Dodaj do ulubionych

Krajobraz bez zamkowej lipy

IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.06.06, 10:28
smutno... tez chciałabym mieć jej fragment w domu.
jestem za posadzeniem nowego drzewa. może dąb...?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: Krajobraz bez zamkowej lipy IP: *.olsztyn.mm.pl 23.06.06, 11:04
      bez dramatu, zawsze możemy cos posadzić lub przesadzić już dojrzałe drzewo, a przy okazji poprawić zagospodarowanie dziedzińca
      • fritz.fritz Tja, przypadkiem nie zostal zniszczony bezcenny 23.06.06, 18:31
        zabytek. Wlasciwie kierownictwo zamku za takie niechlujstwo powinno zostac
        wyrzucone na zbita buzie.

Jezeli nowe drzewko to prosze bardzo, ale tak zabezpieczone, ze nie zniszczy
        niczego kiedy padnie, albo zabytki musza byc zabezpieczone.

• Gość: fornal Przestępcza grupa na olsztyńskim zamku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 19:00
          Tą drogą zgłaszam Prokuraturowi Krajowemu, że na olsztyńskim zamku działa
          przestępcza grupa, która nie zabezpieczyła lipy lub nie zgłosiła odpowiednim
          czynnikom, że lipa ma 100 lat i w każdej chwili może się wykopyrtnąć przy lada
          przypadkowym męskim wietrze co podmuchuje, nie mówiąc już o damskim co piździ i
          wtedy nie ma mocnych. I tak, nieuchronną koleją rzeczy stuletnia lipa się
          wykopyrtła i narobiła na zamku wielkich szkód, które obciążą skarb państwa a
          tym samym podatników, a więc i mnie, a ja się na to nie zgadzam bo z czego mam
          płacić, kiedy nie mam nawet na Arizonę raz w tygodniu. Domagam się surowego
          ukarania winnych i wyrównania przez nich szkód.
          • Gość: puba_rozczulony Re: Przestępcza grupa na olsztyńskim zamku IP: *.crowley.pl 23.06.06, 19:24
            (wyrównania chyba terenu..)

ale smutna historia i madry pomysł z rzeźbami..
      • Gość: waran Re: Krajobraz bez zamkowej lipy IP: *.ols.vectranet.pl 25.06.06, 11:08
        Podobno czesiek posadzi nową. Przed wyborami możliwe.
    • Gość: b28 Miejsce na pomnik JPII IP: *.crowley.pl 23.06.06, 11:15
      Dziedziniec jest idealnym miejscem na pomnik papieża. Niedlugo wybory wiec
      kaska sie znajdzie. Nie wiem czy nie zmieszcza sie dwa pomniki?
      • Gość: Helmut Re: Miejsce na pomnik JPII IP: 213.76.139.* 23.06.06, 15:02
        wydaje mie sie ze ową lipę posadziły niemiaszki..także nie rozumiem smutku w
        katonarodowej Pomrocznej...
      • Gość: lol Re: Miejsce na pomnik JPII IP: *.profiline.pl 23.06.06, 15:24
        trafna uwaga ;) jak nic powstanie pomnik, 100% pewnosci...

artykul żenujący.......

a moze zaczniemy zalobe po scietym trawniku w parku??? tyle mleczy legło
        martwych, az sie lzy cisna na oczy.......,...

......poplakalem sie...
        • Gość: lol Re: Miejsce na pomnik JPII IP: *.profiline.pl 23.06.06, 15:26
          powiem wiecej artykul jak i sam temat jest po prostu LIPNY.....
        • Gość: 4g63 Re: Miejsce na pomnik JPII IP: 217.153.60.* 23.06.06, 15:27
          twój post jest zabawny, ale walnąć jakiś kamień papieżo podobny zamiast
          naturalnego pomnika przyrody, ..., no nie wiem co lepsze ... ja tam wolałbym
          drzewko, nie rozumiesz uroku czegoś takiego najwyraźniej
          • Gość: lol Re: Miejsce na pomnik JPII IP: *.profiline.pl 23.06.06, 15:39
            chyba mnie nie zrozumiales do konca....

sznowalem i szunuje osobe jp2, ale ustaiwanie badziewnych pomnikow w kazdym
            miescie (czesto po kilka - i obowiazkowo pod kazdym kosciolem) juz mnie drazni i
            (przepraszam) przyprawia o mdlosci.... wkrótce bedzie ich wiecej niz pare lat
            temu glinianych krasnali w ogrodkach... zreszta krasnale po woli znikaja i nie
            wiadomo czy jakas firma nie zbije wielkiej kasy na produkcji malych glinianych
            "karolkow" - kazdy prawdziwy katolik moglby miec swojego i bylby dzieki temu
            blizej boga...

a co do przyrody to tez lubie sobie posiedziec pod drzewkiem (co smieszniejsze u
            mojej babci tez rosnie ponad 100-letnia lipa) ale oglaszanie zaloby z powodu
            powalonego drzewa to juz przesada...
        • ozma_of_oz Re: Miejsce na pomnik JPII 23.06.06, 17:59
          > artykul żenujący.......
          >
          > a moze zaczniemy zalobe po scietym trawniku w parku??? tyle mleczy legło
          > martwych, az sie lzy cisna na oczy.......,...

Żenujący to jest Twój komentarz. Kulturę człowieka i narodu poznaje się też i
          po tym, jak traktuje przyrodę. Gdy ponad rok temu padło wielkie, sławne drzewo
          w Anglii BBC uznała to za jedno z 20 wydarzeń roku. Ale Anglicy chlubią się
          umiłowaniem przyrody, a w Polsce niestety zawsze znajdzie się jakiś wieśniak.
          • ozma_of_oz Re: Miejsce na pomnik JPII 23.06.06, 18:02
            Przepraszam wszystkich mieszkańców wsi, którzy mogli się poczuć dotknięci moim
            postem - niestety nie ma możliwości poprawienia nieroztropnie posłanego tekstu.
            To przypadek złapania się w pułapkę pewnych stereotypów. Wśród wieśniaków jest
            wiele osób kochających otaczającą ich przyrodę.
      • ozma_of_oz Re: Miejsce na pomnik JPII 23.06.06, 18:11
        dwa pomniki? To może lepiej Kaczyńskim? Dwa, i pójdzie seryjnie, to taniej...
    • mangold Spoko, zasadzicie sobie dąb im JP II :-D 23.06.06, 15:07

• dami7 Re: Spoko, zasadzicie sobie dąb im JP II :-D 23.06.06, 15:10
        A ja bym sugerował palmy. W Warszawie się wyjątkowo dobrze udały. ;-)
        • ozma_of_oz Re: Spoko, zasadzicie sobie dąb im JP II :-D 23.06.06, 18:05
          Palma to może nie głupi pomysł... W Anglii rośnie ich wiele, wprawdzie zimy na
          Wyspach są dużo łagodniejsze, ale pracownicy muzeum zamkowego mogliby - chyba -
          jakieś środki zaradcze zastosować - osłonę z folii czy coś w tym stylu. A żywa
          drzewiasta palma w stolicy Warmii i Mazur to byłaby nie lada atrakcja
          turystyczna!
      • Gość: prawdziwek Re: Spoko, zasadzicie sobie dąb im JP II :-D IP: *.aster.pl 23.06.06, 15:39
        To sabotaż! Przykład antypolskiej działalności PO.
    • Gość: ee plastikowa palma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:09
      zaprojektowana przez Nieznalska bedzie ok. Na dodatek spotka sie z poklaskiem sil postepowych.
      • Gość: idiota Re: plastikowa palma IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:20
        eeee tam, panie, korzenie zdrowe to może jeszcze odbije. Cygański to nazwisko
        niepoprawne politycznie, należałoby je zmienić na Romski.
        • Gość: e, co pan Re: plastikowa palma IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 17:11
          jak nieznalska ma projektować to proponuę pomnik kutasa i cipy.
          Oczywiście na krzyżu, żeby był skanda:)
          • ozzy10 Re: plastikowa palma 23.06.06, 18:19
            Ło sodomia i gomoria!!
            Jeszcze cie nie WYRŻNĘLI?!
    • 3xm Re: Krajobraz bez zamkowej lipy 23.06.06, 15:22
      A ja bym tam postawil budke z hot dogami i kebabem. Tylu turystow, biznesik sie
      rozkreci raz dwa.
      • Gość: lol Re: Krajobraz bez zamkowej lipy IP: 82.146.246.* 23.06.06, 15:42
        Posadzic kolejne drzewo! Pomnik dla Rasiaka! :)
    • Gość: Kuku Re: Krajobraz bez zamkowej lipy IP: 151.157.129.* 23.06.06, 16:16
      A te pruska babe to wykopali po dupie?
    • Gość: eqx Re: Krajobraz bez zamkowej lipy IP: *.c153.petrotel.pl 23.06.06, 16:51
      Proszę bardzo ,wydalo sie dla kogo przyjezdzala pani, ktora spiewa
      jakies dziwne pioseneczki Jakas M.Umer.Dla lipy. Nasi pseudoartysci teraz
      wiadomo ,gdzie maja sluchaczy.
    • Gość: e? Re: Krajobraz bez zamkowej lipy IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 17:09
      o co chodzi z tą babą pruską? Zaszła w ciążę, czy chłop ją zdradza?
    • Gość: to czemu? Re: Przestępcza grupa w Komendzie Głównej Policji IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 17:13
      Dlaczego Kocha-nowski napisał "Na lipę", a nie "Na cipę"?
      • Gość: fornal Przestępcza grupa na olsztyńskim zamku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 18:55
        Tą drogą zgłaszam Prokuraturowi Krajowemu, że na olsztyńskim zamku działa
        przestępcza grupa, która nie zabezpieczyła lipy lub nie zgłosiła odpowiednim
        czynnikom, że lipa ma 100 lat i w każdej chwili może się wykopyrtnąć przy lada
        przypadkowym męskim wietrze co podmuchuje, nie mówiąc już o damskim co piździ i
        wtedy nie ma mocnych. I tak, nieuchronną koleją rzeczy stuletnia lipa się
        wykopyrtła i narobiła na zamku wielkich szkód, które obciążą skarb państwa a
        tym samym podatników, a więc i mnie, a ja się na to nie zgadzam bo z czego mam
        płacić kiedy nie mam nawet na Arizonę raz w tygodniu. Domagam się surowego
        ukarania winnych i wyrównania przez nich szkód.
    • gdsta Re: Krajobraz bez zamkowej lipy 23.06.06, 17:18
      Budynek buduje się kilka miesięcy dzrewo rośnie dziesiątki lat.
      Budynek przydaje się ludziom, drzewo jest niezbędne dla całej przyrody i marnego
      człowieczka też.
      Bez ludzi przyroda się obejdzie bez drzew na pewno nie.
      Mam nadzieję, że ta lipa była zadbana i pokonała ja starość ale w wielu
      przypadkach drzewa wycina się albo zaniedbuje, żeby padły. Ludzie są tak głupi,
      że nawet 5 minut nie poświęcą na zastanowienie się po co takie coś tu rośnie.
      Nie drzewo, krzaczek i trawa - samochód asfalt ... zero instynktu
      samozachowawczego - to też wyrwali z mózgu z korzeniami.
      Pilnuje pod swoim blokiem kasztanów, lipy pieknej starej i dębu i nikt nie
      rozumie po co mi to dziadostwo. Zasłania słońce, liście lecą, ptaszek może
      nasr.. na samochód !!!! - szkoda gadać - a większość ma astmę i inne schorzenia
      od zatrutego środowiska. No ale to akurat to jedno i jedno i jeszcze jedno
      drzewo takie cenne. Będą chcieli to sobie kupią, a co? nawet stuletnią lipę.
      Chyba trzeba zacząć edukować ekologicznie - na siłę :)))
      • ozma_of_oz Re: Krajobraz bez zamkowej lipy 23.06.06, 18:09
        Pilnuj drzew, trzymam kciuki! Pod blokiem moich Rodziców wycięto mnóstwo
        pięknych drzew. Ludzie myślą, że się cywilizują, a prawda jest taka, że
        dziczeją - bo prawdziwa cywilizacja szanuje przyrodę. Jak sądzę, lipa w
        Olsztynie była zadbana... Muzealnicy to nie hałastra, chyba dba o drzewa...
    • Gość: poeta Nie czas zalowac roz, gdy plona lasy! IP: *.chello.pl 23.06.06, 17:37
    • Gość: Witek Re: Krajobraz bez zamkowej lipy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 18:01
      Może Tusk z Rokitą posadziliby sekwoję?
      • mniklas5 Re: Krajobraz bez zamkowej lipy 23.06.06, 19:03
        moze i sekwoje lub drzewo pieprzowe
        • Gość: mrc Re: Krajobraz bez zamkowej lipy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 19:16
          Dąb to nie głupi pomysł. Skoro dąb Bartek ma 1000 lat, to i ten może dłużej by postał niż lipa.
          • rita100 Re: Krajobraz bez zamkowej lipy 23.06.06, 19:44
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=44027074&a=44104359
            • Gość: skrzypce1 Re: Krajobraz bez zamkowej lipy IP: *.lauderhill-fl.gov 23.06.06, 20:10
              Padla lipa, zwalona sila natury
              Pozostal po niej slad wielkiej dziury.
              Smutek zamieszkal w pracowniczych glowach,
              W olsztynskich, zamkowych okowach.

Padla lipa polska!
              To nie jest kolezanka Wolska.
              Podniesmy dumne czola - kazdy!
              Popatrzmy na kopernikowskie gwiazdy.

Bez lipy, tej naszej, ktora juz wiecej nas nie wkurzy,
              Niech zamek w Olsztynie przykladem sluzy,
              Ze Polak bez lipy z fuszerka skonczy
              I w rzetelnej, sumiennej sluzbie dla Polski sie wlaczy.
              • rita100 Re: Krajobraz bez zamkowej lipy 23.06.06, 20:38
                no, no , będą też na skrzypce2 ? - pięknie graja serenadę ku czci zwalonej lipy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka