Dodaj do ulubionych

Olsztyn jest piękny cz.76

27.08.04, 22:40
Olsztyn jest piękny i nie tylko, jest też przyjazny .
W sezonie turystycznym otwarty dla całego swiata.
Odwiedzając krainę Warmii i Mazur wpadajcie też do miasta, miasta, które
przez 651 lat bylo wydzierane z rąk do rąk, miasta, które stara sie jak
może , by spodobać się turystom, by ucieszyć ich swoją starą architekturą, a
szczególnie secesyjnymi kamieniczkami, a także atrakcjami kulturalnymi.
Olsztyn wita, nie tylko chlebem i Solą , ale i wspaniałym piwem Dublin

zapraszamy

i ja tam byłam i to piwo piłam :)
Obserwuj wątek
    • oso1 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 27.08.04, 22:44
      Hm, cóż powiedziem mam, gdy z dalekiego Krakowa takie pieśni słychać, gdzieś
      pląta się Dublin, czyli Krakowiacy i Warmiako-Mazurzy i Irlandczycy? Krak,
      Jakub i Patryk? Olsztyn jest piękny ludźmi. Znać i szanować tych co chcą, a nie
      muszą.
      :)
    • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 27.08.04, 22:46
      jutro zapraszamy na wirtalną wycieczkę, trochę trasy zrobiliśmy w poprzedniej
      części, teraz odpoczywamy i nabieramy ochoty na dalsza jazdę w poszukiwanie
      bunkrów. Zatrzymaliśmy się w pewnym dworku gdzie kiedyś przebywała Ewa Braun.
      Czeka nas dalsza jazda po wspaniałych drogach Warmii i Mazur.
      Każdy jest mile widziany, kto zabierze ze sobą kanapeczki, flaszeczkę i uśmiech.
      • oso1 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 27.08.04, 22:54
        A zapojka?
        ;)
        • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 27.08.04, 22:55
          a co to jest ?
    • andulka7 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 27.08.04, 22:56
      wróciłam :)
      • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 27.08.04, 22:57
        a ja musze już lecieć, więc przejmij stery ;)))))
        nie zapomnij dołożyć drewna do ogniska :)
        • andulka7 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 27.08.04, 22:59
          to już wyruszyliśmy ??
          • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 27.08.04, 23:01
            odpocznij przed podróżą, jutro wyruszamy
            • andulka7 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 27.08.04, 23:02
              ale gdzie to ognisko ??
    • brzoza Re: Olsztyn jest piękny cz.76 28.08.04, 08:55
      Jak Wy pięknie o Olsztynie piszecie:)))
      Na wycieczke sie z Wami nie wybiore, ale z pewnościa pokibicuje sledząc z uwagą
      całą trasę.
      Powodzenia!
      :-)))
      • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 12:44
        hej, wstawać śpiochy, czas na gimnastykę poranna :)
        dziś dalej wyruszamy w trasę , widze , że brzoza się dosiadła, ciekawe czy
        wzieła ze sobą butelczynke jaką ?
        pozbieracie sie jakoś do wieczora po tej balandze ?
        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:10
          nikt jeszcze nie wstał , z wycieczką sie wstrzymamy, będziemy jeżdzić po nocce.

zrobimy zbióreczkę i dalej w drogę
          prosze wsiadać pojedynczo
          wszystkie śmieci po balandze wrzucamy grzecznie do kosza, to pierwsza zasada
          turystów :)
          • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 28.08.04, 21:26
            o to się nazywa już lenistwo ;)))))))))))
            nic się nie dzieje, jadę sama z wami

wygodnie siedzicie ?
            prosze o zapięcie pasów
            słyszycie pisk opon, ruszamy !
            • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 28.08.04, 21:29
              jedziemy dalej, po dwóch kilometrach od dworku skręcamy w lewo - gdzie ?
              - to wyjazd krajoznawczy
              więc skręcamy na parking przy Wilczym Szańcu - niestety parking musimy opłacić -
              kto ma drobne ?

giga, zapłać parkingowemu

Teraz coś ciekwego, byście się nie nudzili, trzeba się skupić!
              • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 28.08.04, 21:39
                Nie wiem czy wiecie, ale po II wojnie światowej bunkry wysadzono w powietrze, a
                niemieccy jeńcy wojenni w 1947 roku ładowali pokruszony beton na wagony jadące
                prosto na lotnisko do Warszawy i w ten oto sposób Olsztyniacy odbudowali swoją
                kochaną stolice przy pieśniach socjalistycznych - budujemy nowy dom , jeszcze
                jeden nowy dom lub ukochany kraj, umilowany kraj itd. To historia....
                teraz wspaniałą opowiastkę Wam opowiem, nie wszyscy ją znają

Podczas wojny mieszkańcy kwatery głównej Hitlera w liczbie ponad dwa tysiące -
                cierpieli z powodu plagi komarów mnożących się w okolicy bagien. W akcie
                desperacji wylali na mokradła kilkaset litrów nafty, którą podpalili. Komarom
                nic się nie stało, za to wygineły żaby. Hitler wpadł w szał, kazał wyczyścić
                bagna i ponownie zasiedlić tam żaby. Notabene potomkowie tych komarów,
                wielkości małych wróbli nadal zamieszkują tereny Wilczego Szańca.
                Ciekawa opowiastka, żaby są, komary są i bunkry się ostały, a Olsztyn jest
                piękny.
                Wielki Szaniec mamy zwiedzony, poparzcie, czy nie jesteście pogryzieni przez
                komary, jesli ktoś jest, w apteczce mamy spirytus, pierwsza pomoc w postaci
                gigi już biegnie ;)
                jedziemy dalej ?
                czy moze tak pogryzieni jesteście , że musimy wracać ? :)
                • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 28.08.04, 21:50
                  Czas opuścić parking, czy widziecie te omszałe bryły zbrojnego betony , to
                  natura tak je oplątała.
                  being - cyknij zdjęcie.
                  Siadamy, zapinamy pasy i ostrożnie wyjezdzamy na szosę w lewo kierując się na
                  Mamerki. Patrzcie , jakie stylowe odcinki drogi, typowe dla części Mazur (czy
                  to chodzi o kostkowe drogi ?)
                  Prosze spojrzeć , wjezdzamy do wioski Parcz - tu uwaga, trzymamy się foteli -
                  ciasny lewy zakret, przed którym trzeba porządnie dohamować, uuuuuuuuuuu,
                  wpadliśmy w poślizg, nie krzyczeć, już wychodzimy na prostą - flaszeczka się
                  tylko rozbiła, mamy piękny zapach.
                  Wyjezdzmy na mostek za którym możemy się psychicznie rozlużnić. Czy ktoś
                  zaśpiewa ?

nie - to ja Wam zaśpiewam - tup, tup, tup, tup, jako, że wjeżdzamy w
                  charakterystyczną drogę z płyt betonowych zachowanych w doskonałym stanie -
                  może teraz razem zaśpiewamy tup, tup, tup - kierowcy powinni znać ten odglos,
                  trudno mi z Krakowa Wami kierowac , ale myślę, że jedziemy prawidłowo i nie
                  zgubilismy się.

Czy ktoś potrzebuje awiomarin ?
                  giga, podaj ! Jesteśmy we wszystko zaopatrzeni.
                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 28.08.04, 22:07
                    trzymać sie za ręce, zaraz będzie ostre hamowanie, skręcamy nagle w prawo, na
                    drogowskazie "Przystań" i "Węgorzewo". Jedziemy w cieniu, wśród starych drzew,
                    droga ze starego chropowatego asfaltu z ogromną przyczepnością, możemy za tym
                    jechać szybko i rajdowo.
                    Boicie się ?
                    nie bójcie się , wjeżdzamy w granitową kostkę.

Teraz relaksowe tempo, czas relaksu,
                    dojeżdzamy spokojnie do skrzyżowania asfaltowego , skręcamy w prawo na Sztynort
                    i Pozezdrze. Jada relaksowa, wśród szpaleru drzew i śrdnio trudne zakręty,
                    droga asfaltowa. Machamy rekami do jadących równiez z naprzeciwka kierowców,
                    uważamy na nich, może to być wracajcy ze wsi bpkw, koza czy BleBle, mogą miec
                    promile, więc jedziemy ostrożnie.

Uwaga, z lewej strony zespół palacowy w Sztynorce, a z prawej port jachtowy i
                    wjeżdzamy na mostek przecinający jezioro. Patrzcie jaka lustrzana tafla wody -
                    wspaniały widok.
                    Widzicie jaka fajna wycieczka w ostatnim tygodniu wakacji .

Wyłączmy muzykę, skupiamy się na przrodzie - patrzcie jaki piękny drzewostan
                    wokolo, wjeżdzamy w Pozezdrze i skręcamy w prawo na Giżycko, wjeżdzamy do
                    portu - zabawimy się , poszantujemy i popijeny :)

tu przerwa
                    Policjant za rogiem !
                    • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 28.08.04, 22:37
                      udajemy się do twierdzy Boyen.
                      Sama przyjemność, jedziemy na Ketrzyn wśród samej przyrody, wpadamy w przyjemny
                      rytm.
                      Rozpędzenie- hamowanie- skręt, rozpedzenie- hamowanie- skret - znów potrzebny
                      nam awiomarin.
                      Skręcamy w lewo na lotnisko Ketrzyn Wilamowo, czyli dziś Aeroklub Krainy Jezior
                      i tu przypomnienie historii.
                      Otóz - lornisko zbudowane przez Niemców. Na terenie lotniska znajduje się
                      kamień z tablicą upamiętniającą datę 6 pazdziernika 1954 rok, godz.13.00 skąd
                      wystartował samolot na pokladzie którego był wywiziony kardynał Stefan
                      Wyszyński. I tak dobiegła do końca nasza wycieczka. Powrotu nie będzie - teraz
                      każdy wsiada w swój samolot i startuje oczami wyobrażni - może planowy lot nad
                      Olsztynem ?
                      Opis tej drogi czytałam 5x - musi być fantastyczna wyprawa - ciekawe czy ktoś
                      ją zaliczył ?
                      wiem, wiem rozmawiam ze sobą
                      • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 28.08.04, 22:39
                        Dziękuję za uwagę, gratulacje należą się "Przekrojowi", taką trasę polecali na
                        weekendową wycieczkę z czego z wielką przyjemnością skorzystałam zabierając
                        cały Olsztyn Piekny.
                        hej !
                        jutro wolne !
                        • Gość: Romek Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.proxy.aol.com 31.08.04, 10:44
                          Od 17 lat mieszkam w Niemczech, ale zawsze wracam do Olsztyna, by go
                          podziwiac.Olsztynianie - mozemy byc dumni z naszego miasta !!!
                    • Gość: sud Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:41
                      No proszę. 2 dni mnie tutaj nie było, a Olsztyniacy znudziwszy się, wybrali się
                      na wycieczkę po Warmii i Mazurach.
                      Pozwolę sobie na chwilę zawrócić Was do Olsztyna. Jak zapewne wiecie wczoraj z
                      latem pożegnała się konkurencyjna Gazeta Olsztyńska. I ja tam byłem i Dublina
                      piłem. A co zobaczyłem, to i zamieściłem (www.moje-fotografie.olsztyn.pl)
                      A oprócz tego jeszcze parę zdjęć z okolic centrum.
                      Tłumy były nieprzebrane na koncercie. Sporo osób przyszło, żeby sobie pogadać z
                      przyjaciółmi, trochę popić, a przy okazji posłuchać, co ze sceny gra.
                      • spinkaa Re: Olsztyn jest piękny cz.76 29.08.04, 09:02
                        rita - jesteś NIESAMOWITA:))))))))

sud - Twoje zdjecia na razie nie chca mi sie otworzyc, moze pozniej sie uda:))
                        • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 29.08.04, 09:29
                          Rita, chylę czoła:)
                      • spinkaa Re: Olsztyn jest piękny cz.76 29.08.04, 09:57
                        Gość portalu: sud napisał(a):
                        A co zobaczyłem, to i zamieściłem (www.moje-fotografie.olsztyn.pl

Juz wiem, dlaczego mi nie wchodziły, niechcący nawias Ci sie uaktywnił:))
                        • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 29.08.04, 20:51
                          Witam zmęczony po wycieczce Olsztyn Piękny - jutro wraca poranna zmiana z
                          realu, zsiadzie z rowerków i nam coś poklikają :)

faktycznie suda stronka się nie otwiera, pewnie i sud jest tak padnięty po
                          wycieczce, ze o nawiasach zapomniał - za dużo mieliśmy butelczyn ;)

Inka, Ty sie nie kłaniaj, tylko wsiadaj w auto i sprawdz czy jakiej pomyłki nie
                          ma , czyśmy nie zbładzili i nie wjechali w las ;)))
                          Prawie wrzesien, wakacje skończone, powroty, hej powroty się kłaniają :)
                          • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 29.08.04, 22:52
                            O dżizas, ale się nastukałam:P
                            Właśnie wróciłam z grilla u moich dobrych przyjaciół na działce. Widzieliśmy
                            pioruny, słyszeliśmy grzmoty, ale piekliśmy kiełbaski twardo i optymistycznie
                            twierdząc, że "przejdzie bokiem":) Po pewnym czasie owszem, było bokiem -
                            deszcz tak zacinał:) Przenieśliśmy grilla do... szklarni:) Coś niesamowitego -
                            pioruny walą w Łynę, w świetle błysków my nad kiełbaskami, keczup umazany mokrą
                            ziemią, siedzimy na reklamówkach wśród ogórków, piwko oczywiście szerokimi
                            strumieniami (podobnie jak deszcz z podzirawionego dachu szklarni). Wracaliśmy
                            do taksówki przez jakieś błota, ale buty to może sobie obejrzę jutro:)
                            Pożegnanie lata:):):)
                            Zatydzień będę w Krakowie:) Ciekawe czy tam będą jakieś przygody...:)
    • Gość: zzz Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: 212.160.150.* 29.08.04, 22:59
      olecko tez jest sliczne i bardzo przyjazne
      • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 29.08.04, 23:03
        ale pewnie nie dorównuje Olsztynowi :)

a mamo, musze wysprzatać Kraków na przyjazd Olsztyna :)
        Inka , burze zostaw w Olsztynie, przywiez pogodę ducha ;))))
        • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 07:23
          Witam w Olsztynie.
          Niedziela plazowa.
          Siatkowka nad Krzywym,
          plywanie, plazowanie,
          grilowanie, troszke spiewow
          przy dzwiekach gitary,
          grzybobranie
          (na plazy i w okolicy!)
          maslaki, podgrzybki,
          trzy borowiki do wziecia,
          szesc juz nadjedzonych zostalo w lesie...
          Dzien mily, sloneczny...
          i taki realny!
          A wieczorem piekna burza.
          :-)
          • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 07:30
            Cześć... I rower sobie nie odpoczął. Niektórym to dobrze, autami sie
            rozjeżdżali nad jezioro ;) Cieszę się, że sobie popływałam, mmmm, pewnie już
            ostatni raz
    • andulka7 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 08:16
      Witam Piekny Olsztyn, u mnie wczoraj błyskało ale nie grzmialo i nie padało,
      gdzieś dalej burze się kręciły...
      • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 08:27
        Nie moglem rowerem jechac na plaze,
        siatka do siatkowki,
        tasma do oznaczenia boiska,
        pilka,
        boule,
        gril,
        wyposazenie plazowe,
        zarcie,
        dobry humor,
        moglem nie pomiescic wszystkiego na rowerze!
        i tylko dlatego przyjechalem samochodem.
        a zal...
        • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 09:10
          Jużem wstała:)
          Rozmawiałam z kolegą nt. naszych egzaminów i powiedział, że denerwować to sie
          możemy koło poniedziałku, więc teoretycznie moge mieć już stresa:/ Ale jakos
          nie mam:)
          Pogody ducha to ja mam wiele, a jak zdam to Kraków rozniosę:) Ale na razie wolę
          nie zapeszać.
          Oglądałam swoje buty - podeszwy są czyste, jedynie z góry jakieś błocko.
          Musiałam chyba w jakąś kałużę wleźć:) Jak to się wszystko ładnie składa w
          Olsztynie.
          A z drugiej strony te burze to jeszcze lato. W jesieni pada, ale bez piorunów.
          Czyli należy się cieszyć z wczorajszego pięknego letniego dnia i wieczoru:)
          • Gość: Muraszka Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 30.08.04, 09:51
            A ja lubię poniedziałki.
            Trzymaj sie inka28.
            Będzie dobrze!
            A lato też wróci.
    • sola28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 09:44
      Zapowiada się dziś cieplutki dzionek. Dzkoda, że już lato się kończy :(
      • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 10:05
        Do 18,09 bedzie lato!
        no moze do 16...
        zeby nie bylo zal wracac...
        • Gość: sud Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:57
          A ja wcozraj myślałem, że te błyski i grzmoty to z Aten aż widać i słychać. A
          to burza była akurat w czasie zamknięcia Olimpiady. Piękne to było zakończenie
          (tak jak i rozpoczęcie), a w czasie burzy akurat ognie sztuczne pokazywano.
          Dzień dziś piękny. Za 2 dni szkoła. A lato będzie jeszcze trwać do któregoś 20
          września.
          • being28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 20:15
            Wakacje i po wakacjach:) Pisszecie tak duzo, ze juz sie pogubilem, moze kiedys
            nadrobie. Dzis bylo tak pieknie, ze pjechalismy na plaze, ostatni raz, ale
            wieczorkiem zaczelo kropic:( W weekend troche sie najezdzilem autem, bylem w
            Nagladach, a potem w Łegajnach. Fajne drogi nam pobudowali:) Szkoda tylko, ze
            kilka razy katem oka zauwazalem wlaczony kierunkowskaz samochodu jadace
            rownolegle do mnie i musialem piesciami walic w klakson.

I to na tyle:)
            • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 20:22
              Witam Olsztyn i u mnie czuć ostatnie tchnienie lata, było duszno i gorąco, ale
              fajnie - można sobie było siedzieć pod sklepem i oglądać przyrodę oraz babie
              lato .
              Niestety liście już brązowieją , a kasztanowce ciemne i prawie zgniłe
              Dziś oprowadzam kota po domu, jest to jego pierwsze wejście

sud - co z tą stronką , coś sie nie otwiera
              kończe, kot wskakuje na klawiaturę
              • lecart Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 21:09
                Wiem ze to dziwne ale u mnie tak jest ze jesienią dopiero ozywam i zdecydowanie
                le[piej sie czuje niz np wiosną. Jesien is the best!!!!
                • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 21:10
                  czyli jesteś lecart - jesienny Pan :)
                  • lecart Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 21:20
                    rita100 napisała:

> czyli jesteś lecart - jesienny Pan :)

taki bardziej wczesno jesienny :)
              • Gość: sud Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:13
                Rita. Strona się otwiera, tylko jak wtedy adres podawałem, to jakimś cudem
                nawias się wpisał. Adres prawidłowy www.moje-fotografie.olsztyn.pl
                Gdyby coś nie szło wciśnij ikonkę odśwież.
                Niestety jesień jakby dziś wyraźniej się uwidoczniła. Byłem dziś w amfiteatrze
                i wielkie pustki na widowni były. Chociaż muzyka różnorodna była i każdy mógł
                sobie coś znaleźć do posłuchania. Albo turyści już odjechali, albo Olsztyniacy
                szykują się do powrotu do pracy. Pogoda nienajgorsza była, nawet słońce
                świeciło. Chociaż i przelotne deszcze były. Parasolki browaru olsztyńskiego
                zniknęły z Targu Rybnego. Ludzi też mniej przy stolikach. I tak smutnawo się w
                sercu robi.
                • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 30.08.04, 21:39
                  własnie , to jest ten wielki ból, wszystko sie skończyło i trzeba czekać do
                  następnego roku, czas szybko mija, praca, szkoła i wchodzenie w ten codzienny
                  kolowrót - to jest cięzkie i smutne. Dzieciaki też narzekają na powrót do
                  szkoły.
                  Kończą się imprezy, słońce niżej świeci i tak jest wszedzie.
                  Turystów mniej, jeziora puste, zostaną jeszcze grzybobrania - kto największego
                  grzyba znajdzie ?
                  Ale jesień jest tez kolorowa i tam bedziemy szukać swoich barw.
                  Stronka się teraz dobrze otwiera i pomyśleć , że niektórzy będą obchodzić
                  trzylecie wejscie na forum
                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 31.08.04, 07:13
                    Czuc na miescie koniec sezonu.
                    Zamknieta od jakiegos czasu Bambusowa Chata
                    nad Lyna!
                    ciekawe czy plajta, czy remont?
                    zamkneli sie jeszcze w sezonie?
                    Parasole ogrodkow znikaja z miasta.
                    Znowu cos sie dzieje ze sprzedaza przystani Warmia...
                    Ktos bardzo cierpi ze jej nie ma.
                    Szkoda ze nie beda jej mieli Zeglarze,
                    a "zeglarze"

Turystow juz malo,
                    Klony zrzucaja liscie...
                    idzie jesien!
                    • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.76 31.08.04, 13:47
                      No właśnie jesień, a wkrótce zima, znowu będę marzła, powinnam już szukać
                      jakiegoś ciepłego... miejsca ;)
                      • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 31.08.04, 20:55
                        Witam Olsztyn piekny
                        już niedługo zaczynamy sezon grzewczy
                        Ciekawe kto będzie grzał ? ;)))))
                        może inauguracja w eNce ?
                        • sola28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 31.08.04, 20:58
                          Grzańcem?
                          ;)
                          • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 31.08.04, 21:05
                            może tak spokojnie , zacząć od piwa z sokiem, a grzaniec zostawić na mrozy
                            • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 07:09
                              Witam w zamglaony, chlodny i sloneczny
                              wrzesniowy poranek.
                              Wreszcie znikla budka zaslaniajaca czesc Wysokiej Bramy.
                              ...i jest normalnie.
                              Ciekawe co za wynalazek postawia z przyszlym sezonie
                              zeby zaslonic widok.
                              Jeszcze nie bylo na przyklad fontanny ze zrodlana woda!
                              Milego dnia,
                              i calkiem nowego miesiaca!
                              • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 08:44
                                Witam, oj chłodek chłodek.
                                A my wczoraj z koleżankami zrobiłysmy sobie babski wieczór, fajnie było,
                                pogadałysmy długo
                                • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 09:07
                                  i to się nazywają ploty, jak swiat swiatem kobiety lubia rozmawiać i to nie
                                  tylko o pogodzie
                                  choć u nas słonecznie i przyjemnie, niestey chlodno
                                  Czuje jak Olsztyn jest pusty bez turystów, to oznaka , ze zaczyna się czas
                                  pracy, a dziś podziwiam galowo ubranych uczniów
                                  miłego żeglowania
                                  zbyszek , czy ty idziesz na urlop teraz ?
                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 09:11
                                    Wyplywam w sobote.
                                    Rejs rozpoczynamy szantami w Almaturze.
                                    Prawie dwa tygodnie zeglowania.
                                    Wczoraj zepsuli nam sluze w Guziance,
                                    ech te "zelazniaki",
                                    musze zrezygnowac z Nidzkiego,
                                    szkoda...
                                    Ciekawe kto zaplaci za transport jachtow
                                    ktore nie moga wrocic do portow maciezystych.
                                    Trzeba je bedzie przewozic ladem.
                                    • andulka7 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 10:29
                                      To aż tak źle?? Uszkodzenie tak duże że śluza zamknięta?? Wiesz to na pewno??
                                      P.S. Też rześko rano było, tylko 13 stopni a teraz upał...I jak tu sie ubierac
                                      o takiej porze roku...
                                      • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 19:36
                                        Witam Olsztyn Piękny
                                        śluza zamknięta, mówili w wiadomościach,że w tym sezonie już się nie da
                                        naprawić i tym sposobem sezon tyrystyki żeglowej został zamkniety. Faktycznie
                                        niecodzienne zdarzenie, ale dziś w Lublinie jeszcze bardziej ciekawe bylo
                                        wydarzenie - koło ucieklo od autokaru, poturbowało kobiete i z wrażenia
                                        kierowcy na ulicy zrobili pięc stłuczek :)
                                        Zbyszek, ta podróż to taka, że śpicie na żaglówkach ? Żeglujecie nocą też ? -
                                        napisz coś bliżej, nigdy nie byłam w takiej podrózy żeglowej.
                                        Słyszałam, dziś w tv jest film realizowany w Olsztynie - ogromnie się cieszę,
                                        spojrzę !
                                        • oso1 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 22:18
                                          Ładnie Olsztyn wygląda w filamach
                                          i nie tylko
                                          • sola28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 22:20
                                            Z lotu ptaka pewnie najpiękniej :)
                                          • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 22:29
                                            tak film godny tutułu watku - piękny
                                            • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 22:58
                                              Witam poranny Olsztyn
                                              miłej pracy życze
                                              • oso1 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 23:33
                                                Również pozdrawiam
                                                • wolej5 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 01.09.04, 23:49
                                                  Kurde. Ten Olsztyn jest naprawdę piękny. Tak sobie myślę, że hasło "Olsztyn
                                                  jest piękny" winno się stać wizytówką Wydziału Promocji UM w Olsztynie we
                                                  wszelkich folderach. Ze stałą jednak informacją, że zwrot ten jest własnością
                                                  Forum GW z Olsztyna.
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 02.09.04, 07:38
                                                    Pieknie witam
                                                    w pieknym Olsztynie,
                                                    w piekny sloneczny,
                                                    choc chlodny poranek.
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.76 02.09.04, 14:42
                                                    Cześć
                                                    A wczoraj spacerowałam sobie lasem, koło jeziora, prawie dwie godziny, zapach
                                                    lasu... ciepło... miło... przyjemnie...
                                                  • oso1 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 02.09.04, 18:33
                                                    Tak jak Forumowicze promują Olsztyn, tak inni mogą się od nas uczyć. My trwamy
                                                    niezmiennie w przekonaniu, że Olsztyn jest piękny i nie na pokaz, ale tymi
                                                    najbardziej zapomnianymi miejscami, miejscami, które niby się opatrzyły i ich
                                                    nie widać, lecz są wśród nas Ci co przywracają je do życia
                                                    To oni
                                                    Sud
                                                    Detritus
                                                    Being
                                                    (bez względu na kolejność)
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 02.09.04, 21:05
                                                    Dołaczam się do Olsztyna Pięknego z pozdrowieniami i z utrwalaczem ;))))))))
                                                    Tak, film, który wczoraj oglądaliśmy był potwierdzeniem naszej teorii o
                                                    Olsztynie i chyba już nikt nie zaprzeczy, że trzymając ten watek i propagując
                                                    go przyczyniamy się choć w odrobince właśnie do jego popularności. Żaluję
                                                    tylko , że w pełni nie było pokazane uroki miasta , a szczegolnie tych pięknych
                                                    palacyków, kamieniczek i osiedli.
                                                    pozdrawiam
                                                  • oso1 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 02.09.04, 22:18
                                                    Ktoś kiedyś powinien utrwalić na jakiejs płytce dobre widoki na żywo.
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 03.09.04, 07:57
                                                    Poszantowalismy wczoraj zdziebko nad Lyna,
                                                    Wystepowa zespol z Krakowa "Psia Wachta"
                                                    i olsztynski Shanon.
                                                    Sud przemknal jak meteor wsrod muzyki...
                                                    Dzis tez cos sie dzieje,
                                                    ale ja wybywam...
                                                    Pa
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.76 03.09.04, 15:10
                                                    cześć i papa nie ma czsu taczki załadować
                                • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 15:13
                                  pozdrawiam piatkowo Olsztyn
                                  weekend .... nie dla wszystkich
                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 03.09.04, 21:00
                                    powiem wam coś, przed chwilą wyszłam na podwórko bo słyszałam wystrzały,
                                    widziałam błyski i uciekłam do domu i nikt nie wie co to było - Olsztyn to
                                    jednak spokojne , cieplutkie miasto, miasto szant i miłego wypoczynku
                                    trzymajcie tak dalej :)
                                    • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 03.09.04, 22:23
                                      zapomniałam powiedzieć, że te wystrzały to były na jakimś meczu pilkarskim -
                                      tak donieśli z ostniej chwili, więc Kraków nocnie i spokojnie kładzie spać
                                      Olsztyn Piękny
                                      Może ktoś rano potrzyma wartę :)
                                      • oso1 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 04.09.04, 19:31
                                        Zauważyłem, że oprowadzając rodzinkę po Starówce, dośc dużo mogłem powiedzieć o
                                        Olsztynie i co najciekawsze, że nie tylko Starówkę można pokazywać, ale i
                                        pokazać mozna rownież wiele innych miejsc. Ważne by do każdego miejsca można
                                        było opowiedzieć ciekawą historię.
                                        Popiliśmy to Dublinem.
                                        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 21:07
                                          to jest prawda, teraz patrzymy innymi oczami na Olsztyn, baczniej zwracamy
                                          uwagę na szczegóły i bardziej nas cieszy
                                          • Gość: sud Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 21:24
                                            W poniedziałek do pracy po pracowitym urlopie. Ale jeszcze dzień jeden wolny
                                            przede mną.
                                            W czwartek wieczorkiem, jak słusznie zauważył Zbyszek, przemknąłem obok szant.
                                            Ale na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że ten wieczór szantowy był nie
                                            zapowiedziany i natknąłem się na niego przypadkiem będąc na spacerze z
                                            dzieckiem. A że już długo chodziliśmy, to nie mogliśmy się na dłużej zatrzymać.
                                            Za to w piątek wybrałem się na otwarcie biblioteki multimedialnej
                                            www.planeta11.pl Wnętrza ładne, niebieskie, dziedziniec w słońcu
                                            przypominał greckie budynki, książki, CD i DVD równiutko poukładane. Są miejsca
                                            do posiedzenia, stanowiska komputerowe i internetowe. Ale i zwykłe ołówki też
                                            są. Zapisy, choć to biblioteka multimedialna, tradycyjne na karteczce.
                                            Zdjęcia oczywiście są (pod adresem)
                                            www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=6&ido=218
                                            Z innych nowych zdjęć. Poligon na Pieczewie. Myślałem, że mocniej zaśmiecony
                                            (byłem tam pierwszy raz od kilku lat), ale chyba śmieci zarosły chaszczami.
                                            www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=24&ido=217
                                            • Gość: sud Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 21:36
                                              A wracając jeszcze do otwarcia biblioteki. Były "wadze" z Cz. J. Małkowskim na
                                              czele. Przemówienia jego, człowieka z Fundacji Bertelsmanna, dyrektorów
                                              bibliotek z Olsztyna (wojewódzkiej, uniwersyteckiej), bliźniaczej biblioteki z
                                              Wrocławia. Był autor projektu nowego wystroju budynku.
                                              Z przemówień. Prezydent mówił, że w miejscu tym jeszcze do niedawna był
                                              ordynarny hazard. Wręczał nagrody Prezydenta M. Olsztyna dla dyrektor Miejskiej
                                              Biblioteki Publicznej Czajkowskiej. A dla jakiejś dyrektor jakiegoś
                                              departamentu (chyba w UM), jak powiedział nie mógł dać takiej nagrody, bo mu
                                              prawo nie pozwala. Wychwalał zasługi owych Pań oraz wiceprezydenta, którzy
                                              przyczynili się do powstania tej placówki.
                                              Jakiś przedstawiciel Bibliotekarzy Polskich wręczył medale dla w/w dyrektor i
                                              jeszcze jakiś dwóch osób.
                                              I tylko Ci, którzy to finansowali, czyli Fundacja Bertelsmanna, nic nie
                                              dostała. Ale może tak trzeba?
                                              No i był szampan w plastikowych kieliszkach (ale to rozumiem, dla ochrony przed
                                              stłuczeniem).
                                              A ja się zastanawiałem, czy bramki-czujniki antywynoszniowe przy wejściu już
                                              działają?
                                            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 22:37
                                              Bardzo nowoczesny obiekt - to pewnie będzie duma Olsztyna i jeszcze jedno
                                              miejsce do zwiedzania i przyciaganięcia turystów
                                              • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 05.09.04, 10:59
                                                Cześć!
                                                Po kilku dniach ciszy - odzywam się. Niepewne moje pisanie, bo i los mój
                                                niepewny...
                                                Byłam w Krakowie!! Jak zwykle przygód studenckich (chociaż może już nie
                                                powinnam się zaliczać do tej grupy) dużo. Zaczynając od przekonywania pań w
                                                akademiku nt. wspólnego pokoju dla trzech osób zdających na ten sam kierunek,
                                                ale jedną jest kobietą (ja), poprzez próby zjedzenia sałatki śledziowej
                                                za pomocą odpowiednio złożonej kartki papieru (kolega nie miał sztućców), na
                                                powrocie na gazie z "Jaszczurów" w nocy, na piechotkę do akademika (wszyscy).
                                                W Krakowie czułam się dziwnie. Nie jak turystka, bo znam Kraków bardzo dobrze,
                                                ale nie jak u siebie, bo cały czas myślałam, ze może to już koniec "mojego"
                                                Krakowa. Ludzie się na Plantach obściskiwali, a beinga nie było:(
                                                Wyniki egzaminu mają być jutro. Być albo nie być.
                                                • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 05.09.04, 20:34
                                                  Witam !
                                                  Łączniku olsztyński , trzymam kciuki, pewnie teraz się bardzo denerwujesz,
                                                  rozumię stres. Dasz sobie radę. Masz to coś co nie mają inni :)
                                                  Co tam w Olsztynie słychać ?
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.76 06.09.04, 07:36
                                                    Witam, nie wiem co słychać :) nadrabiałam zaległości w sprzataniu ;) A w
                                                    niedziele posiedziałam na ławce i sobie poczytałam, jakoś nawet iść się nigdzie
                                                    nie chciało...
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 22:56
                                                    I ja Cię witam miłe lustro, brak zbyszka zauważalny, niech mu wiatry sprzyjają
                                                    trzymaj się lustro porannie
                                                    pomyśl, ze Ty porannie trzymasz Olsztyn Piękny, prawie go niesiesz na swoich
                                                    barkach ;))))))))))))
                                                    Przy nas nigdy on nie zginie !
                                                    miłego dnia
                                                  • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 06.09.04, 23:15
                                                    Stało się!
                                                    Krakowska łączniczka od października znowu w akcji:)))))))))))))))))))
                                                    Co więcej, do łączniczki dołączy łącznik:)))))))))))))))))) Ale mi się
                                                    nałączyło, ale being już będzie nie poznański, a krakowski:)
                                                    Chyba, że się rozmyśli:P
                                                    Teraz będziemy szukać mieszkania w Krakowie. Może znajdziemy jeszcze jakąś parę
                                                    i wynajmiemy dwupokojowe mieszkanie, albo trafimy jakąś garsonierę tanio:)
                                                    Jutro pomyślimy jak to rozegrać, bo musze w ciągu dwóch tygodni pojechać
                                                    podpisać papiery, to może i się mieszkanie wykrystalizuje.
                                                    A na razie radość:)))))))))))))
                                                    A jutro oglądamy rowerki w tv, bo będzie więcej widać.
                                                    Pozdrawiam i dziękuję tym, którzy trzymali kciuki:)))))))))))))))
                                                  • Gość: Muraszka Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 06.09.04, 23:29
                                                    Bardzo sie cieszę Inka.
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.76 07.09.04, 08:12
                                                    Witam
                                                    Chłodno w Olsztynie
                                                    Słońce gdzieś nam ginie
                                                    Jeszcze lataja motyle
                                                    Łapcie ciepłe chwile
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 19:39
                                                    i ja dołaczam się do gratulacji:)
                                                    co do mieszkań to krucho, bardzo krucho ale wiara jest
                                                  • being28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 07.09.04, 20:06
                                                    Ja sie dolacze do gratulacji. Gratuluje!!! W nastepnym tygodniu uderzamy do
                                                    Krakowa szukac mieszkania. Jezeli jakis uprzejmy forumowicz ma zbedne pieniadze
                                                    i nie ma na co wydac, to My, biedni studenci, prosimy o wparcie. Jak to mowi
                                                    o.Rydzyk-moga byc tez obraczki i takie rozne duperele zlote, srebrne i
                                                    platynowe. Goraco zapraszam do darowizn. W nagrode nazwiemy nasze dzieci
                                                    imionami darczyncow:)

I tak se mysle, ze moze na piwko w sobote sie umowimy. Bo z Olsztyna niedlugo
                                                    wyjedziemy na dluzej. I nie bedzie juz okazji.
                                                  • oso1 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 07.09.04, 22:13
                                                    Job jego mać - normalności życzę,
                                                    Being - tak trzymaj
                                                  • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 07.09.04, 22:23
                                                    Ze swej strony, prócz podziękowań za gratulacje, chciałabym nadmienić, że
                                                    rozwiązania proponowane przez beinga w jego pracy magisterskiej będą miały
                                                    bezpośrednie zastosowanie w jeżdżącym fotelu papieża. To tak do ewentualnych
                                                    naszych sponsorów:)))
                                                    PS: Rita, mówisz że źle z mieszkaniami? A pokój w jakimś domku wynająć np.?
                                                  • Gość: sud Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 00:23
                                                    Powiem krótko. Gratulacje.
                                                  • muraszka1 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 08.09.04, 06:39
                                                    Byłam juz w sklepie.Ale zimno dzisiaj.
                                                    Na moim termometrze za oknem tylko 10 oC.
                                                    Wstawać śpiochy, do pracy!
                                                    Ale mam dobrze nie muszę nigdzie ganiać
                                                    i siedzę przy porannej kawce.
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.76 08.09.04, 07:30
                                                    Cześć
                                                    Łącznicy sie połączyli
                                                    Słońce wychodzo
                                                    coraz cieplej
                                                    I fajnie jest :)
                                                  • being28 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 08.09.04, 13:50
                                                    U mnie urodziny dzis. Okolo 0.01 zauwazylem, ze jedna z moich ukochanych rybek
                                                    (rybkow jak to niektorzy mowia) plywa brzuszkiem do gory (czyli raczej zle).
                                                    Wiec ja do sloika przelalem, nich tam se plywa. I rano mym oczom ukazal sie
                                                    widok niezwykly-rybka plywala (juz glowa do gory) w otoczeniu malych, zyych
                                                    rybek. A byla to samiczka Gubika, ktora rodzi zywe male. Tak wiec szczescie w
                                                    nieszczesciu nastapilo nowe zycie. Ale Matka Natura (to jest wstawka troche
                                                    niechcrzescijanska) zabrala niestety mamusie. Paradokslanie gdyby mamunia zyla
                                                    to by zjadla male dzieciatka. A tak jej slabosc umozliwila nowe zycie. Tak to
                                                    juz jest na swiecie...
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:02
                                                    toś szczęściarz - urodzony w Olsztynie - czyli będziesz wiecznie mlody -
                                                    gratulacje !
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:35
                                                    spokojnie dni plyną w Olsztynie , jeden za drugim , nikt nie narzeka, wszystko
                                                    ok, tylko pomalutku toczy sie jesień i puka do drzwi
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:56
                                                    jadę , jadę sobie do seteczki
                                                    właczam bieg, ponieważ jutro mnie nie ma
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 08.09.04, 20:56
                                                    właczyłam bieg pierwszy
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 08.09.04, 20:57
                                                    bieg drugi
                                                    trzeci również
                                                    czwarty goni piaty
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 08.09.04, 20:58
                                                    i szaleństwo, szał biegów
                                                    zaraz będzie hamowanie
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.76 08.09.04, 20:59
                                                    brawo, teraz będzie teatr
                                                    teatr dla solenizanta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka