Dodaj do ulubionych

Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze...

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.12, 09:04
Fajnie by było, gdyby ratusz zamieścił te analizy na stronie UM, tak aby każdy mógł je przeczytać. Od strony praktycznej wygląda to tak, że buspasy przydałyby się bardziej na północnych i płn-wsch dzielnicach miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: ago Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.ip.netia.com.pl 06.06.12, 09:05
      Nowy prezydent też.
      • Gość: rybakus Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 10:11
        Chciałbym się dowiedzieć kto na tych inwestycjach rodem z Barei robi pieniądze. Zakorkować na niemal rok całe miasto dla buspasa na ... Warszawskiej? Przecież to polityczne samobójstwo. Facet stracił twarz. Nie zrobiłbym tego dla żadnej kasy. Codziennie na ustach tysięcy kierowców jest słowo Grzymowicz poprzedzone ten ^tu wstaw niecenzuralne wyrażenie^.
        • Gość: AC Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: 212.160.172.* 06.06.12, 14:23
          Zapewne Olsztyn potrzebuje buspasów i klubu hokejowego. Wiadomo przecież, że na liście potrzeb można zapisać wszystko co poeta wymyśli. Istotne jest aby pieniądze wydawać na inwestycje najpotrzebniejsze a nie na modne fanaberie.
    • Gość: zastanówmy się Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.12, 09:06
      A czy mieszkańcom rzeczywiście zależy, żeby jak najszybciej poruszać się po mieście? Może sprawnie i wygodnie? Skoro żyjemy w mieście, to ważne, żeby w nim być: usiąść, popatrzeć, przejść się, obejrzeć. A nie uciekać poza jego granice.
    • Gość: Ewka Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: 213.73.25.* 06.06.12, 09:09
      cieszymy się, że jest tyle inwestycji w Olsztynie, ale jeśli one są wszystkie naraz, to chyba co za dużo to nie zdrowo. Skończą się budowa bus-pasów, zacznie się budowa linii tramwajowych, która też będzie uciążliwa dla kierowców. Mówi się tylko o lepszej przejezdności dla autobusów, taksówkarzy, a potem tramwajów, a co z nami kierowcami? My jeździmy po dziurawych drogach, na które wiecznie nie ma środków na łatanie. A jeżeli takiej samej jakości zostaną zrobione bus-pasy i linie tramwajowe, to my kierowcy jak zwykle zostaniemy na szarym końcu z łataniem dróg. Gdzie się podziały oszczędności z przetargów, którymi chwalił się nasz Pan Prezydent i dlaczego nie można w okresie letnim wprowadzić pracy dwuzmianowej, aby przyspieszyć rozpoczęte inwestycje?
      • Gość: kierowca bombowca Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.12, 09:43
        My kierowcy możemy przesiąść się do tramwaju i autobusów oraz na rowery, co ja niedawno uczyniłem. Uwierz mi - w przypadku dojazdów do pracy jest naprawdę fajnie, a co najważniejsze: jest szybciej. W przypadku rowerów problemem jest brak infrastruktury i buractwo w samochodach, ale trochę zimnej krwi i można i to przeżyć.
        • Gość: jeżdzący sam sie przesiądź IP: 91.212.223.* 06.06.12, 10:22
          Już pisałem wielokrotnie, chętnie bym sie przesiadł ale niestety komunikacja też leży. mieszkam w jednym miejscu pracuję w drugim, żeby dojechać do pracy muszę jechać z przesiadką, bo drodze dzieci do przedszkola. nie ma opcji żeby sie wyrobić do 16 z odebraniem dzieciaka, a za "nadgodzizny" w przedszkolu się płaci.
          Juz wielokrotnie pisałem że Olsztyn jest specyficznie zbudowany, centrum i naokoło dzielnice, gdzie mieszka większość mieszkańców. Budowa bus pasów czy tramwajów w centrum w niczym mieszkańcom tych dzielnic nie pomoże.
          Nie wymagam aby ciągnąć linie tramwajowe na peryferia. Ale jak teraz nie wyrobie się w godzinę bo nie ma połączenia to jak zbudują bus pasy i linie tramwajowe to dalej nie będę sie wyrabiał nic mi to nie daje.
          • Gość: kierowca bombowca Re: sam sie przesiądź IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.12, 14:39
            A ja już wielokrotnie pisałem, że nikt nikogo nie zmusza ani do jeżdżenia samochodem, ani rowerem, ani komunikacją miejską. Żadne z tych rozwiązań nie jest dla wszystkich, ale niech wszyscy odpowiedzą sobie na pytanie: czy naprawdę inaczej niż samochodem nie mogę? Ile jest takich osób, które nie odwożą dzieci, a samochodem jadą? Także Tobie - jeżdżącemu z rzeczywistej konieczności a nie z fanaberii, powinno zależeć na rozwijaniu komunikacji miejskiej.

PS. Ja już się przesiadłem - pisałem to w poście, na który odpowiadasz. Być może zwolniłem jedno miejsce postojowe w okolicy Twojej pracy - ciesz się!
        • Gość: !!! Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.olsztyn.mm.pl 06.06.12, 10:42
          na co mam się przesiąść z dwójką małych dzieci, jedno wiozę do babci ,drugie do przedszkola, a sama muszę zdążyć na 8 do pracy!!!jadę z jarot , stoję w tych korkach i krew mnie zalewa!Pomysł roku, buspasy na warszawskiej, gdzie NIGDY korków nie było! czy rachunek za paliwo mam przesłać do ratusza??? jak można było zakorkować całe miasto?
          • Gość: jas Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 10:57
            Czy pasowała by wam trasa tramwaju zaproponowana przez FRO? Pytam z czystej ciekawości
            • Gość: ed Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 11:15
              Niezła, bardzo logiczna, jednak dodałbym jeszcze jedną nitkę z jarot (witosa, gdzie powinien być wybudowany duży parking dla kierowców z poza Olsztyna) przez sikorskiego obiegową centrum az do gutkowa (z pętla w rejonie szkoły) To + buspasy na wyszyńskiego, krasickiego, pstrowskiego , niepodległości i okresoew na niektórych uliczach ścisłego środmieścia z pewnością wpłynęłoby na atrakcyjność komunikacji zbiorowej.
          • Gość: kierowca bombowca Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.12, 14:48
            Wszyscy kierowcy mają dwójkę dzieci i muszą jedno zawieźć do babci a drugie do przedszkola na drugim końcu miasta? Znam takich rodziców, co to wożą dziecko z Gutkowa na Dworcową do szkoły podstawowej, a potem wracają do centrum do pracy. I oni MUSZĄ jeździć samochodem, bo jak wiadomo w Gutkowie nie ma ani jednej szkoły podstawowej. Litości!
            • Gość: Zorientowany Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.06.12, 00:19
              Z Gutkowa na Dworcową jest dobry dojazd pociągiem. O tym też warto pamiętać.
    • Gość: Em Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.12, 09:13
      Buspasy spełnia zadanie jeżeli powstanie przedłużenie Wilczyńskiego do Warszawskiej.Czy coś wiadomo o pracach nad tym projektem?
    • Gość: mieszkaniec Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.ip.netia.com.pl 06.06.12, 09:24
      Do jasnej cholery, a kiedy pomyślą o zwykłych kierowcach. Po kiego robią buspasy jak Olsztyn ma NAJGORSZE drogi posród miast wojewódzkich (dziury, wyboje, koleiny i znowu dziury). OD LAT się w nie nieinwestuje, a nam się wciska, że są potrzebne buspasy. Pytam się PO CO? W Olsztynie nie było korków przez Autobusy, Taksówki ....A jeżeli chodzi o politykę informacyjną miasta to jest do Du.....Te Olsztyńskie Buspasy są jak Miś z naszego ulubionego filmu. Zamiast budować Misia proszę zbudować równe drogi. Dziękuje to byłem ja mieszkaniec.
      • Gość: kierowca bombowca Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.12, 09:45
        > W Olsztynie nie było korków przez Autobusy
        Nigdzie nie ma korków przez autobusy, za to w wielu miejscach autobusy stoją w korkach tworzonych przez mieszkańców z płaskodupiem wtórnym, nabytym w drodze zasiedzenia.
    • Gość: oburzona Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.mezon.net.pl 06.06.12, 09:31
      od x lat mieskam w olsztynie na warszawskiej, studiowałam na uwm-ie i odkąd pamiętam korków na warszawkiej nie pamiętam, tam 2 pasy w pełni wystarczają, a korki jesli jakies były to tylko jak był jakis wypadek lub były jakieś roboty drogowe. a autobusem z statoil do kortowa to nie jechałam dłużej niż 10-12 minut. warszawska i buspasy to jakas pomyłka, niech się zastanowią nad innymi ulicami, chociażby ul. dworcowa, od dworca do żołnierskiej w godz.14-17 to koszmar.
      • Gość: spacz Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.ups.pl 06.06.12, 09:50
        Asfalt zrywany na całej szerokości Warszawskiej! Jedna z lepszych nawierzchni w Olsztynie, remontowana parę lat temu. Ale PKB rośnie. Skandal.
        • Gość: beta Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.play-internet.pl 06.06.12, 19:05
          Zrywanie tej dobrej nawierzchni to zwykły kryminał, ciekawe, czy ktoś za to odpowie - w naszym grzymowym miasteczku na pewno nie; dziś w środku dnia pokonanie trasy Pstrowskiego - Kortowo trwało 40 min. Jest po olsztyńsku, zwłaszcza że obwodnica pisana patykiem po wodzie, a ponoć to dla niej budowane buspasy. Cały Olsztyn zarządzany przez G.!!
    • Gość: endrju Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.204.83.113.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.06.12, 09:44
      Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrzebne - jak rybie rower
    • Gość: Irmina Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.olsztyn.mm.pl 06.06.12, 09:51
      Buspasy podobnie jak i tramwaje są w naszym mieście zbędne. Korki, jeśli już się tworzyły to stało się w nich góra 15 min. W każdym dużym mieście jeśli powiesz, że to korek to Cię wyśmieją. Korki to są w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, a nie w prowincjonalnym i stosunkowo małym Olsztynie. A pieniądze na to przeznaczone lepiej spożytkować można było na łatanie dziur, których jest w Olsztynie bez liku, na poprawę nawierzchni, czy budowę obwodnicy, która jest problemem rzeczywistym, a nie wymyślonym jak owe buspasy. Pewnie znowu komuś bardzo zależało na przeforsowaniu swojego irracjonalnego pomysłu.......bardzo zależało.
      • olsztynski.blogspot.com Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr 06.06.12, 10:07
        Buspasy są potrzebne aby skrócić czas przejazdu o 100% :-)
        Tak twierdzi doktor budownictwa:
        olsztynski.blogspot.com/2012/06/wielki-szaman-matrixu-wdrozy.html
        • Gość: olsztyniak Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.uwm.edu.pl 06.06.12, 12:45
          inż. budownictwa, ale raczej dr geodezji jak dokładniej sprawdzimy, a pisał mu może genialny synek. Pozdrawiam
          • Gość: renia Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 19:28
            to na geodezji nie wymagają matematyki?
    • Gość: wiele żon Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.pl 06.06.12, 10:09
      Po 3 miesiące w każdą stronę, więc można to zrobić w 6 miesięcy a Prezydent obiecuje skończyć za rok!!! Do dupy z takim planowaniem. Trzeba było zacząć w połowie marca i skończyć we wrześniu a nie planowac zimy w korkach. Będzie masakra!!!! Osobiście wylałbym takiego planistę z pracy za niekompetencję.
    • Gość: rollor Buspasy to ewidentny bubel ... IP: *.olsztyn.mm.pl 06.06.12, 10:13
      i nie wynika to z ich nie przydatności, tylko preferencji inwestycyjnej. Buspasy można było zbudować, po wszystkich najważniejszych inwestycjach: 1. dwie obwodnice Olsztyna, 2. ścieżki rowerowe na każdym szlaku komunikacyjnym, 3. remont, naprawa nawierzchni ulic i chodników, 4. "uspołecznienie" miasta - ławki, skwery do odpoczynku, parki zabaw dla dzieci, 5. porządny aquapark - co najmniej taki jak w Ostródzie, 6. zagospodarowane, dla mieszkańców a nie hotelarzy i restauratorów, brzegi jez. Krzywego. To wydaje się najpilniejsze, a nie buspasy. Ale kasę trzeba było zmielić i mielą ją na buspasach.
    • Gość: Lech Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.12, 10:28
      Buspasy należało wybudować tam gdzie drogi faktycznie się korkują, ale nie na Warszawskiej. Na budowie "leży" organizacja robót. Praca (leniwa) na jedną zmianę, brak robotników w weekendy, rozwalenie całych ulic zamiast realizacji w podziale na odcinki Nie trzeba być doktorem budownictwa, wystarczy zdrowy rozsądek.
    • dawid.tuminski Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... 06.06.12, 10:29
      Faktycznie, buspasy na Warszawskiej wydają się być zupełnie niepotrzebne. Czy nie lepiej pieniądze wydane na tę niepotrzebną inwestycję byłoby przeznaczyć na budowę połączenia ul. Wilczyńskiego z ulica Warszawska, o która mieszkańcy miasta upominają się już od długiego czasu?
      • Gość: mario Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.olsztyn.mm.pl 07.06.12, 08:05
        jestem tego samego zdania
      • Gość: Wkrwiony Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.06.12, 17:36
        Jebnij ty się w czoło... na kiego w Olsztynie buspasy tępy ch...u jeden ?!
    • Gość: warmianka Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 10:30
      Dziś o godz. 8:00 na Warszawskiej było 3 (słownie: TRZECH!) robotników. Jeden robił, dwóch stało (z czego jeden nawet się opierał o barierkę - mam zdjęcie z telefonu!). A korek - 20 min. Pozdrawiam ciepło Boba B.!
    • Gość: Paweł No mówiłem że to kpiny są IP: 91.212.223.* 06.06.12, 10:32
      Prezydent tylko to potwierdził. Co mi po przeprosinach, dalej nie uzyskaliśmy informacji dlaczego zdecydowano się na zamknięcie wszystkich ulic naraz jeszcze przed oddaniem Artyleryjskiej.
      Banały jak na wiecu wyborczym, mam nadzieje że to ostatnia kadencja nikt nie lubi jak sie z niego robi durnia. Przyniesie wiele korzyści? jakich korzyści?
      Dlaczego teraz, dlaczego wszystko na raz? Dlaczego tak bezmyślnie?
      Co mi po przeprosinach jak na niepodległości jest jeden pas tam normalnie się tworzyły korki dla skręcających w Sikorskiego a teraz to po prostu katastrofa.
      Czekać tylko jak dojdzie to tragedii bo straż pożarna nie wyjedzie z remizy.
    • Gość: osa buspasy są w Olsztynie potrze tylko nie tam IP: 88.220.49.* 06.06.12, 10:51
      Jeżeli za 2 lata maja byc tramwaje to po co teraz budowac buspasy (pewnie chodzi o kasę) można było poczekac czy trawmaj rozkorkuje komunikację miejską.
      Jaki prezydent taka komunikacja w mieście oraz drogowcy?
      Remontowanie wiekszości głównych arterii w tym samym czasie. Czy trudno było poczekać na lipiec i sierpień kiedy jest mniejszy ruch ?
    • Gość: ed Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 10:59
      Ta arbuzowa analiza ma ponad 10 lat i w założeniach ma obwodnicę – co paradoksalnie czyni ją jeszcze bardziej utopijną. Stawiam dolary przeciw orzechom, że przy obwodnicy ruch na warszawskiej i w rejonie, jeszcze się zmniejszy. W Olsztynie jest specyficzny układ dróg i ruchu po nich. W zdecydowanej większości główny ruch mieszkańców nie pokrywa się z ruchem tranzytowym. Z ulic tranzytowych bus pasy powinny powstać na wyszyńskiego, pstrowskiego i niepodległości. W pozostałych przypadkach bus pasy należy wybudować na takich ulicach jak krasickiego, dworcowa, piłsudskiego (od NBP do ratusza) 1go maja, partyzantów – tu się powinno ustanowić (godziny szczytu) czasowe bus pasy kosztem pasa 1 ruchu. Takie rozwiązania + tramwaje (oczywiście w szerszym niż proponowany obecnie układ) usprawnią komunikację publiczną i tym samym z czasem zachęcą mieszkańców do korzystania z niej. Panie prezydencie nie jesteśmy na tyle bogatą społecznością aby przy współfinansowaniu z kasy miasta fundować sobie dziś rozwiązania kompletnie bezsensowne również z dużym prawdopodobieństwem w ciągu najbliższych kilkunastu lat. Do tego nie są potrzebne żadne opracowania i analizy za bańkę. Niech pan ogłosi konkurs dla studentów budownictwa z nagrodą np. 50 tys. Będzie pan miał opracowanie że mucha nie siada a młodzież się przynajmniej wypromuje.
      • Gość: kierowca bombowca Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.12, 14:51
        W końcu ktoś bardziej rozgarnięty od kupy trawy pod moim blokiem. Dzięki!
    • Gość: 100%olsztyniak Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: 2.30.115.* 06.06.12, 11:52
      Oczywiscie ze buspasy sa potrzebne .Nie wiem dlaczego prezydent tlumaczy sie opozycji i grupce idiotow od skansenu
      • Gość: AntyŚwiatowy Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.06.12, 00:24
        Wnioski z perspektywy angielskiego zmywaka?
    • Gość: Marek Robotników nie widać IP: *.30.21.57.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.06.12, 11:58
      Nie złoszczą mnie tak bardzo korki jak:

- tych 3 robotników którzy leniwie coś grzebią,

- brak robotników na 2 odcinkach i tam nic nikt nie robi,

- kompletna ignorancja ratusza i brak objazdów,

- zrobienie korka przez Grzymowicza tam gdzie go nigdy nie było

TE BUS PASY TO JAKAŚ TOTALNA BZDURA zarówno brak planowania inwestycji, jak i realizacja to PORAŻKA
    • Gość: Repa Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 12:37
      Słyszałem dzisiaj w radiu Olsztyn, że Prezydent wyjaśniał, że dlatego na Warszawskiej bo chodzi o przygotowanie tej ulicy do przejęcia ruchu po przedłużeniu Wilczyńskiego i odblokowaniu Jarot. I bardzo słusznie, popieram
      • Gość: jas Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 12:50
        Czyli chodzi przejazd trasą tramwaju FRO?
    • Gość: jj Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.tktelekom.pl 06.06.12, 12:39
      Nie wiem, czy ktokolwiek zdaje obie sprawę z tego, jak finalnie te buspasy będą wyglądały. Trąbi się o efektywności, przepustowości itp. Problem w tym, że buspasy nie będą przechodziły przez skrzyżowania, tzn. tuż przed skrzyżowaniem autobus będzie się włączał na pas 'ogólny'. Żeby jednak mógł to zrobić bez problemów, przed głównymi światłami zamontowane będą światła dla autobusów, jak to ma miejsce na 1 Maja. Chciałbym teraz widzieć wasze miny :). Groteski ciąg dalszy, ale to niestety prawda.
      • Gość: luk Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 13:12
        Jesooo, powiedz, że to nieprawda... Nie wierzę, że na skrzyżowaniach nie będzie buspasów i trzeba będzie puszczać autobusy (i taksówki też, bo prezio chce, żeby buspasami jeździły taksówki, o czym mówił dziś w "Porannych pytaniach" w Radio Olsztyn) tak jak na 1 Maja. Powiedz, skąd masz te informacje, gdzie można zobaczyć projekt? Naprawdę nie wierzę, że można wymyślić coś takiego. To już nie groteska, tylko mały horror.
        • Gość: michał Re: Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.12, 13:15
          a to nie wiedziałeś? zobacz na budynek na skrzyżowaniu jagiellończka - warszawska, tam już nie ma prawie chodnika....
    • Gość: Taki jeden Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: *.olsztyn.mm.pl 06.06.12, 12:40
      W środę w "Porannych pytaniach" Radia Olsztyn prezydent po raz kolejny przekonywał, że ta inwestycja jest konieczna i przyniesie mieszkańcom wiele korzyści.

Szkoda tylko że nie dodał, że chodzi o mieszkańców mających udziały w firmie realizującej tę inwestycję, znanej z betonowania nam miasta za rządów obecnego majestatu.

To 31 milionów wywalonych w błoto i w normalnych warunkach proponujący taką inwestycję zostałby oskarżony o niegospodarność. U nas ma czelność przekonywać, że będą korzyści, bo przejazd autobusem z dworca do Kortowa będzie trwał tyle samo, ile trwał przed buspasami.
    • Gość: rejtan Uwaga !!! „wrogie przejęcie” MPEC IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.12, 13:04
      Wobec całkowitego braku reakcji w olsztyńskich mediach na zawiadomienie o działaniach mających doprowadzić do „wrogiego przejęcia„ przez grupę biznesowo - polityczną, miejskiej ciepłowni MPEC prosimy wszystkich internautów o pomoc w mobilizacji opinii publicznej przeciw tej szkodliwej dla mieszkańców Olsztyna koncepcji, porzez rozsyłanie tego postu na wszystkie możliwie fora i strony internetowe. To jeden z niewielu sposobów szybkiego dotarcia do wszystkich mieszkańców, którzy będą płacić za to przez wysokie opłaty za ogrzewanie.
      www.pisolsztyn.org.pl/index.php/component/content/article/2-aktualnoci/474-pismo-wystosowane-przez-posa-jerzego-szmita-do-rady-nadzorczej-mpec
    • Gość: Zbigniew Piotr Grzymowicz: buspasy są w Olsztynie potrze... IP: 212.160.172.* 06.06.12, 13:43
      Buspasy powstają tam gdzie dotąd nie było korków. Mydlenie oczu nowymi chodnikami i ścieżkami rowerowymi jest żenujące. Żenujący jest też pan Grzymowicz, który zamiast zabezpieczać pieniądze na obwodnice wydaje je na mało potrzebne projekty.
      Panie Grzymowicz, kto będzie jeździł tymi buspasami i ścieżkami rowerowymi jak za kilka lat Olsztyn się wyludni, bo w naszym pięknym mieście nie rozwija się przedsiębiorczość. Brak zakładów produkcyjnych, centrów technologicznych itp.
      Pan jesteś zabetonowany w tamtej epoce i brak panu pomysłu na to miasto.
    • Gość: AC Co w Olsztynie jest potrzebne, a co jest niezbędne IP: 212.160.172.* 06.06.12, 14:15
      Śmiem twierdzić, że Olsztyn ma sieć ulic niezbędną (a wielu przypadkach nadmierną) do zapewnienia płynnej jazdy przy nawet dwa razy większym natężeniu ruchu. Problemem jest natomiast brak skrzyżowań bezkolizyjnych. Tu nie pomogą buspasy i tramwaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka