Dodaj do ulubionych

Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania przy...

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.12.12, 08:42
Kolej dla kolejarzy!!! A gdzie pasażerowie? - Dawno się przesiedli do autobusów, gdzie nie śmierdzi, jest klimatyzacja i jeszcze kawkę podadzą. No i jest taniej, bo nie ma darmochy dla emerytów. Strajkujcie, strajkujcie. Byle nie za moje podatki.
Obserwuj wątek
    • Gość: allensteiner Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania przy... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.12.12, 08:45
      Kolej dla kolejarzy!!! A pasażerowie? - Dawno się przesiedli do autobusów, gdzie nie śmierdzi, jest klimatyzacja i jeszcze kawkę podadzą. No i jest taniej, bo nie ma darmochy dla emerytów. Strajkujcie, strajkujcie. Byle nie za moje podatki.
      • Gość: zzzzz natychmiastowa kasacja wszelkich dotacji z budzetu IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.12, 09:01
        won kolejarskie ku...szony od moich pieniedzy
        • Gość: tak Re: natychmiastowa kasacja wszelkich dotacji z bu IP: 91.232.175.* 23.12.12, 09:18
          właśnie tak przygłupie wygląda pkp bez dotacji państwowych
        • Gość: djr popatrz sobie czasem na tory IP: *.play-internet.pl 12.01.13, 20:57
          popatrz sobie czasem na tory ile jedzie pociągów towarowych, przykład wagon wegla to 60 ton biorą pod uwagę że tir ma max ładunek 24 tony to 1 wagon = 3 tirom a teraz wyobraź sobie te wszystkie wagony jak zamieniaja sie w tiry i stoisz za nimi w korku na rozjeżdżonej i dziurawej drodze bo te tiry jadą z węglem do elektrowni co wyprodukuje prąd który pobiera twój komputer dzieki któremu TY przezywasz ludzi.
    • Gość: szlaban Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania przy... IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.12, 09:30
      Z ekonomicznego punktu widzenia utrzymywanie kolei w Polsce jest OBECNIE nieopłacalne.
      Lukę po kolejarzach bez problemu może zastąpić transport samochodowy i to zarówno część osobową jak i towarową.
      • Gość: tak Re: Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania pr IP: 91.232.175.* 22.12.12, 10:36
        powiedz kto cię tak spie...ł to cię pomszczę
        • Gość: Gość Re: Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania pr IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.12, 21:12
          OOOOOO - lobby kole ....rwa... jowe sie odezwało :D
      • Gość: djr zastanów sie IP: *.play-internet.pl 12.01.13, 21:15
        Ty chyba z ekonomii miałeś jedynkę albo jej nie miałeś przykład z życia wakacje 2012 do mojej stacji Konin przyjeżdża pociąg lokomotywa a za nią 20 wagonów węgla 60 ton każdy węgiel pochodził z kopalni Chwałowice (Rybnik) koszt transportu kolejowego firma PKT 60 000 czyli 60x 20 = 1200 60000/1200= 50 koszt przewozu 1 tony a teraz policzymy ten sam transport tirem. Scania 380KM pali 37 litrów ropy na 100 km i zabiera 24 tony węgla. 1200/24=50 tirów każdy ma do przejechania 600 km ( rybnik-konin-rybnik) 6x37=222 litry i x 50 tirów 11100 litrów paliwa x 5,60 (taka była cena ropy) = 62160 a to tylko paliwo a gdzie opłata za kierowców amortyzacja samochodów no i opłata za przejazd drogami Viatol
    • Gość: tak Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania przy... IP: 91.232.175.* 22.12.12, 10:34
      Słuchajcie katolickie przygłupy, kolejarzom zabrali wszystkie przywileje ( darmowe przejazdy, lekarstwa, pierwszeństwo do lekarza, orzełka na czapce , fukcjonariusza państwowego itd ) nie dajac w zamian nic , niech wykupia ten przywilej będzie po krzyku ( przywoleje mają wszyscy, nauczyciele ,żołnierze, administracja państwowa ,niepełnosprawni, posłowie, senatorowie itd , )
      • cup_of_t Re: Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania pr 22.12.12, 21:23
        LOL.
        Po pierwsze nie jestem katoliczka, nic ci zreszta do tego.
        Ale chyba urodziles sie za komuny i tam zostales. Dlaczego panstwo(czyli MY, spoleczenstwo) ma wam sponsorowac 'lekarstwa, pierwszeństwo do lekarza, orzełka na czapce , fukcjonariusza państwowego' ??? Co takiego wyjatkowego robicie? Ze niby wszystkie pociagi sa w super stanie, super utrzymane? Przyjezdzaja na czas, zawsze? Cos wam sie chyba po...merdalo - komuna dawno sie skonczyla, wezcie sie wreszcie do roboty!
      • Gość: 123 Re: Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania pr IP: 203.88.91.* 23.12.12, 03:45
        ,,sluchajcie katolickie przyglupy,, a nik ci nie powiedzial ze jestes pospolitym chamem ?
    • Gość: winetu Re: Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania pr IP: 88.220.127.* 22.12.12, 10:46
      taaa, kawkę podadzą, szczególnie w pks-ie i w ogóle nie śmierdzi, jak kobiety kiełbasę w torbach wiozą, no i ta klimatyzacja, zimą polecam trzeci rząd siedzeń, tam jest jakaś dmuchawa i nogi można trochę ogrzać. autobusem to sobie możesz jeździć na zakupy do warszawy, a nie codziennie do pracy.
      A kolejarze przynajmniej upominają się o swoje, a nie siedzą cicho i patrzą jak ich szefostwo roluje. Kolej dla kolejarzy - byłoby pewnie lepiej i pasażerom, a na razie jest kolej dla prezesów, a całą resztę z szeregowymi kolejarzami i pasażerami na czele mają gdzieś
      • q-ku kolejarze dopominają się o "SWOJE"? O MOJE! 22.12.12, 15:22
        oni się nie dopominają o żadne swoje tylko o moje - z moich podatków. Mam im fundować przywileje? W prywatnych liniach autobusowych ludzie nie mają przywilejów i ciężko pracują
        • Gość: winetu Re: kolejarze dopominają się o "SWOJE"? O MOJE! IP: 88.220.127.* 22.12.12, 18:17
          a ja mogę znieść zniżki dla kolejarzy, ale np. dla nauczycieli to nie rozumiem, więc trzeba by rozsądnie przejrzeć komu co tam się należy - a kolejarze to chyba podatki też płacą, więc nie tylko z twoich
    • Gość: EAS 3000 zatrudnionych i pewnie ze 40 spółek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.12, 11:29
      Faktycznie kolej dla kolejarzy. Rząd powinien zlikwidować PKP, jeżeli w jakimś regionie będzie potrzebna kolej, to znajdą się firmy, które wydzierżawią tory i pociągi. Jednak podejrzewam, że nikt się nie skusi, bo będzie to kompletnie nieopłacalny biznes.
    • Gość: pszczolkaz11 zanim zaczniecie wyglaszac te swoje tezy IP: *.celestynet.pl 22.12.12, 11:59
      a czy wy wiecie ile zarabia kolejarz , ktory pracuje w torach?
      1600zl i jeszcze niech każą im placic 300zl za bilet to bedzie smiech warte, za 1300zl nikt nie trzyma rodziny, zabrali im juz i tak duzo i jeszcze to?

niech zabiora znizki pania w biurach i rodzina kolejarzy, a kolejarze nich maja nadal znizke to jest niebezpieczna praca, ale ludzi wola patrzec przez pryzmat zarobkow nieudolnego zarzadu.

• q-ku mamy gdzieś związkowców-nierobów z PKP 22.12.12, 15:19
      pociągu nie tknąłbym nawet kijem. Co parę lat próbuję pojechać ale NIC się nie zmienia od PRL.

Wolę drogo jechać własnym samochodem albo tanio - autobusem - 23zł za 200km, z kawką, czystym kibelkiem i filmem na monitorze
      i bez smrodu, tłoku i chamstwa
    • Gość: kolejarka Kolej dla kolejarzy!!! precz z pasażerami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.12, 15:41
      KOLEJ DLA KOLEJARZY!!! PRECZ Z PASAŻERAMI !!!
      • cup_of_t Re: Kolej dla kolejarzy!!! precz z pasażerami !! 22.12.12, 21:29
        i to jest wlasnie poziom kolei. Jakbysmy my, spoleczenstwo, zabrali swoje pieniazki z kolei, to po miesiacu wszyscy zostalibyscie o chlebie i wodzie i byscie blagali pasazerow, zeby wrocili.
        Niestety nie wszedzie ludzie maja alternatywe dla dojazdow i musza jezdzic pociagami. Ale to sie powoli zmienia.
        A jak macie takich nieudolnych prezesow to zacznijcie protestowac przeciwko nim, a nie zwyklym ludziom, ktorzy waszymi syfiastymi pociagami musza jezdzic.
    • Gość: tooom Re: Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania pr IP: *.centertel.pl 22.12.12, 16:00
      A WY JAK SOBIE WYOBRAŻACIE,ŻE NP.mASZYNISTA ,KTÓRY jechał np.z Warszawy do GDYNI Z POWROTEM MA PŁACIĆ ZA PRZEJAZD?tO NIE SĄ ŻADNE PRZYWILEJE,TYLKO PRZEJAZDY SŁUŻBOWE NALEŻĄ SIĘ JAK PSU MICHA.pRZYWILEJE TO MAJĄ POSŁOWIE BO NAWET VATU NIE PŁACĄ.a tekst jak zwykle stronniczy,skłócający i wprowadzający opinię publiczną w błąd.Jak tak dalej pójdzie to PKP nie będzie w ogółe.Polski także.
      • Gość: allensteiner Re: Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania pr IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.12.12, 18:17
        Gość portalu: tooom napisał(a): jechał np.z Warszawy do GDYN> I Z POWROTEM MA PŁACIĆ ZA PRZEJAZD?

Który pracodawca dziś pyta czym będę jeździł i za ile, jak mi przepchnie stanowisko pracy o 100 czy 200 km?
        • Gość: SD Re: Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania pr IP: *.olsztyn.mm.pl 22.12.12, 20:49
          To może kolejarze w ramach strajku zaczęli by punktualnie jeździć.
      • Gość: Gość Re: Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania pr IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.12, 21:27
        Kolego - jak przypuszczam kolejarzu ;) - nerwy Ci puszczają - Cap Lock Ci się s Shiftem myli ;)
      • Gość: asd Re: Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania pr IP: *.xdsl.centertel.pl 22.12.12, 22:16
        takie ulgi służbowe jestem w stanie zrozumieć ale tylko dla pracowników i tylko w takich przypadkach jak mówisz a nie dla wszystkich
    • cup_of_t Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania przy... 22.12.12, 21:16
      Jeszcze ewentualnie jestem w stanie zrozumiec ulgi dla kolejarzy, ale dla ich rodzin? Z jakich wzgledow?? Kolej to jeden wielki syf, nic sie nie zmienia od lat. o podwyzki niech ida do swoich prezesow, ktorzy ciagna takie premie, ze spokojnie mozna by kilku kolejarzy obdarzyc.
      Przestancie wyciagac kase od panstwa(podatnikow), a wezcie sie wreszcie za robote.
      Ze tez zaden rzad sie nie odwazy zrobic z tym porzadku.
    • Gość: kp Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania przy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.12, 21:31
      jestem emerytem,39lat przepracowałem w ZNTK Pruszków i żadnych przywilejów nie mam .Wszystko już zlikwidowali w 95-96roku
    • Gość: rx Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania przy... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.12.12, 22:25
      W Niemczech i we Francji są takie same ulgi zarówno dla kolejarzy jak ich rodzin. W Anglii, po nieudolnej prywatyzacji za rządów Majora, już tylko dla pracowników.
    • Gość: Tinky Winky Nie ma obowiązku pracy.. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.12.12, 23:11
      Jak mawiał klasyk - nie ma obowiązku pracy, podobnie jak nie ma obowiązku jedzenia...

A poważnie - skoro warunki zatrudnienia na kolei są takie nieatrakcyjne, to przecież każdy może się zwolnić i szukać pracy w innym zawodzie. Nie widzę powodów, aby utrzymywać relikty w postaci przywilejów dla określonych grup społecznych tylko dlatego, że wykonują jakiś zawód. Jeszcze raz powiadam - nie ma obowiązku jego wykonywania! A wszelkie przywileje zwyczajnie demoralizują i demotywują. Winny być one zlikwidowane raz na zawsze dla wszystkich grup. Zasada jest prosta - pracujesz w jakimś zawodzie to akceptujesz warunki. A jak nie akceptujesz - zwolnij się! W prywatnym biznesie nie ma sentymentów i liczy się wydajność, a nie fakt pozostawania w stosunku pracy.

Proste, jasne, oczywiste. Czysta ekonomia. A strajkując sami sobie strajkujący szkodzą, bo z pewnością nie mnie.
      • Gość: xs Re: Nie ma obowiązku pracy.. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.12.12, 11:03
        Czy to nie "czysta ekonomia" w bankach doprowadziła do obecnego kryzysu?
        • Gość: Jann Re: Nie ma obowiązku pracy.. IP: *.dynamic.mm.pl 23.12.12, 15:05
          Zgadzam się.Jest demokracja,wolny wybór., przed wojną można było zegarki ustawiać według rozkładu pociągów. Technika prze do przodu,pociągi wolniej pokonują trasy. Totalny syf. Na dworcach smród. Setki prezesów,i tu jest pole związkowców.Działo to się przy aprobacie central związkowych.Szefowie związków mają godziwe zarobki i to oni boją się o swoje stołki,i to oni są inicjatorami tej zadymy.
          • Gość: djr pociagi IP: *.play-internet.pl 12.01.13, 21:41
            tak sobie myślę dlaczego restrukturyzacja każdego państwowego zakładu polega na zwolnieniu pracowników podzieleniu zakładu na spółki sprzedanie spółek inwestorom którzy to rozsprzedają majątek spółek zwalniaja pracowników i sprzedają grunt z zyskiem. a zakład zatrudniajacy ludzi znika z powierzchni. kiedyś PKP to było PKP a teraz PKP PLK, PKP Energetyka, PKP IC, Telekomunikacja Kolejowa, Przewozy Regionalne, PKP Nieruchomości dodatkowo wszystkie te firmy są podzielone za zakłady i sekcje. adninistracja rozrosnieta aż do przesady a kolejarz Nowak bieduje za 1600 na rekę
    • Gość: djr Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania przy... IP: *.play-internet.pl 12.01.13, 20:49
      ja myślę, że maja rację jeśli jest to część ich wynagrodzenia i za co oddają (płacą) podatek dochodowy to o czym mowa, ja wogóle się dziwie dlaczego nie zastarkowali wcześniej bo mając zniżke 99% bilet na pociąg InterRegio kolejarz płaci 5 zł (do 200km), a normalny bez zniżki kosztuje 8-35 zł pytanie gdzie ta zniżka "ona nigdy nie istniała" tak samo jak najtańszy przejzad pociągiem regio 1,5 zł nie ważne że jedziesz jedną stację i normalny bilet kosztuje 3-5 zł
      znizka 99% to było oszustwo
    • Gość: pff Kolejarze grożą strajkiem. Chcą utrzymania przy... IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.13, 12:31
      Skandal .

Tekst linka
    • cornelius-ltd Zero ulg dla smierdzacych leni z PKP... 15.01.13, 08:08
      I zadnych podwyzek pensji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka