Gość: JAMKA IP: *.mago.pl / *.pl 29.07.05, 13:26 Nie można ich tak zostawić ! Trzeba stworzyć z nich komando śmierci " Czarna Zemsta " Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ok! Lincz? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 20:36 Do przygłupa, autora tego artykułu.Proszę sie zastanowic nad pochodzeniem slowa "lincz", nad tym, jaka jest różnica miedzy pobiciem agresywnego recydywisty, a samosądem, w ktorym chwyta sie kogoś z zamiarem pozbawienia go życia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.olsztyn Re: Lincz? 31.07.05, 11:09 Gość portalu: ok! napisał(a): > Do przygłupa, autora tego artykułu.Proszę sie zastanowic nad pochodzeniem > slowa "lincz", nad tym, jaka jest różnica miedzy pobiciem agresywnego > recydywisty, a samosądem, w ktorym chwyta sie kogoś z zamiarem pozbawienia go > życia itp. Według Słownika Języka Polskiego pod redakcją M. Bańko „lincz to zabicie przez wzburzony tłum osoby uznanej za przestepcę”. A różnica, którą zarzucasz autorowi tekstu polega na tym, że - Twoim zdaniem - lincz to tylko pobicie, podczas gdy we Włodowie ludzie dokonali samosądu i działali z zamiarem pozbawienia życia. Wydaje mi się więc, że epitetu „przygłup” użyłeś w zbyt pochopny sposób. Maciej Nowakowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Lincz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 20:12 Napewno zbyt pochopnie, ale ile lat można czekać na sprawy sądowe, działanie prokuratury, reakcję policji. Samosąd jest opisywaną reakcją tłumu właśnie na brak działania lub zbyt wolne działanie służb do tego powołanych. A ponadto brak kary śmierci wywołuje także takie reakcje. I nie jestem jej zwolennikiem, ale ona musi być i wcale nie musi być stosowana. Ale przastepcy muszą mieć świadomość, że może ich to spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: Nie wolno ich tak zostawić 31.07.05, 22:15 "Nie można ich tak zostawić ! > Trzeba stworzyć z nich > komando śmierci " Czarna Zemsta" " Kiedy ciebie napadnie bandyta to będziesz się modlić o takie komando. I mam nadzieję, że nikt ci nie pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś