Gość: Gość IP: *.play-internet.pl 16.12.11, 19:30 Z Warki bliżej do Gdańska niż z Ostródy? Mam kiepską mapę :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ccc Piłkarze Chorwacji wolą Warkę od Ostródy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 19:55 No to burmistrz Ostródy obudził się z ręka w nocniku. Kilkadziesiąt milionów inwestycji miało dać kasę i prestiż. Mieli tam gościć Niemcy. A teraz 5% kosztów budowy stadionu i otoczenia corocznie trzeba odprowadzić w formie amortyzacji. Kolejne koszty to ochrona obiektu, oświetlenie i ogrzewanie, opłata obsługi itp.itd. A Osterode to niewielkie miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybak Re: Piłkarze Chorwacji wolą Warkę od Ostródy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 20:50 Masz niestety słabe informacje o sposobach podróżowania. Jazda samochodem w Polsce to pewna katastrofa. My już do tego przywykliśmy ale inni jadąc naszymi drogami są zaszokowani myśląc, że co chwila wywinęli się z objęć kostuchy. Nawet Chorwaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MArcin Porażka: Mieścina została z przerośniętym Orlikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 21:02 No i Ostróda została z przerośniętym Orlikiem na który będzie musiała łożyć kasę bo przecież ten obiekt na siebie nie zarobi, nie ma drużyny, nie ma większych imprez, a kosić trawę trzeba, prąd opłacić trzeba, opłacić ochrone trzeba, opłacić wodę trzeba, opłacić konserwację trzeba oj oj oj. Może przez chwilę pogra tam Stomil jak będą budować stadion w Olsztynie, ale co potem ? potem trzeba poczekać aż zniszczeje "przerośnięty Orlik" i będzie można rozebrać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm Piłkarze Chorwacji wolą Warkę od Ostródy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 22:24 Myślę, że władze z tym problemem sobie poradzą. Te 5% odpisu na amortyzację to nawet reprezentacja Niemiec nie uratuje nawet gdyby siedziała przez całe wakacje. Mądre władze (a takie w Ostródzie są) sobie poradzą, żeby ten obiekt się spłacił po 20 latach. Prawdziwym problemem jest ta cała świta z Urzędu Marszałkowskiego z Siniorem Comendantem na czele, która zmarnowała tyle lat upierając się przy lotnisku pod Kurpiami i blokując sensowną lokalizację w Wilkowie (położoną blisko ludzi, a nie grzybów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianka Re: Piłkarze Chorwacji wolą Warkę od Ostródy IP: *.olsztyn.mm.pl 17.12.11, 08:35 Ale termy w Lidzbarku,gdzie wodę trzeba będzie podgrzewać,przeforsował.Prawdziwy gospodarz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OST Re: Piłkarze Chorwacji wolą Warkę od Ostródy IP: *.wsiie.olsztyn.pl 17.12.11, 08:52 Dokładnie to samo chciałem napisać. Lotnisko pod Olsztynkiem przy drodze krajowej S7 to jedyna słuszna koncepcja rozwoju regionu (Olsztyna, Ostródy, Iławy, Nidzicy i Szczytna) Zamiast modernizować torowisko do Szyman lepszym pomysłem będzie modernizacja torowiska Olsztyn - Działdowo. A dla turystów chcących zwiedzać Mazury wybudować lotnisko pod Kętrzynem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot z wm.pl Piłkarze Chorwacji wolą Warkę od Ostródy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.11, 00:01 Pisałem już na tym forum, że bardzo lubię mieszkańców Ostródy a nawet doceniam to co robią jej władze, ale nic z tego ich zaangażowania w Euro 2012 nie wyjdzie!!! Baza to nie wszystko! Komunikacja jest do dupy!!!! Nasz Region został pominiety z pełną premedytacją w trakcie dzielenia środków na infrastrukturę komunikacyjną powstającą z myślą o tej imprezie, ponieważ z załozenia NIC tu sie nie miało odbywać!!! Środki zostały przeniesione do tych regionów, gdzie siłe przebicia miały " spółdzielnie " rzadzącej partii! I tyle w tym temacie. Doliczając do tego głupotę władz wojewódzkich samorzadowych i idea lotniska w puszczy mamy dopełniony obraz głupoty. Nasz Region poniósł jedynie straty takie jak: droga krajowa nr 16 zbudowana jako dwujezdniowa, chociaż infrastruktura mostów i wiaduktów wskazuje, że od poczatku powinna być drogą o czterech jezdniach. Sama modernizacja zrobiona tylko na niewielkich odcinkach a przecież to droga łączaca nas z woj. Kujawsko-pomorskim i autostradą północ-południe! "Siódemka" kończąca się na Nidzicy, że już o obwodnicy Olsztyna nie wspomnę!!!!!!!!!!!!!!!!! Czyli nie było nas w planach, więc oczekiwanie, że nas ktoś wybierze graniczy z naiwnością przedszkolaka. No sorry Winetou:-))))))))) Dlatego popieram od zawsze pomysł "Olsztyn wolny od futbolu", bo to jest jedyny realistyczny pomysł, który wynika ze zwyczajnego zrozumienia otaczajacej nas rzeczywistosci a nie katolickiego myslenia życzeniowego. Niech żyje racjonalizm!!! Przecież każdy dzień przynosi nam informacje, że tylko on jest słuszną ideą !!!! Ludu Polan powstań z kolan!!! Wolna Republika Warmii i Mazur!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tinky Winky Rzeczywistość jest brutalna c.d. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.12.11, 01:09 I niestety spełniły moje (i nie tylko moje) przypuszczenia. Niestety, ale wybudowano "pomnik niespełnionych wizji" za grube miliony, który - jeśli patrzac na to komercyjnie - nigdy się nie zwróci (biorąc pod uwagę średni okres zwrotu własciwy dla inwestycji gospodarczych). Zatem wpompowano środki publiczne w coś, co nie stworzy stabilnych i trwałych miejsc pracy. Bezsprzecznie można było wykorzystać te środki znacznie bardziej efektywnie, a tak trzeba będzie do tego całego interesu dopłacać, płacić kredyty - dobrze bedzie, jeśli wystarczy na utrzymanie. W przeliczeniu na pojedyncze miejsce pracy koszt utworzenia tego miejsca jest niemal kosmiczny. Jak już wspominałem, to całe EURO 2012 to jedna wielka klęska, w szczególności dla naszego regionu. Straty spowodowane tą imprezą trudno bedzie odrobić przez następne kilkanascie lat. Niestety, ale dla nas to tragedia i nie ma z czego się cieszyć. Przykład ten tylko potwierdza, że ładowanie pieniędzy wyłącznie w utrwalanie monokultury turystycznej jest błędem i zemści się szybciej, niż nam się wydaje (już się mści). To nic innego jak "ruchome piaski" i "budowanie domu bez fundamentów". A bez trwałych podstaw gospodarczych czeka nas strukturalna bieda i brak perspektyw dla młodych, co już zresztą obserwujemy na codzień. Infrastruktura sportowa, czy turystyka to doskonałe uzupełnienie, ale nie można tego traktować jako podstawy rozwoju gospodarczego. Od ponad 20 lat popełniamy ten sam błąd i mimo tego, że rzeczywistość pokazuje wady tej koncepcji niektórzy brną dalej. A to kiepski interes, sezonowy, zależny od bieżacej mody i innych czynników "uznaniowych". Oby nie było tak, że albo bedzie to wszystko stało i niszczało, albo zostanie w jakimś zakresie wyburzone. Tego typu obiekty mają sens w dużych aglomeracjach miejskich i to nie byle gdzie, ale w dobrych i atrakcyjnych miejscach. O stadion w Warszawie możemy być spokojni - lokalizacja rewelacyjna i nadaje się do wykorzystania na biura oraz imprezy masowe, koncerty etc. Ale to Warszawa, inny rynek, inne warunki, inne realia, inna lokalizacja, inna skala etc. A Ostróda to co prawda śliczne miasteczko, ale sama uroda to zbyt mało i jak pokazuje rzeczywistość - liczą się bardziej prozaiczne rzeczy, a uroda jest i zawsze będzie na drugim lub nawet na jeszcze dalszym planie. Podobnie Mazurami kazdy się zachwyca, ale na zachwycie się to wszystko kończy - a tu potrzeba konkretnych inwestycji i to bardzo dużych inwestycji (głównie w infrastrukturę), a nie drzew w skrajni, cudów i zachwytu skansenem. Z tego się nie wyżyje, niestety prawda to brutalna, ale może ta sytuacja troszkę niektórych decydentów otrzeźwi i wpłynie na bardziej racjonalne podejście do inwestycji. W poprzednim wpisie napisałem, że bardzo bym się chciał pomylić - i była to szczera deklaracja. Okazało się jednak, że niestety się nie pomyliłem. Niestety... bo kto i jak często z tego obiektu bedzie korzystał - zeby miało to sens, to musiałby być wykorzystywany niemal non stop. Nawet jeśli będą tam 4 większe imprezy rocznie (i to optymistycznie), to i tak to nie utrzyma się. Nie ma cudów. Ekonomii się nie przeskoczy. Ale za to pozostanie piękny pomnik... w tym to my jesteśmy naprawdę dobrzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rollor prawie się z tobą zgodziłe ... IP: *.olsztyn.mm.pl 17.12.11, 22:39 chyba po raz pierwszy ;) jedno zastrzeżenie, mówisz o rozwoju infrastuktury, no toć przecież się rozwineła (stadion ostórda) lecz nic to nie dało. i tu się z tą infrastukturą nie zgodze, bo inwestować milony w ten region, to nie w infrastukturę. no może oprócz dróg i koleji i delikatnie w turystykę. mocną siłą tego regionu, jest jego zróżnicowanie kulturowe i niesamowita, wręcz unikalna przyroda. termy nie trafione, stadion w osrtódzie też. jednak ostróda i tak już ma niesamowitą infrastukture turystyczno rozrywkową i ciekawe zaplecze imprez kulturalnych. dadzą radę z tym stadionem, raczej ;) małe miasteczka zamieniać w trwałe punkty na trasach turystycznych po przez tworzenie, atrakcji nie związanych z masowością, tradycje, obrzędy, trawały rozwój środowisk lokalnych. niestety ten region nadje się tylko do obsługi turystów, ale można to robić z klasą, pomysłem i pełnym zaangażowaniem mieszkańców i to jest, być może recepta, na sukces i pracę dla ludzi. jest tylko jeden problem, największy, lokalni politycy! zmora, począwszy od urzędu marszałkowskiego, skończywszy na gminach. wyjątki to ełk, ostróda, trochę iława, trochę gołdap i olecko, ale reszta to szambo. motłoch i kołtuństwo polityczne, robiące sobie prywatne byznesiki. oni nas zaduszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tinky Winky Re: prawie się z tobą zgodziłe ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.11, 08:51 Istotnie, trochę zbyt ogólnie napisałem... chodziło mi bardziej o infrastrukturę techniczną, w tym komunikacyjną, teleinformatyczną, komunalną (uzbrajanie terenów inwestycyjnych etc.), plany zagospodarowania przestrzennego itp. To niestety najbardziej kuleje, a bez dróg i kolei (oraz lotniska) o choćby minimalnym europejskim standardzie (jak dotąd chyba w regionie nie ma ani jednego kilometra drogi i linii kolejowej o sensownym standardzie) region nadal będzie skazany na monokulturę turystyczną, co jak widać nie rozwiązuje problemów, a przeciwnie... jest źródłem strukturalnej nędzy. Przyroda faktycznie jest urokliwa, ale pojęcia "unikatowa" to bym raczej nie używał. W skali europejskiej (o światowej nie wspomnę) takich mesjc jest na pęczki. Wspomnieć można choćby Danię, Finlandię, Szwecję - w dodatku jest tam świetna infrastruktura komunikacyjna, o której możemy tylko pomarzyć. I jakoś nikomu nie przeszkadzają tam dobre i szerokie drogi (często o standardzie dwujezdniowej drogi ekspresowej), co u nas jest "solą w oku" paru lewaków i anarchistów zwanych także przez niektóre media "społecznikami" (choć ze społecznictwem ma to niewiele wspólnego, o braku legitymacji społecznej nie wspominając). I to jest problem - zła struktura gospodarcza regionu, którą trzeba zmieniać. I nie "nadymajmy" się tak tą "unikalnością", bo obiektywnie tak wcale nie jest, a - za wyjątkiem paru miejsc - spora część regionu bardziej przypomina podlasie niż skandynawskie krajobrazy. Więcej realizmu zatem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rollor Re: prawie się z tobą zgodziłe ... IP: *.olsztyn.mm.pl 20.12.11, 18:56 tak, taka infrastuktura jak mówisz jest niezbędna. jednak należy dokłdnie przyglądac się róznym detalom, bo póżniej będziesz miał jezioro krzywe, z takim zagospodarowaniem jak obecnie, a będzie gorzej. ostróda jest tu jak najbardziej pozytywnym przykładem rozwiązań zarówno dla biznesu jak i zwykłego człowieka, chcącego przejśc się wzdłuż jeziora. olsztyn jest niestety rozłożony na łopatki i jeśli ma tak byc z regionem, to jednak wolę jego unikatowośc, niż dziki szał inwestycyjny. przyroda rozumiem, dla ciebie nie jest unikatowa, dla mnie jest. mówiłem o unikatowości w swoim własnym odczuciu. społecznicy to społecznicy. anarchiści to anarchiści. a lewacy to lewacy. jeden worek, nie koniecznie się wpisuje w dyskusję, ani wymianę poglądów. chyba, że jest to worek mieszkańców Warmii i Mazur, a to wtedy zgadzam się i ty w tym worku też jesteś. generlanie, wyrzucanie sobie po jakiś przynależnościach kulturowych, subkulturowych, czy politycznych jest nie w tym tonie naszych wypowiedzi. no chyba, że tak lubisz? polityk z prawa czy lewa i środka, można zrobic, tyle samo dobrego, co i złego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Piłkarze Chorwacji wolą Warkę od Ostródy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.11, 13:41 po przeczytaniu postow stwierdzaam iż potraficie tylko pisac pod pseudonimem i nic nie robic. Brak infrastruktury? to dlaczego w wyborach parlamentarnych glosujecie na takich kandydatow, ktorzy nie potrafia nawet odroznic warmii od mazur? Trzeba sie zebrac w sile i stworzyc regionalna opcje popierana przez tutejsza ludnosc i dzialajaca na rzecz regionu. Ja to juz robie dzialajac w 2 organizacjach-stowarzyszeniach promujacych historie regionu i budujacych wspolnote regioonalna, teraz czas i na was drodzy forumowicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm Re: Piłkarze Chorwacji wolą Warkę od Ostródy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 15:49 No tak , ale na wojewodę , czy marszałka to my już wpływu nie mamy niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Piłkarze Chorwacji wolą Warkę od Ostródy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.11, 00:07 Jesteś super, ale czemu piszesz pod pseudonimem i dlaczego tablice graniczne Warmii i Mazur stoją o kilka kilometrów od faktycznych (historycznych) granic? Działasz już w 2 organizacjach i co ? tablice dalej stoją tam gdzie stały. Odpowiedz Link Zgłoś