Dodaj do ulubionych

Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące starcie

09.03.12, 13:10
Demograficzne tsunami u bram, ale w pocie czoła wznoszą kolejne budynki.
A potem scenariusz grecki - kto to utrzyma? Sprzedać nie będzie łatwo, bo to budynki duże, o specyficznej kubaturze i rozplanowaniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: marien Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.play-internet.pl 09.03.12, 14:20
      Czyli Górniewicz odpowiedział po angielsku czy nie. Poprawnie czy nie? Czy może redaktor nie zrozumiał i nie jest w stanie przytoczyć?:)
    • Gość: zbigniew Górecki sie nie popisał IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 16:09
      Osobiście obstawiałem Góreckiego jako lepszego kandydata, ale wypadł bardzo słabo. mierna prezentacja, proponował rzeczy, które już istnieją (np. powstanie telewizji uczelnianej). I co z ttego, że zna angielski? nie jest obowiązkiem znać ten konkretny język, tylko jakikolwiek język obcy! Górniewicz był o wiele lepiej przygotowany
      • Gość: gość Re: Górecki sie nie popisał IP: *.uwm.edu.pl 09.03.12, 17:02
        ;) Górniewicz był przygotowany z tabelek zawierających suche liczby i rozliczenia przeszłości. Absolutnie nie ma wizji przyszłości Uniwersytetu. Górecki nie dość, ze ma wizję, to jeszcze ma i umie używać narzędzi do jej realizacji.
        • Gość: kicker Re: Górecki sie nie popisał IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 20:26
          nie wiem jaką ma wizję Górecki, ale zapewne wiesz - a jeśli nie, to niedobrze- że obowiązującym dokumentem rozwoju jest nie wizja lecz strategia. Zresztą z tego co wiem, opracowana przez całe środowisko - zatem realna i akceptowalna. Wystarczy tę strategię realizować, co jest nie lada wyzwaniem. Mieć wizje a je zrealizować - to jest różnica, choć dla niektórych, niestety, niezauważalna.
      • Gość: kordan Re: Górecki sie nie popisał IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 18:33
        A ja czuję się oszukany przez Górniewicza! Mnie Piechowicz nie odwiózł do domu ;( rOZWOZIŁ TYLKO KLAKIERÓW GÓRNIEWICZA. Śmiech na sali!
      • Gość: Kamila Re: Górecki sie nie popisał IP: *.icpnet.pl 12.03.12, 00:16
        Znajomość jeżyka angielskiego przydaje się, ale z pewnością nie jest to cecha niezbędna u rektora. Rektor ma dobrze zarządzać uczelnią, tak żeby się rozwijała i nie zostawiać po sobie niebotycznych długów. Szczerze mówiąc to cud, że wasz uniwersytet tak dobrze sobie radzi mimo finansowej zapaści - spuścizny po poprzedniku.
        • Gość: , Re: Górecki sie nie popisał IP: *.olsztyn.mm.pl 12.03.12, 06:27
          Proszę Pani, jest Pani w błędzie - język angielski dziś to podstawa, przynajmniej minimum, a hasło finansowa to robienie koło pióra pana prof. Góreckiego. Gdyby tak było to powinni - wiadomo, co zrobić, po przejęciu władzy, a tego nie zrobili
    • Gość: Bosman Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące starcie IP: *.uwm.edu.pl 09.03.12, 16:11
      Jestem rozczarowany dzisiejsza debatą na stanowisko Rektora. Główny zmartwił mnie poziom merytoryczny drugiej części debaty tj. samej dyskusji przestawionej w formie odpowiedzi na zadawane pytania przez wyborców. Mówiący składną polszczyzną obecny Rektor Prof. Górniewicz praktycznie nie przedstawił jasno sprecyzowanej wizji rozwoju Uczelni, nie miał też gotowej recepty na rozwiązanie problemów dotyczących oddłużania, promocji szkoły, czy też malejącego naboru w obliczu niżu demograficznego. Mówił spokojnie rozważnie ale nie konkretnie i za bardzo ogólnie. Sadzę że, więcej optymizmu i więcej pomysłów miał Prof. Górecki chociaż niepotrzebnie się nakręcał. Ale ogólnie rzecz biorąc nie to mnie martwi. Otóż z artykułu umieszczonego na stronie UWM przedstawiającego sylwetki obu kandydatów dowiedziałem się że Prof. Górniewicz zawodowo zajmuje się między innymi studiami nad jakością kształcenia w szkolnictwie wyższym oraz badaniami nad twórczością i wyobraźnią. Wyczytałem że jest także członkiem European Council of High Ability. W świetle tego co przytoczyłem zastanawiam się jak to możliwe że, Rektor piastujący najwyższą władzę w Uczelni i zawodowo zajmując się rozwojem idei kształcenia i twórczością, nie mógł przewidzieć skutków likwidacji etat dyrygenta chóru akademickiego prowadzonego przez Prof. B. Błońskiego. Już w swoim ekspoze na początku kadencji zapowiedział obcięcia dotacji na jego działalność przesuwając środki na bliższe swojemu sercu ZPiT. Zniweczył dorobek kilkudziesięciu lat pracy, która była niezbędna by osiągnąć pozom sztuki pisanej przez duże „S”. Jedną niefortunna decyzją rezygnował z najbardziej dostojnego i reprezentatywnego mecenasa naszej Uczelni jakim był ten chór.
      Na debacie poruszono także problem likwidacji Liceum Akademickiego które wg. Pana Prof. J.Górniewicza nie może być dotowania z subwencji uczelnianych. Z całym zrozumieniem dla trudnej sytuacji finansowej Uczelni nie mogę zrozumieć jak w obliczu niżu demograficznego można było podjąć tak kontrowersyjną decyzję. Chciałbym zapytać Pana Rektora czy wykorzystał wszystkie mechanizmy, możliwości pozyskiwania środków finansowych wskazane w otrzymanym liście od Pana Zbigniewa Włodkowskiego, Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej. Mam tu na myśli pozyskanie środków z oświatowej subwencji ogólnej, programów rządowych realizowanych przez MEN i urząd marszałkowski, czy też projektów systemowych.
      Wydaje mi się że, utrzymanie dobrze prosperującego pod względem poziomu nauczania liceum, stwarza duże możliwość nauki dla najlepszych i zdeterminowanych. A zapewniając znakomite warunków kształcenia przez udostępnienie laboratoriów i zgoda na udział w wybranych wykładach realizowanych na UWM, tylko zachęci młodzież do kontynuacji nauki na naszej Uczelni.
      I ostatnia rzecz jaką chciałem poruszyć, zabrakło mi na tej debacie pytań dotyczych chyba obecnie najbardziej drażliwej sfery tj. sfery gospodarczej. Po obrazie rządów Pana Prof. J.Górniewicza i ekipy jaką dobrał, wnioskuję że przyjął autorytatywny model rządzenia. Nie ukrywam że, marzy mi się aby dokonać oceny po stronie zysków i strat tych rządów. Z każdym z którym rozmawiam na ten temat podobnie postrzega negatywne jego skutki.
      To co jest najbardziej widoczne to przede wszystkim brak decyzyjności po stronie tak ważnego ogniwa jakim jest kanclerz i służb jemu podległych; księgowość która może administracyjnie poprawna ale w żadnej mierze nie innowacyjna i nie przedsiębiorcza; i chyba dotychczas najbardziej słaby zespół prawny a w szczególności w zakresie prawa gospodarczego. Na podstawie własnych obserwacji mogę stwierdzić że Uczelnia poniosła i będzie nadal ponosiła skutki finansowe w wyniku zatwierdzonych projektów obarczonych błędami technicznymi i umów wynikających z ich realizacją. Mógłbym bym tu przytaczać przykłady niedoprecyzowanych pod względem prawnym umów a nawet ich brak między inwestorem a wykonawcami np. w temacie realizacji poszczególnych etapów inwestycji które skutkowały unikaniem odpowiedzialności finansowej oraz prawnej za realizację nie zgodną ze sztuka budowlaną czy techniczną ale zgodna z zatwierdzonym projektem.
      Wydaje mi się główny problem leży po stronie braku sztabu wykwalifikowanych fachowców na miejscu, brak właściwego nadzoru technicznego nad realizowanymi inwestycjami. Zawsze w takich przypadkach niekompetencja ludzi u steru władzy prowadzi do ponoszenia nieuzasadnionych wydatków które skutecznie powiększają dług Uczelni.
      Kreatywność Pana Prof. J. Górniewicza w zakresie kontaktów zarówno ze Światem Biznesu czy też jednostkami rządowymi jaki pozarządowymi, decydującymi o przydziale środków finansowych na działalność statutową czy też inwestycyjną jest chyba najsłabiej oceniana z dotychczasowych rektorów naszej Uczelni. Co jest tego powodem ? A przecież jak uczy doświadczenie to właśnie te relacje dają realne szansę na poszerzenie rozwoju badawczego intelektualnego ale również inwestycyjnego.
      Jaką zatem mamy szanse poprawy tej sytuacji przyjmują wybierzemy obecnego Rektora na następną kadencję ?. I ostatnia rzecz w świetle tego co wcześniej powiedziałem czy ma Pan poczucie pełnego wywiązania się z powierzonych panu obowiązków jako Rektora Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego ?

• olsztynski.blogspot.com Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st 09.03.12, 16:41
        Gość portalu: Bosman napisał(a):

> Na debacie poruszono także problem likwidacji Liceum Akademickiego które wg.
        > Pana Prof. J.Górniewicza nie może być dotowania z subwencji uczelnianych. Z cał
        > ym zrozumieniem dla trudnej sytuacji finansowej Uczelni nie mogę zrozumieć jak
        > w obliczu niżu demograficznego można było podjąć tak kontrowersyjną decyzję.
        > Chciałbym zapytać Pana Rektora czy wykorzystał wszystkie mechanizmy, możliwoś
        > ci pozyskiwania środków finansowych wskazane w otrzymanym liście od Pana Zbign
        > iewa Włodkowskiego, Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej. Mam
        > tu na myśli pozyskanie środków z oświatowej subwencji ogólnej, programów rząd
        > owych realizowanych przez MEN i urząd marszałkowski, czy też projektów system
        > owych.
        > Wydaje mi się że, utrzymanie dobrze prosperującego pod względem poziomu nauczan
        > ia liceum, stwarza duże możliwość nauki dla najlepszych i zdeterminowanych. A
        > zapewniając znakomite warunków kształcenia przez udostępnienie laboratoriów
        > i zgoda na udział w wybranych wykładach realizowanych na UWM, tylko zachęci
        > młodzież do kontynuacji nauki na naszej Uczelni.

Bardzo ciekawy sposób, dotowanie wybranego liceum jako środek na walkę z niżem demograficznym.
        A czy są jakieś dane jak przebiega dalsza edukacja absolwentów Liceum Akademickiego? Moim skromnym zdaniem czym więcej UWM dołoży do tego liceum i czym lepsze warunki tam stworzy tym więcej absolwentów da dyla z Olsztyna:) Tak to w praktyce działa.
    • Gość: Rozczarowana Górecki rozczarowuje, ale obiecuje IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 16:15
      Moje rozczarowanie sięgnęło zenitu. Wybory na Rektora UWM to cyrk. Praktyki kandydata Profesora Góreckiego są tak żenujące ,że przebija naszych polityków. Nie ma czemu się dziwić jako senator przeszedł dobrą szkołę. Obietnice bez pokrycia (kariera na uczelni)i zastraszanie (,,jeszcze nie skończyliście studiów a przed wami egzaminy”) ciągłe zwoływanie spotkań i próby prania mózgu ,że tylko jeden słuszny kandydat załatwi dla uczelni świetlaną przyszłość ( powoływanie się na układy) rozczarowuje mnie i moich kolegów elektorów.
      Na szczęście głosowanie jest tajne i mam zamiar samodzielnie podejmować decyzję jako studencki elektor nikomu nie dam się zmanipulować i zastraszyć.

• Gość: z sali Re: Górecki rozczarowuje, ale obiecuje IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 16:55
        A kto na poważne stanowisko prorektora ds. kadr. CZy tylko liczy sie tu kalkulacja głosów-elektorów czy coś więcej.. Unikał odpowiedzi pływak Górecki. I trzeba marzyć, ale .... nie załatwia sie pieniezy jak mówił, taki medialny "szoł". Szkoda
        • Gość: IPN Re: Górecki rozczarowuje, ale obiecuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 17:04
          Na prorektora ds kadr, spawdzony IPN-owiec Kasparek....
          • Gość: elektor Re: Górecki rozczarowuje, ale obiecuje IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 17:47
            Nie, juz wypadł z łask Góreckiego.
      • Gość: M.syt. Re: Górecki rozczarowuje, ale obiecuje IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 13:00
        Napisał w ogóle nie zmanipulowany studencki elektor, członek klakierów z pierwszych rzędów :) hahahha
      • Gość: UWM To Górniewicz rozczarowuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 22:06
        To nieprawda że Prof Górecki manipuluj. Wręcz przeciwnie.To zaplecze istniejącego rektora staje na głowie aby zmanipulować głównie studentów elektorów. Dlaczego, bo pracownicy w sposób bezpośredni odczuli słabą kadencję istniejącego rektora Górniewicza. Tu o obiektywizm nie można się martwić. Pomimo że ludzie rektora chodzą po elektach i namawiają do głosowania na Górniewicza. A jeśli chodzi o część studencką elektorów - to sam skandaliczny sposób wyboru elektorów studentów świadczy o matactwie i kombinacjach aktualnej świty rektorskiej. Studenci, spójrzcie realnie i obiektywnie na sytuacje. UWM potrzebuje menadżera na światowym poziomie a nie postkomunistycznego klimatu. A działania człońkini samorządu studenckiego olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,48726,11275576,Ostre_chwyty_w_walce_o_fotel_rektora_UWM__Kto_wygra_.html to już jest działalność nie dość że poniżej pasa, to niezgodna z prawem.
        Popieram Góreckiego

• Gość: Matka Re: Górecki rozczarowuje, ale obiecuje IP: *.icpnet.pl 11.03.12, 23:56
        Nic dodać, nic ująć. Zgadzam się w 100%!!
    • Gość: student Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące starcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 16:26
      Ja od zawsze byłem i jestem za Górniewiczem. Uważam że jest OK. A górecki cóż aparatczyk i karierowicz!
      • Gość: już nie studentka Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.icpnet.pl 12.03.12, 00:19
        Ot i miło mądrego posłuchać!!! :)
        A poważnie, cieszę się, że widzisz tę zasadniczą różnicę między panami.
        • Gość: gość Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.1and1.pl 12.03.12, 00:32
          Zaraz Ci nicków zabraknie matko Kamilo od studentów.
          Trzeba iść spać a nie dyrdymały wypisywać, bo ludzie głupi nie są i wiedzą więcej niż myślisz. Dzięki takim tubom jak Ty prorektorskie pitbule jeszcze szczerzą zęby.
          Niedługo już!
    • Gość: żak Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące starcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 16:55
      Górecki się dzisiaj skompromitował, potraktował elektorów jak na zebraniu wyborczym w małej mieścinie , a ten numer z podstawionym studentem z medycyny to tani chwyt aby mógł się popisac angielskim, żenada - obraził Pan inteligentnych ludzi !
      • Gość: studenttt Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 17:08
        Podstawiony, na pewno,nie traktuj obcokrajowców jako nie myślących i nie udolnych, których da radę przekręcać na lewo i prawo.Jeśli obecny rektor nie umie podstawowego języka, którym posługujemy się na codzień w Europie, to wiecie co? do dupy z takim rektorem. Przygotowanie prof.Górniewicza, było niczym innym jak wytykaniem brudów za kadencji prof. Góreckiego. A jeśli on mu wytyka te brudy, to znaczy, że sam się do tego przyczynił.
        A profesor FIGIEL? hahahaha żenujący poziom, wstyd mi, że taki oszołom naucza młodych ludzi.
        • Gość: jgj Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.12, 17:17
          Był podstawiony, bo nawet siedział w tym kręgu - WNM. Tak samo, jak dyspozycyjna studentka, która miała zadać dwa "niewygodne" pytania i schodziła z ostatnich rzędów do pierwszych. Usłużna, ułożona. Już zaszantażowana?

Co do języka - zgoda. Powinien go znać. Ale dwa pytania: czy to dyskwalifikuje go jako rektora całkowicie? I ilu z popierających go elektorów z byłej ART ten język zna?

Boli, że Górniewicz wyciągał dane o długach? Boli, że Figiel wyciągnął niegospodarność Góreckiego (Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych)? To są fakty. Na pewno mające większy wpływ na działalność uczelni niż nieznajomość języka Górniewicza. Dlaczego? Bo dotykają rzeszę pracowników uczelni, którzy przez tę malwersację finansową byli, najzwyczajniej w świecie, okradani.
          • Gość: zuwm Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.mm.pl 10.03.12, 09:13
            Poczekaj, dopiero będzie boleć jak zacznie się rozliczanie inwestycji prowadzonych przez Samulowskiego... a kary już są płacone podpowiem, a te kredyty które uczelnia zaciągała na początku 2009 to też jego sprawka, bo raptem ministerstwo przestało pieniądze przelewać, ciekawe dlaczego....
          • Gość: UWM Górniewicz wstrzymał wypłaty stypendiów dla pracow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 22:24
            Przeszło rok temu Górniewicz nie informując pracowników wstrzymał gotowe już listy nagród - stypendiów dla pracowników, którzy pozyskali fundusze na realizację projektów naukowych i wdrożeniowych. Nikt nic nie wiedział, dopiero po kilku miesiącach był komunikat że zostanie zmieniona uchwała w tej sprawie. Dodam, że te stypendia były zawsze zachętą dla aktywności naukowców, aby pozyskiwać środki finansowe z zewnątrz. Dodam też, że te stypendia naukowe były z narzutów ("haracz") jaki uczelnia pobiera od każdej złotówki, jaką naukowiec "przyprowadzi" na uczelnię. Gratuluję Panie Rektorze Górniewicz To świetna zachęta, aby pozyskiwać kolejne granty Brawo. Prof Górecki planuje przywrócić tą formę doceniania naukowców
            • Gość: gość Re: Górniewicz wstrzymał wypłaty stypendiów dla p IP: 176.31.202.* 10.03.12, 23:06
              A czemu Ty się tak dziwisz? Przecież to normalne.
              Samulowski buduje sobie gniazdko! Musi mieć za co. Bo buraki tak mają.
              Za pieniądze głupich jeleni profesorskich, które myślą, że jak pozyskają granty, to coś będą mieć z tego.
              Mają. Problem!
              Boże, czemu zlikwidowano kiedyś słąwetną księgarnię w Kortowie? Była tam gdzie dziś jest PKO SA.
              A kierowniczką była pani Samulowska. I pamiętam jak Wojtuś napier...ał ostro, jak mu mama kazała, bo słuszny wzrost i ogólne warunki fizyczne predestynowały go do obsługi księgarni...
              Matka wie najlepiej, czego dziecku trzeba...
              Eh, dobre dawne czasy...
        • Gość: xxx Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 17:35
          beznadziejne jest to co napisales.... ślepy jestes?
      • Gość: Matka Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.icpnet.pl 12.03.12, 00:35
        Zgadzam się z Tobą w 100%!!!
        Swoją drogą biedny student, prawdopodobnie przez to nie zna dobrze języka polskiego, ludzie z jego wydziału nieładnie go wkręcili. Prawdopodobnie, gdyby wiedział dokładnie o co chodzi, nie pozwoliłby zrobić z siebie kozła ofiarnego. Poza tym, na każdej uczelni kształcącej obcokrajowców są wyznaczeni ludzie z danego wydziału (opiekun, prodziekan lub dziekan), którzy się nimi opiekują i pomagają w każdej sprawie, dzięki temu nie ma potrzeby kontaktu studenta /studentów z rektorem. Rektor ma inne zadania na uczelni.
        • Gość: gość Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.1and1.pl 12.03.12, 00:43
          Jadzia daj spokój już... :)
          • Gość: ... Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.mm.pl 12.03.12, 06:31
            J... też kiedyś uczyła się metodą Callana i co wyszło, nie ratowała, nic nie mówiła....
        • Gość: , Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.mm.pl 12.03.12, 06:30
          ale język angielski powinien znać - to minimum... jak przyjedzie delegacja z zagranicy i pójdą na kawę to nawet proste proszę będą tłumaczyli...
    • Gość: gość Górniewiczowi przywieziono klakierów! Co za wstyd! IP: *.uwm.edu.pl 09.03.12, 17:10
      debata debatą, ale na sali siedziała grupa studentów klakierów, która klaskała po pytaniach osób starających się skompromitować(?), a może coś wytknąć Góreckiemu? Żenada!! Jak na amerykańskim sitkomie albo "Jaka to melodia" - wstyd pomysłodawcy!!
    • Gość: zajan Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące starcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 17:28
      Panie Rektorze Górniewicz, Pan nie zna języka angielskiego!!!! To jest wprost żenujące
      Wstyd panie profesorze, przecież chce pan ściągać zagranicznych studentów na UWM z
      językiem wykładowym...jakim?
      Wstyd!
      Po drugie, prosze nie podpierać się córką, ona nie startuje na rektora, choć widać, że zna
      angielski...
      ...powiało "Wschodem"....
      • Gość: retyk Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: 37.30.83.* 09.03.12, 18:36
        Na medycynie będą nauczać po rosyjsku...
        • Gość: kortowiak Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: 37.30.115.* 09.03.12, 19:33
          Wot job jego mat'...
    • Gość: Studi Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące starcie IP: *.man.olsztyn.pl 09.03.12, 17:35
      A ja zostałem wprowadzony w błąd na debacie przez Pana Senatora Góreckiego. Zapewniał, że był za bezpłatnym drugim kierunkiem studiów i nawet za to podpadł pani minister - jak to określił. A w stenogramach z posiedzenia senatu z dnia 2 marca 2011 r. (71.posiedzemie) czytamy wypowiedz Pana Senatora Góreckiego: "trzeba ograniczyć możliwość studiowania na drugim kierunku dla tych najlepszych, tych 10%..." i dalej uazsadnia dlaczego... Mój wniosek: że o prawdomówność trudno w polityce, to jestem tego świadomy, ale wymagam tego by była ona na uczelni, od kandydata na rektora szczególnie
      • Gość: ganja Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 17:37
        kopiuj wklej? pff
      • Gość: Zorientowany Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.03.12, 11:13
        To fakt - skłamał i nawet nie umiał z tego wybrnąć. Został przyłapany na gorącym uczynku. Podobnie nieudolnie tłumaczył się w sprawie systemu wynagradzania nienauczycieli. Tu zresztą obaj kandydaci nie chcą żadnej zmiany - najlepiej dawać "swoim" po uważaniu.
    • Gość: Rog Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące starcie IP: 80.50.54.* 09.03.12, 17:43
      Kilka rzeczy mnie irytuje, oburza i szokuje.
      Profesor Górniewicz podważając poprzednią/e kadencje, podważa tak naprawdę to w czym sam uczestniczył! Czy jako prorektor nie ponosi (częściowej) odpowiedzialności? Czy jako prorektor nie dostrzegał problemów, o których teraz tak pięknie opowiada?

Oburza mnie zachowanie prof. Figiela i nie dlatego, że "być może" dysponuje po części racją, ale dlatego że jawnie uzupełnia braki kandydata, którego (co oczywiste) wspiera. No cóż, kosztem jest utrata szacunku do Pana osoby (nie ma nic za darmo).

Najbardziej jednak zawiodłem się na samorządzie studenckim, który tak łatwo się sprzedał i na starcie wyzbył się obiektywizmu. Nigdy bym nie przypuszczał, że tak marnie się wycenicie. Zapewne myślicie, ze ubiliście najlepszy interes w życiu. Błąd i żal...

Wszelkie praktyki, z ostatnich tygodni obnażają presję, jaką wywiera się chociażby na studentów. Tworzy się podziały, a gdy poznamy już wynik wyborów trzeba będzie RAZEM zakasać rękawy i pracować na wspólne dobro Uczelni! Chociaż elektorzy powinni, w tym wszystkim trzeźwo pomyśleć i nie ulegać złudzeniom i iluzjom szkicowanym zarówno przez RUSS, jak i kandydatów. Życie i tak zweryfikuje wszystko po swojemu, niezależnie od tego kto te wybory wygra. Nie zapominajcie, w tym całym chaosie, że nie chodzi o jednorazowe korzyści, ale o to co uda się zrobić z Uczelnią przez najbliższe 4 lata i jaki będzie tego efekt!
      • Gość: osa Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.1and1.pl 09.03.12, 19:38
        Jeśli Ci to ulży, to nie jesteś sam w swoich przemyśleniach.
        Pozdrówki!
      • Gość: ... Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.interkar.pl 10.03.12, 15:18
        a nie przyszło Ci do głowy, że może studenci-elektorzy już wybrali? stad ich zachowanie? i chyba nie są na tyle głupi zeby nie móc podjąć własnych decyzji. a to że się pokrywają z wyborami RUSSu to może być przypadek. czyż nie?

Mnie bardzo uderzyło w owej debacie i podejściu prof. Góreckiego to, że według Profesora wszystko co robi obecna władza jest skutkiem jego decyzji. natomiast przy pytaniach o jego pomyłki i błędne decyzje zwalał winę na osoby, którym "za bardzo zaufał". Czy to jest podejście LIDERA za którego prof. się uważa? Według teoretyków a także moich Nauczycieli nie tak powinien się zachowywać przywódca.

Zastanawia mnie jeszcze jedno - dlaczego wcale nie stronnicza Gazeta Wyborcza nie napisała o błędach i potknięciach prof. Góreckiego?

Przestańcie już męczyć elektorów. Podejmą taką decyzję jaką uznają za słuszną. I tyle.
        A GW bardzo proszę o rzetelne przygotowywanie materiałów. Zgodnie z etyką dziennikarską.
        • Gość: , Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.mm.pl 10.03.12, 15:53
          chyba jakieś problemy z percepcją i zrozumieniem słów interlokutorów. Może warto zacząć zmiany od samego siebie, bo łatwo widzieć drzazgę w oku brata a własnej belki nie dostrzegać.
    • Gość: Wiki Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące starcie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 17:55
      Mam nadzieję, że wygra prof. Górniewicz
      • Gość: Realista Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.03.12, 11:15
        A co to da? Oni już byli!!
    • Gość: Józef Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: 37.30.85.* 09.03.12, 18:01
      Szkoda, że nikt z Was tu piszących debaty przynajmniej w internet-tv nie oglądał...
      Bo byście takich bzdur nie pisali!
      Skompromitował się obecny rektor bo języka nie zna. Rosyjski proponował angielskojęzycznemu studentowi. Górecki ma swoisty kujawski akcent w swej angielskomowie, ale rozumie o co do niego mówią i jest w stanie w miarę gramatycznie wyartykułować swoje przemyślenia.
      Napastliwość Szczepana i Władka była tak wyreżyserowana, że aż mdła... Prof Górniewicz jest "żołądkowcem" , więc może ma to swój wymiar.
      "Studenci" byli wyjątkowo przygotowani merytorycznie. Daj Boże, by zawsze tak było na kolokwiach i zawsze prorektor do ich spraw tak ich motywował do merytorycznej aktywności!
      Szkoda, że ci dwaj stają przeciw sobie. Naprawdę. Ogień i woda.
      Kiedyś działali razem. Obaj. I było OK.
      Ale źli ludzie weszli tam, gdzie nie trzeba.
      Zaszkodzili jednemu i drugiemu. A obaj sa honorni. I nie zwalą winy na innych.
      Choć powinni. Bo tylko oni wiedzą kto, co i jak...
      • Gość: studentka Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 18:36
        Najlepiej to w całej debacie wypadł Pitbull Figiel ;-) Obrońca uciśnionych! Ośmieszył się tylko. Nadzieja w tym, że jak Górecki wygra to pozbędzie się go na dobre!
      • Gość: chris Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.rdns.blackberry.net 09.03.12, 18:48
        Bylem na spotkaniu i zaluje bo tylko sobie humor zzepsulem. Do samych kandydatow mozna miec najmniej pretensji ale pewne osoby przekroczyly granice dobrego smaku. Co mnie wkurzylo? Atmsfera na widowni przypominala jakies gminny wiec wyborczy. Klakierzy gorniewicza, podstawiane pytania studentom, no i przede wszystkim też zalosny szczepan... Ten buc zachowywal się chamsko i natarczywie. Robi jakis syf wojemu wydzialowi WNE w obecnosci calego uwm, wtraca się i odpowiada na nieswoje pytania. Najbardziej rozwalilo mnie jak dopytywal się goreckiego czy to moralne że gornowicz zglosil się na dziekana wne. Nie mam pojecia co w tym niemoralnego, ale sam fakt że taki szczepan dopytuje się o moralnosc kompletnie mnie rozwalil. Z tego co się orientuje szczepan w poprzednich wyborach rektorskich startowal na prorektora z ... dwoch przeciwnych obozow. Robil to w tajemnicy przed samymi kandydatami! Hehe. A teraz chodzi po swoim wydziale i molestuje wszystkich z osobna elektorow by gloswali na jedyna sluszna opcje czyli jego, a nie gornowicza, bo przeciez ten rozwala wydzial, bezczelnie wspierajac niewlasciwego kandydata. No coz... Komunizm i dyktatura wciaz sa wsrod nas
        • Gość: Kuba Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 18:56
          No dokładnie Szczepan F zwany Fryzjer, upodlił się niesamowicie, załosne.
      • Gość: gość Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.ip.netia.com.pl 09.03.12, 21:39
        języka znać nie musi, a student był napuszczony przez wiadomo kogo i to jest żenada
        • Gość: Józef Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: 37.30.75.* 09.03.12, 21:59
          Nikt nie mówi, że student napuszczony nie był. Jest to prawdopodobne.
          Ale czy niedopuszczalne?
          Profesor tytularny musi przejawiać określony poziom inteligencji i pewne zachowania nawet nie znanych mu ludzi nie powinny go zaskakiwać. Zwłaszcza wtedy, gdy decyduje się na publiczną debatę!
          Rektor uniwersytetu aspirującego do czołówki krajowych (nie wspomnę już o europejskich) szkół wyższych BEZWZGLĘDNIE MUSI znać TEN język. Jesteśmy w UE, przypominam Ci gdybyś zapomniał.
          Mógł choćby dwa trzy zdania powiedzieć, niekoniecznie na temat. Ale nie powiedział. Bo nie umie.
          Na uniwersytecie w Getyndze czy w Giessen sprzątaczki mówią po angielsku, a rektor polskiego uniwersytetu nie mówi.
          Wstyd.
    • Gość: studenciak Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące starcie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 18:43
      Moim zdaniem postawa profesora Góreckiego była należyta, taka jaka przystoi rektorowi uczelni.
      Jest to człowiek niesamowicie reprezentatywny, znający uczelnię niemalże od podstaw.
      Jego prezentacja biła na głowę tabelkową, z wytykanymi na każdym slajdzie stanem finansów prezentacją prof. Górniewicza.
      A przecież nam potrzeba głowy, która wie jak się zachować w danych sytuacjach, jak wspomniał profesor Górecki, potrzeba nam szybko załatwiać spraw i jako senator, może nam to zapewnić. I możecie nazwać mnie głupim, ale ja w to wierzę! Bo wiem, jak popularny i na topie był AZS UWM Olsztyn w tamtym okresie, a przede wszystkim coś się działo na tej uczelni!
      Po co nam rektor, który nie pobiera dofinansowań jakie można uzyskać? który nie utrzymuje kontaktów z władzami miasta. Miasteczko Kortowo sobie a miasto Olsztyn sobie? śmieszne.
      POTRZEBA WSPÓŁPRACY! Może brak współpracy wynika z nieudolnego podejścia jakie ma profesor Górniewicz.
      Co więcej, otoczył się złymi ludźmi, którzy nim manipulują, show zapewnił nam dzisiaj profesor Figiel, którego poziom merytoryczny spadł poniżej zera. Brawo panie profesorze, by robić koło pióra kumplowi z wydziału, ale na szczęście każdy wie, że profesor Gornowicz, to człowiek wyższej klasy niż pan i to pan dziś potwierdził.
      Ja wiem, że profesor Górecki przywróci renomę i zapewni stuprocentową promocję naszej uczelni, a przecież tego nam trzeba!
      By nasza uczelnia była chlubą i chwałą a nie stagnacją jak do tej pory.
      • Gość: leroy Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: 37.30.84.* 09.03.12, 18:56
        Wizja prof Góreckiego jest bardzo przyszłościowa. Idą trudne czasy i takie świeże spojrzenie jest bardzo dobre. W przypadku zaś ekipy obecnego Rektora grozi nam tylko stagnacja. Zapominają że nowe budynki (o których tak dumnie wspominał dzisiaj obecny Rektor) muszą jeszcze zapełniać studenci a tych będzie coraz mniej.
        W dzisiejszej debacie żenujące było sproszenie studentów, którzy bili brawo tylko dla jednej opcji (czytaj obecnej). W połowie debaty część z nich zaczęła się ulatniać.
        Nie na miejscu były także ataki prof. Figla, pełne agresji i zacietrzewienia. Ataki dotyczące tylko i wyłącznie czasów przeszłych.
        • Gość: Zorientowany Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 21:05
          > Wizja prof Góreckiego jest bardzo przyszłościowa.

Jaka wizja?? Cwaniactwa i kolesiostwa? "Załatwiłem", "znam", "dogadam się".
          To jest język kandydata na rektora?

Obaj kandydaci to porażka. Powtarzam jeszcze raz: ONI JUŻ BYLI! Obaj są na górze od ok. 20 lat. I to wystarczy. Obaj powinni odejść.

Nie potrzeba ani cwaniakowania Góreckiego, ani zawziętości i złości Górniewicza.
          Wybór między dżumą a cholerą.
          • Gość: Naorientowany Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: 176.31.202.* 09.03.12, 21:11
            Ciebie Szczepanie tym bardziej nikt tu nie chce!
            Zrozum to w końcu bucu!
          • Gość: rozorientowany Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.180.86.234.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.03.12, 10:56
            Nie ma nikogo innego więc trzeba wybierać między tymi 2 panami. "Załatwiłem", "znam" itp. zawsze było, czy to w tej ekipie czy poprzedniej. Dzisiaj niestety liczy się kto ma więcej numerów w telefonie do tzw. VIP-ów.
      • Gość: xxx Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.12, 19:14
        Debata, jak debata. Nowość na naszym podwórku edukacyjnym, więc było jak było. Tak samo, jak relacja z tej debaty. Skupienie się na "sensacyjnych" wątkach. No, ale skąd mają mieć wiedzę o szkolnictwie wyższym autorzy piszący ten tekst skoro tematykę znają z doskoku. Ale do rzeczy.

Nic mnie nie zaskoczyło. Wszystko było do przewidzenia. Górniewicz - merytoryczny, dobrze przygotowany i wysławiający się, choć było widać, że jest zdenerwowany, Górecki - Żeromski mógłby się uczyć od niego, jak budować szklane domy. Pustosłowie, górnolotne hasła, a czasem - nie wiem, czy przez niewiedzę, czy oderwanie od uczelnianej rzeczywistości - propozycje z sufitu lub rzeczy, które są od dawna realizowane na uczelni. Ale dobrze się czuł (do czasu), bo brylowanie i występy przed kamerami ma opracowanie niemal do perfekcji. I mizerna ta jego prezentacja nieco.

Obaj kandydaci mają plusy i minusy, jakkolwiek to banalnie brzmi. Uważam, że za Górniewicza będzie solidnie, może nie porywająco, ale nie można odmówić facetowi pracowitości i tego, że chcę tę uczelnię wyciągnąć z długów. Za Góreckiego będzie dobry PR, ewentualne sukcesy będą urastać do olbrzymiej rangi, ale mam wrażenie, że będzie panować także kumoterstwo, kolesiostwo oraz nagradzanie wiernych i oddanych. I mam nadzieję, że jeśli ewentualnie wygra, że znów nie zostawi uczelni w finansowej ruinie.

Teraz czeka nas ostatni tydzień kampanii. Będzie jeszcze ostrzej niż dotychczas. Podchody ekipy Góreckiego pod studentów urastają już do miana legend. Wie, że popierany przez niego kandydat (Koncicki), przegrał cztery lata temu m.in. dzięki głosom studentów. Wie także, że w tej grze ma dużo do stracenia. Ewentualna porażka podkopie bardzo mocno jego wizerunek. Górniewicz nie traci nic, myślę, że będzie mógł z czystym sumieniem odejść. Dlatego Górecki zrobi wszystko, żeby nie przegrać.
    • Gość: Duch UWM Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące starcie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 18:58
      Kilka słów o Panu i do Pana "Figlu-Figla".
      Miałem przyjemność poznać jegomościa na studiach podyplomowych.
      Poziom prowadzenia zajęć był poniżej zera. Studia kosztowały ponad 4 tysiące złotych.
      Kadra nie była przeszkolona, a Figiel jak od czasu do czasu miał możliwość poprowadzenia zajęć to reprezentował tragiczny poziom. Nigdy nie spotkałem tak zadufanego człowieka. Widać ze swoim zachowaniem odgrywa się za przykre dzieciństwo. Po zakończonych studiach (3 lata temu) starałem się porozmawiać z "tym" Panem co dalej czy będzie kontynuacja MBA - czułem się tak, że gdyby mógł to by strzelił mnie prosto w twarz. Okropny człowiek.

Podczas debaty miałem okazję siedzieć "w pobliżu" Figielka - to co słyszałem jak komentował ludzi oraz ich wypowiedzi, wołało to o pomstę do nieba. Coś strasznego, jak można tak bez szacunku traktować innych.

Niestety ale jaka "pseudo-prawa ręka" Rektora, taki Rektor.

Pozdrawiam
      • Gość: fąfel Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.surfert.nl 09.03.12, 19:28
        A czego się spodziewać po człeku, do którego pisma kierować trzeba jako do FIGIELA anie FIGLA, wbrew językowi polskiemu...
        Poza tym buc, prostak i cham.
        Zawsze taki był, jest i będzie.
        Dziś o tym wszystkich (?) obecnych na debacie przekonał...
      • Gość: ekonomista Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 19:40
        O ile wcześniej miałem pewne wątpliwości, to po dzisiejszym "show" pana Figla już takowych nie mam. Szkoda mi trochę Górniewicza, bo mimo, że nie jest może porywającym rektorem, jest to uczciwy jegomość. Nie chciałbym jednak by naszym Uniwersytetem współrządził taki bezwzględny i podły facet jak S.F. Jak to już ktoś dobrze go opisał ten pitbull, jest nie tylko nielubiany na całej uczelni ale także na swoim wydziale. Ponoć tylko 1 głosem został elektorem... Ale widzę, że wiara w siebie i silne ego wciąż wielkie....
        • Gość: żarówa Re: Na żywo. Walka o fotel rektora, decydujące st IP: *.opera-mini.net 09.03.12, 20:18
    • Gość: xxl Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydatów IP: *.play-internet.pl 09.03.12, 20:08
      a ja słyszałam, że prorektor Szczepan F. mówił płynniej w języku angielskim niż p. "Senator".
      A prof. Józef Górniewicz jest humanistą i dba o język polski.
      A ilu z Was porozumiewa się płynnie w j. angielskim???
      • Gość: ekonom Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 20:23
        Sory, ale powyższy komentarz jest skrajnie nieobiektywny. Górniewicz nie mówi po angielsku bo jest humanistą?! A pan Figiel startuje na rektora???
      • Gość: gość Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: 176.31.202.* 09.03.12, 20:43
        A ja słyszałam, że pani prof. Jadwiga W. mówi płynie po chińsku a ponadto w zeszłym tygodniu opanowało dodatkowo język koreański w piśmie (na razie).
        A prof. Górniewicz jako humanista biegle włada językiem rosyjskim.
        Angielskim porozumiewają się imperialiści, ksenofobi i antyislamiści.
        I ten jeden nieszczęsny student, który miał pecha zadać dziś pytanie JM, bo myślał że jest na europejskim uniwersytecie. Głupi osioł!
        Co tam. Ekipa Ziutka góą
        • Gość: Obiektywny Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 20:52
          Tak Pani Prof. Wyszkowska włada językiem chińskim nawet na zajęciach do polskich studentów na tyle, że studenci nie potrafią jej zrozumieć o materiale nie wspominając. Prof. Figiel był gwiazdą dzisiejszej debaty. Mieli nimi być obydwaj kandydaci a okazał się Pan Figiel, który Uczelnię Państwową pomylił z cyrkiem.
        • Gość: niedzielan Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: *.rdns.blackberry.net 09.03.12, 20:52
          Nie rozumiem czemu ludzie są tacy zdziwieni zachowaniem pana Figla. Przecież to jest nasz prorektor. Nie znaliście go dotąd? Ten człowiek ma tak wybujałą wiarę w swoją wielkość, że planuje objąć funkcję rektora w 2016r. Nie szkodzi, że nikt go nie lubi. Po trupach do celu. Jego plany bezczelnie może pokrzyżować Górecki, który zdecydował się na start w wyborach. Pewnie stąd takie nerwy i bezskrępowane pokazanie prawdziwej twarzy tego nieprzyjemnego pana.... A zaczepiając na debacie Gornowicza to już w ogóle się pogrążył. Nie wiem jak on się pokaże na swoim wydziale.
          • Gość: masarz Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: *.1and1.pl 09.03.12, 21:19
            Zła wiadomość dla wieprza: rzeźnik się zbliża...
            • Gość: UWM Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: 176.31.202.* 09.03.12, 22:02
              Dobre! I mocne!
      • Gość: Obiektywny Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 20:56
        Tak Szczepan F. płynnie posługiwał się w języku angielskim szkoda tylko, że w języku polskim jakoś mu nie idzie bo oszczerstwa i kłamstwa do tego zaliczyć nie można.
    • Gość: na starcie Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 20:54
      obie prezentacje były zupełnie inne: Górecki wizjoner mówił o przyszłości, o szansach i rozwoju, i trzeba przyznać, że wiek jak te wizje realizować (patrząc na jego przeszłość raczej jest skuteczny); Górniewicz serią liczb rozliczał poprzednika ... trochę nudne i trochę za dawno. Ponadto Górniewicz ładnie się wypowiada, ale bez przekonania w swoje słowa, Górecki ma dryg przywódcy i menagera. Debata zakończyła się znaczą przewagą Góreckiego.
      • Gość: internautka Re: Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 21:10
        oglądałam debatę online, rzeczywiście profesor Górecki znacznie lepiej prezentuje się medialnie i składniej prezentuje wizje.
        • Gość: świadek Re: Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.ip.netia.com.pl 09.03.12, 21:30
          a ja widziałam na żywo, wizje ,wizje, obiecanki i bajer, a żadnych konkretów.Wizjonierów mamy juz całą Warszawkę. Górniewicz stąpa po ziemi a Górecki w obłokach i ten niesmaczny numer z tym angielskim, żenujące
          • Gość: gość Re: Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 22:13
            tak stąpa po ziemi, że tylko własne buty widzi, a tu trzeba widzieć świat! Trzeba być wizjonerem przekonanym do swoich wizji i chcieć to realizować,a nie siedzieć z w strachu i przeliczać tabelki. Wizje!! i to taki, w które nikt nie chce wierzyć! a Potem je zrealizować i udowodnić, ze się da.
        • Gość: w Re: Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.free.aero2.net.pl 01.12.13, 12:02
          Szkoda tylko że senator nie zna fonetyki j.angielskiego. Chciał pokazać przewagę nad Górniewiczem. To wyszło, ale wyszło również na jaw, że ten angielski rektora jest na poziomie groteskowym.
      • Gość: Realista Re: Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 21:10
        Bzdury!! Tak mogą pisać obserwatorzy debat, ale nie osoby, które obu kandydatów znają od lat. Obaj to porażka :-( To wszystko jest bez przyszłości. Ani jeden, ani drugi się nie nadają na rektora.
      • Gość: krytyk Re: Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.ip.netia.com.pl 09.03.12, 21:11
        Chyba źle się przysłuchiwałeś. Mieliśmy już takiego jednego z wizjami drugiej Japonii i co z tego wyszło?Prof. Górniewicz jest zdecydowanie bardziej konkretny i realistyczny niż wizjonier Prof. Górecki, który tylko obiecywał i nadal obiecuje, a realizacją tych obietnic jak wiemy różnie bywało
        • Gość: z UWM Re: Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 22:18
          no własnie i tu jest sedno sprawy - jak patrzę na nierealny pomysł (w owych czasach) powołania uniwersytetu w Olsztynie, jak patrzę na AZS -> prawie mistrza Polski (swego czasu), jak patrzę na Wydział Medyczny w Olsztynie - czy ktoś wierzył w te obiecanki?? I co, nie zostały spełnione? Przypomnę jeszcze, ze basen to dzieło Góreckiego - zablokowane na 3 lata po zmianie kadencji z powodu strachu nowej władzy przed inwestycjami.
          • Gość: zuzu Re: Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.olsztyn.mm.pl 10.03.12, 09:45
            chyba 2 lata nie 3, projekt chyba z 2007, pieniądze pozyskane w 2008 za Góreckiego, pierwszy przetarg unieważniony pod koniec 2008(źle przygotowana specyfikacja już za samulowskiego i jego przydpasa, donosiciela Grzesia), a potem w 2009 dwa kolejne przetargi, wyrok sądu, kary płacone przez brak kompetencji vice kanclerza(pewnie walizkę dostał od PolA) i wkońcu na wrzesień 2011 mieli obiekt oddać....
      • Gość: zbigniew bo Górniewicz wie, że nie ma co obiecywać IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.03.12, 08:30
        Górniewicz wie, że niektóre rzeczy nie są realne, więc nie obiecuje. Górecki tak sie nakręca czego to on nie zrobi, ale nie mówi skąd wziąć na to pieniądze. A, przepraszam: z rożnych ministerstw i instytucji - no świetnie, bardzo sie ciesze. tak to kazdy może powiedzieć.
        • Gość: pracownik Re: bo Górniewicz wie, że nie ma co obiecywać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 08:35
          Gdy Górecki tworzył uniwersytet, też wielu mówiło, ze to nie realne :). Górniewicz nie ma żadnych planów, bo nie ma wizji. Jest jak kierowca, który ostrożnie jedzie... bo nie wie dokąd. I na nieszczęście otacza się bardzo złymi ludźmi, mściwymi, zawistnymi, miałkimi karierowiczami.
          • Gość: xxl Re: bo Górniewicz wie, że nie ma co obiecywać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.12, 12:33
            no to chyba jakaś amnezja Was ogarnęła - czyżby jeden jedyny Górecki tworzył nasz uniwersytet??? totalna bzdura!!! Powołanie UWM to dzieło zespołu ludzi pracujących wówczas na trzech uczelniach i władz lokalnych. Proszę nie zakłamywać historii powstania UWM i nie przypisywać zasług Góreckiemu, bo takowych nie ma.
        • Gość: N.N Re: bo Górniewicz wie, że nie ma co obiecywać IP: *.olsztyn.mm.pl 10.03.12, 08:36
          Ale czy nie wie Pan?Pani, że prof. Górecki wiele zrobił, właśnie dzięki temu, że miał wizję, że marzył, że szukał i pukał i ma kontakty. Dzięki temu UWM rozwinął się, nawet obecne inwestycje zostały zapoczątkowane za czasów Pana prof. Góreckiego. Jego nazwisko znane jest w Polsce i na świecie!Proszę nie umniejszać tego, co zrobił Pan Prof. Górecki, bo zrobił wiele!
      • Gość: Matka Re: Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.icpnet.pl 11.03.12, 23:53
        "wiek jak te wizje realizować (patrząc na jego przeszłość raczej jest skuteczny)"

że co proszę? chyba wie jak zostawiać po sobie astronomiczne zadłużenie! czy to ma być ta jego wizja ? No to rzeczywiście jest w tym skuteczny.....ahahahaha!
        Człowieku opamiętaj się i przestań pisać takie dyrdymały! Jak najbardziej trzeba rozliczać ludzi z przeszłości, zwłaszcza jeśli pozostawili po sobie bałagan!!
        • Gość: ... Re: Górecki bezapelacyjnie lepszy!! IP: *.olsztyn.mm.pl 12.03.12, 06:32
          to dlaczego nie rozliczyli? bo nie mieli podstaw
    • Gość: widz Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydatów IP: 79.162.126.* 09.03.12, 20:57
      Patrząc na debatę odniosłam wrażenie, że obecna władza miała tylko miała żale i przechwałki. Żadnych konkretnej planów na przyszłość. Prorektor Figiel - kompromitacja ze swoim zachowanie podobnie jak drugi Prorektor. Sposób i treść zadawanych pytań poniżej wszelkiej krytyki. Debata miała dotyczyć przyszłości UWM a nie przeszłości. Panie Senatorze, gratulacje wspaniałych planów na przyszłość, z doborem odpowiednich ludzi na pewno uda się je Panu zrealizować. Elektorzy będąc obiektywni winna zagłosować na Pana, gdyż tylko Pan daje gwarancje odbudowania autorytetu uczelni i siatkówki. Powodzenia Panie Senatorze, trzymam kciuki.
      • Gość: kompro O Figlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 21:10
        Ten pan
        To absolwent rolnictwa na ART
        Zajmował się ekonomiką PGRów
        Obnoszący się obecnie jakim wielkim jest ekonomistą
        A tak naprawdę poziom jego zajęć jest tragiczny
        To bufon i megaloman
        • Gość: Olsztynianin Re: O Figlu IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 21:12
          i pieniacz - strasznie złą robotę tacy ludzie robią na zewnątrz. To jest czysty przykład czarnego PR dla Olsztyna.
        • Gość: brygadzista Re: O Figlu IP: 37.30.107.* 09.03.12, 21:15
          Ale ma wystarczające kwalifikacje by być prorektorem UWM. I to jest najważniejsze. Pyta kto o więcej?
          Wiosna idzie. Tak się stało, że nie wszystkie buraki wykopaliśmy jesienią...
          • Gość: UWM Figel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 22:55
            !Kompetencje!?!!?
            To właśnie ten burak powinien być wykopany jako pierwszy
        • Gość: świadek Re: O Figlu IP: *.ip.netia.com.pl 09.03.12, 21:34
          ale angielski zna o wiele lepiej niż Senator
          • Gość: anglistka Re: O Figlu IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 22:22
            lepiej...książkowo, nie praktycznie - miałam nieprzyjemność posłuchać
        • Gość: Obiektywny Re: O Figlu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.03.12, 21:41
          Może i lepiej zna angielski od prof. Góreckiego ale jakim prawem odpowiadał na pytanie które nie było skierowane do niego. Niech by tak prof. Górniewicz odpowiadał temu studentowi zagranicznemu w języku angielskim. Tylko, że jego było stać na odpowiedź w języku rosyjskim. Przypomina mi to powrót do epoki bolszewickiej.
        • Gość: zuzbi Re: O Figlu IP: *.olsztyn.mm.pl 10.03.12, 09:54
          to dlatego brak tytułu rozprawy habilitacyjnej i ani słowa o rozprawie doktorskiej w bazie synaba :) chyba się ktoś wstydzi
    • Gość: gg Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydatów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.12, 21:41
      Górecki wyraźnie górował. Był przekonujący, miał wizję. Górniewicz to typowy księgowy - coś w rodzaju naszego Grzymka.
    • Gość: AZS AZS IP: 80.50.54.* 09.03.12, 21:56
      Czytałem dzisiaj wywiad z prof. Górniewiczem w GO. Ciężko mi uwierzyć w diagnozę, jaką wysunął Profesor. Gra AZSu uzależniona jest od rodzaju działalności gospodarczej? AZS ma słabe wyniki, bo to spółka...! Yyy?? Wyraźnie zabrakło tu dzisiejszej gwiazdy prof. Figiela, który z pewnością postawiłby bardziej "śmielszą" diagnozę!

P.S.
      Pan prof. Figiel skompromitował się dzisiaj po całości. Bardzo mi przykro, ze wmieszał w to autorytet prof. Gornowicza. No, ale cóż tonący...
    • Gość: świadek Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydatów IP: *.ip.netia.com.pl 09.03.12, 21:58
      Prof. Góniewicz jest zdecydowanie bardziej stapający po ziemii,Prof. Górecki z wizjami bez kasy to showman i sądzę, że elektorat jest na tyle doświadczony z poprzednich niespełnionych obietnic Pana Senatora, że wyciagnie odpowiednie wnioski
      • Gość: obserwator Grecki zdecydowanie lepszy IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 22:20
        Górecki zdecydowanie lepszy! Ma wizję, umie zarządzać co udowodnił przez swoje dwie kadencje. To on rozbudował tę uczelnię a z jego planów później korzystał Góniewicz. Górecki to odważne, wizjonerskie działania; Górniewicz wiecznie smutny, patrzący w podłogę, jakby sam nie wierzył w to co mówi... Boi się ryzykować- z tego wielkich sukcesów nie będzie... Górecki to najlepszy kandydat na rektora.
        • Gość: wąsik Re: Grecki zdecydowanie lepszy IP: 176.31.202.* 09.03.12, 22:28
          Przemku: paciorek, buźka i luli.
          Pa pa :)
      • Gość: leroy Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: *.181.103.25.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.03.12, 22:29
        Jeśli Prof Górniewicz będzie dalej otaczał się takimi pitbullami i bullterierami to nic dobrego z tego nie wyjdzie.
      • Gość: Matka Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: *.icpnet.pl 12.03.12, 00:05
        @ świadek: Zgadzam się. Prof. Górecki obiecuje tak naprawdę gruszki na wierzbie.Czy ktoś jeszcze łapie się na to? Mam nadzieję, że nie.
        • Gość: ,,, Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: *.olsztyn.mm.pl 12.03.12, 06:33
          czy to, co zrobił Pan Górecki to są gruszki na wierzbie? Obiecywał i zrobił np. medycynę, do nas na szkolenia, do szpitala uniwersyteckiego przyjeżdżają lekarze, któzy robią specjalizację. Coś dzieje się. Trochę więcej obiektywizmu, poproszę
    • Gość: FanFanFigielman Poemat na Figielka toż to prawdziwa żąglerka IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 22:20
      Figielku mój drogi to nie twoje progi

Alem jest ciekawy jak wyjdziesz z tej kabały

Rym to prosty a i przekaz żałosny

Nie wcinaj się maluczki gdy politykę uprawiają ..... rolnik i nauczyciel
    • Gość: Prezes Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydatów IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 22:25
      Co tu oceniać?

Górniewicz to merytoryczny, pracowity i zmęczony gość.

Górecki to marzyciel ale nie mylić z wizjonerem, po prostu dyzio marzyciel.

Różnica jest tak jak między dyrektorem finansowym (Górniewicz) i dyrektorem marketingu (Górecki). Bez finansów nic nie można zrobić. Marketing uprawiają wszyscy ale żyć się z tego nie da.
      • Gość: pan Obecna władza to beton! IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 22:31
        i tu błąd myślenia - przede wszystkim z marketingu się żyje dzisiaj i z pozytywnego nastawienia do przyszłości, pieniądze są tylko w tym narzędziem. Nie mylić kanclerza i kwestora z rektorem: rektor to marzyciel i marketingowiec, a kanclerz i kwestor to ekonomiści. Obecnie ani marketingu, ani sprawnej ekonomii nie ma - to ma działać jak przedsiębiorstwo, a nie betonowy bukier!!
      • Gość: Seba Re: Walka o fotel rektora. Nudna debata kandydató IP: *.dynamic.mm.pl 09.03.12, 22:36
        Góra z Górą się spotkała na debacie,
        I wtem pada niefortunne to pytanie,
        Kto najlepszy jest w tym gronie proszę Panów?
        Konsternacja..
        Jak to kto podpowiedz!
        I odpowedź pada z sali.
        Ja Szczepanie.
    • Gość: takie skojarzenia Górecki góruje IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 22:27
      Górecki góruje,
      Figiel figluje,
      a Górniewicz w ciemnej ... kopalni
      • Gość: figlarz Re: Górecki góruje Figiel figluje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 22:50
        Z Figlem to tylko figle migle
    • wejsunek35 Politykom PO wstęp do władz UWM wzbroniony! 09.03.12, 22:40
      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka