bodzio.pl 06.12.05, 11:50 Nie wiem, jak może bezrobocie spaść poniżej 10%, jeśli w żadnej grupie (ze wględu na wykształcenie) nie jest niższe niż 10%. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Klaus Naprawdę dziwnie!? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.12.05, 12:21 Masz rację... ale to polski urząd... wszystko możliwe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sari Re: Więcej pracy dla olsztyniaków IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.05, 12:27 Procenty dla poszczególnych wykształceń są brane już z ogólnej liczby bezrobotnych!!!!! Podobno 70 % Polakow nie rozumie tego co czyta-fakt :(( Odpowiedz Link Zgłoś
bodzio.pl Re: Więcej pracy dla olsztyniaków 06.12.05, 12:57 Trafiłeś(łaś) na wyjątkowego ciemniaka. O jakiej licznbie ogólnej myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sari Re: Więcej pracy dla olsztyniaków IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.05, 12:59 Powiedzmy,że bezrobotnych w Olsztynie jest 12%, w tym z wyższym wykształceniem 11%, ze średnim 20% itd. Teraz jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
bodzio.pl Re: Więcej pracy dla olsztyniaków 06.12.05, 13:08 Biorąc pod uwagę rozkład wykształcenia w grupie bezrobotnych (nie może on być specjalnie wyjątkowy dla Olsztyna), bezrobocie w mieście wynosi jakieś 21-22%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sari Re: Więcej pracy dla olsztyniaków IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.05, 13:11 Przecież suma procentów os.wg wykształcenia wynosi 100%.Jak mam to prosciej wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmi Jeszcz prościej IP: 83.9.45.* 06.12.05, 13:09 7 940 osób = 100% bezrobotnych i z tego te procenty wg wykształcenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio.pl Re: Jeszcz prościej IP: *.aster.pl 06.12.05, 13:23 Dzięki, Sari. Dzięki, Helmi. Macie rację. Inaczej zrozumiałem statystykę: że w grupie osób z wyższym wykształceniem w Olsztynie jest 15,6% bezrobotnych, w grupie z policealnym i średnim zawodowym - 24,2%, etc. Z Olsztyna wyjechałem dawno, a może jeszcze dawniej. Śledzę prasę i żyję w przeświadczeniu, że bezrobocie w mieście i regionie znacznie przekracza średnią krajową, więc musi być ponad 20-procentowe. Skomentujcie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmi Re: Jeszcz prościej IP: 83.9.45.* 06.12.05, 14:16 Wg mnie w samym Olsztynie zawsze się trzymało przyzwoicie. W regionie owszem wysoko ale cóż, dużo popegieerowskich miejscowosci i prawie żadnego przemysłu. Ja tam w samym Olsztynie to raczej nie miałem żadnych problemu ze zmianą pracy :-). W regionie to chyba około 29,8 %. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzio.pl Re: Jeszcz prościej 06.12.05, 14:57 Wiesz, w sumie to mnie dziwi/niepokoi, że mało osób reaguje na taką notatkę i zechce coś nt. powiedzieć. Mnie to rusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmi Re: Jeszcz prościej IP: 83.9.45.* 06.12.05, 15:15 Małe bezrobocie oznacza coraz trudniejszy dostęp do nowej krwi. A już od jakiegoś czasu coraz więcej przedsiębiorców ma spore problemy z uzyskaniem odpowiedniego pracownika, nawet bez doświadczenia. Miejmy nadzieje, że przełoży się to również w "docenianiu" obecnych pracowników. Niektórzy już pomału zaczynają rozumieć, że nie opłaca się często zmnieniać i wprowadzać nowych tańszych pracowników, tylko należy inwestować w posiadany kapitał ludzki. "taki kraj i takie obyczaje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIe-prawnik Re: Prawnik ma się przekwalifikować? IP: 83.9.240.* 06.12.05, 17:56 Prawnik ma sie przekwalifikować ? Na pracownika sektora usług ( np.: sprzedawcę pietruszki i innej włoszczyzny ) ? To jakiś nonsens - zwłaszcza , że od kilku lat media ( w tym GW ) larum wznoszą , że prawników za mało , a ceny usług prawniczych wysokie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol Re: Prawnik ma się przekwalifikować? IP: 62.148.34.* 06.12.05, 23:59 Wg mnie to nie czytajacy zle czytaja ale autor namieszal. Pisze o stopie bezrobocia a na koniec podaje udzialy poszczegolnych grup wsrod bezrobotnych. Lipa pachnie u tego Pana Odpowiedz Link Zgłoś