Dodaj do ulubionych

MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestują

IP: 94.75.89.* 23.03.10, 19:17
Miasto nie powinno zapewniać komunikacji osobom, które decydują sie
z niego wyjechać i płacić podatki w innych gminach - jesli tak robią
to niech sami płacą.
Obserwuj wątek
    • Gość: Barczewiak MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 20:03
      A dlaczego władze Olsztyna maja martwić się o innych skoro nie martwią się o
      swoich. W Kieżlinach mieszka raptem kilkaset osób na Podgrodziu parę tysięcy.
      Z Kieżlin na przystanek na Wadągu wcale nie jest dalej jak z Gotowca czy
      Barczewskiego do przystanków MPK, zwłaszcza dla starszych ludzi którzy nie
      mają jak dojechać do kościoła a nie każdy może przejść parę km. piechotą. Może
      następne wybory coś zmienią jak zmienią ludzie władze.
    • mmascarpone Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj 23.03.10, 20:12
      Gość portalu: głość napisał(a):

> Miasto nie powinno zapewniać komunikacji osobom, które decydują
      sie
      > z niego wyjechać i płacić podatki w innych gminach - jesli tak
      robią
      > to niech sami płacą.

Ale przyjeżdzają do Olsztyna,robią zakupy,chodzą do olsztynskich kin
      i restauracji,tankują paliwko,tak czy owak zostawiają w Olsztynie
      konkretne pieniądze
      • zzatorza Ale za to będzie tramwaj... 23.03.10, 20:19
        ... - linia prezydencka (spod domu do ratusza). aby była mało deficytowa,
        zlikwiduje się wszystkie kursy MPK. zaczynaja od podmiejskich...
      • Gość: 123 Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.olsztyn.mm.pl 23.03.10, 20:53
        Do Olsztyna na zakupy przejeżdżają (puki co) również ludzie z Mrągowa, Biskupca
        czy Morąga, pomimo iż MPK tam nie kursuje. Skoro w naszym wspólnym interesie
        jest aby takie kursy nadal funkcjonowały, niech do interesu dorzucają się
        wszystkie zainteresowane samorządy a nie tylko centralny.
      • Gość: master Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 10:49
        I to ma być argument? A gdzie Twoim zdaniem trafiają te pieniądze,
        do kieszeni olsztyniaka? Kino, duże sklepy (bo raczej w tych robią
        zakupy mieszkańcy okolicznych wsi) to wszystko własność wielkich
        koncernów i to one na tym zarabiają, a nie olsztyniacy, którzy muszą
        się dorzucać do ulg, na których jeżdżą np dzieci z Kieźlin czy
        Barczewa do olsztyńskich szkół.
    • zzatorza Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj 23.03.10, 20:22
      na świecie i w Polsce jest tak, że rozwija się transport publiczny. po to, aby
      po mieście jeździło jak najmniej aut, aby było mniej zakorkowane, aby było
      czystsza powietrze. ale przypadkowy prezydent wie lepiej - woli aby przesiedli
      sie ludziska do samochodów, ci co nie mają kupili śmierdzące graty i wjeżdżali
      tym codziennie lub od święta do Olsztyna.

to się nazywa "ekologia" w wydaniu Grzymowicza.
      • Gość: Mietek Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.03.10, 22:19
        Bzdury pleciesz. Nigdzie nie jest tak, że jeden samorząd finansuje zadania
        drugiego bez wzajemności. Po prostu powinno się w Olsztynie wprowadzić priorytet
        dla transportu zbiorowego kosztem samochodów - Olsztyn sobie poradzi, a jeśli
        gminy nie zapewnią transportu do Olsztyna to tym lepiej, bo wieśniaki
        dofinansują miejski budżet albo mandatami za nieprawidłowe parkowanie, albo
        biletami komunikacji MIEJSKIEJ. Paszli do wójta płakać.
    • Gość: ANNA Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.web.vodafone.de 23.03.10, 20:38
      Ok. Ja tam mogę rowerem dojeżdżać tylko czy TIR-y na to pozwolą, bo drogi
      rowerowej do Dywit nie ma. No i w Olsztynie troszkę strach rower zostawić. Albo
      mam lepszy pomysł: samochód sobie kupię, bo przecież korków w mieście jeszcze
      mało... A ekologia... kto by o tym myślał...
      Pozdrawiam
      • Gość: ssa Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.03.10, 21:10
        www.tvo.com.pl/?pokaz=2167&page=wiadomosci
      • Gość: zapytaj wójta Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.03.10, 21:10
        Zapytaj wójta Dywit jak tam przygotowania do budowy północnej obwodnicy
        Olsztyna, którą pojadę te TIRy. Dywity wciąż tylko rękę po coś wyciągają, ale od
        siebie dać nic nie chcą. Podobnie Barczewo - wysypisko - NIE, spalarnia - NIE,
        autobusy - TAK, TAK, TAK!
    • Gość: antymenel Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.olsztyn.mm.pl 23.03.10, 22:46
      Do MPK dopłaca miasto.Jak gminy chcą mieć komunikację publiczna
      to niech płacą.
      • Gość: jhvuy Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.03.10, 23:18
        Mogą NOLe jeździć furmankami!
        • Gość: gg Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.10, 23:17
          mogą tylko ty nie wyjedziesz spod bloku na Dworcowej przez 30 a w szczycie 45
          min ...
    • Gość: weer MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestują IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.03.10, 23:28
      jak coś jest nie rentowne to po chusteczkę to utrzymywać? prawo rynku
      niestety... niech npk porówna ceny biletów swoich i z okejek.
      • Gość: motorniczy Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.03.10, 09:01
        > niestety... niech npk porówna ceny biletów swoich i z okejek.

Niech weer porówna zakres i jakość usług. Niech popatrzy na jakich trasach
        jeżdżą okejki, jakimi busami i jaki % kursów jest rzeczywiście wykonywany (o
        punktualności nie wspominam z litości).
    • bartlomiej.jasinski MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestują 24.03.10, 09:52
      Wójtowie niech się burzą. Bardzo chętnie pobierają podatki od ludzi
      zameldowanych na terenie swoich gmin, przy czym ich mieszkańcy korzystają z
      infrastruktury Olsztyna (dróg, szkół itd.) pracując w mieście. Gminy nie
      ponoszą dopłat do kursów tych autobusów podmiejskich, dlaczego więc my -
      olsztyńscy podatnicy - mamy dopłacać do tego interesu naszej, miejskiej,
      komunalnej spółce komunikacyjnej? Niech gminy nie biadolą tylko zaczną się
      dokładać. Chętnie mieszkańców przejmują nie ponosząc odpowiedzialności.
      Tworzenie aglomeracji polega na wspólnych interesach, a nie na interesie
      podolsztyńskich gmin.
    • Gość: IREK MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestują IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.03.10, 12:48
      Wszystkie gminy się burzą, bo MPK wszystkie kursy na rozkładzie wykona, jak
      autobus się popsuje to jest drugi i każdy pojedzie (w większości bez biletu).
      A z Barczewa, Dywit kursuje co najmniej kilku przewoźników busami. Bus
      przyjedzie, albo nie, zatrzyma się , albo nie, zazwyczaj jedzie 2,3 min. przed
      Mpk ludzi weźmie 2 zł skasuje i jest Ok. A jak nie, to żaden problem! Będzie
      MPK wolniej, może dalej I za darmo, bo kanar to rzadki widok za miastem. Gminy
      chcą solidnego przewoźnika? To niech płacą. A jak nie to wsiadać te
      rozklekotane busy i nie narzekać!
      • Gość: wiosenka Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 13:27
        pocałujta w d..e wójta !
    • Gość: on MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestują IP: 193.107.32.* 24.03.10, 13:30
      Bardzo dobrze. Dlaczego mieszkańcy Olsztyna mają ponosić koszty
      dojazdy ludzi np. z Dywit. Pan Szydło niech dalej blokuje budowę
      obwodnicy.... I niech zapewni własne MPK
    • Gość: mieszkanka MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 17:56
      wszystko w Dywitach likwidują MPK , poczta czynna do 16 tzn że nic
      mieszkancom nie potrzeba tylko budynek gminy rozbudowuje się a
      tak niedawno mieliśmy mieć basen .Myślę że mamy kiepskich gospodarzy
    • Gość: mk Nie widzę problemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 18:59
      Wystarczy zracjonalizować na tych trasach ceny biletów MPK do poziomu
      ponoszonych kosztów i po sprawie. Na współpracę Dywit czy Barczewa nie ma co
      liczyć, co nie jest jakąś nieznaną dotąd osobliwością.
      • Gość: master Re: Nie widzę problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 21:17
        To niby najlepsze rozwiązanie, ale tylko pozornie. Zwiększysz cenę
        biletów, spadnie liczba pasażerów, a jak spadnie liczba pasażerów to
        cena biletów znów nie będzie adekwatna do ponoszonych kosztów.
        • Gość: mk Re: Nie widzę problemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 21:23
          Potwierdza to tylko bezsens utrzymywania nierentownych linii MPK do Dywit czy
          Barczewa. Komuna już się skończyła 20 lat temu a jeszcze nie do wszystkich to
          dotarło.
          • nereus1 Re: Nie widzę problemu 24.03.10, 22:31
            Komunikacja publiczna jest deficytowa, a deficyt będzie wzrastał. Na zachodzie
            gminy płacą za komunikację, ale tylko kostami granicznimi a nie pełnymi. Skoro
            gmina chce komunikacji to musi płacić! Lamentować nic nie daje. Jestem w trakcie
            opracowania koncepcji komunikacyjnej dla anglomeracji olsztyńskiej która obejmie
            nie tylko miasto ale cały powiat i gminy Pasym i Łukta, oraz PKS, PKP,
            prywatnych przewożników, taksówki i tramwaje itp. W połowie maja będę gotowy.
            Tylko namyślam się do kogo się zwrócić, chyba na początek do mediów, bo do
            biurokratów nie ma sensu bo wylądują w archiwum i zakurzą się. Mam na myśli
            Zjednoczenie Komunikacyjne.
            • Gość: bartlomiejjasinski Re: Nie widzę problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 12:10
              deklaruję Ci, ze SLD na pewno będzie, chyba jako jedyne w tym mieście,
              zainteresowane realnymi, koniecznymi i nowoczesnymi rozwiązaniami komunikacji
              zbiorowej.
            • Gość: BorOl Re: Nie widzę problemu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.03.10, 12:33
              Możesz powiedzieć skąd czerpiesz do tej koncepcji dane dotyczące ruchu?
              • nereus1 Re: Nie widzę problemu 25.03.10, 22:46
                Pracuję na zachodzie w takim zjedoczeniu od 20 lat i teraz akurat robię analyzę
                połączeń autobusów do dworców. Gdyby mi cóś się nie podobało to zmienie rozkład
                jazdy firmom autobusowym, ażeby pasażerowie mogli przesiąść na pociąg!
                • Gość: Zadowolony Re: Nie widzę problemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.10, 10:16
                  Nereus1 Ty coś bredzisz. Gdzieś grają ale nie wiesz gdzie. Życzę
                  powodzenia !
                • Gość: BorOl Re: Nie widzę problemu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.03.10, 11:34
                  Zadałem proste pytanie: skąd czerpiesz do tej koncepcji dane dotyczące ruchu?
                  • nereus1 Re: Nie widzę problemu 26.03.10, 13:26
                    Obecnie jak juz pisalem siedze w pracy na zachodie i robie analize
                    polaczen do stacji kolejowych. W polowie maja bede w Olsztynie.
                    • nereus1 Re: Nie widzę problemu 26.03.10, 14:54
                      A czemu tylko SLD? A co na to inne partie?
                      queichheimer1@arcor.de
                      • nereus1 Re: Nie widzę problemu 26.03.10, 20:41
                        Po przejeżdzie do Olsztyna po 15.05. będę próbował przedstawić koncepcję
                        komunikacyjną dla aglomeracji olsztyńskiej w:
                        1. Instytut Kultury Chrześcijańskiej ul. Kopernika 46
                        2. Centrum Młodzieży Polsko-Niemieckiej ul. Okopowa 25
                        3. Uniwersitet, Wydział Germanystyki
                        Może mnie któś z tych 3 przyjmie.
                        Według życzenia, albo po polsku lub po niemiecku.
                        Jestem w toku opracowania. Mam ponad 30 letnią praktykę w opracowaniach
                        koncepcji komunikacyjnych.
                        • Gość: BorOl Re: Nie widzę problemu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.03.10, 21:36
                          > Mam ponad 30 letnią praktykę w opracowaniach koncepcji
                          > komunikacyjnych.

Ale jak widać żadnej w odpowiadaniu na pytania. Bez badań ruchu daleko nie
                          zajedziesz, choć akurat panowie Gustek i Jaszczuk doczłapali do stanowisk
                          kierowniczych bez prowadzenia elementarnego monitoringu ruchu w mieście :/
                        • Gość: 123 Re: Nie widzę problemu IP: 109.243.116.* 26.03.10, 21:39
                          moze w MOK ? :>
                          • nereus1 Re: Nie widzę problemu 26.03.10, 23:04
                            Jezeli któś zaproponuję mnie inną salę do przedstawię moją koncepcję. Dotychczas
                            mam tylko propozycją z SLD pomimo że komunistów nigdy nie lubiałem, ale jestem
                            tolerancyjny. Może przez to obudzę wilków. Czekam na propozycję. Na razie do
                            15.05. pracuję w Zjednoczeniu Komunikacyjnym i zajmuję się koodynowaniem
                            rozkładu jazdy.
                            • nereus1 Re: Nie widzę problemu 26.03.10, 23:07
                              Jezeli mi nikt nie zaproponuje możliwości przedstawienie mojej koncepcji, to
                              zobię to w Klebarku w Osrodku parafialnym!
                              • Gość: mix Re: Nie widzę problemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.10, 23:11
                                Co Ciebie tak do tych krzyżaków ciągnie :)

Może najpierw opracuj, porównaj z uwarunkowaniami na miejscu w celu dokonania
                                ew. korekt a miejsce na rozsądną dyskusję w tym zakresie się znajdzie. Jest to
                                zresztą najmniejszy ból w tym problemie.
                                • nereus1 Re: Nie widzę problemu 26.03.10, 23:30
                                  Jestem gotowy na wszelkie propozycje!!!!!!!!!!!!!!!
                                  • Gość: mix Re: Nie widzę problemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.10, 23:35
                                    Działaj. Jak będziesz gotowy to daj znać na forum a lokal na pewno się znajdzie
                                    pod warunkiem, że nie zarządasz audytorium dla 1000 osób.
                                    • nereus1 Re: Nie widzę problemu 26.03.10, 23:44
                                      Najwyżej 100 osób albo jeszcze mniej!!!!!!!!!!!!!
                                      • Gość: mix Re: Nie widzę problemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.10, 23:47
                                        Mówiąc po czesku - ne ma problema :)
                                    • nereus1 Re: Nie widzę problemu 26.03.10, 23:47
                                      To będzie rewolucyjne rozwiązanie komunikacyjne, a czy samorządy nie będą mnie
                                      szykanować przepisami administracyjnimi?
                                      • Gość: mix Re: Nie widzę problemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.10, 00:01
                                        Trudno mi na ten temat dyskutować. Samorządy też mają jakieś tam swoje koncepcje
                                        mniej czy bardziej udane. Najprawdopodobniej będzie to wiele zależało od tego,
                                        na ile Twoja rozpisana koncepcja w postaci przygotowanego projektu zaspokoi ich
                                        oczekiwania. W każdym bądź razie musisz się liczyć z mnożeniem argumentów
                                        przeciwnych ze względów ambicjonalnych zasiedziałych włodarzy MZDiM, którzy
                                        uważają się za najlepszych fachowców a praktycznie żadnego problemu
                                        komunikacyjnego w Olsztynie nie są w stanie rozwiązać. Bardziej bym liczył na
                                        opinię społeczną a nie sypiące się w swej robocie kadry ratuszowe.
                                        • nereus1 Re: Nie widzę problemu 27.03.10, 00:05
                                          Jestem do każdej dyskusji gotowy i zagonię każdego w kąt, bo mam pod 30 letnią
                                          praktykę w komunikacji i studia w Niemczech. Im więcej udawaczy tym lepiej!
                                          • nereus1 Re: Nie widzę problemu 27.03.10, 00:20
                                            Gdyby ktoś miał zapytania to proszę o kontakt pod:
                                            queichheimer1@arcor.de
                                            • privus Re: Nie widzę problemu 27.03.10, 19:06
                                              Zastanawiasz mnie privus1. Nie jestem fachowcem od komunikacji - to fakt. Ale
                                              nigdy nie miał bym odwagi proponować rozwiązań komunikacyjnych bez badania ruchu
                                              na proponowanych do zmian czy korekty trasach zarówno z punktu widzenia potrzeb
                                              dnia dzisiejszego jak i najbliższej przyszłości. Może się mylę. Może źle oceniam
                                              Twoje zawodowe doświadczenie w tej branży oraz znajomość uwarunkowań
                                              komunikacyjnych Olsztyna. Jeżeli tak, to bardzo przepraszam.

Nie mniej jednak układ komunikacyjny każdego miasta buduje się w oparciu o plan
                                              przestrzennego zagospodarowania miasta, a z tym w Olsztynie jest kompletna
                                              kicha. Każda nowa zwycięska ekipa zaczyna wszystko od początku obracając w
                                              niwecz dokonania poprzedniej. Nie wiem, i nie chcę głośno o tym mówić, do czego
                                              doprowadzają mnie propagandowe wici popychane przez spolegliwe redakcyjnie
                                              nakłady miejscowej prasy. Oprócz braku znajomości tematu odkrywa się
                                              projektowane rozwiązania sprzed 30 lat jako własny sukces zapominając o tym, że
                                              sami czy ich poprzednicy na tej trasie zasadzili "brzozę", którą uznając za
                                              święte drzewo inwestycyjnych osiągnięć po roku 1989 dzisiaj nikt nie jest w
                                              stanie skorygować ze względu na zwykły rachunek ekonomiczny. Będziesz w
                                              Olsztynie - daj znać. Możemy sobie pogwarzyć na ten czy inne tematy. Znam
                                              Olsztyn od czasów dziecięcych zabaw wśród ruin i ciszyłem się biorąc w tym
                                              udział, że miasto to odżywa, nabiera swojego charakteru, przyzwoitości i
                                              harmonii funkcjonowania. To, co fundują mi tzw waaaaaaadze od 20 lat wolał bym
                                              jak najszybciej skorygować i puścić w niepamięć historii rozwoju Olsztyna.

Zaufanie do władz miasta i jego poczynań coraz bardziej zbliża się w moim
                                              odczuciu po poziomu "0".

Tak więc, o ile masz (jako Olsztyniak) możliwości uporządkowania jakiejś
                                              sytuacji w mieście, przyjmuje to z aplauzem i zapewne takich ludzi będzie
                                              więcej. Wymagać to będzie merytorycznego przekonania mieszkańców przynajmniej
                                              tych chętnych udziału w dyskusji zorganizowanej na ten temat.

Liczę na odzew na e-mail, ponieważ ilość niezbędnych problemów do poruszenia w
                                              tej kwestii przerasta możliwość dyskusji na forum.

Pozdrawiam
                                          • Gość: BorOl Re: Nie widzę problemu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.03.10, 08:13
                                            Póki co to Ciebie zagoniło w kąt jedno proste pytanie :-D
                                            • Gość: Olsztyniak Re: Nie widzę problemu IP: 78.144.204.* 30.03.10, 20:35
                                              Witam Was wszystkich bardzo serdecznie.
                                              Z zainteresowaniem przeczytalem wszystkie wypowiedzi jak i informacje o
                                              likwidowanych liniach podmiejskich.
                                              Urodzilem sie w Olsztynie i w tym miescie przezylem jedne z piekniejszych chwil
                                              swojego zycia. I niech mi tylko ktos powie ze jest to brzydkie miasto!!!
                                              Obecnie mieszkam i pracuje rowniez na zachodzie poniewaz zmusila mnie do tego
                                              sytuacja ekonomiczna w Olsztynie (po czesci przyczynily sie do tego nasze wladze
                                              i przerozne instytucje panstwowe ktore robily wszystko aby dzialalnosc
                                              gospodarcza ktoro prowadzilem w Olsztynie byla nieoplacalna)
                                              Mimo tych zlych doswiadczen jestem sercem caly czas w Olsztynie.
                                              Chetnie bym zrobil cos dla tego miasta i pomyslalem ze skoro MPK nie chce wozic
                                              ludzi na liniach podmiejskich to ja to moge robic.
                                              Tym bardziej ze mam wiedze teoretyczna i praktyczna w zakresie transportu.
                                              Jak by ktos chcial mi w tym pomoc bardzo prosze sie odezwac na e-meila:
                                              jam123@interia.pl
    • Gość: dywiy MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 14:12
      autobusy zostaja... ja kto nie placimy no chyba ze na "gape"...
      • Gość: gucio Re: MPK tnie podmiejskie kursy, a gminy protestuj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 13:58
        Durne władze Olsztyna wymiękły ''' Jak jakaś gmina chce kursów to
        niech płaci -ja bym zlikwidował linię 8 i kursy 5 do klewek.
        dość że Olsztyn ładuje kupę kasy w edukację młodzieży których
        rodzice nie placą tu podatków ...
        ż linii podmiejskich wystarczy 23 i latem 18. No może jeszcze kursy
        12 w dni wolne na cmentarz ..i to wszystko ..A nie łożyć kasę na
        cwaniaków co pobudowali się pod Olsztynem tam płacą podatki a żerują
        na miejskiej infrastrukturze ..te utrzymanie kursów chyba ma służyć
        ich dziateczkom żreby do szkoł utrzymywanych z podatków olsdsztynian
        mogły sobie jezdzić .. Biedny dwa razy traci (ten co go nie stać na
        domek w Dywitach ) a bogaty dwa razy zyskuje- czas to przeciąć !
        • Gość: zgość z jarot. Re:Nie zagłosuję na Grzymowicza IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.03.10, 14:39
          W najbliższych wyborach.Miał być bezpośredni autobus z Jarot na cmentarz i co z
          tego wyszło a no gów.o.Podejrzewam, że ta absurdalna decyzja podyktowana została
          przez podolsztyńskich "bogaczy", z całkowitym zlekceważeniem interesów
          mieszkańców miasta.Zdaje się, że to właśnie ci " bogacze" są bliżsi sercu
          naszego tymczasowego prezydenta.Więc nie zapomnimy mu tego przy najbliższych
          wyborach.
          • nereus1 Re:Nie zagłosuję na Grzymowicza 31.03.10, 15:24
            Znam Olsztyn jak wlsna kiesien. Ja nie propunuje przebieg
            poszczegolnych linii, a system komunikacyjny dla miasta i powiatu,
            ktory rozwiaze wszystkie problemy komunikacyjne na najblizsze 50
            lat. Tylko obawiam sie ze z realizacja bedzie gorzej, moze dopiero
            za 20 lat, bedzie taki system realizowany. Polacy sa zazwyczaj
            konserwatywni do nowych rozwiazan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka