Dodaj do ulubionych

Belweder-OPB kto kupuje?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 14:24
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 14:28
      Witam!
      Chciałam się dowiedzieć, czy ktoś z Państwa wpłacił zaliczkę i dokonał
      rezerwacji mieszkania na planowanym osiedlu Belweder?
      Chciałam się dowiedzieć czy ktoś wie coś więcej w sprawie umów, bo ja czuję się
      zwodzona. Początkowo planowano podpisywać umowy w listopadzi, później mówiono o
      styczniu, a teraz się dowiedziałam, że na przełomie kwietnia i maja. Chodzi mi
      dokładnie o pierwsze trzy budynki. Jeżeli któś także czeka na mieszkanie na tym
      osiedlu to prodszę o opinie. Z góry dziękuję.
    • Gość: leonata Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 28.02.06, 19:34
      Ja zarezerwowałam mieszkanie w bloku numer 2. Dyrektor OPB tłumaczyła, że
      warunki pogodowe, tj. ostra zima, nie pozwoliły na rozpoczęcie budowy. Pokrętne
      to tłumaczenie, bo przecież zima to w Polsce nic nadzwyczajnego. Myślę, że OPB
      nie rozwiązało problemu z budową przy ulicy Gałczyńskiego, na Os. Mlecznym -
      cały czas trwają tam jakieś prace, a z tego, co wiem, to bloki miały być oddane
      pod koniec ubiegłego roku. Może brakuje im rąk do pracy??? Obawiam się, że cena
      metra, którą oferowało OPB we wrześniu, będzie w związku z tym nieaktualna...
      • Gość: Marek Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: 195.205.166.* 01.03.06, 10:44
        Ja także wpłaciłem dla OPB 5% wartości mieszkania w budynku nr.2.Było to pod
        koniec września 2005r.Do dziś panuje cisza co do podpisywania umów z
        klientami.Pani Dyrektor z OPB tłumaczy zwłokę oczekiwaniem na pozwolenie na
        budowę osiedla Belweder. Sprawa "leży" w Urzędzie Miasta w Ratuszu.Obiecuje, że
        roboty ruszą gdy ustaną mrozy. Z tego co wiem osiedle na ul. Gałczyńskiego jest
        już zakończone i właściciele mieszkań prowadzą roboty wykończeniowe w swoich
        mieszkaniach.
        • Gość: Joanna Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 11:07
          Bardzo dziękuję za Wasze listy. Myślałam już, że może to tylko ja czegoś nie
          dopilnowałam, ale widzę,że nie jestem sama.
          Z tego co ja wiem to czekają na nowy plan zagospodarowanie przestrennego, który
          ma być wydany w marcu.
          A co z terminami oddania mieszkań, czy Wam także potwierdzono, że mają być
          oddane tak jak pierwotnie zakładano, czyli III kartał tego roku? Obawiam się,
          że to trochę niemożliwe, zważywszy na poślizg jaki mieli na Gałczyńskiego.
          A poza tym to czasem zawendruję w rejon placu budowy i wiem, że cały czas
          jakieś prace się tam toczą, tylko niestety nie naszych bloków, a jakiś trzech
          budynków dla Spółdzielni Akademickiej.
          Pozdrawiam
          • Gość: leonata Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 01.03.06, 19:16
            Ja również rezerwowałam mieszkanie pod koniec września 2005 r. Mi Pani Dyrektor
            mówiła, że mieszkanie będzie do odbioru w październiku-listopadzie 2006 r.
            Pewnie nie będzie. Zastanawiam się jednak czy cena metra kw. pozostanie bez
            zmian (tj. 2690/mkw). Iławskie Przedsiębiorstwo Budowlane np. już bierze
            3.300/mkw za mieszkanie p[rzy ul. Tobruku!!!! To przecież chore! Co do
            zakończenia prac przy Gałczyńskiego - może niektóre bloki rzeczywiście zostały
            skończone, ale tam cały czas pracują robotnicy OPB - codziennie rano i
            popołudniu przyjeżdża po nich autobus z reklamą naszego przyszłego osiedla.
            Więc może jednak coś jest na rzeczy?
            Pozdrawiam!
            • Gość: leonata Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 01.03.06, 19:21
              I rzeczywiście też słyszałam (nie od p. Dyrektor, a od znajomych), że OPB nie
              ma pozwolenia na budowę. Niestety słyszałam też, że niektórzy wycofują
              zaliczki, z obawy o znaczne przedłużenie terminu oddania mieszkań. Poza tym
              jesteśmy w bardzo niekorzystnej sytuacji. Wpłaciliśmy tylko pieniądze i nic
              więcej.Nie mamy (przynajmniej ja nie mam) żadnej umowy, nawet tzw. umwowy
              zobowiązującej do zawarcia umowy przedwstępnej. Pozostaje nam tylko wierzyć w
              powodzenie OPB w załatwieniu wszelkich formalności na czas!
              PZDR
              • Gość: KTS Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.olsztyn.mm.pl 01.03.06, 22:07
                Ja tez slyszalem o wycofywaniu zaliczek.
                • Gość: Joanna Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 07:19
                  Jeżeli chodzi o cenę mieszkań, to pani dyrektor, a później także pani, z którą
                  rozmawiałam telefonicznie zarzekają się, że cena metra kwadr. ma pozostać
                  niezmieniona, czyli 2690zł. Nawet gdy planowano podwyżkę podatku Vat na
                  budownictwo panie twierdziły, że cena, która została ustalona przy rezerwacji
                  pozostanie na ustalonym poziomie. Ceny mieszkań w Olsztynie rosną w zawrotnym
                  tempie i obawiam się, że gdyby nic nie wyszło z Belwederu przyszłoby nam płacić
                  o wiele więcej za m2.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Marek Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.olsztyn.mm.pl 02.03.06, 19:15
                    Miłe Panie Joanno i Leonato! Proponuję zadzwonić do p. Dyrektor Ewy G.z OPB i
                    dać jej ultimatum: w ciągu np. 5 dni niech pisemnie poinformuje nas o sytuacji
                    z "Belwederem" i oświadczy nam kiedy będą pisane umowy na nasze mieszkania?
                    Jeśli w ciągu tego czasu nic się nie zmieni- powiadomię prasę (G. Olsztyńska +
                    G.Wyborcza w Olsztynie)oraz Prokuraturę, aby zajęła się tym tematem.Jakim
                    prawem żądała ona od nas wpłaty 5% zaliczki za mieszkanie gotówką "do ręki", a
                    nie na konto bankowe, nie mając pozwolenia na budowę? Uważam to za skandal!
                    Sprawa jest poważna i uważam, że trzeba działać zdecydowanie! Pozdrawiam.
                    • Gość: Marek Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: 195.205.166.* 06.03.06, 11:47
                      Dziś dowiedziałem się osobiście w olsztyńskim Ratuszu, że 1.03. br OPB złożyło
                      wniosek o pozwolenie na budowę osiedla "Belweder" w Olsztynie. Okres
                      oczekiwania na decyzję wynosi do 65 dni, ale być może pozwolenie to będzie
                      szybciej.
                      • Gość: Joanna Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 11:54
                        Dziękuje bardzo za informacje. Chyba nie pozostaje nam nic innego jak
                        cierpliwie czekać> Miałam nadzieję, że to wszystko szybciej ruszy, no ale cóż,
                        jesteśmy w Polsce.
                        Pozdrawiam
    • Gość: Ann Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.ols.vectranet.pl 06.03.06, 14:35
      Również zrobiłam rezerwację i wpłaciłam zaliczkę 5%,mieszkanie w bloku nr 5
      ,czyli termin oddania późniejszy : lato 2007 ,byłam w OPB w styczniu
      ,kierowniczka powiedziała ,że właśnie przygotowują się do podpisywania umów z
      nabywcami mieszkań pierwszych 3 bloków.Szczerze mówiąc,po przeczytaniu tego
      wątku jestem lekko przerażona.Byłam nawet ostatnio na miejscu budowy ,także
      zdziwiłam się, że budowa nie postępuje.Podobno OPB buduje bloki dla Spółdzielni
      Akademickiej,tuż obok.Wiecie coś na temat biura OPB w Olsztynie,miało działać od
      lutego???
    • Gość: Ann Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.ols.vectranet.pl 06.03.06, 14:40
      Dlaczego tylko 2690 za m2???Dowiadywalam się pod koniec roku 2005 przedstawiono
      mi kwotę 2890 zł za m2 w pierwszych 3 budynkach, a w 4 kolejnych 2990zł za m2.
      • Gość: Joanna Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 14:53
        Biuro miało powstać jeszcze w zeszłym roku, ale óki co pewnie znajduje się
        nadal w baraku na placu budowy:)
        Co do ceny, to ja się dowiadywałam w czerwcu to chcieli za metr ok. 2450, ale
        wówczas ne mogłam się zdecydować. Z tego co pamiętam to do końca września cena
        metra wynosiła 2690, a teraz to nie mam pojęcia na czym stanęło.
        Wczoraj byłam w okolicach budowy i mam wrażenie( niesety nie pewność), że
        zaczęto wykopy pod nasze pierwsze 3 bloki.
        Pytałam o to stróża, ale on nawet się nie orientował, że tam w przyszlości ma
        biec droga, więc nie był zbyt wiarygodny.
        Pozdrawiam
        • Gość: leonata Re: Belweder-OPB kto kupuje? IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 16.03.06, 18:55
          Witajcie Przyszli Mieszkancy Belwederu!
          Zgodnie z inforamcja uzyskana od OPB, pozwolenie na budowe jest. Czeka w UM na
          uprawomocnienie sie i odbior. Pani Ewa G. tlumaczyla, ze budowa ruszy, jak
          mrozy zelzeja, a umowy beda podpisywane pod koniec miesiaca. Mieszkania beda
          oddane pod koniec roku, a cena 1 m kw. pozostanie bez zmian!
          No to co?
          Do zobaczenia w realu Szanowni Sasiedzi?
          Pozdrawiam. :)
    • Gość: Klient OPB OPB - będą kłopoty! IP: *.olsztyn.mm.pl 29.06.06, 20:44
      Jestem mieszkańcem bloków przy Gałczyńskiego. Jak mogłem przypuszczać wiele
      mieszkań jest kupionych pod wynajem i OPB - jako administrator i zarządca - jest
      nie fair. Wiele mieszkań jest wynajmowanych przez studentów. Wśród nich są dwa
      mieszkania do których notorycznie wzywana jest Policja - z powodu hałasu
      oczywiście. Z tym, że kłopotem nie są cienkie ściany - przez nie nic nie
      słychać, ale ... balkony!!! Wysatarczy, że kilku studentów rozmawia głośno lub w
      czasie imprezy otworzy drzwi na balkon, a mieszkańcy sąsiadujących bloków (a nie
      są one daleko od siebie) mają dwa wyjścia: zamknąć okno i się udusić albo dwonić
      na Policję. Ludzie interweniowali w OPB, ale podobno właściciele mieszkań po
      skontaktowaniu się z nimi wzruszyli tylko ramionami: dla nich liczy się kasa, a
      w mieszkaniu studenci mogą się drzeć ile chcą. A ja przecież nie kupowałem
      mieszkania w akademiku, tylko w bloku (a propos prospektów OPB: cicha, spokojna
      okolica, idealna dla małżeństw z małymi dziećmi). Na tym interwencja "ZARZąDCY"
      sie skończyła - a może by tak zwrócić się do Policji, żeby sporządzili wreszczie
      ten wniosek do Sądu Grodzkiego o ukaranie? Ale nie, lepiej wymieniać żarówki i
      za to brać kasę. Ale się rozpisałem.... Druga sprawa to brak podzielników ciepła
      (czy jakichś tam innych liczników). W moim mieszkaniu 50-metrowym za 1 miesiąc
      ogrzewanie wyszło 150 zł, ale za koleżanki (na poddaszu) za 70-metrowe 300 zł za
      miesiąc (po obrysie ścian ma 90 m2?) Ja nie wiem, czy 150 zł to cena adekwatna,
      ale jak tylko wprowadziłem się do (w styczniu) to zaraz skręciliśmy ogrzewanie
      na 1-kę, zostawiając tylko rozkręcony kaloryfer w łazience i chodziliśmy w
      podkoszulkach - tak było gorąco. I taki rachunek??? A co będzie, jeżeli ja
      postanowię wyjechać na rok za granicę i zostawię wszystkie kaloryfery ledwo co
      odkręcone??? Zapłacę za sąsadów, którzy wychodząc do pracy w zimę nie zamykają
      okien. Przecież to jest cofnięcie się o 20 lat wstecz. Ja nie mam znajomych -
      czy w nowych, czy w starych blakach, gdzie nie byłoby podzielników ciepła - ale
      nie, OPB stwierdziło, że bloki są ocieplone, więc nie trzeba liczników na
      ogrzewanie. To by było na tyle - mieszkania wprawdzie są fajne, ale Gliszczyńska
      mogłaby być troche bardziej normalna, bo ja już mam na nią uczulenie.
      • kliche1976 może wszystko będzie ok... 30.06.06, 10:02
        witam,
        ceny mieszkań w Olsztynie nieprzyzwoicie "idą" w górę, cena 2690 za m2 to
        zakładając,że odbiór pierwszego etapu na osiedlu belweder będzie choćby w marcu
        2007 gwarantuje bardzo dobrą inwestycję, można tam mieszkać, po prostu wynająć
        lub po prostu sprzedać, faktycznie, problemy z czynszem i dopłatami za
        ogrzewanie na Gałczyńskiego są dołujące, ale odnoszę wrażenie, że ludzie nie
        pozwolą sobie na takie opłaty i problem - chociażby ze względu na przyszłą
        opinię na jaką naraża się OPB zostanie rozwiązany a na osiedlu Belweder w ogóle
        nie wystąpi.

pozdrawiam,
        Kliche

PS. powodzenia wszystkim przyszłym sąsiadom osiedla Belweder
        • Gość: Klient OPB Patrzcie im na ręce IP: *.olsztyn.mm.pl 04.07.06, 10:20
          No to dodam jeszcze, że goście kiedy kładli kablówkę to połozyli JEDEN kabel do
          DWÓCH gniazdek, które były po dwóch stronach ściany. Oni zaoszczędzili jakieś
          10m kabla (bo dociągnęli jeden kabel do pierwszego gniazdka, a do drugiego
          pociągnęli nie nowy kabel z puszki, ale 20 cm od tego pierwszego. Niby nic, ale
          jak przyszedl koleś z multimediów, to okazało się, że nie da się podłączyć tak,
          żeby i tu i tu była i kablówka i internet - po prostu brakuje końcówek. Ja wiem,
          nie problem założyć w ścianę rozdzielacz i poprowadzić koncówki do jednego i
          drugiego gniazdka, ale przecież ZAPŁACIŁEM za to drugie gniazdko do kablówki i
          po prostu sknocili sprawę. Nie będę teraz kuł już wyszpachlowanych i
          pomalowanych ścian. Musialem zamontować jakieś ustrojstwo, na szczęście w kącie
          się znajduje za biurkiem, więc nie widać. Ale jak będę chciał w tym pokoju
          oglądać kablówkę to trzeba będzie to poprawić.
          Kolejna rzecz to winda - zaczęła działać dwa miesiące temu i ... od dwóch
          miesięcy brakuje w niej dwóch żarówek. Niby głupstwo, ale wiszą sobie te kable i
          wiszą.... Może ADMINISTRATOR by tak łaskawie wkręcił w końcu te dwa halogeny,
          może ich nikt nie zwinie.
          A tak poza tym jest dobrze, studenci się wyprowadzili i nie ma hałasu... do
          następnej wiosny.
          I tak w oggóle to nie wiem jak jest u innych deweloperów, więc trzeba podejść do
          tego umiarkowanie - może tam jest dużo gorzej.
          • milymarian Re: Patrzcie im na ręce 11.07.06, 22:29
            Witam.
            Ceny w Belweder dobiły do 3190 zł/m2
            Mam pytanie i prośbę o odpowiedź - czy w umowie przedwstępnej jest mowa o
            waloryzacji ceny jakimś wskaźnikiem np. GUS i ile on wynosi - jest to ważne,
            ponieważ może on podnieść końcową cenę mieszkania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka