Dodaj do ulubionych

Co myslicie na temat przekopu mierzei?

IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 13.08.06, 10:23
Obserwuj wątek
    • Gość: pytek Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 11:15
      Myślę, że nie znam odpowiedzi na następujące pytania: Ile będzie kosztować
      wykonanie przekopu? Ile będzie kosztować roczne utrzymanie kanału i
      zapobieganie ewentualnym niekorzystnym wpływom na środowisko? Co o przekopie
      myślą najbardziej zainteresowani, czyli mieszkańcy Mierzei? Jakie bedą
      materialne korzyści z przekopu? Materialne a nie ambicjonalne. Czy port w
      Elblągu ma szanse przynosić zyski mając w pobliżu port trójmiejski?
      • Gość: alfik Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 13.08.06, 14:14
        To port maly,wielkosci kolobrzeskiego,wiec jaka moze byc konkurencja dla
        Trojmiasta?Chyba ze w obsludze turystow,oni nie maja Kanalu Elblaskiego i
        pochylni,laczacych morze z jeziorami.
        • ol4 Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? 13.08.06, 15:28
          alfik jak zwykle nie zrozumiales co ci napisano.
          Otoz pytanie - czy cala impreza ma sens ekonomiczny? bo ja watpie, ze malutki
          port jest w stanie przyniesc korzysc ekonomiczną przekraczajaca koszty budowy i
          utrzymania kanalu.
          Rozpoczynac taka inwestycje zeby do elblaga doplynelo pare kontenerków?
    • 999s Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? 13.08.06, 15:55
      Jestem za.

Dzięki temu może alf zainteresuje się łopatkami i piaskiem zamiast podsrywać
      tutejsze forum.

Może też cześć mieszkańców Elby zajmie się czymś poważniejszym niż plucie i
      biadolenie na Olsztyn.

Poza tym przyda sie na bagnach i szuwarach nowa wyspa.
      Fakt iż z Elby będzie można wypłynąć na bałtycką kałużę, a nie trzeba będzie
      turlac się do Gdańska czy na teren obwodu może spowodować ożywienie się
      turystyki na Elbie, dzięki temu może skorzystać całw bagna i szuwary. Znaczenie
      samego portu elbląskiego wobec faktu istnienia Gdańska-Gdyni oraz Szczecina -
      Świnoujścia i ilustam portów między nimi będzIe niewielki- nawet nie lokalne a
      gminne. Ale to kiedyś może ulec zmianie. Bardzo być może.
      • Gość: xyz Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.olsztyn.mm.pl 13.08.06, 18:57
        Jestem za, ale pod jednym warunkiem. Tak jak już ktoś wcześniej
        napisał...jeżeli cała inwestycja przyniesie Elblągowi lub jakiejkolwiek
        jednostce administracyjnej w Polsce jakieś zyski ekonomiczne. Polska (jako cały
        kraj, a więc również ja) wyda na to sporo kasy. Oczywiście sporą część
        zrefunduje Unia, ale nie wszystko. Nie można wyrzucać pieniędzy w błoto w
        czasach, w których liczy się każdy grosz. Nie stać nas na wydawanie kasy na
        niepotrzebne inwestycje.
        • Gość: alfik Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 13.08.06, 20:03
          A inwestycja w lotnisko w Szymanach to nie ryzyko?Do odwaznych swiat
          nalezy,najlepiej nic nie robic,usiąc i plakac ?
        • Gość: szukacz Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 20:11
          Czy Unia dofinansuje ten projekt, to nie jest tak oczywiste
          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3539834.html
      • Gość: alfik Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 13.08.06, 19:59
        Ja zadalem tylko konkretne pytanie,na ktore oczekuje rzeczowej i konkretnej
        odpowiedzi, a tu sączenie jadu przez dwoch osobnikow,zreszta bardzo
        sfrustrowanych,ktorzy tak naprawde nigdy nie byli w Elblagu i nawet nie
        widzieli elblaskich inwestycji,to bardzo przykre,pisze to bez zadnej
        zlosliwosci.Gdyby Olsztyn mial jakies tam polaczenie zeglugowe z zalewem,to
        owszem,chcemy ,czemu nie.
        • Gość: pytek Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 20:09
          Jeśli uważasz swoje pytanie za konkretne, to ja już nie mam dalszych pytań. Nic
          nie myślę na temat przekopu bo nadal nie znam uzasadnienia ekonomicznego takiej
          inwestycji.
          • taras70 Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? 13.08.06, 22:56
            niekonkretne ? towarzysz Gierek nie mialby zadnych watpliwosci , gdyby osobisty
            doradca ekonomiczny , zapytal go , czy chce zrealizowac wielka inwestycje !!!
            powiedzialby : REALIZUJCIE !!! tamy na rzekach, fabryki srubek czy przekop
            przez Tatry rozpalaly jego wyobraznie ! ale, gdyby doradca ekonomiczny,
            podpowiedzial mu , gdzie ma byc realizowana ta inwestycja, to zapewne
            powiedzialby : "wiecie-rozumiecie, chyba zartujecie" !!!

jezeli inwestycja jest "politycznie" przygotowana i w dodatku jest w stanie
            zarobic zlotowke to czemu nie ! IV RP nie ma jeszcze zadnej swojej "wielkiej
            budowy" !
            • Gość: pytek Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 23:02
              No cóż, byli już tacy co zawracali rzeki, żeby nawadniać pola bawełny, tylko że
              im potem morze wyschło :(
              A ja nadal nie wiem, czy można na tym zarobić chocby tę przysłowiową złotówkę.
              Port w Elblągu kosztował coś ok. 30 mln zł i korzystał z niego tylko jeden
              przedsiębiorca, a i ten zbankrutował kilka lat temu.
              • taras70 Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? 13.08.06, 23:15
                ja tam nie wiem :) przekopiemy ! a potem ruscy beda mieli bez przerwy cwiczenia
                rakietowe kutrow na swoich wodach ! nie przekopiemy ! w Elblagu port bedzie
                dzialal tak samo jak dotychczas, czyli ...
    • Gość: swiatowy Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 13.08.06, 19:53
      Olsztyn oraz Warmie i Mazury nie bardzo to interesuje my tu mamy swoje
      problemy jak np urochomienie lotniska w Szymanach co do samego przekopu to
      bezsens zwykle malomiasteczkowe nadecie bo i po co pryszcz pod nosem Gdanska
      czy Gdyni Turystyka? jaka? handel z ruskimi lewa gorzala i fajkami? a moze
      gazoport w Elblagu?
      • Gość: alfik Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 13.08.06, 20:01
        Swiatowy,rozumiem,wiem,miales naprawde cięzkie dzieciństwo,wspolczuję):
        • Gość: swiatowy Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 13.08.06, 20:14
          To ja wspolczuje tobie i tak naprawde to mi ciebie szkoda Juz chyba dobrze
          ponad rok tupiesz tu na tym forum nozkami przy komputerze ze Olsztyn nie widzi
          i nie chce zauwazyc twojego wielkiego Elblaga i ma go w du...Poloz sie przytul
          misia i sprobuj zasnac
          • Gość: alfik Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 13.08.06, 20:26
            Jak ci nie pasuje watek,to ustap miejsca ludziom inteligentnym,bo tobie troche
            brakuje klepek,więc wynos sie stąd.Naprawde tobie to juz dziekuje.
            • Gość: swiatowy Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 13.08.06, 20:30
              A to na forum Elblag nie ma ludzi inteligentnych dlatego tu caly czas siedzisz?
            • dioskorides Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? 13.08.06, 22:01
              Juz ci alfik na elbląskim forum pisałem : kończ waść wstydu elblążanom oszczędź
              • Gość: alfik Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 14.08.06, 12:54
                Nie mam czego sie wstydzic,to ty sie wstydż,ze macie takich zlosliwych matolow
                na forum.
                • Gość: Hakenbu Za, jestem za... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 13:57
                  ... nikt Cię tu nie lubi alfiku. No prawie, bo ja nic do Ciebie nie mam. Trzeba
                  niektórych tu na tym forum zrozumieć: jak nie być sfrustrowanym mieszkając w tak
                  smutnym mieście? W Olsztynie trudno o realizację najprostszych, najbardziej
                  podstawowych inwestycji, więc jak mają Ci ludzie pojąć rzeczywiste znaczenie
                  przekopu przez mierzeję?

Europa stanie się z czasem nie Europą narodów, ale regionów. Przekop przez
                  mierzeję i rozwój elbląskiego portu to zafajdany olsztyński interes skoro żyjemy
                  pod jednym warmińsko-mazurskim sztandarem. Nawet jeśli dziś ekonomiczny sens
                  przekopu wydaje się co najmniej kontrowersyjny to są jeszcze czynniki polityczne
                  i strategiczne.

Popieram każdą inwestycję ,która uniezależni nas od ruskich humorów. Im więcej
                  dostępu Polski do jedynego morza jakie mamy tym lepiej. Zakompleksionym co to
                  mają Bałtyk za kałużę proponuję wykopanie kanału łączącego Olsztyn bezpośrednio
                  z Atlantykiem, ale póki taki kanał nie powstanie pozostaje nam zadowolić się tym
                  co mamy.

• muraszka1 Re: Za, jestem za... 14.08.06, 14:19
                    i ja tez jestem za :)
                    • Gość: pytek Cudownie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 17:09
                      Cudownie, to już wiemy kto sfinansuje budowę przekopu - Hakenbu na spółkę z
                      Muraszką ;)
                      Niestety, mnie przed podjęciem takiej decyzji powstrzymują te argumenty
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=46547646&a=46552746
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=46547646&a=46549842
                • dioskorides Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? 14.08.06, 23:24
                  Mówisdz o sobie?
                  bo juz ci kiedyś pisałem że z Elbląga jestem, po raz kolejny udowodniłes że czytać ze zrozumieniem nie potrafisz, o tym ze widoczny jest mój dostawca internetowy nie wspomne.
      • koczisss Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? 14.08.06, 16:42
        A lotnisko w Szymanach to takie potrzebne?
        Jesteś Światowy jak zawsze nieobiektywny, widzisz tylko czubek swojego wielkiego
        nochala i nic więcej!
        • Gość: swiatowy Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 14.08.06, 17:45
          A co bialorusinie zzera cie zawisc ze Olsztyn juz niedlugo bedzie posiadal port
          lotniczy z prawdziwego zdazenia pilnuj swojej bialostockiej wiochy co tu nocha
          wtykasz
          • koczisss Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? 14.08.06, 23:05
            Po pierwsze nie jestem Białorusinem, a Polakiem, a po wtóre, nie obchodzi mnie
            Twoja "mieścina", a tylko chciałem pokazać, że jak zawsze jesteś "ograniczonym"
            umysłowo człowieczkiem, który jest maluczkim, zawistnym indywiduum, obrażającym
            wszystkich na około, a zwłaszcza Elbląg, a i mnie, jak się nadarzy okazja!
            Jestem za kanałem, jak najbardziej ZA! Bo każdy, zdrowo myślący człowiek będzie
            podobnie myślał jak ja. Kanał ten pozwoli uniezależnić się od Rosjan, a i może
            przyczynić się do rozwoju Twojego "bagiennego" województwa. Gdybym był na Twoim
            miejscu, mieszkał w Olsztynie, tylko na taką wiadomość bym przyklasnął z
            radości. No, ale Ty, jako "światowy" człowiek, niestety nie potrafisz tego
            zrozumieć, działać i myśleć szerzej. Uważasz się za "światowego człeka", a
            zwyczajnie wystaje Ci słoma z butów!

Wracając do Twojej wypowiedzi na temat lotniska.
            Niedługo, czyli?
            Tak się składa, że w Białymstoku też ma być lotnisko, nie mam czego zazdrościć,
            może małe, ale za to w samym mieście, a nie tak jak w Olsztynie, a raczej,
            gdzieś tam za jeziorami i lasami:)

Pozdrawiam NORMALNYCH mieszkańców Warmii i Mazur, a w szczególności mieszkańców
            ładnego miasta Olsztyn:)

Ps.
            Światowy, pozdrowienia nie tyczą się Ciebie, przypominam, bo może uznajesz się
            za normalnego, wiec wyprowadzam Cię z błędu!
            • Gość: alfik Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 15.08.06, 16:32
              Kocziss,brawo,ale mu dosolileś,burakowi.
              • koczisss :) 15.08.06, 22:12

• Gość: zyz Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.olsztyn.mm.pl 15.08.06, 22:43
            A co, panie światowy, Białorusinów też już Bliźniaki poleciły nie lubić,
            podobnie jak Niemców?
            Kto jeszcze jest na liście narodów podpadniętych? Że Rosjanie i Francuzi, to
            oczywiste. A poza tym kto? Szwedzi? Czesi? Włosi? Anglicy już też, czy jeszcze
            w tym tygodniu nie?
            Może powinni wydawać codzienny biuletyn z informacjami, jaka nację należy na
            forum atakować?
            • koczisss Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? 15.08.06, 22:51
              Światowy już tu na razie nie napisze, bo biedak nie może się pozbierać po mej
              odpowiedzi na jego post:)
    • kinia_mf Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? 14.08.06, 14:38
      jestem za! to duża szansa dla rozwoju Elbląga i wkońcu nie będziemy zależni od
      ruskich...do dzieła
      • Gość: alfik Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 17.08.06, 17:09
        Ale nalezy jak najszybciej połaczyc administracyjnie Elblag z reszta Zulaw i
        mierzeją.
        • Gość: banderola Re: Co myslicie na temat przekopu mierzei? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.14, 21:34
          a gdzie jest urząd który wyda na przekop certyfikat unijny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka