Dodaj do ulubionych

Szkoła Nr.7 Czesc 95.

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.02.14, 18:59
Nie zauważyłem, że to była pełna setka, więc zaczynam część 95 ostatnim (101) postem z Nr 94.
Co tam roztopy. Niektórym zimy za mało...
Kiedyś było topienie Marzanny, teraz próbuje się z samochodami
abload.de/img/krzywe1uasvf.jpg
(ale tym razem nie wyszło)
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: ak Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.02.14, 21:10
      Gość portalu: LP napisał(a):

> A co to za bunkier tam budują

Plaża miejska - jak by się kto pytał...
      • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 11.02.14, 10:45
        Buduje się nad Krzywym,
        zmiany...
        Nawet ulica już inaczej prowadzi.
        Pozdrawiam w nowej części.
        :-)
        • Gość: wskh Rybaki IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.02.14, 17:16
          Ale Rybaków to chyba nigdy nie wyprostują.
          • zbyszek07 Re: Rybaki 12.02.14, 09:51
            Trzeba by było wejść do lasu lub jeziora ;p
            • Gość: jd Re: Rybaki IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.14, 11:59
              Wprawią się prostując Aleję Przyjaciół, i wtedy kto wie...
    • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 17.02.14, 09:52
      Wczoraj na Długim widziałem łyżwiarza i paru wędkarzy..
      Lód jeszcze jest,
      lecz jest też już ryzyko.
      Jest też wielu spacerowiczów,
      i dobrze,
      jezioro i ścieżka "żyje"
      • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.14, 10:01
        Niby idzie wiosna, ale Długie może jeszcze zamarznąć. Pamiętam prawdziwie arktyczne końcówki lutego.
        • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.14, 13:57
          Tak tu cicho. Wszyscy na Majdanie?
          • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 03.03.14, 21:12
            Jeszcze w Olsztynie,
            ale do granicy z agresorem mniej niż sto kilometrów,
            czyli kto wie co będzie....
            Do Majdanu daleko,
            do "opiekuna" blisko.
            Niezbadane są pomysły ludzi rządnych władzy.
            • Gość: wskh barykady IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.03.14, 19:57
              Barykady ze śniegu i na śnieżki, to był Majdan!
              • zbyszek07 Re: barykady 05.03.14, 08:59
                i żołnierze "wyskakujący" z koszar po zaopatrzenie
                do sklepu po naszej stronie jeziora...
                Nie ma już tych koszar.
                • Gość: LP Re: barykady IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.14, 16:37
                  Ostatnio bedac w Real;u widzialem kije hokejowe calkiem dobrej jakosci w cenie 1EURO !!! za sztuke.Kiedys byl to spory wydatek.,,ale co tu "gadac" Sklepu sportowego tez juz nie ma jak wielu innych rzeczy z ktorymi dorastalismy w PRL-. lu
                  • Gość: jd Re: barykady IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.14, 17:23
                    Wita was wiosna.
                    • Gość: wskh wiosna IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.03.14, 11:00
                      Na Wiośnie to królują teraz śmieci z sąsiedniego Lidla i z tankszteli.
                      Na kijach hokejowych była fajna gruba warstwa taśmy izolacyjnej. Ale takiej już nie ma. Koszar też nie ma w całym Olsztynie, chyba nie ma ani jednego żołnierza!
                      • zbyszek07 Re: wiosna 24.03.14, 10:35
                        Lodu na Długim też już nie ma...
                        Znowu coś za nami...
                        odeszło z żołnierzami.
                        ...tylko żeby inni nie przyszli.
                        Z koszar też koszar mało co zostało.
    • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 26.03.14, 12:52
      Szkoła Podstawowa nr 7

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,60879867,150260915.html
      • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.14, 20:30
        Bardzo ładna szkoła, może nawet aż za ładna.
        • Gość: LP Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.04.14, 17:05
          Stare boisko bylo lepsze bez tej "przybudowki"
          • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.14, 18:06
            Nie chciałem starczo narzekać, ale o coś takiego jak Leszkowi i mnie chodziło.
            Wszystkim wszystkiego dobrego, a dziewczętom dodatkowo wiadra wody na głowę.
            • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 23:26
              To forum najwyraźniej przeżywa kryzys (chodzi o ilości postów), ale nie my.
              • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 28.04.14, 09:46
                Może realny świat bardziej wciąga niż sieć?
                a może wręcz przeciwnie-
                zamykamy się w sobie nie żyjąc realnie...
                Cały świat zamyka się w małych pudełkach...
                W czasach kiedy trzeba było stać w kolejce na poczcie
                żeby zadzwonić,
                jakoś czasu było więcej i prawdziwych pomysłów też.
                Teraz odległości i przestrzenie już nie są przeszkodą,
                bardziej wciąga sieć,
                odrealnia naszą codzienność.
                Już nie nogi bolą po długim spacerze,
                a nadgarstki od kompa...
                na to też nie mamy wpływu.
                • Gość: LP Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.14, 09:02
                  To prawda
                  • Gość: LP Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.opera-mini.net 17.05.14, 07:09
                    Cisza jak przed burzą
                    • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 20.05.14, 13:08
                      Robi się gorąco...
                      studencka WAMA już w weekend,
                      trasy piesze, rowerowe, kajakowe, żeglarskie, konne, namiotowe, twardzieli....
                      na szlak.
                      • Gość: LP Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.14, 14:27
                        To prawda 28,2 stopni
                      • Gość: ak Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.05.14, 18:45
                        Robi się gorąco...
                        studencka WAMA już w weekend,
                        trasy piesze, rowerowe, kajakowe, żeglarskie, konne, namiotowe, twardzieli....
                        na szlak.

Szkoda, ze tak daleko. Czasu za malo... :(
                        • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 23.05.14, 10:06
                          Jest jeszcze trasa motorowa, a może i inne,
                          my za chwilę wypływamy na trasę żeglarską.
                          WA-MA już po raz 55...
                          wędrowałem na niej już w latach siedemdziesiątych...
                          a w następny weekend coroczny zlot "Starych Butów"-
                          weteranów klubów turystycznych Olsztyna-
                          pamiętacie Kłobuk, AKT, Figa, Wszędołazy, Siedmiomilowe Buty, Piraci, Smyki, Duduś...itd
                          będzie się działo...
                          Były "Zloty Licealistow"...
                          Wędrowało się kiedyś...
                          pamiętasz ak ten rajd pieszy nad jeziorem?

• Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.14, 21:13
                            Z tym, że najświetniejsze były rajdy wokół wiadomego jeziora. Skuteczne i energiczne.
                          • Gość: ak Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.05.14, 20:50
                            "pamiętasz ak ten rajd pieszy nad jeziorem? "
                            Pamętam wiele.
                            Czy masz na myśli ten "Zlot Lisealistów" z paskudną pogodą, cz też ten nocny, z przerwą i pływaniem na Zbiku przy świetle księżyca? Kąpielówek nikt nie miał. Goło i wesoło.
                            • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 02.06.14, 11:50
                              Miałem na myśli tamten "Zlot Licealistów",
                              ale rajdów i wędrówek było faktycznie dużo,
                              i przygód też.
                              Chęci i możliwości jeszcze są,
                              więc jeszcze ciągle wędrujemy...
                              • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.14, 13:19
                                Ja planuję w lipcu rajd dookoła Jeziora Długiego. Już się boję asfaltu, kostki, lamp i inych takich, które mogą sprawić, że będzie to właściwie spacer uliczny.
                                • Gość: LP Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.06.14, 16:50
                                  I tak zostałeś organizatorem rajdu do okola dlugiego , ja sie przyłączam. Szkoda tylko ze wiadomego baru juz nie ma , mozna by tam przerwe zrobic...

• zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 07.06.14, 21:19
      Dziś coś się w szkole działo,
      dużo rowerów, samochodów...
      Nie wchodziłem,
      pojechałem zobaczyć co słychać nad Krzywym,
      zgroza, plaże zarastają trzciną,
      leśne alejki zasypane gruzem,
      budują się hotele, przystanie,
      szkło i beton.
      Normalnego dojścia do wody brak.
      :(
      • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.14, 16:34
        Boję się podobnej przyszłości Długiego.
        A w sprawie rowerów: w moim dzieciństwie odbywały się pasjonujące wyścigi rowerowe dzieci wokół Rybaków. Dorośli jakoś to ubezpieczali od samochodów. Miałem maleńki rowerek i zawsze zajmowałem ostatnie miejsce, ale raz przedostatnie, co wydawało mi się właściwie wygraną.
        • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 19.06.14, 13:20
          Nad Długim sytuacja jest lepsza,
          po dawnych koszarach pobudowali osiedle,
          nad brzegiem jest teren prywatny,
          a dalej Las Miejski,
          nie bardzo jest gdzie budować,
          chyba że przystanie nad wodą.
          • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.play-internet.pl 21.06.14, 12:11
            Opinie i oceny Zbyszka są zawsze miarodajne. Długie forever.
            • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.14, 18:43
              Zniknęliśmy z pierwszej strony, a nie powinniśmy.
              • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 06.07.14, 08:52
                Pewnie wszyscy wędrują.
                Warto odwiedzić nowy szlak nad jez Długim,
                zmieniło się tu,
                lecz ostatnio spacerowiczów i rowerzystów zdecydowanie przybyło...
                Nad Długim zrobiło się znów przyjemnie.
                • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.14, 10:30
                  A nie za ciasno? Nie ma groźby wypadku drogowego?
                  • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 07.07.14, 12:36
                    Na styku rowerzyści- piesi zawsze może coś wyskoczyć.
                    Piesi chodzą całą szerokością,
                    rowerzyści też czasem nie jadą tak jak powinni...
                    Codzienność.
                    • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.14, 20:43
                      No właśnie. W naszych czasach spotkanie kogoś na szlaku (ścieżce) wokół Długiego było pewną atrakcją.
                      Czy Fredek wybiera się w tym roku?
                      • Gość: Fredek Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.14, 07:21
                        Jak sie uda to pod koniec sierpnia odwiedze osiedle.
                        Tylko coraz mniej tych starych atrakcji. Nie ma Warmii i Rudego. Miesny zamkniety.
                        Tak wyglada ze na piwo bedzie sie trzeba w karczmie Jana spotkac.
                        Chyba ze Tramp odbuduja :)
                        Pozdrowienia
                        • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 17.07.14, 11:26
                          Tramp to teraz rondo im Ofiar Smoleńska...
                          tak jakoś...
                          • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.14, 20:49
                            No cóż, głupio byłoby narzekać na tę nazwę Ronda, ale mniej patetyczna może byłaby niegorsza.
                            No to tym razem z Fredkiem się nie spotkam, bo ja mam zamiar być na przełomie lipca i sierpnia. Mięsnego wprawdzie już nie ma, ale chyba cięgle jest papiernik, jest szkoła, jest przedszkole... - jakoś się odnajdę.
                            • Gość: LP Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.07.14, 22:11
                              Nigdy nie bylem w karczmie Jana (chyba jakas nowa)
                              Oststnio wpadlo mi "oczy " zdjecie slawnej niegdys mordowni Pod Kogutem ! Szyldy glosily ze to SOLARIUM KRONE .Kraty w oknach jednak nie zniknely .
                              Nie wiem czy to zdjecie jest aktualne bo bylo bez daty ale podejrzewam ze jest przestarzale..
                              • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 29.07.14, 10:30
                                W Długim utopił się jakiś gość.
                                Powstała w okolicy mostu plaża,
                                dużo ludzi tam wypoczywa.

Zdjęcia Olsztyna zamieszczałem,
                                ale jakoś nie po drodze mi z Fotoforum Olsztyn.

Karczma Jana jest już od kilku lat.
                                Solarium też myślę że aktualne.
                                • Gość: LP Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.14, 18:20
                                  Mysle ze w tym solarium ten swoisty zapach pozostal...
                                  • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 31.07.14, 14:19
                                    a w tym miejscu stał sławetny "Tramp"
                                    ....czas płynie, codzienność niesie zmiany,
                                    lecz czasem warto się zatrzymać
                                    i pomyśleć...
                                    [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/bf/qb/ga9k/ubVWa7CD9GNBteHSkB.jpg[/img]
                                    • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: 193.0.102.* 01.08.14, 14:14
                                      A ja po chyba trzech latach przerwy spędziłem właśnie dwa dni w Olsztynie. Wrażenia mam dobre i pozytywne, choć z wyjątkami. Obawiałem się spotkania ze ścieżką rowerową dookoła Długiego, ale nie było źle; zresztą ścieżka jest z kostki i płytek jedynie w połowie bliższej miastu. Gdy przejdzie się most i pójdzie w lewo, to ścieżka ma postać ubitej i utwardzonej drobnymi kamykami ścieżki leśnej, świetnie wkomponowanej w otoczenie, i tak aż do wysokości przedszkola. Ma też ta ścieżka raczej optymalną szerokość, nie grożąc ciągłymi kolizjami. Zawsze byłem przeciwnikiem kąpania się w Długim, ale chyba przyjdzie mi zmienić zdanie. Plaża za mostem, a właściwie przy moście, szybko się rozbudowała i jest już na sporą ilość plażowiczów, a co więcej, również dalej, przy każdym prześwicie i polance porobiły się mniejsze plaże. Do tego plażowania dodatkowo zachęcają umieszczone w wielu miejscach na stałe drewniane ławki-leżaki. No i wszędzie tam także wchodzi się do wody. Ostatnie dni były mocno upalne, więc napatrzyłem się dziesiątek pływaków w Długim; właściwie pływa się na razie tylko w części po lewej stronie od mostu, ale tam nie ma ograniczeń. Wypływa się na środek, przepływa z jednego brzegu na drugi, na materacach, bez materacy... Pływaniu sprzyja to, że jezioro zrobiło się czyste, bez trudu widać dno, okazało się też, że nie jest (przynajmniej w niektórych miejscach) aż tak głębokie, jak chyba wszyscy myśleliśmy; a przy moście da się właściwie przejść z jednej strony na drugą po dnie. Ale niech wszyscy pozostaną jednak czujni, bo w sobotę, o czym napisał też Zbyszek, już się ktoś w Długim utopił. W ogóle cała dzielnica wygląda świetnie, czysto, zadbanie (zwłaszcza w męczące upalne południe), a jedynym zgrzytem jest ta koszmarna zabudowa nieodżałowanego sklepu z filarami. Brak topoli już tak nie boli jak to atakujące oczy żółtko obecnego sklepu. No i wielkie zmiany na plaży miejskiej, ale o tym później albo jutro.
                                      • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.home.aster.pl 10.08.14, 20:06
                                        Zmieniałem w poprzednim poście zdanie na temat plażowania na Długim (z negatywnego na pozytywne), aczkolwiek jest w tym jeden niuans i cień - mianowicie trochę niepokoi mnie to, gdzie wszyscy ci plażowicze siusiają.
                                        Natomiast plaża miejska na Krzywym nieczynna z powodu wielkiej przebudowy i rozbudowy. Trwają wielkie prace od miejsca gdzie Jeziorna dochodzi do Krzywego aż po dawny ośrodek To lubię. Powstają rozliczne pomosty dla ludzi i dla sprzętu, w ilości chyba bardzo przekraczającej dawną plażę miejską; wygląda to imponująco i obiecująco. Nawet nowe budynki i budyneczki, robione w betonie i szkle, wyglądają całkiem nieźle, choć nie muszę wam mówić, że byłem dotychczas przekonany, że tylko powrót do drewna jest tu dopuszczalny.
                                        • Gość: smakzapachu Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.14, 17:59
                                          Powiał wiatr nowoczesności, a my z XX wieku z nostalgią patrzymy na te zmiany.
                                          Miło się czytało jd i proszę o jeszcze.
                                          pozdrawiam
                                          Dokąd pójdziemy drogą pod wiatr, my z dwudziestego wieku?

www.youtube.com/watch?v=L447kwDohiA
                                          • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.home.aster.pl 11.08.14, 21:01
                                            Miło mi bardzo, może jutro jeszcze kilka wrażeń.
                                            Dla młodszych informacja, że końcówka poprzedniego postu to był cytat z piosenki K. Klenczona (pochodził ze Szczytna).
                                            • Gość: LP Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.08.14, 17:48
                                              Przepraszam to rodzice Klenczona pochodzili ze Szczytna on sam nie.
                                              A plaza niech sie buduje ..zobaczymy co stworza
                                              • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.home.aster.pl 14.08.14, 12:44
                                                No tak, Klenczon nie urodził się w Szczytnie, ale tam mieszkał i stamtąd ruszył w świat bigbeatowy. W Szczytnie jest też jego pomnik.
                                                I jeszcze z niedawnego pobytu: pięknie jest na olsztyńskiej Starówce, zwłaszcza wieczorem, i zwłaszcza późnym wieczorem. Dziesiątki knajp i kawiarenek, i prawie każdego dnia w amfiteatrze jakaś impreza: a to film z de Funesem, a to koncert Marka Dyducha. I tylko straszy miejsce po niezapomnianym kinie Awangarda. No i trochę było dla mnie dziwne, że w sezonie bez żadnego kłopotu, z dnia na dzień, można dostać miejsce w hotelu; ja zamieszkałem w hoteliku Pod Zamkiem (dawna Szkoła Muzyczna) tuż pod zamkiem.
                                                • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 18.08.14, 11:17
                                                  Miło pewnie zobaczyć stare - nowe kąty...
                                                  Pozdrawiam
                                                  • Gość: wskh woda, most IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.08.14, 09:19
                                                    Tego lata tyle wody ubyło w jeziorach, że pomosty plaży miejskiej będą chyba na brzegu. A Długie chyba już wkrótce podzieli się na dwa jeziora w miescu przy moście. I po co był budować most? Trzeba będzie ratować albo most, albo jezioro!
                                                  • Gość: LP Re: woda, most IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.08.14, 11:12
                                                    Prosimy o kilka zdjec !
                                                  • Gość: wskh Re: woda, most IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.14, 08:21
                                                    Coś mi się wydaje, że osoba 2 metry wzrostu przy moście przejdzie na drugi brzeg z nosem powyżej poziomu wody.
                                                  • Gość: jd Re: woda, most IP: *.175.90.34.static.turktelekom.com.tr 11.09.14, 19:32
                                                    Zgadza się. Oglądałem to na własne oczy.
                                                  • Gość: wskh 2015 IP: *.204.106.152.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.09.14, 17:46
                                                    Chyba w 2015 roku wypada jakaś rocznica szkoły... Czas chyba si e szykować....!
                                                  • Gość: jd Re: 2015 IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.14, 16:59
                                                    50 lat było w 2001. Czyli w 2015 będzie 64 lata. Wprawdzie wszyscy czekamy (i jesteśmy umówieni) na 100-lecie, ale 64 to też prawie okrągła liczba.
                                                  • Gość: Fredek Re: 2015 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.09.14, 21:58
                                                    Cos mi tu nie pasowalo ...
                                                    Impreza 50-lecia byla w 2002.
                                                    www.krenzek.de/SPOTKANIE_2002/album/index.html
                                                    Ale Janusz ma racje. 2001 powinno byc wlasciwie te 50-lecie.

Macie ochote na ozywienia tego 7-kowego forum ?
                                                    Moze cos na fejsie ? Zamknieta grupa ?

Pozdrowienia

Fredek
                                                  • Gość: jd Re: 2015 IP: 193.0.102.* 26.09.14, 11:49
                                                    2002 też mi pasuje, wtedy wskh ma pełną rację co do obecnej okrągłej rocznicy (65-tej).
                                                    A jeśli chodzi o jakieś ożywcze zmiany, to ja byłbym ostrożny. Po pierwsze, ciągle żyjemy, czasem bardziej, czasem mniej aktywnie - ale przecież od lat kilkunastu. A już na pewno - i to po drugie - byłbym przeciw zamkniętej grupy; również fejs to nie są na razie moje rejony.
                                                    Gorące pozdrowienia dla Fredka.
                                                  • Gość: Fredek Re: 2015 IP: 145.228.27.* 26.09.14, 17:55
                                                    Czesc Janusz,

w Olsztynie bylem pod koniec sierpnia.
                                                    Tylko na kilka dni. Chcialem jak zwykle znalezc jakas kwatere nad jeziorem Wulpinskim. Nie udalo sie.

Wyladowalismy w koncu na Zatorzu.

Bylem troche negatywnie nastawiony na to osiedle, ale bylo nawet OK.

W bylych Koszarach na Jagiellonskiej powstaly nowe apartamenty. Zamieszkalismy wiec na ulicy Tarasa Szewczenki na te kilka dni. Najpierw sprawdzalem w googlu pod jakim patronatem tam wyladowalem.
                                                    Podejrzewalem ze to Imie jakiegos Wieszcza z bylych zaprzyjaznionych krajow.
                                                    Ale nie bylo az tak zle. W koncu sympatyzujemy z Ukraina.
                                                    Apartamenty sensownie zbudowane. Na okolo wieje historia z budynkow starych koszar, ktore czekaja na remont.
                                                    24-godzinny Tesco za rogiem. Inne sklepy tez.
                                                    Targowisko Zatorzanka tez niedaleko.
                                                    Zatorze jest jednak blizej Centrum Olsztyna niz Jaroty i inne blokowiskowe "nowe" dzielnice.
                                                    (Jednak nasze osiedle wedlug polozenia w Olsztynie i tak jest najlepsze.)

Olsztyn troche pozwiedzalem. Bo sie troche pozmienialo. Moze jeszcze nie do konca gotowe ale kiedys bedzie ladnie i nowoczesnie.

Park centralny super polozony. (Jednak jeszcze trawka nie urosla) a wandale juz robia swoje.
                                                    Plaza miejska. Marina na obrazku jak w Monte Carlo. A w rzeczywistosci budowa , i pelne kontenery smieci.
                                                    Przynajmniej dobrze ze kawalek plazy byl juz otwarty i mozna bylo dojsc do wody.
                                                    Galeria Warminska zapowiadala sie archtektonicznie tez bardzo dobrze. Do srodka nie mozna bylo wtedy jeszcze zajrzec.

Ulice Olsztyna mimo wakacji zakorkowane.

Jedynie Artleryjska sie szybko smigalo z Zatorza na nasze Osiedle.

Narazie tyle.

Pozdrowienia
    • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 26.09.14, 13:19
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,857,136936590,154883823.html
      aktywności forumowiczów nie podniesie się przeprowadzką,
      ja też nie wędruję po sieci.
      Pozdrawiam.
      • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.14, 21:15
        No właśnie: piękne wieści od Fredka, piękne zdjęcie od Zbyszka... I spokojnie czekamy na 100-lecie szkoły.
        • Gość: wskh UK IP: *.31.199.244.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.09.14, 14:53
          To mamy w Olsztynie ulicę Tarasa? Nie wiem o tym...
          A w ogóle P. Brzozowski ma się cały czas znakomicie. Rozmawiałem z nim na pogrzebie mojego ojca. Niedawno widziałem Go na corocznym odpuście w Gietrzwaładzie, chociaż nie wiem czy przyszedł pieszo.
          • Gość: Jd Re: UK IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.14, 16:17
            Potem, albo przedtem, był - też na piechotę - w hotelu Anders w pobliskich Starych Jabłonkach na pucharze świata w siatkówce plażowej. Gdzieś zapodziały się wyniki, ale mógł wygrać.
            • Gość: Fredek Re: UK IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.14, 18:17
              Nie ... on wracal z Grunwaldu. Oczywiscie na piechote , tam wygral Bitwe. Jak co roku.
              • Gość: jd Re: UK IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.14, 22:59
                To oczywiście też, i wiele, wiele jeszcze innych.
                W poprzednim moim poście coś pomyliłem ze swoim tzw. nickiem; jestem ciągle jd.
    • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 30.09.14, 10:51
      W jeziorze Długim ubyło sporo wody,
      obniżyło się o około metr,
      mam nadzieję że nie wyschnie...
      • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.14, 21:46
        Czy z jakiegoś znanego powodu?
        • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 01.10.14, 13:49
          Poziom wody opada wszędzie na Warmii i Mazurach,
          w rzekach mniej, w jeziorach więcej...
          taki czas, taki klimat.
          Tylko tendencja się niestety utrzymuje.
          W Olsztynie kiedyś też było więcej jezior (Fajferek, Choinki)
          teraz nie ma najczęściej śladu lub pozostał staw.
          Pozdrawiam.
          • Gość: wskh Woda IP: *.30.68.18.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.10.14, 18:51
            Może zawołać strażkaów aby dolali jak kiedyś do boiska-lodowiska?
            • Gość: jd Re: Woda IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.14, 10:39
              Kiedyś było też jakieś połączenie ze źródłem dodatkowej wody. Bardzo wtedy nowoczesne i zaawansowane technicznie.
              Ja uważam, że wody jest mniej, bo wychlapują ją setki kąpiących się w sezonie. Także dlatego jestem zdania, wielokrotnie tu prezentowanego, że Długie nie jest do pływania; ma zupełnie inną naturę - jest do oglądania, podziwiania, wędkowania, siedzenia na brzegu, biegania dookoła i innych takich przyjemności (może być nawet chodzenie po poręczy mostu).
              • zbyszek07 Re: Woda 15.10.14, 13:52
                a ostatnio nawet do wyciągania z niego niewypałów...
                ciekawe co jeszcze kryje jezioro Długie?
                • Gość: jd Re: Woda IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.14, 16:10
                  Tak jest, Długie jest tajemnicze, bezkresne i bezdenne, i za to je kochamy.
                  • Gość: jd Re: Woda IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.14, 15:41
                    Nigdy nie schodziłem nad Długie po zmroku. Przypuszczałem, że mógłbym nie wrócić.
                    • zbyszek07 Re: Woda 25.10.14, 19:57
                      Byłem nad Długim wczoraj wieczorem...
                      lampy na całej trasie i na moście jasno świecą,
                      spaceruje się jak miejskim chodnikiem,
                      może to jednak dobrze?
                      • Gość: LP Re: Woda IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 26.10.14, 06:42
                        Moze ryby biora lepiej ...
                        • Gość: wskh jasno IP: *.204.99.134.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.10.14, 20:30
                          No; i należy zwrócić uwagę, że most oświetla siedem (7) lamp!
                          • Gość: jd Re: jasno IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.14, 15:29
                            Kurczę, jak mogłem tego nie zauważyć.
                            Nie ma życia bez kolegów.
                            • Gość: jd Re: jasno IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.14, 18:02
                              Wiele się zmieniło na tym forum. Poprzedni wpis naszego wątku był dwa tygodnie temu, a i tak nie spadliśmy z pierwszej strony.
                              Leciuteńko dmucham więc na zimne.

Kupiłem i natychmiast przeczytałem kryminał (choć raczej nie czytam kryminałów) "Gniew" Miłoszewskiego, bo dzieje się Olsztynie, co jest zresztą mocno reklamowane. Czytałem z planem miasta na kolanach, by nic nie ominąć i nie pominąć, ale wszystko identyfikowałem i bez tego. Są nawet Rybaki, ale jak autor mógł w tej sytuacji ominąć Długie i wiadomą szkołę? Znacznie by uatrakcyjnił całość. Tym niemniej czyta się dobrze i szybko (a i trochę momentów naprawdę wysmakowanych, np. o sygnalizacji świetlnej i pogodach jesiennych w Olsztynie), choć raczej to w sumie dość standardowe czytadło i zwłaszcza zakończenie bardzo takie sobie (co wobec kryminałów jest zarzutem poważnym).
    • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 17.11.14, 12:32
      Miałem okazję wczoraj być w "Siódemce"
      - Komisji Wyborczej nr 17.
      Jednak to magiczne miejsce...
      • Gość: ak Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.11.14, 18:35
        oj, oj - to błąd. Powinna być nr. 7
        • Gość: Fredek Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.11.14, 07:56
          A moza gdzies przeczytac jak sasiedzi na Czesia glosowali ?
          Chyba jestem za daleko od Olsztyna zeby zrozumiec co tam sie akurat dzieje.
          Grzymowicz ruszyl w Olstynie wielkie inwestycje. (Dla mnie az za gigantyczne)
          Czesiu profilowal sie an kazdym kroku. Byl na okladce kazdej ksiazki o Olsztynie.
          A w "wiezy dumania" robil swoje.
          Dziwne ze na forum tak malo dyskusji na ten temat.
          Wszyscy juz zwatpili w polityke ? Nie poszli na wybory ?
          Zobaczymy jak wyjdzie 2 tura.
          • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 21.11.14, 10:13
            Jak kto głosuje?
            zgodnie ze swoją wiedzą, wyborem i sumieniem.
            ...a i rozmawiać nie ma o czym,
            każdy wybór ma dobre i gorsze strony.
            Ważne że chce się ludziom wybierać.
            • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.14, 21:43
              Czuję, że w 7-mce rozsądnie wygrał PSL. W końcu całe lata mieszkaliśmy prawie jak na wsi, choć z wszystkimi zaletami miasta.
    • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 - jez Długie 27.11.14, 15:01
      nurkowapolska.pl/146,Jezioro-Dlugie-w-Olsztynie-czesc-pierwsza.html#.VHYeJHfFxmA.email
      warto poczytać.
      • Gość: Fredek Re: Szkoła Nr.7 - jez Długie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.11.14, 07:56
        Naprawde warto przeczytac, dobry artykol.
    • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 30.11.14, 09:05
      Dziś druga tura wyborów,
      a że moja komisja mieści się w 7-ce
      więc z przyjemnością się do niej wybiorę.
      • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.14, 11:04
        Wygląda na to, że na razie lód nie skuje Długiego, a Aleja Przyjaciół nie zapadnie się w śniegu.
        • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.14, 10:35
          A nawet mogą pojawić się fiołki w co bardziej nasłonecznionych ogródkach.
          • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 18.12.14, 15:18
            Na Długim lód już był,
            zakolami, to to to tam,
            teraz "wszystko płynie"
            zapowiadają się mało zimowe święta.
            • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.14, 13:28
              Wszystkim stałym i niestałym bywalcom tego wątku radosnych Świąt, szalonego Sylwestra, udanego Nowego Roku, i żeby nasz ulubiony kawałek świata zmieniał się niezbyt szybko tam, gdzie zmieniać się musi, nie zmieniał się tam, gdzie nie jest to konieczne, a nawet żeby powrócił do tego, co było w tym, w czym zmienił się zupełnie zbędnie (filary sklepu, topole nad Długim...).
              • Gość: rita Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.14, 18:19
                Nic dodać i nic ując ponad to, że dołączam się do tych wspaniałych życzeń.
    • zbyszek07 Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. 28.12.14, 09:17
      Dzięki za życzenia,
      nawzajem.

Wczoraj nad Długie zjechali się biegacze.
      Ponad trzystu przebiegło trasę 5 km.
      Meta i baza była na polance przed mostem,
      tam gdzie kiedyś bywało kino,
      a i siatkówka bywała...

Jezioro częściowo zamarznięte,
      w miejscach bez lodu pływają kaczki i łabędzie.
      Pozdrawiam.
      • Gość: jd Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.14, 11:57
        Przebiegłbym te 5 km jak nic i najprawdopodobniej zwycięsko. A potem dałbym radę i z meczem siatkówki, i to starym liczeniem punktów i bez tie-breaków - natchniony i uskrzydlony polanką; ileż tam się działo!

No i witamy po latach ritę. Co za niespodzianka! Mam nadzieję, że i sprawy olsztyńskie, i sprawy krakowskie w jak najlepszym porządku. Radości w Nowym Roku!
      • Gość: LP Re: Szkoła Nr.7 Czesc 95. IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 28.12.14, 19:23
        Siatkowke na polance pamietam
        Pozdrawiam Wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka