Dodaj do ulubionych

Przemyślenia kierowcy

IP: *.tvk.tpsa.pl 27.05.02, 08:28
Po wprowadzeniu nowej organizacji ruchu na ul.Grunwaldzkiej coś się zepsuło.
Kolejki oczekujących na przejazd pod wiaduktem sięgają niebotycznych rozmiarów.
Ul. Artyleryjska zakorkowana do mostu na Łynie, Grunwaldzka do wysokości
pralni, Konopnickiej do kościoła Garnizonowego, czegoś takiego nigdy nie było
widać nawet w sezonie turystycznym a przecież turyści nas jeszcze nie
najechali, aż strach pomyśleć co będzie w sezonie. Korki tworzą się też na
Pl.Roosvelta we wszystkich kierunkach. Planowana budowa Nowej Grunwaldzkiej nic
nie rozwiąże, pachnie mi tu przekrętem (patrz kupno działki GW nr nie
pamiętam). Robienie ludziom wody z mózgu, że ta arteria rozwiąże problemy
komunikacyjne mieszkańców Likus, Gutkowa czy Redykajn jest wielką blagą. Po co
kierować cały ruch do Śródmieścia? nie wszyscy tam się udają a Pan Ryński nie
zawsze będzie Marszałkiem więc nie będzie mysiał jeździć bezpośrednio do UW, tu
potrzeba innych alternatywnych rozwiązań. A ta cała sytuacja ze światłami na
ul.Grunwaldzkiej służy tylko po to aby ludzi skłócić i napsuć krwi. Chyba komuś
na tym bardzo zależy gdyż przeciwnicy budowy Nowej Grunwaldzkiej mają wiele
atutów w rękach i aby je wytrącić miasto skłania się do tak "niskich" posunięć.
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 13:36
      Przepustowość tego skrzyżowania jak i innych spadła o połowę ze względu na
      zastosowanie rotacji zegarowej 1/4 czyli jeden kierunek jedzie reszta stoi.A
      nie tak jak było 2/4. Debilizm do kwadratu.
    • Gość: pioter Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 20:47
      Nowa organizacja sygnalizacji na
      Grunwaldzkiej/Bałtyckiej/Artyleryjskiej/Konopnickiej/Szarych Szeregów to jeden
      wielki bubel. Kto za to wziął pieniądze? To klasyczny przykład, jak grono
      mądrali - teoretyków może spieprzyć każdą rzecz. To jak w kawale o diable,
      który dał Polakowi dwie stalowe kulki. Po dwóch dniach okazało sie, ze rodak
      jedną zgubił a drugą zepsuł. Brawo dla zarządu dróg, tylko nie radzę
      przechadzać się po tym skrzyżowaniu autorowi oprogramowania...
    • Gość: Zbynio Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.tvk.tpsa.pl 28.05.02, 13:24
      Teraz jadę 25 min. dłużej do domu i do pracy. O kant d... to rozbić.
    • Gość: Ed Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 19:43
      No cóż. Teorie olsztyńskich drogowców nie zgadzają się z codzienną praktyką. A
      ta jest taka uparta, że nie chce się nagiąć do bardzo słusznych teorii ruchu
      drogowego :-))
    • Gość: BleBle Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 20:40
      Miałem ostatnio okazję kilka razy tamtędy jechać. Potwierdzam to wszystko, co
      napisali poprzednicy, i też lekko mnie ten stan rzeczy denerwuje, żeby nie
      określić tego dosadniej.
      A może jest tak, że miejscy stratedzy od ruchu ulicznego celowo stwarzają w tym
      punkcie korki, aby zniechęcić kierowców do objazdu ścisłego cenrum miasta, i
      skierować ich na 11 listopada, Jedności Słowiańskiej, Pieniężnego i może
      jeszcze dalej na róg Śliwy, Warszawskiej, Barczewskiego i Jagiellończyka ?
      Przecież niedawno oddali tam takie nowoczesne skrzyżowanie, i do tego ze
      światłami! Aż strach pomyśleć coby się stało gdyby ten efekt żmudnej pracy
      pozostawał niewykorzystany w pełni i kierowcy, omijając go jakimiś podrzędnymi
      drogami, nie mieliby możliwości obejrzenia tego dzieła.
      Pragnę tylko dodać, iż przy wykorzystaniu tego newralgicznego punktu w ok 50%,
      gdy na Warszawskiej/Śliwy pali się czerwone, to kolejki samochodów sięgają
      stacji benzynowej Statoil.
      Rzeczywiście, pięknie nam ten Olsztyn rozwiązali (komunikacyjnie).
      Jeszcze taki rozwiązły to chyba nigdy nie był
      PS. Przypomniało mi się: w którejś z gazet czytałem, że planują przebudować
      rondo Bema!!!!! Absolutnie wiadomość oficjalna. Żaden żart!
      BB
      • Gość: koobra Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.05.02, 23:15
        Myśle ,że jesteśmy za nerwowi,byłem parę razy w Holandii,tam światła są co 50
        metrow ,piszę o miasteczkach podobnych do Olsztyna (wielkościowo)ruch jest
        płynny,faktem jest ,że są one zsynchronizowane troszeczke lepiej! nie wierze w
        to ,że kolega musi 25 min.wcześniej wyjeżdżać do pracy ,tam stoi się max.7 min.
        • Gość: detritus Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 00:14
          Ja jade do pracy przez Jeziorna, wiec mnie to czochra :o)
          Ale jak musze z kierunku z Likus skrecic w Artyleryjska...

To mnie skreca :oP
          • Gość: mjmj Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.tvk.tpsa.pl 29.05.02, 20:44
            Dziś ul.BAłtycka ok godz. 6:40 była zakorkowana od Wierzbowej do Rybaki. Ktoś
            sobie wymyślił naprawę studzienek w jezdni na nowym wiadukcie. Co się dzieje,
            że roboty drogowe wykonywane w ubiegłym roku tak szybko trzeba poprawiać?
            Patrzę na budowle z początków ubiegłego wieku i cóż, jestem mile zdziwiony, one
            nadal stoją choć nie remontowane od dziesięcioleci i w dodatku są w dobrym
            stanie. Czy nowoczesne technologie są do niczego? czy może materiały nie takie?
            a może coś innego jest przyczyną????Pozostawiam to do rozważań dla
            spostrzegawczych forumowiczów.
            • koobra Re: Przemyślenia kierowcy 30.05.02, 11:36
              firmy,aby wygrać przetarg dają cenę praktycznie po kosztach,aby zarobić uzywaja
              najtańszych materiałów i wychodzi co wychodzi...
    • Gość: MK Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.client.attbi.com 30.05.02, 17:40
      Gdy wyjezdzalem z Olsztyna przed laty, korki zdarzaly sie sporadycznie w
      centrum i na rondzie Bema. Gdy ostatni raz - dwa lata temu - odwiedzilem
      rodzinne strony zdarzylo mi sie stac w korku na alei Wojska, od kina Grunwald
      do wiaduktu. Najgorsze jast to ze nie ma alternatywnych drog. Sprobowalbym
      uciec w lewo w Jagiellonska albo Wyspianskiego dojade do ronda Bema, w prawo -
      Artyleryjska - znowu kociol. Za dwa tygodnie ponownie zawitam do Olsztyna,
      wlosy mi staja deba jak czytam Wasze posty, chyba po prostu bede wiecej chodzil
      piechota.
    • Gość: OLD Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.maspex.com.pl 31.05.02, 21:56
      I stało się, dziś czytałem w GW, że w końcu komunikacja na tym skrzyżowani się
      poprawi. Czyli nasze pisanie nie idzie w powietrze, ktoś to czyta i wyciąga
      słuszne wnioski.
      • Gość: pioter Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 19:41
        Przyznaję, że redakcję GW molestowałem codziennie telefonami by pomogli
        zmotoryzowanym. Jak widać, opłaciło sie te kilka wystukanych impulsów. :)
        • Gość: OLD Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.tvk.tpsa.pl 02.06.02, 16:13
          Dzięki Ci pioter.
          • Gość: pioter Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 18:25
            Dzięki za dzieki, choć nie na podziekowaniach mi zależało. Po prostu codziennie
            przejeżdżam tam ze dwa razy i krew mnie zalewa coraz bardziej ... :(
    • Gość: OLD Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.tvk.tpsa.pl 12.06.02, 08:33
      Okazało się ponownie, że my forumowicze mamy rację. Najnowsze badania wykonane
      przez specjalistów od ruchu drogowego wskazują, że ul.Mochnackiego jest jednym
      z miejsc gdzie natężenie ruchu powoduje powstawanie korków drogowych. Czyli,
      skrzyżowanie Pl.Roosvelta jest już zakorkowane. Po co zatem budować Nową
      Grunwaldzką jeśli wszystkie pojazdy trafią jak przez lejek do jednego punktu?
      Jedyna szansa na pozbycie się kłopotów z korkami to budowa obwodnic ale nie
      przez centrum panowie decydenci.
      • Gość: OLD Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.tvk.tpsa.pl 13.06.02, 17:27
        Dziś jechałem w tych przysłowiowych godz. szczytu komunikacyjnego i co?
        zaskoczenie , światła zgaszone i nie ma korków.
        • Gość: Rally 2 Re: Przemyślenia kierowcy IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.02, 19:20
          Aby przeniesc sie samochodem z miejsca "A" na miejsce "B" nie wystarczy : a)
          posiadac wspanialy samochod, b)skrzyzowania z sygnalizacja swietlna
          c)inteligencje w prowadzeniu pojazdu
          Olsztyn jak wieksza czesc Polskiz dnia na dzien zamienila Owsianke na Benzyne
          bez zbytniego martwienia sie o przeksztalcenie i dostosowanie drog do wymogow
          dzisiejszych czasow.Wyniki takiego myslenia otrzymuja wszyscy
          mieszkancy "stolicy regionu" bez wzgledu na stopien zmotoryzowania.
          Jedno jest tyko godne podziwu oprocz milionow dzior w pseudo jezdniach -
          to sposoby zbierania i wydawania zebranych za parkowanie pieniedzy.
          Pytanie ; Kto bierze Kase za platne parkowanie w Olsztynie?
          Gratuluje wspanialych drog .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka