Gość: LP® IP: *.pppool.de 01.08.03, 16:08 Od poniedzialku urlop!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.waw.pl 01.08.03, 20:07 Ja też. Gratulacje dla redakcji za błyskawiczną reakcję. W rejonach zbliżonych do prędkości światła. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost 02.08.03, 14:12 Uwazajcie na AL. Przyjaciol, rozkopany chodnik po nieparzystej, wymiana rur gazowych na plastyk, potem podobno ma byc chodnik z polbruku, zobaczymy. W Olsztynie jest super..... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.pppool.de 02.08.03, 20:41 Od jutra sam zobacze .... Dzis w nocy w droge ... Ale ciesze sie na te 20 dni w Olsztynie i okolicach. Pozdrowienia PS: Leszek dokad ty sie wybierasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.pppool.de 02.08.03, 23:40 W nastepny wtorek 12.08 Türkische Riviera. Ten tydzien w domu ,moze bedzie troche czasu na "forum". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.waw.pl 04.08.03, 22:59 Miałem okazję osobiście obejrzeć te rozkopy. Dość ładne. Czy ktoś pamięta zrzucane na ulicę fury węgla lub koksu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.08.03, 00:17 Ja pamietam. Placilo sie lokalnym nastolatkom za pomoz w zrzuceniu wegla/koksu do piwnicy. Potem trzeba bylo posprzatac elegancko chodnik. O podobnej porze roku przychodzila rowniez dostawa ziemniakow na zime - pelne wory, rowniez szly do piwnicy, gdzie 'mieszkaly' obok beczki z kiszona kapusta. To dopiero byly czasy! Dzieci nie wierza jak im sie dzisiaj opowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.pppool.de 05.08.03, 11:04 Sam musialem pomagac przy tym koksie ,dopiero jak nastala era "gazu" bylo wiecej czasu na granie w noge. Wczoraj bylo 38,5 stopni ciepla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: 193.0.68.* 05.08.03, 11:14 Myślałem, że tylko ja mam taką żywą, młodzieńczą pamięć. Tak było jak mówicie. A w tych piwnicach był uczciwy chłód nawet w 40 stopniowe upały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSKH Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.se.com.pl / 172.16.23.* 07.08.03, 14:47 Tak, już robią te chodniki z kostek betonowych, będzie ładnie i równo, Ale czy ta symetria to nie zabija starych kultowych chodnikowych nastrojów? Odpowiedz Link Zgłoś
kkg Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost 08.08.03, 08:38 ach !!! węgiel....... pamietam, że łatwiej szło wrzucanie do piwnicy koksu. Pamiętam też tą radość, że te 1,5 czy wiecej tony wysypane było na równy asfalt. Jak było wysypane na trawę to była orka, bo nie szło wbić szufli. Co za czasy!!! A o rozkopach to tylko chcę powiedzieć, że dadzą się przeżyć, zwłaszcza, jeśli potem ten pokruszony i powykrzywiany asfalt zastąpiony zostanie ładną kostką. Ulica nie straci klimatu z tego powodu. IMHO więcej klimatu Alei odbiera sznur aut parkujących po obu stronach. Kiedyś stały dwa, trzy, na CAŁEJ długosci ulicy... Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Krzysiek G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.pppool.de 08.08.03, 10:29 A moze powroca kiedys drewniane ploty.Mozna bylo po nich chodzic....to byly czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost 08.08.03, 12:51 Kostke juz klada, ciekawe czy i parzysta strone tez beda wymieniali. Bylem przed chwila w piwnicy budynku na Al. Przyjaciol. przyjemny chlodek, a na zewnatrz zar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.03, 16:05 Krotkie spotknie z Allanem i Zbyszkiem i innymi Forumowiczami udalo sie wczoraj . W EnCe bylo bardzo mile. Widzialem legendarna "Lady". Rita dzieki za piwo !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 20:51 to za zdrowie wszystkich siódemkowiczów może i za II Zjazd w przyszłym roku - wszystkiego najlepszego ! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost 14.08.03, 07:16 Nad Dlugim robi sie kapielisko, kolo mostu. Bywa tam coraz wiecej kapiacych. Miejsce piekne... ale... Dzielnica nam pieknieje. Na Bursztynowej klada kostke, na Przyjaciol tez. Pozdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.03, 17:31 Rita, dzieki za niespodzianke :))) Wprawdzie baylem bryczka, ale co tam, dorozkaz tez czlowiek. Jak kon tankuje to i dorozkaz musi. Male ale specjalne. Angela i Koobra, plytke odebralem. Dziekuje. Niestety nie wyszlo z jeszcze jedna wizyta w sobote wieczorem. Nie bylo jak. Obowiazki rodzinne, potem znowu nad jeziorko, pakowac sie i o 3-ciej powstancie ktorych... i jazda. W sobote widzialem tylko Fredka okolo 18-tej na Baltyckiej kiedy zapychal Fordzikiem w strone Zlodziejowki. On mnie nie zauwazyl. No moze uda sie jeszcze w tym roku wpasc nie tylko jak po ogien. Pozdrowienia dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.03, 17:33 Sorry, jak zwykle pomerdaly mi sie watki. Tak to jest po niedospanej nocy, 1100 km za kolkiem i 2 Tyskich przywiezionych z kresow :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost 19.08.03, 09:33 Witam! przed chwila spotkalem przypadkowo goscia, rozmawiamy.... skads znam ten glos... Bogdan Lewandowski z mojej klasy 7-ki. poznac na ulicy to bym nie poznal ... ale po glosie.... po 30 latach... on mnie nie poznal, zaskoczylem go tym ze znam jego imie, nazwisko... powspominalisny, dalem mu namiary na forum, moze sie odezwie. Mieszka w Duseldorfie. rozsypalismy sie po swiecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: 212.175.251.* 21.08.03, 20:20 Pozdrowıenıa z Turcjı dla wszystkıch forumowıczow. Dzısıaj bylo w mıescıe 50 stopnı !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.03, 14:56 A w Olsztynie fajne 25-27 stopni !!! Ale dzis juz ostatni dzien ... Czas minal tak szybko. Jutro rano powrot. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.08.03, 15:50 Wygląda na to, że pogoda na Mazurach optymalna. Ja też miałem super aurę. Dwa tygodnie pięknego słońca, bez przesadnych upałów, bez burz. Po prostu super. Szkoda tylko, że od razu od poniedziałku wpadłem w kołowrót codzienności. Do tego wyjazd służbowy, tak że właśnie dopiero teraz jestem w domu. Jedno po tym urlopie postanowiliśmy. Kolejne urlopy to nie Turcje, Grecje, Hiszpanie i inne kraje strefy piekarnikowej, tylko właśnie Mazury, Kaszuby, albo południe Polski. Pozdrowienia dla wszystkich. Fred, gumowych drzew :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.nwbi.de 23.08.03, 23:00 Juz jestem w domu ... 13 godzin jazdy, prawie rekordowy czas. Czy drzewka na poboczu byly gumowe, nie musialem na szczescie sprawdzac. Te moje 3 tygodnie minely tak szybko. Bylo super, ale jak zwykle zabraklo czasu dla znajomych. Odpoczynek byl super ... Duzo rybek sie zlapalo. No i wczoraj przypadkowo spotkalem jeszcze Marka Szymanskiego i Jasia Wojciechowicza. Swiat jest maly... Pozdrowienia. Od poniedzialku znowu bedzie trzeba zasuwac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.pppool.de 27.08.03, 13:02 Ja tez juz w domu. Dzisiaj powinienem byc w pracy,ale pozno dotarlismy do domu i zadzwonilem ze nie przyjde.Ale jutro..... Za rok Mazury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: 142.227.39.* 28.08.03, 15:18 Gość portalu: LP® napisał(a): > Ja tez juz w domu. > Dzisiaj powinienem byc w pracy,ale pozno dotarlismy do domu i zadzwonilem ze > nie przyjde.Ale jutro..... > Za rok Mazury. Kogo to obchodzi? 1. Ja tez juz jestem w domu. 2. Tez powinienem byc w pracy. 3. Tez za rok Mazury. ale zawracam innym du**. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: 148.233.111.* 28.08.03, 20:55 Gość portalu: czlowiek napisał(a): > Kogo to obchodzi? > 1. Ja tez juz jestem w domu. > 2. Tez powinienem byc w pracy. > 3. Tez za rok Mazury. > ale zawracam innym du**. Czlowieczku dupe to ty zawracasz. Jak sie nie podoba, to czytaj Gazete Olsztynska. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost 29.08.03, 10:25 Witam! Nieparzysta strona Al. Przyjaciol zyskala nowa nawierzchnie z kostki. Podobno w planach przyszlorocznych jest strona parzysta. Zapachnialo jesienia. - do szkoly juz czas! na apel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.pppool.de 29.08.03, 18:53 Gość portalu: czlowiek napisał(a): > Gość portalu: LP® napisał(a): > > > Ja tez juz w domu. > > Dzisiaj powinienem byc w pracy,ale pozno dotarlismy do domu i zadzwonilem > ze > > nie przyjde.Ale jutro..... > > Za rok Mazury. > > Kogo to obchodzi? > 1. Ja tez juz jestem w domu. > 2. Tez powinienem byc w pracy. > 3. Tez za rok Mazury. > ale zawracam innym du**. ³³³nie wiem czy wiesz ale to wlasnie ja wymyslilem ten temat o szkole i bede tu pisal to na co mi przyjdzie ochota. A tobie radze przeniesc sie na swoje forum ,tak bedzie lepiej dla wszystkich. Pozdrawiam LP® Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Bialy Nie pisac od rzeczy IP: *.ns.sympatico.ca 31.08.03, 06:32 > "nie wiem czy wiesz ale to wlasnie ja wymyslilem ten temat o > szkole i bede tu pisal to na co mi przyjdzie ochota." Wspominales o tym juz kilka razy i chwala Ci za to. Nie jest to powod, zebys odcinal kupony przez reszte zycia i gadal od rzeczy zamiast napisac cos o Siodemce i okolicy. (Ja tez zapocztkowalem kilka watkow forumowych, w tym dwoch oglnopolskich dluzszych niz siodemkowy, ale do glowy by mi nie przyszlo domaagac sie w zwiazku z tym jakis specjalnych przywilejow.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.arcor-ip.net 31.08.03, 09:08 I juz po urlopie. Nie piszmy tam , kto jakie , gdzie ma zaslugi. Spedzilem 3 tygodnie w Olsztynie. Bylo naprawde fajnie. Lepszy urlop letni niz w kazdej Turcji czy Hiszpani. Do "cieplych" krajow mozna wybrac sie na jesien kiedy u nas sie ciemno i ponuro zrobi. A tak zbierajac wszystkich ktorych w Olsztynie spotkalem , mozna bylo juz prawie 25 letnie spotknie klasowe urzadzic. Wojtka T. spotkalem. Jasia W. , Marka Sz. i Anite. Po powrocie mialem namiary na rodzine Sikowskich. No i wczoraj wlasnie znalazlem Ulke. Mieszka w Koloni i i dobrze sie jej powodzi. Doris mieszka gdzies kolo Leverkusen. Leszek kiedy bywasz na MSN to mozna prywatnie o tym porozmawiac. (Zanim to kogos znowu urazi ....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.waw.pl 31.08.03, 19:05 Ja też witam pourlopowo. Gratuluje kostki po nieparzystej stronie Alei Przyjaciół. Natomiast wieści od Zbyszka, że to samo ma być z parzystą, trochę mnie niepokoją gdyż mocno sympatyzuję z asfaltowym chodnikiem po stronie parzystej. Byłem właściwie świadkiem jego kładzenia i zawsze uwielbiałem chodzić po nim w gorące dni, gdy lekko ugina się pod stopami. Niechby może zostało tak jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.08.03, 20:53 Janusz, nostalgia nie zawsze na miejscu. Kostaka jest OK. Jezeli zrobili tak porzadnie jak przystalo na ten material, to ulica zyskala co nieco. Miekkiego alfaltu nie brak w miescie. Mozesz sie pozapadac, zapchac protektor w oponach, zachlapac auto w czarne kropki. A wszysto to zasluga Pana J. i jego ekipy :( Mnie jakos te asfaltowe chodniki juz nie ciagna. Kiedys, gdy byly jesze rowne, moze tak, ale ostatnio byl to juz obraz nedzy i rozpaczy. Pozdrowienia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.waw.pl 31.08.03, 21:22 Allan, pewnie masz rację, nastroje emeryckie ogarniają mnie coraz częściej i pewnie niedługo zacznę wspominać jak było nad Długim przed wojną rosyjsko- japońską, a było super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.08.03, 21:33 Janusz, podsylam m.in. Fotke ulicy z nowym chodnikiem. Przy odrobinie dobrej woli mozna go zobaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.waw.pl 31.08.03, 22:22 Będę uczciwie podziwiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.waw.pl 31.08.03, 22:40 Właśnie podziwiam. Piękna kostka, choć wciąż nie mam pewności, czy równie świetnie prezentowałaby się po stronie parzystej. Przed wojną siedmioletnią jej tam nie było, a wszyscy byli zadowoleni z życia. Nie ulega też wątpliwaści, że fotka dowodzi, iż A.P. 27 to jedna z klikudziesięciu perełek tamtej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost 01.09.03, 10:57 Mi sie efekt podoba, afalt jest juz bardzo zniszczony, popekany, mysle ze jednak warto byloby gdyby i te strone wymienic. Ulica tylko by zyskala. W Dlugim przy moscie czesto sie ludzie kapia, wody w tym roku bardzo ubylo, z mostu daleko widac dno, moze plycej, moze czysciej? Dzis rozpoczyna sie nowy rok szkolny! Koniec wakacji. - dobrze ze troche urlopu zostalo!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.waw.pl 01.09.03, 17:46 Dobra, już chyba polubiłem tę kostkę po stronie także parzystej. Czy kąpanie w Długim też powinienem polubić? Jestem na razie jego zdecydowanym przeciwnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost 02.09.03, 07:22 Ja tez w Dlugim - z wlasnej woli nigdy sie nie kapalem. -ale skoro pisza i mowia ze jest czyste, skoro sie kapia to moze trzeba bedzie kiedys poplywac. Uraz brudnego Dlugiego we mnie trwa. - moze to tez sie zmieni. Obecni uczniowie SP 7 tego "naszego" jeziora nie pamietaja, wchodza do wody bez skrupulow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.vit.de 02.09.03, 10:54 No, żeby to się nia skończyło tak jak zapytanie skierowane kidyś do pewnego znanego rajdowca : "czy w ten zakręt można wejść 150 kmh ?", na co padła odpowiedz "oczywiście, ale co do wyjścia z żeczonego, nie będę się wypowiadał" ... . Pamiętam, że b. dawno kiedyś też sie tam kąpałem (w tym samym miejscu przy moście i również na końcu "dzikiej" części jeziora). Tyle tylko, że było to w wieku mocno przedszkolnym. Potem miałem już opory i wolałem wędrować dookoła, co mi do dziasiaj zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.vit.de 02.09.03, 10:55 O la, la ortografia się kłania ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.waw.pl 02.09.03, 22:11 Allan, bez pieszczot z ortografią. Ja do Długiego wszedłem kiedyś w wiadomym miejscu do kolan, i już nigdy więcej. Wtedy było tam od cholery pijawek. Przypomnę, że sprawa topielców w Długim była już przerabiana w okolicach postu 1500. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.09.03, 20:22 Powiem prawdę - wchodzę, chcąc przenieść wasz wątek na pierwszą stronę gazety. pozdrawiam całą szkołę nr...7 trzymajcie się ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.waw.pl 08.09.03, 14:50 To gorzka prawda. Ale wszystko zmierza we właściwym kierunku. Pozdrawiamy Ritę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.waw.pl 09.09.03, 22:25 Czy początek roku szkolnego w siódemce przyniósł coś zaskakującego? Czy są jakieś zmiany? Jakieś nowości? Reformy lub usprawnienia? Plany na przyszłość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.skane.se 10.09.03, 05:46 Gość portalu: LP® napisał(a): > Od poniedzialku urlop!! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.gen.twtelecom.net 10.09.03, 08:17 Gość portalu: 123 napisał(a): Nic nie napisał, bo piasać nie umie, tylko kopiuje jak nienormalny. Chory może ? Adidasa złapał pedałelk ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.nwbi.de 17.09.03, 10:32 Leszek zyjesz ? Odezwij sie. Znalazlem siostry Sikowskie ... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.pl / *.acn.pl 17.09.03, 14:28 Właśnie, właśnie, Leszek żyjesz? Fredek, a ty opowiedz w międzyczasie o siostrach Sikowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 17.09.03, 17:48 Czesc , jeszcze zyje ale nawal spraw ktore musze zalatwic naprawde nie pozwala mi na reguralne tu bywanie. Fredek napisz cos o Sikowskich moze jakies zdjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 21.09.03, 12:31 Fredek co z toba ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.pl / *.acn.pl 21.09.03, 21:24 Właśnie, właśnie. Wkradła się jakaś nerwowość. Fredek opowiadaj o siostarch - to nas i ciebie uspokoi i zainspiruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 22.09.03, 17:49 DO REDAKCJI !!!! Ludzie mamy rok 2003 w wasze strony otwieraja sie jak w 1945 roku .Zrobcie cos z tym, a moze tylko ja mam z tym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr...7 czesc szesnasta napewno nie ost IP: *.acn.pl / *.acn.pl 22.09.03, 20:34 Ja też mam to samo od pewnego czasu. Szczególnie strona pierwsza wchodzi jak piłka polskim piłkarzom do bramki przeciwnika. Zacząłem nawet podejrzewać dzieci o jakieś zaśmiecanie dysków, ale jednak maleństwa są niewinne. Fredek!!!! O siostrach! W książce Pawła Huelle o Gdańsku lat mniej więcej 60-tych (Wasser Dawidek) wiele mówi się o oranżadzie w butelkach z drucianymi kapslami. W Gdańsku ponoć było tak, że ta oranżada zawsze była żółta, ale czasami przychodziła partia czerwonej i to było święto i nadzwyczajność. Ja pamiętam, że w naszym drogim sklepie pod filarami na Alei Przyjaciół bylo dokładnie odwrotnie - ciągle była czerwona, ale raz na jakis czas zdarzała się żółta, i to było tak jakby miało sie zdarzyć coś jeszcze bardziej nadzwyczjnego. Pomijam rozpracowany już temat oranżady w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bajarz Re: Oranzada IP: 142.227.41.* 24.09.03, 18:14 Ja tez, kiedy czytalem te powiesc, pomyslalem o tym samym. Kiedys (w koncu lat 50) jako kilkunastoletni chlopiec spedzalem czesc wakacji w miejscowosci P. na Mazurach. Znajdowala sie tam rozlewnia wod gazowanych. Eufemiczne "wody gazowane", to po prostu czerwona oranzada (po 1,60) albo zolta lemoniada (po 1,40). Pamietam tez, ze wtedy w Olsztynie kolo strazy pozarnej byla rozlewnia wod nalezaca to spodzielni "Mewa". Mialem jakies drobne pieniadze i stac mnie bylo przez dwa tygodnie na butelke "wody gazowanej" dziennie. Musialem isc pieszo ponad kilometr w jedna strone, a potem (O nieba!) kupowalem butelke z porcelanowym korkiem na drucie. Dzis sprzedaja bardzo dobre holenderskie piwo Grolsch w podobnych, jeszcze ladniejszych butelkach. Robotnik wyciagal butelke z metalowej skrzynki. Butelka byla jeszcze mokra, miala tylko 0.33 l pojemnosci i miala temperature letnio-chlodna, w kazdym razie nie ciepla. Pamietam, ze nie dawalem rady wypic calej butelki na raz, choc teraz moge walnac butelke 0.7 l piwa bez problemu. Butelki byly ciemnozielone, ale trafialy sie tez brazowawe. Niedlugo potem cena oranzady wzrosla do 1,80 a lemoniady do 1,60 i tak juz zostalo chyba do poczatku lat 70. W slynnym sklepie na rogu al. Przyjaciol i Rybakow w tamtych latach (60) w lecie zwykle brakowalo oranzady i jesli byla, to miala letnia temperature. Butelki nie byly mokre jak w rozlewni wod, ale czesto lepkie. Chociaz taka ciepla oranzada po wstrzasnieciu dawala efekty zgola pirotechniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Oranzada IP: *.acn.pl / *.acn.pl 24.09.03, 18:29 Bajarzu, przyjmij wyrazy hołdu i podziwu za pamięć i poświęcenie dla zdobycia boskiej oranżady. Różnica między oranżadą i lemoniadą była dokładnie taka jak piszesz, choć gdy gdzieś utarło sie mówić oranżada, to już tak mówiono niezależnie od sytuacji. I oczywiście nikt nie wchodził w subtelnosci i kaprysy dotyczące temperatury napoju. Dodam, że rozwożono tę oranżadę w drewnianych skrzynkach i butelki zderzały się w tych skrzynkach ze sobą, gdy je wieziono lub przenoszono, wydając ponętny dźwięk, który do dziś pieści moje uszy niczym przeboje Tercetu Egzotycznego lub sióstr Panas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Oranzada IP: *.arcor-ip.net 24.09.03, 19:14 Nie moge tego "pisac na glos" ale wiem gdzie stoja dwie drewniane skrzynki po oranzadzie.(oryginalne z butelkami) Kto z was pamieta lody w ksztalcie kuli . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Oranzada IP: *.acn.pl / *.acn.pl 24.09.03, 21:21 Leszek, przekaż to jakimś szyfrem. Czy w butelkach jest też oranżada z tamtych lat? Musi mieć sporo procentów. Czy chodzi o lody zwane gałkami? Czy coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Oranzada IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 27.09.03, 17:48 niestety o butelkach nic nie powiem...moze kiedys przekaze je do muzeum osiedla nad Jeziorem Dlugim.Mam nadzieje ze takowe powstanie.(Sa oryginalne z naszego sklepu w drewnianych skrzynkach)Bedzie tez chyba kilka butelek po piwie . Co do lodow to jak mnie pamiec nie mylinazywaly sie "Casate albo jakos tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Oranzada IP: *.acn.pl / *.acn.pl 27.09.03, 18:16 Dobra, czekamy na muzeum. Pamiętam te lody Cassate. To była bardzo duża porcja, więc zazwyczaj rozkrajało się ją na cztery częsci. Miały one trzy warstwy: waniliową, czekoladową i malinową. Zazwyczaj jadało się je w kawiarniach. Wydaje mi się, że te lody jeszcze bywają w sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Oranzada IP: *.nwbi.de 27.09.03, 18:44 Ciekawa dyskusja o oranzadzie ... Ja siedze dzis w pracy i rozkrecam "serwery" ... Oranzade pamietam dobrze. Teraz Hoop produkuje podobne w smaku. Tylko ze duze plastykowe butelki. I kolor czerwony ... A w tym roku nawet pokazala sie niebieska ... (Wyglada jak jakis plyn chemiczny do dezynfekowania kibla ...) Sorry, o Sikowskich nie moge duzo powiedziec bo narazie tylko kontakt zalozylem. Od Wojciechowicza dowiedzialem sie w jakiej miejscowosci rodzice Sikowskich sie osiedlily. Znalazlem numer telefonu. Zadzwonilem. Mama Sikowska byla bardzo zaskoczona ze po 25 latach sie ktos odzywa i pozdrawia coreczki. Ale dostalem numer telefonu od Uski. Mieszka z mezem i synem w Koloni. Dorka tez "mezata" i "dzieciata" i mieszka gdzies w poblizu Leverkusen. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re:Czy kolonie były w szkole ? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 22:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re:Czy kolonie były w szkole ? IP: *.acn.pl / *.acn.pl 30.09.03, 23:22 Oczywiście, że były. Najczęściej ze Śląska. Już to kiedyś opisywaliśmy. Rozkwitały przyjaźnie i miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSKH Re:Czy kolonie były w szkole ? IP: *.gazetaolsztynska.pl 01.10.03, 14:58 Mieszkańcy alei Przyjaciół to byli porządni goście. Właśnie byłem w archiwum i co w nim znalazłem; w 1946 roku obywatele tej ulicy byli sumiennymi podatnikami. Brunon Bern zamieszkały pod numerem 11 miałn 550 złotych nadpłaty podatku od lokali. Zdzisław Krajewski spod 13 279 zł, a Mierzejewski Władysław spod 37 639 zł., Roliński Stanisław także spod 37 miał nadpłaty 318 zł i tylko jakiś pech Pani Ireny Kolpy spod 33 sprawił, że zalegała 855 zł. Z archiwaliów wynika też, że na ulicy było 37 budenków, a w 36 było po trzy mieszkania, w jednym cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re:Czy kolonie były w szkole ? IP: *.acn.pl / *.acn.pl 01.10.03, 16:20 Teraz już wiem skąd we mnie ta dziwna skłonność do skrupulatnego płacenia podatków. Jestem też pewien, że Czesiek Kolpy (facet z absolutną klasą) uregulował zaległość pani Ireny. Prosimy o więcej takich krzepiących wiadomości z archiwów o dziejach i pradziejach Alei Przyjaciół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSKH Podatki IP: *.gazetaolsztynska.pl 01.10.03, 16:59 Gość portalu: jd napisał(a): > Teraz już wiem skąd we mnie ta dziwna skłonność do skrupulatnego płacenia > podatków. Jestem też pewien, że Czesiek Kolpy (facet z absolutną klasą) > uregulował zaległość pani Ireny. > Prosimy o więcej takich krzepiących wiadomości z archiwów o dziejach i > pradziejach Alei Przyjaciół. Czesio chyba nie miał okazji tego zrobić, bo o ile wiem te zaległości umorzono 5 maja 1950 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Podatki IP: *.acn.pl / *.acn.pl 01.10.03, 17:31 No coż, jeśli rzeczywiście umorzono, to Czesiek, jako facet z absolutną klasą, nie wszczynałby oczywiście małostkowej awantury, by koniecznie zapłacić zaległy podatek i jeszcze wikłać w to panią Irenę. Ale jeśli jednak nie umorzono, to na pewno zapłacił z tych samych powodów. WSKH, może masz jeszcze jakieś takie pękne archiwalne wieści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSKH Re: Podatki IP: *.gazetaolsztynska.pl 01.10.03, 17:37 Na pewno następne wieści będą, bo w archiwam szukam korzeni swojej rodziny i przy okazji niczego co będzie dotyczyć AP nie pominę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baron Re: Podatki IP: *.pool.mediaWays.net 01.10.03, 18:09 wto moze ty kierunki pomylil A szukaj na wschodzie ty swolocz ty!!JOP TWAJA MAC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Podatki IP: *.acn.pl / *.acn.pl 01.10.03, 18:19 Niby baron, a takie chamidło. WSKH, czekamy cierpliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® KUBEK DLA REDAKCJI !!!!! IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 06.10.03, 17:51 Proponuje zrobic jakas akcje i kupic dla naszej kochanej redakcji KUBEK z napisem: za szybkie "otwieranie sie " stron Forum forumowicze. Co wy na to . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSKH Re: KUBEK DLA REDAKCJI !!!!! IP: *.gazetaolsztynska.pl 06.10.03, 18:06 Kubek z dziurŕ, albo z drugim denkiem tam gdzie si´ wlewa do kubka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSKH Skrzynka IP: *.gazetaolsztynska.pl 06.10.03, 18:14 Uwaga, uwaga Znalaz?em skrzyneczk´. Na pewno jest ze zbiorów Naszej Szko?y i prawdopodobnie zosta?a wykonana na zj´ciach technicznych. Tak na oko ma 20 do 30 lat. Takie rzeczy chyba robi?o si´ u pana Serafina. Szukajmy w?aĘciciela. W Ęrodku na jedne z deseczek jest autograf wykonawcy; W. Werner VI b. Skrzyneczka jest z rodaju takiej jakby apteczki wielkosci 30 cm, ma drzwiczki na zawiaskach i pomalowana zosta?a bia?ŕ farbŕ. Skrzyneczkŕ mog´ przekazaç prawowitemu w?aĘccielowi lub zachowaç w zbiorach muzealnych SP 7, a lbo uczniç z niŕ cokolwiek innego co za´´yczŕ sobie szanowni siódemkowicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Skrzynka IP: *.acn.pl / *.acn.pl 06.10.03, 21:19 WSKH, dopóki nie zgłosi się W. Werner z VI b, skrzynka jest twoja. Twoje dla niej zasługi są niepodważalne i nie wykluczam, że W. Werner w ogóle się nie zgłosi, by nie komplikować sprawy. Chłopaki (i dziewczyny), zacząłęm porządkować te tysiace postów o szkole 7 w coś do czego kiedyś zachęcał nas detritus. To długo na pewno potrwa, bo mam mnóstwo swoich obowiązków, ale wolniutko wszystko postępuje. Gdy osiągnie to jakaś wyraźną (choć początkową) postać, dam to wam do obejrzenia i zaopiniowania. Kubek dla redakcji jak najbardziej, żółty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Skrzynka IP: *.gazetaolsztynska.pl 07.10.03, 13:41 Kurcze, ale dobrze by?oby aby ten Werner jednak si´ odnalaz?, albo chocia´´ ktoĘ kto go zna?. To porzŕdkowanie postów jest super. To zaczŕtek ksia´´ki o AP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Skrzynka IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.10.03, 15:41 Tak jest. Robię zaczątek, choć czas nie pozwala na zbyt wiele. Gdy dojdę do jakiegoś określonego etapu dam wam do sprawdzenia. W związku z tym przydałby się też detritus i jego strona, a z tym jest jakis tymczasowy kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Skrzynka 14.10.03, 11:17 Powodzenia! Materialu troche masz, u ak troche archiwalnych zdjec... a pro po, gdzie on sie podziewa?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh drzewo IP: *.gazetaolsztynska.pl 16.10.03, 19:13 Dzisiaj dzieciaki z Naszej szkoły posadziły przed szkołą 16 drzewek szwedzkiego jarząbu. A na alei Róż nr 34 spaliło się mieszkanie. Czy pamiętacie jakieś pożary na alei Przyjaciół i sąsiednich ulicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: drzewo IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.10.03, 21:37 Ucałowania dla dzieciaczków (zaznaczę od razu, że nie jestem pedofilem). Ten szwedzki jarząb to dość ładny? W sprawie pożarów: kiedyś na długim wątku było o pożarze w domu Dramowiczów (albo obok), na rogu Rybaków i Alei Przyjaciół (tym rogu bliżej lasu). Ja żadnych innych pożarów w naszej okolicy jakoś szczęśliwie nie znajduję w swej pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: drzewo IP: *.gazetaolsztynska.pl 17.10.03, 10:15 Te jarząby to nie wiadomo jakiej będą krasy, bo dzieciaki posadziły je gołe, to znaczy bez liści. Dla dokładności informuję, że jako miejsce dla nich wybrano trawniki przed szkołą, te przy ulicy. Święty Florian, patron od ognia widocznie czuwa nad osiedlem. Przypomniałem sobie tylko poożar górnej części sklepu. A czy ktoś orientuje się czy AP ogniowo ucierpiała jakoŚ w czasie wojny i zaraz po niej od radzieckich ogniomistrzów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drzewko Re: drzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 16:48 Ale o co wam wszystkim chodzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: drzewo IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 17.10.03, 17:59 Tak ten pozar sklepu byl "niezly" Pamietam ze strazacy przyjechali ,rozlozyli sprzet i...........!!!nic. To woda zamarzla w zbiornikach( byl niezly mroz) nagle ktos rzucil haslo a moze by wykorzystac wode z jeziora.Pomysl pierwsza klasa ale o zgrozo nasi ogniomistrze nie mieli przy sobie SIEKIERY .W koncu ktos podrzucil te nieszczesna siekiere i mozna bylo wyrabac przerebel.Za pare minut poplynela woda tym samym ratujac nasz sklep od totalnego zniszczenia. WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA FREDKA Z OKAZJI 40 -tych URODZIN!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: drzewo IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.10.03, 20:39 Kiedy był ten pożar sklepu? Coś mi majaczy, ale niedokładnie. Czy to nie po tym pożarze zrobili pierwszą przebudowę budynku sklepu? Fredek ma 40 lat? Niemożliwe. Chyba 14. Ale niezależnie od tego, jak jest naprawdę sto lat (czyli razem 140 albo 114) dla Fredka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® sklep IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 18.10.03, 11:57 Niestety dokladnie mie pamietam kiedy to moglo byc.Tam na gorze byl chyba zaklad krawiecki a na dole sklep papierniczy.Nic tylko Henio musi sie przejsc do archiwum i to sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSKH Re: sklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 21:19 W archiwum o sklepie zapewne nic nie ma. Jest za to o wielu mieszkańcach AP z 1945 roku i lada moment przekażę, wydaje mi się, ciekawe wieści. Sklep się palił zdaje się, tak na oko 15 lat temu. Po pożarze nadbudowali to szkaradztwo, które jest na dachu do dziś, to znaczy taką jakbu kwadratową budę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: sklep IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.10.03, 21:52 Przelotem, reszta potem... home.tiscali.de/rootebene/skl/0000.html Aha - duzo wczesniej, chyba ze 15 lat temu tez, ale chyba jednak 1983 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: sklep IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.10.03, 21:55 Z tym pożarem to by mi się zgadzało: i z terminem i z tą przebudową po wszystkim. Natmomiast papiernik, o którym pisze Leszek, miał dość niestabilne istnienie, to znaczy: w przeciwieństwie do apteki, która była zawsze i jest ciągle, papiernik ze dwa razy powstawał i dwa razy był likwidowany, aż w końcu przechwycili to pomieszczenie chyba krawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek 40-ka ..... IP: *.a.pppool.de 19.10.03, 20:34 WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA LESZKA Z OKAZJI 40 -tych URODZIN!!!!! Leszek dziekuje za zyczenia. U mnie teraz po imprezie i dochodze do siebie. Jak TY swietowales 40-ke ? Pozdrowienia .... 40 lat minelo , jak jeden dzien ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: 40-ka ..... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.10.03, 22:16 Leszek też? On też nie wygląda na 40, nawet trudniej niz Fredek na 14. Ale i jemu niech los doda do tego 100 lat. Fredek, jaki jeden dzień? Zrób rachunki tych lat - straczyłoby na trzy życia. Allan, piekne zdjecie tego pożaru; wiedziałeś już wtedy że zrobisz nim spore wrażenie i wreszcie masz na kim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Nasi poprzednicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 22:22 Uwaga! Uwaga! Na podstawie dokumentów archiwalnych, stwierdzam, że Naszą ulicę zamieszkiwali ludzie rzutcy, obrotni, wykształceni i z klasą! Oto przykłady: w Tymczasowym Zarządzie Państwowym na Okręg Mazurski wisną 1945 roku zatrudnili się: Jerzy Lewartowski, naczelnik wydziału finansowo- budżetowego, zamieszkały na AP 14, zatrudniony 18 V 1945. Leon Wiśniewski, naczelnik wydz. nieruchomości z AP 14, zatrudniony 28 IV 1945. Karol Breger, kierownik referatu osobowego z AP 17, zatrudniony 28 IV 45r. Tadeusz Adamiec z działu zbytu, AP 17, zatrudniony 28 IV 45r. Henryka Głowińska z referatu aprowizacji, AP 32, zatrudniona 28 IV 45r. Michał Przybylski urzędnik z AP 17, zatrudniony 16 VII 45 r. W intendenturze Zarządu Miasta zatrudnił się ślusarz Stefan Wyraz z AP 3. W Zarządzie Pełnomocnika RP na Okręg Mazurski zatrudnili się 15 VI 1945 r. Tadeusz Trepanowski \kierownik informacji\ i Franciszek Dziubiński jego zastępca, obaj zamieszkali na AP 34. W Państwowym Urzędzie Repatriacyjnym na Okręg Mazurski lekarzem został Janusz Paliński z AP 30, pracował od 1 VI 45r. W starostwie powiatowym 1 VI 45r. lekarzem powiatowym weterynarii został Stanisław Mendelski z AP \numeru nie podano\, a od 15 VI 45r. lekarzem powiatowym był Janusz Paliński z AP 30. W Społecznym Przedsiębiorstwie Budowlanym z siedzibą przy ul Dworcowej 12 od 20 VI 1945r. jako handlowiec pracował Piotr Białasiewicz z AP 33 i jako technik Jerzy Turower a AP 33. I jeszcze co było na niektórych posesjach według spisu jaki sporządził zarząd nieruchomości: AP 37, Stanisław Roliński - auto ciężarowe. AP 34, Maria Szpyrkowska - skład siana. AP 32, Marian Markiewicz - auto osobowe. AP 30, Janusz Paliński - auto ciężarowe. AP 31, Stanisław Roliński - beczki z benzyną i po benzynie. AP 24, Bolesław Wutkowski - skład drzewa. AP 11, Brunon Bem \nazwisko trochę nieczytelne\ - stajnia dla krów. AP 12, Piotr Jachowicz - skład siana. AP 5, Tadeusz Tytlewski - skład rupieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Nasi poprzednicy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 22:34 Wskh, absolutna bomba. Mieszkałem pod Trepanowskim. Jeszcze, jeszcze, jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Nasi poprzednicy 21.10.03, 10:10 Pod 15 byla administracja dzielnicy, obecnie dzielnicowa biblioteka. Budynek SP 7 wybudowano w latach 1951-54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Nasi poprzednicy IP: *.gazetaolsztynska.pl 21.10.03, 13:10 Z tą administarcją w bibliotece to bardzo ważny szczegół. W jakich latach mieściła się tam? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Nasi poprzednicy 21.10.03, 14:50 dokladnie nie wiem ale podejzewam ze administracja pod 15 byla od 1949 do ok 1965, wtedy jako ADM-3 przeniosla sie do nowowybudowanego budynku przy ul Grunwaldzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Nasi poprzednicy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.10.03, 21:13 Ten 1965 to chyba za późno. Wtedy musiała już być biblioteka. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Nasi poprzednicy 22.10.03, 07:15 Mozliwe, ale to jest do sprawdzenia. Dowiem sie dokladniej. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Nasi poprzednicy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.10.03, 10:19 Zbyszek, no i co? Sam rozumiesz, że wszyscy umieramy z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Nasi poprzednicy IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 23.10.03, 17:55 No wlasnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Nasi poprzednicy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.10.03, 20:37 Nie mam teraz czasu by coś sensownego napisać, a nie mogę oprzeć się pokusie zrobienia posta 100, więc robię. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Nasi poprzednicy 24.10.03, 07:40 Spokojnie ! Dowiem sie to napisze, czekaliscie pare lat, mozecie poczekac kilka dni! Musze wkopac sie w dokumenty, z fundamentow pobrac probki wegla. To musi potrwac! Trzymajcie sie cieplo, bo tu zimno! :-) Odpowiedz Link Zgłoś