Dodaj do ulubionych

Osiedle przeciw lataniu

14.09.05, 21:53
Egoiści i samoluby. Już dawno temu decydowali się na mieszkanie w pobliżu
lotniska.
Teraz im się wydaje , że mogą zatrzymać karawanę.
Obserwuj wątek
    • Gość: warmiak Re: Osiedle przeciw lataniu IP: 80.51.241.* 15.09.05, 00:09
      same protesty... widze, ze mieszkancy olsztyna potrafia tylko protestowac.
      limanowskiego, lotnisko, tour de pologne, alfa centrum - wszystko zle, nie tak,
      egoizm, jakas paranoja, jak ma sie rozwijac miasto, jak ciagle ktos protestuje,
      najlepiej zaorac i zalesic cale miasto - czy moze tez beda protesty...????
      • Gość: hihi Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 00:34
        A jak już wybiorą prezydenta - któregoś z kaczorków - to na drugi dzien po
        wyborach dopiero zaczna protestowac!
        • Gość: Olsztyniak Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.car.michelin.com / 141.194.7.* 15.09.05, 17:48
          LOTNISKO W POBLIŻU OLSZTYNA - TAK, NA DAJTKACH - To głupota
          Rozbudowa niewielkiego lotniska, znajdujacego się w obrębie miasta, służacemu
          rekraacji i lotom ratunkowym w mały port lotniczy jest skandalem który może się
          zdarzyć chyba tylko w Polsce. Proponuję aby każdy wyrobił sobie sam opinię na
          ten temat po zapoznaniu się z następującymi faktami:
          - miasto z pieniędzy mieszkańców zapłaci za wybudowanie instalacji z której
          czerpać zyski będą tylko ludzie blisko związani z Aeroklubem. Przeciętny
          olsztynianin na tej inwestycji na pewno nie zyska.
          - Ludziom mieszkającym (ok 20 tysięcy mieszkańców) w tej dzielnicy na pewno
          pogorszą się znacznie warunki życia.
          - 20 minut drogi od Olsztyna znajduje się prawie gotowy pas startowy, który
          może być początkiem prawdziwego lotniska.
          - jak już zostało to wypróbowane w wielu miejscach Europy na rozwój ekonomiczny
          regionu może wpłynąc tylko i wyłącznie lotnisko na którym mogą lądować samoloty
          znacznie większe niż te planowane na Dajtkach na lotnisku dla Vip-ów, samoloty
          obsługiwane przez tanie linie lotnicze. To właśnie wtedy na week-endy i krótkie
          urlopy przybywają liczni turyści z takich miejs jak Londyn, Berlin itd. Taki
          rozwój odczuł np. region Clermont-Ferrand we Francji, na to liczą władze
          Wrocławia i innych polskich miast.
          - Turyści przybywający do naszego regionu wcale nie są zainteresowani pobytem w
          mieście lecz w okolicznych miejscowościach gdzie znajduje sie baza turystyczna,
          więc nie wpłynie na ich decyzje oddalenie o 2o km lotniska od miasta, może być
          wręcz przeciwnie,
          - nie liczenie się z mieszkańcami osiedla i brak konsultacji władz Olsztyna z
          nimi wygląda znajomo i zasadniczo nie odbiega od wcześniejszych podobnych akcji
          prezydenta,
          - przekazywanie informacji że decyzja zapadła i nie ma już odwrotu jest czystym
          kłamstwem i również wygląda znajomo,
          - oddolny ruch mieszkańców Dajtek jest trochę późny, ale usprawiedliwia ich to
          że byli oszukani informacją że będą miały miejsce konsultacje,
          - widać że lobby "lotniskowe" w Olsztynie chce wyrwać niezłe pięniądze, choćby
          kosztem zdrowia mieszkańców,
          - Kto się zgodził na wycięcie hektarów lasów - chyba najpiękniejszych w tak
          bliskim sąsiedztwie miasta,
        • Gość: Mały Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.car.michelin.com / 141.194.7.* 15.09.05, 17:49
          Mam nadzieję że ktoś w ratuszu pójdzie po rozum do głowy a nie na wojnę z
          Olszyniakami, bo ci widać rozumieją ustrój w którym żyją i znaja swoje prawa.
          • Gość: abc Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.olsztyn.mm.pl 15.09.05, 19:09
            Tak, tylko kiedy zacznie sie cos dziac wokol tego lotniska pod Olsztynem? W
            Gryzlinach, tak? Bo te w Szymanach to troche daleko, a droga do niego to
            koszmar.
    • Gość: Krzysiek Gdzie jest lista ZA lataniem IP: *.ucsd.edu 15.09.05, 01:19
      bo chce sie podpisac!
    • Gość: zajonc2004 Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 04:57
      Wreszcie się obudziła Rada Osiedla. Zupełnie jak w niedawno przeszłych czasach,
      Pan Prezydent Miasta wie co dla mieszkańców dobre, a co złe, wie za nich i nie
      musi się ich pytać o radę. Za to ja mam jedno pytanie: co da mieszkańcom
      Dajtek lotnisko? Uprzedzam, że nie urządza mnie wyświechtany frazes typu nowe
      miejsca pracy, rozwój turystyki itp. podobne bzdety. Pamiętacie jak było z
      lotniskiem w Szymanach? Kolejni władcy województwa, topili tam wielkie
      pieniądze. Cóż to miało nie być, jaki wielki rozwój turystyki, że o miejscach
      pracy nie wspomnę. Czym się skończyło, wiadomo, totalną plajtą. A więc nie
      uszczęśliwiajcie nas na siłę. Megalomania władz miasta oraz zamiłowanie do
      latania naszych nowobogackich nie może innym zamieniać życia w piekło,a Ci co
      piszą na forum coś o samolubstwie itd. niech pomieszkają w pobliżu, zobaczą jak
      szybko zmienią zdanie. Jest lotnisko w Gryźlinach, tak daleko stamtąd do
      Olsztyna? I jeszcze jeden ważny aspekt sprawy, aby zbudować pas trzeba wyciąć
      kilkadziesiąt hektarów lasu. Kochani ekolodzy, co wy na to? Zapytajcie Pana
      Prezydenta o szczegółowe plany budowy.
      • Gość: młody warmiak Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 10:24
        hej, ostatnio dostałem od mojich kochanych rodzicuf na moje 21sze urodziny 5
        tysięcy EURO. Pomyślałem sobie że to fajne hobby, tak sobie polatać, z resztą z
        Naterek do lotniska to naprawde blisko, więc napewno będę regularnie uczęszczać
        na kursy latania.
        P/s Czy morze mi ktoś doradzić jak ósónąć 2 katalizatory w moim Mercedeśie
        E320, rok 2002? Zawsze chaczę nimi o nieruwnośći na drodze dojazdowej do naszej
        willi
    • Gość: olsztynianin Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 15.09.05, 05:55
      Lotnisko jest od lat.Nowi mieszkańcy bydując sobie domy powinni przemyśleć ,że
      lotnisko będzie im przeszkadzać.Do kogo teraz mają pretensje.Jak komuś
      przeszkadzają samoloty to powinien wybudową dom na pustkowiu.
      • Gość: zajonc2004 Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 06:17
        Sam się wyprowadź na pustkowie, innym głupot nie doradzaj. Nie zapominaj, że
        pierwsze "nowe domy" powstały 35-40 lat temu, teraz buduje sie niewiele lub
        wcale. Dawniej loty w aeroklubie odbywały się tylko latem, szkolono młodzież za
        darmo, jak mówiono, na potrzeby Sił Zbrojnych. Teraz pełna komercja. Kogo na to
        stać, niech idzie i uprawia swoje elitarne hobby gdzie indziej, byle dalej od
        siedzib ludzkich. I nie róbcie ludziom wody z mózgu, że jak będzie 20 samolotów
        dziennie lądowało na Dajtkach, to nie będzie uciążliwości, ani zagrożenia.
        W tzw. ustroju demokratycznym (pono w Polsce jest taki), każdy ma prawo mieć
        własne zdanie i może je artykułować, także Ci którym nie odpowiadają
        arbitralnie podejmowane decyzje władz miasta.
        • Gość: xyz Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.olsztyn.mm.pl 15.09.05, 08:24
          Ciekawy jestem czy w kazdym miescie, na ktorego terenie jest lotnisko, sa takie
          protesty. Przeciez tu w Olsztynie nie powstaje wielki port lotniczy, a tylko
          jeden pas. Duzo tych samolotów nie bedzie latalo.
          A faktem jest ze kiedys z tego lotniska startowaly samoloty Lufthanzy, jak sie
          nie myle do Gdanska...i byly to normalne loty pasazerskie. Teraz tylko wrcaca
          sie do tego, ale na pewno w mniejszym stopniu (w koncu zadna linia lotnicza
          swych samolotow nie bedzie tu kierowac).
          • Gość: grissley Re: Osiedle przeciw lataniu IP: 193.201.167.* 15.09.05, 09:36
            Mieszkancow Dajtek nalezy rozumiec, ale jednoczesnie nie nalezy sie ich
            protestami przejmowac.
            Polacy zawsze przeciw wszystkiemu protestuja, gdyby sluchac takich protestow,
            nie byloby zadnych drog (nikt nie chce miec pod nosem), wysypisk smieci,
            lotnisk, fabryk itpitd.
            Gdyby ktos wymyslil projekt budowy nowego lotniska, to jeszcze rozumiem. Ale
            jesli buduje sie dom w poblizu istniejacego lotniska, trasy przelotowej czy
            czegos podobnego, to nalezy liczyc sie z tym, ze w przyszlosci lotnisko sie
            powiekszy, trasa rozbuduje itd.
            Rozumiem mieszkancow, ze nie chca miec halasu pod oknem, ale w interesie miasta
            jako calosci jest to, zeby pojedyncze grupy zainteresowanych nie blokowaly
            inwestycji sluzacych rozwojowi tego miasta.
            Howgh.
            • Gość: Alla Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 10:02
              >Polacy zawsze przeciw wszystkiemu protestuja
              A ty nie jesteś Polakiem? Czemu stosujesz bełkotliwą retorykę lat 70-tych,
              która spłyca problem?
              A co do lotniska w Gdańsku.
              Popatrz na plan Trójmiasta i plany zabudowy - są miasta, które coś takiego
              mają ;))). Lotnisko jest w znacznej odległości od osiedli ;)))

• Gość: olsztyniak Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 10:26
                Przecież Dajtki to prywatna ziemia jakiegoś ludzika, a nie własność urzędu
                miasta, Małkowskiego, czy ludzi tam zamieszkałych...a PRL-owskie "wytwory"
                zawsze będą negować wszystko..niedługo powstanie petycja przeciw powstaniu
                wiaduktu na Grunwaldzkiej bo przecież przez teraz pociąg może przejeżdzac
                szybciej i tym samym GŁOŚNIEJ - dziwi mnie tylko, że osiedle Dajtki nie
                zażyczył jeszcze sobie ekranów dźwiękochłonnych....i tak do usranej śmierci
    • ok19 Re: Osiedle przeciw lataniu 15.09.05, 10:38
      Lotnisko tej wielkosci i tak polożone nie ma przyszlosci, i nie warto topic w
      nim pieniedzy.Jeśli już myslec perspektywicznie o rozwoju transportu i
      turystyki, to jak ktoś slusznie wspomnial, trzeba by reanimowac lotnisko w
      Gryżlinach: znacznie wieksze, łatwo je powiekszyc i zaadaptowac do przyszłych
      (częstszych?) lotow.Jeśli bedzie potrzeba wylądują tam maszyny tej wielkosci,
      ktore na Dajtkach nie beda mialy szans.Z malucha nie zrobimy auta do przewozu
      dużych ładunkow,z ciężarówki owszem. Kwestia budowy nowego pasa, jesli wymusza
      ona wycinkę lasu miejskiego to już zupelna paranoja, taki las stanowiacy
      otulinę jeziora Krzywego to skarb a jego wycinka to bardziej niż
      barbarzystwo.Chyba, że komuś jest obojetne, czy w Olsztynie zostaną enklawy
      przyrody typu las i jeziora, czy też jeziora bedą wewnatrzosiedlowymi
      zbiornikami otoczonymi przez las, ale betonowych blokow. Kiedyś ogladalem film
      zatytulowany "Mały, wielki czlowiek".W Olsztynie ta wielkosc gdzieś ginie i tu
      bardziej by pasował termin " Mały, miałki czlowiek"
      • Gość: jmi Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 19:18
        Tu są Gryźliny - niestety w gminie Stawiguda, więc pewnie dlatego władze
        Olsztyna nie są nimi zainteresowane, a szkoda
        www.powiat-olsztynski.pl/lotnisko.htm
    • Gość: b28 Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.crowley.pl 15.09.05, 11:36
      Najlepiej to na Jarotach wybudowac lotnisko. Jest nawet miejsce - ul.
      Wilczynskiego. Slamsy sie nie licza, ale za to przyglupia biedota bedzie miala
      niebywala atrakcje, bedzie mozna zbierac puszki po obcokrajowcach, dzieci beda
      z otwartymi mordkami ogladac latajace stalowe maszyny...

• Gość: ja Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 15.09.05, 11:55
      buduje sie dom przy lotnisku, a potem narzeka na halas. buduje sie dom przy
      oczyszczalni sciekow a potem narzeka na odor. gdzie tu sens i logika?
      • Gość: xyz Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.olsztyn.mm.pl 15.09.05, 12:06
        Gość portalu: ja napisał(a):

> buduje sie dom przy lotnisku, a potem narzeka na halas. buduje sie dom przy
        > oczyszczalni sciekow a potem narzeka na odor. gdzie tu sens i logika?

Dokladnie...
        "Już teraz narzekają na hałas samolotów."

To jest najlepsze...jak moga juz teraz narzekac na halas??? przeciez mieszkaja
        kolo lotniska, ktore istnieje od blisko 100 lat!!! Decydujac sie na mieszkanie
        w tamtych okolocach wiedzieli o tym. Chyba nigdy nie zapowiadlo sie na
        zamknecie areoklubu? Z reszta byloby glupota zamykanie instytucji, ktora dobrze
        prosperuje i jest jakas atrakcja w miescie...
        • Gość: osik Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.car.michelin.com / 141.194.7.* 15.09.05, 17:52
          Nie wiem czy prosperuje aeroklub, ci przy korycie na pewno. Ale jest to w duzej
          mierze dzięki dotacjom budżetowm.
    • Gość: swiatowy Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.09.05, 19:21
      Nie ma co sie przejmowac Dajtkami liczy sie dobro calego miasta Olsztyn mosi
      miec lotnisko i basta tylko czy naprawde oplaca sie pakowac pieniadze w ta
      prowizorke a nie lepiej pomyslec o prawdziwym lotnisku gdzies za miastem
      Panie prezydencie Olsztyna liczy sie dobro miasta awanturnikom mowimy nie!
      wprowadzic zakaz dla mieszkancow Dajtek robienia zakupow w hipermarketach na
      Nagorkach przez ten ciagly ruch samochodowy ceny mieszkan sa niskie
      • Gość: mark Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 20:00
        Pomyliłeś forum światowy, głupawa prowokacja
        • Gość: swiatowy Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.09.05, 21:23
          Zadnego forum nie pomylilem liczy sie dobro calego miasta a nie prywata
          dajtkowiczow
    • Gość: Maciek Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.85.1311C-CUD12K-02.ish.de 15.09.05, 20:16
      Lotnisko musi byc, bo:
      1. (po primo) bede mogl sobie z kolonii (obecnie tu studiuje) przyleciec
      samolotem do gdanska lub warszawy (germanwings, ryanair, wizzair) a stamtad juz
      malym samolocikiem na dajtki i z walizeczka na koleczkach 5 min na piechotke
      pod sam domek dospacerowac...
      2. (po sekundo) moja sliczna dziewczyna wloszka prosto z mediolanu bedzie sobie
      mogla przyleciec do warszawy lub gdanska (linie lotnicze jak wyzej +
      centralwings i alitalia) a stamtad prosto na dajtki...
      3. (po tertio) beda mogli do mnie do olsztyna przylatywac koledzy i kolezanki z
      calej europy:)
      4. (po quatro) jaki to znowu halas taki maly samolocik?? wiecej tumultu robia
      te wasze tuningi bez tlumikow (samochody genialnie i wlasnorecznie przerobione
      czesto bez pojecia)...
      5. (po cinque) wreszcie moze ktos przyleci z zagranicy w nasze piekne regiony i
      nie bedzie musial po drodze (e7 itp) piec razy zginac...
      6. (po sei) przeciwko sa chyba tylko te konserwy co dalej niz za dajtki nie
      wyjechaly...200 podpisow na pare tysiecy mieszkancow?? co to jest he he...
      Pozdrawiam serdecznie, zycze owocnej dyskusji!!
      • Gość: kadi Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 20:42
        Z Dajtek nigdy nie będzie Okęcia.
        A ZAMIAST TRAWY MA BYĆ KAWAŁEK BETONU.
        I ROBI SIE TO DLA BEZPIECZEŃSTWA, A NIE DLA STARTÓW I LADOWAŃ CO 5 MIN.
      • Gość: andy Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 21:14
        Co studiujesz w Niemczech? Zbiór szparagów czy zmieniasz pampersy staruszkom?
        Uważaj, bo jak cię dorwą że trzaskasz w klawiature,zamiast harować, to stracisz
        robote
        • Gość: Maciek Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.85.1311C-CUD12K-02.ish.de 15.09.05, 21:48
          he he, dobre:) nie martw sie, nie pisze z pracy, bo od kiedy na polu szparagow
          jest lacze internetowe?? chociaz w sumie jest bezprzewodowe w calym miescie,
          wiec i przy szparagach moglbym ci cos odpowiedziec...no ale uwazaj hardy
          kolesiu, zebys kiedys u mnie w ogrodku nie harowal, bo jak widze szacunku do
          pracy nie masz zbyt wielkiego:) a praca odroznia cie od malpy, chociaz ciebie
          chyba nie...pozdrawiam!! no i zdecydowanie, juz bez zartow, jestem za
          lotniskiem:)
          • Gość: andy Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 06:41
            W odróżnieniu od Ciebie szacunek do pracy mam, bo ucze się i pracuje. Ale
            widać , studiujesz na jakiejś nędznej niemieckiej uczelni(jeżeli studiujesz),
            bo tak głupawych postów to dawno na tym forum nie było. Nie chcę Cie obrażać,
            ale zastanów Czy tu pisać, bo to poziom nie dla Ciebie. Siedź, jak Cie trzymają
            Niemce i nie wtrącaj się do rzeczy których nie rozumiesz. Pozdro
            • Gość: Maciek Re: Osiedle przeciw lataniu IP: *.85.1311C-CUD12K-02.ish.de 18.09.05, 15:14
              Poziom nie dla mnie?? To z pewnoscia i nie dla Ciebie...Pracowanie nie oznacza
              szacunku do pracy, wiec najpierw zastanow sie 3 razy podajac jakis osmieszajacy
              cie argument. Zmienianie pampersow staruszkom i zbieranie szparagow nie hanbia,
              sa tak samo potrzebne innym ludziom jak moja czy twoja praca. Studiuje na
              Universitat zu Koeln, pracuje rowniez, dodatkowo pisze doktorat:) Wiec nie wiem
              po co te twoje obrazliwe posty...W odpowiedzi na moj post nie napisales ani
              slowa o lotnisku, a taki jest chyba temat dyskusji! A skoro nie rozumiesz
              tematu to po prostu go omin. Powodzenia w zyciu, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka