedykta XVI przekroczono powszechnie przyjęte normy obyczajowe dokonując zarazem obrazy uczuć religijnych. Nie dość tego, tygodnik Wasz jest rozprowadzany w całej Polsce, a nie tylko na terenach gdzie słowo „ciul” jest tylko wulgaryzmem. Na Śląsku mówiąc do kogoś „ciul” ma się najczęściej w zamiarze obrazić interlokutora, dlatego też jesteśmy przekonani, że na Górnym Śląsku Wasza kompozycja graficzna z Papieżem zostanie negatywnie przyjęta, a szereg osób poczuje się przez Was urażonych. Wasza kompozycja z Papieżem z bardzo dużym zgrzytem wpisuje się w obchody Dnia Języka Ojczystego. Chyba nie o to chodzi, żeby w tym dniu posługujących się innym językiem obrażać? Naszym zdaniem bardziej pożądanym zachowaniem jest sposób w jaki Ślązacy postępują ze słowem „ku...”, które znaczy zakręt. Ze względu na dwuznaczeniowość tego słowa nie używa się w kontaktach publicznych tego określenia i nie mówi się publicznie – „Ale biere ta ku...”, Blikej jako kurwuje” (Ale bierze ten zakręt, Patrz jak skręca). Ten list nie jest wezwaniem przedsądowym ani próbą skorzystania z części sprostowawczej prawa prasowego, bo przecież dobrym smakiem i kindersztubą sądy nie powinny się zajmować. Liczymy jednak, że Redakcja ponownie przeanalizuje swój postępek i jeśli się z nami zgodzi, spróbuje zadośćuczynić tym, których obraziła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Ale belkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 20:05 Zobaczcie durne Szlysjery jak jezyk polski moze opanowac obcokrajowiec:-) www.youtube.com/watch?v=l7Lkj1pXAMw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Ale belkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 21:35 Wedlug spisu powszechnego przeprowadzonego w 1931 roku Gorny Slask byl najbardziej polskim regionem w calej Polsce, bo 92% mieszkancow wojewodztwa slaskiego zadeklarowalo jezyk polski jako ojczysty i tylko 7% jezyk niemiecki. W calej Polsce jezyk polski jako ojczysty zadeklarowalo 69% ludnosci. slaskie 92% krakowskie 91% poznanskie 91% kieleckie 89% pomorskie 88% warszawskie 88% lubelskie 85% lodzkie 81% bialostockie 67% wilenskie 60% lwowskie 58% nowogrodzkie 53% tarnopolskie 49% stanislawowskie 23% wolynskie 17% poleskie 14% en.wikipedia.org/wiki/File:Mother_tongue_poland_1931_census.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lyenszio Posypka Re: Ale belkot IP: *.free.aero2.net.pl 10.03.13, 23:38 Fto to redagowol, jo sie pytam? Absolwynt hilfy? W porywach zdolniejszy absolwynt szkoly podstawowyj. Dlo Slonzakow to ganba jak pieron czytac takie nieporadne odezwy. Pytanie tysz w czyim imieniu? Angora uobrazila Niymca a niy Slonzoka. I te wywody uo blikaniu I khurwach, zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Ale belkot IP: *.play-internet.pl 11.03.13, 06:32 Gdybym nie czytal od lat kamratow na roznych forach to pomyslalbym, ze ktos sobie jaja robi ze Slazakow. Odpowiedz Link Zgłoś
szlyzjer88 Re: Ja wiem 11.03.13, 19:15 pit-zeolit napisał: > Herszt Niymcuff w Polsce godou co niy mo czegoś takiego jak schloonsko nacjo to > i niy mo yenzyko, który tscha by bouo kodyfikować. A Niymce sofdy majom recht > i prowdziwe szlyzjery sofdy ich suchajom. > > Parsk Pit choć żeś szpetny goroll ze Posen, to tukej mosch recht. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Ja wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 09:17 Sandman 12.03.13, 07:58:38 Dialekt śląski, obejmujący swym zasięgiem wiele śląskich gwar, jest regionalną odmianą ogólnego języka polskiego. Taką samą regionalną odmianą polszczyzny jest dialekt wielkopolski, małopolski czy mazowiecki. Opolski językoznawca prof. Henryk Borek, Ślązak z Jędryska (dziś należącego do Kalet), pisał w artykule pt. Czy istnieje odrębny język śląski?: „Pod względem gramatycznym dialekt śląski zachował do dziś swój nieskażony żadnymi obcymi naleciałościami charakter polski. Jego starsze cechy rozwojowe wskazują na głęboką łączność z sąsiednim narzeczem małopolskim, a w późniejszym okresie i głównie na północy także z narzeczem wielkopolskim. Wpływ tych dwóch narzeczy zadecydował w poważnym stopniu o dzisiejszym wewnętrznym zróżnicowaniu dialektu śląskiego na zespoły gwar południowych i północnych. W mowie Ślązaków nie znajdziemy żadnych poważniejszych cech gramatycznych, które by nie występowały równolegle czy to w Małopolsce, czy w Wielkopolsce – odrębność gramatyczna tego narzecza polega tylko na innym wewnętrznym powiązaniu i układzie tych cech. Jest to decydujący fakt dla określenia polskiego charakteru narzecza tej dzielnicy, które mimo politycznej izolacji rozwijało się w głębokiej łączności i pod wpływem podobnych tendencji rozwojowych, co sąsiednie dialekty polskie” (Region w świetle nazw miejscowych, red. naukowa Stanisław Gajda, Opole 2007, str. 166-167). A Kazimierz Kutz w rozważaniach o konkursie gwarowym organizowanym od ponad 20 lat przez red. Marię Pańczyk tak pisał: „Przeważnie z najdalszych zakątków Opolszczyzny i rybnickiego przyjeżdżają uczestnicy i częstują nas urzekającą gwarą; staropolszczyzną – zdawałoby się – dawno zapomnianą, a jednak ciągle żywą” (K. Kutz: Klapsy i ścinki. Mój alfabet filmowy i nie tylko, Kraków 1999, str.211-212). Odpowiedz Link Zgłoś
borzyslawolszak Re: Ja wiem 25.07.13, 15:45 Błędnie przypisuje się narodowości o rodowodzie słowiańskim do Słowian.Współczesne narody pochodzące od Słowian nie są Słowianami.Nie uważam Polaków,Rosjan ,Czechów czy innych mówiących słowiańskimi językami za Słowian.Prawdziwi Słowianie zaginęli z chwilą przyjęcia chrześcijaństwa.Stracili wtedy swoje aryjskie prawo.Stali się niewolnikami Żydów.Żaden prawdziwy Słowianin nie może czcić bóstw semickich!Słowianin może wyznawać każdą aryjską religię:od religii Greków i Germanów po buddyzm i hinduizm dlatego,że są to systemy wierzeń nasze,indoeuropejskie. Słowianie nie mają wrogów wśród Indoeuropejczyków.Zarówno Germanie jak Celtowie ,Ormianie czy Albańczycy są naszymi braćmi dopóty dopóki nie wchodzą nam w drogę i nas nie zwalczają. Słowiańska rasa istnieje-większość Pierwotnym Słowian miała happlogrupę R1a1, jednak od samego początku Słowianie byli różnych ras .Z tego powodu uważamy każdego kto ma słowiańskich przodków i wyznaję którąś z religii aryjskich, bądź ateistę za Słowianina. Głównym wrogiem Słowian nie są Germanie a jedynie ich chrześcijańska część zwana potocznie Niemcami.Niemcy weszli na ziemie Słowian i zajęli dużą część ich ziem.Naszym celem jest odepchnięcie Niemców za Łabę i odzyskanie wszystkich ziem na Zachodzie)Połabie,Sorabia,Austria Posłowiańska).Nie mamy innego wyjścia bowiem oni zabrali nam nasze rodowe ziemie.Zabijali naszych przodków,na siłę ich niemczyli. Z tego powodu nie po drodze nam z Polakami-katolikami którzy akceptują wiernopoddańczość względem Niemców.Nie jesteśmy Polakami-narodem katolickim.Jesteśmy Słowianami-Lechitami:Pomorzanami,Wieletami,Obodrzycami,Polanami,Goplanami,Mazowszanami,Lędzianami,Wiślanami,Ślężanami. Dla nas wojna w 1945 roku wcale się nie skończyła.Mamy jeszcze do odzyskania Pomorze Przednie,Meklemburgię,Brandenburgię,Wendland,Łużyce,Saksonię,większą część Austrii. Walczyć o swoje nie będziemy mieczem ale pieniędzmi:stopniowo wykupimy te nasze stare ziemie i zasiedlimy je naszym narodem.Chyba,że Niemcy będą chcieć wojny,to wówczas będziemy się z nimi bić. forum.gazeta.pl/forum/w,29088,145696006,145696006,Narodowosc_Slowianska.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palecWzupie Re: Ja wiem IP: *.opera-mini.net 25.07.13, 16:01 no to walcz osobiście,ale najpierw z 4 bilonowym zadłużeniem; później dodamy ci otuchy i znak pokojuz....kominem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borzyslawolszak Niemcy są skończone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 17:38 Niemcy(łącznie z Austriakami) przeżywali szczyt potęgi w XIX wieku.W rękach niemieckich była niemal połowa współczesnej Polski,Czechy,Słowacja,Węgry,Rumunia,Bośnia i Hercegowina,Chorwacja i Słowenia.Przegrana w I wojnie światowej spowodowała,że Niemcy utracili większość terytorium.Gwoździem do trumny była przegrana II wojna światowa.Obecnie Niemcy i Austriacy gnieżdżą się na niewielkim terytorium.Ekonomicznie są wciąż silni ale widać oznaki osłabienia.Mają olbrzymie zadłużenie.Nie posiadając odpowiedniej bazy surowcowej nie mają możliwości dalszego rozwoju.(Ten sam upadek widać w technologicznej również ale ubogiej w bogactwa życiowe Japonii.-Niestety trzeba też coś mieć by móc dobrze ekonomicznie funkcjonować).Pogłębia się zapaść demograficzna.Rodowitych Niemców i Austriaków jest zaledwie 81 milionów wliczając w to przesiedleńców z Polski,Rosji i Rumunii !!!(Przed wybuchem wojny żyło zaś 72 miliony Niemców i Autriaków.I podczas gdy liczba samych Polaków wzrosła mimo wojny z 23,5 milionów do obecnych 38 milionów czyli o 61,7% to Niemców i Autriaków zaledwie o 12,5%!). Za 100-150 lat w Niemczech i Austrii będzie mieszkać najwyżej 50 milionów ludzi.Tymczasem w Rosji,Ukrainie i Białorusi 400 milionów,może nawet 500 milionów.Oczywistym jest,że nie my Polacy którzy jesteśmy słabi ale Rusowie tych Niemców ostatecznie rozbiją i wykupią. Tak,zdecydowanie stawiam na Rosję.Ten kraj nie dał się ograbić Zachodowi.Rosjanie są 3 mocarstwem po USA i Chinach jeśli chodzi o uzbrojenie(20 000 głowic jądrowych,własne rakiety,samoloty:MIG,Sukhoi,Ił,Tupolev,czołgi i mnóstwo innej broni),produkują własne samochody:Awtowaz,Zil,GAZ,Ural,produkują własne statki:Sevmash ,własne kombajny i traktory.Są potęgą jeśli chodzi o produkcje stali(3 miejsce po Chinach i Indiach).A jeżeli dodamy nieprzebrane wprost zasoby surowców naturalnych(samych roponośnych łupków bitumicznych w Rosji jest tyle ile wynoszą światowe zasoby ropy naftowej) to widzimy jaka to potęga.Rosja w zasadzie podporządkowała sobie Białoruś(ogólnie Białorusini są prorosyjscy),trochę większy kłopot ma z Ukrainą(Wschodni Ukraińcy są za Rosją,Zachodni Ukraińcy nienawidzą Moskali).Problemem Rusi jest małe zaludnienie.Mam nadzieję,że liczba ludności wzrośnie tam z około 200 milionów do co najmniej 500 milionów.Co wtedy?Ano to,że reszta Europy będzie wyglądała dość słabo a Niemcy i Austria to będzie ledwie 1/10 ludności Rusi. Oczywiście,my,Polacy upadniemy z tego powodu,że nie jesteśmy nowocześni.U nas oszołomstwo rodem ze średniowiecza jak modlitwy,procesje,nawiedzenia i inne idiotyzmy naprawdę ludzi wciągają.Natomiast nie garniemy się do odkrywania świata,konstruowania,kombinowania.Jesteśmy skazani na rusyfikację a nie germanizację:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borzyPalecWzupie Polacy są skończeni...jest już ponad 4 biliony IP: *.free.aero2.net.pl 25.07.13, 19:24 www.youtube.com/watch?v=1izsQEPDVCY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borzyPalecWzupie PS:Polacy są skończeni...jest już ponad 4 bilio IP: *.free.aero2.net.pl 25.07.13, 20:16 www.naszdziennik.pl/mysl-felieton/49033,tusk-zadluza-jak-gierek.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożydar Niczyphore Re: Niemcy są skończone IP: 93.154.187.* 25.07.13, 21:14 To sie przydoo to co żech sie ucyl w szule. Mysla tu uo ruskim we szkole podstawowyj, średniej i wyższej. Docwidania towariszcze. Jatzek jaroń by móg prouwadzić kursy doszkaulajonce z russkawo jazyka. Przeca to wuaściwo gubernia. Parsk kamaraden nabeztydzień. Co tu wiela godać dlo czynści szlyzjerów bołby to powrót do godki ojców. Odpowiedz Link Zgłoś
rico_srola_hozuf Re: czemu nie skodyfikowano slaskiej godki ?? 27.07.13, 22:41 Chopy, śwager z laband wydał jakoś kniga, wiadomo coś uo tym???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojz Dejcie posur na tych kuni trojanskich!:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.13, 23:00 "Pani Maria Nowak z PiS to matka aktywisty RAŚ Marka Nowaka. Jest on znany nie tylko z szefowania kołem RAŚ w Chorzowie Starym ale i z organizowania kibiców Ruchu Chorzów w barwach Śląska. To właśnie na tym stadionie był wygwizdany polski hymn. Pani Poseł Maria Nowak z kolei jest orędowniczką kodyfikacji języka śląskiego. Rozdaje w podstawówkach elementarz do nauki tego języka www.marianowak.pl/news.php?ID=543 . Od kilku lat Maria Nowak promuje Wojciecha Jerzego Poczachowskiego. Jest to postać od 10 lat znana na Śląsku. W 1988 roku wyjechał do Niemiec i tam zrzekł się polskiego pochodzenia. Jako Volksdeutsch – późny przesiedleniec dostał nie tylko odprawę ale i obywatelstwo RFN. Gdy wrócił po latach do Katowic, dostał komfortowe mieszkanie i protekcję. Tak został pracownikiem a nawet rzecznikiem prasowym kolejnego wojewody Marka Kempskiego. W łonie PiS doszło do tarć na tle autonomii. Maria Nowak będąca szefem Okręgu Katowickiego PiS, przeforsowała uchwałę, że członkowie Ruchu Polski Śląsk, stanowiący przeciwwagę do RAŚ nie mogą być członkami PiS. PiS stracił kilku radnych w Sejmiku. PO się wtedy wzmocniła." www.fronda.pl/forum/quotpani-maria-nowak-z-pis-to-matka-aktywisty-ras-marka-nowakaquot,23178.html www.marianowak.pl/news.php?ID=543 niepoprawni.pl/blog/208/ras-owcy-na-listach-pis Poseł Maria Nowak poz. 3 na liście PiS w okręg Katowice jest jedną z centralnych postaci Ruchu Autonomii Ślaska (RAŚ). Wraz z Kazimierzem Kutzem są Członkami Honorowymi „Pro Loquela Silesiana Towarzystwo Kultywowania i Promowania Śląskiej Mowy”. silesiana.org.pl/o-nas.html Prezes tego Stowarzyszenia Rafał Adamus i członkowie władz Witold Pankiewicz i Mirosław Syniawa są zatrudnieni w firmie MAREX należącej do syna Pani Poseł - Marka Nowaka Członka Rady Naczelnej RAŚ. Synowa Izabela Nowak jest prezesem firmy hanysek.pl/ handlującej gadżetami RAŚ (koszulki, naklejki itp.) Firma HANYSEK mieści się na terenie przybudówki do rodzinnej kamienicy pod adresem Kolejowa 3 - Chorzów Stary. Jest też sekretarzem Zarządu Pro Loquela Silesiana Towarzystwo Kultywowania i Promowania Śląskiej, w którym jej teściowa Poseł Maria Nowak jest Członkiem Honorowym. Wklejona grafika to oferta handlowa strony internetowej firmy Hanysek - hanysek.pl W skrócie można powiedzieć, że RAŚ jest rodzinną inwestycją Nowaków. autonomia.pl/n/wladze-ruchu-autonomii-slaska Przewodniczący: Jerzy Gorzelik Zarząd tworzą Przewodniczący oraz: Grzegorz Gryt (I wiceprzewodniczący), Henryk Mercik (II wiceprzewodniczący), Rafał Adamus (skarbnik), Michał Buchta (sekretarz), Jerzy Bogacki, Piotr Długosz, Leon Swaczyna i Janusz Wita. Rada Naczelna to członkowie Zarządu oraz: Dariusz Dyrda, Marek Gołosz, Piotr Kalinowski, Monika Kassner, Krzystof Kluczniok, Adam Lehnort, Zenon Lis, Marek Nowak, Mirosław Patoła, Paweł Polok, Lucjan Tomecki i Aleksander Uszok. Odpowiedz Link Zgłoś
rico_srola_hozuf Re: Dejcie posur na tych kuni trojanskich!:-) 27.07.13, 23:14 Niyzuy szauot polsko ślonsko gorolsko szlyzjerski. Hadziaj tysz by se tam znod. No ja, momy Zdziska, przeca, półkabhan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojzyDoopa Dejcie posur na tych kuni trojanskich!:-) IP: *.free.aero2.net.pl 28.07.13, 09:25 o aktywistach i Ruchu Autonomii Zagłąbia zapomniałeś doopo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LataCiulaWedleUla kubiss...po wiela ci schodzi Knoblauch ? IP: *.free.aero2.net.pl 28.07.13, 09:21 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14348252,Zbankrutowane_Detroit_przestawia_sie_na_miejskie_rolnictwo.html?lokale=katowice#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
rico_srola_hozuf3 Re: czemu nie skodyfikowano slaskiej godki ?? 08.08.13, 22:24 Szterujom gorolle, cumbajszpil Ballest. Odpowiedz Link Zgłoś