Dodaj do ulubionych

Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt bl...

• mariusz2010 Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt 24.10.11, 07:43
      Gość portalu: królowa napisał(a):
      Olsztyn to małe miasto, gdzie masz w gruncie rzeczy wszędzie blisko
      > i nawet korki nie są drastyczne.
      Blisko? To przemaszeruj ze sródmieścia na Jaroty, a stamtąd na dworzec, cymbale!
      • mariusz2010 Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt 24.10.11, 07:57
        Właściwie co przeszkadza puszczeniu ruchu tramwajowego ul.Wilczyńskiego, a później Dąbrowszczaków?
        • Gość: Taki jeden Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt IP: *.dynamic.mm.pl 24.10.11, 12:17
          Genialne koncepcje Grzymowicza i kolegów.
    • Gość: olsztynianka Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt bl... IP: *.olsztyn.mm.pl 24.10.11, 09:00
      Mieszkańcy Kościuszki zawsze byli przeciwni wszystkiemu.Ludzie,mieszkacie w ścisłym centrum więc czego się spodziewacie?
      • Gość: olsztyński Re: Absurdy i koszty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.11, 11:12
        Niektórzy tu piszący chyba ul Kościuszki na oczy nie widzieli..piszą o ruchu ciężarówek z którego jest wyłączona...
        Po faktycznym przytkaniu Dąbrowszczaków ,ograniczeniu wjazdu w Kopernika, Kościuszki jest ostatnią drożną ulicą .Zatkanie jej tramwajem udupi do reszty ruch w centrum. Zdają sobie sprawę z tego wszyscy z IQ powyżej 80.
        JAK Partyzantów ma przejąć ruch z Kościuszki (gdzie Rzym gdzie Krym) jak ktoś -pewnie z ratusza-powyżej napisał to ja nie wiem...Fakt że ruchu samochodziarzy tramwaj nie przejmie tak jak NOL-i.
        I jeszcze podnoszony przez co mądrzejszych problem kosztów .Porażka tramwaju w 1965 wynikła z jego kosztochłonności.
        To bardzo DROGI środek transportu. Tym Wiedniem mnie nie rozśmieszajcie -tu jest polska C miasto które za parę lat zacznie się wyludniać i przekształcać w kolonię emerytów.
        Już ostatnia podwyżka w MPK przeniosła wielu olsztyniaków DO SAMOCHODÓW. Jeżeli tramwaj -na którego utrzymanie cioteczka Unia kaski nie da przecież, będzie kosztochłonny to kochana Rada Miasta ustali cenę bilecików na 3,70. Wg cen dzisiejszych .Wielu się skusi ???
        • Gość: Taki jeden Re: Absurdy i koszty. IP: *.dynamic.mm.pl 24.10.11, 12:26
          Koszty są, ale jeśli umiejętnie się gospodaruje majątkiem, planuje i buduje z myślą o przyszłości... przepraszam, rozmarzyłem się.

Jeżeli tramwaj - na którego utrzymanie cioteczka Unia kaski nie da przecież, będzie kosztochłonny, to kochana Rada Miasta ustali cenę bilecików na 3,70. Wg cen dzisiejszych. Wielu się skusi?

Część osób przesiadła się na rowery. Przy cenie 3,70 za przejazd rower zwracałby się w ciągu jednego sezonu letniego.
        • Gość: rowerzysta Re: Absurdy i koszty. IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.10.11, 15:47
          Jeszcze raz: ulicę zatykają samochody, nie tramwaj.
          • o0gurek Re: Absurdy i koszty. 24.10.11, 22:34
            Gość portalu: rowerzysta napisał(a):

> Jeszcze raz: ulicę zatykają samochody, nie tramwaj.

No to drogi pedalarzu zrób coś, żeby urzędniczyny dały dobry przykład i nie poruszały się po mieście samochodami tylko rowerami i komunikacją miejską.
        • Gość: greg Re: Absurdy i koszty. IP: *.play-internet.pl 18.01.12, 08:49
          we Wrocławiu jakoś tramwaje jeżdżą, oczywiście koszty utrzymania są wysokie, ale nie popadajcie w paranoje. Bilet normalny kosztuje 2,4zł
    • Gość: Zbyniek Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt bl... IP: *.189.38.18.bauer.pl 24.10.11, 10:56
      I wytną wszystkie drzewa wzdłuż Kościuszki, bo inaczej się nie da
      • Gość: siema Prąd jest niedobry i niezdrowy IP: *.olsztyn.mm.pl 24.10.11, 12:46
        Jak można myśleć o komunikacji miejskiej na prąd? Przecież wiadomo, że to jest drogie i hałasuje i drzewa będą wycinać a domy będą się walić. A przecież mamy nieprzebrane i niewykorzystane zapasy ropy, w dodatku za bezcen, tylko palić i palić. Silniki spalinowe jeszcze przez kilka stuleci nie wyjdą z użytkowania. Nawet jak skończy się ropa u Arabów, to my będziemy pędzić paliwa z pól i łąk naszych wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem i cały świat u nasz będzie je kupować. A pociągi skonstruujemy takie, że będą jeździć na łupki!
        • Gość: Ermlander Re: Prąd jest niedobry i niezdrowy IP: *.olsztyn.mm.pl 24.10.11, 15:30
          10/10 :)
    • Gość: mieszkamoboktramwa Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt bl... IP: 31.62.90.* 24.10.11, 16:28
      Gratulacje dla mieszkancow Kosciuszki . bedziecie tanio mieszkania sprzedawac tak wam te cudowne tramwaje dadza popalic. tramwaje zaplanowal oczywiscie zza biureczka ktos kto o tym nie ma pojecia. bedziecie mieli tramwaje i tylez samo aut bo nikt nie zrezygnuje z auta na rzecz smierdzacego tramwaju. A pomyslcie co bedzie sie dzialo jak dojdzie do kolizji ,nawet z bloku nie wyjdziecie bo bedziecie mieli tramwaje. pomysl z tramwajami 1 klasa.
      • zygzak_fro.net.pl Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt 24.10.11, 22:51
        Gość portalu: mieszkamoboktramwa napisał(a):
        > Gratulacje dla mieszkancow Kosciuszki . bedziecie tanio mieszkania sprzedawac tak wam te cudowne tramwaje dadza popalic.

Nie, ale serio - nie mogę już dłużej znieść tego bełkotu.
        Proszę podać przykład gdzie przeprowadzenie tramwaju ulica śródmiejska doprowadziło do obniżenia cen mieszkań.
        O ile jestem w stanie zrozumieć mieszkańców Kościuszki wkurzonych tym, że jakiś burak decyduje o ich przestrzeni to nie można biernie słuchać takich bzdur. W ogóle dyskusja jest żenująco słaba.
        • o0gurek Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt 24.10.11, 23:02
          zygzak_fro.net.pl napisał:

> Nie, ale serio - nie mogę już dłużej znieść tego bełkotu.
          > Proszę podać przykład gdzie przeprowadzenie tramwaju ulica śródmiejska doprowad
          > ziło do obniżenia cen mieszkań.

No ale kto ten bełkot zaczął? Zaczeli go ci, którzy stwierdzili że tramwaje to jedyny lek na bolączki komunikacyjne Olsztyna. Miasta bez obwodnicy, z dziurawymi ulicami i chyba największą w Europie liczbą sygnalizacji świetlnych w przeliczeniu na kilometry dróg. Dziwne moim zdaniem jest to bezkrytyczne zachwalanie tramwaju w mieście w którym od wielu lat nie udało się uporządkować autobusowej komunikacji miejskiej. I o ile rozumiem arbuza i jego mocodawców (bo możliwości przy tak ogromnej budowie będą mieli mnóstwo) to całej reszty mimo najszczerszych chęci zrozumieć nie potrafię.

A wracając do meritum - podaj Zygzaku proszę przykład miasta w Polsce, bez obwodnicy, w którym poprowadzono linię tramwajową w taki sposób jak będzie poprowadzona na Kościuszki, na ulicy o tak strategicznym znaczeniu jak Kościuszki właśnie.
          • zygzak_fro.net.pl Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt 24.10.11, 23:15
            oOgurku, to nie jest ani odpowiedź na moje pytanie ani pytanie do mnie. Jeszcze raz - pytałem gdzie spadły ceny mieszkań. A ty pytasz się o jakiś przykład przeprowadzenia tramu przez śródmieście w Polsce, nie wiem czemu akurat mnie, przypominam że w trasie FRO ruch się nie mieszał. Natomiast nie rozumiem na jakiej podstawie mieszkańcy uważają że coś się dla nich pogorszy. Wystarczy spojrzeć na częstotliwości z jakimi tramwaje będą jeździły żeby to obalić.

Ponadto proszę wszechwiedzących o nie pisanie bzdur w stylu:"kierowcy się na pewno nie przesiądą bo nie i koniec". Proszę podać przykład miasta gdzie reaktywowano tramy i nie wzrosła ilość pasażerów komunikacji miejskiej.

Co do pytania oOgórka - które jak pisałem nie powinno być kierowane do mnie, to mogę mu podpowiedzieć - Bydgoszcz.
            • o0gurek Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt 25.10.11, 12:49
              zygzak_fro.net.pl napisał:

> oOgurku, to nie jest ani odpowiedź na moje pytanie ani pytanie do mnie. Jeszcze
              > raz - pytałem gdzie spadły ceny mieszkań. A ty pytasz się o jakiś przykład prz
              > eprowadzenia tramu przez śródmieście w Polsce, nie wiem czemu akurat mnie, przy
              > pominam że w trasie FRO ruch się nie mieszał. Natomiast nie rozumiem na jakiej
              > podstawie mieszkańcy uważają że coś się dla nich pogorszy. Wystarczy spojrzeć n
              > a częstotliwości z jakimi tramwaje będą jeździły żeby to obalić.

Jak nie do Ciebie, jak do Ciebie :)
              Żeby dowiedzieć się, czy istnieje zagrożenie spadku cen nieruchomości po puszczeniu linii tramwajowej trzeba znaleźć adekwatny przykład i prześledzić ceny nieruchomości przed puszczeniem tramwaju i po puszczeniu tegoż po ulicy mającej taki charakter jak nasza Kościuszki.
              Skoro podałeś miasto, to mógłbyś również podać jakieś konkretne ulice? Będę wdzięczny. I obiecuję, że podzielę się tutaj informacjami na temat cen nieruchomości, jakie uda mi się uzyskać.
              • zygzak_fro.net.pl Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt 14.11.11, 11:58
                @oOgurek
                Miałem na myśli ul. Dworcową. Możesz jeszcze poszukać w Poznaniu (odcinek od ul.Muśnickiego - Zielona - Podgórna).
    • Gość: czytelnik Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt bl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.11, 23:36
      Na tym odcinku "schować" pod ziemię, od razu będziemy mogli się pochwalić, że mamy metro.
      • Gość: fronek Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt IP: *.olsztyn.mm.pl 14.11.11, 11:40
        Wychylam się przez okno i co widzę...jeden wielki parking po obu stronach ulicy ..pewnie jak będzie tramwaj to wszyscy się nam na podwórku upchają...A tak serio to będzie masakra z bocznej bramy na Kościuszki wjechać ...a już teraz jest problem
        • mobydickzolsztyna To nie rozwiązanie Fronku! 14.11.11, 14:58
          Gość portalu: fronek napisał(a):
          > ...jeden wielki parking po obu stronach ulicy
          > ..pewnie jak będzie tramwaj to wszyscy się nam na podwórku upchają...

Nie doceniasz sytuacji!

Na podwórkach parkują głównie mieszkający gdGość portalu: fronek napisał(a):

Nie doceniasz sytuacji!

Na podwórkach parkują głównie mieszkający gdzieś indziej i przyjeżdżający do pracy znajdującej się gdzieś w pobliżu. Zaparkowanie na chodniku kosztowało by Ich sporo =
          =stawka za godzinę parkowania X ilość godzin pracy X ilość dni pracy w miesiącu.

Z tego powodu mieszkańcom b.trudno zaparkować na podwórkach z tyłu własnych domów.
          Mogą NA RAZIE parkować przed domami za darmo. Likwidacja miejsc parkingowych na chodnikach przed domami wcale nie oznacza przeniesienia się, dotychczas tam parkujących, na podwórka, bo tam miejsc w istocie już nie ma.
          Częste są awantury na podwórkach o blokowanie się wzajemne, o zablokowane wyjazdy z garaży, o dojazd śmieciarek do śmietników itp.

Gdy także i mieszkańcy będą zmuszeni do szukania postoju na własnych podwórkach - to wprost trudno sobie wyobrazić te codzienne konflikty.

Dopomogę wielu przemądrzałym komentatorom i wyprzedzająco napiszę to i owo ZA NICH:
          "- a ja chodzę pieszo i mam w zupie problemy mieszkańców Kościuszki
          - a ja jeżdżę rowerem i mam w zupie problemy mieszkańców Kościuszki
          - a ja jeżdżę autobusem i mam w zupie problemy mieszkańców Kościuszki
          - a ja ja jeżdżę wózkiem inwalidzkim i mam w zupie problemy mieszkańców Kościuszki
          - a ja nie mam rąk i nóg, leżę w łóżku i mam w zupie problemy mieszkańców Kościuszki
          - a ja jestem VIP-em i mam w zupie problemy mieszkańców Kościuszki, oraz mojego szofera

W związku z tym, żem Człek przyjazny Ludziom, proponuję mieszkańcom Kościuszki:
          - parkujcie w innych dzielnicach, tam to jest luz! :-)
          - równajcie w dół, do pieszych proletariuszy, a połowa przemysłu (bo samochodowy i powiązane to chyba połowa) niech zdechnie, niech na bruk wylądują jego pracownicy - czyli niech nastanie Sprawiedliwość Ludowa!
          - awansujcie do poziomu VIP
          - powieście się!"

PS
          A ja, jakem Moby: - radzę zamieszkać w chacie, domku, lepiance - POD OLSZTYNEM! same Miasto zostawiając Tym, Którzy w cywilizowanym świecie pozostają w centrach miast, w stopniowo rozpadających się kamienicach, a problemu parkowania nie znają, bo nie mają CZEGO parkować.
          I nastanie powszechne zadowolenie!

zieś indziej i przyjeżdżający do pracy znajdującej się gdzieś w pobliżu. Zaparkowanie na chodniku kosztowało by Ich sporo =
          =stawka za godzinę parkowania X ilość godzin pracy X ilość dni pracy w miesiącu.

Z tego powodu mieszkańcom b.trudno zaparkować na podwórkach z tyłu własnych domów.
          Mogą NA RAZIE parkować przed domami za darmo. Likwidacja miejsc parkingowych na chodnikach przed domami wcale nie oznacza przeniesienia się, dotychczas tam parkujących, na podwórka, bo tam miejsc w istocie już nie ma.
          Częste są awantury na podwórkach o blokowanie się wzajemne, o zablokowane wyjazdy z garaży, o dojazd śmieciarek do śmietników itp.

Gdy także i mieszkańcy będą zmuszeni do szukania postoju na własnych podwórkach - to wprost trudno sobie wyobrazić te codzienne konflikty.

Dopomogę wielu przemądrzałym komentatorom i wyprzedzająco napiszę to i owo ZA NICH:
          - a ja ja jeżdżę wózkiem inwalidzkim i mam w zupie problemy mieszkańców Kościuszki
          - a ja nie mam rąk i nóg, leżę w łóżku i mam w zupie problemy mieszkańców Kościuszki
          - a ja jestem VIP-em i mam w zupie problemy mieszkańców Kościuszki, oraz mojego szofera

- równajcie w dół, do pieszych proletariuszy, a połowa przemysłu (bo samochodowy i powiązane to chyba połowa) niech zdechnie, niech na bruk wylądują jego pracownicy - czyli niech nastanie Sprawiedliwość Ludowa!
          - powieście się!"

PS
          A ja, jakem Moby: - radzę zamieszkać w chacie, domku, lepiance - POD OLSZTYNEM! same Miasto zostawiając Tym, Którzy w cywilizowanym świecie pozostają w centrach miast, w stopniowo rozpadających się kamienicach, a problemu parkowania nie znają, bo nie mają CZEGO parkować.

• mobydickzolsztyna Poprawiona odpowiedź Fronkowi 14.11.11, 15:06
          Coś pochrzaniłem z postem (dałem sugestię skasowania go), więc przepraszam poprawiam:

Nie doceniasz sytuacji!

Na podwórkach parkują głównie mieszkający gdzieś indziej i przyjeżdżający do pracy znajdującej się gdzieś w pobliżu. Zaparkowanie na chodniku kosztowało by Ich sporo =

- powieście się!"

PS
          • Gość: @mobydickzolsztyna Re: Poprawiona odpowiedź Fronkowi IP: *.olsztyn.mm.pl 14.11.11, 16:09
            @mobydickzolsztyna

Taki stary, a dureń.
            • mobydickzolsztyna Re: Poprawiona odpowiedź Fronkowi 14.11.11, 16:26
              Gość portalu: @mobydickzolsztyna napisał(a):
              > @mobydickzolsztyna
              > Taki stary, a dureń.

Skoroś Ty nie stary, więc młody.

Taki młody, a cham.
              I w dodatku tchórzliwy nie do pojęcia, skoro ukrawasz już nawet swój standardowy nick.

Jeśli obelga tyczyła błędu (przeze mnie przyznanego i skorygowanego), to wyjaśniam - nie Tobie oczywiście:
              - gdy piszę dłuższy post, to jestem świadom możliwości wylogowania mnie, więc na wszelki wypadek kopiuję tekst do pamięci operacyjnej i wklejam go ponownie, po ponownym zalogowaniu.
              Widocznie klawiatura "zduplikowała" mi wciśnięcie klawiszy przy wklejaniu - i stąd byk, za który przeprosiłem.

Czyli - z mojej strony drobne potknięcie, a w reakcji czyjeś grube chamstwo.
    • Gość: zygzak do kiblaidz Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt bl... IP: *.centertel.pl 04.11.11, 04:12
      mogliby szybciej te tramwaje juz zrobic bo chcialbym sobie tanio mieszkanko na Kosciuszki kupic.
      • Gość: robi Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt IP: *.olsztyn.mm.pl 14.11.11, 14:04
        > Wychylam się przez okno i co widzę...jeden wielki parking po obu stronach ulicy ..pewnie jak będzie tramwaj to wszyscy się nam na podwórku upchają...A tak serio to będzie masakra z bocznej bramy na Kościuszki wjechać ...a już teraz jest problem

W większych i bardziej zatloczonych miastach świata jakoś sobie z takimi problemami radzą. Więc może to kwestia umiejętności, przyzwyczajeń, albo po prostu pozytywnego podejścia?
    • Gość: Piąty jeździec Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt bl... IP: *.pl 14.11.11, 18:23
      Olsztyński Dürer przedstawia:
      CZTERECH JEŹDŹCÓW APOKALIPSY

W rolach jeźdźców:
      Anna Rokita
      Zbigniew Gustek
      Paweł Jaszczuk
      Jezry Piekarski

oraz...anioł opatrzności - miłościwie nam panujący!
      • Gość: elzab Re: Mieszkańcom ul. Kościuszki tramwaj jest zbyt IP: *.1and1.pl 18.01.12, 10:02
        Gość portalu: Piąty jeździec napisał(a):
        > CZTERECH JEŹDŹCÓW APOKALIPSY

Jeszcze dwóch do wycięcia. Jaszczuk co prawda awansował, Piekarski został "doradcą za 6 tyś.", ale Rokita straciła możliwości wydawania Warunków Zabudowy. Jest jeszcze Gustek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka