Dodaj do ulubionych

Więcej pracy dla olsztyniaków

06.12.05, 11:50
Nie wiem, jak może bezrobocie spaść poniżej 10%, jeśli w żadnej grupie (ze
wględu na wykształcenie) nie jest niższe niż 10%.
Obserwuj wątek
    • Gość: Klaus Naprawdę dziwnie!? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.12.05, 12:21
      Masz rację... ale to polski urząd... wszystko możliwe ;)
    • Gość: sari Re: Więcej pracy dla olsztyniaków IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.05, 12:27
      Procenty dla poszczególnych wykształceń są brane już z ogólnej liczby
      bezrobotnych!!!!! Podobno 70 % Polakow nie rozumie tego co czyta-fakt :((
      • bodzio.pl Re: Więcej pracy dla olsztyniaków 06.12.05, 12:57
        Trafiłeś(łaś) na wyjątkowego ciemniaka. O jakiej licznbie ogólnej myślisz?
        • Gość: sari Re: Więcej pracy dla olsztyniaków IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.05, 12:59
          Powiedzmy,że bezrobotnych w Olsztynie jest 12%, w tym z wyższym wykształceniem
          11%, ze średnim 20% itd. Teraz jasne?
          • bodzio.pl Re: Więcej pracy dla olsztyniaków 06.12.05, 13:08
            Biorąc pod uwagę rozkład wykształcenia w grupie bezrobotnych (nie może on być
            specjalnie wyjątkowy dla Olsztyna), bezrobocie w mieście wynosi jakieś 21-22%.
            • Gość: sari Re: Więcej pracy dla olsztyniaków IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.05, 13:11
              Przecież suma procentów os.wg wykształcenia wynosi 100%.Jak mam to prosciej
              wytłumaczyć?
          • Gość: Helmi Jeszcz prościej IP: 83.9.45.* 06.12.05, 13:09
            7 940 osób = 100% bezrobotnych i z tego te procenty wg wykształcenia
            • Gość: bodzio.pl Re: Jeszcz prościej IP: *.aster.pl 06.12.05, 13:23
              Dzięki, Sari. Dzięki, Helmi. Macie rację. Inaczej zrozumiałem statystykę: że w
              grupie osób z wyższym wykształceniem w Olsztynie jest 15,6% bezrobotnych, w
              grupie z policealnym i średnim zawodowym - 24,2%, etc. Z Olsztyna wyjechałem
              dawno, a może jeszcze dawniej. Śledzę prasę i żyję w przeświadczeniu, że
              bezrobocie w mieście i regionie znacznie przekracza średnią krajową, więc musi
              być ponad 20-procentowe. Skomentujcie, proszę.
              • Gość: Helmi Re: Jeszcz prościej IP: 83.9.45.* 06.12.05, 14:16
                Wg mnie w samym Olsztynie zawsze się trzymało przyzwoicie. W regionie owszem
                wysoko ale cóż, dużo popegieerowskich miejscowosci i prawie żadnego przemysłu.
                Ja tam w samym Olsztynie to raczej nie miałem żadnych problemu ze zmianą
                pracy :-). W regionie to chyba około 29,8 %.
                • bodzio.pl Re: Jeszcz prościej 06.12.05, 14:57
                  Wiesz, w sumie to mnie dziwi/niepokoi, że mało osób reaguje na taką notatkę i
                  zechce coś nt. powiedzieć. Mnie to rusza.
                  • Gość: Helmi Re: Jeszcz prościej IP: 83.9.45.* 06.12.05, 15:15
                    Małe bezrobocie oznacza coraz trudniejszy dostęp do nowej krwi. A już od
                    jakiegoś czasu coraz więcej przedsiębiorców ma spore problemy z uzyskaniem
                    odpowiedniego pracownika, nawet bez doświadczenia. Miejmy nadzieje, że przełoży
                    się to również w "docenianiu" obecnych pracowników. Niektórzy już pomału
                    zaczynają rozumieć, że nie opłaca się często zmnieniać i wprowadzać nowych
                    tańszych pracowników, tylko należy inwestować w posiadany kapitał ludzki.

"taki kraj i takie obyczaje"
    • Gość: NIe-prawnik Re: Prawnik ma się przekwalifikować? IP: 83.9.240.* 06.12.05, 17:56
      Prawnik ma sie przekwalifikować ? Na pracownika sektora usług ( np.: sprzedawcę
      pietruszki i innej włoszczyzny ) ? To jakiś nonsens - zwłaszcza , że od kilku
      lat media ( w tym GW ) larum wznoszą , że prawników za mało , a ceny usług
      prawniczych wysokie
      • Gość: ol Re: Prawnik ma się przekwalifikować? IP: 62.148.34.* 06.12.05, 23:59
        Wg mnie to nie czytajacy zle czytaja ale autor namieszal. Pisze o stopie
        bezrobocia a na koniec podaje udzialy poszczegolnych grup wsrod bezrobotnych.
        Lipa pachnie u tego Pana
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka