Dodaj do ulubionych

Łyna pełna śmieci

13.05.03, 22:09
W dziale meiloracji pracuje pewnie 1232343243 osob, a Łyne
sprzata 1 osoba. Tak trzymac!!! Prawde mowiac to po co nam ta
Łyna, tylko syf, trzeba mosty budowac...
Obserwuj wątek
    • being28 Re: Łyna pełna śmieci (n/t) 13.05.03, 22:09
      • angela-rt Re: Łyna pełna śmieci (n/t) 13.05.03, 22:10
        masz racje
    • mika_1 Re: Łyna pełna śmieci 13.05.03, 22:16
      Najważniejsze, że jest na kogo zwalić odpowiedzialność!!!
      To przecież nie my mamy sprzątać, to oni... :(((((
    • Gość: Ed Re: Łyna pełna śmieci IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 00:45
      Na trasę spływu trzeba zaprosić wszystkich decydentów odpowiedzialnych za tę
      sprawę zaczynając od Prezydenta Miasta, gdzie mogli by bez sprawozdań
      przekonać się, że Łyna jest zasilana na tej trasie nie tylko przypadkowymi
      odpadkami. Dla Prezydenta gotów jestem nawet sfinansować wypożyczenie kajaka.
      Jako olsztyniak z importu zapewne nie ma pojęcia, jak daleko dezawouje
      przepiekny kiedyś szlak swoimi hasłami o rozwoju turystyki nie mającymi
      żadnego pokrycia w praktyce.
      • spacz Re: Łyna pełna śmieci 14.05.03, 00:54
        Sprzatac tez chyba niezabardzo wiedza gdzie: odcinek Dobre Miasto-Olsztyn i
        Olsztyn-granica panstwa, tzn ze Olsztyn-Dobre Miasto bedzie dwa razy sprzatany?
        A moze tak ma byc? Wazne zeby czysto bylo, a nie jest. W pazdzierniku, phii.

W artykule:
        Terszewska twierdzi jednak, że zarząd melioracji postara się usunąć zatory na
        Łynie. Rzeka będzie oczyszczona na odcinkach Dobre Miasto - Olsztyn i Olsztyn -
        granica państwa. Do Olsztyna robotnicy dotrą najwcześniej... w październiku.

• Gość: Ed Re: Łyna pełna śmieci IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 01:19
          Za ile lat? Chyba że Ratusz dadzą pod zastaw krajowych kredytów bankowych
          :-)))))).
          Na dzień dzisiejszy potrzebne są pieniądze europejskie na sfinansoweanie
          naprawy inwestycji zrealizowanych też za pieniądze europejskie. Własnych już
          dawno nie ma. Słyszałem o ciekawej propozycji Wiceprezydenta Grzymskiego
          sugerującego ograniczenie ilości godzin wykładów w szkołach dla nauczycieli,
          ponieważ można na tym nieco zaoszczędzić :-)).
          Myślę, że patrząc z tego punktu widzenia, najlepiej byłoby zamknąć szkoły a
          budynki sprzedać :o((.
    • Gość: Janusz Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.76.0.* 14.05.03, 06:35
      Olsztyniacy - musimy zainspirować samorząd, żeby on też mógł
      inspirować....Inaczej chyba się nie da ?
      • Gość: zbyszek Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.25.179.* 14.05.03, 07:29
        Pewnie powiem cos malo odkrywczego, ale chocby Łyne sprzatala brygada ludzi, to
        "zasmiecaczy" jest bez porownania wiecej, dochodzą jeszcze jakies dziwne
        doplywy podnoszace komfort plywania o wartosci zapachowe, to wszystko nie spada
        z deszczem, sami sobie ten syf robimy. Plywam troche kajakami i wierzcie ze sa
        miejsca gdzie az przyjemnie plywac, są to miejsca odlegle od miast, od szlakow
        popularnych. Wiem ze trafiaja tam tylko tacy ktorzy chcą zastac te miejsca tak
        samo czyste jak byly i swoje smieci (jak ja) zabierają ze sobą.
        • Gość: Isa Re: Łyna pełna śmieci IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.03, 08:04
          w pelni zgadzam sie z twoja wypowiedzia.
          Smieciarzy jest mnostwo wszedzie nie tylko Lyna jest smietniskiem, wystarczy
          przejsc sie w Dobrym Miescie po "parku" smieci , pobite butelki, itd.itp
          Jezioro Limajno tez lepiej nie wyglada:(((
          Jezeli spoleczenstwo nie nauczy sie szanowac natury to sprzatanie nic nie
          pomoze:(((
          Moze by tak na poczatek postawic kosze na smieci??? i co jakis czas je
          oprozniac?
          Oczywiscie kary za zasmiecanie tez by sie przydaly bo inaczej "smieciarzy"
          chyba nie przekonasz.
    • Gość: marek Re: Łyna pełna śmieci IP: *.pppool.de 14.05.03, 07:39
      A kiedy Lyna byla czysta,urzedasy powinni ruszyc swoje
      smierdzace dupy.
      • Gość: marek Re: Łyna pełna śmieci IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 14.05.03, 14:40
        Gość portalu: marek napisał(a):

> A kiedy Lyna byla czysta,urzedasy powinni ruszyc swoje
        > smierdzace dupy.

Oj, była Łyna czysta, była. Zreszta stanowiła bardzo urokliwą trasę kajakową.
        FAKT, ŻE TROCHĘ WCZEŚNIEJ, NIŻ 20 LAT TEMU :-))
    • Gość: radca Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.25.179.* 14.05.03, 08:45
      Bo mu olsztynianie bardzo lubimy smiecic i życ w brudzie.Prosze obejrzeć
      pobocza dróg dojazdowych do Olsztyna.
      Społeczeństwo brudasów.
      Kmioty do Europy?
      • thor_tr Re: Łyna pełna śmieci 14.05.03, 10:11
        Jeszcze 3 lata temu widziałem w Łynie raki(co prawda przed Olsztynem,ale
        jadnak).Teraz wszystkie żyjątka albo zdechły,albo się zmutowały.
        Degradacja rzeki postępuje naprawdę bardzo szybko.A śmieci to tylko najbardziej
        widoczny tego efekt.
        • Gość: lustro Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.76.143.* 14.05.03, 10:22
          Na ten temat pisałam już w "WDK(ROK)" Najgorsze jest to, że czasem się boję
          zwrócić uwagę, że ktoś śmieci. No bo jak zwrócić uwagę pijanemu facetowi,
          mocnemu jak tur, który idzie przede mną i pije piwo z puszki, a następnie
          wyrzuca ją za siebie. Wolałam nic nie mówić, jeszcze w łeb bym oberwała. Ale
          rodzice dzieci nie uczą porządku. Nie mieści się w głowie, że ludzie wrzucają
          te wszystkie "syfy " do wody, a potem przychodzą w to samo miejsce podziwiać
          przyrodę. Albo wrzucają do jezior, a potem przychodzą się tam kąpać. A może Ci
          co rzucają nie maja wrazliwości na piękno? Ja mam i dlatego te śmieci bardzo mi
          przeszkadzają. Tylko jak zmienić mentalność co poniektórych?
    • Gość: Niemiec Polacy = smieciarze IP: *.siemens.pl 14.05.03, 10:55
      nie potrzebujemy syfiarzy w Europie!
      • Gość: lustro Łyna pełna smieci IP: 213.76.143.* 14.05.03, 11:45
        Akurat miałam okazję być w Niemczech i u Niemców uznanych za czyściochów, takie
        brudy i śmieci walały się po krzakach, że aż się zdziwiłam. U nas na osiedlach
        i w centrum tego nie ma. Ja po sobie zawsze sprzątam i moi znajomi też, każdy
        nawet najmniejszy papierek chowam, a potem wyrzucam do kosza, jeżeli ów kosz
        jest pełen lub go nie ma wszystkie moje śmieci zanoszę do domu. Są ludzie i
        ludziska i to w każdym kraju. Złośliwi również. Pozdrówka.
        • Gość: b_by Re: Łyna pełna smieci IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.03, 07:04
          Gdzie ty bylas w tych niemczech? na pewno w dzielniy w ktorej wiekszosc
          mieszkancow to przesiedlency (musze przyznac ze tam naprawde tak jest ...ale
          nie pisz ogulnie bo to sa jednak wyjatki.)
          Wyglad zalezy od dzielnicy i ludzi ktorzy tam mieszkaja
          Proponowalabym ci nastepnym razem przejsc sie do "porzadnej" dzielnicy a
          napewno zobaczysz duza roznice.
          Oczywiscie smieciarze sa wszedzie ale dziwie sie ze bylas w niemczech i piszesz
          ze wszedzie smieci leza jezeli nie wiesz, to prosze nie pisz takig bzdur.
    • Gość: Marcin Kapłon Re: Łyna pełna śmieci IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 12:42
      Szanowny Pan
      Marcin Boguszewski
      Redaktor Naczelny
      „Gazety Warmii i Mazur”

Szanowny Panie Redaktorze.
      W imieniu Pana Marszałka Andrzeja Ryńskiego pragnę podziękować Panu za
      opublikowany w dzisiejszym wydaniu Gazety artykuł „Po śmieciach”. Po lekturze
      tego bulwersującego tekstu Pan Marszałek nakazał Zarządowi Melioracji i
      Urządzeń Wodnych w trybie natychmiastowym oczyścić szlak kajakowy na rzece
      Łynie.
      Od jutra do pracy na tym odcinku przystąpią pracownicy ZMiUW. Dodatkowo, od 1
      czerwca br. do oczyszczania cieków wodnych na terenie województwa, w tym przede
      wszystkim rzeki Łyny, skierowanych zostanie blisko 130 bezrobotnych za
      pieniądze pochodzące z Programu Aktywizacji Obszarów Wiejskich, realizowanego
      przez samorząd województwa.

Zarząd Melioracji jako priorytet traktował dotąd prace służące rolnictwu i
      ochronie przeciwpowodziowej. Od dziś, zgodnie z poleceniem Pana Marszałka,
      dbałość o utrzymanie walorów turystycznych regionu znajdzie się w centrum
      zainteresowania pracowników Zarządu.

Z poważaniem

Marcin Kapłon
      Dyrektor Gabinetu Marszałka
      • Gość: zbyszek Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.25.179.* 14.05.03, 14:34
        Gratulacje!!!!
        Jescze tylko taki drobiazg,
        czy nie mozna w rejon Lasu Miejskiego skierowac uwagi slużb porzadkowych!
        czasem zajzec i karac ludzi zasmiecajacych?
        moze trzeba kultury i porzadku nauczyc i respektowac przepisow porzadkowych.
        Powyzsze dotyczy terenu calego Olsztyna.
        Jesli kosze do smieci trafiaja do Łyny to swiadczy o wandalizmie.
      • Gość: marek Re: Łyna pełna śmieci IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 14.05.03, 14:53
        Szanowny Pan
        Marcin Kapłon
        Dyrektor Gabinetu Marszałka

Uradowany wręcz niebywałą decyzją byłego Prezydenta Miasta a dzisiejszego
        Marszałka Województwa osmielam sie skierować jeszcze porośbę o dokonanie
        przeglądu ścieków "kanalizacyjno-burzowych" (hihi - BO TAK JE TRZEBA NAZWAĆ) na
        odcinku Al. Wojska Polskiego do Radiowej włącznie. JESTEM NAWET ZA
        RYGORYSTYCZNYM ZABETONOWANIEM TYCH URZĄDZEŃ ŚCIEKOWYCH NA KOSZT UŻYTKOWNIKÓW.
        Zresztą spacer na tym odcinku doskonale dowodzi, na ile prawdziwe były
        wszelkiego rodzaju oswiadczenie, że do Łyny nie spuszczane są żadne ścieki. Nie
        jestem specjalistą od szmbonurków, ale wydaje mi się, że tzw. deszczówka ani
        się nie pieni ani nie pozostawia tłustych plam.
        Bardzo proszę o wielką laskawość w tym wzgledzie dla uroków Łyny i podjęcie
        radykalnych działań w celu definitywnego zakończenia tych szkodliwych praktyk.
        • spacz Re: Łyna pełna śmieci 14.05.03, 18:11
          No to jezeli te forum ma taka poczytalnosc to lecmy dalej...
          Do kogo nalezy wysypisko smieci (cztaj: las) w Kortowie?
          Zapraszamy na spacer! Jeszcze przed Kortowiada w trakcie godzinnej, a moze
          krocej wedrowki, naliczylem jakies 80 butli po wisniowkach, po wodce nie
          liczylem. Ale jest duzo. Dziennie w okresie letnim odbywaja sie srednio 4
          ogniska.
          Po Kortowiadzie nie bylem.
          • being28 Re: Łyna pełna śmieci 14.05.03, 20:20
            Chyba wybory beda niedlugo bo kasa sie znalazla, a zawsze nie bylo. Teraz
            widac co robi "wladza", siedza chlopaki przed komputerami i grzebia w golych
            babach, czasami w GW. Wysla biednego robola do sprzatania, pokrzycza, a i tak
            bedzie syf...
            • Gość: zbyszek Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.25.179.* 15.05.03, 07:18
              Bedzie syf, bo brudasow za duzo, nie problem (jak widac) w posprzataniu, lecz
              nie bardzo rozumiem dlaczego balaganiarze, wandale sa bezkarni, niska
              szkodliwosc? A niech posprzata co nabrudzil, nie mandat, a sprzatnanie! Czy
              zawsze wszyscy maja (z podatkow) sprzatac po brudasach?
              • spacz Re: Łyna pełna śmieci 15.05.03, 10:54
                Gość portalu: zbyszek napisał(a):

> Bedzie syf, bo brudasow za duzo, nie problem (jak widac) w posprzataniu, lecz
                > nie bardzo rozumiem dlaczego balaganiarze, wandale sa bezkarni, niska
                > szkodliwosc? A niech posprzata co nabrudzil, nie mandat, a sprzatnanie! Czy
                > zawsze wszyscy maja (z podatkow) sprzatac po brudasach?
                To co to za kara za smiecenie jak mozliwosci po wyrzuceniu sa dwie: albo nie
                bedzie sprzatal, albo posprzata po sobie?
                Wysokie kary finansowe - tak. I sciagane przez urzad skarbowy w kwietniu.

• Gość: lustro Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.76.143.* 15.05.03, 11:33
                  No dobra, pójdźmy na kompromis. Może te śmieci w Niemczech odbiły mi się w
                  lustrze i widziałam połowę wiecej niż ich jest. Masz rację śmieciarze są
                  wszędzie i właśnie do tego chciałam dojść :))) Pozdrówka.
    • Gość: pioter Re: Łyna pełna śmieci IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 15.05.03, 18:59
      Niestety, sprawa śmieci to sprawa kultury. A Polacy niestety w większości jej
      nie posiadają - walenie śmieciami obok siebie to norma. Spójrzmy na rowy
      przydrożne - ile w niej opakowań po olejach samochodowych. Skąd sie tam biorą -
      bo przecież nikt nie wymienia oleju na drodze? Bo mechanik wymieniał, wracało
      się do domu, a tu te "plastiki" na dywaniku pasażera tak się walały ...
      Rok temu byłem w Szwecji w Nynyshamn - z ulic można jeść bez nakrycia. Bloki
      bez bazgrołów, ławki w parku całe i nie pogryzdane, koszy- całych - aż gęsto -
      czyste, z workami w środku. Nagle widzę - idzie dwóch i jeden z nich bach -
      peta na chodnik przydeptał. No, myślę, w końcu normalny Szwed. Kiedy mnie
      mijali, usłyszałem w narzeczu Reja i Mickiewicza - "Kur.., ale po tym
      wczorajszym piwie bańka mi napierd..." ... :o(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka