Dodaj do ulubionych

Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien

10.10.08, 20:39
Moi roztomili, mam dla Was ekumeniczny:) temat oraz zaproszenie do
Trzebnicy.15-19 pażdziernika.
www.sds.pl/?d=start,apostolaty,1439,165
Kilka miesięcy temu jeden z >silesianskich< Ślązaków napisał:
> Abo te irytujonce (przypadkowe??) mylenie
> polskiej Jadwigi z Swieta Slaska Jadqwiga,Hedwig,Heduigis.
>
> Ta ichno nic niy dokonala i oosiongla,
> ino gibko umarla, a swiynto je od kilku lot,
>
> a ta naszo "heniowo" Heduigis
> byla duchowo i tukej-na-slonskiyj-ziymi wielko i gynialno,
> a swiynto je od wiela ?, chyba 700 lot, abo tak circa.
>
> I ta naszo je znano wszyndy i pol swiata sie do Niyj modli.
> A tyj polskiyj paniynki niy zno nikt (no, moze kilka Litwinow).
>
> A Poloki nom wmawiajom falszywo wielkosc i swiyntosc.
> A ta naszo zaniedbujom, a nawet zamilczajom. :(
>
> Zresztom jej meza i syna tysz zno kozdy historyk w Europie,
> niy wspominajonc o jej siostrze. A kto zno Jagiella ?

Na co odpisałem:
> Przyjedź kiedys 16 pazdziernika do Trzebnicy a szczęka ci
> opadnie gdy zobaczysz jak dzisiejsi Dolnoślązacy starzy i młodzi
> oddaja cześć patronce Śląska.Moja mama była ochrzczona w Bazylice
> Św.Jadwigi.
Zaproszenie aktualne ,ale zadam prowokacyjne;) pytanie.Czy Ślązak
autochton da radę pomodlić się przy relikwiach Św.Jadwigi wespół z
chadzijem?Czy to może za duża gańba?Pyrsk.
Obserwuj wątek
    • bartoszcze Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 10.10.08, 21:36
      Ja mogę ekumenicznie zadeklarować łączność duchową:) natomiast logistyka
      wyklucza bardziej bezpośrednie formy.
      Pewnie i autochtoni przyjadą, chociaż mam przekonanie, że ci o gębach
      najpełniejszych "naszyj Hedwig" akurat ruszą się najmniej, a zjawią się cisi i
      spokojni. Kasprowicz jak w mordę strzelił:)
      • rico-chorzow Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 11.10.08, 00:21
        Tutaj mamy przykład - doskonały - Wikipedii,mógł dokonać tego każdy,kto wie co
        to - po polsku - Andegawenia ( Andechs :),a używa Anjou,też ci mi
        "historyk",tylko wierzyć Wikipedii hehehehehe

Hedwig von Anjou
        aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
        Wechseln zu: Navigation, Suche

Hedwig von Anjou, anonymes Porträt aus dem 15. JahrhundertHedwig von Anjou (auch
        Heilige Hedwig von Polen, polnisch Jadwiga Andegaweńska,...„von Anjou“,
        lateinisch Hedvigis; * 3. Oktober 1373 in Ofen; † 17. Juli 1399 in Krakau) war
        die Tochter des Königs Ludwig I. von Polen, Ungarn und Kroatien aus dem Haus
        Anjou, einer männlichen Seitenlinie der Kapetinger und seiner Gemahlin Elisabeth
        von Bosnien, Tochter des bosnischen Bans, Stjepan II. Kotromanić und der
        Elisabeth von Kujawien.

Sie war ab 1384 bis zum ihrem Tod Regentin und Königin von Polen und wurde 1997
        heiliggesprochen.

Inhaltsverzeichnis [Verbergen]
        1 Königliche Titulatur
        2 Leben
        3 Nachleben
        4 Bibliografie
        5 Weblinks

Königliche Titulatur [Bearbeiten]Titulatur auf Latein: Hedvigis dei gracia
        Regina Polonie, necnon terrarum Cracovie, Sandomirie, Syradie, Lancicie,
        Cuyavie, Pomeranieque domina et heres.
        Übersetzung auf Deutsch: Hedwig durch Gnaden Gottes Königin von Polen, ebenso
        Herrin und Erbin des Landes von Krakau, Sandomir, Sieradz, Łęczyca, Kujawien und
        Pommern.
        Hedwigs offizieller Titel war, wie auch der von Anna Jagiellonica, tatsächlich
        Król Jadwiga, das heißt König Hedwig, da sie aus eigenem Recht Regentin des
        Königreichs war. Alle gekrönten Herrscher Polens trugen diesen Titel ohne
        Rücksicht auf das Geschlecht. Die Ehefrauen der Könige bekamen den Titel Königin
        erst durch Heirat, daher bezeichnete der polnische Titel „Królowa“ zunächst die
        Frau des Königs.

Infolge des offiziellen Bekenntnis zum Katholizismus als Staatsreligion durch
        König Johann II. Kasimir im sogenannten Lemberger Eid 1656, wird auch die
        Muttergottes als „Królowa Polski“ bezeichnet

Leben [Bearbeiten]
        Romantisierendes Hochgrab der Heiligen Hedwig von 1902 im Krakauer Dom auf dem
        Wawel
        Das Denkmal zum 400-jährigen Jubiläum der Union von Krewo in Krakau zeigt Hedwig
        und JagielloMaria von Ungarn, mit 12 Jahren die ältere Tochter von Ludwig I.,
        sollte nach dessen Tod 1382 die Thronfolge in Ungarn und Polen erben. Doch gegen
        ihren damals 14 Jahre jungen Verlobten Sigismund von Luxemburg, dem späteren
        römisch-deutschen Kaiser, erhob sich heftiger Widerstand der kleinpolnischen
        Magnaten, die keinen Luxemburger als König haben wollten, bzw. die Personalunion
        mit Ungarn aufgelöst sehen wollten. Maria bekam also die Königskrone von Ungarn,
        die Thronfolge der polnischen Krone ging an die jüngere, damals ca. neunjährige
        Hedwig. Sie kam nach Krakau und wurde dort am 15. Oktober 1384, gerade erst 11
        geworden, gekrönt. Ihr Verlöbnis mit Herzog Wilhelm von Habsburg, mit dem die
        Habsburger ihre Macht nach Ostmitteleuropa ausdehnen wollten, wurde gegen
        Entschädigung aufgelöst, um eine für Polen günstigere politische Allianz zu
        schmieden. Der Deutsche Orden befand sich zu dem Zeitpunkt auf dem Höhepunkt
        seiner Macht und bedrohte mit seinem Expansionsdrang im Baltikum sowohl das noch
        heidnische Großfürstentum Litauen, als auch das christliche Königreich Polen.
        Bereits 1308 hatte der Orden das jeher polnische Herzogtum Pommerellen
        annektiert. Damit wurde Polen von den Handelswegen entlang der Ostsee
        abgeschnitten, was um 1330 sogar zum Krieg zwischen Polen und dem Orden führte.
        Die Auseinandersetzung endete nach militärischen Niederlagen mit einem Verzicht
        Polens auf Pommerellen und des Kulmerlandes. Diese „Demütigung“ blieb hingegen
        in Polen unvergessen.

1386 wurde Hedwig im Rahmen der Union von Krewo vom polnischen Adel mit dem
        litauischen Großfürsten Jogaila vermählt. Nach einem anfänglichen Widerstand
        gegen die Heirat mit dem etwa 40-jährigen Jogaila, fügte sich die 14-jährige
        Königin der Staatsräson. Die Ehe blieb über lange Zeit kinderlos. Im März 1386
        wurde Hedwig zusammen mit Jogaila – nunmehr Władysław II. Jagiełło genannt –
        wieder gekrönt. Somit teilten sich zwei rechtlich gleichgestellte und
        miteinander verheiratete Regenten die Herrschaft über Polen-Litauen. Um diese
        Verbindung zu ermöglichen, ließ Jogaila sich taufen und das litauische Kernland
        christianisieren. So wurde das litauische Großreich, in dem freilich weit mehr
        Ruthenen als Litauer lebten, in Personalunion mit der polnischen Krone
        vereinigt. Mit der Christianisierung Litauens war dem Ordenstaat die
        ideologische Grundlage für seine vom westeuropäischen Adel unterstützten
        Kreuzzüge gegen die litauischen "Heiden" entzogen. Mit der Union Polen-Litauen
        erwuchs dem Orden zudem ein mächtiger Gegner. 24 Jahre später wurde seine Macht
        in der Schlacht bei Tannenberg gebrochen.

Hedwig galt als außergewöhnlich schön, war musikalisch begabt, beherrschte
        mehrere Sprachen und war für ihre Zeit sehr gebildet. Sie war auch sehr religiös
        und widmete sich der Armen- und Altenpflege, wodurch sie beim Volk sehr beliebt
        wurde. Bis heute werden viele Legenden zu diesem Thema erzählt.

Sie starb am 17. Juli 1399 im Wochenbett nach Geburt ihres ersten Kindes, das
        ebenfalls nicht überlebte. Jogaila blieb auf dem polnischen Thron als
        Alleinherrscher und wurde Stammvater aller folgenden Jagiellonenkönige. Ihm Amt
        des Königs von Polen folgten dann seine Söhne aus einer späteren Ehe.

Ihr gesamtes Privatvermögen vermachte die Königin testamentarisch der 1364
        gegründeten Krakauer Akademie (heute Jagiellonen-Universität), einer der
        ältesten in Europa.

Nachleben [Bearbeiten]König(in) Hedwig hat sich als Legende im polnischen
        Nationalbewusstsein erhalten und bleibt bis heute, nach über 600 Jahren,
        unvergessen. Sie ruht im Kirchenschiff der Wawel-Kathedrale zu Krakau. Am 8.
        August 1986 seliggesprochen, wurde sie am 8. Juni 1997 von Papst Johannes Paul
        II. in Krakau heiliggesprochen.

Bibliografie [Bearbeiten]LitDok Ostmitteleuropa (Herder-Institut Marburg)

Weblinks [Bearbeiten]Hedwig (Jadwiga), Königin von Polen (1382-1399), auf
        Portal: genealogie-mittelalter.de
        Hedwig von Anjou. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL).
        Commons: Hedwig von Anjou – Bilder, Videos und Audiodateien

Vorgänger

Ludwig I.
        Elisabeth von Bosnien (als Königsgemahlin)
        Königin von Polen
        1384–1399 Nachfolger

Wladyslaw II.
        Anna von Cilli (als Königsgemahlin)

Personendaten
        NAME Hedwig I.
        ALTERNATIVNAMEN Jadwiga, Heilige Hedwig von Polen
        KURZBESCHREIBUNG Tochter des Königs von Polen und Ungarn Ludwig I.
        GEBURTSDATUM 3. Oktober 1373
        GEBURTSORT Ofen
        STERBEDATUM 17. Juli 1399
        STERBEORT Krakau

Von „de.wikipedia.org/wiki/Hedwig_von_Anjou“
        Kategorien: Heiliger (14. Jahrhundert) | König (Polen) | Geboren 1373 |
        Gestorben 1399 | Frau
        • grba Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 11.10.08, 07:37
          > Tutaj mamy przykład - doskonały - Wikipedii,mógł dokonać tego
          każdy,kto wie co
          > to - po polsku - Andegawenia ( Andechs :),a używa Anjou,też ci mi
          > "historyk",tylko wierzyć Wikipedii hehehehehe

Intelektu bies...
          • rico-chorzow Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 11.10.08, 08:03
            grba napisał:

> > Tutaj mamy przykład - doskonały - Wikipedii,mógł dokonać tego
            > każdy,kto wie co
            > > to - po polsku - Andegawenia ( Andechs :),a używa Anjou,też ci mi
            > > "historyk",tylko wierzyć Wikipedii hehehehehe
            >
            > Intelektu bies...

:),Ma Pan rację,nie lepiej bym to skwitował,może przez tą różnicę między świętą
            a błogosławioną,ale bez tłumaczeniawięc i bicia - przyznaję się do mojego
            "intelektu":)
            • westbrompton Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 11.10.08, 11:08
              Rico >googlemap< podaje ,ze z Chorzowa do Trzebnicy przez Kluczbork,
              Namysłów i Oleśnicę jest 196 km, czyli tylko 1 dzień i 16 godzin
              marszu.Bierzesz górnośląską fane w garść i byle pogoda dopisała a
              twoja "pokuta" może być łatwa,przyjemna i edukująca;)Gryfny posdor:)
              • ballest Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 11.10.08, 20:33
                dzisiej bou uech na ekumeniczny mszy w Glywicach i richtig fajnie bouu!
                Macpor to na przyklad wanielik!
              • rico-chorzow Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 11.10.08, 23:06
                westbrompton napisał:

> Rico >googlemap< podaje ,ze z Chorzowa do Trzebnicy przez Kluczbork,
                > Namysłów i Oleśnicę jest 196 km, czyli tylko 1 dzień i 16 godzin
                > marszu.Bierzesz górnośląską fane w garść i byle pogoda dopisała a
                > twoja "pokuta" może być łatwa,przyjemna i edukująca;)Gryfny posdor:)

Bez przesady,przecież już tam byłem,ciekawsze byłoby na kolanach:)
              • rico-chorzow Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 11.10.08, 23:28
                westbrompton napisał:

> Rico >googlemap< podaje ,ze z Chorzowa do Trzebnicy przez Kluczbork, ()

Też dziwne jest,że w Polsce są obie Jadwigi bardzo często mylone,czy
                "jednoperzonizowane" i najczęściej - święta Jadwiga królowa Polski -,która była
                błogosławioną,jest mylona z kanonizowaną Hedwig-Jadwigą śląską,oczywiście u mnie
                zadziałało to w innym kierunku,forumowicze mnie znający,wiedzą w jakim;)
    • Gość: Jaborygyn Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.08, 20:26
      Przeca mjano na Krzcie "polski" Jadwidze dane uostauo na pamjoontka
      Jeji krewniaczki, Hedwig z Anchalt - Jadwigi Szloonzski!

Podwjel nacyjoonalizmuse niykjerych niy zawjooduy na zuo drooga, to
      wszysky boouy jednoom, krzes'cijan'skoom familijoom.

Tak jak naszo, szloonzkou Nacyjo, kjery żodyn ńy poradźoou
      uozdzielić wrednyma nacyjoonalizmusooma. Bo My ćyngjym blisko
      Poonbooczka żoouy, a za ksioonrzyntoov zouwdy se mjauy yno -
      ksioonrzyntoov Kościoua! I tak je do terozka.
      • Gość: bula piotr Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien IP: 82.45.166.* 12.10.08, 00:50
        Slaska nacja kieruje sie tam i tym jak im /zagraja/. Slaska /nacja/
        nie istnieje. Ludnosc uwazajaca sie z dziada-pradziada za Slazakow
        sama nie daje sobie rady i nie potrafi samodzielnie podejmowac
        decyzji. Oparciem zawsze byly \sily/ zewnetrzne.
        • rico-chorzow Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 12.10.08, 01:05
          Gość portalu: bula piotr napisał(a):

> Slaska nacja kieruje sie tam i tym jak im /zagraja/. Slaska /nacja/
          > nie istnieje. Ludnosc uwazajaca sie z dziada-pradziada za Slazakow
          > sama nie daje sobie rady i nie potrafi samodzielnie podejmowac
          > decyzji. Oparciem zawsze byly \sily/ zewnetrzne.

Ja potrafię - tłumaczenie - jo umia
    • Gość: bula piotr Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien IP: 82.45.166.* 12.10.08, 00:43
      Zapraszasz na swoj koszt? A panienki beda? A z kad masz na to
      pieniadze? Ciezko pracowales w ogrodku prymasa? To ladnie z Twojej
      strony, ze prowadzisz taka spokojna i chumanitarna adoracje.
      • rico-chorzow Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 12.10.08, 01:03

> Zapraszasz na swoj koszt? A panienki beda? A z kad masz na to
        > pieniadze? Ciezko pracowales w ogrodku prymasa? To ladnie z Twojej
        > strony, ze prowadzisz taka spokojna i chumanitarna adoracje.

Pan pewnie z tych,co nażreć się i podoo..pić za darmo chcą.
        • Gość: bula piotr Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien IP: 82.45.166.* 12.10.08, 01:42
          /Pan pewnie z tych,co nażreć się i podoo..pić za darmo chcą.\

Nie smial bym zadarmo zrec i dup..yc na Twoim terenie. Masz jeszcze
          jakies ??.
          • rico-chorzow Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 12.10.08, 01:49
            Ja nie pytałem o panienki i jadło:)
            • Gość: bula piotr Re:przypomne ci jadlospis IP: 82.45.166.* 12.10.08, 01:59
              Autor: rico-chorzow 12.10.08, 01:03 Dodaj do ulubionych Skasujcie
              Odpowiedz

//Gość portalu: bula piotr napisał(a):

> pieniadze? Ciezko pracowales w ogrodku prymasa? To ladnie z Twojej
              > strony, ze prowadzisz taka spokojna i chumanitarna adoracje.

Pan pewnie z tych,co nażreć się i podoo..pić za darmo chcą.\\

Sugerujaca odpowiedz z Twojej strony jest jasna jak /Slonce\. Tak
              czy owak czekam na odp. z gornej polki od zapraszajacego. Na Twoim
              miejscu bym sie nie wpierzal bo robisz tylko zadyme i nic
              konkretnego nie wprowadzasz.
              • rico-chorzow Re:przypomne ci jadlospis 12.10.08, 02:05

> Sugerujaca odpowiedz z Twojej strony jest jasna jak /Slonce\. Tak
                > czy owak czekam na odp. z gornej polki od zapraszajacego. Na Twoim
                > miejscu bym sie nie wpierzal bo robisz tylko zadyme i nic
                > konkretnego nie wprowadzasz.

To może Pan sobie coś konkretnego wprowadzi,gdzie pańska wola.
                • Gość: bula piotr Re:przypomne ci jadlospis IP: 82.45.166.* 12.10.08, 02:15
                  To ty Panie sugerujesz mnie cos tam, a nie ja Tobie Panie. Ja tylko
                  grzecznie prosze o odpowiedz na zadane /?/ do tematu z |gory|. Czy
                  jeszcze sa jakies klopoty ze zrozumieniem?
                  • Gość: Wasz Marjanek Re:do bula piotra IP: *.versanet.de 12.10.08, 07:16
                    A pan - bula piotrze - postepuje inaczej?
                    Do dzisiaj nie otzrymalem odpowiedzi na postawione panu - bula piotrze -
                    pytania. A jakie - nie pan - bula piotrze - pogrzebie na forum, a nie pyta mnie.
                    Pyrsk przi njydzieli!
                    Wasz Marjanek
                    PS: pisze w pana - bula piotzre - ojczystym jezyku, by ulatwic panu zrozumienie
                    tekstu. Bo na zrozumienie podtekstu nie licze - bula piotrze.

Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love
                    thee.Psalm 122:6

• rico-chorzow Re:przypomne ci jadlospis 12.10.08, 10:04

> To ty Panie sugerujesz mnie cos tam, a nie ja Tobie Panie. Ja tylko
                    > grzecznie prosze o odpowiedz na zadane /?/ do tematu z |gory|. Czy
                    > jeszcze sa jakies klopoty ze zrozumieniem?

A nie jest przypadkiem mowa w tym wątku,temacie o św.Jadwidze,nie o panienkach i
                    żarciu?,może Pan powinien odwiedzić forum konsumpcyjno-burdelowe?
      • westbrompton Re: Św.Jadwiga Śląska/Hedwig von Schlesien 12.10.08, 15:16

> pieniadze? Ciezko pracowales w ogrodku prymasa?
        Przekonaj mnie prosze,dlaczego miałbym odpowiadać na
        twoje "pytania".Zacznij być ostrożny >bula piotr<,ponieważ olej się
        rozlał i możesz stracić głowe pod tramwajem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka