Dodaj do ulubionych

Wybierzmy prezydenta

IP: *.160.237.209.olsznet.ec.pl 10.09.06, 20:00
szmit? ten sam który proponował swojego czasu fabryki chemiczne na warmii i
mazurach? ten który przychodzi na wernisaż prac o przydrożnych alejach i mówi
, ze potrzebujemy przemysłu i mysłi , że jest taki ekologiczny i fajny?
hehe
owoc tak samo zgniły i trujacy jak tragikomiczne LPR (Liga Popleczników Romana)

Dąbkowski? gdyby był w demokratach to może.
Szatkowski , Małkowski... eeee słabiutko, ale też może
Obserwuj wątek
    • dominik.olsztyn Re: Wybierzmy prezydenta 10.09.06, 20:10
      Hmmm... Walka z układami dotarła na szczebel lokalny. Jeśli to jedyne, co może
      zaproponowac Pan Szmit, to raczej kiepsko to widzę.

p.s. Dlaczego w artykule użyto stwierdzenia, że na prawicy było spokojnie z
      wyborem kandydata. Czy PO, to nie prawica ?????
      • Gość: ziutek Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:39
        dochodzą głosy że SLD dogadało się z PO ..Na listach do sejmku województwa
        Ryński umieścił swoich ludzi ... Kto głosuje dalej na PO???
      • Gość: Harry Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:54
        Szanowny internauto o nicku "Dominik". Likwidacja układu złodziejsko-
        biznesowo-przestepczego w Olsztynie JEST NAJWIEKSZYM WYZWANIEM I
        NAJTRUDNIEJSZYM ZADANIEM DO WYKONANIA PRZEZ PRZYSZŁEGO PREZYDENTA MIASTA
        OLSZTYN. Układ ten jest powiązany pomiedzy sobą i ma wsparcie różnej maści
        służb, ubecji i zwykłych przestępców gospodarczych, z których część sprawuje
        wysokie urzędy w regionie i w instytucjach miasta, W-MUW i UM. Z powodów
        oczywistych nie mam zamiaru publikować nazwisk i "czynów" poszczególnych
        gostków. Opór tych srodowisk zacznie się od wsparcia finansowego tych
        kandydatów którzy jeśli nie są swojaczkami to i tak "nie zaszkodzą". Przedsmak
        widać po reakcji na szczeblu centralnym tzw. Kurionady czy sprawy Macierewicza.
        Niżej będzie tylko gorzej bowiem narzędzia bedą bardziej prymitywne.
        Nowy prezydent (ktokolwiek nim zostanie) nie ma szans na jakieś istotne
        zwiekszenie tempa zmian gospodarczych, bowiem budżet w znaczącej mierze zależy
        od wysokości wpływów podatkowych, a te od dochodów ludnosci i podmiotów
        gospodarczych.(subwencje i dotacje określają przepisy ustaw) Nie mozna
        zakładać, że w Olsztynie fabryki zaczną powstawać jak bicz kręcony z piasku.
        Nie mozna zakładac, że mozna zwiekszyc wpływy poprzez znaczący wzrost wysokosci
        płaconych podatków. Środku unijne powinny być rozdysponowywane z dużą rozwagą i
        w/g potrzeb ludności w poszczególnych regionach województwa i miastach
        powiatowych. Mieszkają tam także obywatele "dzieci tego samego Boga", których
        podatki płyną tak samo jak olsztynian do budżetu Państwa a stamtad 1,27% do
        budzetu UE w formie składki. Bajdurzenie o źle napisanych wnioskach o fundusze
        strukturalne lub dobrze
        napisanych wnioskach prosze zostawic naiwniakom i niezorientowanym. Zatem
        ISTOTĄ DZIAŁAŃ NOWEGO PREZYDENTA jest zmiana obowiązującego systemu wartosci,
        wprowadzenie chocby śladowej sprawiedliwości społecznej (a nie przyznawanie
        lokalu jednej rodzinie w świetle kamer) a także PRZYWRÓCENIE GABINETOWI
        PREZYDENTA NALEZNEGO SZACUNKU DLA TEGO POMIESZCZENIA. To tylko tyle i aż tyle.
        Cieplutko pozdrawiam
        • dominik.olsztyn Re: Wybierzmy prezydenta 10.09.06, 21:51
          Witaj Harry.

Swoją wypowiedzią o najważniejszych zadaniach czekających przyszlego prezydenta
          poruszyłeś bardzo ważną kwestię. Fajnei byłoby poznać program poszczególnych
          kandydatów. Osobiście nie uważam, by najważniejszym zadaniem było rozbijanie
          układów, mafii itp. Najważniejszym zadaniem jest dobra organizacja pracy
          urzędu, służb miejskich i spółek w których miasto ma udziały. Drugie ważne
          zadanie to inwestycje, którym powinno być podporządkowane działanie prezydenta.
          Wypowiedzi o służbach, ubecjach, etc., brzmią jak kopia przemówień obecnego
          premiera. Mam wrażenie że tworzy się dziś układy, tylko po to aby z nimi
          walczyć. I tylko w sytuacji, gdy właściwie niczym innym nie jest się w stanie
          wykazać. Widać to znakomicie na szczeblu władzy centralnej. Oczywiście istnieją
          powiązania , koleżeńskie, rodzinne, czy czysto finansowe, albo wszystkie naraz
          w dowolnych konfiguracjach. Problem w tym, że to nie prezydent miasta jest
          powołany do ich zwalczania. Od tego jest prokuratura, sądy , policja. Z
          atmosfery ciągłej walki z korupcją tworzonej jedynie na potrzeby wyborczych
          spotów wylatują tylko odłamki uderzające w polityczną konkurencję. Oskarżenia
          zazwyczaj są w świetle kamer, uniewinnienia pomijane są zaś wielkim milczeniem.
          Mam prawo wyrażać swą dezaprobate wobec walki z układami, jako sposob
          rządzenia. Ćwiczymy to już od roku, a każdego dnia mam wrażenie, że pogrążamy
          się w coraz głebsazym bagnie.

Dośc dziwnie i wplatasz w ten wątek sprawę Jacka Kuronia. Boli mnie, że robi
          sie konfidenta z człowieka, który najlepsze lata swojego życia przesiedzał w
          więzieniach. Nie siedzial dla wygody, ale przede wszystkim po to żebyśmy mogli
          prowadzić dzisiaj dyskusje takie jak ta. Nazywanie próbę obrony pamięci
          niezyjącego już człwoieka określeniem kojarzącym się z zawodami sportowymi jest
          co najmniej nei na miejscu. Nie wiem jakie poglądy na ten temat ma kandydat
          bliski Twojemu sercu, ale myślę że takimi wypowiedziami wyrządzasz mu
          niedźwiedzią przysługę.

Sprawa Macierewicza, o której wpominasz dośc dobrze obrazuje medialną nagonkę
          na spiski i układy. To bardzo jaskrawy przykład tego jak nachalna ideologia
          stoi w opozycji do przyzwoitości.

Spośród kandydatów zaprezentowanych dzisiaj widzę co najmniej trzech ludzi na
          których mógłbym głosować. Chciałbym mieć tak szeroką mozliwośc wyboru i za 4
          lata. Z tego właśnie powodu codziennie z obawą wysłuchuje nowych wiadomości z
          kraju, pokazujących jak bardzo rozchodzą się drogi demokraji i krucjaty
          przeciwko układom.
          • Gość: łukasz Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.160.237.209.olsznet.ec.pl 10.09.06, 22:27
            buhahaha. układ? mam 19 lat i serdecznie mnie wali czy ktoś był w PZPR etc.
            ważne dla mnie jest to jak ma wyglądać przyszłość. jaką wizje , jakie koncepcje
            ma przyszła władza.

uciekam z kraju na studia do francji, własnie z tego powodu. nie czuję sie u
            siebie. nikt nas nie slucha , młodych. wiec starcy bawcie sie dalej swoimi
            ukladami, rozliczeniami etc i zdychajcie bez emerytur, mlodych lekarzy,
            pielegniarek.

"ten kraj jest nasz i wasz" , tylko wasz więc hodujcie kartofle w głowach dalej.

• Gość: Yapa Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 22:28
              To smutne, że nie czujesz się u siebie.Przez 19 lat ten kraj zapewniał Ci wikt i
              opierunek, dzięki wolnej Polsce bez PZPR możesz pojechać do Francji. Masz jednak
              rację - nikt nie słucha młodych, ale też dlatego, że młodzi mają rzadko coś
              ciekawego do powiedzenia.I ten brak szacunku do tych, którzy "zostają"... Aż mi
              Ciebie żal, bo kartofle w głowach to masz chyba Ty...
          • Gość: Harry Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:32
            Szanowny Dominiku!
            Jasne, że masz racje z tym iż przestępstwami powinna zajmowac się
            prokuratura "z urzedu" a tam gdzie czegos nie zdołała wypatrzyć mamy w systemie
            prawnym narzędzie w postaci "doniesienia do prokuratury o mózliwości
            popełnienia (wystąpienia) przestępstwa", które moze złozyc kazdy obywatel bez
            wyjatku. Prokuratorzy (dobrze wynagradzani) są profesjonalistami co do tych
            spraw, zwłaszcza, że maja mozliwości nieograniczonego posiłkowania sie
            ekspertami z dowolnej dyscypliny i branzy. Ale przyznasz w zyciu bywa róznie.
            Ja po prostu na własnej skórze odczułem skutki "umorzenia" gdzie dochodziłem
            oczywistej kradzieży (potwierdzonej dokumentami i kontrola NIK)
            kilkusettysięcznych kwot tzw "dobra wspólnego". Prokuratorzy zostali
            wspólnikami owej kradziezy tego "dobra wspólnego". Ja mogłem się jedynie
            pozłościć i podenerwować. Sam osobiscie strat z tego tytułu nie poniosłem.
            Takich przykładów w Olsztynie i regionie są setki. To po pierwsze.
            Po wtóre: znane są meandry wałkowania spraw MPEC w którym to wałkowaniu
            naczelna role odgrywał Zarząd Spółki, a ten w linii prosciutkiej funkcjonuje
            przeciez z namaszczenia włodarza miasta (jednoosobowego). Nie inaczej jest w
            innych spółkach kapitałowych z udziałem (najczęściej 100%) Gminy Olsztyn.
            Potrzebujemy Prezydenta który BĘDZIE MIAL WOLE I SIŁĘ ABY TE POWIĄZANIA
            PRZECIĄĆ skoro nie czyni tego prokuratura. Są tam sprawki które są SPRAWKAMI na
            szkode mieszkańców i których prokuratura nie podejmuje (kolesiostwo w spółkach,
            niejasne i dziwne sponsorowania, przetargi w których wygrywa ten kto ma wygrać,
            itp, itd)
            Sprawy organizacyjne które podnosisz, nalezny szacunek dla interesanta itp.
            są ważne-to oczywiste, ale ja je traktuje jak sprawy oczywiste i z obowiązku
            nie chcę robić cnoty. Nie dyskutujemy przecież dlaczego słońce rano wstaje a
            wieczorem zachodzi.
            Oczywistym jest że dobrze jest miec wybór z dwóch, trzech czy nawet czterech
            RÓWNORZĘDNYCH kandydatów. Przypomnę, że w wyborach prezydenckich w USA
            conajmniej kilkanaście razy wynik pomiędzy konkurentami róznił sie o mniej niż
            5%. T o czyms świadczy. Ja osobiście w najbliższych wyborach w Olsztynie mam
            wybór wyjątkowo prosty, wybieram jednego kandydata spośród jednego, który jak
            mam nadzieję będzie mial dośc sił aby ci mówiacy spiewnym językiem znad Wilii
            mogli powiedzić "Olsztyn to moje miasto". Tak w istocie niewiele.Pozdrawiam
          • Gość: ziutek Re: Wybierzmy prezydenta IP: 212.160.172.* 12.09.06, 08:56
            ładnie napisałeś co byś chciał ale...widze że wogóle nie rozumiesz sytuacji
            politycznej w Olsztynie
    • Gość: gosc Re: Wybierzmy prezydenta IP: 62.29.133.* 10.09.06, 22:47
      Trudny wybór między dawnym komunistycznym cenzorem, piekarzem od Mazowieckiego,
      czy klakierem Millera. Całe to towarzystwo pachnie trochę nieświeżo. Może
      jednak postawisz na prawicę?
    • Gość: agitator Tylko Czesuaf. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 08:37
      Facet ma klasę.
      • Gość: Yapa Re: Tylko Czesuaf. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 22:29
        Ma do brą prasę, umie się pokazać - ale znam Go bliżej - szuja pierwszej
        wody..Fakt, że w Olsztynie nie ma na kogo za bardzo głosować
        • Gość: max Re: Tylko Czesuaf. IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 12.09.06, 16:55
          nie trzeba znać go bliżej, by tak go ocenić.
        • Gość: roki Re: Tylko Czesuaf. IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 12.09.06, 16:56
          Myślę że Dąbkowski nie jest najgorszy.
          • muraszka1 Re: Tylko Czesuaf. 12.09.06, 19:13
            raz jestes max ,a za chwile roki?
            • Gość: szukacz Re: Tylko Czesuaf. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 19:25
              Kogo jak kogo, ale Ciebie nie powinno to dziwić
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=40500567&a=40636402
    • Gość: Tyta Wybierzmy prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 13:22
      Jak patrzę na P. Senatora to aż mnie podnosi. Albo decyduje się na kandydowanie
      na Prezydenta Olsztyna , albo na pracę w Senacie. Z tego co widać to tylko
      władza ważna- w Senacie nic nie znaczy to może w naszym mieście sobie porządzi.
      A co będzie za rok przy wyborach do Europarlamentu, znowu do nowego koryta.
      Zdecydowałeś się chłopie na Senat to tam siedź. Z tego powodu to chyba tylko
      Małkowski.
      • Gość: ccc Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 13:48
        Trzeba na sprawę spojrzeć nieco inaczej. Tylko Szmit i Dąbkowski nie potrzebują
        startować na urząd prezydenta z pogoni dla kasiorki. Jeden jest senatorem
        (kadencja potrwa jeszcze 3 pełne lata) drugi przediębiorcą. J.Cz.M. ma szansę
        wrócic do szkółki za 1400 PLN, inny nie przywykł do poborów 4 tys PLN po
        stracie 10 tysiączków, następny nie ma na opłatę czynszu w bloku. Dlatego też
        decyzje Szmita proponuję oceniać z innej niż finansowa perspektywy. Senatora
        wybierzemy następnego. Koszty takiego lokalnego głosowania nie są wysokie. Ta
        zmiana jest dopuszczalna i nie krygowałbym się z tego powodu.
        • Gość: ziutek Re: Wybierzmy prezydenta IP: 212.160.172.* 11.09.06, 15:39
          Tym bardziej należy go podiwiać za to że jest gorów zrezygnowac z ciepłej co
          bądź posadki senatora , która ma większe możliwości i wpływy niż Prezydent
          Miasta. Co do Dąbkowskiego sprawa aquaparku nie jest roztrzygnięta i może mieć
          niezłą sprawę , po drugie jego biznes opiera się w większości na umowach z
          podmiotami zależnymi od władz Miasta i to może być jeszcze bardziej
          korupcogenne niż do tej pory. Ja widze konflikt interesów ... Czy jest gotowy
          zrezygnować z bułek???? Tym bardziej to już sam nie wiem kogo PO ma na
          listach , widać tylko odpady z SLD, demokratów.pl, a gdzie działacze PO???
          Układ olsztyński kombinuje jak przetrwać.............
          • Gość: xxx Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 17:37
            Z kandydatur jakie miała PO osoba Dąbkowskiego jest najlepsza. To, że ma
            zarzuty, to nic nie znaczy, bo jak zorientowałem sie, w dizsiejszych czasach
            stawianie zarzutów jest nowomodą na unicestwianie swoich przeciwników i u nas w
            Olsztynie celuje w tym przewielebny Cz. J. M, tak udupił wielu, w tym
            najbardziej liczącego się Z. P.
            • Gość: zet Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 18:58
              zarzuty- to nic. Pewnie mamy prezydentów, którzy siedzieli. To są te standardy i
              zasady PO.
    • Gość: wiki Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 11.09.06, 18:42
      ludzie miejcie już litość nad tym miastem, rozwalmy w końcu ten komuszy
      bastion ,ostatni już taki w Polsce.
      • muraszka1 Re: Wybierzmy prezydenta 12.09.06, 07:44
        ciekawe co bedzie po wyborach,pewnie odnowienie z aqwaparku,
        po tak brudnej kampanii,niczego dobrego sie nie spodziewam
        • Gość: max Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 12.09.06, 19:51
          skąd wiesz że brudna skoro jeszcze oficjalnie się nie zaczęła ?
          • Gość: kik Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 20:10
            Niestety to już widać, słychać i czuć.....
    • Gość: max Re: Wybierzmy prezydenta IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 12.09.06, 21:06
      z sondażu wynika że wygra Dąbkowski .Tak trzymać !
      • Gość: ziutek Re: Wybierzmy prezydenta IP: 212.160.172.* 13.09.06, 09:20
        Z jakiego sonadażu????
        Z sondażu wskazującego poprzez umieszczenie zdjęcia Dąbkowskiego ???
        Myślisz że kto głosuje ?? społeczeństwo???
        To są wynajęci "klakierzy " do głosowania ...Podejrzewam że może pracownicy
        jego firmy lub GW mus stuka co jakiś czas.... Wiem jak takie sondaże się
        konfiguruje w serwisach .......tak więc nie problemy aby admin dodawał po kilka
        głosów...
        Dla mnie ten sondaż to jest jeden wielki kicz taki sam jak wybór samorządowca
        roku czy coś takiego robiony co jakiś czas w GO.... Taki klient wykupuje
        wszystkie nie sprzedane odpady , paru ludków wypełnia kupony i odsyłają to do
        GO. Interes się kręci GO zarabia a klient (kanmdydat) zostaje np. najlepszym
        samorządowcem....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka