rico-chorzow 14.06.08, 09:50 proszę o przykłady języka - staropolskiego -. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rico-chorzow No Panie,Panowie Polacy,proszę, 14.06.08, 11:10 podajcie przykłady waszej - staropolskiej mowy -,czekam,chyba wyraźnie napisałem po polsku,gdzie jest dr.Czeszak z UJ? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 kolejny niedouczony psedonaukowiec chce cos 14.06.08, 11:39 obalac? tzn jezyk staropolski? to forum przybiera formy groteskowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog "O polszczyznie sredniowiecza mamy pojecie" IP: *.cable.ubr12.azte.blueyonder.co.uk 14.06.08, 13:57 "O polszczyznie sredniowiecza mamy pojecie mniej niz blade -wiemy o niej tylko jedno: dla wspolczesnego Polaka bylaby totalnie niezrozumiala." Andrzej Sapkowski Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: "O polszczyznie sredniowiecza mamy pojecie" 14.06.08, 14:17 Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > "O polszczyznie sredniowiecza mamy pojecie mniej niz blade -wiemy o niej tylko > jedno: dla wspolczesnego Polaka bylaby totalnie niezrozumiala." > Andrzej Sapkowski skoro w niej nie pisano, to chyba oczywiste? podobnie jest z setkami innych języków, że o godce ślunskej niy spomna. Andrzej Sapkowski - bajkopisarz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 14.06.08, 18:03 No aż dziwne,nic konstruktywnego o tzw.- staroplszczyźnie -,panie,panowie no co z wami?,egzystuje - w ogóle - coś takiego jak - staropolszczyzna -?,no nic,czekam dalej.... Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 14.06.08, 18:07 staropolszczyzne mamy tutaj na forum codziennie. Uzywa ja chrisraf, ballest, oberschlesier i inni Niemcy. Sama sie ucze tutaj na forum od nich staropolskich form fleksyjnych! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 14.06.08, 18:21 No ja,kerych?;) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Nella! 15.06.08, 11:25 Po leku ale sicher zaczynom ze Twoij uobsesji boki zrywac. ;DDD Gynau tyn tymat niy miouac poruszac. Zanim siy zapytom uo ausdruki polskiy pochodzynio niymieckiego, tukej mosz kilka bajszpilow: Schl.-Deutscher Dialekt/ Schl.-Polnischer Dialekt/ Deutsch/ Polnisch: Anzug/ ancug/ Anzug/ garnitur Bahn/ bana/ Bahn/ tramwaj Jungaohs huncwot/ rojber/ Hundsfott/ (niewychowany chlopak) łobuz, huncwot Schessl/ szyslong/ Sessel/ fotel Krause/ krauza/ Einmachglas/ sloik Kascheln/ klojzdnonć/ auf dem Eis ausrutschen/ pośliznąć się Kastrull/ kastrol, bunclok/ (großer)/ Topf/ sagan Nudelkulle/ nudelkula/ Nudelholz/ wałek do ciasta Ritsche/ ryczka/ Hocker/ taboret rumurbern/ rumplować,sznupać/ rumwühlen/ myszkować Pfusch/ fucha/ Schwarzarbeit/ praca na czarno, ugs. robota na czarno, fucha Morast/ maras/ Schlamm/ błoto Skad pochodza "staropolskie" wyrazy: dach, fundament, mur, murarz, kelnia, mistrz, colsztok, wichajster, kruzganki, zolnierz, artyleria, komin, burmistrz, szyberdach, garnitur, plac, hala, rytmajster itd, itd... Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Nella! 15.06.08, 18:58 to są germanizmy, które na stałe weszły do dialektu ślaskiego ze względu na długoletnią okupację niemiecką na tych starych terenach piastowskich. Używacie też i wyrazów jak np. "miesiączek" i "nazad", a przypominają mi język rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Ballest godo po pseudoslonsku:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 13:14 Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 co chcesz udowdnic? 14.06.08, 19:44 z ta staropolszczyzna? ze jej nie było? czy co ze wczesniej wszyscy tutaj mówili po niemiecku? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: co chcesz udowdnic? 15.06.08, 11:02 rzewuski1 napisał: > z ta staropolszczyzna? > ze jej nie było? > czy co > ze wczesniej wszyscy tutaj mówili po niemiecku? Wie Pan,że właśnie była,tylko Pan znowu ojczystego języka nie zna;) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 15.06.08, 12:31 Witam! rico-chorzow napisał: > proszę o przykłady języka - staropolskiego -. Rico, na starość robisz się leniwy. Nie chciało się kuknąć do Wiki? ;)) No dobra, zrobiłem to za Ciebie: pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_staropolski i dalej: pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Zabytki_staropolszczyzny I jeszcze dwie sprawy: 1. Nikt tu nigdy nie twierdził, ze słowa "artyleria" i "szyberdach" są staropolskie ;) 2. Z języka nie należy wysuwać zbyt daleko idących wniosków. Z faktu, że w XIX-wiecznej polszczyźnie upowszechniło się słowo "żołnierz", być może pochodzące z niemieckiego (czego akurat nie jestem pewien) nie wynika przecież, że Polacy dopiero wtedy poznali rzemiosło wojenne i że nauczyli się go od Niemców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giszowiok :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 12:46 Prof. Jan Miodek, językoznawca rodem z Tarnowskich Gór: - Bezdyskusyjne jest, że gwara śląska to gwara polska w najczystszym staropolskim wydaniu, która przetrwała przez wieki w archaicznym stanie. Parę lat temu na konkurs "Ślązak Roku" przyjechali potomkowie XIX- wiecznych emigrantów z Płużnicy na Opolszczyźnie, którzy wraz z ks. Leopoldem Moczygembą założyli w Teksasie osadę Panna Maria. I oni powiedzieli tak: "My cołki ten czas godali o sobie: Poloki. Dopiero ksiądz Kuzaj powiedzioł, że my są Poloki Ślązoki z Opolszczyzny". Pytam zatem z melancholią i smutkiem: co się stało przez tych kilkadziesiąt ostatnich lat, że w 2003 roku ponad 173 tysiące ludzi chce powiedzieć o sobie, że są tylko Ślązakami? Niech na to pytanie zechcą odpowiedzieć psychologowie społeczni, socjologowie, politycy. Ja nie chcę być królem niczyich sumień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Poloucy" Śląscy Teksańczycy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 15:32 Kej Uoone tam jechali na poońywjyrka, w rokach 1852-1859, to Polska przeca na kartach booua vtynczos wyrazjyrowano?! Cy we Hameryce kjeryśik mjou pojyńćy uo tymu, co śe zwje Szloonzek? Na dynkmalach te "Polouki" ntp. z Panna Maryja, San Hedwig, douwauy se rzezać: "Taki, a taki, z Pruśech". Jak to kjery Istny cytou, to medikowou: Z Pruśech? To pewńikym kole ... Ruśech? :-) A we Ruśech to vtynczos, Polska rozdźoono byua booua legua! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Śląscy Teksańczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 18:33 – Jo jes Lucijan Moczygemba i joł tu pochodza ze Ślonski! A mie se tu tak cienszko podobo! Jo nie wia jako ten mój starystaryujek namówił tych ludzi sie tu cofnyć stond, a do tego suchego Teksasu ich tam przywiód! – mówił w Płużnicy Wielkiej tym niezwykle uroczym starym śląskim językiem z amerykańskim akcentem praprawnuk jednego z braci Moczygembów Kiedy Jan Paweł II podczas pielgrzymki do USA przyjął na audiencji wiernych z Panny Marii, usłyszał: „Ojce Swienty, my tu nie mówimy. My tu rzondzymy! My tu se nie modlymy. My tu rzykomy!”(rzondzić – znaczy po śląsku mówić, rzykać – modlić się). Wielu najstarszych mieszkańców takich miejscowości jak Panna Maria, Cestohowa, Kosciusko, Helena czy Pawelekville wciąż umie mówić tak jak w połowie XIX wieku mówili ich antenaci. – Joł wos moga tukej rozumieć dobrze, ale jak my stanyli w tym Krakow, to joł tych ludzi nie rozumioł. Łoni tak wartko rzondzom – śmiał się Lucijan Moczygemba. Fenomen zachowania języka opierał się na tym, że osady Ślązaków w Teksasie były społecznościami zamkniętymi przed wpływami innych społeczności. www.goscniedzielny.pl/artykul.php?id=1104084928&naglkat=spo%B3ecze%F1stwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cysto Prowda Re: Śląscy Teksańczycy IP: 83.17.148.* 17.06.08, 13:06 Korzdy Polouk we sómśedztvje, yno szkoda czyńi?! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 12:55 "Z języka nie należy wysuwać zbyt daleko idących wniosków." Ale kej to Waśi Prymas, Joouzel Glymp, na tymu kcoom budować teroźńejsou wsoolnota Poloukoov z drugyma Nacyjooma?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 13:02 Pojakymu pod adresoom: pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_staropolski podpjyrajoom śe mowoom ze Szloonzska i Hańcowym Festbuchym? Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 15.06.08, 14:28 Witam! Gość portalu: Rehtoor napisał(a): > Pojakymu pod adresoom: > pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_staropolski > podpjyrajoom śe mowoom ze Szloonzska i Hańcowym Festbuchym? Sorki, w ślążczyźnie nie jestem zbyt mocny, ale domyślam się, że chodzi o sławny cytat z Księgi Henrykowskiej. Ano pewnie dlatego, że sama ta Księga stwierdza wyraźnie, że owa fraza jest wypowiedziana w języku polskim, chociaż przez Czecha i zapewne również dlatego, że niemieccy cystersi w XIII w. nie widzieli wokół siebie żadnych Ślązaków. Termin ten pojawia się w Księdze raz, dla określenia dwóch rycerzy służących u księcia wielkopolskiego. Wszystko wskazuje na to, że ma on podkreślać, iż ludzie ci nie pochodzili z Wielkopolski. Rdzenna słowiańska ludność Śląska jest konsekwentnie określana terminem "Polones". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sznupaua Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 15:37 Wy przeca Nous sam mjanujeće tes "Poloukooma"? Choća we polski Ustawje Nous ńy uśvjadcys?! Ale My sang soom! Żyjyma kole Wous! My śe dźiwujyma, co polskich jynzykowych pjyrwoćinoov szukoće we Szloonzsku a ńy we Polszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 15.06.08, 20:24 Witam! Gość portalu: sznupaua napisał(a): > Wy przeca Nous sam mjanujeće tes "Poloukooma"? Ja nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gyszichciorz Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 15:55 Padoće: "... niemieccy cystersi w XIII w. nie widzieli wokół siebie żadnych Ślązaków". Już "tzw. Geograf Bawarski ok. 845 roku wśród ludów wymienia plemiona śląskie, w tym: Ślężan, Dziadoszan, Głupie Głowy, Opolan i Gołęszyców. Geografię plemienną w tym rejonie uzupełnia tzw. dokument praski datowany wprawdzie na 1086 r., ale jak się powszechnie uważa, oddający sytuację tutaj w X w. Do znanych już Ślężan i Dziadoszan dodaje on Bobrzan i Trzebowian." Jakośik tu, dźiwnym trefym, cicho je uo "Polanach" i "Wiślanach", ńyskorzi we Poloukoov przemjanowanych? Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 15.06.08, 20:31 Witam! Gość portalu: Gyszichciorz napisał(a): > Padoće: "... niemieccy cystersi w XIII w. nie widzieli wokół siebie > żadnych Ślązaków". No nie. Widzieli za to Polaków, po łacinie "Polones". tak właśnie była określana autochtoniczna ludność słowiańska. > Jakośik tu, dźiwnym trefym, cicho je uo "Polanach" i "Wiślanach", > ńyskorzi we Poloukoov przemjanowanych? Związki pomiędzy Polanami i Polakami nie są wcale takie oczywiste. Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek uzyskamy precyzyjny obraz zmian etnicznych, które zachodziły w granicach dzisiejszej Polski pomiędzy IX w. a XIII w. Faktem jest, że w XIII w. śląscy Słowianie są przez niemieckich mnichów określani terminem "Polones". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: 83.17.148.* 16.06.08, 14:59 Uode worty "polo(e)", jak we mjańe "opole"? Co uoznaczo pode pola "wypoloony Wald"?! Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 16.06.08, 15:10 Gość portalu: Pytek napisał(a): > Uode worty "polo(e)", jak we mjańe "opole"? > Co uoznaczo pode pola "wypoloony Wald"?! Co?, znowu żeś się naj...bł jabollami pytek, że tak bełkoczesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 10:25 myslloum co bryna je lepshoo:-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 17.06.08, 12:08 Witam! Gość portalu: Pytek napisał(a): > Uode worty "polo(e)", jak we mjańe "opole"? > Co uoznaczo pode pola "wypoloony Wald"?! Czyli w Księdze słowo "polak" oznaczałoby raczej sposób życia niż tożsamość etniczną? Coś jak "rolnik"? Nie sądzę. Wtedy tracą sens wzmianki o polskim języku i polskim prawie. Przecież nikt nie powie np. "prawo rolnicze jest odmienne od prawa niemieckiego". A w Księdze mówi się o różnicach pomiędzy prawem polskim i niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 17.06.08, 12:30 Palić. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 17.06.08, 12:52 Witam! rico-chorzow napisał: > Palić. Czyli "polak" byłby trochę jak rosyjski "палач" (oprawca)? ;)) Też raczej nie. W tamtych czasach chyba jeszcze nie używało się słowa "palić" tylko "żec". Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 17.06.08, 13:02 A jak się weźmie:"polić" ? bi.gazeta.pl/im/2/4739/m4739272.gif www.youtube.com/watch?v=nlHqKJyo3GQ Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 17.06.08, 13:40 Witam! rico-chorzow napisał: > A jak się weźmie:"polić" ? Nie wiem. Nie jestem językoznawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: 83.17.148.* 17.06.08, 12:54 Jako być mooguo, prawjoom teroźńejsze Polouki: wyborcza.pl/1,76842,5240839,Nie_bylo_zadnych_Polan.html Trza Woom bydźe nowe mity snoukvjać?! Tela, co Szloonzouki pewńikym boouy (Ślężanie, Opolanie, Gołęszyce, ...)! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 17.06.08, 13:40 Witam! Gość portalu: Pytek napisał(a): > Jako być mooguo, prawjoom teroźńejsze Polouki: > > wyborcza.pl/1,76842,5240839,Nie_bylo_zadnych_Polan.html Przede wszystkim fakt, że początki polskiej wspólnoty narodowej są niejasne, nie upoważnia do pomijania źródeł, które odnoszą się do tej wspólnoty w jej rozwiniętej formie. To, że nie ma Polan w Wielkopolsce w IX w. to jedno, a to, że są Polacy na Śląsku w XIII w. to drugie. Poza tym teza tego artykułu jest zasadniczo zgodna z tym, co pisałem w tym wątku gdzie indziej: polska wspólnota narodowa jest wtórna wobec organizmu politycznego stworzonego przez Piastów. A Śląsk był integralną częścią tego organizmu. I wreszcie tytuł tekstu jest błędny: to nieprawda że nie było _żadnych_ Polan. Są powszechnie znani Polanie kijowscy, którzy płacili daninę Chazarom, a w latach 80-tych IX w. zostali podbici przez Rurykowiczów. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby część z nich odeszła na zachód i tam wystartowała z Giecza do drugiej próby zbudowania włąsnego państwa. Skądś przecież Bolesław Chrobry to słowo "Polanie" wziął. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 18.06.08, 05:18 bolek5 napisał: > Witam! > > Gość portalu: Pytek napisał(a): > > > Jako być mooguo, prawjoom teroźńejsze Polouki: > > > > wyborcza.pl/1,76842,5240839,Nie_bylo_zadnych_Polan.html > > Przede wszystkim fakt, że początki polskiej wspólnoty narodowej są > niejasne, nie upoważnia do pomijania źródeł, które odnoszą się do > tej wspólnoty w jej rozwiniętej formie. To, że nie ma Polan w > Wielkopolsce w IX w. to jedno, a to, że są Polacy na Śląsku w XIII > w. to drugie. > Poza tym teza tego artykułu jest zasadniczo zgodna z tym, co pisałem > w tym wątku gdzie indziej: polska wspólnota narodowa jest wtórna > wobec organizmu politycznego stworzonego przez Piastów. A Śląsk był > integralną częścią tego organizmu. > I wreszcie tytuł tekstu jest błędny: to nieprawda że nie było > _żadnych_ Polan. Są powszechnie znani Polanie kijowscy, którzy > płacili daninę Chazarom, a w latach 80-tych IX w. zostali podbici > przez Rurykowiczów. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby część z nich > odeszła na zachód i tam wystartowała z Giecza do drugiej próby > zbudowania włąsnego państwa. Skądś przecież Bolesław Chrobry to > słowo "Polanie" wziął. Dlatego też potomkowie "Polana" Chrobrego płacili albo i nie płacili - czynsz - za Sląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 18.06.08, 05:45 Też dlatego bulla papieska (1211) zwraca się do wszystkich plemion śląskich,nie wymieniając coś takiego jak (Polanie czy Polacy),nie wspominając o jakimś organiźmie narodowym kijowskim;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: 83.17.148.* 18.06.08, 10:46 Cy dobrze mjarkuja? To by uoznaczauo, iże uorganizacyjo protopaństvowo mjauy u Śia szloonzsky plymjoona, kjero to se ftośik potym "pożyczoou"? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 18.06.08, 10:59 Besto tys Hajnrich,niygdy,i to niygdy niy chciou pomazańca polskigo. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 18.06.08, 15:53 Witam! rico-chorzow napisał: > Też dlatego bulla papieska (1211) zwraca się do wszystkich plemion śląskich,nie > wymieniając coś takiego jak (Polanie czy Polacy) Sorki. Nie znam historii na pamięć. Na razie nie odpowiem, bo muszę pilnować dyskusji o Wypędzeniach. Sam mi tam radziłeś, żebym nie chował głowy w piasek. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 18.06.08, 15:57 Nie tak:),radziłem - nie piasku w głowę -;) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 18.06.08, 15:59 A tę bullę papieską do plemion śląskich z 1211 roku już BARDZO dobrze znasz,nie wymawiaj się;) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 18.06.08, 18:11 No i żaden z tutejszych Polaków nie potrafi przytoczyć tej niepodważalnej polskości - staropolskiego -,Polacy gdzie wasz honor? Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 19.06.08, 00:38 Witam! rico-chorzow napisał: > A tę bullę papieską do plemion śląskich z 1211 roku już BARDZO dobrze znasz,nie > wymawiaj się;) No więc się nie wymawiam. Przejrzałem bibliotekę od Popiołka do Jerczyńskiego i dalej nie wiem, o co chodzi. Jest bulla z 1210 przywracająca pryncypat, ale 1211? Przestań się ze mną bawić w zagadki i podaj źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 19.06.08, 18:31 Witaj Bolku, szukając tej bulli natknąłem się na te słowa,dotyczą innego wątku i tematu: "Bywa określany jako książę Liciciawików, Słowian lub Wandalów, jako władca państwa Shinesgne (co według niektórych oznacza Szczecin a nie Gniezno), ale nigdy jako książę Polan." Co o tym sądzisz?,z tą bullą potrwa,ale znajdę to źródło,jak napisałeś:jestem stary i leniwy;) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 19.06.08, 22:18 Witam! rico-chorzow napisał: > "Bywa określany jako książę Liciciawików, Słowian > lub Wandalów, jako władca państwa Shinesgne (co według niektórych > oznacza Szczecin a nie Gniezno), ale nigdy jako książę Polan." > > Co o tym sądzisz?, Czy to nie jest fragment jakiegoś mojego tekstu? ;o) Jak pamiętasz, wierzę w istnienie w rejonie Polski i DDR-u w okresie tuż- przedhistorycznym związku plemiennego, który zatrzymał ekspansję Wielkiej Morawy na północ. W okresie historycznym jego śladem była szybka integracja ludów znajdujących się pod piastowską władzą. Za Śliwińskim przyjmowałem, że związkiem tym byli Polanie. Liciciaviki, rezydujący gdzieś w okolicach Leitzkau, byli by jednym z ludów należących do tego związku zaś zmiany w tytulaturze Mieszka odzwierciedlałyby jego postępy jego kariery politycznej - od przywódcy jednego z plemion do władcy całego związku. Diabeł jednak tkwi w szczegółach i im więcej im poznaję tym większe mam wątpliwowści do tej części hipotezy Śliwińskiego. Do tego doszła jeszcze jedna rzecz. Konstantyn Porfirogeneta wspomina o słowiańskim możnowładcy Michale, pochodzącym od niejakiego Wysza, który przybył od pogańskiego ludu mieszkającego na rzeką Bisla, zwanego Ditzike. Bisla to oczywiście Wisła. A co do Ditzike: podobno greccy skrybowie często mylili duże litery delta i lambda. Ci Ditzike mogli się więc nazywać Litzike, a stąd już niedaleko do Liciciavików. Może to więc nie Polanie, ale Litzike (Lechici) byli wspólną nazwą plemion zamieszkujących DDR i znaczną część Polski. Polanie byli przybyszami ze wschodu, którzy zdołali nad tymi plemionami przejąć władzę. > z tą bullą potrwa,ale znajdę to źródło,jak napisałeś:jestem > stary i leniwy;) Poczekam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 19.06.08, 22:56 A co z Wandalami? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 19.06.08, 23:01 Ja też wierzę w związki plemienne,i z pewnością były,pisaliśmy już o Alanach,tylko irańskie pochodzenie jest dalekie "zachodniemu"zza Odry;) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 19.06.08, 23:06 Witam! rico-chorzow napisał: > (...) tylko irańskie pochodzenie jest dalekie "zachodniemu"zza Odry;) Mówimy o czasach Wędrówki Ludów i bezpośrednio po nich. Wtedy nie takie odległości pokonywano. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 19.06.08, 23:08 Bolku;) ja nie chce wody na młyn lać:) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 19.06.08, 23:05 Witam! rico-chorzow napisał: > A co z Wandalami? Stawiam na średniowieczny model uczoności, który księgi stawiał przed doświadczeniem. Skoro więc Mieszko panował nad ziemiami, na których - wedle antycznych ksiąg - żyli Wandalowie, to był tytułowany księciem Wandalów. Dokładnie według tego samego schematu Słowian niekiedy zwano Scytami. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 20.06.08, 17:53 bolek5 napisał: > Witam! > > rico-chorzow napisał: > > > A co z Wandalami? > > Stawiam na średniowieczny model uczoności, który księgi stawiał > przed doświadczeniem. Skoro więc Mieszko panował nad ziemiami, na > których - wedle antycznych ksiąg - żyli Wandalowie, to był > tytułowany księciem Wandalów. Dokładnie według tego samego schematu > Słowian niekiedy zwano Scytami. Jakiego schematu,że Scyt znaczy kogoś - północy -?;) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 21.06.08, 00:25 Witam! rico-chorzow napisał: > Jakiego schematu,że Scyt znaczy kogoś - północy -?;) W średniowieczu słowo "wiedza" miało trochę inny sens, niż współcześnie. Źródłem wiedzy nie było tylko doświadczenie, lecz przede wszystkim księgi. Jeżeli więc ktoś w X w. był z takiego czy innego powodu zainteresowany tym, jaki lud mieszka nad rzeką Wisłą, to raczej nie wybierał się tam z ekspedycją, ani nie szukał ludzi, którzy znają tamte okolice. Częściej sięgał do antycznych pisarzy, u których nad Wisłą mieszkali Wandale. Stąd "Mieszko książę Wandali". Taki frankoński skryba usłyszał coś o Mieszku panującym na wschód od Odry. Zadawał sobie oczywiście pytanie "nad jakim też ludem panuje ów Mieszko?" ale aby na nie odpowiedzieć nie udawał się na najbliższy targ w poszukiwaniu kupców, którzy odwiedzali kraje na wschód od Odry, lecz szedł do klasztornej biblioteki i tam z kopii Ptolemeusza dowiadywał się, że nad Vistulą żyją Wandale. Podobnie było ze Scytami. Słowianie pojawiają się na kartach historii zamieszkując tereny, które w czasach antycznych zajmowali Scytowie. Działał ten sam mechanizm: bizantyjski skryba słyszał coś o dziwnych ludziach nadchodzących znad Dniepru. "Znad Dniepru? A kto tam mieszka?" - zastanawiali się greccy urzędnicy. Szli do biblioteki i tam z kopii jakiegoś antycznego dzieła dowiadywali się, że nad Dnieprem żyli Scytowie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 15.06.08, 18:54 nie tylko artyleria ale tez i forteca i fosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksobiemyślę Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: 83.1.72.* 15.06.08, 19:16 bolek5 napisał: > Nie chciało się kuknąć do ..... )) No dobra, zrobiłem to za Ciebie: > pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_staropolski > i dalej: > pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Zabytki_staropolszczyzny Witam! Przepraszam, że wciskam się między wódkę a zakąskę, ale już nie potrafię wytrzymać kiedy zaczyna się licytacja na notki z wiki, czy innych podobnych netencyklopedii. Nie, nie żeby chodziło mi o podważenie ich użyteczności, bo to bardzo ważne źródła, ale chciałbym zwrócić uwagę, że wiki ma kilkadziesiąt językowych wariantów i wcale nie takie pewne iż wersja polska musi być zawsze niepodważalnym dogmatem, czy jak kto woli massgebend. Nie chce mi się szukać w necie, ale mam w biblioteczce domowej poważną publikację językoznawczą, co o gwarze śląskiej wypowiada się zgoła inaczej niż chcą piszący tutaj zwolennicy słowiańskiego jej rodowodu. Osobiście ze sceptycyzmem podchodzę do każdych opracowań, gdzie czuję przerost polityki nad merytoryką. Ale co zrobić, gdy niestety większość autorów częstuje nas takim pasztetem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 15.06.08, 20:50 Witam! Gość portalu: taksobiemyślę napisał(a): > Przepraszam, że wciskam się między wódkę a zakąskę, ale już nie potrafię > wytrzymać kiedy zaczyna się licytacja na notki z wiki, czy innych podobnych > netencyklopedii. Nie jestem na Uniwersytecie i nie prowadzę akademickiej dysputy, tylko rozmawiam ze znajomymi. Sięgam po źródła które są ogólnodostępne. Wiki, tworzona przez pasjonatów, na ogół nie ustępuje wielu "profesjonalnym" encyklopediom, które znam. Oczywiście, że zdarzają się tutaj happeningi w rodzaju Henryka Batuty. Dlatego staram się przywoływać tylko te hasła, których jakość potrafię choćby cząstkowo ocenić. > wiki ma kilkadziesiąt > językowych wariantów i wcale nie takie pewne iż wersja polska musi być zawsze > niepodważalnym dogmatem, Ale, dzięki Bogu i Jimmy'emu Walesowi, można sobie porównać każde hasło w polskiej Wiki z jego odpowiednikiem w pozostałych językach. O staropolszczyźnie można poczytać również w Wiki angielskiej i slunskiej. > (...) mam w biblioteczce domowej poważną publikację językoznawczą, co o > gwarze śląskiej wypowiada się zgoła inaczej niż chcą piszący tutaj zwolennicy > słowiańskiego jej rodowodu. Ale w haśle z Wiki, które przywołałem nie ma ani słowa o gwarze śląskiej. Zamieszanie wzięło się chyba stąd, że przytacza się tam sławną frazę "Day ać ya pobrucza..." do której pretensje roszczą sobie i Ślązacy (bo wypowiedziano ją na Śląsku) i Czesi (bo wypowiada ją Czech o imieniu bodaj Boguchwał) i Polacy (bo cysterski skryba napisał wyraźnie, że jest to zdanie w języku polskim). > Osobiście ze sceptycyzmem podchodzę do każdych > opracowań, gdzie czuję przerost polityki nad merytoryką. To tak jak i ja. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 15.06.08, 22:54 wikipedia ma rzeczywiscie kilkadziesiat jezykowych wariantów, ale to nie ma nic do rzeczy. Hasla w wersji drukowanej jakiejkolwiek encyklopedii lub leksykonu tez moga byc upolitycznione (np. gierkowska 4 tomówka) i nie musza byc lepsze od hasel w wikipedii, jezeli te sa pisane na biezaco przez fachowców, a tych udzielajacych sie w wikipedii jest coraz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 16.06.08, 09:59 bolek5 napisał: > Rico, na starość robisz się leniwy. Masz rację,na starość robi się leiwym:),witaj Bolku,a czy ja kiedykolwiek,czymkolwiek się wspierałem?,rzadko,a jak już,to z pewnością nie Wikipedią,też to: pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_staropolski przeczytałem tylko pierwsze zdanie,chwała autorowi tego wikipedyjnego eksk(ó)rsu,,staropolski można datować na koniec XVI wieku,ponieważ jeszcze na początku tegoż wieku,czeski nie jest do odróżnienia - tak językoznawcy - od polskiego,też przy okazji,właśnie język śląski ( zwany archaicznym przez polskich językoznawców )mógłby być protoplastą z dość wieloma naleciałościami innch regionów słowiańskich,jak i innych,języka staropolskiego,a nie odwrotnie,że śląski jest dialektem polskiego;) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 17.06.08, 11:43 Witam! rico-chorzow napisał: > staropolski można datować na koniec XVI wieku,ponieważ jeszcze na > początku tegoż wieku,czeski nie jest do odróżnienia - tak językoznawcy Po pierwsze: staropolszczyzna to okres _od_IX_ do XVI. Poza tym nie chce mi się wierzyć, aby w dobie Hołdu Pruskiego polski i czeski wciąż jeszcze były, jak to napisałeś, "nie do odróżnienia". > właśnie język śląski (...) mógłby być protoplastą z dość wieloma naleciałościami > innch regionów słowiańskich,jak i innych,języka staropolskiego,a nie > odwrotnie,że śląski jest dialektem polskiego;) Ja to widzę raczej tak: dawno dawno temu, w epoce "przedpolitycznej" był jeden język, nazwijmy go zachodnio-lechickim. Potem, wraz z pogłębianiem się różnic politycznych, najpierw międyplemiennych a potem międzypaństwowych, język ten zaczął się różnicować wewnętrznie. Od X w. różnicowanie to dokonuje się już wzdłuż granic kształtujących się wtedy organizmów politycznych. Wedle moich przypuszczeń ówcześni mieszkańcy regionu zwanego współcześnie Śląskiem z jakiegoś powodu oscylowali raczej ku plemionom dzisiejszej Polski, niż Czech. Wprawdzie Śląsk wkracza na karty historii jako domena czeska, ale znajduje się raczej pod kontrolą Sławnikowiców, niż Przemyślidów, a Sławnikowice zawsze flirtowali z Piastami, za co zresztą zapłacili najwyższą cenę. Przez kolejne wieki rozwój kulturowy Śląska przebiega równolegle do reszty polskich terenów i nie zmienia tego nawet rozbicie dzielnicowe. Wygląda na to, że nawet intensywna kolonizacja niemiecka nie zmieniła tożsamości śląskich Słowian. Jeszcze w XIII w. są nazywani Polakami, mówią po polsku i żyją wedle polskiego prawa. Ze Śląska pochodzą przedstawiciele ówczesnej polskiej elity intelektualnej, jak Wincenty z Kielczy, autor hymnu "Gaude Mater Polonia". Sytuacja zmienia się dopiero gdy Śląsk dostaje się pod władzę Czech, a wraz z Czechami przypada Habsburgom. Teraz dopiero kultura i język Polski oraz Śląska się rozchodzą. W czasach nowożytnych - gdy Polacy i Ślązacy już się od siebie różnią - mamy napływ ludności polskiej na Górny Śląsk, stały, choć o zmiennym natężeniu w różnych okresach. Wskutek tego napływu z jednej strony śląska godka utrzymuje kontakt z polszczyzną (tworzy się Wasserpolnisch), ale jednocześnie w Ślązakach dojrzewa świadomość własnej kulturowej odrębności od sąsiednich Słowian, Polaków i Czechów. No i na początku XX w. Śląsk jest gotowy na pojawienie się kogoś w rodzaju Kożdonia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 17.06.08, 11:49 Besto pozor dej;) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 17.06.08, 12:48 Witam! rico-chorzow napisał: > Besto pozor dej;) No przecież daję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gisd Co to za jynzyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 13:02 Dygała krasnaja kaniła przez las na chawirkę do babki Jareckiej. Taschała ze sobą półbańki maryśki i słomiaka szpachlówy. Przylukał ją git wilk multirecydywa. Trzmychnął za drapaka i taki jej bajer wali: - Gdzie się bujasz, lala? - Ano stary wapniak wypchnął mnie z kwadrata abym Jareckiej szamańska zatachała. Wilk oblukał kaniołę szpulasa po sitwie na chawirę, obszamał Jarecką, pie..ął się na kojo i komarunek świruje. Wtem wchodzi Czerwonka. - Babciu, kto Ci takie gały obsztalował? - A żebym lepiej mogła filować! Obszamał Czerwonkę i dalej komaruje. Wtem wchodzi Gajowy z giwerą na ramieniu, jebnął wilkowi fest sznyta na samarze wydobył Jarecką i Czerwonkę i razem batłącha obalili. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 16.06.08, 15:02 Od razu widać że się "hilwe" kończyło" Rico, ni ? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 17.06.08, 07:18 pit-zeolit napisał: > Od razu widać że się "hilwe" kończyło" Rico, ni ? To nie jest prawda z tą - hilwką -,4 klasy a jedną powtarzałem,tutaj wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 11:55 Czyś ty Polok? Jo Polokiym, Ale żech tyż je Ślązokiym! Kaj ty miyszkosz? Tu na Śląsku, Na tym pięknym Polski konsku! Kim je Polska? Mą Ojczyzną! A kim Śląsk? Je Ojcowizną! Przejesz Polsce? Toć, że przaja! A Śląskowi? On Mo raja Piyrszo, on je dycki piyrszy, Najważniejszy, nojpiykniyjszy! Skąd się Śląsk wziął? Wziął się z tchnienia Ponboczkowego stworzenia! Jaką godką godosz? Godom Naszą piykną polską mową, No, ale tyż fest się storom Godać śląską godką, gwarą! Dbosz o gwara? Chca by była, Żeby nigdy ny zginyła, Bo Slązoki to niy gynsi! Niych się nom Ślązakom szczynści! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 18.06.08, 12:11 Wypociny są ładne, yno przecytać rzadne;) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 18.06.08, 15:45 No Bolku i inni nie dajcie na siebie czekać,dajcie w końcu przykłady języka - staropolskiego -. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwisik Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.08, 23:40 Tak, rico-chorzow! Język polski pojawił się jako fenomen w cwajter krieg! To taki gryps wywodzący się z pradawnej niemczyzny!! Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Piękna inspiracja - staropolski - język, 20.06.08, 08:23 czy to dilaket niemieckiego? Odpowiedz Link Zgłoś