Gość: olsztyniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 16:30 zły projekt (oderwany od realiów i rzeczywistości) to i złe efekty. Jak za PRLu. Kosmiczna antyreklama dla architekta, nie pierwsza zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
competent Placem i fontanna musi sie zajmowac jeden czlowiek 09.08.11, 16:40 Stale.Na pelnym etacie.Albo chociaz na pol etatu.Bo to centralny punkt miasta.Trzeba plac sprzatac nie tylko miotla i czasami woda,ale takze urzadzeniami profesjonalnymi,jak np.Karcherami z woda ciepla pod cisnieniem,ktora usunie kazde zanieczyszczenie.Tak sie robi w najlepszych,najbardziej rozpoznawalnych punktach najwiekszych stolic Europy. Do fontanny taki dyzurny placowy powinien podchodzic chociaz raz na godzine,aby usunac smieci z ujscia fontanny,zgarnac piasek,wyrzucic zawartosc koszy,przetrzec podesty z desek,zastepujace lawki dla mieszkancow i turystow.Gonic stamtad ulotkowiczow,bo maja swoj treff punkt kolo "Dukata".Zrywac reklamy,ktore niektorzy przyklejaja na lampach.Dbac,jak o swoj dom...Koszt:700-800 zl miesiecznie.Chyba ratusz stac na taki wydatek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiM Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.08.11, 16:46 Wtopa za wtopą to pały to wiatr,to barierki - teraz fontanna - oj coś nie udał się ten Kutasplatz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Syf, anie fontanna IP: *.play-internet.pl 09.08.11, 16:57 To nie piasek! Ptaki mają gdzie s..ć i przy okazji wezmą odpychającą kąpiel. Z tą fontanną jak i całym placem to kompletny niewypał. Spaskudzili plac za 10 milionów!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwaniuk Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "To ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.11, 17:01 W Olsztynie nawet fontanny ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.olsztyn.mm.pl 09.08.11, 17:56 Wieżę Eiffla też krytykowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiM Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.08.11, 18:29 Ale Kutasplatz-u nie przestaną krytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RON Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 21:21 Najbardziej mi się podoba ta nazwa bardzo trafna historycznie. Winna się przyjąć. A w fontanny nie wierzę bo choć jestem wierzący to nie na tyle ażeby wierzyć w olszyńskie cuda. Jest to pomusł, żeczywiście z PRL-u i to z lat 60-tych kiedy to fontasnny powstawały jak grzyby po deszczu. Nazywały się wtedy "rybką" i były w każdym szanującym się miasteczku. Po kąpieli jak ktoś się nie będzie mył codziennie to i tak pozostanie brudasem. Tak samo z fontanami o które trzeba dbać. Jeden bezrobotny mógłby ją pilnować tak jak to robią np. w Chinach. Jak jest ładny obiekt to jest czysto, gdzie nie ma nic ciekawego to jest syf. U nas natomiast jest z tego mix. Miasta i tak na to nie stać. Jest to problem raczej mentalny i organizacyjny niż techniczny. Bo jak można zrozumieć np. taką ilość dołów na ulicach i zapadlin po byłych przacach ziemnych. Każda dziura powstała w wyniku działań znanych Ratuszowi bo wydawała na to zgodę. Wystarczy tylko obciążać sprawców i za te pieniądze poprawiać dziury i zapadliny np. na ul. Grunwaldzkiej. Ale to nie w naszej polskiej mentalności. Każdy może robić co chce i kiedy chce a potem jakoś to będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.08.11, 21:45 > Jest to pomusł, żeczywiście z PRL-u i to z lat 60-tych kiedy to fontasnny powstawały jak grzyby po deszczu. Jest problem - z ortografią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a mówiłem Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "To ... IP: *.olsztyn.mm.pl 09.08.11, 19:31 Śmiechu warte, chciałoby się powiedzieć "a nie mówiłem !" albo "a ja wiedziałem, że tak będzie !" i pisałem ! Pod ratuszem jest koszmarnie - sypie piachem po oczach, kompletny brak zieleni, trawników, klombu też nie ma - wiatr sobie hula jak po stepie. Fontanna nie taka jaka powinna być i nie w tym miejscu - to wszyscy, którzy mają tylko elementarne poczucie estetyki i funkcji widzą. Tylko dzieci i grajków mi żal, którzy od czasu do czasu muszą tam występować. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "To ... 09.08.11, 19:36 Fontanna? Jaka fontanna...? Stoją płone pały, ale żadnych wytrysków nie zauważyłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b28 Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "To ... IP: *.dynamic.mm.pl 09.08.11, 20:55 Wszyscy jesteście debilami! Przecież to jest zamierzona kultura i sztuka zaprojektowana przez artystę architekta Dezora, zatwierdzona przez dyrektora Jaszczuka i przyklepana przez prezydenta dr inż. Grzymowicza! Ciemny olsztyński plebs nie rozumi idei i wizji płynącej z fontanny. Piach symbolizuje sypanie piachu w tryby, czyli piach to społecznicy i wszyscy inni, którzy tylko sprzeciwią się betonowaniu miasta. I piach spłynie z wodą, "wszystko spłynie" jak powiedział poeta. Zgodnie z doktryną "zesraj się, a nie daj się" urzędnicy będą pały i fontanny, betonowe kloce i żółte barierki bronić aż do śmierci. Zapadają się studzienki na ulicach, skrzyżowania rok po oddaniu są gruntownie modernizowane, przed tramwajami trzeba bronić pieszych i kierowców, nowe drogi trzeba blokować przed kierowcami bo "nie spełnią swojej roli", fontanna pod starym Ratuszem przecieka, to i Dezor-plac musi mieć gwarantowaną fuszerkę. Przecież inaczej w Olsztynie nie może być!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiM Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.08.11, 20:59 O ku..a dopiero teraz dotarł do mnie przekaz intelektualny wymowy fontanny... . Czyli ...Więcej piasku !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk53 Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "To ... IP: *.olsztyn.mm.pl 09.08.11, 20:59 To nie fontanna, tam po prostu pękła rura. Super informacja tygodnia to, że Pan Dezor proponuje nowe rozwiązania związane z adaptacją terenu po areszcie przy Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eja Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.olsztyn.mm.pl 09.08.11, 21:05 Gość portalu: sk53 napisał(a): > Super informacja tygodnia to, że Pan Dezor proponuje nowe rozwiązania związane z adaptacją terenu po areszcie przy Piłsudskiego. A do tego czasu może by go tam - do środka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiM Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.08.11, 21:17 Mam nadzieję,że nie mówisz tego poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eja Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.olsztyn.mm.pl 09.08.11, 21:27 Gość portalu: GiM napisał(a): > Mam nadzieję,że nie mówisz tego poważnie. Sądzisz, że na łańcuchu przy fontannie byłoby sprawiedliwiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiM Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.08.11, 21:29 >> informacja tygodnia to, że Pan Dezor proponuje nowe rozwiązania związane z adaptacją terenu po areszcie przy Piłsudskiego. << O tym pisałem. Co może nas jeszcze gorszego spotkać ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ** Bo olsztyński prawie Eiffel ma koncepcje IP: 195.205.47.* 10.08.11, 07:37 Na stronie www.planwm.pl/ pan olsztyński prawie Eiffel prezentuje swoje koncepcje. Co ciekawe w dziale Koncepcje/Współczesne jest projekt spaskudzenia koszar. A po obejrzeniu pdf-a z planem zagospodarowania brzegów j. Krzywego www.planwm.pl/koncepcje/wspolczesne/plansza_zbiorcza.pdf już wiem, co on (i zapewne inni miejscowi decydenci) rozumieją przez określenie „zieleń typu miejskiego”. Trzy drzewa otoczone betonem (z rysunku nie wynika, czy są to drzewa typu olsztyńskiego drogowego, czyli w donicach, czy jakiegoś innego typu). Oczywiście nie zabrakło też betonu w ... wodzie, pod nazwą „betonowe klocki o różnych wysokościach”. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Olsztyński co? 10.08.11, 07:54 Nawet przez ironię nie nazwałbym go Eiffelem. Tamten był inżynierem, który budując swoją słynną wieżę, pokazał możliwości stosowania stali. Co nam pokazał p. Dezor? Wiadomo. I oby więcej nie pokazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ** Re: Olsztyński co? IP: 195.205.47.* 10.08.11, 08:18 No przecież jak oddawali jego „dzieło” przed ratuszem to pan D. powiedział, że wieżę Eiffla też krytykowano, a teraz jest doceniana. To tylko ironia z tym olsztyńskim prawie Eifflem, bo jak mówi reklama "prawie robi wielką różnicę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.olsztyn.mm.pl 09.08.11, 21:16 o co chodzi, nic nie wiemy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta Cały ten plac to ohyda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 21:09 Cały ten plac to ohyda! Odpowiedz Link Zgłoś
antymenel.1 jak miernoty to tylko w Olsztynie 09.08.11, 21:39 Byłem ostatnio w kilku miastach-między innymi w Malborku,Elblągu,Gdańsku,Mikołajkach. W ŻADNYM Z TYCH MIAST NIE MA ŻADNYCH PROBLEMÓW Z fONTANNAMI.Jak oni to robią?Jakiś cud?Może wysłać nasze miernoty ratuszowe-niech sie pouczą i zobaczą przy okazji jak się buduje ładne fontanny a nie jakieś badziewie jak w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyz Re: jak miernoty to tylko w Olsztynie IP: *.olsztyn.mm.pl 09.08.11, 22:36 A w Olecku na rynku w centrum miasteczka wybudowali sobie piękną dużą FONTANNĘ Z BASENEM, W KTÓRYM PLUSKAJĄ SIĘ DZIECI, wokół alejki, zieleń, drzewa, krzaki, ławeczki i stoliki dla staruszków grających w szachy i dla matek z wózkami, do tego NIESAMOWITY WYNALAZEK: elegancka toaleta publiczna, urządzona za pieniądze unijne. Plac miejski dla ludzi. Rzecz dla olsztynskich balonów w ratuszu nie do pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Olsztyn, miasto na opak 10.08.11, 02:22 W "zacofanej" Ostródzie jest tradycyjna fontanna, z której woda tryska do góry. I może o to chodzi! A olsztyńskie fontanny tryskają do dołu, stąd przecieki i wymywanie piasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWW Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "To ... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.08.11, 23:33 Ta fontanna od samego początku, tak jak zresztą cały plac - to jedna wielka AWARIA. Wstyd i hańba jak coś takiego mogło powstać w szanującym się mieście, w jego centrum i to w miejscu widocznym z prezydenckiego balkonu. Jak tak znamienitego inżyniera nie razi ten widok ? Tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewik Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.08.11, 23:58 Najśmieszniejsze jest to, ze co kilka dni przyjeżdza pan ze szczotką, próbuje za pomocą szczotki usunąć ten piach, ale niestety - nici z pracy. Przesuwa piach do rogu, bo nie ma ujścia i zaraz po jego wyjeździe stan jest taki jak sprzed owego zamiatania w wodzie. Często to oglądam i mam nielada ubaw. Gdybym ja tak zarządzała pieniędzmi /rozumiem, ze ten pan nie robi tego gratis, bo przyjeżdża samochodem ze służb porządkowych - kierowca siedzi w samochodzie/ miałabym kłopoty a ponadto najwyraźniej byłoby mi żal tych pieniędzy. Błąd tkwi w projekcie. Ktoś, kto projektował to "cudo a'la awaria wodociągowa" nie pomyślał, ze nie będzie sposobu na wygarniecie tego piachu z dna. Żal pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zygzak_fro.net.pl Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "To ... 09.08.11, 23:44 z nowych fontann w Olsztynie broni się tylko ta przy gmachu filcharmonii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T IP: *.olsztyn.mm.pl 10.08.11, 00:08 zygzak_fro.net.pl napisał: > z nowych fontann w Olsztynie broni się tylko ta przy gmachu filcharmonii Nie kojarzę. Tam jest jakaś fontanna? Między samochodami, które zastawiają dojście do budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
antymenel.1 Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T 10.08.11, 08:08 Bo ty pewnie myslisz o filHarmonii a zygzak pisał o filCHarmonii.To chyba w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
zygzak_fro.net.pl Re: Skąd tyle piachu w fontannie pod ratuszem. "T 10.08.11, 09:34 antymenel.1 napisała: > Bo ty pewnie myslisz o filHarmonii a zygzak pisał o filCHarmonii.To chyba w innym miejscu. ;) przepraszam za błąd. Fontanna znajduje się między wejściem a schodami po prawej stronie gmachu filharmonii (patrząc na front). Jest prosta (w typie Metropolitana ale kilka razy mniejsza), skromna ale działa - nie tylko w sensie dosłownego pompowania wody ale również jako składowa architektury. Odpowiedz Link Zgłoś