Dodaj do ulubionych

Abstimmungsdenkmal, Pomnik Plebiscytu

IP: *.ipartners.pl 10.01.04, 23:17
Co znajduje się teraz w miejscu, gdzie Niemcy postawili pomnik plebiscytu z
1920 roku? Stał na Jakobsbergu.

www.castlesofpoland.com/prusy/olsz_po019_de.htm,
www.castlesofpoland.com/prusy/olsz_po020_de.htm

Obserwuj wątek
    • jar_ol Re: Abstimmungsdenkmal, Pomnik Plebiscytu 10.01.04, 23:33
      W Jakubowie stał pomnik i ...
      stoi, tylko inny ...
      www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=8&ido=26
    • Gość: detritus Re: Abstimmungsdenkmal, Pomnik Plebiscytu IP: *.olsznet.ec.pl / 213.199.235.* 11.01.04, 10:44
      W gruncie rzeczy, jest tam pusto. Nowy pomnik wzniesiono troche dalej.
      Kiedys wygladalo to tak:

detritus.olsztyn.pl/ulice/wp-001.jpg
      Obecnie:

detritus.olsztyn.pl/ulice/wp-002.jpg
      • andulka7 Re: Abstimmungsdenkmal, Pomnik Plebiscytu 14.01.04, 00:56
        Detritus. Gdzie Cię bogowie (bo przecież nie diabli) nosili tyle czasu?
    • Gość: chylę czoła chylę czoła IP: *.ipartners.pl 11.01.04, 21:25
      Panowie (Panie?), przejrzałem i chylę czoła. No i oczywiście dzięki za
      odpowiedź.

Czemu nie daliście zindeksować swoich domen? Nie trafiłem na nie przez
      wyszukiwarki. A z tymi starymi pocztówkami to bym się zastanowił (no, chyba że
      masz ich tysiące).

Możecie skierować mnie do domeny, opisującej losy pomnika? O Tannenbergdenkmal
      napisał dość wyczerpująco Tycner, ale o losach Abstimmungsdenkmal nie wiem nic.
      Czy gdzieś można natrafić na jakieś jego fragmenty?
      • jar_ol Re: chylę czoła 12.01.04, 00:09
        ... sorry, ale nie uzurpuję sobie prawa do fotek, do których Cię odesłałem.
        Po prostu wiedziałem, że tam są...
        Co do losów pomnika, popytam ... poszperam...
        pozdrowienia
      • Gość: detritus Re: chylę czoła IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 09:01
        Domena nie byla indeksowana pod wzgledem pomnika plebiscytowego ;o)

Co do historii, to nie jestem przekonany czy gdzies w internecie mozna znalezc
        strone traktujaca o losach pomnika. Odslonieto go w 1928 roku (chodzi mi po
        glowie data 8 kwietnia, ale nie dam sobie jej za to uciac - musze sprawdzic).
        Po wojnie jego kariera byla rownie krotka co blyskotliwa - wysadzono go w
        powietrze jako "symbol niemieckiego ekspansjonizmu". Daty konkretnej niestety
        nie znam.
      • Gość: jeszcze raz dzięki jeszcze raz dzięki i jeszcze raz pytanie IP: 134.146.212.* 12.01.04, 10:02
        W internecie na temat losów Pomnika Plebiscytu chyba nic nie ma, bo szukałem
        kilka godzin. Ale może wiecie coś z legend i mitów przekazywanych ustnie, albo
        jakiś wydawnictw?

I jeszcze coś. Wiem, że elementy Tannenbergdenkmal zostały częściowo
        wykorzystane przy budowie pomnika Armii Radzieckiej w Olsztynie. Wiem też, że
        pomnik ten już nie istnieje w związku z falą uczuć patriotycznych, która
        przeszła przez nasz kraj ostatnimi laty. Ale co się z nim stało? Czy może
        zdarzyło się tak, że kamole z mauzoleum Hindenburga przeszły podwójny
        recycling? W sensie najpierw do pomnika Armii, a ostatnio znowu do czegoś
        innego, np. budowy podolsztyńskiej rezydencji jakiegoś miejscowego mistrzunia?
        • zbyszek07 Re: jeszcze raz dzięki i jeszcze raz pytanie 12.01.04, 14:55
          Pomnik Wdziecznosci ciagle stoi.
          Pobudowano go z plyt z mauzoleum Hindenburga w Grunwaldzie
          • Gość: rzeczywiście rzeczywiście IP: 134.146.212.* 12.01.04, 17:30
            poważnie? no to nie wiem skąd mi się ubzdurało, że ten pomnik rozebrali.
            Musiałem gdzieś przeczytać, bo sam bym na to nie wpadł. W Olsztynie byłem
            ostatni raz w roku 1978, więc na empirii raczej nie mogę polegać. Zerknąłem na
            fotki z moje-fotografie i fakt, jest, rzeczywiście prawdziwa szubienica.
            • Gość: mamut Re: rzeczywiście IP: *.norampac.com 12.01.04, 17:40
              ja juz sie produkowalem na innych postach... pomnik wdziecznosci czy tez
              wyzwolenia przez "Armie Zdradziecka"... powienien byc usuniety... i kropka...
              • zbyszek07 Re: rzeczywiście 13.01.04, 07:19
                nie mam nic przeciwko, tylko zeby placu nie zabudowali.
                Potrzeba tam troche przestrzeni.
                Plytami z mauzoleum jest tez wylozony plac (parking)
                pod pomnikiem.
                Pomnik sam sie pewnie rozleci,
                juz rosnie na nim brzozka.
                :-)
                • Gość: mamut Re: rzeczywiście IP: *.norampac.com 13.01.04, 18:18
                  fajnie...to tak ekologicznie... zielen w miescie jest bardzo wazna... ja z
                  checia bym dosadzil jeszcze jedno drzewko, albo dwa... albo moze jakas
                  winorosl... to moze by zakryla to szkaradztwo....
                  • Gość: sud Re: rzeczywiście IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.04, 00:35
                    Jestem za winoroślą. Będzie się komponować z Dyrekcją Kolejową. Ale czy pomnika
                    nie mieli przenosić w związku z budową centrum na przeciw aresztu? A może
                    zabudują go dookoła?
                    • Gość: mamut Re: rzeczywiście IP: *.norampac.com 14.01.04, 18:19
                      To przeniesienie to niezly pomysl... proponuje okolice smietnika komunalnego
                      albo przerobic na plytki chodnikowe... marmur to taki wdzieczny material...
                      • Gość: mamut Re: rzeczywiście IP: *.norampac.com 14.01.04, 18:20
                        cholera... mialem na mysli granit to taki wdzieczny material...
    • Gość: przedwczoraj przedwczoraj IP: *.acn.waw.pl 20.03.04, 23:43
      przedwczoraj byłem w Olsztynie zobaczyć to miejsce. Zdaje się że jedynym
      oryginalnym elementem, który przetrwał do dziś, jest ta dziwna fontanna-nie-
      fontanna?

Poza tym poszwendałem się trochę po tannenberskich pamiątkach: mauzoleum w
      Olsztynku, cmentarzu w Orłowie, moście w Waplewie. Niestety na odnalezienie
      kamienia Samsonowa nie miałem już czasu, może następnym razem. Ktoś wie, czy w
      ogóle jeszcze stoi?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka