Dodaj do ulubionych

OSM"Pojezierze"

14.01.06, 11:33
ile placisz i za kogo;-)
oto wyliczenia takie same jak za Procyka

Oplata eksploatacyjna 50.12
Zaliczka za CO 108.88
oplata za podgrzanie wody 88.55
oplata za gaz(osoba) 10.40
wywoz nieczystosci(osoba) 7.80
fundusz remontowy 53.70
energia ogolnego uzytki 11.50
oplata za domofon 2.10
zimna woda do podgrzania 36.89
oplata stala (?)co to jest 3.0
dzialalnosc spol.-wych. 1.85

cudowne jest to wielokrotne podgrzanie wody
CO 108.88
podgrzanie wody 88.55
podgrzanie zimnej wody 36.89
ile wynosi podgrzanie cieplutkich stoleczkow?

Obserwuj wątek
    • Gość: lev Re: OSM"Jaroty" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 12:38
      A u Przedwojskiego>
      >Opłata eksploatacyjna 1.51zł x m2{np.za 60,2o m2}=90.90
      >CO- zaliczka......... 1.95zł x m2.................=117,39
      >opł.za podgrz.wody....14,96 zł x 1,42m3/os. x 5 osób....=106,22
      >opł.za gaz{os.}.......4,16zł...........x 5 os. ....=20,80
      >wywóz śmieci..........2,50zł/os.......x 5 os......=12,50
      >fundusz remontowy.....1,97żł x 60,20 m2.................=118,59
      >energia ogl.urzytku...0,70zł za miesiąc{piwnica}
      >opłata za domofon?....brak
      >zimna woda i ścieki...4,84zł x 3,29 m3/os. x5 os.=79.62
      >opłata stała..........brak
      >dział.społeczna.......brak
      >____________________________________
      razem:546,75 zł
      >A ciepły taborecik Prezja ....23 dni w m-cu{sob.-niedz.-wolne}x1 m-c = 20 tyś.
      >I w taki oto sposób Romek wyprockował Zenka.

• Gość: go.go Re: OSM"Jaroty" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 12:49
        To czekamy teraz na Szramkę.
        A może ON "wyprocykuje" Romka!
        • jana2706 Re: OSM"Pojezierze" 14.01.06, 14:58
          zapomnialam dodac,ze czynsz jest dla 2 osob,a metraz 35.80,taka klitka bez
          balkonu
          • Gość: lokator Re: OSM"Pojezierze" IP: *.olsztyn.mm.pl 14.01.06, 16:51
            A jakie sa koszta Olsztynskiej Spoldzielni Mieszkaniowej.
            Moze ktos poda wyliczenie.Czekam.
            • Gość: RADOST Re: OSM"Pojezierze" IP: *.olsztyn.mm.pl 17.01.06, 20:36
              W Pojezierzu czynsz "Procykowy" - bez podwyżek, a w Olsztńskiej Spółdzielni
              Mieszkaniowej - zapowiedzi w grudniowej Gazecie Olsztyńskiej - podwyzka 2
              grosze na metrze. Rzeczywistość to 23 grosze na metrze, decyzja o podwyżce Rady
              Nadzorczej z 28-12-2005 r. wydruk zawiadomienia z dnia 03-01-2006 r.
              dostarczony lokatorom kilka dni później. Zgodnie z ustawą z dnia 15.12.2000 r.
              o spółdzielniach mieszkaniowych ( z późniejszymi zmianami itp...) "O zmianie
              wysokości opłat spółdzielnia jest obowiązana zawiadomić (...), co najmniej 14
              dni przed upływem terminu do wnoszenia opłat, ale nie później niż ostatniego
              dnia miesiąca poprzedzającego ten termin. Zmiana wysokości opłat wymaga
              uzasadnienia na piśmie." Termin zapłaty za styczeń 2006 r. - do 20-01-2006 r. -
              zawiadomienie o podwyżce ewidentnie po terminie, a więc podwyzka za styczeń
              jest nielegalna.
              • muraszka1 Re: OSM"Pojezierze" 18.01.06, 09:14
                widze,ze warto porownac stawki,mieszkam w "Pojezierzu"

oplata ekspoatacyjna m2 1,40
                zaliczka za CO 108,88
                oplata za podgrzanie wody m3 12,65
                oplata za gaz (osoba) 5,20
                zimna woda m3 5,27
                wywoz nieczystosci(osoba) 3,90
                fundusz remontowy m2 1,50
                energia ogolnego uzytku 11,50
                oplata za domofon 2,10
                zimna woda do podgrzania m3 5,27
                oplata stala 3,00
                dzialalnosc spol.-wych. 1,85

od roku ubieglego stawki nie ulegly zmianie
                • muraszka1 Re: OSM"Pojezierze" 18.01.06, 19:20
                  bardzo ciekawe jest w czynszu "Pojezierza",to,ze sasiad obok za scieki placi
                  1/3 pobranej wody ale ci obok placa juz 100%,pobrales wode, tyle samo
                  *odlales*,cud jakis czy cos,czy organizm nie kazdego czlowieka potrzebuje wody
                  do zycia ;-)
              • polskieosiedla Re: OSM"Pojezierze" 20.01.06, 21:02
                Spółdzielcy muszą kontrolować finanse swojej spółdzielni.
                Dobrze, że się tym interesujecie. Jeszcze lepiej, gdy
                organizujecie się w różne stowarzyszenia broniące praw
                spółdzielców.

Zapraszamy do współpracy z nami.

www.polskieosiedla.az.pl/component/option,com_frontpage/Itemid,1/
                • Gość: Spółdzielca Re: OSM"Pojezierze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 21:17
                  Inna spółdzielnia, inne miasto.
                  Policzyle to, co płaci jana 2706 i uważam, że to horror - u mnie eksploatacja
                  1.16, Pojezierze - 1,40, centralne ogrzewanie u mnie 2,15 zł/m.kw, Poj.- 3,04.

Do innych danych nie mogę się ustosunkować, bo nie wiem, ile jana zuzżwa zimnej
                  i ciepłej wody.

Ale już z tych dwóch wyliczeń widać, że jest kłamstwem, że w raju Procyka były
                  i są takie niskie opłaty. Ja placę za 53 m. kw i jedną osobę 345 zł miesięcznie
                  i uważam, że i tak zbyt dużo, bo wiem, jakie kręci się lody w mojej
                  spółdzielni. Niestety, prokuratura w moim mieście to nie elbląska i dlatego jak
                  na razie moi prezesi śmieją się w kułak z okradanych spółdzielców.
                  • Gość: kik Re: OSM"Pojezierze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 21:55
                    Spółdzielco, nie bredź, jak nie wiesz, co mówisz. W Pojezierzu stawka srednia
                    za ciepło wynosi 1,7zł/m kw. Lody to może Ty kręcisz, a już napeqwno
                    przekreciło Ci się w głowie.
                    • Gość: Spółdzielca Do kik'a z OSM"Pojezierze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:18
                      Mnie uczono w szkole, że jak 108,88zł podzielę przez 35,80m. kw.(takie dane
                      podano) to "liczę" a nie "bredzę". Nic na to nie poradzę, że wychodzi mi z tego
                      liczenia 3,04 zł/m.kw. Oczywiście, jest to zaliczka, z ktorej może byc później
                      zwrot, ale u mnie oplata za co, tez zaliczka, wynosi 2,15 zł/m.kw i też jeszt
                      zbyt duża.
                      Co do eksploatacji -znowu trudno tu bredzic, bo jest to zwykłe porównanie dwóch
                      cyfr.
                      A lektura tego wątku pozwala wysnuć inne ciekawe wnioski - jak to się dzieje,
                      że w tym samym miescie metr sześcienny wody kosztuje różnie - w Jarotach 4,84 a
                      w Pojezierzu 5,27 zł? Może ta różnica to dopłata za możliwość obcowania z
                      Procykiem?
                      Innych pozycji nie analizowalem, bo brak danych.
                      Jak pisałem, za mieszkanie 53 m.kw i jedną osobę płacę 346 zł a ktoś w
                      Pojezierzu za mieszkanie 36 m.kw i dwie osoby płaci 412 zł - czy to też
                      bredzenie?
                      Kik, zapisz się na wieczorowe kursy arytmetyki i myślenia.
                      .
                      • Gość: kik Re: Do kik'a z OSM"Pojezierze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:24
                        Myślenie nie boli, mój sznowny oponencie, jesli mieszkasz sam, to jest
                        oczywiste, że za wszystko masz naliczone na 1 osobę, a jeśli mieszkają dwie
                        osoby, to wszystko jest liczone podwójnie. proste jak drut, dwie osoby zużywają
                        wszystkiego więcej niż jedna, więc z logiki wynika, że zaliczka też jest
                        automatycznie podwójna, a tym samym większa. Nie poniżaj innyych zanim nie
                        przemyślisz co piszesz. Życzę więcej rozumu a mniej pieniactwa. Pozdrawiam.
                        • jana2706 OSM"Pojezierze" 22.01.06, 12:58
                          CO jest liczone bez wgledu na to ile osob mieszka w danym lokalu(108,88zl),
                          w latach ubieglych(kontrowersyjne podzielniki)w ciagu 7 dni nakazano doplacic
                          do CO kwoty od 800,-zl do kilku tysiecy zlotych,za ubiegly sezon(?)
                          (lato bylo cieple i tez podzielniki odparowuja)mam oszczednosc (ha,ha)
                          10,zl,ale I pietro, wiecznie niedomykajace sie drzwi zmuszaja do otwarcia
                          kaloryferow,kto mieszka wyzej i w srodeczku dostaje fajne zwroty,bo sasiad go
                          ogrzewa,skladniki czynszu zalezne od tego ile osob zamieszkuje,to gaz,wywoz
                          nieczystoci i woda,czynsz ogolem 411,68 zl,dla dwoch osob,za 35.80 mb to jest
                          jednak rozboj,gotuje w domu myjemy sie codziennie,na czym tu mozna jeszcze
                          oszczedzac? ale sa mieszkania wynajmowane, w spoldzielni wykazuje sie,ze
                          mieszka 1 osoba a ile faktycznie? nie dosc,ze wszyscy uczciwi doplacaja do
                          czyjegos *biznesu*,to musimy znosic nocne halasy butnych podnajemcow,mam
                          wlasnie za soba trzy doby bez snu
                          • Gość: kik Re: OSM"Pojezierze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 14:07
                            To oczywiste, że za CO płacisz bez względu na to ile osób mieszka w lokalu, nie
                            pisałam tego, bo myślałam,że to rozumiesz, Chodziło mi o zużycie wody ciepłej i
                            zimnej, odprowadzenie ścieków itp. itd.. Za ciepło też płacisz tyle, ile
                            zużyjesz.W latach ubiegłych jeśli musiałaś dopłacić do ciepła, to własnie nie
                            za kontrowersyjne podzielniki, tylko za ich brak(!!!) i rzeczywiste zużycie
                            przez Ciebie ciepła. Te jak piszesz "kontrowersyjne podzielniki" spowodowały
                            właśnie prawidłowe rozliczenie za ciepło i w około 90 % przypadków zwrot
                            nadpłat za ciepło. Ja też mieszkam w SM Pojezierze, żywo interesuję się
                            wszystkim co się w niej dzieje i podczas nagonki na Procyka sama wyrobiłam
                            sobie na ten temat zdanie i wiem, że to nie tak, jak to przedstawiają. Ja nie
                            myślę tak jak mi każą, tylko sama wyciągam wnioski, co Tobie też polecam.
                            Jeśli chodzi o kulture ludzi, którzy nie zamykają drzwi i Ty mieszkając na
                            I piętrze musiasz płacić więcej, to zgadzam się z Tobą, ale sama chyba
                            przyznasz, że to nie jest wina Procyka. Fakt, też zgadzam się z Tobą, że
                            nieuczciwi sąsiedzi, którzy wynajmują mieszkania kilku osobom meldując 1 osobę
                            okradają innych, bo Ci inni muszą za nich płacić, ale to chyba też nie jest
                            wina Procyka, prawda? Pozdrawiam.
                            • jana2706 Re: OSM"Pojezierze" 22.01.06, 14:14
                              kik,poprzednie podzielniki byly nieuczciwe,teraz mamy inne,
                              chyba tez o tym wiesz,dzieki za pozdrowienia,faktem jest,
                              ze placimy zbyt duzo w stosunku do dochodow,
                              a pan Procyk,to zupelnie inna bajka
                              • Gość: Spółdzielca I znowu do kik!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 14:41
                                Chyba zbyt długie przebywanie i uwielbiane poprzedniego a obecnie
                                zapuszkowanego prezesa wywarło bardzo szkodliwy, wręcz katastrofalny wpływ na
                                rozum kik.

Jakoś nie podejmuje takmatu zawyżonych opłat eksploatacyjnych i zaliczek za CO
                                ale usiłuje mi wmówić, że nie place dlatego mnie za dużo większe mieszkanie, że
                                jestem sam. Otóż szanowna wielbicielko procyka, onformuje Cie, że gdyby opłaty
                                w Pojezierzu za eksploatację i CO były takie same jak u mnie, to jana, pomimo
                                dwóch osób, zapłaciłaby za swoje mieszkanie o prawie 43 złote mniej!

Z kolei kto ma odpowiadać za to, że współczynniki położenia dla mieszkania jany
                                nie uwzględniają usytuownia jej mieszkania tuż przy klatce i na I-szym piętrze?
                                Może nie procyk i jego ferajna? Jeśli nie, no to kto? Może z siebie wystękasz!
                                Pogrzeb trochę w necie i doucz się, że prze pomocy podzielników nie daje się
                                uczciwie rozliczyć faktycznie zużytego ciepła w lokalu. Jak coś ci wreszcie
                                zaświta w głowie, to możemy podyskutować o geniuszu Twego idola.
                                • theedge Re: I znowu do kik!!!!!!!! 22.01.06, 19:51
                                  Jak sama nazwa wskazuje podzielniki nie sluza do obliczenia ile kto zuzyl ciepla
                                  ale do przyblizonego PODZIALU kosztow na poszczegolne lokale. Wystarczy ze paru
                                  lokatorow w bloku zdemontuje grzejniki i wyniesie je do piwnicy a cale
                                  rozliczenie mozna potluc o kant d. Poza tym znany jest powszechnie numer z
                                  podzielnikami w kuchniach gdzie z reguly grzejniki sa male i rzadko kiedy
                                  wlaczone a wskazania podzielnikow sa najwieksze bo tam sie przeciez codziennie
                                  gotuje. Zwrocice tez uwage na koszty rozliczenia podzielnikow ktora sa
                                  niesamowicie zawyzone. "Uczcifi" (hehehe) prezesi Spoldzielni zamiast zlecac, w
                                  gruncie rzeczy zalosnie proste, przeliczenia swoim pracownikom wynajmuja za
                                  ciezki szmal niby to specjalistyczne firmy. Mozemy sie tylko domyslac dlaczego
                                  to robia...
                                  • Gość: Spółdzielca Re: I znowu do kik!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 21:19
                                    Widzę, że nie wszyscy spóldzielcy to osobnicy pokroju kik i sporo wiedzą o
                                    krętactwach zarządów z podzielnikami.

Ale nie rozumiem, dlaczego tak długo to cwaniactwo tolerują? Czy rzeczywiście
                                    nie możemy, spółdzielcy, skrzyknąć się i pogonicć wydrwigroszy żyjących naszym
                                    kosztem? Czego stale się boimy?
                                    • Gość: Helmi Re: I znowu do kik!!!!!!!! IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 22.01.06, 22:43
                                      Ale wy teraz spłacacie kredyt zaciągnięty na budowę nowej sieci. Pozatym za
                                      pare lat dojdą wam koszty napraw i utrzymania sieci poniewaz będzie ona już
                                      stara i zaczną się awarie a to kosztuje. Roznice w opłatach wg mnie mogą
                                      wynikac ze starat na poszczególnych budynkach i odległości w przesyle ciepła,
                                      tj. nim dalej tym straty na przesyle większe.
                                      • Gość: kik Re: Odpowiadam oszołomom!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 23:16
                                        Kochani oponenci, bez zajadłości, tylko fakty. Podzielnik to nie licznik. Te
                                        poprezdnie tzw. wyparkowe, rzeczywiście w kuchni wskazywały większe zuzycie
                                        ciepła, ale już są stosowane podzielniki elekteroniczne, które nie reagują, a
                                        tym samaym nie zawyżają ilości zuzytego ciepłą. Właśnie m.inn. takie
                                        podzielniki wybrał zarząd pod kierownictwem procyka.
                                        Przy tak nowoczesnej sieci, jaką ma teraz pojezierze, koszty napraw
                                        rzeczywiście dotkną mieszkańców, ale za kilkadziesiąt lat!!! Po raz nie wiem
                                        który piszę i mam nadzieję, że to w końcu dotrze do (niektórych) zatkanych
                                        mózgów, że spółdzielnia nie obciąża kosztami kredytu swoich mieszkańców, a po
                                        prostu to, co przed wybudowaniem sieci płaciła MPC-wi za przesył, teraz w
                                        formie kredytu spłaca do banku. Tak więc jeśli jeszcze do was coś dociera, to
                                        zamiast płacić MPCowi to samo płacicie do banku, ale za to jedna z
                                        najnowocześniejszych sieci ciepłowniczych w Polsce stanie się właśnością
                                        mieszkańców Pojezierza. Dotarło w końcu? Czy dalej będziecie pleść androny?
                                        I o to chodzi, że im krótsza sieć, tym straty mniejsze, jedyne mądre Twoje
                                        zdanie, bo o to chodzilo procykowi, ze stara mPC-owska sieć miała 38 km, a ta
                                        procykowa ma 13 km, więc logiczne, ze straty są mniejsze, a przecież o to
                                        chodzi. Ponadto straty w starej i długiej sieci MPC-u wynoszą ponad 20%, a w
                                        procykowej do 5%. Zrozumieliście, czyu jeszcze będziecie mnie męczyć? a Moze w
                                        końcu ktoś posypie głowę popipłem i przyzna, że się mylił?
                                        • Gość: Spółdzielca Mistrzyni motania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 07:57
                                          Teraz kik zmieniła niewygodny temat i przerzuciła się na wychwalanie genialnych
                                          pomysłów swego idola czyli procyka.
                                          Już nie porusza zawyżonych opłat za eksploatację i CO, o czym ponformowała
                                          forumaowiczów niejaka jana. Znowu dobra szkoła socjotechniczna - jak temat
                                          śliski, niewygodny, jak brak już argumentów to rozpoczyna się nowy wątek. Tak
                                          stało się i teraz.
                                          Jeśli więc kik chcesz rzeczowej dyskusji o bolączkach członków Pojezierza, to
                                          dokończmy wreszczie temat tych opłat tj. eksploatacji i zaliczek na CO, zapewne
                                          niewłaściwego rozliczania opłat za CO, nawet przy pomocy tak znakomitych
                                          podzielników elektronicznych wybranych przez zarząd pod kierownictwem
                                          ukochanego Twego procyka.
                                          A sprawa własnego ciepłociagu Pojezierza to zupełnie inne zagadnienie i prawdę
                                          mówiąc, co Pojezierzakom z niego, skoro opłaty za CO mają wyższe niż inni, nie
                                          mający własnych ciepłociągów i ciepłowni.
                                          • theedge Re: Mistrzyni motania! 23.01.06, 10:23
                                            Niestety ale elektroniczne podzielniki to jednak tez podzileniki :-)
                                            Jezeli nie wierzycie jakie numery sa z tymi rozliczeniami zobaczcie szanowni
                                            lokatorzy na swoich drukach rozliczeniowych ile kosztuje odczytanie i
                                            rozliczenie 1 podzielnika i 1 wodomierza. Gwarantuje ze szczeki Wam opadna.
                                            Zastanowcie sie sami ile wymaga wysilku i inteligencji odczytanie urzadzen
                                            pomiarowych i potem wklepanie danych do programu i zrobienie wydruku I wezcie
                                            pod uwage ze robi sie to wszystko hurtem. Nikt mi nie powie ze cena kilku zloty
                                            plus VAT za rozliczenie jednego podzielnika to nie jest zdzierstwo (bardzo
                                            bardzo bardzo lagodnie mowiac) w bialy dzien.
                                            • jana2706 koszty rozliczenia 23.01.06, 10:42
                                              koszty stale c.o. 2,743866 zl/m2
                                              koszty zuzycia 0,580125 zl/xjedn.zuzycia
                                              koszt dostawy enegrii c. 9,969 zl/m2
                                              montaz podzielnikow 61,- zl
                                              koszty rozliczenia 7,503 zl/x ilosc podziel.
                                              faktycznie,kazdorazowe podejscie do podzielnika 7,50 ;-)
                                              • theedge Re: koszty rozliczenia 23.01.06, 10:57
                                                Jeden podzielnik 7.50 zl teraz wypada pomnozyc to przez ilosc podzielnikow w
                                                spoldzielni (zalozmy ze na jedno mieszkanie srednio przypadaja 4 takie
                                                urzadzenia) Widzicie jaki kosmiczny szmal z tego wychodzi. Widzicie jak prezes
                                                Procyk dba o swoich lokatorow. Pustych smiech tylko czlowieka ogarnia.
                                • Gość: lokator Re: I znowu do kik!!!!!!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 23.01.06, 10:43
                                  Bronicie tego swojego procyka,jak jakiegos idola-bez sensu!!!!!!!!!!!
                                  komunistyczne myslenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka