Dodaj do ulubionych

Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 20:17
Kiedyś pewien minister Irackiej propagandy udzielał wywiadu i mówił, że jest wszystko pod kontrolą i w ogóle "wygramy te wojnę". Amerykańskie czołgi wjeżdżały w tym samym czasie na ulice Bagdadu.
Obserwuj wątek
    • Gość: żżż Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 20:26
      Kto rządzi tym miastem ?? Prezydent czy jacyś Hiszpanie ...
      • Gość: mix Re: Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.13, 23:08
        Jeżeli rządzi Grzymowicz, to powinien w wielu sprawach postawić sprawę jasno i bez niedomówień. Ze strony Grzymowicza zawsze są szumne obiecanki pod publiczkę, a a finał się kończy nie tylko mgłą - jak przypuszczam - na zamiatanej niewydolności CENBETU. Wygrany przetarg powinien stwarzać wykonawcy - moim zdaniem - już na wstępie pełne możliwości jego realizacji bez uzależnień od zarządzanego przez niego Urzędu. Osobiście mam wiele wątpliwości co do zasadności realizacji projektowanych tras tramwajowych będących w pełni tego słowa znaczeniu elementem miastotwórczym a nie rozwiązaniem ze względów ambicjonalnych pewnych środowisk. Nie tylko w tym względzie Grzymowicz przynajmniej dl;a mnie jawi się cichym graczem graczem nie potrafiącym wykorzystać nawet fachowości własnych urzędników nie mówiąc już o wnioskowaniu z sugestii wynikających z opinii społecznej niejednokrotnie wyrażanej na forum. Pomyłką było głosowanie na kogoś przekładającego układy i fotel ponad własne możliwości. Przyznaję się - popełniłem ten błąd i więcej go nie powtórzę.
        • jan_b_ziemi Re: Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: 07.03.13, 14:15
          "Przyznaję się - popełniłem ten błąd i więcej go nie powtórzę." A kto to namawiał by nie głosować na tego drugiego kandydata? No i on sobie spokojnie jeździ tramwajamy po stolycy :P i jest Olsztyniakiem Roku :D
          • Gość: mic Re: Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.13, 01:29
            Miałeś przecież jeszcze traktorzystę z zawodu i czemu go nie poparłeś?
      • Gość: Sammy Nie brać Hiszpanów, bo to oszukańcy IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.03.13, 07:26
        hiszpanki to najwieksze...q w Europie, zwłaszcza te z Niemiec!Pomieszane! Od Hiszpanów trzymać sie z daleka, to szdwindlarze i najbardziej nieuczciwi ludzie w całej Europie.
    • Gość: ww Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.03.13, 20:41
      Ta "wspaniała" inwestycja przyspieszy upadek olsztyńskiego imperium. Pozostaje kibicować Hiszpanom, żeby nadal zajmowali się futbolem i piciem wina zamiast realizowaniem postanowień.
    • Gość: m Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.03.13, 21:03
      Sjesta trwa
      Teraz Hiszpanie wybiorą podwykonawców z Grecji i Włoch. I jedziemy dalej z wesołą robotą.
      Ratusz dalej będzie przekonywał, że prace idą pełną parą.
    • 99venus Re: Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: 06.03.13, 21:24
      Śmiem twierdzić,że będzie jak zawsze:
      wersja optymistyczna - 1 rok opóźnienia,
      wersja pesymistyczna - 2 lata opóźnienia,
      wersja realna-w ciągu najbliższych 5 lat tramwai w Olsztynie nie będzie.
      Stawiam na realizm.
      Dodam jeszcze jedno:żadnej z osób odpowiedzialnych za tę inwestycję włos z głowy nie spadnie.
    • Gość: tramwajarzolsztyns Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.03.13, 21:28
      A oto jak "praca wre" na Płoskiego, byłem sprawdziłem: www.tramwajowo.blog.pl
      Nie wygląda to dobrze...
    • Gość: Maniana Czepta się swoich mujeres... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.03.13, 21:30
      Oświadczam, że nie mam z tym nic wspólnego.
    • Gość: zębatka Za to będą śluzy na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 23:01
    • Gość: gość Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M... IP: *.31.66.177.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.13, 23:07
      Do komentarza "99venus"nic dodać nic ująć w całej rozciągłości popieram i wklejam Jej opis

Śmiem twierdzić,że będzie jak zawsze:
      wersja optymistyczna - 1 rok opóźnienia,
      wersja pesymistyczna - 2 lata opóźnienia,
      wersja realna-w ciągu najbliższych 5 lat tramwai w Olsztynie nie będzie.
      Rozmawiałem z fachowcem,który uważa że za te pieniądze za jakie zaoferowali Hiszpanie nie da się wybudować linii tramwajowej,czekajmy na rozwój sytuacji.
      Stawiam na realizm.
      Dodam jeszcze jedno:żadnej z osób odpowiedzialnych za tę inwestycję włos z głowy nie spadnie.
      --
    • Gość: FR Już od końca 2012 r. wiadomo, że oni tego NIE IP: *.olsztyn.mm.pl 06.03.13, 23:36
      zbudują, ba - nawet nie zaprojektują. Dlaczego Miasto udaje, że nadal wierzy w sens dalszej współpracy z tym "wykonawcą"? Zimowe miesiące zostały bezpowrotnie zmarnowane, a trzeba było szukać nowego wykonawcy. A może to inwestora trzeba zmienić?
    • Gość: staff1703 Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.03.13, 23:52
      Najważniejsza w budowie linii tramwajowej jest nowa ulica dla samochodów...

Dziękuję - nie mam więcej pytań, wszystko jasne...
    • Gość: * Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 08:00
      "" Mimo tych problemów i opóźnień prezydent Piotr Grzymowicz jest nadal przekonany, że termin zakończenia budowy linii tramwajowej wyznaczony na połowę 2014 r. zostanie dotrzymany. """

Chyba Pan Prezydent jest naiwny , jeśli nadal wierzy , że termin będzie dotrzymany ...
    • Gość: tramwajarzolsztyns Tramwaje to nie metro ... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.03.13, 08:15
      Nie przesadzajcie z tym defetyzmem. Budowa linii tramwajowej to nie jest żadne wielkie wyzwanie techniczne i można by ją skończyć choćby w rok licząc od dzisiaj. Trzeba tylko zacząć. Nie wrzucajcie też wszystkich Hiszpanów do jednego wora. Owszem kultura pracy nie jest u nich najwyższa, ale dają radę budować wspaniałe autostrady, terminale, linie szybkich kolei i linie tramwajowe. Wysokiej jakości i bez większych opóźnień. Firma FCC ma ogromne doświadczenie w tego typu projektach. Nie chce mi się wierzyć, żeby ryzykowała danie d... i złą prasę na tak relatywnie dla nich niewielkim projekcie. Starajmy się nie tracić optymizmu.
      -------------------------------------------------------
      tramwajowo.blog.pl
      • Gość: mieszkaniec Re: Tramwaje to nie metro ... IP: *.tktelekom.pl 07.03.13, 09:38
        Hiszpanie budowali też Terminal 2 lotniska w Warszawie. I prawda jest taka, że wielokrotnie doprowadzili do opóźnień. Trzeba korzystać z doświadczenia z Hiszpanami przy innych budowlach w Polsce. Tak naprawdę najważniejsi są ludzie reprezentujący miasto Olsztyn, którzy zarządzają tym projektem. Muszą pilnować harmonogramu, zapalać czerwone światła jeżeli pojawia się ryzyko opóźnienia (nawet jeżeli wszystko wygląda, że idzie zgodnie z planem).

Nie wiem kto zarządza tym projektem ze strony miasta. Ale napewno trzeba tę ekipę zmienić.
      • Gość: CAPTAIN Re: Tramwaje to nie metro ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 13:30
        WIDAĆ ,ŻE JESTEŚ Z MAŁEGO MIASTA I DAŻYSZ FASCYNACJĄ WSZYSTKO CO Z ZAGRANICY ( ZACHODU) -OBUDZ SIE !!! CI LUDZIE PRZYJECHALI DO NAS TYLKO DLA TEGO ,ŻE NIE MIELI WYJSCIA - POPROSTY BY ICH ZWOLNILI .
        PRZYJECHALI TU DO OLSZTYNA Z PERSPEKTYWĄ PRZETRWAĆ NAJDŁUŻEJ I NIE WYCHYLAĆ SIE .
        DO PUKI FCC W HISZPANI NIE PRZYSLE PRAWDZIWYCH BUDOWLANCÓW TO NIC SIE NIE ZMIENI -TO CO PRZYJECHAŁO DO OLSZTYNA Z HISZPANI TO RODZINNY ODPAD NIEUDACZNIKÓW KTUŻY NIE RADZILI SOBIE GDZIE INDZIEJ.
    • Gość: major Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M... IP: *.dynamic.mm.pl 07.03.13, 09:47
      Budowa nowego centrum handlowego na sikorskiego trwa nawet w nocy. A tymczasem na "budowie" linie tranwajowej o 15 nie widać śladu bytności kogokolwiek tym się zajmującego.
    • Gość: Sławek Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 13:05
      Pracowałem w tej firmirmie i z człą stanowczoscią moge powiedzieć ,że nasi Hiszpanie nie dadzą rady skończyć inwestycji do 2020 roku to dzieciaki ...
      Nie chcą postępować zgodnie z naszym prawem -przykład do tej pory nie ma na projekcie kierownika robót elektrycznych ,przecież to najważniejsza branża!!!!!
      Nadomiar złego Hiszpanie zdominowali polską załoge do tego stopnia ,że polacy są tylko marionetkami w rękach Hiszpańskich nieudaczników!!!!
      Jeszcze rok temu miałem nadzieje ,że wszystko będzie ok ale po odejsciu Polskiego Project Menagera z Wrocławia wszystko sie zawaliło !!!!
      Po jego odejsciu Hiszpanie zaczeli projektować po swojemu ( w Madrycie ) a polscy projektanci tylko podbijali sie pod ich pomysłami ( oczywiscie nie wszystkimi , po korektach tak aby nie być skazanym za brak wiedzy budowlanej i projektowej ).
      Miasto a kąkretniej Prezydent i każdy rozsądny człowiek nie musi być nawet budowlańcem doskonaje wie ,że ta budowa nie ma szans na ukończenie w 2014 roku- no chyba ,że zrobią ją w obniżonych parametrach wytrzymałosciowych...- tego chyba nikt z nas w Olsztynie nie chce
      • Gość: Arnold Re: Hiszpanie do Grzymowicza!!!!-zwijamy sie- !!! IP: *.30.32.115.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.13, 13:47
        Dawałem im oferty na wykonanie ( ...........) ,potem dowiadywałem sie ,że moje oferty były wysyłne do hiszpani i innych firm a mi zaproponowano być podwykonawcą hiszpańskiej firmy podwykonawczej - to mi żle wyglądało nie zdecydowałem sie !!!
        kręcą ci panowie Hiszpanie , nie wiadomo kto za co jest odpowiedzialny, na jakich war. ma sie opierać współpraca,chcą podania wyceny bez przedstawienia projektów a co do Polaków pracujących na tym nieszczęnym kontrakcie to wszyscy ( panowie ,panie) boją się gadać po polsku ( tylko Angielski) aby nie zostać okrzyczanym przez Hiszpana, to straszne jak tam ich traktują.-TO TAKI MOBBING
      • Gość: gość Re: Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: IP: *.ip.netia.com.pl 07.03.13, 16:57
        liczy się termin, przeciąć wstęgi przed wyborami,
        i to się liczy
    • jan_b_ziemi Manana Droga Redakcjo 07.03.13, 14:24
      oznacza po hiszpańsku "jutro" a nie "jakoś to będzie". W tym znaczeniu akurat należy to przetłumaczyć jako "ad calendas Graecas", czyli po polsku na "Święto Nigdy" - tyle tytułem wstępu.
      Mnie najbardziej bawi w tej całej historii ciekawi co będzie, gdy termin nie zostanie dotrzymany i dotacja unijna zostanie cofnięta. Zgaduj-zgadula:

KTO ZAPŁACI ZA DOKOŃCZENIE BUDOWY?
      1. Hiszpanie
      2. Hiszpańczycy
      3. Hiszpanowie
      4. olsztyniacy
      • Gość: i28 Re: Manana Droga Redakcjo IP: *.olsztyn.mm.pl 07.03.13, 18:06
        5. olsztynianie - językoznawco;)))
        Budowa jest daleko w lesie. <3
        • Gość: r Re: Manana Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 19:41
          w którym lesie ??
          • Gość: i28 Re: Manana Droga Redakcjo IP: *.olsztyn.mm.pl 08.03.13, 07:52
            Gość portalu: r napisał(a):

> w którym lesie ??

To jest właśnie smaczek stylu pisania red. Szydłowskiego;)
        • jan_b_ziemi Re: Manana Droga Redakcjo 08.03.13, 09:52
          6. olsztyńczycy - jeśli już Kolega taki ścisły i poprawny ;P
    • Gość: tramwajarzolsztyns A jednak budują! Zdjęcia. IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.03.13, 15:52
      Coś się ruszyło. Wciąż to wygląda mało obiecująco, ale może się będzie rozkręcać. Bądźmy pełni wiary obywatele! :)

........................................................
      Relacja z budowy na Płoskiego tutaj
      • Gość: dds Re: A jednak budują! Zdjęcia. IP: *.olsztyn.mm.pl 08.03.13, 16:35
        Gość portalu: tramwajarzolsztyns napisał(a):

> Coś się ruszyło. Wciąż to wygląda mało obiecująco, ale może się będzie rozkręca
        > ć. Bądźmy pełni wiary obywatele! :)

Nie.
    • Gość: polak z Opola Hiszpanie do Grzymowicza w sprawie tramwajów: M... IP: *.wapgw.era.pl 07.03.13, 21:16
      To smutne ,że wam tramwaju nie uda sie wybudować przez tych paralityków z hiszpani .Ale to wasza wina ,że takie firmy pracują u was, w Opolskim taka firma była i władza która podpisała umowe z ni nigdy by nie dopuściła do takiej sytuacji jaka jest u was.Ale widocznie wasi włodaże mają inne piorytety!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka