being28 13.05.03, 22:09 W dziale meiloracji pracuje pewnie 1232343243 osob, a Łyne sprzata 1 osoba. Tak trzymac!!! Prawde mowiac to po co nam ta Łyna, tylko syf, trzeba mosty budowac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_1 Re: Łyna pełna śmieci 13.05.03, 22:16 Najważniejsze, że jest na kogo zwalić odpowiedzialność!!! To przecież nie my mamy sprzątać, to oni... :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Łyna pełna śmieci IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 00:45 Na trasę spływu trzeba zaprosić wszystkich decydentów odpowiedzialnych za tę sprawę zaczynając od Prezydenta Miasta, gdzie mogli by bez sprawozdań przekonać się, że Łyna jest zasilana na tej trasie nie tylko przypadkowymi odpadkami. Dla Prezydenta gotów jestem nawet sfinansować wypożyczenie kajaka. Jako olsztyniak z importu zapewne nie ma pojęcia, jak daleko dezawouje przepiekny kiedyś szlak swoimi hasłami o rozwoju turystyki nie mającymi żadnego pokrycia w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
spacz Re: Łyna pełna śmieci 14.05.03, 00:54 Sprzatac tez chyba niezabardzo wiedza gdzie: odcinek Dobre Miasto-Olsztyn i Olsztyn-granica panstwa, tzn ze Olsztyn-Dobre Miasto bedzie dwa razy sprzatany? A moze tak ma byc? Wazne zeby czysto bylo, a nie jest. W pazdzierniku, phii. W artykule: Terszewska twierdzi jednak, że zarząd melioracji postara się usunąć zatory na Łynie. Rzeka będzie oczyszczona na odcinkach Dobre Miasto - Olsztyn i Olsztyn - granica państwa. Do Olsztyna robotnicy dotrą najwcześniej... w październiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Łyna pełna śmieci IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 01:19 Za ile lat? Chyba że Ratusz dadzą pod zastaw krajowych kredytów bankowych :-)))))). Na dzień dzisiejszy potrzebne są pieniądze europejskie na sfinansoweanie naprawy inwestycji zrealizowanych też za pieniądze europejskie. Własnych już dawno nie ma. Słyszałem o ciekawej propozycji Wiceprezydenta Grzymskiego sugerującego ograniczenie ilości godzin wykładów w szkołach dla nauczycieli, ponieważ można na tym nieco zaoszczędzić :-)). Myślę, że patrząc z tego punktu widzenia, najlepiej byłoby zamknąć szkoły a budynki sprzedać :o((. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.76.0.* 14.05.03, 06:35 Olsztyniacy - musimy zainspirować samorząd, żeby on też mógł inspirować....Inaczej chyba się nie da ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.25.179.* 14.05.03, 07:29 Pewnie powiem cos malo odkrywczego, ale chocby Łyne sprzatala brygada ludzi, to "zasmiecaczy" jest bez porownania wiecej, dochodzą jeszcze jakies dziwne doplywy podnoszace komfort plywania o wartosci zapachowe, to wszystko nie spada z deszczem, sami sobie ten syf robimy. Plywam troche kajakami i wierzcie ze sa miejsca gdzie az przyjemnie plywac, są to miejsca odlegle od miast, od szlakow popularnych. Wiem ze trafiaja tam tylko tacy ktorzy chcą zastac te miejsca tak samo czyste jak byly i swoje smieci (jak ja) zabierają ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isa Re: Łyna pełna śmieci IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.03, 08:04 w pelni zgadzam sie z twoja wypowiedzia. Smieciarzy jest mnostwo wszedzie nie tylko Lyna jest smietniskiem, wystarczy przejsc sie w Dobrym Miescie po "parku" smieci , pobite butelki, itd.itp Jezioro Limajno tez lepiej nie wyglada:((( Jezeli spoleczenstwo nie nauczy sie szanowac natury to sprzatanie nic nie pomoze:((( Moze by tak na poczatek postawic kosze na smieci??? i co jakis czas je oprozniac? Oczywiscie kary za zasmiecanie tez by sie przydaly bo inaczej "smieciarzy" chyba nie przekonasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Łyna pełna śmieci IP: *.pppool.de 14.05.03, 07:39 A kiedy Lyna byla czysta,urzedasy powinni ruszyc swoje smierdzace dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Łyna pełna śmieci IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 14.05.03, 14:40 Gość portalu: marek napisał(a): > A kiedy Lyna byla czysta,urzedasy powinni ruszyc swoje > smierdzace dupy. Oj, była Łyna czysta, była. Zreszta stanowiła bardzo urokliwą trasę kajakową. FAKT, ŻE TROCHĘ WCZEŚNIEJ, NIŻ 20 LAT TEMU :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.25.179.* 14.05.03, 08:45 Bo mu olsztynianie bardzo lubimy smiecic i życ w brudzie.Prosze obejrzeć pobocza dróg dojazdowych do Olsztyna. Społeczeństwo brudasów. Kmioty do Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Łyna pełna śmieci 14.05.03, 10:11 Jeszcze 3 lata temu widziałem w Łynie raki(co prawda przed Olsztynem,ale jadnak).Teraz wszystkie żyjątka albo zdechły,albo się zmutowały. Degradacja rzeki postępuje naprawdę bardzo szybko.A śmieci to tylko najbardziej widoczny tego efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lustro Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.76.143.* 14.05.03, 10:22 Na ten temat pisałam już w "WDK(ROK)" Najgorsze jest to, że czasem się boję zwrócić uwagę, że ktoś śmieci. No bo jak zwrócić uwagę pijanemu facetowi, mocnemu jak tur, który idzie przede mną i pije piwo z puszki, a następnie wyrzuca ją za siebie. Wolałam nic nie mówić, jeszcze w łeb bym oberwała. Ale rodzice dzieci nie uczą porządku. Nie mieści się w głowie, że ludzie wrzucają te wszystkie "syfy " do wody, a potem przychodzą w to samo miejsce podziwiać przyrodę. Albo wrzucają do jezior, a potem przychodzą się tam kąpać. A może Ci co rzucają nie maja wrazliwości na piękno? Ja mam i dlatego te śmieci bardzo mi przeszkadzają. Tylko jak zmienić mentalność co poniektórych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemiec Polacy = smieciarze IP: *.siemens.pl 14.05.03, 10:55 nie potrzebujemy syfiarzy w Europie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lustro Łyna pełna smieci IP: 213.76.143.* 14.05.03, 11:45 Akurat miałam okazję być w Niemczech i u Niemców uznanych za czyściochów, takie brudy i śmieci walały się po krzakach, że aż się zdziwiłam. U nas na osiedlach i w centrum tego nie ma. Ja po sobie zawsze sprzątam i moi znajomi też, każdy nawet najmniejszy papierek chowam, a potem wyrzucam do kosza, jeżeli ów kosz jest pełen lub go nie ma wszystkie moje śmieci zanoszę do domu. Są ludzie i ludziska i to w każdym kraju. Złośliwi również. Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_by Re: Łyna pełna smieci IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.03, 07:04 Gdzie ty bylas w tych niemczech? na pewno w dzielniy w ktorej wiekszosc mieszkancow to przesiedlency (musze przyznac ze tam naprawde tak jest ...ale nie pisz ogulnie bo to sa jednak wyjatki.) Wyglad zalezy od dzielnicy i ludzi ktorzy tam mieszkaja Proponowalabym ci nastepnym razem przejsc sie do "porzadnej" dzielnicy a napewno zobaczysz duza roznice. Oczywiscie smieciarze sa wszedzie ale dziwie sie ze bylas w niemczech i piszesz ze wszedzie smieci leza jezeli nie wiesz, to prosze nie pisz takig bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Kapłon Re: Łyna pełna śmieci IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 12:42 Szanowny Pan Marcin Boguszewski Redaktor Naczelny „Gazety Warmii i Mazur” Szanowny Panie Redaktorze. W imieniu Pana Marszałka Andrzeja Ryńskiego pragnę podziękować Panu za opublikowany w dzisiejszym wydaniu Gazety artykuł „Po śmieciach”. Po lekturze tego bulwersującego tekstu Pan Marszałek nakazał Zarządowi Melioracji i Urządzeń Wodnych w trybie natychmiastowym oczyścić szlak kajakowy na rzece Łynie. Od jutra do pracy na tym odcinku przystąpią pracownicy ZMiUW. Dodatkowo, od 1 czerwca br. do oczyszczania cieków wodnych na terenie województwa, w tym przede wszystkim rzeki Łyny, skierowanych zostanie blisko 130 bezrobotnych za pieniądze pochodzące z Programu Aktywizacji Obszarów Wiejskich, realizowanego przez samorząd województwa. Zarząd Melioracji jako priorytet traktował dotąd prace służące rolnictwu i ochronie przeciwpowodziowej. Od dziś, zgodnie z poleceniem Pana Marszałka, dbałość o utrzymanie walorów turystycznych regionu znajdzie się w centrum zainteresowania pracowników Zarządu. Z poważaniem Marcin Kapłon Dyrektor Gabinetu Marszałka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.25.179.* 14.05.03, 14:34 Gratulacje!!!! Jescze tylko taki drobiazg, czy nie mozna w rejon Lasu Miejskiego skierowac uwagi slużb porzadkowych! czasem zajzec i karac ludzi zasmiecajacych? moze trzeba kultury i porzadku nauczyc i respektowac przepisow porzadkowych. Powyzsze dotyczy terenu calego Olsztyna. Jesli kosze do smieci trafiaja do Łyny to swiadczy o wandalizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Łyna pełna śmieci IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 14.05.03, 14:53 Szanowny Pan Marcin Kapłon Dyrektor Gabinetu Marszałka Uradowany wręcz niebywałą decyzją byłego Prezydenta Miasta a dzisiejszego Marszałka Województwa osmielam sie skierować jeszcze porośbę o dokonanie przeglądu ścieków "kanalizacyjno-burzowych" (hihi - BO TAK JE TRZEBA NAZWAĆ) na odcinku Al. Wojska Polskiego do Radiowej włącznie. JESTEM NAWET ZA RYGORYSTYCZNYM ZABETONOWANIEM TYCH URZĄDZEŃ ŚCIEKOWYCH NA KOSZT UŻYTKOWNIKÓW. Zresztą spacer na tym odcinku doskonale dowodzi, na ile prawdziwe były wszelkiego rodzaju oswiadczenie, że do Łyny nie spuszczane są żadne ścieki. Nie jestem specjalistą od szmbonurków, ale wydaje mi się, że tzw. deszczówka ani się nie pieni ani nie pozostawia tłustych plam. Bardzo proszę o wielką laskawość w tym wzgledzie dla uroków Łyny i podjęcie radykalnych działań w celu definitywnego zakończenia tych szkodliwych praktyk. Odpowiedz Link Zgłoś
spacz Re: Łyna pełna śmieci 14.05.03, 18:11 No to jezeli te forum ma taka poczytalnosc to lecmy dalej... Do kogo nalezy wysypisko smieci (cztaj: las) w Kortowie? Zapraszamy na spacer! Jeszcze przed Kortowiada w trakcie godzinnej, a moze krocej wedrowki, naliczylem jakies 80 butli po wisniowkach, po wodce nie liczylem. Ale jest duzo. Dziennie w okresie letnim odbywaja sie srednio 4 ogniska. Po Kortowiadzie nie bylem. Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Łyna pełna śmieci 14.05.03, 20:20 Chyba wybory beda niedlugo bo kasa sie znalazla, a zawsze nie bylo. Teraz widac co robi "wladza", siedza chlopaki przed komputerami i grzebia w golych babach, czasami w GW. Wysla biednego robola do sprzatania, pokrzycza, a i tak bedzie syf... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.25.179.* 15.05.03, 07:18 Bedzie syf, bo brudasow za duzo, nie problem (jak widac) w posprzataniu, lecz nie bardzo rozumiem dlaczego balaganiarze, wandale sa bezkarni, niska szkodliwosc? A niech posprzata co nabrudzil, nie mandat, a sprzatnanie! Czy zawsze wszyscy maja (z podatkow) sprzatac po brudasach? Odpowiedz Link Zgłoś
spacz Re: Łyna pełna śmieci 15.05.03, 10:54 Gość portalu: zbyszek napisał(a): > Bedzie syf, bo brudasow za duzo, nie problem (jak widac) w posprzataniu, lecz > nie bardzo rozumiem dlaczego balaganiarze, wandale sa bezkarni, niska > szkodliwosc? A niech posprzata co nabrudzil, nie mandat, a sprzatnanie! Czy > zawsze wszyscy maja (z podatkow) sprzatac po brudasach? To co to za kara za smiecenie jak mozliwosci po wyrzuceniu sa dwie: albo nie bedzie sprzatal, albo posprzata po sobie? Wysokie kary finansowe - tak. I sciagane przez urzad skarbowy w kwietniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lustro Re: Łyna pełna śmieci IP: 213.76.143.* 15.05.03, 11:33 No dobra, pójdźmy na kompromis. Może te śmieci w Niemczech odbiły mi się w lustrze i widziałam połowę wiecej niż ich jest. Masz rację śmieciarze są wszędzie i właśnie do tego chciałam dojść :))) Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Łyna pełna śmieci IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 15.05.03, 18:59 Niestety, sprawa śmieci to sprawa kultury. A Polacy niestety w większości jej nie posiadają - walenie śmieciami obok siebie to norma. Spójrzmy na rowy przydrożne - ile w niej opakowań po olejach samochodowych. Skąd sie tam biorą - bo przecież nikt nie wymienia oleju na drodze? Bo mechanik wymieniał, wracało się do domu, a tu te "plastiki" na dywaniku pasażera tak się walały ... Rok temu byłem w Szwecji w Nynyshamn - z ulic można jeść bez nakrycia. Bloki bez bazgrołów, ławki w parku całe i nie pogryzdane, koszy- całych - aż gęsto - czyste, z workami w środku. Nagle widzę - idzie dwóch i jeden z nich bach - peta na chodnik przydeptał. No, myślę, w końcu normalny Szwed. Kiedy mnie mijali, usłyszałem w narzeczu Reja i Mickiewicza - "Kur.., ale po tym wczorajszym piwie bańka mi napierd..." ... :o( Odpowiedz Link Zgłoś