chrisraf 22.11.07, 23:47 Dosc ciekawy artykul udal sie autorowi nastepnego opracowania: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=760&w=71726453&a=71726453 Szkoda tylko, ze znow pojawily sie merytoczne byki. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tbb1 Re: "Wyzwolenie" Slaska 23.11.07, 12:18 chrisraf, ponieważ dość dobrze mówisz po polsku domyślam się, że się w Polsce urodziłeś, wiem też, że teraz mieszkasz w faterlandzie i zastanawiam się kiedy wyjechałeś z Polski. Domyślam się, że było to za późnego Gomółki lub wczesnego Gierka, bo wyobrażenie masz o Polsce jakby się od tamtego okresu nic nie zmieniła, a ponieważ masz takie blade pojęcie o polskiej rzeczywistości informuję Cię, że od Gomółki Polska przeszła dość istotne przeobrażenia. Nikt w Polsce, oprócz komunistycznej skamieliny nie uważa roku 1945 za rok "wyzwolenia" Polski, zresztą nigdy nie uważał tylko do 89 obowiązywała taka wersja w podręcznikach, ale każdy wiedział jak było naprawdę. Z moich 2 dziadków jednemu podczas okupacji Niemcy 2 x palili dom, za to drugi przetrwał lata 39-45 we względnym spokoju, chociaż brał udział w kampanii wrześniowej a potem był w partyzantce, ale niemcy nigdy nie dowiedzieli się o tej jego działalności. Sytuacja diametralnie zmieniła się po 1945, jedna z pierwszych osób po które przyszli ruscy i ich miejscowi kolaboranci był mój dziadek. Zakapował go miejscowy żyd, który ukrywany był przez miejscową ludność przez całą wojnę, więc miałem relację na temat "wyzwolenia" z rodzinnych przekazów. Żeby nie było niejasności, nie działo się to na Śląsku, więc doświadczenia Ślązaków po "wyzwoleniu" nie są w skali kraju ewenementem, raczej "normą" niestety. ps. Masz b. fajna sygnaturkę, może się zamienimy, Ty wpiszesz sobie moją a ja Twoją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gyszichciorz Re: "Wyzwolenie" Slaska IP: 83.17.148.* 23.11.07, 14:39 "Nikt w Polsce, oprócz komunistycznej skamieliny nie uważa roku 1945 za rok "wyzwolenia" Polski, zresztą nigdy nie uważał tylko do 89 obowiązywała taka wersja w podręcznikach, ale każdy wiedział jak było naprawdę." Przeca uo "wyzwolaniu" ziymjoow "uodzyskanych", bajtle dali sie ucoom po szulach?! I uo jejich wroucaniu po wojnie do "macierze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ganczarski Re: "Wyzwolenie" Slaska IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.07, 15:36 niemiecka prasa pisala ze Tusk jest "proniemiecki" - wiec niech Tusk to zmieni. Problem sie rozwiaze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re:do gyszichciorza: "Wyzwolenie" Slaska IP: *.versanet.de 23.11.07, 19:08 Gyszichciosz - mosz pra! Zrobiouech stippwizita w Polsce. Wczorej w hotelu pusciol ech sie telezizor i na jednym kanale (Historia), leciaua dyskusjo ekspertow na tymat, jak to Slonzoki bardzo chcieli byc we Polsce. A potym jak to Czesi chcieli po wojnie wyciulac Polokow i zabrac im ziemia klodzko(jakby ta ziemioa bola überhaubt kejsik polsko). Dyskutujom eksperty ze uczelni w Bialy Podlaskij, Slupska i ze Czynstochowy. Jak szlo poznac po akcyncie ( no moze z wyjontkiym profesora ze Czynstochowy) - same gorole. No i tak buduje sie zcyganiony obros dlo modego pokolynio (jak sie njy myla, jedyn ze ekspertow bol ze wyzszego uniwersytetu pedagogicznego). Pyrsk przi szlustydniu! Wasz Marjanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ganczarski Re:do gyszichciorza: "Wyzwolenie" Slaska IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.07, 19:13 Niemieckim ekspertem do spraw "polskich" jest Erika Steinbach cos takiego glupioego mogli tylko Niemcy wymyslec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re:do Jolandy-G: "Wyzwolenie" Slaska IP: *.versanet.de 23.11.07, 19:21 Nie odbiegaj od tematu Jolanda!!! Pyrsk przi szlustydniu! Wasz Marjanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byno Re:do gyszichciorza: "Wyzwolenie" Slaska IP: *.dip.t-dialin.net 23.11.07, 19:28 umisz ino lgac,siewco nienawisci? serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,2961609.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksionc Dobrodziej Re:do gyszichciorza: "Wyzwolenie" Slaska IP: *.versanet.de 23.11.07, 19:38 Zaprawde,zaprawde powiadam ci:...lepsi ci co siejom, niz ci co nie siejom i nie orzom, a zyjom z kombinatorstwa(Polacy)... Pyrsk przi szlustydniu! Z upowaznienia Waszego Marjanka - Ksionc Dobrodziej. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re:Ganczarski 23.11.07, 23:58 > Niemieckim ekspertem do spraw "polskich" jest Erika Steinbach > cos takiego glupioego mogli tylko Niemcy wymyslec. Na tak idiotyczny tekst mogl jedynie Polak wpasc???? ;))) Przestan wasc glupoty pisac. Ta Erika wydaje mi sie kolejna "cudowna bronia". W Polsce prawie nikt nie zna jej prawdziwej pracy, ale wszyscy sa nia straszeni. Co Ty wiesz na temat jej pracy? Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gyszichciorz Re:Ganczarski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 14:34 Uone niyrade majoom vszelko Robota i we żodny niy poradzoom noon's' interese! We vspoomniany kotlinie kuodzki idzie sie podziwac', jak kole stodouoov stojoom mjymjecke muoockarnie i ros'ciejoom. Niy wjoom nadeszue, uode iber 60 lout, co sie niyma robi? A chaupy i stodouy przeciykajoom jesce dużi! Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re:gyszichciorzGanczarski 25.11.07, 15:10 Ja mosz recht. Ino to wszistko sam tyroz tak wygloondo co downe kresy wschodnie - rudera i bajzel. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: "Wyzwolenie" Slaska 23.11.07, 17:50 > nie działo się to na Śląsku, więc doświadczenia Ślązaków dziwno logika Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: tbb1 25.11.07, 15:34 > chrisraf, ponieważ dość dobrze mówisz po polsku domyślam się, że się w Polsce urodziłeś, Masz racje, urodzilem sie w Polsce. że teraz mieszkasz w faterlandzie i zastanawiam się kiedy > wyjechałeś z Polski. Ponad 20 lat temu. Domyślam się, że było to za późnego Gomółki lub wczesnego > Gierka, bo wyobrażenie masz o Polsce jakby się od tamtego okresu nic nie zmieniła, a ponieważ masz takie blade pojęcie o polskiej rzeczywistości informuję Cię, że od Gomółki Polska przeszła dość istotne przeobrażenia. Jestem co rok kilkakrotnie w Polsce. Troche wiem co sie tutaj dzieje. Polsce, oprócz komunistycznej skamieliny nie uważa roku 1945 za rok "wyzwolenia > " Moze Ty nie jestes tego zdania, ale wystarczy spojzec do prasy... "Z moich 2 dziadków jednemu..." Tragiczne losy doswiadczyly setki tysiecy rodzin. Wyrazy wspolczucia. W Polsce toczyly sie wojna domowa. Brat strzelal do brata. Sasiad denuncjowal sasiada. Ja pisze jako Slazak o tym co sie dzialo u nas. - Masz b. fajna sygnaturkę, może się zamienimy, Ty wpiszesz sobie moją a ja Twoją > ? Dziekuje. Moja sygnaturka nie zaprzecza przyjazni miedzy narodami, Twoja tak. Dlatego nie bede sie zamienial. Glückauf! - Lwow, „Przeglad Wszechpolski“, nr 1, styczen 1899, „Utrata wschodnich terenow znaczylaby smiertelny cios dla potegi Niemiec. W walce narodowej haslo moze jedynie brzmiec: My albo oni! To jest doprawdy walka o zycie i smierc, dlatego ze Polska jest nie do pomyslenia bez Gornego Slaska, bez Prus Zachodnich i nawet Prus Wchodnich“. Odpowiedz Link Zgłoś
tbb1 Re: tbb1 25.11.07, 17:08 chrisraf napisał: > Polsce, oprócz komunistycznej skamieliny nie uważa roku 1945 za > rok "wyzwolenia > > " > > Moze Ty nie jestes tego zdania, ale wystarczy spojzec do prasy... Jakiej prasy? Podaj konkretne tytuły, artykuły. Chyba, że chodzi Ci o "Nie" Urbana i GW jego przyjaciela Michnika. > > "Z moich 2 dziadków jednemu..." > > Tragiczne losy doswiadczyly setki tysiecy rodzin. Wyrazy wspolczucia. Stare dzieje, zresztą obydwaj sędziwego wieku. > > W Polsce toczyly sie wojna domowa. Brat strzelal do brata. Sasiad > denuncjowal sasiada. > Ja pisze jako Slazak o tym co sie dzialo u nas. > Rozmaici rasiści próbują przeciwstawiać Ślązaków Polakom i Polaków Ślązakom wskazując na odmienność powojennych losów Ślązaków i Polaków, Polacy po wojnie mieli zostać podobno wyzwoleni, a Ślązacy zniewoleni, gnębieni, zamykani w obozach. To właśnie oni powtarzają komunistyczne kłamstwa, bo im to na rękę, jeden z forumowych przyjemniaczków, sympatyk RAŚ-u posunął się nawet do tego, że stwierdził, że sfałszowane przez komunistów wybory w 1947 zostały przeprowadzone uczciwie i Polacy rzeczywiście gremialnie poparli PPR. Prawda jest taka, że po wojnie miliony Polaków musiało porzucić swoje domy, zmienić miejsce zamieszkania, jedni pojechali na zachód, inni w najzimniejsze rejony Rosji, setki tysięcy Polaków aresztowano, torturowano i pozbawiono życia. Powojenne doświadczenia Ślązaków wcale nie różniły się od doświadczeń reszty Polaków, obozy koncentracyjne w Łambinowicach i Świętochłowicach, o których tak lubią tutaj pisać rasistowscy agitatorzy były częścią komunistycznego systemu terroru, który został zorganizowany w całej Polsce podobne placówki funkcjonowały w Potulicach, Warszawie, Sikawie koło Łodzi, Gronowie pod Lesznem i Mielęcinie, w całym kraju było ich ponad 200. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chart Re: tbb1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 20:49 A vto mou za Wous, rouz na zavsze, z niyma porzoondek zrobic'? Cekocie, aże vszyske pomroom, jak Gęborski i Morel?! Przeca to boouy wystympki przeciv Ludzkos'ci, goonioone i chytane we coukym weldzie do yjmyntu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbb Re: tbb1 IP: *.centertel.pl 25.11.07, 21:31 Morel i Gęborski już nie żyją, ale żyje jeszcze funkcjonariusz WUBP w Katowicach niejaki Reich-Ranicki, mieszka w Niemczech i nawet się specjalnie nie ukrywa, robi tam za miejscowego "autoryteta". Jaki naród takie "autorytety". Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: tbb1 25.11.07, 22:02 Rola Ranickiego w oragnizacji obozow, zsylek, mordow jest rowna zeru. Zwinal manatki i uciekl na zachod...jako Zyd do Niemiec. Poszukaj tych, ktorzy jeszcze sa w kraju... Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: tbb1 25.11.07, 21:59 Jakiej prasy? Podaj konkretne tytuły, artykuły. Chyba, że chodzi Ci o "Nie" Urbana i GW jego przyjaciela Michnika. No, przepraszam ale kto to mowi o "wyzwoleniach z pod jazma" i o "ziemiach odzyskanych"? > Rozmaici rasiści próbują przeciwstawiać Ślązaków Polakom i Polaków Ślązakom wskazując na odmienność powojennych losów Ślązaków i Polaków, Polacy po wojnie mieli zostać podobno wyzwoleni, a Ślązacy zniewoleni, gnębieni, zamykani w obozach. To nie ma nic do czynienia z rasizmem. Slazacy maja odrebna kulture, historie, dorobek. To wszystko zniszczono. Czystki etniczne i historyczne doprowadzily do utraty naszej tozsamosci. Slazacy nie sa Polakami. Jesli sie jednak ktos takim poczowa, jest to jego osobista decyzja. Mysmy mieli wlasna mowe, z ktorej po dzien dzisiejszy jedynie "Wasserpolnisch" pozostal oraz strzepy gwary morawsko- slaskiej. Slazacy zostali po wojnie zniewoleni. Tego faktu nie zmienisz. Jeszcze w latach 80-tych dostalem w polskiej szkole kapsko za to, ze powiedzialem do kolegi - "bjer ta kryka ze fensterbreta". Spedzajac wakacje na oploszczyznie u rodziny dowiedzialem sie od naplywowych, ze jestem "hitlerowcem" i "Hanysem". Te drugie mi nie przeszkadzalo. Jak moj ojciec sie o tym pierwszym wyzwisku dowiedzial powiedzial glosno pod ich adresem:"Jak sie wam tutaj nie podoba spieprzajcie skad zescie tutaj przyszli. Pozytku z was nie ma". Mozesz sobie wyobrazic jaka wywolalo to reakcje. O wlos ojciec nie wyladowal w prokuraturze. Slazacy byli zamykani przez Polakow w obozach koncentracyjnych, sprzedawani do ZSRR innych roznych zakladow przemyslowych i rolniczych na terenie PRL-u jako niewolnicy. "To właśnie oni powtarzają komunistyczne kłamstwa, bo im to na rękę,..." Jakie? "...jeden z forumowych przyjemniaczków, sympatyk RAŚ-u posunął się nawet do tego, że stwierdził, że sfałszowane przez komunistów wybory w 1947 zostały przeprowadzone uczciwie i Polacy rzeczywiście gremialnie poparli PPR." Mysle, ze sytuacja przypomina troche "Machtergreifung" Hitlera. " Prawda jest taka, że po wojnie miliony Polaków musiało porzucić swoje domy, zmienić miejsce zamieszkania, jedni pojechali na zachód, inni w najzimniejsze rejony Rosji, setki tysięcy Polaków aresztowano, torturowano i pozbawiono życia." Jest faktem co piszesz. Jednak do dzisiaj nie istnieje rejestr tych osob. Nie wiadomo ile "zniknelo" po wojnie w skutek mordow Sowjetow i polskich komuchow, ile opuscilo kraj. Z tego powodu tez jestem przeciwko okreslaniu liczby 6 milionow ofiar narodu polskiego jako ofiar, ktore stracily zycie poprzez Niemcow. "Powojenne doświadczenia Ślązaków wcale nie różniły się od doświadczeń reszty Polaków, obozy koncentracyjne w Łambinowicach i Świętochłowicach, o których tak lubią tutaj pisać rasistowscy agitatorzy były częścią komunistycznego systemu terroru,..." Roznily sie bardzo. Wam nie zabroniono wlasnej mowy, nam tak. Zniszczono caly nasz dorobek kulturowy, duchowy i materialny. Pozbawiono nas nawet wlasnych duchownych. Bedac Slazakiem mialo sie "zle karty" aby awansowac, czy dostac leprza prace. Lambinowice i Swietochlowice nie byly jedynymi obozami koncentracyjnymi. Sa one jedynie najbardziej znane. Faktycznie prawie przy kazdym wiekszym przedsiebiortwie znajdowal sie taki oboz. Ciekawostka jest, ze istnial tez oboz tylko dla dzieci...w Lesznie. Mowienie i pisanie o tym nie ma nic do czynienia z rasizmem. "który został zorganizowany w całej Polsce podobne placówki > funkcjonowały w Potulicach, Warszawie, Sikawie koło Łodzi, Gronowie pod Lesznem i Mielęcinie, w całym kraju było ich ponad 200." Istnialo ponad 1000 takich miejsc. Caly ten system byl koordynowany przez trzy centrale: Warszawa, Bydgoszcz i Katowice. Ani jeden z glownych koordynatorow nie odpowiedzial przez sadem za to. Nawet po roku 1989 polskie oddzialy prawa nie kwapily sie osadzic zbrodniarzy lat po wojennych. Moze sie nawet pojawic podejzenie, ze ich nawet aktywnie chroniono. Oprocz tego starano sie zatuszowac zbrodnie na ludnosci niemieckiej. Przykladem moga sluzyc przytoczone Lambinowice, czy Katowice, w ktorego okolicach odkryto w roku 1997 masowe groby 11.000 ofiar. Polska nie ma po dzis dzien odwagi przyznac sie do tych zbrodni. Co do RAS-iu mysle, ze dazenia tego ruchu sa sluszne. Slask w przeciagu 1000 lat nalezal ok. 150 lat do Polski (do 1922). Bedac czescia Swietego Cesarstwa Rzymskiego (Narodu Niemieckiego) posiadal pewna niezaleznosc. Po upadku cesarstwa jako prowincja Pruska zachowal ja majac wlasne organy - przykladem moze sluzyc wlasny zaklad ubezpieczen spolecznych - "Landesversicherungsanstalt Schlesien". Pomysl "wlasnego" Landu zrodzil sie przed pomyslem autonomiczengo wojewodztwa. Land Oberschlesien zostal zaakceptowany przez Berlin. Wydarzenia potoczyly sie jednak calkiem inaczej. Nasza tragedia jest, ze osoby takie jak Ty, nie znajace kompletnie naszej przeszlosci chca nam dyktowac co mamy myslec, robic, co jest dla nas dobre, a co zle. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnyp Re: tbb1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 22:08 A Jou tu douoża, co robjům to w coukości nadarymńie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . chrisrafek znowu klamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 20:34 > Przykladem moga sluzyc przytoczone > Lambinowice, czy Katowice, w ktorego okolicach odkryto w roku 1997 > masowe groby 11.000 ofiar. > Polska nie ma po dzis dzien odwagi przyznac sie do tych zbrodni. to, ze w lambinowicach piec lat temu odslonieto pomnik ofiar obozu w lambinowicach w obecnosci wladz polskich i niemieckich oraz bylych wiezniow, z wypisaniem ponad tysiaca zmarlych, to oczywiscie dowod na to, ze polska tuszuje ale o dziesiatkach tysiecy ofiar niemieckiego obozu lamsdorf (to ten sam, gdyby ktos nie wiedzial) jak zwykle "prawdomowny" nic nie powiedzial? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: . Halo, pajacu! 27.11.07, 21:37 Nie masz odwagi podac swojego nicka, ale smiesz mnie wyzywac od klamcow, smieszny czlowieku? " to, ze w lambinowicach piec lat temu odslonieto pomnik ofiar obozu w lambinowicach w obecnosci wladz polskich i niemieckich oraz bylych wiezniow, z wypisaniem ponad tysiaca zmarlych, to oczywiscie dowod na to, ze polska tuszuje ale o dziesiatkach tysiecy ofiar niemieckiego obozu lamsdorf (to ten sam, gdyby ktos nie wiedzial) jak zwykle "prawdomowny" nic nie powiedzial?" Sluchaj pajacu: 1. Trzy razy "nie znani" sprawcy spalili krzyz postawiony dla ofiar obozu. 2. Autorowi ksiazki "Slaskie tragedie", poruszajacej kwestie pamietnikow lekarza obozowego grozono procesem. 3. Komendant obozu Czeslaw Geborski byl pod "szczegolnym" okiem sluzb bezpieczenstwa w Katowicach. 4. Geborski nigdy nie zostal za swoje zbrodnie skazany. 5. Ignacy Szypula nigdy nie zostal za swoje zbrodnie pociagniety do odpowiedzialnosci. 6. Moj list do redakcji Dziennika Zachodniego na temat wysmiewania sie z ofiar obozu Lambsdorf pozostal bez odpowiedzi. 7. Wladze bardzo dlugo bronily sie przed przyznaniem racji ofiarom i ich potomkom, oraz odwaznym historykom, ze byl to polski oboz koncentracyjny. 8. Podczas odsloniecia pomnika lecialy okrzyki "mordercy", "oboz smierci", "oboz zaglady"... Co jest z 11.000 ofiar znalezionych w 1997 roku kolo Katowic? 1. Dlaczego sluzby bezpieczenstwa zarekwirowaly akta? 2. Dlaczego zabroniono Dziennikowi Zachodniemu publikacje nazwisk ofiar? 3. Kto dokonal wlamania do siedziby DFK i zabral ze soba komputery, dyski? 4. Kto spalil biuro DFK? 5. Dlaczego policja nie znalazla do dzisiaj tych "przestepcow" 6. W jaki sposb "usunieto" wystawe pyskow katowickiego UB pod "oczami" monitorow i pracownikow security? 7. Dlaczego osoba, ktora "wpadla" na przytoczone masowe mogily zostala skazana? Jesli znasz odpowiedzi, umiesc je na forum, pajacu! Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . klamczuszek chrisraf sie zdenerwowal:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 21:44 to normalny objaw w przypaku zdemaskowania oczywiscie nie mial nic na temat swojego klamstwa, poza epitetami i bzdurami nie na temat, jak zwykle zreszta a nosek rosnie, pinokio, mozna pranie wieszac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Pajac! 27.11.07, 21:51 Nie mam zamiaru udowadniac tobie moich wypowiedzi. Innym forumowiczom stoje do dyspozycji, pajacu. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . i jaki kulturnyj ten lgarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 21:54 nie jestes w stanie udowodnic prawdziwosci swoich wypowiedzi, ot co tak to juz jest z klamcami Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Pajac! 27.11.07, 22:06 Tobie nie mam zamiaru nic udowadniac. Mozesz jedynie zaprzeczyc moim wypowiedziom z powyzszego watku, gdzie postawilem wiele pytan. Mysle, ze nie masz odwagi ustosunkowac sie do kazdego z nich, pajacu! Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pajac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 23:32 chrisraf napisał: > Tobie nie mam zamiaru nic udowadniac. Mozesz jedynie zaprzeczyc moim > wypowiedziom z powyzszego watku, na razie "jedynie" udowodnilem pinokiowi kolejne klamstwo, a pinokio rzecz jasna nie potrafi sie przed tym obronic:) gdzie postawilem wiele pytan. > Mysle, ze nie masz odwagi ustosunkowac sie do kazdego z nich, pajacu! pinokio mysli, ze swoim nudziarstwem cos udowodni? chyba sobie poprawi samopoczucie ale zeby pinokio za dobrzez sie nie poczul, voila: "Co jest z 11.000 ofiar znalezionych w 1997 roku kolo Katowic?" prosze poprawnie sformulowac pytanie oraz przedstawic jakikolwiek dowod znalezienia ofiar w roku 1997 (pamiec mam niezla, a sobie nie przypominam chocby wzmianki na ten temat) 1. Dlaczego sluzby bezpieczenstwa zarekwirowaly akta? jakie sluzby bezpieczenstwa, jakie akta? sluzby prl chowaly wiele rzeczy, ktore dzisiaj sa opracowywane chocby w ipn, ale pinokio o tym zdaje sie nie slyszal 2. Dlaczego zabroniono Dziennikowi Zachodniemu publikacje nazwisk ofiar? kto i kiedy zabronil? 3. Kto dokonal wlamania do siedziby DFK i zabral ze soba komputery, dyski? czy ja jestem duchem swietym? kto zabil jaroszewiczow, kto olofa palme, kto stal za zamachem na kennedy'ego? 4. Kto spalil biuro DFK? jw., kto wyrznal swastyke na policzku dziewczyny w mittweida kolo chemnitz? 5. Dlaczego policja nie znalazla do dzisiaj tych "przestepcow" jw.? 6. W jaki sposb "usunieto" wystawe pyskow katowickiego UB pod "oczami" monitorow i pracownikow security? jw. patrz tez: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4709422.html 7. Dlaczego osoba, ktora "wpadla" na przytoczone masowe mogily zostala skazana? imie, nazwisko, data, paragraf? w zasadzie jezeli data znalezienia "11000 ofiar" to nie 1997 to juz moglbym spokojnie znowu cie nazwac lgarzem, ale w tej sprawie dostaniesz jeszcze jedna szanse.. to jak z odwaga, pinokio? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Pajac! 28.11.07, 00:53 Nic nie udowodniles. W jednym z postow napisalem ci pod jakim warunkiem przemysle, aby ci odpowiedziec.. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . klamczuszkowi nogi sie trzesa:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 06:51 oczywiscie, ze udowodnilem ci klamstwo w tym watku, a teraz widze - co mnie wcale nie dziwi - ze na dodatek brak ci elementarnej odwagi:) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Pajac! 28.11.07, 11:46 Nic mi nie udowodniles. Jedynie probujesz mnie w prymitywny sposob obrazac. Sugestie pozostaw dla swojego lustra. Napisalem ci pod jakim warunkiem bede z toba dyskutowal. Jesli jest on dla ciebie nie do przyjecia zegnaj. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . pa pa uciekajacemu klamczuszkowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 12:39 oczywiscie, ze ci udowodnilem klamstwo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=72393282&a=72595260 a ty zamiast udowodnic, ze nie klamales w innych przypadkach w tym watku, wiejesz z podkulonym ogonkiem zatem adieu, wiej zdrowo, byle daleko Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: "Wyzwolenie" Slaska 23.11.07, 15:18 tekst dobry i się znim zgadam Rosjanie mordowali,gwałcili,kradli i jeszcze niszczyli groby :( czerwona hołota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuglok Re: "Wyzwolenie" Slaska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 14:37 A Poloucy szli za niyma, dlo sia szbrowali i poprouwjali tym, kjerych tamte minoony! Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: "Wyzwolenie" Slaska 25.11.07, 15:12 Patrz Kiecz/Katscher wele Ratibor. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: "Wyzwolenie" Slaska 25.11.07, 17:16 No akurat o zniszczeniach raciborza przez czerwoną hołote troche wiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: poglodzio 25.11.07, 21:03 > No akurat o zniszczeniach raciborza przez czerwoną hołote troche > wiem :( W Kietrzu po czerwonoarmistach mordowali i pladrowali MO, LWP i UB. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . test na prawdomownosc klamczuszka chrisrafa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 22:06 chrisraf napisał: > W Kietrzu po czerwonoarmistach mordowali i pladrowali MO, LWP i UB. jaka jednostka lwp i w jakiej dacie dokonala spladrowania kietrza? czekamy na odpowiedz.. .. .. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Pajac! 27.11.07, 22:08 Jak poprosisz i przeprosisz zastanowie sie nad odpowiedzia. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . klamczuszek wlasnie potwierdzil swoje klamstwo:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 23:17 mial szanse sie obronic, wolal uciec w "honor", chociaz klamca honoru nie ma ale bede litosciwy, szansa jeszcze nie uciekla.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . klamczuszek nadal nie ma nic do powiedzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 06:53 nie dziwi, nie dziwi:) ale wcale mi to nie przeszkadza, to tylko kolejne jego klamstwo, wiec co za roznica, jedno wiecej, jedno mniej.. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Pajac! Twoja kolej. Chyba, ze cie na to 28.11.07, 11:53 nie stac. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . mnie stac, co udowodnilem w tym watku:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 12:42 to ty sie chowasz po katach, dzielny chlopcze:)) no czekamy, czekamy, jaka jednostka lwp i w jakim dniu pladrowala w kietrzu? Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: "Wyzwolenie" Slaska 25.11.07, 17:15 sowieci polskiego pochodzenia szli i szbrowali, polacy nie ( popatrz na I i II armię ) Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: "Wyzwolenie" Slaska 25.11.07, 17:53 Zawsze myslalem, ze wiekszosc z nich byla Polakami:( Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: "Wyzwolenie" Slaska 26.11.07, 17:51 no właśnie że nie, UB i MO to sowieci.... Polacy byli zwykłymi szeregowcami najczęściej wywodzącymi się z partyzantki lub z łagrów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbb Re: "Wyzwolenie" Slaska IP: *.centertel.pl 26.11.07, 22:23 Jaki procent Niemców w DDR nie była w STASI? Prawdopodobnie większość była, jeden kapował na drugiego. Podpie..nie i donosicielstwo to niemiecki żywioł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek do ślepców Re: "Wyzwolenie" Slaska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 18:49 Kiedy Wy wreszcie zajmiecie się swoją biedną Polską? Kiedy wyjdziecie z kręgu polskich mityów i stereotypów? Kiedy wreszcie skoncentrujecie się na sobie i przejrzycie się w lustrze prawdy? Wiem, że to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: tbb 27.11.07, 21:39 > Jaki procent Niemców w DDR nie była w STASI? Prawdopodobnie większość była, > jeden kapował na drugiego. Podpie..nie i donosicielstwo to niemiecki żywioł. Nie na temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: do poglodzia: "Wyzwolenie" Slaska IP: *.versanet.de 25.11.07, 18:45 Widza poglodzio, co juzajs ejs sie dou bez ta polsko propaganda (szkolnictwo) otumanic. Dyc wtedy bolo jeszcze njy wiadomo - i to tak Ruskom jak i Polokom (mom na mysli zoldatow), co te ziymie bydom okupowane (odzyskane) bez Polokow. Rozkzy bouy jasne: na bylych terynach Polski sprzed wojny - rabowac i niszczyc tak, coby nikt njy mog udowodnic; na ziemiach Rajchu - mocie wolno rynka. I tak gwouciyli Ruski i Poloki ! Pyrsk! Wasz Marjanek PS. A tak przi okazje. Poloki kerych nasuali "umacniac polskosc na odzyskanych piastoskich (pisali i godali wtedy bez "w")" uzywali czeskij nazwy KLACKO, a njy KL/OCKO., bo na poczontku ziymie te mieli byc prziuonczone do Czechow. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: do poglodzia: "Wyzwolenie" Slaska 26.11.07, 17:52 są to piastowskie ziemie o to jest nie podważalne Zaś czerwoni za swoje zbrodnie powinni zapłacić, a Niemcy dostac odszkodowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: do poglodzia: "Wyzwolenie" Slaska 27.11.07, 21:43 > są to piastowskie ziemie o to jest nie podważalne > Zaś czerwoni za swoje zbrodnie powinni zapłacić, a Niemcy dostac > odszkodowania :) Ale Ty wiesz, ze slaska linia piastowska i polska sa odroznymi galeziami? Piastowie slascy to nie piastowie polscy. Za zbrodnie powinni tak samo zaplacic Polacy, jak Sowjeci. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: do poglodzia: "Wyzwolenie" Slaska 28.11.07, 15:43 Gałąź piastów śląskich czy wielkopolskich to ta sama gałąź ( od Krzywoustego,Wygnańca..........) Pokaż Polaków popełniających zbrodnie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: do poglodzia: "Wyzwolenie" Slaska 28.11.07, 21:21 Gałąź piastów śląskich czy wielkopolskich to ta sama gałąź ( od > Krzywoustego,Wygnańca..........) Oswald Balzer w swoim dziele standartowym o genealogii Piastow polskich nie uwzglednia Piastow slaskich. Powodem tego jest ich odrebnosc od swoich polskich krewnych. > Pokaż Polaków popełniających zbrodnie ?? www.deutscherosten.de/ADDE-REISE.htm Polecam tez „Slaskie tragedie“ Ewalda Stafana Polloka. Dostaniesz ja w ksiegarniach. Gałąź piastów śląskich czy wielkopolskich to ta sama gałąź ( od > Krzywoustego,Wygnańca..........) Oswald Balzer w swoim dziele standartowym o genealogii Piastow polskich nie uwzglednia Piastow slaskich. Powodem tego jest ich odrebnosc od swoich polskich krewnych. > Pokaż Polaków popełniających zbrodnie ?? www.deutscherosten.de/ADDE-REISE.htm Polecam tez „Slaskie Tragedie“ Ewalda Stafana Polloka. Dostaniesz ja w ksiegarniach. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: poglodzio 25.11.07, 21:07 Przytoczylem Ci powyzej Kietrz. Nastepnymi przykladami moga byc Rudy, Gliwice, Bytom, Wroclaw, Kopice, Kamieniec Zabkowicki, Swierklaniec itd. Tam rabowali oprocz Sowjetow Polacy. Nie raz dochodzilo do stawiania polskich wojakow II Armii LWP przez Sowjetow za przestepstwa pod sciane. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: poglodzio 26.11.07, 17:53 podaj taki przykład?? Bo akurat od żołnierzy II WP słyszałem inne relacje zreszta niedawno odkryto nowe miejsce mordu polskich żołnierzy za zachodnią granicą :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: poglodzio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 20:31 chrisraf napisał: > Przytoczylem Ci powyzej Kietrz. Nastepnymi przykladami moga byc > Rudy, Gliwice, Bytom, Wroclaw, Kopice, Kamieniec Zabkowicki, > Swierklaniec itd. Tam rabowali oprocz Sowjetow Polacy. Nie raz > dochodzilo do stawiania polskich wojakow II Armii LWP przez Sowjetow > za przestepstwa pod sciane. jestem ciekaw, jak forumowy klamczuszek udowodni obecnosc drugiej armii lwp w kietrzu, rudach, gliwicach, bytomiu, swierklancu, kamiencu zabkowickim itp. co do tego ostatniego, to maestro prawdy jakos przemilczal mordowanie uposledzonych umyslowo dzieci przez jego hitlerowskich kolegow? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re:Pajac! 27.11.07, 21:48 > jestem ciekaw, jak forumowy klamczuszek udowodni obecnosc drugiej armii lwp w kietrzu, rudach, gliwicach, bytomiu, swierklancu, kamiencu zabkowickim itp. co do tego ostatniego, to maestro prawdy jakos przemilczal mordowanie uposledzonych umyslowo dzieci przez jego hitlerowskich kolegow Pokaz mi pajacu gdzie napisalem, ze w tych miejscowosciach byli wojacy II Armii LWP? Zapisz sobe za uszy: Ja nie mam hitlerowskich kolegow. Jesli wiesz lepiej ode mnie prosze o przyklady, pajacu. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . klamczuszek chrisraf sie probuje bronic:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 22:00 chrisraf napisał: > > jestem ciekaw, jak forumowy klamczuszek udowodni obecnosc drugiej > armii lwp w kietrzu, rudach, gliwicach, bytomiu, swierklancu, > kamiencu zabkowickim itp. co do tego ostatniego, to maestro prawdy > jakos przemilczal mordowanie uposledzonych umyslowo dzieci przez > jego hitlerowskich kolegow > > Pokaz mi pajacu gdzie napisalem, ze w tych miejscowosciach byli > wojacy II Armii LWP? "Tam rabowali oprocz Sowjetow Polacy. Nie raz dochodzilo do stawiania polskich wojakow II Armii LWP przez Sowjetow za przestepstwa pod sciane." jak uwazasz, ze to z tego nie wynika, to jestes nietrzezwy, lub zaklamany - i tyle, klamczuszku pardon: co z tymi dziecmi mordowanymi w kamiencu zabkowickim, bo jakos ci sie dziwnie buzia w tym punkcie zamknela? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Pajac! 27.11.07, 22:14 Kup sobie kilka kilo encyklopedii i litrow logiki. Moze wyjdzie ci to na dobre. Na temat dzieci mordowanych przez nazistow nie wypowiadam sie w tym watku. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pajac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 23:20 chrisraf napisał: > Kup sobie kilka kilo encyklopedii i litrow logiki. Moze wyjdzie ci > to na dobre. hehehehe widac, ze znowu klamczuszka zabolalo a propos logiki damy klamczuszkowi maly przyklad: chrisraf jest niemcem niemcy zaprojektowali i uruchomili oboz smierci w auschwitz przyjemne i logiczne, pra?:)) > Na temat dzieci mordowanych przez nazistow nie wypowiadam sie w tym > watku. no pewnie, drazliwy temat, jeszcze ktorys z kolegow przeczyta i sie obrazi:)) jak wyjdzie, kto byl zbrodniarzem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Re: Pajac! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.11.07, 00:05 sorry, ze sie wmieszywam, chrisraf, ale temu wszechpolakowi chce powiedzec nastepujaca rzecz: o niemieckich zbrodniach napisano bardzo duzo. Niemcy tez ich nigdy nie negowali. Pytam sie ciebie: a co z polskimi zbrodniami?! bo narodem ofiar chyba nie jestescie. Czyzby nie najwyzszy czas wziac sie za odkrywanie polskich bialych plam historii? gdzie jestes ty w tym procesie? przyczyniles sie do naswietlenia polskich zbrodni? jezeli jeszcze nie, to napisz nam dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: alois 28.11.07, 00:51 sorry, ze sie wmieszywam, chrisraf, ale temu wszechpolakowi chce > powiedzec nastepujaca rzecz: Ty nie musisz mnie tutaj przepraszac. Jest nim inna osoba, ktora wydaje sie byc bardzo tepa. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Pajac! IP: 83.17.148.* 28.11.07, 08:44 Cego Wy śe spodźywoće? Po "weldowych pympkach"? "Pawjach" norodůw? Darymne! "Rzadźić to Wos, ale ńy nos!" - zdajům Poloucy ćyngjym se myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Pajac! 28.11.07, 02:37 > chrisraf jest niemcem > niemcy zaprojektowali i uruchomili oboz smierci w auschwitz > przyjemne i logiczne, pra?:)) Tobie naprawde przydalo by sie kilka kilogramow encyklopedji i kilka litrow logiki. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . klamczuszek sie powtarza:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 06:56 zabolalo, jak sie zdaje, ciekawe czy mu cos do rozumu przez to dotarlo? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Smutny pajac! 28.11.07, 11:57 Jestes tak tepy, czy cwicisz? Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . klamczuszek sie rozwija:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 12:44 juz nie tylko pajac, ale smutny pajac:)) tyle ze merytorycznie nadal nie ma nic do powiedzenia, zgodnie z przewidywaniami Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: poglodzio 28.11.07, 15:44 własnie II LWP nie była nigdy w Raciborzu- jednak z ciebie kłamca chris albo coś przeoczyłeś Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: poglodzio 28.11.07, 21:10 "Przytoczylem Ci powyzej Kietrz. Nastepnymi przykladami moga byc Rudy, Gliwice, Bytom, Wroclaw, Kopice, Kamieniec Zabkowicki, Swierklaniec itd. Tam rabowali oprocz Sowjetow Polacy. Nie raz dochodzilo do stawiania polskich wojakow II Armii LWP przez Sowjetow za przestepstwa pod sciane." Te dwa zdania nie powinny byc interpretowane razem. W pierwszym zdaniu nie chodzilo mi o II Armie LWP. Drugie zdanie przytacza fakty z historii tego ugrupowania. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: "Wyzwolenie" Slaska 25.11.07, 13:55 Drogi Chrisrafie: Cry me a fuckin' river and write a song about it. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: 999s 25.11.07, 15:15 "Sweet home...Silesiana!" "My Silesia, country mama..." ;))) Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś