Dodaj do ulubionych

MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze

11.07.06, 08:51
Witam,
Jestem w przededniu podpisania umowy z tym deweloperem. Niepokoją mnie troche
doniesienia prasy. Czy macie może jakieś doswiadczenie w związku z tą firmą?
Czy jest coś na co powinnam zwrócić baczniejszą uwagę podpisując umowę
przedwstępna? Czy wywiązują się z obietnic, terminów? Jaki jest standard
oddawanych mieszkań?
Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.
Miłego dnia!
Obserwuj wątek
    • agalloch Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 11.07.06, 12:34
      dołączam się do pytania

a tak przy okazji - gdzie masz zamiar nabyć mieszkanie, "człowiekulegendo"?
      Może będziemy sąsiadami :-)
      • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 11.07.06, 17:43
        Ja, Agalloch, "Nad łyna", a Ty? :)
        • agalloch Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 12.07.06, 07:39
          no to, jeśli nic się nie zmieni, będziemy sądziadami z sąsiednich bloków :-),
          bo ja planuję zakup w tym drugim budynku, który na razie istnieje tylko
          wirtualnie, ale mimo to cena za metr systematycznie wzrasta (w tej chwili 2750,
          ale nie jest pewne, czy to na pewno ostateczny poziom)
          • agalloch Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 12.07.06, 14:15
            > będziemy sądziadami

przepraszam, miało być "sąsiadami", śmiesznie wyszło ;-)
    • Gość: bunia Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.06, 16:32
      Tak osobiście kupiłam w nim mieszkanie, z terminami nie ma problemów są ok,
      również co do wykończenia to też jest nieźle. Mają bardzo miłą obsługę. Także
      można śmiało podpisywać umowę.
      • Gość: edek Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.06, 17:30
        Ja na pocztaku roku zapsialem sie na meiszkanie w 1 bloku na bartaskiej... do
        tej pory nie podpsiana zostala ze mna umowa ani nic z tych rzeczy.. caly czas
        niby czekaja na jakies papiery, bloku juz stoji , w pazdzerniku ma byc oddany...
        a jak dzownie do nich, to mowia tylko o ile cena metra warsta i ile wiecej bede
        musial zapalcic.. toc to jest nierozumne co oni wyprawiaja... od lutego tak
        zwodzac ludzi....
        • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 11.07.06, 17:41
          hmmmm, to ciekawe, bo mi z kolei mówią, że ceny się nie zmienią i od lutego
          znam tylko jedną - 2600/m. Podobno umowy mają podpisywać w przyszłym tygodniu.
          Tak swoją drogą, to chyba tylko w Polsce możliwe jest budować budynek bez
          pozwolenia na budowę - dobrze chociaż, że nie za pieniądze przyszłych lokatorów
          • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.06, 19:02
            na 1 budynek sie zapisales? ten co juz prawie stoji tam?
            Bo na niego cena byla 2420zl za metr a na drugi zapisy robili, ktory jeszcze nie
            ruszyl po 2600zl za metr...

Na ktorym pietrze sie zapisales? bo tam jakies przeprojektowania robia co do
            pieter itp.
            • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 11.07.06, 19:19
              jestem zapisana (jestem ONA - nick lekko mylący ;) ) na pierwszy blok i tam
              faktycznie byla taka cena (2450-taką mi obiecano). Teraz jest 2600 na wyższych
              piętrach - tych przeprojektowywanych. tam właśnie kupuję. Natomiast w bloku
              planowanym cena została ustalona na ok. 2750 - znajomy tam kupuje.
              • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.06, 19:37
                hmmm.. to o tym nie zostalem poinformowany, ze dolne pietra mialy po 2450zl, a
                na wyzsze jest teraz po 2600.. wyzsze to o ktorym mowisz? 2 czy 3? bo z tego co
                wiem na 3 mieli zrobic mieszkania, ale z tego co widzialem na budowie do balkony
                juz tylko na 2 pietrze sa i na 3 nie ma zadnych balkonow.. wiec jak to wygladac ma?

z ciekawosci jak duze mieszkanko kupujesz? i na kotrym pietrze? acha i jeszcze
                jedno, wiesz dokladnie jakie oplaty po zakupie dochodza notariusze itp. itp.?
                wszytsko dokladnie ile wychodzi?
                • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 11.07.06, 20:22
                  mysle ze dolne pietra zostaną tak, jak byly - 2420. Ja kupuje na 3. i tam juz
                  jest 2600. Balkony są po drugiej stronie. Wczoraj naocznie to sprawdzałam :)).
                  Wlasne tego m.in. tyczyła sie zmiana projektu
                  Moje mieszkanko ma chyba 62m.
                  jezeli chodzi o koszty po zakupie, to najwiekszym kosztem jest przepisanie
                  własności - 2% wart. mieszkania. No i taksa notarialna a to juz bywa róznie.
                  Moze to byc 1tys, jak i 2tys. Nie wiem jak bedzie w MASBUDZIE

Będziemy może sąsiadami?
                  • Gość: Edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.06, 21:51
                    wlasnie to mnie ciekawilo bo od strony drogi zostaly dwa pietra plus parter i
                    dalej leci dach, czyli wychodzi na to, ze Twoje mieszkanko bedzie ze skosami ,
                    skoro mowisz ze balkony dorobili od strony osiedla to znaczy ze to o to chodzilo
                    w tym ich calym przeprojektowaniu.. bo jak mowie, od strony drogi wyglada to
                    wszystko bez zmian.. tak jak mowie 2 pietra plus parter..

co do sasiadow to nie wiem, troche stracilem zaufanie do ich firmy z tym
                    zwodzeniem, co dzownie to mowia za miesac beda podpisywac umowe itp itp.. i tak
                    slysze od lutego... pozatym nie jestem do konca pewny tej firmy, tutaj buduja
                    bez pozolenia, ta sytuacja z dzialkami na mazowieckiej i przekrecie.. zaczynaja
                    byc coraz mniej wiarygodni.. no nie wiem.. mam wachania...

a moze interesowalas sie SBM i Arbetem? ktore buduja po drugiej stronie ulicy?
                    Czemu akurat w masbudzie wybralas? tam drozej maja jakos? czy jak wyglada
                    sprawa? Pozdrawiam!
                    • Gość: Zainteresowany Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:15
                      i tak własnie rodzą się plotki.... każdy doda swoje trzy grosze i wychodzą
                      niesamowite historie. Pozostałych zainteresowanych odsyłam do źródła.
                    • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 11.07.06, 22:30
                      Umowy podobno na bank maja byc podpisywane w przyszly tygodniu - pozwolenie
                      bedzie juz prawomocne.
                      Sprawa z mazowiecką jest faktycznie dość śliska, ale tzreba po prostu dokładnie
                      przeczytac umowę i akt notarialny przed podpisaniem.

W SBM nie bylo juz mieszkan jakie by mnie interesowały, a Arbet, cóż, nie chcę
                      mieszkać w wieżowcu. Za masbudem opowiedział sie najbardziej charakter bloku,
                      jego architektura. Co trzy pietra, to nie 6. Również wartość mieszkań w takim
                      bloku będzie w przyszlości wyższa niz w blokach arbetowskich. Jednym slowem mi
                      bardziej chodzilo o nieruchomość niż o generalnego wykonawcę.
                  • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 18.07.06, 13:02
                    hmmm... wiesz moze co i w zwiazku z umowami? jakies nowe wiesci masz? tydzien
                    juz trwa, odzewu brak, a na stronie masbudu pojawiala sie cena za mieszkania na
                    bartsakiej po 2950zl za metr! Dzisiaj wlasnie to sie pojawilo... <
                    • Gość: Edziuu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 19.07.06, 12:00
                      ???
                    • agalloch Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 20.07.06, 08:22
                      > tydzien
                      > juz trwa, odzewu brak, a na stronie masbudu pojawiala sie cena za mieszkania
                      na
                      > bartsakiej po 2950zl za metr! Dzisiaj wlasnie to sie pojawilo... <
                      • Gość: Edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.06, 10:29
                        No to jest dziwne co ten maasbud wyprawia, budowac nie zaczeli, grunt przeciez
                        maja, a co miesiac cena drozsza... w lutym bylo po 2600 tys, a teraz juz sie
                        zrobilo 2950zl... to sa jaja skad ta cena nagle wzrosla... czybzy chcieli miec $
                        aby pokryc koszty tego skandalu na pomorskiej??
                        • Gość: Agusiek Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.06, 11:13
                          Edziu, napisz mi dlaczego tak sie uparłeś na ten masbud, wieszasz psy na tej
                          firmie, a cały czas chcesz kupić u nich mieszkanie? przecież jest tyle innych
                          firm. Kup sobie gdzie indziej a bedziesz zdrowszy i szczęsliwszy.
                          • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.06, 12:28
                            kupic, moze dlatego ze umowe podpisalem? i w lutym sie juz zapisalem na
                            mieszkanko upragnione, na ktore czekam i czekam....

a dlaczego wieszam psy? bo zapisalem sie po 2420zl, a jak przychodzi co do czego
                            to mowia ze teraz placimy juz ponad 2600zl za metr.... <
                            • Gość: Agusiek Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.06, 12:45
                              Czegoś tu nie rozumiem w twoich wypowiedziach.
                              Jeśli podpisałeś umowę na kwotę 2420 zł/m2 to chyba Ci nikt umowy nie zmienił
                              na kwotę ponad 2600 z niewiadomych przyczyn? i cena z umowy Cię obowiązuje!!!
                              Więc jak to z Tobą jest????
                              • Gość: Edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.06, 12:54
                                nikt tam nie podpisal umowy, bo:
                                a) nie mieli pozwolenia na budowe
                                b) jakies przeprojektowania budynku robili
                                c) cos niejasnego z papierami mieli z tym

<-
                                • Gość: Agusiek Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.06, 14:41
                                  Edziu !!!!
                                  Dzwoniłam do firmy masbud i oto czego sie dowiedziałam:
                                  1. mieszkania sprzedawane w cenie 2420 zł/m2 były na budynku nr 1 przy ul.
                                  Bartąskiej.
                                  2. Budowa jest realizowana z prawomocnym pozwoleniem na budowę.
                                  3. Dokonali rozdzielenia dużych mieszkań dwupoziomowych na mniejsze mieszkania
                                  co wymagało wykonania nowej dokumentacji i uzyskania zgody urzędu wydającego
                                  pozwolenie. Dlatego nie podpisywali umów na mieszkania które miały powstać a
                                  jedynie rezerwowali. Obecnie taką zgodę uzyskali i podpisują umowy z klientami
                                  którzy te mieszkania mieli porezerwowane. Koszt metra został ustalony na 2650
                                  zł/m2 i jest o 50 zł wyższy niż początkowo zakładali, że taki będzie wynosił po
                                  rozdzieleniu(2600zł/m2).
                                  Czyli reasumując bijesz pianę i robisz ludziom wode z mózgu zamiast pisać
                                  konkrety.
                                  Sama jestem zainteresowana kupnem mieszkania w tym bloku i zapisałam się jako
                                  osoba rezerwowa jakby coś się zwolniło. A jeśli Ty nie masz podpisanej umowy na
                                  swoje mieszkanie to się zdecyduj czy je bierzesz czy nie? bo ja czekam na
                                  decyzję czy coś sie zwolni.
                                  • Gość: Edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.06, 16:43
                                    poczatkowo zakladali po 2420zl caly blok..
                                    a widac w lutym sie nie zapisywalas, wiec ceny tej lutowej ktora gwarantowali
                                    nie znasz...a to co teraz piszesz rozni sie z tym co uslyszalem bedac u nich w
                                    lutym, gdy cena na caly blok byla ustalona na 2420zl i przy rezerwacji kazdy,
                                    takze moji znajomymi taka sama cene uslyszalei wlasnie na drugim pietrze...

wiec skoro sprawy nie znasz od pocztaku czyli od lutego... to niestety nie
                                    zabieraj glosu w temacie lutywch rezerwacji..
                                    • Gość: Edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.06, 16:47
                                      acha, a co do umowy, to juz podpisalem ja i tak jak mowisz po cenie 2650zl....
                                      niesmak pozostal, ale mieszkanko na koniec roku powinno byc oddane...
                        • Gość: kijan Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.06, 11:19
                          mój znajomy podpisał umowę przedwstępną na mieszkanie na bartąskiej, cena 3200
                          za m2.
                          • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.06, 12:27
                            3200zl za metr na bartaskiej??

po 3200zl na slonecznym wzgorzu maja na rogu bartaskiej i wilczynskiego..
          • Gość: antek Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.06, 07:56
            pozwolenie na budowę mają ale zostało one rozszerzone w tej chwili się
            uprawomacnia i dopiero wtedy będzie można podpisać umowy. Niestety takie mamy
            prawo i nie można zrobić tego inaczej.
    • Gość: gość Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.06, 08:41
      odpisuję do człowiekalegeny
      Chciałbym powiedzieć, że też kupuję mieszkanie "Nad Łyną" i z tego co mi
      wiadomo, a mówiono mi w biurze developera ,że pozolenie na budowę tego budynku
      jest tylko będzie rozszeżone o dodatkowe piętro czyli poddasze.
      No to ja już nie rozumiem czy ty kupujesz u kogo innego to mieszkanie, bo w
      dziele sprzedaży tej firmy udzielają raczej wyczerpujących odpowiedzi na
      pytania i mają dokumenty wporządku osobiście sprawdzałem.
      To może woleli byście żeby brali zaliczki bez pozwoleń i dokładnych terminów
      oddania budynków tak jak to robi OPB, bo to jest tylko po to żeby złapać jak
      najwięcej klientów.
      Ja tam czekam z niecierpliwością na podpisanie umowy. Uważam że są fer co do
      swoich klientów. Nie biorą pieniędzy na zaś tylko czekają na wszystkie papiery
      i nie zmieniają ceny w trakcie trwania inwestycji. Do miłego zobaczenia
      przyszli sąsiedzi.
      • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 12.07.06, 09:12
        Ja kupuje mieszkanie własnie te z rozszerzonego projektu.

Osobiście uważam, że to duży plus dla masbudu, ze nie bierze jeszcze pieniędzy
        od przyszłych lokatorów. Faktycznie kupujemy mieszkania, ktore juz w zasadzie
        stoją - a w Olsztynie to swoisty biały kruk. Nie martwię się tym, że zwlekają
        z podpisywaniem umów. Jak większość - myślę - będę brała trochę kredytu na
        sfinansowanie zakupu i im później masbud będzie wymagał płatności, tym kredyt
        będzie tańszy, bo krótszy będzie okres karencji i czas koniecznego
        ubezpieczenia kredytu. Zatem ta kwestia mnie nie niepokoi.
        Zaniepokoiła mnie tylko sprawa, jaką P.Stawarczyk mają obecnie w sądzie -
        jakieś dziwne akty notarialne, nieprawdziwe pełnomocnictwa, skorumpowana pani
        notariusz, lokatorzy, który zapłacili za działki, na których stoją nie ich
        bloki.
        Mam nadzieję, że w NASZYM (pozwolę sobie na takie okreslenie ;) ) bloku obędzie
        sie bez takich dziwnych problemów.
        Przede wszystkim trezba dokładnie przeczytać umowę. Poza tym incydentem przy
        ul.Pomorskiej nie mam obiekcji co do Masbudu.

pozdrawiam Miłych Sąsiadów!
      • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.06, 11:50
        hmm.. pieniedzy nie biora to fakt.. nie wzieli jeszcze nic, ale cena metra
        wzrasta, bo zapisalem sie za 2420zl za metr, 2 tyg. temu dzownilem, powiedzieli
        ze bedzie 2600, ale do podpisania umow moze jeszcze wzrosnac..., wiec chyba
        jednak cena metra wzrasta...

tak samo jak tutaj juz ktos napisal, ze na drugi blok jest 2750 i informuja ze
        mioze wzrosnac....

dla ciekawostki podam informacje ze kolega zapisal sie na mieszkanie na tym
        wzgorzu naprzeciw ich firmy... cena miala byc 2990zl, z podpisaniem umowy
        zwkleakaja dokladnie tak jak w naszym przyapdku i na dzien dziesjzy jak dzownil
        powiedzieli mu ze bedzie 3290zl.... <
        • Gość: gość Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.06, 14:06
          to może byście chcieli za darmo dostawać mieszkania, a czy ktoś wpadła na to,
          że w tej chwili firmy budowlane żeby wybudować osiedle to muszą uzbroić cały
          teren i wybudować drogi. Przecież gminy nie dokładają do tego pieniędzy za to
          wszystko musimy zapłacić my lokatorzy osiedli ponieważ nikt nam za darmo tego
          nie zrobi.
          W naszym kraju wszyscy potrafią tylko narzekać i płakać jacy to są biedni i jak
          inni nabijają ich w butelkę. Jak się wam nie podoba to wcale nie musicie u nich
          kupować mieszkania.... są inne firmy
          • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.06, 14:28
            hmm.. drogi wybudowac? co Ty za glupoty pleciesz? nikt Ci drogi nie wybuduje, a
            w jakim stanie jest bartska powiennes dobrze wiedziec...

gadasz ze ceny drozeja bo grunty sa nieuzbrojone? w gazecie tak pisali? bo w
            kazdej to ostatnio pisza..., a moze jak nie znasz sprawy to sie nie wypowiadaj?
            bo wydaje mi sie ze jak 2 pietra stoja juz bloku i cena nagle rosnie do gory to
            nie spowodu tego, ze grunt jest nieuzbrojony...

nie czytaj gazet, nie ogladaj tyle telewziji, bo nie wszystko co tam mowia w tym
            temacie jest prawda...
          • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 12.07.06, 14:42
            Gościu, ja w ogole nie rozumiem Twoje wzburzenia? Czy ktoś tu coś powiedział,
            że cena mieszkań jest wywindowana? Czy my mówimy, że chcemy dostać mieszkania w
            prezencie? Dyskutujemy tylko, że nadal nikt nie zna końcowej ceny metra.
            Deweloper niczego z nami nie podpisywał, więc nie mamy prawa i nie mówimy, że
            coś nam sie nie podoba. Próbujemy tylko ustalić jakiś jeden wspólny obraz
            sytuacji. A i tak wszystko okaże sie, mniejmy nadzieję, już w przyszłym
            tygodniu. Powiedzmy, że szukamy wspólnego tematu.
            napisałeś:
            > W naszym kraju wszyscy potrafią tylko narzekać i płakać jacy to są biedni i
            jak
            >
            > inni nabijają ich w butelkę. Jak się wam nie podoba to wcale nie musicie u
            nich
            >
            > kupować mieszkania.... są inne firmy

A mi się wydaje, że Ty na siłę szukasz powodu do zwady. Tak jest na większości
            rozmów na tym forum.
            Wypozycz sobie łódkę i popływaj po Krzywym na rozładowanie emocji.
            Do miłego
            • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.06, 14:46
              jakiej zwady? co Ty piszesz jak jest na wieksozsci forum jak aj sie wogole na
              nim nie wypowaidam... ale widze juz zaczynasz odbiegac od teematu i uszczyp[liwe
              uwagi sypac typu ta lodka.. wiec moze to Ty powodujesz to na tym forum ze jest
              tak jak mowisz? ja nie wnikam w to, bo mnie to nie interesuje..

rozmawiamy tu w konkretnym temacie i jak mozesz to daruj se ta lodke.. albo wez
              sie do pracy a nie przesiadujesz na interencie..
              • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 12.07.06, 14:49
                Edziu, ale to nie było do Ciebie!! Tylko do 'Gościa'. Ja myslałam, że my tu
                sztamę trzymamy. Przed chwilą napisałam posta o wspólnym grilu. hmmm... przykro
                mi troche
                • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.06, 14:58
                  aaaa.. to przepraszam.. wlasnie dziwne to bylo , ze w moja strone tak te slowa
                  poszly... bo pod moim postem... skoro do niego.. to wszystko OK i po temacie
                  jest.. :] WKoncu tez mysle ze musismy sie trzymac razem.... :] a co do "goscia"
                  to mu napisalem co mysle o jego "rewelacjach" przeczytanch w prasie i
                  wyczytanych w gazetach...

Pozdrawiam!
        • agalloch Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 12.07.06, 14:12
          > ps. a moze ktos wie ile tam maja blokow na bartaskiej wybudowac? jak to duze
          ma
          > byc osiedle? co tam jeszcze ma byc?

z tego co wiem, Masbud ma tam zamiar wybudować 4 budynki, a dalej, w stronę
          Bartąga chyba będą jeszcze domki jednorodzinne

Na pewno tam mimo wszystko będzie spokojniej niż naprzeciwko, gdzie buduje
          Arbet :-)
          Za jakieś 2lata na tym "odludziu" będzie mieszkało pewnie ze 2,5 tys ludzi :-)
    • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 12.07.06, 14:46
      Edziu i Agalloch, bez wspólnej parapetówy, to sie chyba nie obędzie, coś tak
      czuję...
      Na grilla przed blokiem bedzie trochę za zimno...

...chyba że w garażu ;))
      • agalloch Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 12.07.06, 14:57
        > Edziu i Agalloch, bez wspólnej parapetówy, to sie chyba nie obędzie, coś tak
        > czuję...

bezapelacyjnie, ale w moim przypadku pewnie dopiero w połowie przyszłego roku
        (jeśli budowa "dwójki" pójdzie zgodnie z planem)
      • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.06, 14:59
        no bardzo dobry pomysl z tym grillem sadze...

a co do garazy i miejsc parkingowych - ktos cos o tym wie? jak to ma wygladac?
        jakie ceny itp itp. ?
        • agalloch Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 12.07.06, 15:14
          > a co do garazy i miejsc parkingowych - ktos cos o tym wie? jak to ma wygladac?
          > jakie ceny itp itp. ?

na pewno garaże mają być przy okazji drugiego budynku - indywidualne o
          wielkości 20-30m2, w cenie ok. 1200 za m2
          • Gość: ul .Panienska Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.ols.vectranet.pl 12.07.06, 17:25
            Witam Was!
            Weszlam na strone firmy i w planach realizacji jest budowa blokow na jarotach na
            ul panienskiej.Czy ktos wie gdzie bedzie taka ulica i kiedy tam beda budowac?
            Pozdrawiam
            • Gość: kolo Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.ols.vectranet.pl 13.07.06, 16:35
              panienska odchodzi od kawalerskiej za zakretem
          • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 13.07.06, 09:52
            W tej kwestii to raczej radziłabym udac się do źródła. Z tego, co wiem, to
            robione są juz rezerwacje na miejsca parkingowe pod pierwszym blokiem.
            • Gość: aga Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.ols.vectranet.pl 13.07.06, 10:25
              ok, tylko nie mam pojecia gdzie jest ulica panienska,na mapie rowniez jeszcze
              jej nie ma... myslalam ze ktos z Was wie..
              • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 13.07.06, 10:35
                Aga, ja odpowiadałam a'propos kwestii miejsc postojowych na osiedlu "Nad Lyną".
                A co do ul. Panieńskiej, to zielonego pojęcia nie mam gdzie to jest - chyba
                najprościej podpytac się w biurze developera.
    • Gość: kołowrotek MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 12.07.06, 19:45
      poczytaj sobie:
      miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,3469996.html
      • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 12.07.06, 20:09
        o tym właśnie mówiłam, ale jak już zdążyłam trochę poczytać o tej sprawie -
        prawda leży gdzieś po środku w tej chwili. Sąd rozstrzygnie.
      • Gość: z Pomorskiej Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 20:15
        kupiliśmy mieszkanie od Mas-budu w 2004 roku. Wszystko wyglądało ok., sąsiedzi
        nawet sprawdzili umowę u innego notariusza.

Nasz akt notarialny jest nieważny, wg prawa nie jesteśmy właścielami mieszkania.
        Mas-bud sprzedał nam udziały w parkingu, którego nawet nie widać z naszego
        bloku, poza tym mamy udziały w drodze po której jeździ pół osiedla( udziały tzn
        także ponosimy koszty utrzymania i konserwacji drogi).
        Przed podpisaniem umowy z tyłu bloku miał być duży plac zabaw. Dzisaj jest
        skrawek placu i ogromny parking.

• Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 14.07.06, 11:55
      a moze ktos jeszcze wie cos w temacie ich strony interentowej? wiele miesiecy
      byla tandeta, doslownie nieaktualna..., nic ciekawgo na niej nie bylo.. no
      zwykla tandeta... z czasem zostala zrobiona na nowo i jest taka jaka wlasnie
      mamy mozliwosc i okazje w tym momencie ogladac... nadal nie ma tam
      wyczerpujacych informacji, plany mieszkan dostyepnych pomieszane, zle
      ponumerowane.... np. pisze mieszkanie 42 metry a wysklakuje plan 60 metrowego
      mieszkania... albo ceny mieszkan co na generalow buduja , gdzie pisze ze z
      garazem za 40 tys kupimy chatke:]
      • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 14.07.06, 14:04
        Z tym masz bezapelacyjnie rację. Strona pozostawia sporo do życzenia. Widać
        jednak,że Masbud postawił na inne kanały informacyjno-marketingowe, niż
        internet. Choć trochę szkoda, bo w tych czasach właśnie strona internetowa jest
        nierzadko najważniejszą wizytówką firmy. Dobra strona wzbudza większe zaufanie.
        Kiepska - działa zupełnie odwrotnie. Masbud idzie w dobrym kierunku, choć
        faktycznie trzeba tam zrobić trochę porządku.
        • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 14.07.06, 15:05
          hmm... inne materialy komunikacji informaycjno mareketingowej?? Hmm.. tylko
          jakie?? Bo glosno to o nich jest w zwiazku z ta afera gruntow na pomorskiej i o
          ich machlojkach... o tym jest glosno... a jakos dalej cisza, nie liczac co
          ktorsy dodtaek nieruchomosci wzmianki o inwestycjach...

Pozdrawiam :]
    • Gość: były klient Masbud Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 23:41
      Niestety moje doświadczenia są same najgorsze, na szczęście to przeszłość. Mimo,
      że towarzyszyłęm budowie mojego mieszkania od początku, firma miała to w nosie.
      Byłem na budowie przynajmniej raz dziennie, a może częściej. Gdyby nie to i moja
      stała walka z fuszerką, od pierwszych dni zamieszkania mógłbym rozpoczynać
      remont - ruszające się ściany działowe, krzywe podłogi, pękające ściany, woda w
      piwnicy, uszkodzona stolarka okienna. Tyle pamiętam, o innych usterkach
      nękających sąsiadów wiem z ich opowieści. Do tego wszystkiego zasada:
      zapłaciłeś za mieszkanie, wprowadziłęś się, to się od nas od... . Cieszę się, że
      to już historia i do jakiejkolwiek oferty tej firmy radzę podchodzić jak do jeża
      - obchodzić z daleka. No chyba, że zdarzają się cuda i cudowne przeobrażenia.
      • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 15.07.06, 10:08
        przeszły mnie ciarki. Obraz jak z "Alternatywy 4"
        • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.06, 12:10
          a w jakiej lokazlizacji tak bylo?
          • Gość: były klient Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 22:10
            mazowiecka
            • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 16.07.06, 22:53
              z zewnatrz osiedle na mazowieckiej wyglada bardzo atrakcyjnie przyznac musze..
    • Gość: jarek Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 10:01
      Jestem bardzo zadowolony z tego developera - w trakcie budowy byłem w stałym
      kontakcie, kolejne wpłaty a konto mieszkania choc były z mojej strony bardzo
      nieregularne i zawsze spóźnione nie wywoływały żadnych negatywnych skutków /w
      przeciwieństwie do warszawy gdzie za małe opóźnienie w spłatach płaci się karne
      odsetki/ Masbud przerobił mi ścianki zgodnie z moim życzeniem na własny koszt,
      po zamieszkaniu i umowie notarialnej, było szereg poprawek gwarancyjnych
      wykonywanych bezszmerowo. Obsługa uprzejma, do miejsc postojowych nikt nie
      zmusza tak jak u innych developerów, a do tego jeżeli ktoś chce takie miejsce -
      może je wziąść do raty bez odsetek /!!!!!/
      • Gość: z pomorskiej Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 22:57
        Jarek, a nie pracujesz może w Mas-budzie?
        U mnie i moich znajomych wszytkie przeróbki były dodatkowo płatne.
        A jakiego typu poprawki gwarancyjne to Masbud tak wykonał bezszmerowo?
        Co do miejsc parkingowych- to podziemny parking pod Mazowiecką 10 jeszcze jest
        nie oddany do użytku. A pod blokami na Pomorskiej są garaże, więc do czego Mas-
        bud miałby zmuszać?
        • milymarian Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 17.07.06, 19:55
          jak widać sprawność marketingowa firmy Masbud jest ogromna i prowadzona w
          bardzo dyskretny sposób, jeżeli produkty tej firmy ( patrz nieruchomości ) są
          równie na wysokim poziomie jak kryptoreklama internetowa to wyprzedzają
          konkurencję o wieki
          • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 18.07.06, 11:35
            mi sie wydaje ze my jestesmy jeszcze daleko za murzynami...
            wystarczy spojrzec na sama oferte internetowa developerow warszawskich.... toc
            to przepasc jest w porowaniu z tym co u nas sie dzieje i to co oferuja nasi
            rodzini developerzy... przeciez to nie sprzedaz jablek czy pomidorow.. :]
            • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 18.07.06, 12:43
              Prawdopodobnie wynika to z tego, że u nas mieszkania rozchodzą sie na pniu.
              Ludzie kupują mieszkania tam, gdzie jest dopiero dziura w ziemi. Nie ma aż tak
              wielkiej konkurencji, a popyt wciąż przewyższa podaż.
              • Gość: inga Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 15:04
                czytam i nie bardzo wiem o jakich umowach piszecie, podpisalam umowe na
                bartaska (pierwszy budynek) w grudniu cena za metr 2420 PLN, powiedzcie prosze
                o co chodzi? jakie zmiany ceny ? przestraszyliscie mnie. Transze kredytow juz
                poszly, zamet.Jakie nowe umowy? Co do samego przedsiebiorstwa mam mieszane
                odczucia, do tej pory wszystko jest jak najbardziej w porzadku, faktycznie nie
                czepaja sie o opoznienia platnosci(w moim przypadku naprawde spore, ale ta
                niezakonczona sprawa z Pomorska i Mazowiecka mnie niepokoi. Przy okazji
                pozdrawiam nowych sasiadow : )
                • Gość: edziu Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 19.07.06, 18:12
                  podobno ceny m,etra beda ponad 2600 za metr na bartsakiej..
    • Gość: Megang Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 19.07.06, 16:59
      Osobiscie nie doswiadczylam-na szczescie. Moj blok MASBUD oddal innemu
      developerowi zdaje sie w ramach splaty dlugu. Natomiast to co sie dzieje wokol
      w blokach MASBUDU <szok>. Ziemia na ktorej stoja nasze bloki zostala sprzedana
      ponoc 4 razy. NIkt nie wie do kogo ktory grunt nalezy, a wlasciciele sasiednich
      blokow (Pomorska) ponoc nie maja przez to wszystko od ponad roku aktow
      wlasnosci itd. itp. Mam nadzieje ze w Twoim przypadku wszytsko ulozy sie
      pomyslnie, bo przeciez jedna wpadka-choc potezna (prokutatura itd.) nie
      koniecznie musi zawazyc na innych dzialaniach firmy. W koncu buduja i to duzo,
      a przez ta cala afere mozliwe ze pilnuja sie wyjatkowo intensywnie-POWODZENIA.
    • Gość: jagna Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 21.07.06, 12:49
      Ja osobiście nie polecam tej firmy (i jej kierownika pseud.Bocian...)Najpierw
      były problemy z otoczeniem (brak dojazdu, nie mówiąc o dojściu do bloku), potem
      problemy w sądzie, bo się okazało, że spółdzielnia Perkoz z MasBudem są
      wspólnikami i nie mogę dostać aktu, a to co w mieszkaniu wyprawiali robotnicy
      Masbudu...może lepiej, że wyjeżdżają z Polski.Jeden jak pięć lat temu obiecał,
      że przyjdzie pomalować sufit (po zagruntowaniu, bo wcześniej jego koledzy
      zalali mieszkanie powyżej!) to do tej pory się nie pojawił ;-)))
    • czlowieklegenda Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze 21.07.06, 22:23
      Ja sie jednak nie zraziłam. Wierzę,że nasze bloki "Nad łyną' bedą miały wiecej
      szczęścia. W przyszłym tygodniu podpisuję umowę. W zasadzie w każdym wątku o
      różnych developerach znajdą sie posty osób, które miały byc może mniej
      szczęścia. Oddając kilkaset mieszkań zawsze znajdzie sie jakiś krzywo osadzony
      parapet. A i zwykłych malkontentów nie brakuje. Zgadzam się z Megang - po
      zdarzeniu przy pomorskiej firma nie pozwoli sobie na niedociągnięcia prawne -
      taką mam nadzieję.

Gdyby któryś z przyszłych sąsiadów zainteresowany był kredytem na mieszkanko,
      polecam siebie. Jestem doradcą hipotecznym i chetnie pomogę uporać się ze
      sprawami bankowymi a'propos zakupu mieszkania. Do poniedziałku jestm na
      urlopie, ale od wtorku mozna śmiało dzwonić: 609 528 491
      Pozdrawiam!!
    • Gość: tomi Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 10:18
      nadlyna.mojeforum.net/index.php forum osiedla "Nad Łyną"
    • Gość: to spam nie dwoń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 16:07
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=45639387&a=45693221
    • Gość: sara Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 00:11
      Ja kupilam niedawno mieszkanie w budujacym sie budynku nr 5 przy skrzyzowaniu
      Bartaskiej z Wilczynskiego... tez w MASBUD`dzie, tyleze za 3500zł za metr :/
      Sa tu moze jacys moi przyszli sasiedzi ? :D
      • Gość: nerwa Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.ols.vectranet.pl 18.12.06, 13:28
        Niepochlebne opinie o tym deweloperza na forum pisza mieszkancy (ich czesc) z
        Mazowieckiej, ktorzy chca zarobic pare groszy na bledzie Mas-Budu. Sledze te
        doniesienia i przepychanki pomiedzy notariuszka, sadem, deweloperem i wyborcza,
        i z dzika ciekawoscia czekam na wyrok sadu.
        Najbardziej podoba mi sie watek mecenasa reperentujacego Mazowiecka, ktory jest
        radca w wyborczej. I to, ze za jego uslugi zaplacili kasa calej wspolnoty
        (sprawa w toku). To beda jajka jak berety.
        • Gość: Monika Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.olsztyn.mm.pl 21.01.07, 16:49
          Może kogoś zaiteresuje - strona osiedla Słoneczne Wzgórze MAS-BUD-u na
          skrzyrzowaniu Bartąskiej i Wilczyńskiego. Zapraszam przyszłych sąsiadów!
          • Gość: Monika link do strony odiedlowej! IP: *.olsztyn.mm.pl 21.01.07, 16:51
            Zapomniałam podać :)
            oto strona: slonecznewzgorze.p2a.pl/
            • kowal-and Re: link do strony odiedlowej! 21.01.07, 17:06
              Coś widze, ze wyzej link nie wyszedl wiec poprawie :)

Zapraszam przyszlych sasiadow :)

slonecznewzgorze.p2a.pl/
    • Gość: gość Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.enet.pl 05.07.13, 11:16
      mas-bud to jakaś masakra nie polecam, jeszcze czegoś takiego nie widziałem żeby tak zlewać klientów, płacisz za mieszkanie gruba kase a oni mają cie du..., nie mówiąc o fuszerce czyli dziurach przy parapetach, chodniki w Olsztynie sa lepiej położone niz płytki na klatkach nie mówiąc o tym że nie mając fugi załatali dziury i to nie wszystkie cementem, żeby sie doprosić czegoś(czyli usunięcia usterek też trzeba najpierw sie nachodzić za nimi ) granicy z cudem, jedna wielka klika, nie polecam!!!!!!!!!!!! porażka!!!!!!!!!!!!!!!!!pół roku czekamy az naprawia ustrki i dalej cisza
      • Gość: Karolina Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.15, 14:49
        Przerażenie bierze jak się patrzy na ich nowe osiedle"Nad doliną"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
        Koszmarny projekt, jak dojdzie do tego ich fatalne wykonawstwo-będzie masakra!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        A taki piękny krajobraz....
        Ludzie , nie dajcie się oszukać!!
        Pewnie to kolejne dzieło rodziny Rafalskich(z ratusza, dyrektor wydz. architektury, działa razem z mężem i bratem).
    • Gość: kodi Re: MASBUD - Wasze opinie o tym deweloperze IP: 213.73.31.* 06.06.14, 11:51
      Witam,

Ogólnie masakra. Brak odpowiedzi na żadną z złożonych reklamacji. Wyproszenie jakichkolwiek napraw w ramach gwarancji graniczy z cudem (czasami trzeba wykonać kilkanaście telefonów aby zareagowali). Po umówieniu się na konkretną datę naprawy albo przyjdą albo nie. Proponowane rozwiązania usunięcia usterek nie mają nic wspólnego z sztuką budowlaną. Kilka drobnych usterek poprawiali przez 3 lata !!!

Ogólnie robią po taniości - uszczelki w oknach nadawały się do wymiany po roku użytkowania, obróbka blacharska jest zbyt płytko umocowana przez co często woda dostaje się pod elewację, powodując zalewanie mieszkań (niektóre mieszkania Masbud poprawiał kilkukrotnie a mimo to dalej występują te same usterki). Pod oknami brak uszczelnienia, przez co w mieszkaniach aż wieje. Przewody kominowe nie uszczelnione przez co wychładzane są kanały wentylacyjne - wentylacja nie działa. Elewacja kilkukrotnie poprawiana w dalszym ciągu odpada.

Ale największa uwaga dla kupujących - żądajcie przy podpisywaniu aktu wglądu (i ewentualnie ksera) projektu budowlanego. Dla osiedla Piotrowskiego okazało się, że co innego jest w projekcie a co innego zostało wykonane (oczywiście na niekorzyść mieszkańców - Masbud oszczędził na nas ponad 200tyś zł na każdym z budynków). Teraz mamy problemy z wentylacją a co za tym idzie pojawia się grzyb, po oknach się leje woda itp. Masbud oczywiście umywa ręce bo projektant mu pozwolił na wprowadzenie zmian, nadzór budowlany też nie widzi nic nie stosownego w powyższym temacie a ty mieszkańcu zostajesz sam z zawilgoconym mieszkaniem. Nadmienię tylko że Masbud otrzymał zgodę na wprowadzenie zmian po ponad 2 latach od sprzedaży mieszkań !!! Szczyt bezczelności, projektant powinien iść siedzieć za poświadczenie takiego dokumentu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka