Dodaj do ulubionych

Miron Sycz - kolejna afera

27.01.08, 15:45
Było juz wyciąganie kasy ze szkolnego sklepiku, konflikt z Neciem, a
teraz mamy kolejną niejasną sprawę, oczywiście z kasą w tle.

Poseł Sycz dotuje żonę
2008-01-27 14:00
Czy poseł PO Miron Sycz popadł w konflikt interesów? Sycz zasiada w
radzie nadzorczej Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i
Gospodarki Wodnej w Olsztynie. Jak ustalił „Wprost”, w czerwcu 2007
r. fundusz przyznał z funduszy publicznych 40 tys. zł dotacji
stowarzyszeniu Środkowoeuropejskie Centrum Szkolenia Młodzieży.
Problemem jest to, że siedziba centrum mieści się w… domu posła.
Dodatkowo we władzach stowarzyszenia zasiada jego żona.

– Nie ma w tym nic złego. Jako członek rady nadzorczej nie miałem
żadnego wpływu na proces przyznawania tych pieniędzy. Decyzję podjął
zarząd – mówi „Wprost" poseł Sycz. Czy jego obecność w radzie
nadzorczej rzeczywiście nie miała znaczenia? Adam Krzyśków, poseł
PSL i prezes zarządu funduszu, ma wątpliwości. – Centrum Szkolenia
Młodzieży miało pewną przewagę nad innymi podmiotami, które biorą
udział w takich konkursach. Pan Sycz jako członek rady nadzorczej
znał szczegóły konkursu, których nie było na stronie internetowej
WFOŚiGW – przyznaje Krzyśków.

Podobne wątpliwości ma Marek Suski (PiS), wiceszef sejmowej Komisji
Regulaminowej i Spraw Poselskich. - To jest co najmniej dwuznaczne
etycznie. Nie wiem, czy to nie pachnie prokuratorem – uważa Suski.

O sprawie także w najbliższym wydaniu tygodnika „Wprost" w sprzedaży
od poniedziałku, 28 stycznia
www.wprost.pl/ar/122320/Posel-Sycz-dotuje-zone/
Obserwuj wątek
    • Gość: KTOS Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 15:57
      A to szuja!!!!!
      • Gość: lucek Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.ols.vectranet.pl 28.01.08, 19:37
        Bez jaj. teraz ten kozak Necio z Górowa napisze 1200 postów szkalujących
        dawnego kolegę, który został posłem, żeby ludzie myśleli, że jest
        ooooogrooooomne zainteresowanie sprawą. Ten gość z zemsty za wylanie go ze
        stołka dyrektora w Górowie napisał podobno 0,5 tysiąca paszkwili na Sycza i nic
        się nie potwierdziło. Chyba znowu doniósł do Wprostu, bo tylko tam go wysłuchali
        za pierwszym razem.
        • Gość: joanna Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 21:03
          bez jaj to jest poseł - sam zrezygnował przchodząc na emeryturę z
          dyrektorowania, a jak okazało się, że nie będzie mógł używać szkoły
          do swoich celów, to zaczął kopać w chamskim stylu dołki pod byłym
          zastępcą. Pewnie nie zniósł, że ktoś od niego może szkołę prowadzić
          lepiej od niego. Bez szkoły poseł nie ma takich różniastych
          możliwości na swoje matactwa - i to w Górowie bardzo dobrze wiemy.
        • Gość: joanna Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 21:08
          i jeszcze jedno - o tym, co tak szeroko mówi się o pośle- to
          sprawdza dalej prokuratura... nie omamiaj innycy takimi hasłami.
    • Gość: Nytzsloanin Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 16:15
      Czy to kolejny odcinek cyklu pt. "Elity Olsztyna"?
      • Gość: adg Miron Sycz - naśladowca karpowicza IP: *.mosar.pl 27.01.08, 23:36
        bardzo mi to przypomina działania karpowicza (nauczyciel w-fu, były zastępca
        małkowskiego, obecnie dyrektor zakładu budynków i lokali komunalnych), który
        nadzorował, remontował, doposażał i utrzymywał z miejskiej kasy rodzinny dom
        dziecka mieszczący się w jego prywatnym domu. Płacił też z miejskiej kasy
        wynagrodzenie swojej żony - dyrektorki tego domu. Małkowski kazał za to
        mieszkańcom olsztyna ściagać czapki z głów przed karpowiczem.
    • Gość: fanka Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 17:26
      Cały konflikt z nowym dyrektorem to gra Sycza aby zatuszować swoje nieprawne
      działania na terenie szkoły. Jest w "uładzie" w województwie i ciekawe co
      jeszcze z tego powodu mu ujdzie na sucho.
      • Gość: olsztynianka Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.centertel.pl 27.01.08, 19:48
        Chyba coś w tym jest. Tuszowanie to specjalność , a metody znamy.
        Ciekawe ile jeszcze tajemnic finansowych kryje poseł?
        • Gość: oko Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.ols.vectranet.pl 27.01.08, 20:24
          Trzeba prześwietlić finanse WFśiGW.Za czasów Pana Krzyśków.I to parę
          lat wstecz.
          • Gość: jaga Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.ols.vectranet.pl 27.01.08, 23:05
            eeeeeeeeee, takie tam ble, ble. Myślałam, że naprawdę coś, a to Necio znowu
            pluje. Brednie.
    • Gość: ів Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: 85.159.6.* 28.01.08, 18:22
      Так-мабуть дорогенькі ви забули якого ви роду-а може ви николи нашого роду і не були?
      • Gość: łała Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.ols.vectranet.pl 28.01.08, 19:24
        Panie Jurku, daj pan spokój, nikt już panu nie wierzy. To do Irlandii, czy za ocean?
        • Gość: znajomy Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 21:12
          Miron to krętacz, aj to wiem, teraz dowiadują się inni!
    • Gość: kinga77 Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 22:16
      Czy może mi ktoś wyjaśnić, co ma wspólnego wiata z kształceniem ekologicznym
      młodzieży? Jeżeli jest postawiona na prywatnym gruncie, to przecież należy do
      Syczów, i tylko do nich.Czegoś tu nie rozumiem!
      • mr42 Re: Miron Sycz - kolejna afera 28.01.08, 23:03
        W wiacie mają być m.in. szkolenia ekologiczne - tak jak np. w arboretum w
        Kudypach, czy w innych nadleśnictwach (bo lepsze takie zajęcia niż nudy w szkole
        czy sali konferencyjnej). Fakt, że wiata stoi na prywatnym gruncie nie oznacza,
        że obieky należy do Państwa Syczów, a na pewno nie tylko do nich. Z tego co
        wiem, przez min. 5 lat wiata ma służyć celom, na które była dotacja. A później?
        Obawiam się, że jeżeli będzie wokół niej wojna, to albo spłonie, albo zniszczeje
        i stanie się kolejnym smutnym przykładem głupoty. Nie wydaje mi się, żeby
        Państwo Syczowie byli głupcami bądź "zimnymi draniami" i zamierzali po 5 latach
        na wiacie zarobić. Kto by to kupił i po co? Współczuję im widząc co się wokół
        tej inicjatywy dzieje. Więcej w tym podejrzliwości, obrzucania błotem i zawiści,
        niż odwagi w zadawaniu konkretnych pytań i oczekiwaniu konkretnych pytań i
        deklaracji. Pozdrawiam
        • Gość: kinga77 Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 15:47
          Już widzę szkolenie ekologicznie w wiacie miedzy domem Syczów a budynkami
          szkoły. Komu chcesz wcisnąć ten prymitywny wywód? Jak można to porównywać z
          kształceniem w naturalnym, leśnym środowisku? A fakt,że wiata stoi na ich
          gruncie, oznacza właśnie to,że będzą ich właścicielami. Dlaczego nie postawili
          na gruncie stowarzyszenia,niedaleko. Ciekawe, z jekiego funduszu zbuduje teraz
          cerkiew?
    • rymek01 Re: Miron Sycz - kolejna afera 29.01.08, 17:56
      Wczoraj w Wiad Olsztyń TV Miron mówił, że jakaś gazeta mnóstwo
      kłamstw napisała i tyle
      • Gość: kinga77 Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 18:18
        A kim jest Miron? Czy on powiedział choćby raz prawdę? On nie umie ludziom
        patrzeć prosto w oczy, gdy mówi.
        • Gość: ol Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.2-79-r.retail.telecomitalia.it 29.01.08, 18:24
          Olsztyn przypomina Neapol: jedna rodzina mafijna walczy o wplywy z
          druga. Obysmy tylko nie utoteli w tych naszych, wlasnych smieciach i
          nie zatruli sie odorem.
        • mr42 Re: Miron Sycz - kolejna afera 29.01.08, 18:27
          Twoje pytania mają sens i też czekam na odpowiedź (albo sam je zadam za czas
          jakiś Państwu Syczom). Natomiast Twój styl rozmowy mi nie odpowiada i nie będę
          na tym poziomie prowadził dysputy. Pozdrawiam.
          • Gość: kąkol Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.ols.vectranet.pl 29.01.08, 19:51
            Teraz pan Necio z rodziną napiszą tysiąc postów szkalujących Mirona i jego
            rodzinę. Do dzieła !Ludzie tylko na to czekają! Odcinek drugi:"Miron i jego wiata".
            • Gość: gryzak Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.autocom.pl 29.01.08, 20:07
              Polska to taki dziwny kraj. Facet sobie stawia wiatę na swoim
              gruncie za publiczną kasę, coś tam ściemnia o ekologicznej edukacji,
              a Wy gadacie o jakimś panu Necio i rodzinie. Widać, że sprawa jest
              szyta grubymi nićmi i żadne zwalanie na Necio nie zmienia faktu, że
              koleś kombinuje.
              • romka89 Re: Miron Sycz - kolejna afera 29.01.08, 20:30
                Wyjaśniam, że wątek poboczny o panu Necio jest jako: Nowy dyrektor szkoły
                ukraińskiej zrezygnował. Złatwił to pan Sycz, który nie rozliczył się ze szkołą,
                podrobił dokument i prowadził jako poprzedni dyrektor nielegalną działalność
                handlową. Wykorzystał przyjaciół czyli marszałka i innych urzędników, (którym
                fundował na terenie szkoły niezłe balangi), by usunąć nowego, bo ten to odkrył.
                Żadnej tu nie ma filozofii, tak działa poseł Sycz. Oczywiście wszystko dla dobra
                mieszkańców Warmii i Mazur, a zwłaszcza mniejszości. No a media lokalne ma w w
                kieszeni. Ciekawe, czy też prokuraturę?
                A co do wiaty, to chyba ze społeczeństwa chce zrobić jakichś idiotów.
                Fakty mówią za siebie.
                • Gość: myszka Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.ols.vectranet.pl 29.01.08, 22:12
                  A może ten donosiciel po prostu jest homo- i smali cholewki do posła. Odrzucony
                  przez niego pisze, pisze, pisze...To byłoby ciekawsze niż seksafera w Olsztynie.
                  A może jeszcze jakieś gołe zdjęcie macie? Pod wiatą albo w sklepiku.
                • mr42 Re: Miron Sycz - kolejna afera 29.01.08, 22:33
                  Dowody proszę przekazać prokuratorom i otwarcie wnioskować o ściganie - jeżeli
                  to prawda (o sklepiku, fałszowaniu, trzymaniu w kieszeni prokuratorów i
                  lokalnych mediów). Szkoda czasu i energii na odgrzewanie starych kotletów i
                  gołosłowne, zbyt emocjonalne moim zdaniem, a przez to mało wiarygodne rzucanie
                  błotem. W ten sposób nawet temat wiaty (jakże ciekawy, ale niejednoznaczny)
                  traci znaczenie. Bez obrazy, ale odczytuję takie pisanie i zacietrzewienie jako
                  rozpaczliwe, pełne nienawiści do wszystkiego i wszystkich rzucanie oskarżeń
                  przez kogoś zakompleksionego, skrzywdzonego, bezradnego i wołającego na ratunek
                  przed spiskowcami z układu, który obejmuje niemal wszystkie najważniejsze
                  struktury władzy w regionie. Nic tylko kosy stawiać na sztorc, winnych wieszać,
                  wszystko rozpiżyć, spalić... To bardzo, bardzo niepokojące i frustruące :<
                  Jeszcze raz więc apeluję o dowody i świadków, bo one i oni - jeżeli są - obronią
                  się przed każdym sądem. I nikogo nie trzeba będzie wyzywać, obrażać, poniżać,
                  wieszać, chłostać, palić, nastawiać przeciwko sobie itd. Chcesz mieć mądre
                  społeczeństwo? - Przekaż mu mądre i mocne argumenty. Pozdrawiam
    • Gość: była uczennica LO Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 21:23
      Poseł w programie telewizyjnym z 28.01.08 strasznie podkreślał, że
      on tak "użycza" tego poletka stowarzyszeniu, ale... nie mówi się w
      ogóle o sytuacji, gdy np za rok dla posła odechce się "użyczać"
      poletka, to co z wiatą? Odda ją tym ,od których wyciągnął
      pieniądze? !! HA ha ha.
      A tak w ogóle w poniedziałkowym Dużym Formacie GW, jest zamieszczona
      lista posłów - według ich majętności. No i co widzimy - pan poseł na
      460 pozycji zajmuje już 109 miejsce ze stanem - 799 000 - majątek
      bez zadłużenia( w tym mieszkanie na 500 000) + kredyt na 230 000zł.
      No to trzeba przyznać, że jak na to, że nie prowadził żadnego
      prywantego biznesu - a tylko szkołę, to musiał nieźle sobie radzić,
      by taką sumkę zebrać. No ale podobno to stowarzyszenie wiele
      projektów zrealizowało - ciekawe, ile pieniążków na nie dostało i
      gdzie one powędrowały...
      • Gość: gość cd.knucia kolegi IP: *.ols.vectranet.pl 30.01.08, 21:31
        Panie Jurku, panu już dziękujemy. Znowu pan sam ze sobą rozmawiasz na forum? Czy
        to nie przypadkiem przejaw pewnej choroby? Długo na tym chorobowym tkwisz. A
        napisz jeszcze, że też w tym stowarzyszeniu byłeś. Będzie uczciwiej.
        • Gość: była uczennica LO nie jestem nawet mężczyzną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 22:10
          największym przejawem choroby na tych forach jest to, że po raz
          kolejny podejrzewa się, że to pan Necio pisze.
          Po raz kolejny, choć z wielkim znużeniem, muszę powiedzieć, że nie
          jestem nawet mężczyzną...
          A to, co piszę akurat wynika z umiejętności składania różnych spraw
          w jedno - no, wyniki bywają zaskakujące - to przyznaję:)
          • Gość: ... Re: nie jestem nawet mężczyzną IP: *.ols.vectranet.pl 30.01.08, 23:04
            Hahahaha. Panie Jurku, zmienił pan płeć, czy transwestyta?
          • Gość: heja Re: nie jestem nawet mężczyzną IP: *.171.228.66.dsl.crowley.pl 01.07.08, 23:58
            Pan Necio nie pisze, bo już zaczęły się u niego problemy z piórem!
      • romka89 Re: Miron Sycz - kolejna afera 30.01.08, 21:40
        Dzięki za informację o sytuacji finansowej pana MS. Czy jest w Polsce jeszcze
        jeden dyrektor LO, który ma takie dochody i wydatki? Jeżeli tak, to nieźle jest
        pracować w oświacie. Pozdrawiam
      • Gość: była uczennica LO korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 22:46
        majątek jest wyliczony na 711 900 tyś, a nie 799 000 - jak napisałam
        powyżej.
        • Gość: wydra Re: korekta IP: *.ols.vectranet.pl 30.01.08, 23:06
          to jak zaraza.sam, ze sobą na sam...
          • Gość: była uczennica LO Re: korekta IP: *.pl 31.01.08, 10:25
            pewnie wygodnie jest tak myśleć, że to pan Necio pisze,
            ale tak po prostu nie jest.
            Ja po prostu NIR ZGADZAM się na to, co wyprawia pan poseł.
            Dlatego zabieram głos w tej sprawie.
            • mr42 Re: korekta 31.01.08, 10:48
              Zawziętość wielka przez Ciebie przemawia. M.S. zrobił Ci krzywdę, albo Twojemu
              znajomemu? Ukradł? A może dostał spadek? Masz jakiekolwiek dowody przeciwko
              niemu? Świadków przestępstwa? Jeżeli nie to poszukaj, jeżeli są. Jak na razie
              drepczesz w miejscu i nic nowego nie wnosisz. To staje się nudne. Tak można o
              każdym kto ma jakiś majątek. Nie analizowałem co składa sie na te ponad 700 tys.
              zł, ale wiem, że domy jednorodzinne są drogie, ziemia też. Jak do niego doszedł
              poseł, wcześniej dyrektor, radny, przewodniczący sejmiku? Nie sądzę żeby dorobił
              się na sklepiku... Jeżeli wpadnie na jakimś przekręcie (jeśli je robi, np. z
              wiatą Stowarzyszenia), to Go prześwietlą. Warto ryzykować? To się kupy nie
              trzyma. Jeżeli znajdziesz dowody na poparcie swoich podejrzeń daj znać. PS.
              Jestem zainteresowany, bo mam o tym człowieku dobre zdanie. A zwykle nie mylę
              się co do ludzi. Może jednak wiem za mało i dałem się zwieść? Pozdrawiam.
              • Gość: ideolog Re: korekta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 13:59
                Jedno, co potrafi pan Sycz to górnolotnie mówić, a to nie znaczy że
                taki jest. Gadać można wiele, a jak widać we wszystkim ma własny
                interes.
              • Gość: była uczennica LO Re: korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 19:01
                Jak już pisałam, przemawia przeze mnie "niezgoda" na postawę pana
                posła i czyny, na niesprawiedliwość, która się dzieje i wiele osób z
                otoczenia posła pomaga mu w tym, "niezgoda" na chamskie zagrywki
                tegoż towarzystwa. Uważam, że w takiej sytuacji trzeba mówić, co się
                widzi i czego jest się świadkiem, a nie tylko szukać własnych
                korzyści przy boku posła - bo tak łatwiej.
                Masz dobre zdanie o pośle - to piszesz, ja z tego co wiem, nie mam o
                nim dobrej opinii - i też mogę o tym pisać. Do tego są fora.
                Bardzo się cieszę, że sprawy, o których wspominasz trafiąją pod oko
                tych, co będą mogli zbadać ich prawne aspekty. I wówczas
                zweryfikujesz swoją opinię o pośle. I licze, że będzie to
                obiektywna ocena. Liczę, że prawda wreszcie wyjdzie na światło
                dzienne spod tych lukrowanych tekstów. NAwet z tego, co poseł mówi
                niby to tłumacząc się, wyłazi dwuznaczność - jak np. w ostatnich
                programach tv. O poczynaniach też szeroko wcześniej na forum GW
                opisywano, choć ostatnio niewygodne posty regularnie z niego
                znikają - dziwne, co?
                MAjątek posła, jak i innych posłów podano w gazecie. Też możesz
                sobie poczytać.Pozdrawiam.
                • Gość: ... Re: korekta IP: *.ols.vectranet.pl 31.01.08, 19:09
                  Facet, lecz się, to naprawdę straszna choroba.
                  • romka89 Re: korekta 31.01.08, 19:33
                    Facet, daj se już na luz. Powtarzasz to jak mantrę, nudzisz.Nikt ci nie uwierzy,
                    bo nie masz już argumentów merytorycznych. Też mogę napisać,że jako Olejnik
                    ciągle piszesz paszkwile i co, kogoś to może wzrusza? Faktem są zasoby
                    finansowe człowieka "kryształowo" czystego. Po prostu są zadziwiająco wysokie
                    i tyle. Ludzie od lat zasiadający w ławach poselskich i w rządzie tego nie mają,
                    co nauczyciel i dyrektor szkoły, od kilku lat będący w lokalnych samorządach.
                    Nie prowadził żadnej działalności gospodarczej, oprócz nielegalnego sklepu na
                    terenie szkoły. Jest osobą publiczną i jako społeczeństwo mamy prawo patrzeć mu
                    na ręce i wydawać opinie.
                  • romka89 Re: korekta 31.01.08, 20:37
                    Jeżeli nie wiesz, na czym polegają merytoryczne dyskusje to podaję ci przylkład
                    z innego forum:
                    ~Najlepszy pracownik Urzędu Miasta napisał(a):

Szanowni państwo jestem zbulwersowany postawą pana posła Mirona Sycza. Sprawa
                    dotyczy publikacji w Tygodniku Wprost . Jak można dotować budowę na prywatnym
                    gruncie. Użyczenie nie przenosi prawa własności. Każdy z państwa może to
                    sprawdzić. Ja sprawdziłem w Wydziale Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego w
                    Bartoszycach tam jako właściciel gruntu pod wiatą figurują Państwo Maria Olga i
                    Miron Sycz. Dlaczego przydzielając dotację Fundusz tego nie wziął pod uwagę .
                    Jestem zszokowany wypowiedzią Pana Ratyńskiego Z WFOŚiGW w Olsztynie , który
                    stwierdził, że przecież zbudowali wiele takich wiat na trenie lasów państwowych
                    i nikt się nie czepia, a czepiają się pana posła. Tu wypada zapytać ile takich
                    wiat powstało na prywatnych gruntach? Jeżeli budowane są na terenie lasów
                    państwowych to nie będą własnością nadleśniczego tylko państwa i my wszyscy
                    obywatele będziemy mogli z nich korzystać. Dziwne jest dla mnie zachowanie
                    zarządu Środkowo- Europejskiego Centrum Szkolenia Młodzieży w Górowie. W
                    poprzedniej kadencji byłem radnym miejskim i dokładnie pamiętam,( można
                    sprawdzić uchwały RM) że gmina miejska Górowo Iławeckie przekazało wspomnianemu
                    Centrum grunty graniczące praktycznie z gruntami pana posła. Miał tam powstać
                    stadion i boiska sportowe. Do dziś nic tam nie powstało. Pytam dlaczego
                    wspomnianej wiaty nie zbudowano na tym gruncie?
                    • Gość: lucekplucek Re: korekta IP: *.ols.vectranet.pl 31.01.08, 23:07
                      Tu już pomóc mogą tylko elektrowstrząsy :(
                  • Gość: była uczennica LO Re: korekta IP: *.pl 01.02.08, 12:12
                    sam jesteś strasznie zamknięty na to, co negatywnego mówi się o
                    pośle - widać masz w tytm interes:) I myślę, że wcale nie chodziło
                    Ci o konfrontację poglądów, najwyżej o wyciągniecie jakichś namiarów
                    na mnie - a nie jestem panem Neciem.
                    Poniżej wyczytałam jeszcze ciekawszy wątek - stowarzyszeniu gmina
                    przekazała ziemie znajdujące się obok gruntów posła.... ha ha ha...
                    pewnie wiata tam nie pasowała - może poseł teraz będzie się
                    tłumaczył że aspekty architektury przestrzeni wymagały postawienia
                    wiaty na jego grunice... ha ha ha!!
    • Gość: była uczennica LO Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.pl 01.02.08, 12:28
      Na starym forum najpierw wykasowano posty do końca 2007r, a teraz w
      ogóle zablokowano też wejście na tamta wiadomość ... też strasznie
      komuś na tym ciągle zależy!
      • romka89 Re: Miron Sycz - kolejna afera 01.02.08, 12:39
        Poanie pośle, w radiu Olsztyn podano,że żaden poseł z PO nie uczestniczył w
        uroczystym otwarciu biura poselskiego w Bartoszycach. Dlaczego? Może nie chcą
        być wciągani do niewyjaśnionych pańskich działań niezgodnych z prawem? Przecież
        otrzymali zaproszenia.
        • Gość: Lalunia Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.ccnw.ne.jp 02.02.08, 10:37
          Super. Przeczytalam wszystkie wypowiedzi na tym Forum o tej sprawie.
          Piszcie dalej...Jak to dobrze, ze piszecie do rzeczy i od rzeczy.
          Inaczej zycie byloby bardzo nudne na Warmii i Mazurach, a
          szczegolnie w miasteczku na Mlynowka.... Nalepiej to zapytac
          bezposrednio i Pana Necia, i Pana posla Sycza. Zycze powodzenia.
          • romka89 Re: Miron Sycz - kolejna afera 02.02.08, 12:30
            Lalunia, czytasz ale nie rozumiesz. Można zapytać pana Sycza, można członków
            stowarzyszenia, można zapytać przedstawicieli WFOŚ. Można też zapytać
            prokuratora, czy to zgodne z prawem, przyznać sobie dotację z państwowej kasy i
            wybudować na swoim gruncie wiatę. A ludowi ściemniać , że to na potrzeby
            edukacji ekologicznej. Czy uważasz, że społeczeństwo jest dalej ciemne i niczego
            nie rozumie?
            • Gość: Lalunia Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.ccnw.ne.jp 03.02.08, 08:50
              Odpowiedz do romka89 od Laluni

Przeczytalam wszystkie twoje wypowiedzi na tym Forum w sprawie Pana
              Posla Sycza. Pisalas je: 29-go, 30-go, 31-g (dwa razy) stycznia, 1-
              go lutego i 2-go lutego. W swojej ostatnio napisanej opinii
              zarzucasz mi (cytuje):" Lalunia, czytasz ale nie rozumiesz".
              RZECZYWISCIE I NIE ROZUMIEM!!! co CZYTAM w Twoich stwierdzeniach.
              Jestes bardzo AGRESYWNA i TWOJE WYPOWIEDZI to CIAGLY ATAK NA PANA
              POSLA SYCZA!!! Przeto skoro piszesz do mnie:" Lalunia, czytasz ale
              nie rozumiesz",to badz tak dobra i wyjasnij mi DLACZEGO TAK
              ATAKUJESZ BEZ PRZERWY PANA POSLA SYCZA?! Jednoczesnie stan przed
              lustrem, popatrz na siebie i zapytaj sama siebie: CO TY ZROBILAS DLA
              DOBRA MLODZIEZY (edukacji, i nie tylko), i CO OBECNY PAN POSEL SYCZ
              ZROBIL DLA DOBRA MLODZIEZY ( edukacji , i nie tylko). Mysle, ze
              odpowiedz bedzie bardzo JEDNOZNACZNA na KORZYSC PANA POSLA SYCZA....
              I ostatnia PROSBA do Ciebie: NIE SZKALUJ JUZ WIECEJ NA TYM FORUM
              PANA POSLA SYCZA, bo takim "pisaniem"... dajesz swiadectwo na jakim
              poziomie intelektualnym sama jestes.... Pozdrawiam. Lalunia.
              • romka89 Re: do Laluni 03.02.08, 09:49
                Nie wiem, co zrobił MS dla dobra młodzieży, wiem za to do czego się dopuścił dla
                swego dobra. Nie szkaluję, tylko piszę albo fakty albo własna opinię. Do obu
                tych spraw mam prawo. Nie jestem w jego sekcie, on nie jest moim guru i mnie nie
                zahipnotyzował. Jest osoba publiczną a takim nie wybaczam łamania prawa i
                nadużywania władzy. Dla edukacji być może zrobiłam więcej niż ci sie wydaje. A o
                posle będę pisać, to co myślę i to co wiem.
                • Gość: Lalunia Re: do romka89 IP: *.ccnw.ne.jp 03.02.08, 13:15
                  Czy Pan Posol M. Sycz dopuscil sie "czegos dla swego dobra", czy
                  nie, to jeszcze nie jest ustalone prawnie. O tym maja zadecydowac
                  instancje prawne administracji Rzeczpospolitej, a nie ty -romka89.
                  Nie ty romka89 masz prawo w takiej sytuacji wypisywac co ci sie
                  rzewnie podoba na temat Pana Posla Sycza.... mimo tego ze Pan Posol
                  Sycz jest osoba publiczna....Nie bede wcale zdziwiona jak Pan Posol
                  Sycz WNIESIE POZEW DO SADU NA CIEBIE ZA ZNIESLAWIANIE GO NA TYM
                  FORUM. Taka mozliwosc tez nie jest wykluczona i do tego Pan Posol ma
                  prawo....
                  Gratuluje, ze zrobilas dla edukacji "wiecej niz mi sie wydaje" (tak
                  sama piszesz)i zycze dalszych sukcesow w pracy edukacyjnej. Nie wiem
                  jednak czy ucznie twoi (byli i obecni) nie czytaja twoich
                  wygorowanych i agresywnych stwierdzen o Posle Syczu na tym Forum i
                  czy nie wstydza sie za ciebie... Pozdrawiam. Lalunia(z 26-cio letnim
                  stazem w pracy edukacyjnej).
                  • Gość: filon Re: do romka89 IP: 80.54.232.* 03.02.08, 14:14
                    Czy ta Lalunia urwała aię z księżyca czy sypia z posłem?
                  • Gość: była uczennica LO Re: do Laluni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 14:22
                    Lalunia, piszesz piękne peany na cześć posła:)
                    MAsz widać umysł analityczny- to pokazałaś swoimi wnioskami na
                    temat forum( choć nie jest to umysł niezależny:) ) , więc może też
                    użyjesz go do analizowania takich faktów. Podkreślasz,że poseł tyle
                    zrobił dla uczniów - trzeba też zapytać, co uczniowie zrobili dla
                    niego. Bo wcale działania posła nie są bezinteresowne. Może zapytasz
                    go o tę akcję z wycinaniem kuponów z gazet przez uczniów, gdy był
                    plebiscyt na najpopularniejszego polityka w regionie warmińsko-
                    mazurskim? Nie mów, że też myślisz, że to jest dla dobra uczniów
                    robione - daruj sobie.Poseł robi to , co najlepiej odpowiada jego
                    interesom - niezależnie jakimi górnolotnymi tekstami by się zakrywał.
                    Każdy ma prawo wypowiadać swoje zdanie , LAluniu, i nie tylko ci,
                    którzy piszą peany na cześć posła.
                    • Gość: wera Re: do Laluni IP: *.ols.vectranet.pl 03.02.08, 15:48
                      Po co ta dyskusja z człowiekiem, który w pracy zamykał podwładnych na klucz i
                      twierdzi, że dzieci też trzeba zamykać na klucz. Przecież to widać na forum, że
                      facet ma problem ze sobą.
                      • Gość: wera i cała prawda IP: *.ols.vectranet.pl 03.02.08, 15:50
                        bartoszyce.wm.pl/Zamknal-na-klucz-cztery-pracownice-szkoly,39252
                      • Gość: była uczennica LO Re: do Laluni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 16:09
                        Nikt tutaj nie dyskutuje z panem Neciem, to przede wszystkim, a po
                        drugie - dlaczego nie mówisz w ogóle o kontekście afery
                        sklepikowej?:)
                        zawsze była uczennica LO - choć dla niektórych to strasznie
                        niewygodne:)
                        • romka89 Re: do Laluni 03.02.08, 20:52
                          Podobno dziś o 18.10 Rewiński i Piasecki rozmawiali o pośle Syczu w programie
                          "Szkoda gadać". Może jutro powtórzą ten program o 14.30. Jest sławnym
                          posłem,komu chce dorównać?
                    • Gość: Lalunia do : Filon.WERA, Byla Uczennica L.O. i Romka89 IP: *.ccnw.ne.jp 04.02.08, 01:22
                      Do: Filon od Laluni:
                      Ani "nie urwalam sie z ksiezyca", ani "nie sypiam z poslem" (jak to
                      ty piszesz o mnie). Przeto troszke kawy na lawe i dla ciebie.
                      Kultura czlowieka obowiazuje by kulturalnie dyskutowac na tym
                      Forum , a nie tak jak ty....Po pierwsze: nigdy nie zylam na planecie
                      zwanej Ksiezyc, a wiec nie mialam "z czego sie urywac..." Po drugie,
                      widac ,ze juz ci zupelnie brakuje nie tylko logicznego myslenia, ale
                      i zdrowego rozsadku, przeto siegasz po argumenty "ponizej pasa"...
                      Otoz musze cie rozczarowac,gdyz nigdy nie sypialam z poslem, nie
                      sypiam i nie mam zamiaru sypiac....Pan Posel Sycz ma bardzo
                      kulturalna, inteligentna i atrakcyjna zone, a wiec nie sadze by w
                      glowie Pana Posla Sycza byly mysli twojego typu, czyli "ponizej
                      pasa"... Jak chcesz tak dalej dyskutowac na linii "ponizej pasa" na
                      tym forum, to zycze powodzenia i sukcesow...., ale czytacze swoje o
                      tobie pomysla... Pozdrawiam. Lalunia.

Do Wera: Dziekuje za dwa komentarze, a raczej komentarz i adres
                      internetowy artykulu. Po pierwsze: Ja jestem jednak na stanowisku,
                      ze o sprawach trzeba rozmawiac kulturalnie. Po drugie: Przeczytalam
                      artykul z dolaczonym zdjeciem Pana Jerzego Necia (z bulawa
                      kozacka.....). Tresc artykulu: zaskakujaca. Kiedys zamykano ludzi
                      narodowosci ukrainskiej, katowano i mordowano w Jaworznie... Czyzby
                      to powstalo "drugie Jaworzno",...gdzie sami ludzie z narodowosci
                      ukrainskiej zamykaja swoich z tej samej narodowosci pod klucz....
                      Moze ktos naczytal sie zaduzo o Jaworznie... i chcial zrobic
                      eksperyment w liceum?... Jezeli tak, to dolaczone zdjecie z
                      bulawa ... ma swoja wymowe. Wedlug porzekadla chinskiego: JEDNE
                      ZDJECIE MOWI WIECEJ NIZ TYSIAC SLOW"... Ale przykro mi jest czytac
                      to wszystko, gdyz przynajmnie raz w roku mialam okazje przyjemnie
                      wypic kawe razem z Panem Necio, z Panem Syczem i innymi znanymi mi
                      pedagogami w gabinecie dyrektora (wtedy pana Sycza) i podziwiac ich
                      wszystich (jak rowniez nauczycieli tej szkoly) za ich dobra prace
                      edukacyjna...Szkoda, ze byli dobrze razem pracujacy pedagodzy dzis
                      stali sie wzajemnie PUBLICZNYMI WROGAMI... Cos tu nie jest tak, jak
                      byc powinno. Pozdrawiam. Lalunia.

Do: Byla uczennica L.O.
                      Dziekuje za odpowiedz.Piszesz o mnie:"MAsz widać umysł analityczny-
                      to pokazałaś swoimi wnioskami na temat forum( choć nie jest to umysł
                      niezależny"). Odpowiadam szczerze:Po pierwsze:Dziekuje
                      za "komplement". Po drugie: Jestem absolutnie niezalezna.Po trzecie:
                      Nie mam talentu "pisania peanow"... (o tym wie najlepiej Pan Posel
                      Sycz).... Po czwarte: Skoro podpisujesz sie: BYLA UCZNNICA L.O., to
                      czy nie zapomnialas ze w swoim zyciu zawdzieczasz bardzo duzo dla
                      Pana Posla Mironowi Syczowi (wowczas dyrektor szkoly) i wszystkim
                      innym nauczycielom (w tym i Panu Jerzemu Necio)tej szkoly, ktorzy
                      nie tylko chcieli ci przekazac wiedze, ale tez i madrosc, ktorej
                      niestety w ksiazkach nie wyczytasz... Czyzbys wtedy spala na ich
                      lekcjach?.... A polskie porzekadlo mowi: ZLY TO PTAK CO KOLI (sr..
                      w ) WLASNE GNIAZDO. Warto w takim razie i tobie troszeczke
                      analitycznie o roznych sprawach pomyslec...spokojnie. Wybacz, ze
                      kilka dni nie bede mogla odpisywac na komentarze, ale 5-go lutego
                      musze jechac z Warszawy do Lwowa na pertraktacje edukacyjno-naukowe
                      z kompetentnymi osobami na instytutacjach naukowych we Lwowie. Bede
                      we Lwowie az do 7-go lutego, a potem wracam do Warszawy. A z
                      Warszawy mam zamiar wybrac sie do najbardziej "malowniczego "
                      miasteczka: za gorami, za lasami, za dolinami, polozonego nad
                      rzeczka Mlynowka, a zwanym "egzotycznie"- Gorowo Ilaweckie....Po
                      prostu stesknilam sie za moimi dobrymi znajomymi czyli: Panem Poslem
                      Syczem, Panem Jerzym Neciem, Panem p.o. dyrektora szkoly Miroslawem
                      Olejnikiem, jak rowniez za Panem Stefanem Migusem z Olsztyna.
                      Konkluzja: Mam nadzieje, ze dojade do Gorowa na 8-go lutego (sobota)
                      i zapraszam wyzej wymienionych Panow na SPOTKANIE Z LALUNIOM.
                      Miejsce spotkania: gabinet p.o. dyrektora -Pana Miroslawa Olejnika.
                      Godzina spotkania: 13.00 (pierwsza po poludniu i prosze sie nie
                      spozniac...). Wszyscy wyzej wymienione osoby swietnie znaja mnie-
                      Lalunie, bo nie jeden raz juz pilismy razem kawe w wyzej wymienionym
                      miejscu. Przeto wszyscy droge do tego gabinetu dobrze znamy i nikt z
                      nas po drodze w Gorowie nie powinien zabladzic....Do tego Pan
                      Olejnik, to kulturalny czlowiek i wie jak traktowac niewiasty (
                      czyli Lalunie)...(jak i wszyscy inni wyzej wymienieni) i nie tylko
                      bedzie zadowolony znow zobaczy LALUNIE, ale i napewno nam kawe
                      postawi (mysle, ze filizanka kawy razy 5 osob nie zrujnuje finansowo
                      budzetu szkoly...). A wtedy spokojnie i kulturalnie sobie
                      porozmawiamy o wielu sprawach. Pozdrawiam i oczekuje bardzo na te
                      spotkanie. Lalunia.
                      • Gość: gryzak Lalunia IP: *.autocom.pl 04.02.08, 01:36
                        Lalunia, co Ty pierdzisz,
                        od kiedy to Syczowa jest taką kulturalną, atrakcyjną i inteligentną
                        osobą?
                        Albo Olejnik co nigdy się z nikim przywitać nie umiał?
                        Jeszcze jakieś wstawki o Jaworznie z dupy wzięte i nijak się nie
                        mające do sytuacji. Trochę szacunku dla więźniów Jaworzna jak już
                        tak chcesz szastać tym przykładem i jak masz się za taką patriotkę
                        co swojego gniazda nie rusza... Więźniowie Jaworzna nie kombinowali
                        przy finansach.

Stuknij się w łeb, a potem pisz, bo śmieszne to sie robi.

I kim Ty jesteś, że wyznaczasz miejsce spotkania w gabinecie
                        dyrektora?! Nie zapędziłaś się aby?
                        • Gość: Lalunia Re: Do Gryzaka IP: *.ccnw.ne.jp 04.02.08, 02:34
                          Korekta. SPOTKANIE Z LALUNIOM bedzie nie 8-go lutego, a 9-go lutego
                          (sobota). Miejsce i godzina bez zmian.

"Gryzak" nie ma czym sie podniecac, gdyz nie jest wlaczony w liste
                          osob, z ktorymi chce sie spotkac. Po prostu spotkanie jest dla
                          ludzi, a nie dla szczurow... (autor sam siebie nazywa
                          jakims "gryzakiem" ....). Lalunia.

Proponuje wsyzstkim by jeszcze raz przeczytali sobie komentarz
                          napisany do mnie przez "gryzaka". Jest to najlepsza lekcja na to na
                          jakim poziomie kulturalnym i intelektualnym jest "gryzak": slowka i
                          zwroty nim uzywane najlepiej z siebie same swiadcza o jego poziomie
                          wulgaryzmu. "Gratuluje". Lalunia.
                          • romka89 Re: Do Gryzaka 04.02.08, 07:01
                            Normalni ludzie po przeczytaniu twoich bredni, będą od ciebie uciekać.
                            Zostaniesz sam na sam z ludźmi bez honoru, kultury, z gębami pełnymi frazesów i
                            obłudy . Gratuluję przyjaciół.
                      • Gość: była uczennica LO Re: do Laluni - kawkuni IP: *.pl 04.02.08, 10:22
                        Lalunia, co Ty za bzdury wypisujesz!
                        To, że dobrze znasz gabinet dyrektorski z kawkowania to od razu
                        wynika z Twoich postów -widać, że strasznie się przyzwyczaiłaś do
                        takiego traktowania:)) i Tobie to na rękę,że tak Cię przyjmują,
                        chociaż współczuję, że niestety te pertraktacje na które się
                        wybierasz tak się zmarnują, bo niestety trzeba przyznac, nie
                        prezentujesz zbyt wysokie poziomu myślenia, a na pewno nie
                        niezależnego.
                        Co komu zawdzięczam z szkoły - to ja bardzo dobrze wiem - i DLATEGO
                        właśnie staję teraz po właściwej stronie!
                        Nie chrzań o kulturze Olejnika i w ogóle całej ekipy syczowej, bo
                        oni właśnie potrafią przymować takich gości jak Ty, ale nie myślą o
                        dobru szkoły i uczniów. To TYLKO ich prywata się w szkole szerzyła i
                        do utrzymania tego statusu dążą!
                        • Gość: Lalunia Re: Do bylej uczennicy L.O. IP: *.ccnw.ne.jp 04.02.08, 10:55
                          Ze smutkiem powiadamiam, ze wlasnie powiadomiono mnie, ze z pracy
                          musze pojechac na jeszce jedna delegacje (wlasnie wtedy gdy
                          wybieralam sie do tego egzotycznego miasteczka Gorowa). Smutek serce
                          sciska, ale nie moge tam byc tak jak planowalam....
                          Na pertraktacje zadne nie mialam zamiaru wcale jechac, gdyz ludzi ,
                          ktorych wymienilam po nazwiskach znam dobrze i z nimi sie niczego
                          nie "pertraktuje", a normalnie rozmawia Oni nie sa tacy jak Ty
                          zacietrzewiona sama na siebie... poza tym nie zapominaj , ze zawsze
                          gdy bylam a gabinecie dyrektora, to zawsze tez tam zlopal kawe razem
                          i robil szczesliwe usmiechy ten Pan, po ktorej "Ty stajesz stronie".
                          Stoj tak i dalej, ale zeby Cie nogi nie zabolaly od stannia po
                          takiej stronie... Jestem osobiscie przekonana, ze jednak osobiscie
                          ja prezentuje wyzszy poziom myslenia niz Ty zacietrzewiona i nie
                          douczona "byla uczennico L.O.".... Jest to juz moj ostatni
                          komentarz, gdyz wyjezdzam w dwie delegacje po kolei, a Ty pisz sama
                          do siebie i czytaj sama dla siebie swoje bzdury Toba napisane.
                          Lalunia.
                          • Gość: była uczennica LO Re: Laluni IP: *.pl 04.02.08, 11:55
                            Mówiłam o pertraktacjach edukacyjno-naukowych we Lwowie, na które
                            się wybierasz - o nich mówiłam, że szkoda ich:)
                            Jak będziesz w stanie troszkę niezależnie pomyśleć, to wymiana zdań
                            z Tobą będzie miała sens, tak raczej nie ma.
                            • Gość: wiedząca Re: Laluni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 21:31
                              a ja wiem,że to nie ostatnia afera z Syczem, oj! nie ostatnia!!!
                              • Gość: ... Re: Laluni IP: *.ols.vectranet.pl 04.02.08, 21:57
                                piszecie nowy donos ?:))))
                                • Gość: vera Pazerny Ukrainiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 19:18
                                  No tak nic dziwnego że poczul mietę do PO- oni lubią przekręty ...
                                  • Gość: * Re: Pazerny Ukrainiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 11:04
                                    Tylko oni???
                                    A Restaurację Pod Żaglami na ul. Pieniężnego, to kto przekręcił?
                                    • Gość: Cenzor gazety Re: Pazerny Ukrainiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 11:16
                                      No, oczywiście, że nie tylko oni. Każdy ma różne doświadczenia z różnymi
                                      oszustami. Mnie akurat zaintrygowało kasowanie tego wątku z syczem w tle. Boją
                                      się prawdy, więc sięgnęli do ubeckich metod - cenzura!
    • Gość: leon.1 Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 12:01
      Ha ha ha ha ale poziom... Toż to Ty masz problem z tożsamością -
      popatrz na swój nick chory pacjencie Fromborka :) :) :) Nauroleptyk
      i lewatywa - to Cię przywróci społeczeństwu :) :) :)
      • Gość: Spostrzegawcza Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 13:51
        Nie można przecież tak pisać o pośle!
        • Gość: kraft Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.ols.vectranet.pl 11.02.08, 19:40
          Ten chory nieudacznik, dyrektor jednego sezonu-nacio, nać, czy jak mu tam, tak
          opluł posła, że chyba skończy się procesem. Ja to bym mu jeszcze wpier..ił za te
          wszystkie oszczerstwa, albo przybił za jaja do drzwi stodoły.
          • Gość: koza Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 19:49
            Znam faceta. Jest ok. Zazdrosc ludzka jest wielka.
          • Gość: synek nieposła Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 21:21
            Ależ mereytoryczna wypowiedź, godna synka posła. Ile już takich kretyństw
            napisałeś na tym forum? Weź się lepiej do nauki, bo wpływy rodziny mafijnej
            maleją i jak skończysz studia?!
          • Gość: MAJKI ŻYJE Re: Miron Sycz - kolejna afera IP: 78.88.163.* 22.02.08, 16:19
            W GÓROWIE BĘDZIE JESZCZE CIEKAWIE CO????? MAJKI MA SIĘ WSPANIALE JAK
            SIĘ POZBYŁ BALASTU DOM KULTURY????
            • nauczycieln Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... 07.03.08, 20:36
              To co się dzieje wokół M.Sycza to nie jest żadna „dezintegracja
              środowiska ukraińskiego w Górowie Iławeckom” ani zaprzepaszczanie
              wspólnego dorobku integracyjnego społeczeństwa województwa warmińsko-
              mazurskiego i nie myślę, że „wpływa to negatywnie na stosunki Polski
              z Ukrainą” – są to sprawy tylko M.Sycza (konsekwencje jego czynów,
              jego „pomyłki”).
              Dezorganizacja funkcjonowania szkoły i permanentne kontrole
              rozpoczęły się z końcem sierpnia w celu usunięcia ze stanowiska
              nowego dyrektora ZS z UJN w Górowie Iław. Pana Jerzego Necio (co
              wpłynęło negatywnie na środowisko nauczycielskie, przyniosło szkodę
              uczniom i procesowi nauczania).
              Były dyrektor szkoły Pan Miron Sycz ustąpił ze stanowiska na własne
              życzenie (powtarzał wielokrotnie, że dla „dobra szkoły”), swojego
              następcę sam wskazał. Po bardzo krótkim czasie stwierdził, że się
              pomylił („wybrał nieodpowiednią osobę”), ale ta osoba wygrała
              konkurs na dyrektora, więc aby usunąć swoją "pomyłkę" (p.J.Necio ze
              stanowiska dyrektora) musiał użyć sztuczek, ataków, pomówień na
              osobę pJ.Necio. M.Sycz działał z nadzieją, że wszyscy pracownicy ZS
              z UJN w Górowie Iław. ślepo pójdą za jego (M.Sycza) głosem, przy
              pomocy najbardziej uzależnionych od siebie osób zaczął „usuwanie” ze
              stanowiska p.J.Necio. Ale M.Sycz zapomniał, że „kij ma dwa końce”:
              • Jeden-„usunął Necia”
              • Drugi-„uderzył w bijącego (M.Sycza)” Teraz to się nazywa
              wypadkiem przy pracy, a nie „szeroko zamierzoną akcją, która, pod
              pozorem dyskredytacji jednego z liderów ukraińskich w Polsce, w
              rzeczywistości ma na celu zniszczenie szkoły ukraińskiej, rozbicie
              środowiska ukraińskiego i dezintegrację wielonarodowej i
              wielokulturowej społeczności Górowa Iławeckiego i całego regionu
              Warmii i Mazur” jak czytamy w „APELU w obronie dorobku Mikrona Sycza
              i utrzymanie wielokulturowej harmonii społecznej w Warmii i Mazur,
              budowanej po 1989 roku”.

patrz: www.oup.ukraina.com.pl/index.php?
              option=com_content&task=view&id=278&Itemid=67

Nauczyciel ZS z UJN w Górowie Iławeckim
              • Gość: gość Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.autocom.pl 07.03.08, 21:32
                Stylistyka tego apelu po prostu powala... ja nie wiem, czy pisał to
                dzieciak po 4-tej klasie podstawówki, czy jakiś kretyn, ale jego
                poziom jest żenujący, nie wspominając o zawartości merytorycznej.
                Koleś może sobie kombinować na prawo i lewo, a oni będą pieprzyć
                dyrdymały o niszczeniu wielokulturowości regionu czy stosunkach
                Polski z Ukrainą... Może zajmiemy się faktami i konkretami? Te
                jednak nie przemawiają na korzyść monsieur S.
                • Gość: olga Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.ols.vectranet.pl 07.03.08, 21:42
                  Myron jest wielki!!!
                • Gość: Górowianka Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 21:48
                  Zgadzam się w zupełności! Ludzie, którzy podpisali się pod czymś takim pewnie
                  robili to na prochach. Tak właśnie uczono w KGB. Nie ma to jak zrzucić wszystko
                  na wirtualny spisek, kogokolwiek np: żydów, masonów, cyklistów, wrogich sił
                  bliżej nieokreślonych, wrogów ludu i.t.p. A samemu spokojnie "kręcić lody".
                  Głupi naród kupi ten kit? A może już zaczął mądrzeć, panie pośle!?
                  • Gość: zadowolona Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.ols.vectranet.pl 07.03.08, 21:54
                    Podobno tam są już setki podpisów, a będą tysiące.
                    Będziemy też podpisywać się pod apelem o wydalenie was.
                    • Gość: Górowianka Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 22:04
                      Gdzie tam tysiące, są już miliony podpisów! Niedługo przyjedzie sam Juszczenko
                      do Polski i podpisze osobiście. A premier Tymoszenko zagrozi Polsce wojną. Bo
                      Myron jest wielki w swoich interesach dla dobra swojej rodziny.
                    • Gość: luke Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.autocom.pl 07.03.08, 23:25
                      Tylko, że niby do kogo ten apel o wydalanie? Wydalanie to mi się z
                      kiblem kojarzy, więc możecie sobie apelować do babci klozetowej.
                      Ewentualnie - być może przyjdzie wam składać gdzieś apelację, ale to
                      inna para kaloszy.
                      • Gość: Znalezione Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 10:44
                        Szanowni twórcy apeluIP: *.stratoserver.net
                        Gość: Uczciwi Krasnale 07.03.08, 23:05 Odpowiedz

Szanowni twórcy apelu
                        Zarzucacie wyrokowanie bez sądu a sami wyrokujecie, że Pan Poseł jest niewinny
                        niczym aniołek. Kochani zapominacie, że każdy medal ma dwie strony. Niestety, wy
                        widzicie tylko tę jedną z nich – wygodną dla siebie. Po części ja to nawet
                        rozumiem. Pan poseł niejednokrotnie mówił, że dzięki Niemu ktoś został zastępcą
                        wójta, a wcześniej był jego faworytem w wyborach burmistrza Górowa Iław. Ktoś
                        inny z kolei dostał pracę w radiu, ktoś w telewizji itd. Zasługi Pana posła są
                        powszechnie znane. Komu pomógł pan poseł widać gołym okiem, wystarczy spojrzeć
                        tylko kto go dzisiaj popiera. Skąd my to znamy. Historia toczy się kołem. Widać
                        to nie tylko w przenośni ale i dosłownie. Świadczy o tym zarówno język, jak i
                        argumentacja przypominająca czasy „ojca narodów”. Obrońcy dobrego imienia
                        naszego gasnącego słoneczka tak samo, jak za czasów komuny nie widzą własnej
                        winy tylko szukają jej u innych. Wedle nich źródłem całego zła, jakie
                        rozkrzewiło się wokół Pana posła jest jakąś mityczna grupa sfrustrowanych osób.
                        Może to i prawda, że wokół pana posła krążą jacyś frustraci. Nie są to jednak
                        ci, którzy krytykują działania Pana posła, tylko ci, którzy mu bezmyślnie
                        przytakują. Możliwe, że największym frustratem jest sam Pan poseł, który nie
                        mógł i nadal nie może pogodzić się ze swoim odejściem ze szkoły. Pan poseł nie
                        może przyjąć do wiadomości, że na nim nie kończy się historia ukraińskiego
                        szkolnictwa w Polsce, a ktoś inny może lepiej od niego prowadzić szkołę w
                        Górowie Iław. Kto zatem jest największym szkodnikiem, kto najbardziej niszczy
                        dobre imię górowskiej szkoły... Czy są to media, które w oparciu o konkretne
                        fakty opisują nieprawidłowości, jakie miały miejsce z udziałem pana posła, czy
                        może jest to sam Pan poseł, który zamiast rzeczowych odpowiedzi wygłupia się
                        przed dziennikarzami opowiadając, że będzie budował cerkiew? Kochani obrońcy
                        czci i cnoty Pana posła spójrzcie prawdzie w oczy. Nikt nigdzie nie atakuje
                        górowskiej szkoły. Nikt nigdzie nie stawia zarzutów mniejszości ukraińskiej w
                        Polsce. Nikt nie występuje przeciwko Związkowi Ukraińców. Ani w prasie ani w
                        elektronicznych mediach nie znajdziemy niczego, co by mogło być poczytane za
                        przejaw jakiejkolwiek antyukraińskiej akcji. Sprawa absolutnie nie ma charakteru
                        narodowościowego. To co widać i słychać dotyczy tylko i wyłącznie Pana posła i
                        jego zacnej małżonki. To nie ma nic wspólnego także z polityką, to typowa sprawa
                        o charakterze aferalno-finansowym. Kochani obrońcy dobrego imienia i wielkiego
                        dorobku Pana posła na jakiej podstawie twierdzicie, że Pan poseł jest ofiarą
                        jakiejś nagonki. Czy do Was szanowni państwo nie dotarły informacje medialne o
                        tym, że w kilku sprawach opisanych przez media toczą się postępowania
                        prokuratorskie. Jeżeli to, co piszą media jest nieprawdą, to dlaczego Pan poseł
                        jeszcze czeka z pozwem do sądu. Dlaczego Pan poseł nie wyjaśnił stawianych mu
                        zarzutów jeszcze przed wyborami, kiedy mógł to zrobić w tak zwanym trybie
                        wyborczym. Panie pośle bądź Pan wreszcie mężczyzną i nie zasłaniaj się Pan
                        dobrem szkoły, wiatą, ukraińskim pochodzeniem. Panie pośle czas powiedzieć
                        prawdę, nawet jeżeli jest ona przykra i wstydliwa. Mam tu na myśli zarówno
                        sprawy podnoszone przez media, jak i liczne wypowiedzi internautów dotyczące
                        pańskiej przeszłości po 1983 roku. Panie pośle Sycz czas wyłożyć karty na stół.
                        Dlaczego Służba Bezpieczeństwa po 1983 nagle z dnia na dzień przestała traktować
                        Pana za wroga i uznała, że zaprzestał Pan „wrogiej działalności”? Czy ten wątek
                        również uważacie państwo za element wrogiej kampanii skierowanej pod adresem
                        pana posła? Jeżeli tak to poczytajcie sobie Kochani, co podaje na ten temat IPN
                        na stronach internetowych dotyczących przeszłości posłów RP obecnej kadencji.
                        Dłużej milczeć na ten temat się nie da. Wyborcy, a szczególnie Ukraińcy z Warmii
                        i Mazur mają prawo wiedzieć kim był i jest człowiek, który podaje się za ich
                        reprezentanta w Sejmie RP. Myślę, że Pan Stefan Migus i inni przywódcy
                        regionalnych struktur Związku Ukraińców na Warmii i Mazurach zamiast zaklinać
                        rzeczywistość i doszukiwać się mitycznego wroga niczym zaplutego karła reakcji
                        powinni raczej zająć się aktami osobowymi Pana posła zgromadzonymi w archiwach
                        IPN w Białymstoku. Jest tam zapewne wiele ciekawych rzeczy, które warto by
                        przeczytać przed podpisaniem jakiegokolwiek apelu. Dziwię się dlaczego Zarząd
                        Główny Związku do tej pory nie zajął się wyjaśnieniem tej tajemniczo brzmiącej
                        informacji. Proszę sobie wyobrazić co będzie jeżeli informacje ukazujące się w
                        Internecie znajdą potwierdzenie. Schowanie tych spraw pod dywan nic nie da.
                        Przed przeszłością nie da się uciec. Dotyczy to oczywiście wszystkich, nie tylko
                        pana posła. Może czas już zastanowić się i poważnie podyskutować nad lustracją w
                        organach kierowniczych Związku Ukraińców w Polsce. Może wówczas dowiemy się
                        dlaczego tak wiele dobrych pomysłów i ciekawych projektów nigdy nie udało się
                        nam zrealizować. Jemioła, która obrasta nasz ukraiński organizm w Polsce w końcu
                        musi być odcięta. Tak, jak Olsztyn powinien pozbyć się cenzora, tak my musimy
                        pozbyć się Jemioły.
                        Kochani obrońcy czci i cnoty Pana posła, ja rozumiem i bardzo doceniam Waszą
                        troskę o dobre stosunki polsko-ukraińskie zarówno w wymiarze regionalnym, jak i
                        międzypaństwowym. Nie podważam też zasług pana posła w tym względzie. Pan poseł
                        z pewnością przyczynił się do integracji społeczności zamieszkującej Warmię i
                        Mazury. Nie mogę jednak w żaden sposób zgodzić się z tezą autorów omawianego
                        apelu, którzy twierdzą, iż ujawnianie prawdy o życiu i działalności Pana posła
                        zagraża to stosunkom polsko-ukraińskim. Tutaj Kochani państwo przeginacie. To
                        jest klasyczne „jemiołowanie”, które uwłacza zarówno Polakom, jak i Ukraińcom.
                        Polacy obędą się bez cenzora, a Ukraińcy bez Jemioły. Bez Niego obędzie się
                        także ukochana przez Pana Migusa górowska szkoła, do której niestety Pan Stefan
                        Migus swoich dzieci nie zechciał posłać. Kochany Stefanie Pan jest ostatnią
                        osobą, która ma prawo wypowiadać się o tej szkole. Niech pan śpi spokojnie
                        Szkoła była jest i będzie. O jej rozwój zadbają Ci, którzy w niej pracują i Ci,
                        którzy posyłają do niej swoje dzieci. Pan niestety nie należy ani do jednych,
                        ani do drugich. Nie uda się Panu także wykorzystać szkoły do wątpliwej sprawy.
                        Te czasy już minęły i to bezpowrotnie. Panie Stefanie, ani Pan, ani nikt inny na
                        szkole już nie zrobi politycznej kariery. Ukraińcy potrzebują dobrej,
                        nowoczesnej placówki edukacyjnej, a nie maszynki do robienia politycznej
                        propagandy. Szkoła to nie polityczna trampolina tylko miejsce, gdzie ukraińska
                        młodzież powinna zdobywać solidne wykształcenie i dobre wychowanie. Kochani
                        obrońcy czci i cnoty Pana posła zostawcie swoje krokodyle łzy na inną okazję i
                        nie czyńcie wstydu sobie i nam wszystkim.
                        Uczciwi Krasnale
                        • Gość: Wynalezione Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:56
                          Ależ się srają po gaciach biedni ludzie.
                          Jedno jest pewne, bez względu na to, czy Syczowi coś udowodnią, czy nie, to Wit,
                          Stefi, Jur i jeszcze kilka innych osób jest skończonych w środowisku.
                          Nie wiem jak wy możecie ludziom w oczy patrzeć ale to wasz problem i jak śpiewał
                          Kaziu S. "głupia k... za to co zrobiłaś nigdy więcej ręki ci nie podam". A kto
                          wam poda?
                          • Gość: 333 Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 18:05
                            A kto poda tobie, prymitywny i amoralny człeku. Lubisz bronić przestępców bo sam
                            nim jesteś. Lepiej nie patrz w lustro, bo zobaczysz zmaterializowane dno moralne.
                            • Gość: wynalezione Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 01:38
                              I czemu plujesz na mnie, co ci zrobiłem? Nie znasz mnie a nazywasz amoralnym,
                              piekło cię czeka, jeśli wierzysz grzeszniku!
                          • romka89 Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... 08.03.08, 18:16
                            Pewnie chodzi ci o środowisko złodziei, oszustów, krętaczy i kłamców. Myślisz,
                            że uczciwym ludziom imponuje to "środowisko"? Musisz być bardzo sfrustrowany!
                            • Gość: wonwon Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.08, 19:23
                              Swołocz pisze paszkwile, bo już mu zostało tylko dno. Doczekasz ty się tego co,
                              ci się należy, doczekasz. Tak, wydalanie to od kibla.
                              • Gość: Górowianka Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 19:33
                                A poseł znowu kłamie! W bartoszyckim szmatławcu zapewnia, że w wystąpieniach
                                sejmowych zabiega o mały ruch graniczny z Rosją. Wystarczy sprawdzić na stronie
                                sejmu, że nie było tam żadnego wystąpienia Sycza na ten temat. Po co pan tworzy
                                fikcyjną rzeczywistość?! Wszystko przecież da się sprawdzić! Tak samo kłamie pan
                                o sklepiku szkolnym i wiacie. Wyborcy pana rozliczą!
                            • Gość: wynalezione Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 01:41
                              Chodzi mi biedne dziecko o środowisko ukraińskie. A nie o twoje oszczerców,
                              kłamców, perekinczyków!
                              • romka89 Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... 09.03.08, 10:27
                                Środowisko ukraińskie? - Nie ma czegoś takiego. Ukraińcy to ludzie bardzo różni
                                (tak jak Polacy, Niemcy czy Żydzi...). Jedni mają zasady moralne drudzy nie.
                                Więc nie wciskaj, że wszyscy Ukraińcy myślą tak samo jak im Wódz powie.
                                Natomiast może być środowisko mafijne powiązane ze sobą nielegalnymi interesami,
                                kłamstwami na potrzeby tzw. opinii publicznej.
                                • Gość: Wynalezione Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 16:38
                                  Jest coś takiego jak środowisko ukraińskie agencie, jest! Wiem , że chcecie nas
                                  zniszczyć, dążycie do tego od dziesiątków lat, ale wam się nie uda! Ku.. wy
                                  marne, po mego dziadka o północy przychodzili, na cmentarzach spotkania mu
                                  wyznaczali, ale się nie złamał, odsiedział za to wiele lat. Szmaty jesteście i tyle!
                                  Zdrajcy, perekinczyki! Tfuuuu
                                  • romka89 Re: Apel w obronie dorobku Mirona Sycza... 09.03.08, 17:14
                                    Nie przeklinaj, bo to świadczy o tobie. Podziwiam twojego dziadka, ale część z
                                    tego twojego środowiska właśnie donosiła na takich niezłomnych ludzi jak twój
                                    dziadek. Poczytaj sobie o ubekach Procykach, no i twój poseł tez ma dziwną
                                    historię stosunków z pewna agenturą.
    • Gość: * A sycz sobie do woli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 02:13
      Byle dalej ode mnie.
      Po czterdziestu latach słuchania i czytania o tym, że Sycz to czy tamto,
      zaczynają mi gnić ziemniaki w piwnicy od tego syczenia. Ustawcie go sobie raz na
      wybrany dowolnie obraz i zakończcie w końcu z tym syczeniem.
      • Gość: Cenzor gazety Re: A sycz sobie do woli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 09:41
        Dlaczego to trwa aż 40 lat? Pewnie dlatego, że w młodości nieźle rozrabiał, w
        czasach studenckich "bolkował", a później czerpał pełną garścią z każdej
        rządzącej partii? A teraz, bo mu coś zaczęło nie wychodzić? Ale przecież Protas
        wyratuje go z każdej opresji no i koledzy z PO z Cichoniem na czele. No i jak
        takiego ślizgacza można ustawić? Mam nadzieję, że odpowiednie służby zakończą
        nowelę syczową - ale muszą być spoza Olsztyna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka