17.04.05, 23:43
Krzysiu sorrki, nie przewidziane okoliczności, jednak już niedługo pozbędę
się balastów ;) i będę bardziej swobodny.
Obserwuj wątek
    • bpkw Re: Do Bpkw 18.04.05, 19:34
      :)
      • oso1 Re: Do Bpkw 22.04.05, 14:49
        Napisz mi czy przepis dotarł.
        Pozdrowionka
        • bpkw Re: Do Bpkw 22.04.05, 17:12
          Wszystko dotarlo.Dziekuje.Bylem dzis w Rascie,aby zakupic niezbedne
          skladniki.Gdy wszysko bedzie juz gotowe to Cie poinformuje... :)))
          • oso1 Re: Do Bpkw 22.04.05, 20:13
            Tylko nie mów że tam miód kupywałeś?
            • oso1 Re: Do Bpkw 22.04.05, 20:18
              Najlepszy miód zakupuje się w Spółdzielni Pszczelarskiej za Fordem przy
              ul.Sielskiej - mają wszystkie rodzaje (lipowy, wrzosowy, spadziowy itp.)
              lub u znajomego pszczelarza - znam takiego - facet historia :)
              • bpkw Re: Do Bpkw 23.04.05, 15:36
                Oso.Przez caly rok korzystam z miodu tylko od zaprzyjaznionego
                pszczelarza.Dotychczas miod wykorzystywalem do "miodowania" herbaty a ostatnio
                rowniez jako dodatek do sledzi / pychota... mniam,mniam /.Teraz sprobuje z Twoim
                przepisem na krupnik litewski.Jesli wyjdzie dobrze to zostaniesz zaproszony na
                degustacje... :)
                • rita100 Re: Do Bpkw 23.04.05, 19:50
                  co Wy tak debatujecie ? - nie prościej kupić Krupniczek 40%
                  • oso1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 20:43
                    Nie dajmy się oszukać, nie dajmy się ogłupić
                    Są na tym świecie rzeczy, są na tym świecie rzeczy
                    których nie można kupić
                    • bpkw Re: Do Bpkw 23.04.05, 21:34
                      oso1 napisał:

> Nie dajmy się oszukać, nie dajmy się ogłupić
                      > Są na tym świecie rzeczy, są na tym świecie rzeczy
                      > których nie można kupić

Swiete slowa Oso.Swiete slowa.I wierze,ze z niewielka pomoca moich przyjaciol, a
                      wlasciwie przyjaciela, zdolam "ugotowac" taki kropnik, ze te proponowane w jakis
                      tam Tescach,Orlikach,Realach i innych,za przeproszeniem hipermarketach, stana
                      sie podla atrapa prawdziwej sztuki gorzalkowej !!!!!!!!
                      • rita100 Re: Do Bpkw 23.04.05, 22:00
                        hahahaha
                        uważajcie , by Wam sam miód się nie ostał, kiedy będziecie degustować sam
                        spirytus
                        Jak już krupniczek z miodu , to nietety , tylko z miodu lipowego od pszczółek z
                        lasu lipowego nad jeziorem Krzywym - tam szukajcie gospodarza ;))))
                        • oso1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 22:04
                          Rodzaj miodu ma znaczenie w nalewce. Jest to tylko moje zdanie, iż miód
                          spadziowy wspolnie z alkoholem ma niepowtarzalne walory smakowe. :)
                          • rita100 Re: Do Bpkw 23.04.05, 22:19
                            miód spadziowy , to miód z czego ?
                            • bpkw Re: Do Bpkw 23.04.05, 22:35
                              rita100 napisała:

miód spadziowy , to miód z czego ?

Ze spadzi,Ritko,ze spadzi.Oso,wlasnie mam zapasy tegoz miodu.U mnie w domu nikt
                              nie lubi spadziowego. I bardzo dobrze... :)
                              • mika_1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 22:38
                                Ja lubie spadziowy. Ale najbardziej akacjowy. Może wiecie, gdzie takowy mozna
                                kupic? Poza Grecja, oczywiście...
                                • oso1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 23:01
                                  Wśród miodów spadziowych spotyka się na naszym rynku jako stosunkowo czysty
                                  gatunkowo miód ze spadzi jodłowej. Miód ten charakteryzuje lekko żywiczny
                                  zapach, przypominający woń jodły; w stanie płynnym ma zabarwienie
                                  ciemnozielone, jest przy tym kleisty i ciągliwy. Krystalizuje dosyć trudno i
                                  nierównomiernie, przy czym nabiera barwy jaśniejszej. Miody spadziowe zawierają
                                  znacznie więcej fermentów, soli mineralnych, kwasów organicznych, a także
                                  inhibiny niż nektarowe. Te zaś które pochodzą ze spadzi z drzew iglastych,
                                  zawierają pewne substancje skutecznie leczące schorzenia dróg oddechowych.
                                • oso1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 23:04
                                  Rodzaje miodów, problem czasami tkwi w tym co to jest spadź :)
                                  www.zielnik.gornyslask.pl/apiterapia/rodzaje.htm
                                  • oso1 Re: Do Bpkw 23.04.05, 23:06
                                    Spadź jest słodką wydzieliną spływającą kropelkowo z liści i gałązek niektórych
                                    drzew i krzewów. Jest substancją wydalaną przez owady. One to pobierają z liści
                                    czy igieł ogromną ilość soku jako pokarmu a nie mogąc przyswoić tak dużej
                                    ilości cukrów wydalają je w postaci kropelek.
                                    • bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 08:02
                                      oso1 napisał:

Jest substancją wydalaną przez owady. One to pobierają z liści czy igieł ogromną
                                      ilość soku jako pokarmu a nie mogąc przyswoić tak dużej ilości cukrów wydalają
                                      je w postaci kropelek.

Chcesz mi powiedziec,ze dotychczas "miodowalem" sobie herbate przerobka
                                      owadziego g...a?????????????????????.
                                      Robi mi sie niedobrze.Jade w plener.....
                                      • oso1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 12:36
                                        W większości, spadź kojarzyła się zapewne z dojrzałymi owocami, które spadły na
                                        ziemię.
                                        Bardzo dobrze, że jednak to nie jest to, bowiem leżące na ziemi owoce, po
                                        krótkim czasie są już mało wartościowe.
                                        Spadź często można zaobserwować z rana, kiedy to nie było deszzczu a pod drzewem
                                        jest wilgoć (nie mylić z drzewami pod knajpami i w miejscu gdzie się wyprowadza
                                        psy. ;)
                                        Bardzo często zaraz tam wida pszczoły, które (nie wiadomo czemu) siadają na
                                        ziemi, to jest właśnie spadź. Pojawia się również w kropelkach na drzewach
                                        iglastych, nie mylić oczywiście z żywicą.
                                        • oso1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 12:38
                                          I nie owadzie g...o, tylko przerobione owadzie g....o przez pszczoły ;]
                                          • mika_1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 14:09
                                            To nie g.... to po prostu wydzielina. Nie bądz taki delikatny;)
                                            Dobre? Dobre!
                                            • bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 19:48
                                              Ja wiem co to jest spadz.Ja nie wiedzialem, ze to g...o... Jednak juz jestem
                                              spokojny i pije wlasnie herbate z miodem spadziowym.Menu wegorza nie nalezy
                                              przeciez tez do "wykwintnych". Nie mowiac juz od dostarczycielach schabowych i
                                              karkowki...
                                              • rita100 Re: Do Bpkw 24.04.05, 21:27
                                                Alem głupia - przecież wiedziałam, że to miód spadziowy, to miód z drzew
                                                iglastych - skleroza :)
                                                Nie przejmujcie się tak tym g....., bo o dawna wiadomo, że trawkę do żubróki
                                                musi koniecznie posikać żubr :) To jest prawda !
                                                Witaj Mika - strasznie miło widzieć Twój nik.
                                                • bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 21:35
                                                  rita100 napisała:

Witaj Mika - strasznie miło widzieć Twój nik.

Ja rowniez ciesze sie bardzo.Brakuje Ciebie w LW...
                                                  • mika_1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:03
                                                    Witajcie. Praca mnie zabija. Dopiero choroba, która scina z nog pozwala mi
                                                    posiedziec przed kompem... Dobre i to!
                                                  • bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:07
                                                    mika_1 napisała:

> Witajcie. Praca mnie zabija. Dopiero choroba, która scina z nog pozwala mi
                                                    > posiedziec przed kompem... Dobre i to!

Zycze Ci Mika MALO ( !!!!!!!!!!!) zdrowia..
                                                    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                                                  • oso1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:17
                                                    Kopa lat, albo "kopa" do lata, wracaj Mika do zdrowia :) a nie do pracy ;)
                                                  • rita100 Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:27
                                                    i na forum

może miodziku trochę ?
                                                    Miód pitny jest dobry
                                                  • mika_1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:34
                                                    Dzieki dzieki - jutro już koniec "leniuchowania"... Na 6 do pracy. Jeszcze
                                                    trochę jestem "pociągająca", ale nie ma bata - muszę iść. A swoją drogą -
                                                    bardzo lubię tę moją prace:)
                                                    Czego i Wam życzę:)
                                                  • bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:40
                                                    mika_1 napisała:

Dzieki dzieki - jutro już koniec "leniuchowania"... Na 6 do pracy.

O 6.00 to ja sie przewracam na drugi bok.Mika. Gdzie Ty pracujesz,zeby meldowac
                                                    sie o 6.00 na stanowisku pracy ???.
                                                  • mika_1 Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:46
                                                    Ja się nie muszę meldować, ale po prostu praca wymaga tego, żebym była. A
                                                    pracuję w bardzo znanej bardzo duzej firmie.
                                                    Kiedyś też o 6 przewracałam się na drugi bok. Spioch jestem. Ale do wszytskiego
                                                    mozna sie przyzwyczaic:) Dobrze jest.
                                                    A teraz już uciekam spać, bo jutro skoro świt wstaję.
                                                    Dobranoc.
                                                  • bpkw Re: Do Bpkw 24.04.05, 22:48
                                                    Spij dobrze Mika.
                                                    Jak bede sie przewracal na "drugi bok" pomysle o tych, ktorzy o tej porze juz
                                                    pracuja... :)))
                                                  • mika_1 Re: Do Bpkw 25.04.05, 18:47
                                                    No, mam nadzieje, że pomyślałeś, a jesli nie, to masz szanse zrobić to jutro
                                                    rano, bo również o podobnej porze będe wstawać;)
                                                  • bpkw Re: Do Bpkw 25.04.05, 19:17
                                                    mika_1 napisała:

> No, mam nadzieje, że pomyślałeś, a jesli nie, to masz szanse zrobić to jutro
                                                    > rano, bo również o podobnej porze będe wstawać;)

Mika. Jutro wstane pewnie wczesniej od Ciebie. Kilka minut przed 5.00. Powodem
                                                    jest wyjazd do Warszawy.Nie cierpie wtorkow :(((
                                                  • mika_1 Re: Do Bpkw 25.04.05, 19:39
                                                    Moj drogi, nie uda Ci się! Ja o 5 muszę wyjść z domu, bo jadę na Śląsk po
                                                    kolegę z pracy, który jest kontuzjowany i sam nie może prowadzić...
                                                    Ale dam Ci wygrać w sobotę - będę leniuchować i spac do poludnia w lidzbarskim
                                                    klimacie:)
                                                  • rita100 Re: Do Bpkw 25.04.05, 21:13
                                                    witam
                                                    Kto rano wstaje temu Pan Bóg daje
                                                    śpijcie spokojnie :)
                                                  • rita100 Re: Do Bpkw 26.04.05, 20:46
                                                    Czy miód cukrzymy ?
                                                    Jeżeli jest herbata z miodem , to herbaty juz nie cukrzymy chyba ?
                                                  • oso1 Re: Do Bpkw 26.04.05, 23:06
                                                    chyba, że ktoś chce cukrzyć ;)
                                                  • rita100 Re: Do Bpkw 27.04.05, 21:02
                                                    prawdziwy miód nigdy sie nie zcukrzy :)
                                                  • mika_1 Re: Do Bpkw 27.04.05, 22:31
                                                    Mowisz chyba o sztucznym...
                                                  • oso1 Re: Do Bpkw 27.04.05, 23:04
                                                    naturalny jest lepszy i na ciepło ;)
                                                  • rita100 Re: Do Bpkw 28.04.05, 20:32
                                                    ale sztuczne są tańsze
                                                    oj, Mika - jesteś na odleglośc ręki , a tak daleko :)
                                                  • rita100 Re: Do Bpkw 28.04.05, 22:04
                                                    www.udonmap.com/products.html
                                                    poczęstuje was tekilą ;)))
                                                  • mika_1 Re: Do Bpkw 14.05.05, 10:56
                                                    Cześć Rita:)
                                                    Jak kiedyś uda mi się wygospodarować choć dwie chwile więcej czasu, to do
                                                    Ciebie zajrzę:) Zawsze jak przejeżdżam tamtędy, to o Tobie myśle:)
                                                  • rita100 Re: Do Bpkw 14.05.05, 21:54
                                                    jeśli przejeżdzasz wpadnij, w czasie pogody siedze nawet przed sklepem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka