Dodaj do ulubionych

Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają

IP: *.play-internet.pl 26.07.11, 11:50
Grochalska nie masz większych problemów? Jak równouprawnienie to we wszystkim. Proszę chwycić za łopaty i ruszać do pracy w kopalni, hucie, przy układaniu kostki brukowej, wywozu nieczystości itp... Płace tam będą również uzależnione od wykonanej pracy. Więcej zrobisz to i więcej zarobisz. Paniusiom pi...li się w głowach.
Obserwuj wątek
    • Gość: georgiusz Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 12:06
      Kobiety ogólnie wszystko robią gorzej niż mężczyźni, a chcą za to te same pieniądze, dla mnie to jest niedorzeczne...
    • Gość: Ukiel Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 12:11
      W sumie jak po równo to po równo. Można zawsze zrobić nagrodę jedną, za pierwsze miejsce 1600 lub 2000 zł dla tego kto pierwszy przebiegnie (przejedzie) dystans i nie robić dyskryminacji w stylu podział na kobiety i mężczyzn. To tym powinna zająć się Kofe(m)ina bo takie podziały to dyskryminacja!!! Ale czy wtedy by było biegaczkom lepiej?
    • Gość: pyta Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 12:17
      a ile bab jest szambonurkami? natychmiast wyrównać niedobory!
    • Gość: latko Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 12:56

A rozbujane cycki i pośladki oraz włos na wietrze to nie atrakcja wizualna?

Co niby jest bardziej atrakcyjnego, czy widowiskowego, w tym, że żylaste i dłuższe meskie ciała z łysinami na czubku biegną szybciej o koma coś tam na godzinę? Przecież cała ta czynność tak czy owak jest bezużyteczna tylko czysto rozrywkowa.

Dyskryminacja nie tkwi w tym jaka jest ocena i wynagrodzenie, tylko w tym, że to panowie oceniają atrakcyjność wyczynu i nie pytają przy tym o zdanie pań - automatycznie uznają że męska ocena i wycena jest prawidłowa.
    • Gość: dekoju Re: Dlaczego kobiety mniej zarobią? IP: 80.48.42.* 26.07.11, 13:19
      Kobiety muszą bardziej się wykazywać w pracy niż mężczyźni, kobiety muszą udowadniać że są w stanie pogodzić życie zawodowe z prowadzeniem domu i rodziną.formlinkus.com/news0042.php
    • kukorax Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają 26.07.11, 13:22
      Brałem udział w organizowaniu olimpiady dla niepełnosprawnych (z pewnych względów byłem do tego zobowiązany). Tragiczne wydarzenie. Nikomu tam nie zależy na niepełnosprawnych, organizacje charytatywne prześcigają się w wyścigu o dofinansowanie, grube ryby bełkoczą przemówienia o niczym, jednym słowem: koszmar.

Ogólnie nie jestem kibicem, bo moim zdaniem fascynowanie się tym, kto biegnie szybciej, albo dalej rzuci jakimś przedmiotem, jest bez sensu. Tym bardziej podpuszczanie niepełnosprawnych, żeby kopnęli piłkę w byle jakim kierunku i nagradzanie za byle co, jest nieporozumieniem.

Zauważyłem też, że rodzice osób niepełnosprawnych dzielą się na przynajmniej dwie kategorie: jedni wyrzekają się dzieci i nie chcą mieć z nimi nic wspólnego, inni, zachwyceni ideą włączania niepełnosprawnych do życia społecznego (której w ogóle nie rozumieją), mają pretensję do świata o to, że nikt tych dzieci nie traktuje jak ludzi zdrowych (bo niby z jakiej przyczyny).

Na całe szczęście skończyły się czasy, kiedy niepełnosprawnych zamykano w piwnicy, molestowano, wykorzystywano lub upokarzano na najprzeróżniejsze sposoby (przynajmniej prawnie jest to zakazane). Spróbujcie jednak niepełnosprawnej intelektualnie osobie wytłumaczyć, że nie może czegoś zrobić, bo jest właśnie niepełnosprawna (przecież to nie jest obraźliwe, a czasami trzeba to powiedzieć). W odpowiedzi usłyszycie stek wyzwisk. Bo oni są normalni. Otóż nie: są upośledzeni, i dopiero jak osoba upośledzona zaakceptuje taki fakt, że ma różnego rodzaju deficyty, będzie mogła na miarę swoich możliwości uczestniczyć w życiu społecznym.

A zwolennikom źle pojętego równouprawnienia proponuję, żeby zrobić zawody dla wszystkich naraz i oceniać tak samo. Kobiety i niepełnosprawni nie załapią się na nagrody w ogóle.
      • Gość: PD Re: Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej bi IP: *.olsztyn.mm.pl 26.07.11, 17:49
        Drogi Czytelniku,

Proponuję Ci chociaż odrobinę zgłębić tematykę równouprawnienia (możesz zacząć od wikipedii), bo widzę u Ciebie znaczne deficyty wiedzy. Mam nadzieję, że nie będziesz do tego zobowiązany, a przekonany i otwarty, bo tylko w ten sposób możesz pojąć problem.

Zadanie domowe: Kto wygra zawody na nakarmienie dziecka piersią?
        a) Mężczyzna
        b) Kobieta
        c) Inne

Oczywiście oceniamy wszystkich tak samo...

Pozdrawiam
        • kukorax Re: Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej bi 26.07.11, 20:33
          Właściwie powtórzyłeś/aś moje argumenty, więc nie wiem, o co ci chodzi.

A sama idea zawodów w jakiejkolwiek dziedzinie jest dla mnie głupia (tak, dobrze mnie zrozumieliście, miliardy ludzi z wypiekami śledzący losy piłkarskich drużyn, skoczków narciarskich, oraz ciężko trenujący sportowcy, którzy poświęcają życie na jakąś zupełnie bezsensowną czynność opanowaną do perfekcji, to dla mnie wszystko tracący czas idioci - lepiej siedzieć, pić browar i patrzyć w niebo, jak chmurka goni chmurkę). Tym bardziej paraolimpiady stanowią dla mnie kompletną pomyłkę.

Przez równouprawnienie rozumiem równość wobec prawa, i nic więcej, dlatego myślę, że np. ludzie upośledzeni intelektualnie nigdy tego równouprawnienia nie dostąpią.

Jeśli chodzi zaś o kobiety, w których przypadku równouprawnienie właściwie jest już faktem, dużo większym problemem są uwarunkowania kulturowe, wdrukowywane dzieciom od pierwszych miesięcy życia. Te uwarunkowania, często mylone z cechami płciowymi, wprowadzają wielu ludzi w błąd - przez co niektóre kobiety są wręcz przeciwniczkami równouprawnienia. Smutne, ale prawdziwe.
          • kukorax Re: Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej bi 27.07.11, 09:15
            Pieniędzy, jeśli pochodzą z kieszeni podatników, nie dałbym nikomu, niezależnie od tego, czy ma jądra, jajniki, czy też jądra i jajniki naraz i trzecią rękę zamiast połowy mózgu.

Jeśli ktoś ma życzenie biegać w kółko, niech sobie to robi, czemu nie, ale żeby mu jeszcze za to płacić, to już absurd.
    • ashnazgdurbatuluk Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają 26.07.11, 13:25
      To nieważne, czy kobiety biegają wolniej; nie znaczy to, że należy je jeszcze ukarać i dać im mniejsze nagrody

Jasne. Dlatego też nieważne jest, że mężczyzna, który przybiegnie ostatni biegł wolniej, nie znaczy to, że należy go jeszcze ukarać i nie dać mu żadnej nagrody.
      W ogóle należy zrezygnować z podziału na kategorie i wprowadzić rywalizację open. Wtedy kobiety, jako generalnie niepełnosprawne fizycznie w stosunku do mężczyzn, nic nie dostaną. Kategorie wagowe też znieść i wtedy skończy się gadanie bzdur, że Pac-man jest najlepszym bokserem bez względu na wagę.
    • Gość: miko A podobno żyjemy w wolnym kraju. IP: 192.55.55.* 26.07.11, 13:38
      Organizator tak sobie ustalił regulamin i jakimś mendom ch..a do tego. Jak się nie podoba, to do udziału nikt nie zmusza.
      • Gość: PD Re: A podobno żyjemy w wolnym kraju. IP: *.olsztyn.mm.pl 26.07.11, 17:52
        W takim razie ja zrobię Ci kupę do ogródka bo mi się tak podoba i Tobie też, ch..a do tego, bo to moja kupa. Jak się nie podoba, do sprzątania nikt nie zmusza.

Pozdrawiam
    • aaron_agorenstein Powinny być nagrody dla trzech najlepszych osób 26.07.11, 13:41
      bez precyzowania ich płci, koloru włosów, rasy, wzrostu, upodobań seksualnych, cech fizycznych, psychicznych itp. itd.

I tyle.
      • Gość: PD Re: Powinny być nagrody dla trzech najlepszych os IP: *.olsztyn.mm.pl 26.07.11, 18:00
        Ale właśnie powinny być te kategorie!! Rozwiązaniem idealnym byłoby tyle kategorii ile zawodników, bo nie jesteśmy tacy sami!! A jak już tworzymy kategorie to właśnie one powinny być równo traktowane.

To trochę tak, jakby kobiety na olimpiadzie mogły zdobyć tylko brązowy medal...
        A jak poczujesz się jeśli osoby o takim kolorze oczu jak Twoje będą maksymalnie mogły zdobyć brąz?

Pozdrawiam
        • aaron_agorenstein Czyli wszyscy dostają nagrody 26.07.11, 19:28
          za to, że są niepowtarzalni i niepowtarzalnie pobiegli?

Niech będzie, ale skąd wziąć kasę na nagrodę dla każdego? Jeśli zaproponujesz, żeby każdy wpłacał wpisowe, które później będzie jego nagrodą, to się okaże, że dyskryminujesz biedaków.
    • Gość: gość Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają IP: *.kghm.pl 26.07.11, 13:58
      Przybiegnie na metę 20. i dostanie kasę za wygranie. To jest dyskryminacja.
      Zróbcie kategorię open wtedy będzie równość i sprawiedliwie i żadna kobieta nie dostanie nagrody.
    • Gość: stortsmen Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 14:03
      Ja jestem sportowcem gentelmenem, kobiety przepuszczę i będę biegł za nimi ;p
      • Gość: A3enain Re: Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej bi IP: *.as13285.net 26.07.11, 15:21
        Patrzenie na tylki nie zalicza sie do bycia gentelmenem.
        I tak jak wszyscy wyzej podpisze sie pod wnioskiem o zrobienie jednej kategorii open. Nikt nie bedzie poszkodowany, przeciez wszyscy jestesmy rowni, no nie Pani Grocholska?

Badzmy powazni, to jest sport w ktorym liczy sie przygotowanie fizyczne. Ja bedac facetem tez powinienem czuc sie oburzony, ze niemam szans na zostanie hostessa? Przeciez mam takie same prawa, a to ze niemam kobiecej sylwetki to niemoja wina no nie? Tak samo tutaj natura nie tworzy nas rownymi fizycznie i takimi samymi i trzeba sie z tym pogodzic, a nie pchac kij w mrowisko.

Troche mniej feminizmu wiecej normalnosci sa zawodu, gdzie bycie kobieta jest atutem i facet niema praktycznie szans sie wcisnac, a i sa miejsca, gdzie faceci maja przewage. Panie "rownouprawnienie" odrobiny rozsadku.
        • Gość: PD Re: Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej bi IP: *.olsztyn.mm.pl 26.07.11, 18:03
          Proponuję więc operację zmiany płci, trochę plastyki i marzenie o hostessie może się ziści. Pamiętajmy, że nadzieja umiera ostatnia. Dodatkowo jeśli uda się Panu urodzić dziecko czeka nagroda w postaci okrągłego miliona dolarów... jest o co walczyć!!

Pozdrawiam
    • ubiquitousghost88 Maraton po polsku... Zarobić trzeba. 26.07.11, 16:10
      Jełopy polskie, Na maratonie chodzi o to, żeby dobiec i paść!
      • Gość: PD Re: Maraton po polsku... Zarobić trzeba. IP: *.olsztyn.mm.pl 26.07.11, 18:04
        AMEN!!
    • Gość: xxx Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają IP: *.elpos.net 26.07.11, 16:11
      W głowie mi się nie mieści, jakie ludzie w XXI wieku mają poglądy. Czy to może totalny brak wrażliwości genderowej, czy ogólnie brak wiedzy... Zarówno Konstytucja RP jak i Konwencja d. spr eliminacji wszelkich form dyskryminacji zapewniają kobietom i osobom niepełnosprawnym między innymi równie traktowanie w życiu społecznym.

To, że kobiety są inaczej zbudowane, mają inne predyspozycje biologiczne (np. rodzenie dzieci) nie powinno stanowić żadnej bariery w osiąganiu takiego samego statusu społecznego co mężczyzna. Faktem jest że przeciętna kobieta biega wolniej niż przeciętny mężczyzna, ale nie oznacza to że powinna zarabiać mniej, albo uzyskiwać mniejszą nagrodę, bo energię, czas, wysiłek wkłada tyle samo co mężczyzna. Jakbyśmy zaczęli dzielić co robią kobiety lepiej niż mężczyźni i żądali mniejszych dla nich nagród, prestiżu, czy awansu społecznego, to by się dopiero działo! Światli ludzie już dawno doszli do takich wniosków i stąd zawsze pojawią się kategorie wagowe, płciowe, sprawnościowe...

Więc proszę Państwa przemyślcie zanim napiszecie kolejną stereotypową, bardzo uproszczoną i maksymalnie schematyczną odpowiedź.
    • Gość: kobieta Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 26.07.11, 16:43
      Tacy mądrzy jesteście, panowie? A gdyby tak matce samotnie wychowującej dziecko 1000 zł zasiłku, ale ojcu tylko 600 zł ? Dlaczego? Bo po pierwsze nie urodził a więc nie ma fizycznej predyspozycji, a po drugie choćby nie wiem jak sie starał to i tak będzie gorszy. A niepełnosprawnym to w ogóle 400 bo oni wiadomo ze i tak do niczego. A kobiety do kopalni? To proszę bardzo, panowie do szpitali, nocniki podawać. Do żłobków pieluchy zmieniać za 800 zł na miesiąc. Do garkuchni. Do sprzątania. do prania. Do wszystkiego czego się tak brzydzicie, co się robi za darmo lub za żałosne pieniadze. Wtedy będziemy rozmawiać o równouprawnieniu.
      • Gość: A3enain Re: Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej bi IP: *.as13285.net 26.07.11, 17:09
        Sie madra znalazla. Wiesz co wolalbym wychowywac swoje dziecko za mniejsze pieniadze byleby bylo blisko mnie, jednak polskie prawo jest takie, ze szanse faceta na wygranie sprawy w sadzie o przyznanie opieki nad dzieckiem rownaja sie niemalze zeru, alez oczywiscie jest to sprawiedliwe. W wiekszosci panstw europy to kobieta decyduje o aborcji, a ojciec niema nic do powiedzienia, i tutaj rowniez mamy rowne traktowanie, bo kobieta nosi dziecko, to przepraszam bardzo, ale w takim przypadku prosze uwazac w lozku albo zakladac prezerwatywe (Wy tez myslcie o tym) takie zycie. Jako faceci mamy nikle szanse na zatrudnienie w zlobku czy szpitalu (znajomy pracuje jako pielegniarz, z racji tego iz nie jest kobieta ciezej mu cos znalesc i najczesciej zarabia mniej niz kobieta). Kazda normalna osoba potrafi cos ugotowac badz sprzatac niewidze niczego czego mialbym sie w tym wstydzic, aha w wiekszosci wypadkow przykro mi to mowic to kobiety wybieraja role tzw "kury domowej". Pani zyje stereotypami zamiast swiatem przykro mi to czytac.

PS do jeszcze innego postu powyzej. Sa zawody czy prace do ktorych potrzeba odpowiednich predyspozycji, osoba z niepelnosprawnoscia umyslowa raczej nie zostanie analitykiem finansowym, przecietna kobieta nie poradzi sobie z ciezarami na budowie, a facet nigdy nie bedzie sie nadawal tak jak kobieta jako np model czy przedszkolanka. Do tych zawodow trzeba miec predyspozycje i zadne wykrecanie sie plciom czy niepelnosprawnoscia nie sprawi ze sie bedzie zaslugiwalo na taka sama place jak inna osoba.
        • Gość: Kobieta Re: Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej bi IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 27.07.11, 15:16
          Sorry ale dopiero dzisiaj wrócilam na ten wątek. To co pisałam pisałam IRONICZNIE w nawiązaniu do wczesniejszych postów typu "baby do kopalni jak chcecie równouprawnienia". Miało to wykazać absurdalność takiego sposobu myślenia, jak również tego że za pokonanie maratonu facet dostanie 1000 zł, a babka 600. Proponuję organizatorów przegonić trasą 41 km biegiem,a tym z mężczyzn co przyjda później niz zwycięska kobieta polecieć po pensji za niewykonanie normy - bo przeciez mężczyźni biegają szybciej, czyż nie?
    • agent.orange Też chodzi o liczę uczestników. 26.07.11, 17:39
      Bo kobiet w całym biegu startuje 6-7 i płacą startowe 5 zł przy nagrodzie 2000zł a mężczyzn jest kilka tysięcy.
      • Gość: PD Re: Też chodzi o liczę uczestników. IP: *.olsztyn.mm.pl 26.07.11, 18:10
        Proponuję przeczytać regulamin, od którego wszystko się zaczęło. Wpisowe wynosi 25zł do końca lipca i 35zł od 1 sierpnia. Nie ma podziału na mężczyzn i kobiety.
    • Gość: Ahk4iePaiv8u Wspólność, identyczność, stabilność. IP: *.net.autocom.pl 26.07.11, 20:15
      pl.wikiquote.org/wiki/Nowy_wspaniały_świat
    • Gość: Ahk4iePaiv8u się pytam IP: *.net.autocom.pl 26.07.11, 20:21
      Jak facet może być świnia, skoro świnia jest rodzaju żeńskiego?
      • Gość: Moby Dick Re: się pytam IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.07.11, 22:17
        Do poprzedniego postu - ale świnią może być facet! Ot co.
        • Gość: Ahk4iePaiv8u .. IP: *.net.autocom.pl 26.07.11, 22:47
          :-(
    • Gość: Kate Dlaczego kobiety mniej zarobią? Bo wolniej biegają IP: *.lodz.mm.pl 14.12.12, 12:05
      Zdarzyło się, że kobieta przebiegła dystans szybciej niż facet - chociażby 10km adidas Run podczas łódzkiego maratonu DOZ w 2011 roku. Karolina Jarzyńska była 1 na mecie panie "Dyrektorze"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka