oso1 17.04.05, 23:43 Krzysiu sorrki, nie przewidziane okoliczności, jednak już niedługo pozbędę się balastów ;) i będę bardziej swobodny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bpkw Re: Do Bpkw 22.04.05, 17:12 Wszystko dotarlo.Dziekuje.Bylem dzis w Rascie,aby zakupic niezbedne skladniki.Gdy wszysko bedzie juz gotowe to Cie poinformuje... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Do Bpkw 22.04.05, 20:18 Najlepszy miód zakupuje się w Spółdzielni Pszczelarskiej za Fordem przy ul.Sielskiej - mają wszystkie rodzaje (lipowy, wrzosowy, spadziowy itp.) lub u znajomego pszczelarza - znam takiego - facet historia :) Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Do Bpkw 23.04.05, 15:36 Oso.Przez caly rok korzystam z miodu tylko od zaprzyjaznionego pszczelarza.Dotychczas miod wykorzystywalem do "miodowania" herbaty a ostatnio rowniez jako dodatek do sledzi / pychota... mniam,mniam /.Teraz sprobuje z Twoim przepisem na krupnik litewski.Jesli wyjdzie dobrze to zostaniesz zaproszony na degustacje... :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Bpkw 23.04.05, 19:50 co Wy tak debatujecie ? - nie prościej kupić Krupniczek 40% Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 20:43 Nie dajmy się oszukać, nie dajmy się ogłupić Są na tym świecie rzeczy, są na tym świecie rzeczy których nie można kupić Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Do Bpkw 23.04.05, 21:34 oso1 napisał: > Nie dajmy się oszukać, nie dajmy się ogłupić > Są na tym świecie rzeczy, są na tym świecie rzeczy > których nie można kupić Swiete slowa Oso.Swiete slowa.I wierze,ze z niewielka pomoca moich przyjaciol, a wlasciwie przyjaciela, zdolam "ugotowac" taki kropnik, ze te proponowane w jakis tam Tescach,Orlikach,Realach i innych,za przeproszeniem hipermarketach, stana sie podla atrapa prawdziwej sztuki gorzalkowej !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Bpkw 23.04.05, 22:00 hahahaha uważajcie , by Wam sam miód się nie ostał, kiedy będziecie degustować sam spirytus Jak już krupniczek z miodu , to nietety , tylko z miodu lipowego od pszczółek z lasu lipowego nad jeziorem Krzywym - tam szukajcie gospodarza ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 22:04 Rodzaj miodu ma znaczenie w nalewce. Jest to tylko moje zdanie, iż miód spadziowy wspolnie z alkoholem ma niepowtarzalne walory smakowe. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Do Bpkw 23.04.05, 22:35 rita100 napisała: miód spadziowy , to miód z czego ? Ze spadzi,Ritko,ze spadzi.Oso,wlasnie mam zapasy tegoz miodu.U mnie w domu nikt nie lubi spadziowego. I bardzo dobrze... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 22:38 Ja lubie spadziowy. Ale najbardziej akacjowy. Może wiecie, gdzie takowy mozna kupic? Poza Grecja, oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 23:01 Wśród miodów spadziowych spotyka się na naszym rynku jako stosunkowo czysty gatunkowo miód ze spadzi jodłowej. Miód ten charakteryzuje lekko żywiczny zapach, przypominający woń jodły; w stanie płynnym ma zabarwienie ciemnozielone, jest przy tym kleisty i ciągliwy. Krystalizuje dosyć trudno i nierównomiernie, przy czym nabiera barwy jaśniejszej. Miody spadziowe zawierają znacznie więcej fermentów, soli mineralnych, kwasów organicznych, a także inhibiny niż nektarowe. Te zaś które pochodzą ze spadzi z drzew iglastych, zawierają pewne substancje skutecznie leczące schorzenia dróg oddechowych. Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 23:04 Rodzaje miodów, problem czasami tkwi w tym co to jest spadź :) www.zielnik.gornyslask.pl/apiterapia/rodzaje.htm Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 23:06 Spadź jest słodką wydzieliną spływającą kropelkowo z liści i gałązek niektórych drzew i krzewów. Jest substancją wydalaną przez owady. One to pobierają z liści czy igieł ogromną ilość soku jako pokarmu a nie mogąc przyswoić tak dużej ilości cukrów wydalają je w postaci kropelek. Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 08:02 oso1 napisał: Jest substancją wydalaną przez owady. One to pobierają z liści czy igieł ogromną ilość soku jako pokarmu a nie mogąc przyswoić tak dużej ilości cukrów wydalają je w postaci kropelek. Chcesz mi powiedziec,ze dotychczas "miodowalem" sobie herbate przerobka owadziego g...a?????????????????????. Robi mi sie niedobrze.Jade w plener..... Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 12:36 W większości, spadź kojarzyła się zapewne z dojrzałymi owocami, które spadły na ziemię. Bardzo dobrze, że jednak to nie jest to, bowiem leżące na ziemi owoce, po krótkim czasie są już mało wartościowe. Spadź często można zaobserwować z rana, kiedy to nie było deszzczu a pod drzewem jest wilgoć (nie mylić z drzewami pod knajpami i w miejscu gdzie się wyprowadza psy. ;) Bardzo często zaraz tam wida pszczoły, które (nie wiadomo czemu) siadają na ziemi, to jest właśnie spadź. Pojawia się również w kropelkach na drzewach iglastych, nie mylić oczywiście z żywicą. Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 12:38 I nie owadzie g...o, tylko przerobione owadzie g....o przez pszczoły ;] Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 14:09 To nie g.... to po prostu wydzielina. Nie bądz taki delikatny;) Dobre? Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 19:48 Ja wiem co to jest spadz.Ja nie wiedzialem, ze to g...o... Jednak juz jestem spokojny i pije wlasnie herbate z miodem spadziowym.Menu wegorza nie nalezy przeciez tez do "wykwintnych". Nie mowiac juz od dostarczycielach schabowych i karkowki... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Bpkw 24.04.05, 21:27 Alem głupia - przecież wiedziałam, że to miód spadziowy, to miód z drzew iglastych - skleroza :) Nie przejmujcie się tak tym g....., bo o dawna wiadomo, że trawkę do żubróki musi koniecznie posikać żubr :) To jest prawda ! Witaj Mika - strasznie miło widzieć Twój nik. Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 21:35 rita100 napisała: Witaj Mika - strasznie miło widzieć Twój nik. Ja rowniez ciesze sie bardzo.Brakuje Ciebie w LW... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:03 Witajcie. Praca mnie zabija. Dopiero choroba, która scina z nog pozwala mi posiedziec przed kompem... Dobre i to! Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:07 mika_1 napisała: > Witajcie. Praca mnie zabija. Dopiero choroba, która scina z nog pozwala mi > posiedziec przed kompem... Dobre i to! Zycze Ci Mika MALO ( !!!!!!!!!!!) zdrowia.. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:17 Kopa lat, albo "kopa" do lata, wracaj Mika do zdrowia :) a nie do pracy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:27 i na forum może miodziku trochę ? Miód pitny jest dobry Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:34 Dzieki dzieki - jutro już koniec "leniuchowania"... Na 6 do pracy. Jeszcze trochę jestem "pociągająca", ale nie ma bata - muszę iść. A swoją drogą - bardzo lubię tę moją prace:) Czego i Wam życzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:40 mika_1 napisała: Dzieki dzieki - jutro już koniec "leniuchowania"... Na 6 do pracy. O 6.00 to ja sie przewracam na drugi bok.Mika. Gdzie Ty pracujesz,zeby meldowac sie o 6.00 na stanowisku pracy ???. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:46 Ja się nie muszę meldować, ale po prostu praca wymaga tego, żebym była. A pracuję w bardzo znanej bardzo duzej firmie. Kiedyś też o 6 przewracałam się na drugi bok. Spioch jestem. Ale do wszytskiego mozna sie przyzwyczaic:) Dobrze jest. A teraz już uciekam spać, bo jutro skoro świt wstaję. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:48 Spij dobrze Mika. Jak bede sie przewracal na "drugi bok" pomysle o tych, ktorzy o tej porze juz pracuja... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Do Bpkw 25.04.05, 18:47 No, mam nadzieje, że pomyślałeś, a jesli nie, to masz szanse zrobić to jutro rano, bo również o podobnej porze będe wstawać;) Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Do Bpkw 25.04.05, 19:17 mika_1 napisała: > No, mam nadzieje, że pomyślałeś, a jesli nie, to masz szanse zrobić to jutro > rano, bo również o podobnej porze będe wstawać;) Mika. Jutro wstane pewnie wczesniej od Ciebie. Kilka minut przed 5.00. Powodem jest wyjazd do Warszawy.Nie cierpie wtorkow :((( Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Do Bpkw 25.04.05, 19:39 Moj drogi, nie uda Ci się! Ja o 5 muszę wyjść z domu, bo jadę na Śląsk po kolegę z pracy, który jest kontuzjowany i sam nie może prowadzić... Ale dam Ci wygrać w sobotę - będę leniuchować i spac do poludnia w lidzbarskim klimacie:) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Bpkw 25.04.05, 21:13 witam Kto rano wstaje temu Pan Bóg daje śpijcie spokojnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Bpkw 26.04.05, 20:46 Czy miód cukrzymy ? Jeżeli jest herbata z miodem , to herbaty juz nie cukrzymy chyba ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Bpkw 28.04.05, 20:32 ale sztuczne są tańsze oj, Mika - jesteś na odleglośc ręki , a tak daleko :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Bpkw 28.04.05, 22:04 www.udonmap.com/products.html poczęstuje was tekilą ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Do Bpkw 14.05.05, 10:56 Cześć Rita:) Jak kiedyś uda mi się wygospodarować choć dwie chwile więcej czasu, to do Ciebie zajrzę:) Zawsze jak przejeżdżam tamtędy, to o Tobie myśle:) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Bpkw 14.05.05, 21:54 jeśli przejeżdzasz wpadnij, w czasie pogody siedze nawet przed sklepem :) Odpowiedz Link Zgłoś