Gość: Jurek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 18:52 PiS i PO majstrują przy nowym podziale administracyjnym. Chcą to ujawnić dopiero po wyborach!!!! Pewnie znowu jest przymiarka aby zlikwidować część województw w tym NASZE. I co WY na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.08.05, 19:29 Nasze nigdy nie bedzie zlikwidowane bo Olsztyn jest najwiekszym miastem duzego regionu no chyba ze oddadza je spowrotem Niemcom.Co do podzialu to powinien wg mnie wygladac tak Stoleczne-Warszawa W-M-OLsztyn Pomorskie-Gdansk(a w nim Elblag) Podlaskie -Bialystok Kujawskie-Bydgoszcz(bez Torunia) ZP-SZczecin Wiel-Poznan DS-Wroclaw Mal-Krakow Lub-Lublin Swiet.-Kielce Lub-Zg(bez Gorzowa) Opol.-Opole Pod-Rzeszow Podbeskidzkie-BB Srod-Pom-Koszalin Slas.-Katowice To wedlog mnie jedyny sensowny podzial poki co spij spokojnie Jureczku nastepny podzial za okolo 15 lat a twoj Elblag czy w WM czy w Pomorskim tak naprawde nikogo nie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 22.08.05, 20:33 Jezeli dojdzie do sensownego podzialu administracyjnego Polski,to zlikwidowane zostaną male powiaty,ktorych liczba mieszkańcow nie przekracza chyba 50 tysiecy mieszkańcow,utworzone nowe,ok50,60,ktore będą przejmowaly kompetencje dzisiejszej administracji wojewodzkiej,państwo zostawi więcej pieniedzy w terenie,bo tam lokalne spoleczności wiedza lepiej jak wykorzystać grosz.Nad tym wszystkim będa silne regiony w glownych polskich miastach,czy Olsztyn jest jednym z nich,to chyba sami lepiej wiecie odemnie,myślę,że bedzie ich okolo 7 moze 8,a może mniej.Życzę Wam powodzenia,drodzy Olsztynianie. Odpowiedz Link Zgłoś
wielgibolo Ale namnożyłeś 28.08.05, 12:30 Moim zdaniem: 1. szczecin 2. gdansk (bez elblaga ku pomocy elblagowi) 3. Olsztyn 4 bilystok 5 bydgoszcz+ torun 6poznań (z obecnym lubuskim) 7 warszawa (z obecnym lodzkim bez radomia) 8 Wroclaw 9 Katowice 10 Krakow (z kielcami) 11Lublin (z radomiem) 12 Rzeszow I to i tak jest o 3 za duzo ale nie bardzo jest juz co wyrzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Ale namnożyłeś 29.08.05, 15:19 Porównaj Olsztyn, Rzeszów i Łódź, ona jedna ma więcej ludności jak dwa wcześniejsze miasta, dlaczego chcesz pozbawić ją wojewódzkości??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vb Re: Ale namnożyłeś IP: 81.6.129.* 29.08.05, 20:58 Sam się wyrzuć despoto Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Podział administracyjny Kraju 22.08.05, 20:11 Według mnie na nowym podziale będzie tylko księstwo elbląskie w skład którego wejdzie cała Polska. Wyjątkiem będzie Wolne Miasto Warszawa, ale tam nie będzie tramwajów i kin większych niż w Elblągu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 22.08.05, 20:22 SORRY,ale dlaczego tak uczepiliście się Elbląga,jezeli jest to miasto bez znaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: możliwe! Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:40 Wszystko możliwe. Ale bardziej do rozbioru nadaje się bialostockie, miezy:olsztyńskie, warszawskie i lubelskie. Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Podział administracyjny Kraju 22.08.05, 21:26 Tak podziela aby jak najwieksza czesc kraju byla biedna. Dzieki temu beda wieksze szanse na fundusze. Lokalne kacyki i tak wszystko zmarnuja i regiony beda dalej biedne. Jakby nie patrzec to Olsztyn bedzie 1-2 miastem w regionie, duzo nie stracimy. Ale Elblag nie bedzie 2gim miastem, ale 5-6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwu Re: Podział administracyjny Kraju IP: 213.199.228.* 22.08.05, 21:32 > Ale Elblag nie bedzie 2gim miastem, ale 5-6. No ale Panie to zawsze Pomorskie, ho ho, nie jakieś tam wiejsko-miejskie. Przecież trzeba mieć swoją godność, lepiej się nie liczyć w Pomorskim niż w W-M (mniej obciachowe) Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 16:37 5-6 ??? Że niby po czym?? Bo ja znam tylko dwa miasta większe od Elblaga w Pomorskim, tzn Gdańsk i Gdynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b28 Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.go.net.pl 24.08.05, 21:48 Słupsk, Koszalin, a do tego masa mniejszych miasteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klapa Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:33 Wędrówka Tuska z ekipą po kraju, nie pozostawia watpliwości. Tylko PiS!. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Podział administracyjny Kraju 22.08.05, 21:34 Podzial Kraju musi miec podloze historyczne, a wiec Polska musi byc podzielona na Regiony Historyczna taki byl postulat UE na ktory sie Polska zgodzila, wiec za duzo manipulowac nie moze, choc pare mozliwosci ma ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 434 Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.08.05, 16:49 ballest napisała: > Podzial Kraju musi miec podloze historyczne, Nie musi. > a wiec Polska musi byc podzielona > na Regiony Historyczna taki byl postulat UE na ktory sie Polska zgodzila, Nie bylo nigdy takiego postulatu. > wiec > za duzo manipulowac nie moze, choc pare mozliwosci ma ! Niestety jezeli beda miec wiekszosc w sejmie to moga manipulowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 23:15 Tu sie mylisz, to bylo skierowane nie tylko do Polski ale do wszystkich Krajow, nowoprzyjetych do UE! Wiesz dlaczego? Czekam na odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 446 Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.05, 01:31 Nie mam pojecia o czym mowisz bo UE nigdy nie wymagala od nowych czlonkow podzialu wedlug historycznych regionow. Jezeli tak faktycznie bylo to przytocz tu odpowiedni punkt umowy traktatu akcesyjnego (choc nie wydaje mi sie, ze go znajdziesz) lub umowy okolo-akcesyjnej (tez nie liczylbym na to). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 23.08.05, 16:08 Niech bedzie dziesiatym,ale z forsa w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
andulka7 Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 15:31 being28 napisał: > Według mnie na nowym podziale będzie tylko księstwo elbląskie w skład którego w > ejdzie cała Polska. Wyjątkiem będzie Wolne Miasto Warszawa, ale tam nie będzie > tramwajów i kin większych niż w Elblągu. > Being, jesteś cudny :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.08.05, 21:39 to jest nie mozliwe.Pierwsi do odstrzalu lubuskie,swietokrzyskie,kujawskie,opolskie a pozniej co my Bialystok i Rzeszow.i w calej polnocnej Polsce 2 miasta woj Szczecin i Gdansk a na wschod lud pierwotny Warmii i Mazur oraz Podlasia biegajacy z dzidami i polojacy na zwierzyne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.range217-43.btcentralplus.com 22.08.05, 22:41 Nie bede sie o reszcie wypowiadal, ale kujpom jest dosc zwartym regionem z silnymi wiezami gospodarczymi i 5 duzymi miastami (Bydg, Torun, Wloclawek, Grudziadz, Inowroclaw). W przypadku, gdy Elblag w koncu wywalczy przejscie do Pomorza (z ktorym jest zdecydowanie silniej powiazany niz z Olsztynem i mieszkancy tez by woleli byc razem z Gdanskiem), to wojewodztwo moze sie okazac za slabe w porownaniu z innymi regionami. Obszarowo Warmia i Mazury sa bardzo duze, ale nie mieszka tam wiele osob i poza Olsztynem, nie ma zadnych wiekszych osrodkow (Ilawa i Ostroda, to miasta wielkosci naszej Brodnicy, czy Rypina i sa w wojewodztwie uznawane za miasta male). Moze wiec zamiast obrazac ciagle Elblag (widzialem kilka watkow-na prawde nie lubicie sie nawzajem), moze jednak warto by ich jakimis realnymi gestami przekonac, ze warto im pozostac w 1 regionie z Olsztynem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koant Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:47 Chyba zle czytałeś. To nie Olsztyn, a Elbląg sie ciągle obraża, a właściwie nie Elbląg, a taki jeden co sie podpisuje Ballest. Az dziwne, że wszyscy pozwalaja mu pisać, obrazać bez konsekwencji. Olsztyniacy szanują Elblążan i gdyby nie polityka i politycy oraz fanatycy to ie byłoby żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 23.08.05, 16:14 To poczytajcie sobie pana światowego. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 11:20 NIe zwracaj uwagi na ballesta, on tak ma, na forum Katowice też wciąż brednie wypisuje:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.08.05, 22:54 Jak w tym kawale o trzech kopertach. Jak się nie ma pomysłu lub dobrej woli na usprawnienie dotychczasowego systemu, pozostaje tylko przejściowa deska ratunku na przeczekanie w bałaganie w oparciu oreorganizację realizowaną w sposób znany z przeszłości. I niech ktoś powie, że nauka idzie w las. Coś w tych nowych pozostalo ze starych. Po prostu to samo pod innymi sztandarami z wielkim zadufaniem w sobie, że przep[rowadzi się to w oparciu o głosowanie a nie wybory ;) U mnie na działce we wrześniu owocują pyszne truskawki. Cała tajemnica polega na pewnej technice uprawy polegającej na połączeniu zasad agrotechniki ze specyfiką sukcesów połowów dalekomorskich :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.08.05, 19:06 Juz wy sie o Olsztyn nie martwcie Byl jest ibedzie stolica regionu ktory jest napewno jednym z najwazniejszych w Polsce bo chyba nikt rozsadny nie uwaza ze mogliby "rozkroic" Warmie i Mazury a Kujawom i innym zycze jak najlepiej zreszta wyzej napisalem ze wedlog mnie woj. powinno byc z 18 co do Elblaga to Olsztynowi to wisi gdzie on bedzie czy w WM czy Pomorskim zawsze to bedzie podrzedne miasto ktore nie odgrywa zadnej znaczacej roli zreszta kto ma troche oleju w glowie wyjezdza na studia czy za praca do Olsztyna Gdanska czy np.Torunia i juztam nie wraca a dyskusje o Elblagu przeniescie na tamtejsze forum Rozbierajcie budujcie tworzcie ksiestwo elblaskie a nie zasmiecacie tu nam forum Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 11:22 > Juz wy sie o Olsztyn nie martwcie Byl jest ibedzie stolica regionu ktory jest > napewno jednym z najwazniejszych w Polsce W czym przejawia się ta najważniejszość??? Bo jakoś jej nie widzę, chyba, że na spułę z podkarpackim przodujecie w małym zagęszczeniu ludności i największym bezrobociem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 11:28 cos mi sie wydaje,ze nastroje w Elblagu sa spowodowane szukaniem nowych stolkow przez grupy rzadzacych,wieksza ranga,stoleczkow cieplych wiecej,a ze maluczkim moze byc gorzej,to co ich to obchodzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 11:48 Ale chyba nie do mnie te słowa??? Bo pytanie dotyczyło czego innego!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 24.08.05, 16:39 Do muraszki,mylisz się,to mieszkańcy Elbląga sa niezadowoleni,a wladza miejska trzyma sztamę z Olsztynem.Nawet przewodniczący RM,jest chyba wice w wydziale ochrony środowiska UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.08.05, 20:16 Tu nie ma co porownywac jakiegos zacofanego Bialegostoku do Olsztyna zeby nie przychylnosc centrali to juz dawno by ich podlaczyli do ruskich Poza tym Bialystok obszarowo jest niewiele wiekszy od Olsztyna swiadczy to o biedzie i naplywie ludzi ze wsi ktorzy masowo melduja sie w Bialymstoku na 40 m2 mieszkaja 3 pokolenia rodzin dlatego ludnosciowo roznica jest wiekszaBieda z nedza bezrobocie chyba z 20 %(Olsztyn 11%).Zagraniczny turysta nigdy tam nie postawi nogi oprocz turystow ze zlotymi zebami handlujacych paliwem i papierosami zawisc was zzera i tyle dlatego przychodzicie tu na te forum podpatrywac i sie reklamowac czujecie respekt i tak trzymac ! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 20:44 Śmieszny jesteś, obszarowo niewiele większe jest moje miasto, a ludnościowo, to coś około 100 tys. więcej. Jest mały, bo nie został tak sztucznie powiększony na siłę przez włączenie sąsiednich wiosek!!! Pomału powiększa się, od 1.01.2006 zostanie powiekszony o 8 km kwadratowych. Nie powiększa się mocniej, bo sąsiednie gminy nie chcą sie na to zgodzić!!! Bezrobocie to około 14,7%, fakt nieco większe niż w Olsztynie, ale w skali województwa to możesz zobaczyć tu . Słodziutko nie jest, a statystyki nie kłamią!!! Zawiść mnie zrzera, że niby czego mam zazrościć??? No może jedynie jezior, niczego więcej, niestety niczego ciekawego do zaoferowania nie macie!!! Co do turystów, to jest ich mniej jak w Olsztynie, bo nie ma po co tu przyjeżdżać, ale niestety są tu obecni, bo może nie ma co w mieście oglądać, ale Białystok jest bazą wypadową, do parków narodowych, których trochę tu jest!!! Aha, mówisz, że duże zagęszczenie ludności na małym obszarze to przejaw biedy??? Białystok jest drugim miastem pod względem zagęszczenia ludności po Warszawie, to rozumując po Twojemu, tam to dopiero bieda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 20:50 Jak widzisz z tym bezrobociem w województwie, to w Podlaskim jest nieco większe niż w Małopolskim i Mazowieckim, a Warmińsko-Mazurskie tak się składa, ma największe w kraju!!! I czym Ty światowy człowieku szczycisz się tu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.08.05, 22:10 Koczisss chciales to masz to Ty! zaczales a nie ja My nie wchodzimy wam na forum i nie "dogryzamy" dla Bialegostoku czy innych miast kazdy chce zyc i sie rozwijac Bez zawisci dla innych! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 23:02 A tak wpadłem tu przez przypadek, a jak zobaczyłem, że znów toczycie dziwną wojenkę z Elblągiem i ktoś tam twierdzi, że Olsztyn to jedne z najważniejszych miast w Polsce, a Rzeszów to do pięt Olsztynowi nie dorasta, to postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze!!! To, że macie małe bezrobocie w mieście nic nie znaczy, bo Olsztyn jest taką wyspą w morzu bezrobocia i dlatego też jak na razie region jako całość nie jest tym jednym z najważniejszych regionów, a raczej jednym z najbiedniejszych i nie rokujących na poprawę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b28 Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.crowley.pl 24.08.05, 13:01 Jakbys skonczyl szkole (jakokolwiek) to bys wiedzial o wysiedlaniu ludnosci z Podkarpacia, a takze o ludnosci naplywowej Warmii i Mazur. Wiec argument o małej gestosci zaludnienia jest chybiony. A nasz region jest wazny bo jako jedno z nielicznych miejsc w Polsce - poza Krakowem, stolica, innymi niemieckimi miastami - moze sie rozwinac. Pozostale miasta to tylko fabryki, zaklady produkujace azbest, ewentualnie lotniska, z których TYLKO WYJEZDZAJA Polacy za praca. Nie ma co opowiadac bajek o turystach w Rzeszowie, Bialymstoku, Toruniu. A Warmia i Mazury to potencjal turystyczny. Tylko trzeba to wykorzystac. Spojrz na mape kolejowa Polski zobaczysz jakie regiony sa rozwieniete, a jaki nie. Problem w tym, ze PRL nie potrafil tego wykorzytsac. Zreszta teraz tez nie potrafia tego wykorzystac:( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 15:11 Wiesz człeku, skończyłem kilka szkół jakbyś chciał wiedzieć!!! Ale chyba Ty szkół nie pokończyłeś!!! Jacy turyści w Białymstoku, jakie tam są fabryki??? Olsztyn ma się rozwinąć? A może zwinąć??? Myślisz, że dzięki turystyce ma szanse rozwoju??? Góra trzy miesiące w roku można liczyć na turyst w roku można liczyć na turystów, i z tego ma całe miasto, nie mówiąc już o regionie rozwinąć się??? Śmieszny jesteś!!! > Jakbys skonczyl szkole (jakokolwiek) to bys wiedzial o wysiedlaniu ludnosci z > Podkarpacia, a takze o ludnosci naplywowej Warmii i Mazur. Wiec argument o > małej gestosci zaludnienia jest chybiony. To nie jest argument, tylko jedyne co mi do głowy przyszło, bo ludzi u Was mało, bezrobocie duże, a nic oprócz jezior i lasów, i żwiru pod nimi oczywiście nie macie, a to niestety nie daje wielkisch szans na rozwój, bo pogoda zazwyczaj jest do niczego, sezon krótki i z tych turystów nie da się wyżyć przez cały rok, niestety, takie są fakty!!! Już większe możliwości ma podkarpacie, bo tam sezon jest dłuższy, letni, a i zimowy, istnieją góry, których na warmii nie ma!!! Mówisz o potencjale turystycznym, owszem jest, ale gdyby był w 100% wykorzystywany, to i tak to województwo zostanie dziurą na mapie Polski!!! Piszę z Białegostoku, tak dla Twojej wiadomości, tu nie jest też wesoło, ale jakby nie patrzeć bezrobocie mniejsze, ludności więcej i przepysł spożywczy, głównie przetwórstwo mleka jest mocno rozwinięty, mamy największe mleczarnie w Polsce i śmiem twierdzić, że moje województwo, czy tego chcesz, czy nie ma większe szanse na rozwój w przyszłości. Bo w tym województwie są aż 4 parki narodowe, na północy jest sporo jezior, dzięki czemu jest możliwość rozwoju turystyki, a do tego przetwórstwo produktów rolnych, no a na Warmii i Mazurach, coż niewiele jest oprócz jezior, no może fabryka opon Michelin i nic znaczącego więcej!!! Stąd to bezrobocie!!!! Kłucicie się z Elblągiem, i mówicie, że nie jest wam potrzebny, a co będzie jak odłączy się od Waszego województwa??? Ubęcie kilka tysiączków ludzi, i naprawdę to województwo straci rację bytu, bo w porównaniu, nawet do podlaskiego będzie mało znaczące, jedynie co je będzie wyróżniać, to to, że jest dość duże i bezrobocie takież samo. ps. Do mieszkańców Olsztyna i mieszkańców tegoż województwa. Zeby nie było nieporozumień, nie mam nic do Was, ani Waszego województwa, ale tylko piszę jak jest, a przynajmniej jak mi się wydaje i jak to widzę. Moim zdaniem podkarpacie ma większe szanse na rozwój niż Wasze ładne województwo, bo niestety klimat jest taki, a nie inny, ziemie macie słabe, brak przemysłu, podkarpacie ma jednak większe możliwości!!! Pozdrawiam Warmaików i Mazurów, jeśli jeszcze takowi się ostali, bo większość Was tam mieszkających to i tak jest zza Buga, Was równiesz ludności napływowa:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss widzę, że są błędy, więc poprawiam się 24.08.05, 15:31 Wiesz człeku, skończyłem kilka szkół jakbyś chciał wiedzieć!!! Ale chyba Ty szkół nie pokończyłeś!!! Jacy turyści w Białymstoku, jakie tam są fabryki??? Olsztyn ma się rozwinąć? A może zwinąć??? Myślisz, że dzięki turystyce ma szanse rozwoju??? Góra trzy miesiące w roku można liczyć na turystów, i z tego ma całe miasto, nie mówiąc już o regionie rozwinąć się??? Śmieszny jesteś!!! > Jakbys skonczyl szkole (jakokolwiek) to bys wiedzial o wysiedlaniu ludnosci z > Podkarpacia, a takze o ludnosci naplywowej Warmii i Mazur. Wiec argument o > małej gestosci zaludnienia jest chybiony. To nie jest argument, tylko jedyne, co mi do głowy przyszło, bo ludzi u Was mało, bezrobocie duże, a nic oprócz jezior i lasów, i źwiru pod nimi oczywiście nie macie, a to niestety nie daje wielkich szans na rozwój, bo pogoda zazwyczaj jest do niczego, sezon krótki i z tych turystów nie da się wyżyć przez cały rok, niestety, takie są fakty!!! Już większe możliwości ma Podkarpacie, bo tam sezon jest dłuższy, letni, a i zimowy, istnieją góry, których na Warmii nie ma!!! Mówisz o potencjale turystycznym, owszem jest, ale gdyby był w 100% wykorzystywany, to i tak to województwo zostanie dziurą na mapie Polski!!! Piszę z Białegostoku, tak dla Twojej wiadomości, tu nie jest też wesoło, ale jakby nie patrzeć bezrobocie mniejsze, ludności więcej i przemysł spożywczy, głównie przetwórstwo mleka jest mocno rozwinięty, mamy największe mleczarnie w Polsce i śmiem twierdzić, że moje województwo, czy tego chcesz, czy nie ma większe szanse na rozwój w przyszłości. Bo w tym województwie są aż 4 parki narodowe, na północy jest sporo jezior, dzięki czemu jest możliwość rozwoju turystyki, a do tego przetwórstwo produktów rolnych, no a na Warmii i Mazurach, cóż niewiele jest oprócz jezior, no może fabryka opon Michelin i nic znaczącego więcej!!! Stąd to bezrobocie!!!! Kłócicie się z Elblągiem, i mówicie, że nie jest wam potrzebny, a co będzie jak odłączy się od Waszego województwa??? Ubędzie kilka tysiączków ludzi, i naprawdę to województwo straci rację bytu, bo w porównaniu, nawet do podlaskiego będzie mało znaczące, jedynie, co je będzie wyróżniać, to to, że jest dość duże i bezrobocie takież samo. ps. Do mieszkańców Olsztyna i mieszkańców tegoż województwa. Żeby nie było nieporozumień, nie mam nic do Was, ani Waszego województwa, ale tylko piszę jak jest, a przynajmniej jak mi się Wydaje i jak to widzę. Moim zdaniem podkarpackie ma większe szanse na rozwój niż Wasze ładne województwo, bo niestety klimat jest taki, a nie inny, ziemie macie słabe, brak przemysłu, podkarpackie ma jednak większe możliwości!!! Pozdrawiam Warmiaków i Mazurów, jeśli jeszcze takowi się ostali, bo większość Was tam mieszkających to i tak jest zza Buga, Was również ludności napływowa:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwu Re: widzę, że są błędy- ja też widzę dalsze błędy IP: 213.25.33.* 24.08.05, 17:15 >Bo jakoś jej nie widzę, chyba, że na spułę z podkarpackim przodujecie w małym >zagęszczeniu ludności i największym bezrobociem:))) (...) > Piszę z Białegostoku, tak dla Twojej wiadomości, tu nie jest też wesoło, ale ja > kby nie patrzeć bezrobocie mniejsze, ludności > więcej Ja w kwestii formalnej, Warmińsko-Mazurskie ma mniej więcej takie samo zaludnienie jak Podlaskie tj. ok 60 os./km2. WM jest jednak ludniejsze (ma większą powierzchnię) WM: 1.428mln, Podl: 1.220mln. Podkarpackie jest akurat z naszej trójki najbardziej zagęszczone 116os./km2. >Wiesz człeku, skończyłem kilka szkół jakbyś chciał wiedzieć!!! w tej sytuacji życzę miłego kończenia kolejnych szkół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b28 Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.crowley.pl 24.08.05, 15:38 Policz chłopcze do 10 bo błedy robisz;) Klawiatury nie ośliniłes? Gdyby Białystok był wielkości Olsztyna to też wasz region byłby do podziału. A jako, ze w okolicy nie ma zadnej innej cywilizacji wiec PRL na siłe zrobił wam uniwerek, te twoje mleczarnie, urzedy, sady, szpitale. Po prostu nie bylo innego miejsca gdzie to mozna wybudowac. Autostrada z połnocy na poludnie bedzie biegla przez Bialystok bo Rosjanie maja Kalingrad. A Niemcy zostawili gotowe drogi, tylko trzeba bylo asfalt połozyc. Ale w PRL nie chcieli budowac drogi do nikąd. Pewnie jakby Grodno bylo w Polsce to w Bialymstoku nic by nie bylo. Niemcom nie przeszkadzały 3 miesiace ciepla. Budowali elektrownie wodne, kopali kanały, łączyli rzeki, jeziora, budowali drogi, piekne rezydencje, tramwaje, ludzie mieli wode biezaca, ogrzewanie w domu. Kazde miasteczko bylo polaczone koleja, lataly samoloty, sterowce,... Polacy nie potrafili z tego wykorzystac i dlatego mamy co mamy. Rewelacji nie ma, ale nie lubie sluchac jak to ktos mowi o Olsztynie dziura. W Krakowie teraz mieszkam w wiezowcu z jedna klatka i 208 mieszkaniami. Na klatce wisza prosby administracji o nie wyrzucenie jedzienia, papierosow i smieci przez okno. Po miescie jezdza 40 letnie szwajcarskie tramwaje, autobusy to wiekowe Ikarusy. Ale to zawsze Krakow, pamieta sie o Wawelu, Rynku i podobnych duperelach. O syfie sie nie mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 24.08.05, 16:47 I tu masz rację ,gościu z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 17:07 Jaka autostrada??? Tu nic takiego nikt nie będzie budować!!! Piszesz, że turystyka ma być kołem zamachowym gospodarki warm-maz, a później coś pieprzysz o budowie elektowni, tam itp. Jak jedno, to nie drugie, bo nikt do zrujnowanego regionu nie przyjedzie!!! Jak tak dobrze w Olsztynie, to dlaczego uciekłeś do Krakowa??? Uniwerek zrobił PRL??? Jak coś to filię UW, a dopiero od niedawna jest tu UwB!!! Powiadasz, że Grodno gdyby było w Polsce, to Białystok nic by nie znaczył??? A w jakim województwie Grodno było przed wojną??? Podpowiem Ci, otóż w Białostockim!!! Poczytaj o tym sobie tu a jak nie wiesz to nie gadaj!!! Rozumując Twoim tokiem myślenia, gdyby Królewiec był w Polsce, to Olsztyn byłby tylko miastem powiatowym w woj. królewieckim, i znaczył by pewnie tyle co Elbląg!!! Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 19:43 Z Olsztyna wyjechalem na studia do Poznania. A potem znalazla sie praca i rozne inne przyczyny i pojechalem do Krakowa. Wiec nie ucieklem:) Olsztyn 100 lat temu byl malym miasteczkiem koszarowym. Duzo do powiedzenia nie mial gdyz obok jest Krolewiec, Gdansk,... Dodatkowo region Prus Wschodnich byl zagrozony atakiem Rosjan i nie warto tutaj bylo za duzo budowac. Ale mimo tego w takim malym miescie byly tramwaje, woda, elektrownie WODNE, trolejbusy... Czyli zle nie bylo. Niestety nie wykorzystano tego po wojnie. Wioski rozbierano do odbudowy Warszawy. Rosjanie pokradli co mogli, a reszte zniszczyli. A potem wladze tez nie chcialy nic zbudowac bo "Niemcy przyjda i zabiora". Tak wiec za biede, bezrobocie winic mozna tylko komunistow, ktorzy wszystko zniszczyli, rozkradli, a jak cos zbudowali to kiepsko, tandetnie i brzydko:( Zaloze sie, ze Grecja, Hiszpania, Portugalia mialy podobne regiony ale sie podniesli. U nas to dlugie lata beda potrzebne (albo Niemcy:D ) U nas powstała Akademia rolniczo techniczna, a mogla byc wyzsza szkola inzynieryjna, jest Stomil, a mogla byc fabryka azbestu:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 19:46 Co tak do tego azbestu się przyczepiłeś??? Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Podział administracyjny Kraju 24.08.05, 19:54 W PRLu fabryki wybierano zapewne poprzez rzut lotkami w mape Polski. Olsztynowi przypadł Stomil. Ale moglismy trafic w jakis koszmarny zakład: faryka azbestu, wytwórnia płyt winylowych, takich do muzyki, inne pierdoly. Nam sie udalo, innym nie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToKu Nieśmiała próba odpowiedzi: Skąd bezrobocie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:20 Ano stąd, że na ziemiach wyzyskanych utworzono znacznie wiecej PGR-ów niz w tzw. starej Polsce. Poziom bezrobocia jest wszak wysoki we wszystkich województwach zachodnich i w naszym. Komunistom łatwiej było tworzyć PGR-y tam, gdzie ziemia była niczyja (poniemiecka - państwowa) niźli na terenach, gdzie rolnicy siedzieli "na swoim". Poziom uprzemysłowienia województw W-M i Podlaskiego wydaje mi się podobny. Nizsze bezrobocie w Podlaskim wynika stąd, że ten, kto ma ziemie, bezrobotnym z definicji być nie może. Więcej rolników na własnej ziemi jest tam dlatego, ze było mniej PGR-ów. Rozwiązano je, a ludziom w nich zamieszkującym nie dano chyba nawet dzisiatej częsci osłon socjalnych jakie otrzymali i nadal otrzymują przykładowo górnicy. Śmiem twierdzić, że sukces gospodarczy Polski z początków lat 90-tych, w znacznej mierze zbudowano właśnie na biedzie tych ludzi. PGR-y rozwiązano hurtem, nie zastanawiając się, czy któreś z nich nie są aby rentowne. Ludziom w nich zatrudnionym nie dano żadnych okresów przejściowych, specjalnych rent, emerytur, etc. Zastanawia mnie, czy gdyby tak samo nie potraktować innych nierentownych gałęzi gospodarki (vide górnictwo), to Polska znów nie stałaby się liderem gospodarczym Europy wschodniej, a województwem o najwyższej stopie bezrobocia nie zostałoby województwo górnośląskie. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nieśmiała próba odpowiedzi: Skąd bezrobocie? 29.08.05, 15:02 K woli ścisłości śląskie a nie górno śląskie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chicago Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 19:58 Chicago 100 lat wstecz było wsią! jakie to argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 24.08.05, 16:34 Muszę stwierdzić,ze rozmowy na tym watku sa na poziomie,tylko jakis jeden burak zaśmieca wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gd.wkurzony Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 23:33 Jeden z najważniejszych regionów w Polsce B. Ty chyba powinieneś się przebadać, Tobie się Olsztyn pomylił z Wrocławiem a może Gdańskiem? Olsztyn to wiocha taka jak Elbląg, do Gdańska go nie porównuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gd.wkurzony Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 23:34 To jest właśnie syndrom buraka, taki ktoś musi udowadniać sobie że jest dobrze pisząc pierdoły o wielkim znaczeniu wioski olsztyn, obrażając okoliczne miasta, lub porównywać olsztyn do wyższej ligi, polski A typu Gdańsk. A na dajtkach, likusach i innych krowy sie pasa... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 25.08.05, 00:22 Krowy się pasą, bo tam wioskowe ludzie żyją, wcielili ich do Olsztyna, a oni nadal wiejskie sielskie życie prowadzą:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 26.08.05, 16:00 skąd jestes buraku? Z Gdańska?Wątpię w to. Odpowiedz Link Zgłoś
jana2706 Re: Podział administracyjny Kraju 26.08.05, 17:01 Warmiakow,Mazurow,tych zza Buga,Niemna,w Olsztynie juz jak na lekarstwo, 99,9 % to Kurpie,ale przeciez wszyscy jestesmy olsztyniakami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 26.08.05, 17:36 Z tego wynika ze Olsztyn przylaczyc do Ostroleki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 26.08.05, 17:46 Mazurow i Warmiaków nie ma,bo zostali potraktowani przez WLADZĘ jako Niemcy i wypędzeni z malej ojczyzny do Reichu.Gdyby tu mieszkali,nie byloby tyle biedy i ubostwa,przedewszystkim byloby mniej pegeerow,a tak WLADZA zrobila to co chciala z ludnością repatriancką,osadzila ich w pegeerach.Prosze zauważyć jedną zalezność,na terenach etnicznie polskich,tych sprzed wojny ,jest mniej bezrobocia na wsi,bo tam sa gospodarstwa indywidualne,z dziada ,pradziada,tam ziemia to świętość,gospodarstwo indywidualne zawsze się jakos utrzyma,nikt ojca,syna ,matkę ,wuja czy ciotkę nie wypędzi na bezrobocie,takie jest moje zdanie,pozdrawiam wszystkich mieszkańcow tego wojewodztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jana2706 Re: Podział administracyjny Kraju 26.08.05, 17:54 jest,jak jest,ale my nadal tu jestesmy i powinnismy byc razem, nie obecna wladza wygonila Warmiakow,Mazurow, Kresowiacy tez tu sie nie pchali, ale jestesmy tutaj i teraz,kochajmy sie zatem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 26.08.05, 20:31 Ale ich protoplaści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.ipt.aol.com 27.08.05, 00:04 Na 1 miejscu PO w Olsztynie kandyduje człowiek z... Wybrzeża... bez sensu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RS Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 08:45 Też tak uważam, że to bez sensu. Powinnismy przejzeć wszystkie listy i nie głosować na tych których chcą nam wcisnąc. Obojętne = z prawa, czy z lewa albosrodka. Listy do Sejmu i Senatu dla mieszkańców NASZEGO WOJEWÓDZTWA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 27.08.05, 09:30 Nie dac szans spadochroniarzom,glosowac na swoich,moze nie ma kandydatow,wiec startuje ktos zamiejscowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 27.08.05, 09:32 To moze byc poczatek końca wojewodztwa,nie dajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagiennapijawka Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 09:44 Posłuchaj apelu swojego internetowego kolego matkocośtam i znikaj z tego forum, skoro chcesz tu tylko trollować i wywoływać kłótnie. Wracaj do Elbląga, alfiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 27.08.05, 13:28 Swoją drogą Olsztyn nie jest Elblagowi do niczego potrzebny,powinniście sobie radzić bez nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.08.05, 14:11 Marek zamiast siedziec non stop przed kompem wsadz dwa wina do kieszeni od marynarki i idz sie pobawic do elblaskiej remizy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RS Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 14:31 Małoświatowy z Ciebie facet. Chociaz jestem rodowitym Olsztyniakiem od ponad pół wieku to nigdy nie widziałem powodu aby w taki sposób odzywać sie do mieszkańców innych miast. Ty jesteś ZAŚCIANKOWY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.08.05, 14:48 Forum Olsztyn robi sie smietnikiem bo prowincja leczy tu swoje kompleksy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RS Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 16:27 Jeszcze raz potwierdziłeś , że jesteś ZAŚCIANKOWY, czy jak wolisz PROWINCJONALNY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 27.08.05, 18:16 W Elblagu remiza sluży dla strazaków jak ,chyba że na wsi jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagiennapijawka Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 18:23 służy (komu? czemu?) strażakom. 'jak, chyba że na wsi' - tego nie podejmuję się ani poprawiać ani komentować. Dziwnych rzeczy uczą w tych elbląskich szkołach. No 'jak, chyba że' alfik-marek żadnej szkoły nie skończył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 27.08.05, 18:36 99 procent z tego watku to ludzie inteligentni,ktorzy wcale nie muszą mieć szkół,mają madrość wyssaną z mlekiem matki,ci mniej inteligentni tlko śmiecą i piszą bzdury uważając siebie za coś lepszego,wspolczuję Wam Olsztyniacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagiennapijawka Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 18:49 Ha, rozumiem teraz dlaczego w Elbągu nie ma uniwersytetu. Elblążanie wysysają mądrość z mlekiem matki i żadne szkoły nie są im potrzebne. Nie rozumiem tylko, po co ten lokalny patriota bez przerwy wchodzi na forum Olsztyna, jakby nie mógł bez nas życ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 28.08.05, 10:30 Wchodzę na rózne strony,na wasza nie mozna?Nie opiekujesz sie nia,więc niczego nie mozesz mi zabronić,lepiej nie chwal sie tym swoim uniwerkiem,bo w rankingach jest na szarym koncu,nasza PWSZ wręcz odwrotnie,chociaz do uniwerku jej daleko.Poczytaj sobie jak na watku W OLSZTYNIE NIE MA PRZYSZLOSCI pisze torunianin Gregor,tylko nie sugeruj,ze to ktos z Elblaga.Uważasz ,ze ktoś,kto nie ma wyksztalcenia uniwersyteckiego,jest niegodny dialogu z Tobą?Mam maturę i to mi wystarczy,bo musi wystarczyć, nie stac mnie na studia.Pozdrawiam Cię bagiennapijawko,bez zadnej złosliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Podział administracyjny Kraju 27.08.05, 19:04 Przeczytałem na Forum Elbląg informację, że tutaj jakieś kłótnie z Elblągiem w tle się pojawiły i z ciekawości aż zajrzałem. Ubaw miałem po pachy czytając niektórych, ale to już inna sprawa. Sytuacja wygląda następująco: jeżeli już zostanie zmniejszona ilość województw do 8-10, Olsztyn nie ma co nawet marzyć o własnym województwie i zostanie zrównany z Elblągiem. Województwa będą miały: Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław, 3miasto, GOP, Łódź, Białystok, ew. Szczecin, Lublin. Jeżeli zostaną zlikwidowane powiaty i zwiększona ilość województw, i Elbląg, i Olsztyn będą miały własne regiony i będzie podobnie jak parę lat temu. Koniec i kropka, więcej możliwości nie ma. Jedno jest pewne, długo razem już nie zostaniemy, chyba że nowej koalicji odechce się reform, a te są niestety konieczne, chociażby ze względu na uratowanie niektórych regionów Polski nawet przez zniszczeniem, jak np.: przedzielone teraz na pół Żuławy Wiślane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagiennapijawka Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 19:17 Kłótnie z Elblągiem prowokuje na tym forum Twój 'podopieczny' alfik, tutaj występujący gościnnie jako marek. Może zamiast dzielić Polskę, zajmiesz się swoimi obowiązkami opiekuna forum elbląskiego i zastanowisz, czy wpis alfika pod moim adresem dotyczący bicia lub nie bicia zwierząt kopytnych używanych do jazdy wierzchem lub też jako siła pociągowa jest zgodny z regulaminem forum. Czytając forum olsztyńskie można się czasem pośmiać. Czytając forum elbląskie - można się tylko rozpłakać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 28.08.05, 10:36 On o chlebie,ty o niebie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 28.08.05, 10:42 Tak naprawdę to z nikim sie nie kłócę,to nie moja wina że wchodzisz na forum i smiecisz,nie jestem zadnym alfikiem,z tego komputera korzysta 6 osob.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagiennapijawka Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 12:41 Wpisy na forum Elbląga (FE) i forum Olsztyna (FO) z 27 sierpnia: alfik godz. 9.24 i 9.26 (FE), marek godz. 9.30 i 9.32 (FO), alfik godz. 9.41 i 9.43 (FO). Jeśli marek nie jest alfikiem, to najwyraźniej siedzi mu na kolanach i piszą na cztery ręce (a świstak siedzi obok i zawija w sreberka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagiennapijawka Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 12:46 Chcesz o chlebie - proszę bardzo. Plotki o ponownej reformie administracyjnej rozsiewa Trybuna (dawniej Ludu), i czyni to po to, by odebrać głosy PO i PiS. Chcesz pomagać spadkobiercom PZPR to dalej fruwaj po forach i powtarzaj te dezinformacje. A jeśli nadal jesteś dumny ze swojego wpisu o konikach, to brak Ci kultury. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 28.08.05, 21:00 Masz rację,alfik siedzi mi na kolanach,a ty chyba masz cięzkie dni,jak kazda kobieta,wspolczuję,najlepsze sa always ze skrzydelkami lub ok,ob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 28.08.05, 21:26 Wojewodztwo opolskie do likwidacji ,to tez moj wpis?Nie bede szukal wiecej,bo jestem za leniwy,jednak chyba troche lepiej stoja od waszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.08.05, 12:44 I znowu wiocha Elblag reklamuje sie na naszym forum chyba macie swoje? czy nawet tego nie macie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 28.08.05, 21:08 Za takie zaśmiecanie forum powinieneś dostać w mordę,ale ze względu na to ze jestem pacyfistą nie zrobie tego,twoje wypowiedzi naruszaja jakakolwiek normę,ale coż,mialeś ciezkie dzieciństwo,wiec ci to wybaczam.Jezeli masz tak duze kompleksy,to zglos się z tym do psychologa,on cie napewno dowartosciuje,pozatym moj drogi przyjacielu ,moje wypowiedzi,to moje prywatne poglady,z ktorymi nie musisz sie zgadzać i mozesz mnie skontrowac w sposob dzentelmeński a nie jak typowy burak z prowincji warmińsko mazurskiej.Pozdrawiam cię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 28.08.05, 21:16 Cóz rozstania nadchodzi czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.08.05, 21:26 Nie badz wulgarny moje wypowiedzi nie naruszaja zadnej normy nie jestem wulgarny cham jak ty po drugie nie lubie pacyfistow odorzaja sie narkotykami i wygladaja nieschludnie po trzecie to jest forum Olsztyna chcesz sie wyplakac to na swoim forum a nie tu skamujesz.Bez pozdrowien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 28.08.05, 21:32 Sam jestes chamem,nie potrafisz rzeczowo sie wypowiedziec,jesteś zwyklym ,zakompleksionym burakiem,ktory ma w butach slomę a w mozgu sieczkę intelektualną,jestes światowy od Jarot do Dywit. Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Podział administracyjny Kraju 29.08.05, 19:50 Nie wiem czy tutaj padały liczby mieszkancow, studentow itp, ale mam ciekawa klotnie, tym razem w Krakowie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=22554912 "Dane z roku 1900, liczba ludności w kilku wybranych miastach: Warszawa - 756,400 Wrocław - 422,700 Szczecin - 210,700 Gdańsk - 140,600 I dla porównania... Kraków - 91,300 I tak w ramach komentarza: Tarnów - 121,494 Pozdrawiam Krakowian, ciekaw jestem czy dalej uważacie, że wasze miasto ma najbogatszą historię w kraju i zawsze miało wielkie znaczenie. Zawsze uważałem że porównywanie Wrocławia i Krakowa jest śmieszne, ponieważ Kraków nie dorasta mu do pięt. Ale Polacy nadal lubią poczytać o tym jakie to "magiczne" miasto mają w swoich granicach." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.ec.pl 29.08.05, 22:36 Przy odrobinie uporu nasze daloby sie zlikwidowac, podzielic pomiedzy Gdansk i Bialystok. Nawet pomiedzy Gdansk i Warszawe. Czy bylby sens? A czy jest sens we wnikaniu w sens decyzji podejmowanych na gorze? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 30.08.05, 20:37 Likwidacja waszego wojewodztwa,to zguba i kleska dla Olsztyna. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 30.08.05, 21:50 Myślę, że nikt nic nie będzie likwidował:))) Są większe potrzeby, a nie wywalanie kasy na zmianę województw!!! Choć przydałoby się zlikwidować lubuskie i opolskie, a zwłaszcza te drugie:))) No i EGO, czyli Ełk, Gołdap i Olecko mogłoby wrócić do woj. podlaskiego, przypominam, że przed reformą w 1975 roku te miasta były w województwie białostockim:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.ec.pl 30.08.05, 23:26 > Likwidacja waszego wojewodztwa,to zguba i kleska dla Olsztyna. E, tam. Poza tym, jakos tej likwidacji nie widze... :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 31.08.05, 20:05 Doskonale o tym wiemy,my ,elblażanie,dlatego bardzo chcemy pozostać w tym pieknym regionie i wspomoc wasze,wojewodzkie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 31.08.05, 20:44 Elblążanie, dlaczego tak nie lubicie Olsztynian??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwu Re: Podział administracyjny Kraju IP: 213.199.228.* 31.08.05, 20:52 Ponoć im wszystko zabieramy, a poza tym wręcz wypada nie lubić szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 31.08.05, 20:59 A to tak jak u mnie jest z Łomżą, też im wciąż wszystko zabieramy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwu Re: Podział administracyjny Kraju IP: 213.199.228.* 31.08.05, 21:02 Znaczy wszystko jest w porządku, tak widocznie powinno być ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 31.08.05, 21:08 No niby tak, ale Suwałki też są byłym miastem wojewódzkim i jakoś aż takich pretensji do Bialegostoku nie mają:))) Tzn. to nie jest reguła, że byłe wojewódzkie nienawidzi obecną stolicę:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwu Re: Podział administracyjny Kraju IP: 213.199.228.* 31.08.05, 21:13 Ale Suwałki mają się chyba nieco lepiej niż Łomża? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 03.09.05, 19:24 Zamiast trzymać sztamę z Elblagiem to jestesmy na kazdym kroku ponizani,jak Elblag sie odlączy,to wasze wojewodztwo nie poradzi sobie,taka jest prawda,Elblag to warunek istnienia tego tworu,na ktorym nam elblazanom wcale nie zalezy.My chcemy byc razem nie tyle z Pomorzem ,co z Zulawami i Mierzeja Wislaną,bo to jest nasza mala ojczyzna,ktora zostala nieszczesliwie rozdzielona granica wojewodztw na rzece Nogat,a że krainy te są zwiazane z Pomorzem ,chcemy tam być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwu Re: Podział administracyjny Kraju IP: 213.199.228.* 31.08.05, 21:14 A może Łomżanie poczuwają się bardziej do Mazowsza, niz do Podlasia (jak Elbląg do Pomorza)? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 31.08.05, 21:18 Łomża to północne Mazowsze i im do Wawki się chce:))) Tylko, że teraz w podlaskim są jednym z trzech dużych miast, a w mazowieckim będą nic nie znaczącą mieściną, a takich jak oni będzie dziesiątki, i gdzie im będzie lepiej??? Co do Suwałk, to czy jest tam lepiej, czy nie, to nie wiem, a na Podlasiu to one też nie leżą:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 21:21 Bo jak przypomnisz sobie referenda przed dokonaniem tego podziału adninistracyjnego to Suwałki chciały do Olsztyna tak samo jak Ełk Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 31.08.05, 21:34 Tylko, ze Suwałki to nie mazury a tym bardziej nie warmia, więc też nie byli by u siebie:))) A gdyby patrzeć na tereny podlasia, to obecne województwo podlaskie leży tylko częściowo na podlasiu, reszta to mazowsze, kurpie, suwalszczyzna, a większość podlasia jest w mazowieckim i lubelskim:))) Podział Polski jest sztuczny, nie do końca pokrywa się z granicami regionów, a niektórych części nie da się podpiąć do żadnego, np. suwalszczyzny, to wprowadzono taki podział jaki jest:))) Opolskie leży na śląsku i powinno być zlikwidowane, lubuskie zresztą też, część do DLŚ, a reszta wielkopolskie, a Rzeszów to była Galicja, więc do małopolskiego:))) Moim zdaniem miasta poniżej 200 tys mieszkańców nie powinny być miastami wojewódzkimi, stąd wykreśliłbym te województwa co wspomniałem,a Olsztyn niestety nie ma tyle, ale jako jedyny mógłby pozostać wojewódzkim, bo nic w okolicy większego nie ma:))) Chyba, że podzielić to województwo między pomorskie, mazowieckie i podlaskie, ale raczej to nie przejdzie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwu Re: Podział administracyjny Kraju IP: 213.199.228.* 31.08.05, 21:45 Gdyby wyszło takie zarządzenie nasze władze pewnie na gwałt zaczęłyby rozszerzać granice miasta, choć dodatkowe 26tys ludzi ciężko byłoby uzbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 31.08.05, 22:14 Powiększyć miasto, to nie taka prosta sprawa, muszą na to zgodzić się gminy ościenne, mieszkańcy tychże, a jak już wszystko bedzie oki, to rząd musi to zatwierdzić. Białystok od 1 stycznia 2006 powiększy się o trzy miejscowości (osady), przybędzie około 3 tys ludności i 8 km kwadratowych terenów, a ta procedura trwa ła prawie 2 lata:))) Dodam, że w tym przypadku mieszkańcy tych miejscowości sami chceli przyłaczenia do miasta, ale to wszystko ciągnie się długo, bo wszyscy musza się zgodzić itd.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwu Re: Podział administracyjny Kraju IP: 213.199.228.* 31.08.05, 22:23 Trochę więc to uprościłem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 31.08.05, 22:33 Troszkę:))) To jakby na dzień dzisiejszy powiedziano, że miasta poniżej 200 tys nie bedą wojewódzkie, i zmiana nastąpi za rok, to ciężko Olsztynowi było by spełnić te kryteria:((( Ale nie martw się, tak najprawdopodobniej nie będzie:))) Bo kolejna reforma, to kolejne koszta, a jak wszyscy wiemy nasz kraj bogaty to aż tak nie jest, żeby na to wydawać pieniądze, są inne potrzeby:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.ec.pl 31.08.05, 22:41 > To jakby na dzień dzisiejszy powiedziano, że miasta poniżej 200 tys nie > bedą wojewódzkie, i zmiana nastąpi za rok, to ciężko Olsztynowi było by > spełnić te kryteria:((( Spoko. Przylaczyloby sie Barczewo, a jak trzeba to i Olsztynek i ludnosc by sie znalazla. A i obszarem miasta moznaby sie pochwalic!! ;o)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 31.08.05, 22:42 No i ile w tym mieście było by miasta??? 40%, a reszta wieś???:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 31.08.05, 22:34 Widzę, że rozmawiam z nie mieszkańcem Olsztyna:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwu Re: Podział administracyjny Kraju IP: 213.199.228.* 31.08.05, 21:25 Coś jak z Elblągiem, w W-M mają wiekszą kasę niż mieliby w Pomorskim (większe wsparcie z Unii), są drugim ośrodkiem, ale oni woleliby do Gdańska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 21:25 A ta nienawiść Olsztyna z Elblągiem to fikcja. Jest jakaś grupa popaprańców, która nie ma co robićm i jątrzy. mam conajmniej kilkudziesięciu przyjaciół w Elblągu i żaden z nich niczego takiego nie wymyśla, a wielu mówi, że tu to drugie co do wielkości miasto w województwie, a w Pomorskim to dopiero 4-5. A tak w ogóle jakie to ma znaczenie. Wsiadam w samochów i jade załatwic sprawe, tam gdzie uważam za stosowne. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 01.09.05, 16:11 W Olsztynie mieszkaja tacy sami ludzie jak wszedzie,jednak to wladza jest wszystkiemu winna,a nie ludzie tam mieszkajacy, paru burakow wciąz śmieci i stad moze to że nie lubimy.Jednocześnie pragnę cie uświadomić,ze Elbląg nic nie ma wspolnego z tym miastem,jestesmy częścia Pomorza i tak powinno pozostać. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 01.09.05, 19:47 Nie musisz mnie uświadamiać, ja to wiem!!! Z geografią nie mam kłopotów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Podział administracyjny Kraju IP: 81.15.226.* 01.09.05, 16:18 Do koczissa,nie wiem czy wiesz,ale Elbląg przynalezy,jak cale wojewodztwo wm do AM w twoim mieście,w drodze wyjatku,my elblazanie jeżdzimy do Gdanska,do Bialego mamy ponad 300 km,do Gdanska 60.Czy nie uważasz,że W TYM PODZIALE ADMINISTRACYJNYM ZOSTAL POMINIETY SZARY OBYWATEL? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.09.05, 19:11 Tak masz racje Elblag to nie Warmia i Mazury ale tez nich was tu nie zapraszal za kilkanascie lat jak bedzie nastepny podzial administracyjny(?)zapewne traficie pod Gdanski but a wtedy zobaczycie ci lapy do dojenia maja wielkie beda z was doic jak z krowy mlecznej z Lukty a wtedy jeszcze zaplaczecie za Olsztynem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.09.05, 19:18 I jeszcze jedno koczisss ten twoj Bialystok napewno nie zasluguje zeby byc miastem wojewodzkim Suwalki o wiele lepiej sie prezentuja niz ta twoja osada z drewnianymi chatami i ustepami w centrum wiec tu nie wyskakuj z jakims wsiokowatym Bialymstokiem ktorego Polska uwaza za Rosje Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 01.09.05, 19:52 Ten kto tak uważa to jest niedouczony idiota!!! Mówisz wioska??? Może i tak, ale za to duża w przeciwieństwie do Twojego Olsztyna!!! Suwałki lepiej się reprezentują??? Z tymi pięcioma blokami postawionymi w polu??? Ale to jest Twoje zdanie!!! Acha, jak Białystok to wieś z 295 tysiącami ludzi, tu czym jest Olsztyn z około 180 tys??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Podział administracyjny Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 21:29 Koczisss, nie denerwuj sie. Światowy to taki lokalny idiota, Bardziej on zaściankowy, wsiowy, niż światowy. To właśnie przez niego i jemu podobnych postaja niedomówienia na linii Olsztyn - Elbląg. Spuść na niego wodę, bo tylko do tego sie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podział administracyjny Kraju 01.09.05, 22:24 Oki:))) A nawet oleję go ciepłym moczem:))) Odpowiedz Link Zgłoś