Gość: ucony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 20:27 Boże strzeż od takich profesorów! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ucony to obowiazek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 20:28 Boże strzeż od takich profesorów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolny Polak Re: to obowiazek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 22:50 Boże strzeż od takiej władzy!!! Jestem z Panem Pnie Profesorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: to obowiazek IP: *.cust1.vr2.mel1.au.uu.net 09.05.07, 04:15 Pana prof. Zygmunta Saloniego mialam zaszczyt poznac wiele lat temu. Jest wybitnym naukowcem, czlowiekiem prawym i skromnym. Niezwykle sobie cenie udzial w Jego seminarium magisterskim. Plakac sie chce, czytajac niektore komentarze. Panie Profeserze, jestem z Panem! Serdecznie pozdrawiam, byla studentka. "Ludzie myla ustawodawstwa z prawodawstwem." (S.J. Lec) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.olsztyn.mm.pl 06.05.07, 20:51 Chylę głowę przed Panem, Panie Profesorze. Mnie lustracja nie grozi, jestem emerytem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Donna Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 21:23 Istny bełkot prawdziwego wykształciucha. Po pierwsze znajomość z kimś wyznającym prawdziwe wartości nie wyklucza że się było kapusiem i to płatnym. Po wtóre: jest prawo i nalezy je przestrzegać a nie oceniać. Po trzecie: fakt że się niosło flage Solidarności niczego nie oznacza. Wśród działaczy tego związku co 10 byl nasłanym kapuchą i to częstokroc na jajwyższym w regionie stanowisku. Wypełnić kwit wykształciuchu powinieneś i to bez żadnego ale. Jeśli nie wypelniłeś to będziesz zajmowal się selekcją odpadów komunalnych (co oznacza ,że zajmiesz się odzyskiem puszek po piwie. Nie ględź zatem o jakimś upokorzeniu. Ludzie którzy z oczywistych powodów nie mogą byc posądzeni o współpracę oświadczenia podpisali i nie czuli się upokorzeni. Sam to uczyniłem i odniosłem z tego tytułu satysfakcję, bowiem mogłem to oświdczenia publicznie pokazać i nie czułem obawy "że coś znajdą". Zatem wykształciuchu drogi do butelek i puszek się przygotuj (zbierania) Wiem że parę groszy uciułałeś i że od tychże pewnie się wywiniesz, ale wnuczkom kiedyż będzie żal, bo jesli byłeś kapuchą to w teczkach ofiar istniejesz, a ktoś z nich wpadnie na pomysł odtajnienia pseudonimów TW. I to będzie dla ciebie wykształciuchu prawdziwe UPOKORZENIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denerw do Bella Donny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 00:20 do profesora w wieku emerytalnym etykieta wymaga innego typu zwrotów niż "per ty" czy "ty wykształciuchu" (podobnie jak do dozorcy w takim samym wieku, do motorniczego, piekarza, drwala...). Także w internecie. To po pierwsze. Po drugie: nie dostrzegłem żadnych przechwałek profesora co do stażu dysydenckiego, co najwyżej zredagowanie "podziemnego" tomiku w Londynie, oraz do pewnych wątpliwości moralnych związanych z wymogami przeróżnych władz. Po trzecie: to że pani (?) odczuła satysfakcję z czynu pożądanego przez władzę nie oznacza, że jest to odczucie bezwarunkowe i immanentnie związane z wypełnieniem oświadczenia. To, jak pisał Herbert, kwestia smaku. Widok grona profesorskiego stojącego w kolejce do rektora, by złożyć oświadczenie, był doprawdy żenujący. Władza, gdyby to widziała, pewnie miałaby inne odczucia. Kwestia smaku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: do Bella Donny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:25 Ten drobny niuans, o którym byłeś uprzejmy zasygnalizować w powyższym poście, są w stanie dostrzec Ci traktujący dyplom jako pewien cenzus uzyskanej własnej wiedzy na tej czy innej uczelni, a nie ci, dla których ten dyplom stanowi niby jakiś dowód umiejętności zrozumienia treści zawartych w Hamlecie William Szekspir'a. Odpowiedz Link Zgłoś
anula221 do Bella Donny 07.05.07, 06:34 Jeżeli jako facet (wynika z tekstu)przyjmujesz nick Piękna Pani to ubliżasz kobietom chyba,że jesteś innej orientacji seksualnej. Bella donna (Atropa belladonna) jest byliną z rodziny psiankowatych.Polska nazwa pokrzyk wilcza jagoda.Rodzi silnie trujące owoce wielkości wiśni. Forma,styl i stosowane wyrażenia wskazują,że te owoce już zatruły twój organizm i zaczynasz pisac bzdury.Użyty przez ciebie styl i wyrażenia wskazują twoje skłonności ku opcji PiS,co nie uprawnia ciebie do wulgarnego nakazywania innym jak mają postępować(to było w okresie stalinizmu).Znasz metody odzyskiwania aluminium (z puszek) to może poznałeś to z autopsji ale to już twoja sprawa.Nie powołuj się na obowiązek przestrzegania prawa ,ponieważ twoja partia przewodnia tego prawa nie przestrzega i aby "być w porządku" stara się nawet wprowadzać zmiany w Ustawie Zasadniczej.Działania tego typu można okreslić jako działania przeciwko narodowi.Jeżeli większość tego nie akceptuje to zmieńmy prawo.Fałsz i zakłamanie.Świadczy to jednoznacznie,że nie masz jakiegokolwiek prawa stosować wobec innych formy NAKAZU.Przemuyśl to jeżeli potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: do Bella Donny IP: 82.160.228.* 08.05.07, 05:36 sama jestem 'wykształciuchem' i ani mnie ani większości moich znajomych złożenie oświadczenia nie ubliżyło. Dziwi mnie to, co piszę Sz. P. Profesor. Istotnie pięknie i uczenie pisze, ze swadą ale.... jest to bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Profesorskie gęganie kaczuchów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:47 Szanowny Panie Profesorze jestem jakimś takim wykształcichem, który uzyskał wykształcenie u profesorów, którzy w prezentacji własnego ego wcale nie musieli się powoływać na przyjaciół. Być może to były inne czasy także być może "wartości" w między czasie zmieniły swoją wagę, nadal jednak odnoszę wrażenie, że tytułowi profesora bardziej przystaje dystans i rozwaga, niż zaowulowana dyfrakcja. Panie Profesorze, pan wie, o czym mówię? Odpowiedz Link Zgłoś
rcichon2 Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie 06.05.07, 22:24 Jestem z Panem p.Profesorze, jak nas zwolnią to zapraszam do "Różanej" na kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlustrowana Upokorzenie dla UBeków IP: *.ols.vectranet.pl 06.05.07, 23:13 proszę Państwa, co za bzdury!Mam czyste sumienie, mnie oświadczenie nie upokorzyło. Ochoczo złożyłam je. Przecież wiadomo, że tylko winni krytykują ustawę. Po co to ta czcza gadanina? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Przecież wiadomo, że tylko winni krytykują ustawę. 06.05.07, 23:17 A zlustrowana,to z ustawą się zapoznała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Przecież wiadomo, że tylko winni krytykują us IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 08:35 Powinni przejść do KUL-u. Tam dla wszelkiego rodzaju TW otwierają wrota szeroko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glasnost profesor WUML-u! Znamy takich towarzyszy docentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 23:41 oj znamy i to dobrze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.Czachorowski Re: profesor WUML-u! Znamy takich towarzyszy doce IP: *.uwm.edu.pl 07.05.07, 07:11 Skoro Pan Profesor miał odwagę pisać publicznie, nie wypada mi pisać pod pseudonimem... 1.Podpisałem i złożyłem oświadczenie lustracyjne. 2. Nie współpracowałem, byłem jedynie szykanowany (choć zasługi moje niewielkie). 3. Procedurą lustracyjną jestem zniesmaczony (udowadnianie niewinności az nadto przypomina tamte, komunistyczne czasy). Nie mam nic na "sumieniu" a mimo to lustracja w takiej formie nie podoba mi się i jest rzeczywiście urągająca. Podpisałem i czuje się zniesmaczony. Może teraz troche żałuję - kiedyś trzeba powiedzieć dość. Nie jestem przeciwnikiem lustracji i poznawania przeszłości - nie odpowiada mi zła forma i upokarzająca procedura. 4. Z chęcia poznałbym prawdę z tamtych czasów. Czekam na sensowne opracowanie historyczmne. Obecna lustracja w niczym mojej ciekawosci mnie zaspokaja. 5. Cenię tych to mieli odwagę sprzeciwić się i mieć odwagę i w tej z pozoru drobnej sprawie "powalczyć". 6. Odnoszę wrazenie (subiektywne i indywidualne), że obecna lustracja najbardziej rajcuje tych, co dawniej nie tylko nie roznosili bibuły, ale nawet nie czytali (bo sie bali). Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Re: profesor WUML-u! Znamy takich towarzyszy doce 07.05.07, 08:26 Raczej nie znasz pacanie pl.wikipedia.org/wiki/Zygmunt_Saloni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.gorowo.macrosat.pl 07.05.07, 07:10 Gość portalu: ucony napisał(a): > Boże strzeż od takich profesorów! Z powodu głoszenia jaskrawego nonsensu: "Obowiązek ten dotyczy przecież wszystkich, jego wypełnienie niczym nie grozi (nawet byłym agentom), a służy wyłącznie obywatelom, którzy mają prawo wiedzieć, kogo wybierają - pisze publicysta". Chyba, że studenci to jeszcze nie obywatele i nic im do tego kto ich naucza?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie 07.05.07, 08:12 Gość portalu: ucony napisał(a): > Boże strzeż od takich profesorów! Znam prof. Saloniego osobiscie i powiem Ci, ze jest niewielu ludzi w Polsce posiadajacych taka wiedze i taka madrosc zyciowa. Wstydzil bys sie czlowieku wypisywac takie glupoty. Obecne prawo dostosowuje sie poziomem do ludzi Twojego pokroju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 08:41 Kundlizm, to jest chyba jedyne trafne określenie dla teorii zwolenników IV RP :( Na dzień dzisiejszy teudno to potraktować inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.olsztyn.mm.pl 07.05.07, 11:52 Do zwolenników lustracji - poczekajcie jak IPN już zweryfikuje wasze oświadczenie. Oj chyba nie jeden się wtedy ździwi, gdyż okaże się, że był kapusiem (chociaż sam o tym nie wiedział). Wtedy podyskutujemy. Mnie osobiście to wisi, gdyż nie podlegam lustracji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie 07.05.07, 13:09 A niech jakiś esbek coś zanotował bez waszej wiedzy i umieścił w aktach.I już jest OZI.Wyrok sądu nie skreśla wedle tej ustawy z listy agentów. Odpowiedz Link Zgłoś
weganin11 Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie 07.05.07, 12:33 Jeśli się ktoś czuje uczciwy Nie groźny mu tekst złośliwy A jak ktoś czuje jakieś lęki Widocznie ma powód do udręki Wykształcenie nie świadczy o człowieku Tylko to co zdziałał przez pół wieku Jakie miał idee i życiowe wzorce Jakie powiewały w jego duszy proporce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 16:10 Przez ćwierć wieku spałam z SB-kiem. Podlegam lustracji ? Teraz rozumiesz, że ustawa jest do d.... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falk_65@tlen.pl Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 16:17 Wykształciuchem jest dla mnie ktoś, kto jest zwolennikiem społeczeństwa zamkniętego (przeciwny możliwościom demokratycznego awansu między "kastami"), zwolennik nowej nomenklatury w życiu intelektualnym, członek nieformalnego SALONU. Również człowiek,który odwołuje się do instytucji ponadpaństwowych w obronie praw własnej korporacji. Czyż nie jest to występowaniem przeciw państwu narodowemu ,w którym się żyje? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie 07.05.07, 18:59 IPN DOSTAŁ OŚWIADCZENIA TYLKO 8% ZOBLIGOWANYCH DO LUSTRACJI POLAKÓW Tylko 23 tysiące oświadczeń lustracyjnych wpłynęło do tej pory do Instytutu Pamiąci Narodowej. Tymczasem według szacunków, lustracji powinno poddać się około 300 tysięcy osób. Na wysyłanie swoich oświadczeń mają czas tylko do 15 maja. Janusz Kochanowski ma zastrzeżenia do przepisów o dziennikarzach i naukowcach, którzy mają podlegać karze w przypadku, gdy nie złożą oświadczenia, lub też uznania ich za kłamców lustracyjnych. Uważa też, że IPN ma zbyt duże kompetencje w sprawie wpisywania ludzi na tzw. "listy agentów". www.tvn24.pl/0,1505516,0,1,wiadomosc.html Na tych bandyckich zasadach też nie chciałbym się lustrować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.gorowo.macrosat.pl 08.05.07, 09:24 "Na tych bandyckich zasadach też nie chciałbym się lustrować". Zatemjesteś gorszy od pewnego redaktora z Olsztyna: "Zastępca redaktora naczelnego "Gazety Olsztyńskiej" Igor Hrywna przyznał się do współpracy ze Służbą Bezpieczeństwa PRL. Na łamach gazety tłumaczy, iż był przekonany, że nie szkodząc nikomu, można z SB prowadzić grę. Dodaje, że w grudniu 1982 roku podpisał zobowiązanie do współpracy z SB. Kierownictwo gazety nie zamierza zrywać z nim współpracy. Będzie nadal pracował na tym samym stanowisku". I co w tym wszystkim widzisz strasznego jeśli rozum masz w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Zatemjesteś gorszy od pewnego redaktora z Olsztyna 08.05.07, 09:32 Czytając twoje wpisy jestem przekonany,że to ja myślę prawidłowo. Gość portalu: sam_sob napisał(a):I co w tym wszystkim widzisz strasznego jeśli rozum masz w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Zatemjesteś gorszy od pewnego redaktora z Ols IP: *.gorowo.macrosat.pl 08.05.07, 09:54 mike.recz napisał: > Czytając twoje wpisy jestem przekonany,że to ja myślę prawidłowo. Nasze myśli o sobie to z zsady i na podstawie kodeksu karnego psu na budę się zdają.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 09:25 Mądrze i odważnie. A ty, ucony, chyba po prostu nie ogarniasz sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:46 Co ty człowieczku wiesz o osiągnięciach profesora, skoro zapewne nawet nie rozumiesz pojęcia "klasyfikacja leksemów polskich". Prof. Saloni promotorem przewodów doktorskich: - 1980: Wspomagana maszynowo analiza pewnego typu homonimii w języku polskim, Trybulec Zinaida; - 1982: Algorytmy redakcji polskiego tekstu brajlowskiego, Sawa Ryszard; - 1982: Fonologiczne i fonetyczne opisy współczesnej polszczyzny, Prajzner Marcin; - 1982: Gramatyczne i leksykalne sposoby wyrażania znaczenia "możliwość" w języku polskim, Maldjieva Viara; - 1983: Własności syntaktyczne spójników jednosegmentowych w języku polskim, Ostoja-Łojasiewicz Anna; - 1985: Formy czasownikowe w wypowiedziach pisemnych uczniów klas V-VIII, Wróblewska Teresa; - 1986: Wtórne czasowniki niewłaściwe (predykatywy) we współczesnym języku polskim, Laskowska Teresa; - 1987: Fleksja rzeczowników we współczesnym języku polskim. Opis i próba jego zastosowania w słowniku, Gruszczyński Włodzimierz; - 1988: Problem podhaseł we współczesnych słownikach polskich, Rogowska Marianna; - 1989: Metody analizy form fleksyjnych w słowniku leksemowym (na materiale czasowników polskich), Bańko Mirosław; - 1991: Czasowniki refleksiva tantum w "Słowniku języka polskiego" pod red. W. Doroszewskiego, Lipińska Halina; - 1994: Automatyczna analiza fleksyjna tekstu polskiego (na podstawie "Schematycznego indeksu a tergo" Jana Tokarskiego), Szafran Krzysztof; - 1996: Polskie zaimki rzeczowne w ujęciu gramatycznym i leksykograficznym, Andrejewicz Urszula; - 1996: Strukturalny opis składniowy zdań współczesnej polszczyzny pisanej zawierających podmiotową frazę mianownikową, Kopcińska Dorota; - 1999: Systemowość polskiej homonimii międzyparadygmatycznej, Awramiuk Elżbieta; - 2000: Efektywna metoda analizy i syntezy morfologicznej w języku polskim, Wołosz Robert; - 2000: Próba systematyzacji opisu par aspektowych we współczesnym języku polskim (dla potrzeb leksykograficznych), Piwowar Jolanta; - 2002: Składnia zdania w wypowiedziach pisemnych uczniów dyslektycznych, Makarewicz Renata; - 2003: Współczesna norma ortograficzna a sposób jej realizacji w zreformowanej szkole (na przykładzie gimnazjum), Piper Danuta; - 2004: Funkcje składniowe przerywników w języku polskim, Śledź Anna; - 2006: Opis lingwistyczny wyrażeń niestandardowych składniowo typu na lewo, do dziś, po trochu, na zawsze we współczesnym języku polskim, Czerepowicka Monika; (...) Zapewne nie rozumiesz nawet tytułów tych prac ignorancie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambarylla Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie 08.05.07, 14:54 Znasz tego człowieka osobiście? Podasz fakty potwierdzające Twoja wątpliwą rewelację? Przeczytałeś to: bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/osoby/35000/o35399.htm ? A może jesteś niedoszłym magistrem, któremu Pan Saloni powiedział na egzaminie coś przykrego? Jeśli ktoś urodził się przed 1972 rokiem i nie kocha PiS, to zaraz musi być agentem? Retoryka współczesna, ale stylistyka zgoła PRLowska. Charakterystyczne dla IV RP (twór wyimaginowany) upraszczanie rzeczywistości. Warto pamiętać - zawsze możesz iść na studia zaoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie .. IP: *.gorowo.macrosat.pl 09.05.07, 07:36 .. lub umotywowana obrona konieczna, jako że ich udział w kablowaniu był znaczny; "Z czego pana zdaniem wynika sprzeciw części środowiska dziennikarskiego i naukowego wobec lustracji? Czy zgodnie z pana wiedzą historyczną były to środowiska w czasach PRL szczególnie inwigilowane i siłą rzeczy działało w nich wielu agentów i czy dlatego dziś są przeciwne lustracji? Środowiska te były bardzo intensywnie inwigilowane. Czy można to porównać do inwigilacji Kościoła? To była ta skala. A stopień sukcesów bezpieki był bez porównania wyższy niż w przypadku Kościoła. Liczbę agentów w Kościele szacuje się na kilkanaście procent wszystkich duchownych... Zaryzykowałbym tezę, że procentowy stopień udziału współpracowników w środowiskach dziennikarskich i naukowych był wyższy. Z badania struktury agentury z lat 70. i 80. wynika, że ponad 40 procent współpracowników SB to byli ludzie z wyższym wykształceniem. Te środowiska były bardzo intensywnie i skutecznie inwigilowane. I to może być jeden z motywów obecnych zachowań. Chociaż wydaje mi się też, że na takie, a nie inne reakcje części tych środowisk wpływają również aktualne nastroje i sytuacja polityczna". Zatem "po trupach do celu" to ich znaczna umiejętność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Lustracja "wykształciuchów": to upokorzenie IP: *.ols.vectranet.pl 11.05.07, 20:18 Panie Profesorze, studenci Filologii polskiej UWM są całym sercem za Panem Odpowiedz Link Zgłoś