Dodaj do ulubionych

Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne

IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 03:23
W Olsztynie pelno jest rozwiazan komunikacyjnych wymagajacych glebokiej zadumy
nad inteligencja urzednikow.
Trzy przyklady:
a) Wilczynskiego z wymalowana trasa slalomu - giganta, ktora i tak wiekszosc
kierowcow ignoruje;
b) skrzyzowanie Warszawskiej z Jagiellonczyka - w kierunku do Kortowa sa trzy
pasy. Od lewej: skret w lewo i jazda prosto; jazda prost; skret w prawo. Kto
wymyslil, aby na prawoskret wydzielic osobny pas, szczegolnie jesli swiatla sa
za skrzyzowaniem? Chyba ktos kto nie ma prawa jazdy lub nie siada za kierownica.
b) Brzeziny. Jako mieszkaniec tego osiedla, jestem w kompletnej kropce.
Ktos "inteligentny inaczej" (moja osobista prosba do Redakcji aby ustalic kto)
wymyslil ustawienie tablicy informacyjnej o tresci, ze od 17 grudnia wszystkie
skrzyzowania staja sie rownorzedne. Raz, ze to jest z miejsca debilny pomysl,
dwa, ze nadal wisza znaki "droga z pierwszenstwem przejazdu" oraz "ustap
pierwszenstwa przejazdu". Efekt jest taki, ze miejscowi nadal jezdza wedlug
przyzwyczajenia, zas przyjezdni - roznie. Dziwne, ze jak dotad nie bylo
stluczek, acz podejrzewam ze osoba odpowiedzialna za ten znak ma udzialy w
jakims zakladzie blacharskim.
Obserwuj wątek
    • Gość: Oleslaw Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.*.*.* 07.01.02, 17:30
      Gość portalu: detritus napisał(a):

> W Olsztynie pelno jest rozwiazan komunikacyjnych wymagajacych glebokiej zadumy
      > nad inteligencja urzednikow.
      > Trzy przyklady:

> a) Wilczynskiego z wymalowana trasa slalomu - giganta, ktora i tak wiekszosc
      > kierowcow ignoruje;

Cale te Jaroty i Nagorki to wogole chora sprawa.
      Jak mozna budujac od podstaw w szczerym polu osiedle spowodowac taki chaos????????
      A tu jakies wywijasy, luki, zwezenia.
      NIe mowiac juz o Wilczynskiego ktora aspiruje do reprezentacyjnej roli w tej
      czesci miasta a wyglada jak centrum miasta syberyjskiego.

> b) skrzyzowanie Warszawskiej z Jagiellonczyka - w kierunku do Kortowa sa trzy
      > pasy. Od lewej: skret w lewo i jazda prosto; jazda prost; skret w prawo. Kto
      > wymyslil, aby na prawoskret wydzielic osobny pas, szczegolnie jesli swiatla sa
      > za skrzyzowaniem? Chyba ktos kto nie ma prawa jazdy lub nie siada za kierownica
      > .
      > b) Brzeziny. Jako mieszkaniec tego osiedla, jestem w kompletnej kropce.
      > Ktos "inteligentny inaczej" (moja osobista prosba do Redakcji aby ustalic kto)
      > wymyslil ustawienie tablicy informacyjnej o tresci, ze od 17 grudnia wszystkie
      > skrzyzowania staja sie rownorzedne. Raz, ze to jest z miejsca debilny pomysl,
      > dwa, ze nadal wisza znaki "droga z pierwszenstwem przejazdu" oraz "ustap
      > pierwszenstwa przejazdu". Efekt jest taki, ze miejscowi nadal jezdza wedlug
      > przyzwyczajenia, zas przyjezdni - roznie. Dziwne, ze jak dotad nie bylo
      > stluczek, acz podejrzewam ze osoba odpowiedzialna za ten znak ma udzialy w
      > jakims zakladzie blacharskim.

• Gość: Oleslaw Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.*.*.* 07.01.02, 17:38

I cd bo mi umknelo:

> > b) skrzyzowanie Warszawskiej z Jagiellonczyka - w kierunku do Kortowa sa t
        > rzy pasy. Od lewej: skret w lewo i jazda prosto; jazda prost; skret w prawo. K
        > to wymyslil, aby na prawoskret wydzielic osobny pas, szczegolnie jesli swiatl
        > a sa za skrzyzowaniem? Chyba ktos kto nie ma prawa jazdy lub nie siada za kiero
        > wnica.

Hm!!!!!!!!
        A w czym to przeszkadza ze ten prawoskret jest?
        Na serio nie widziales czegosc takiego w innych miejscach?
        PO co jadacy prosto maja blokowac skret w prawo?
        POza tym nie widzisz ze trwa ostra przebudowa calego ukladu komunikacyjnego w tym
        rejonie? Kto wie jak beda dzialac swiatla po...

> > b) Brzeziny. Jako mieszkaniec tego osiedla, jestem w kompletnej kropce.
        > > Ktos "inteligentny inaczej" (moja osobista prosba do Redakcji aby ustalic

To jakas prywata:>
        A poza tym to nie wiedzialem ze na Brzezinach sa znaki drogowe:>

• Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 22:04
          Odnosnie Warszawskiej - na wprost jest glowna wylotowka z Olsztyna, w kierunku
          stolicy. Swiatla sa krotkie, nie widzialem aby w prawo skrecalo az tyle
          samochodow aby byly blokowane. Za to jesli ktos chce skrecic w lewo, blokuje
          pol drogi. To mi przeszkadza.
          • Gość: Oleslaw Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.*.*.* 08.01.02, 19:42
            Gość portalu: detritus napisał(a):

> Odnosnie Warszawskiej - na wprost jest glowna wylotowka z Olsztyna, w kierunku
            > stolicy. Swiatla sa krotkie, nie widzialem aby w prawo skrecalo az tyle
            > samochodow aby byly blokowane. Za to jesli ktos chce skrecic w lewo, blokuje
            > pol drogi. To mi przeszkadza.

Ueeee!
            Facet ten prawoskret jest dodany ot tak! Mogloby po prostu go nie byc!
            A nie mozna zrobic jazdy z prawoskretu prosto a z lewoskretu tylko w lewo bo
            takie jest uksztaltowanie skrzyzowania
            | | |x| | |
            | | |x| | |A tu gorka i kapliczka w zwiazku z tym prawy pas nadaje sie
            | | |x| | |wylacznie na prawoskret:)
            ---
            • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 20:44
              "Ten prawoskret jest dodany ot tak! Mogloby po prostu go nie byc!" - jest to
              najciekawsze uzasadnienie inwestycji, jakie w zyciu slyszalem :o) A moze mogliby
              tez ot tak dodac skrzyzowanie bezkolizyjne, huh?
              Co do uksztaltowania terenu, to nie widze problemu aby trasa szla wiekszym
              lukiem. I tak nie przebilaby luku wiaduktu na Likusach :o)

A gdybym chcial zastosowac Twoj tok rozumowania zaprezentowany z okazji dyskusji
              o wiezieniu moglbym zaproponowac: przeniesc kapliczke spowrotem na Plac
              Roosevelta, zniwelowac gorke, pociagnac kawal pasa do przodu, a korzystajac z
              uzyskanego w ten sposob miejsca na jezdni wytyczyc osobny pas na lewoskret
              rowniez w strone miasta. O.
              P.S. Zartuje oczywiscie.
              • Gość: Oleslaw Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.os3.pl 09.01.02, 09:51
                Hm tylko ze ten prawoskret jednak spelnia tam jakas pozyteczna role.
                MIaloby go nie byc tylko dlatego ze rownoczesnie nie mozna z niego jechac
                prosto? a z przesuwaniem kapliczki to juz nie wymyslaj:>
                • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.01.02, 10:25
                  Heh, kazdy kawalek asfaltu spelnia jakas pozyteczna role. Moim zdaniem, za pomoca
                  paru pociagniec farby mozna sprawic, ze pozytecznosc tego kawalka bylaby znacznie
                  wieksza. :o)
    • Gość: Kacper Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 18:12
      Cieszy mnie, że nie jestem jedynym, któremu rozwiazania komunikacyjne
      proponowane przez naszych "urzedasów " nie są w smak. Niektóre fragmenty
      Twojego tematu nawiązuja do spraw, które już poruszyłem ale niestety na beton
      nie ma mocnych. Jednego bym pragnąl aby drogi były tak twarde jak głowy
      miłościwie nam fundujących takie atrakcje.
    • Gość: pioter Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 22:35
      Dorzuce moja codzienność - wyjężdżając na Grunwaldzką z ulicy Szarych Szregów
      mamy sygnalizator tzw. pełny (czyli bez strzałek) i możliwość jazdy tylko w
      lewo lub prawo - na wprost do dworca Zachodniego dawalibyśmy pod prąd. Kiedy
      dla Szarych Szeregów zapala się zielone, to pozostałe ulice dochodzące do
      skrzyzowania mają czerwone z tym, że dla jadacych od strony Dworca zachodniego
      zapala sie zielona strzałka na warunkowy skręt w prawo. Niestety, jadacy od
      strony Szarych Szeregów nic o rtym nie wiedzą i sądzą, że jak to przy pełnym
      sygnalizatorze i ci z naprzeciwka maja zielone. W efekcie obie strony stają
      wzajemnie ustepując sobie pierszeństwa a potem naraz ruszją i ... bęc. A
      wystarczyłoby dla skręcających w lewo z Szarych Szeregów dać sygnalizator
      strzałkowy i sprawa rozwiązana. Po drugiej stronie wiaduktu (czyli od Gutkowa)
      nie lepiej - warunek dla jadacych od wiaduktu w prawo (w Artyleryjską) i
      równocześnie warunkowy skręt w lewo z Bałtyckiej w Artyleryjska - czasmi idzie
      ogłuchnąć od klaksonów i dostać oczopląsu od wyciąganych w znanym geście
      środkowych palcach. BRAWO dla programisty!
    • Gość: Kierowca Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.tvk.tpsa.pl 10.01.02, 00:01
      A weźmy ul.Boenigka - wszystkie boczne osiedlowe są równorzędne - tylko iść na
      stłuczkę - a przy Realu? To samo - chociaż to własność Realu - ale przy kolizji
      wszystkie drogi traktowane są jako równorzędne.
      • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 10.01.02, 00:28
        Fakt, ale kto z tego zdaje sobie sprawe?
        Z wielu super- i hipermarketow, w ktorych bylem ino Geant w Jankach zafundowal
        sobie znaki, ze wszystkie drogi sa rownorzedne...
        • Gość: kierowca Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.tvk.tpsa.pl 10.01.02, 01:03
          ale i mamy tu troszeczkę winy kierowców. W czym? Jeszcze w niepełnym wymiarze
          kultury (chociaż jest coraz lepiej. Apeluję do kierowców - niech zwrócą uwagę,
          że czasami z tyłu ktoś stoi, że chce wyjechać z bocznej uliczki, że piesi chcą
          przejść przez jezdnię (toć na nas nie pada). I niech co niektórzy - oj posypią
          się gromy - szczególnie kobiety-kierowcy lub kierownice mają troszeczkę więcej
          wyobraźni.
          • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 10.01.02, 01:14
            Kierowco, mam dzikie wrazenie ze uprzejmosc kierowcow zalezy od ilosci
            przejechanych kilometrow, charakteru oraz wyobrazni. Niestety, nie wszyscy maja
            wszystkie trzy przymioty na raz :(
            • Gość: Oleslaw Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.*.*.* 10.01.02, 21:27
              Kierowcy kierowcami.
              Ale przy takiej beznadziej komunikacyjnej polskich ulic trudno ich obarczac
              wina:(
              Najgorsze ze kretyni podejmujacy decyzje nie moga sobie uswiadomic ze w dlugim
              okresie koszty spoleczne i ekonomiczne niedostosowania chociazby samych miast
              do olbrzymiego ruchu sa duzo wyzsze niz koszty budowy np. obwodnic.
    • Gość: pioter Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.02, 22:20
      No tak, a co sądzicie o budowie ulicy Tuwima? Ja uważam, że pilniejsze byłoby
      budowanie trasy W-Z łączącej Sielską z Wojska Polskiego. Co uzyskamy po
      otwarciu Tuwima? Obrońców Tobruku daje sobie doskonale radę, czy tranzyt z
      Warszawy na Mrągowo/Szcytno przez Synów Pułku coś radykalnie zmieni? Natomiast
      połączenie Sielskiej z Woja Polskiego odciążyłoby centrum mista - skrzyżowanie
      przy Ratuszu, przejazd wielotonowców przez Leonharda - Towarową a następnie (co
      najgorsze) Rondo Bema - Limanowskiego - Sybiraków. Niestety, wierchuszka wie
      lepiej, jak wydawać nie swoje pieniądze. A my - postoimy jeszcze sobie w
      korkach, oj postoimy ... :-(((
    • Gość: hi Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: 10.101.3.* 12.01.02, 13:19
      A Pan W.K.Szalkiewicz (pełnomocnik prezydenta) uważa, że w szystko jest ok
      Szerzej o sukcesach w Tygodniku Warmińskim z dnia 15 grudnia 2001 r. s. 10.
      Zapomniał tylko dpdać, że utrzymanie ważności planów zagospodarowania
      przestrzennego sprzed 1995 r. stawia zrealizowane inwestycje w bardzo mglistym
      świetle. Pozdrawiam
    • Gość: Ed Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: 10.100.2.* 24.01.02, 02:04
      Detritusie, sprawdź jak to się ma do planu zagospodarowania przestrzennego
      Olsztyna, który skądinnąd jest prawem lokalnym. Konfrontacja tego prawa z
      rozwiązaniami da Ci chyba wystarczający materiał do wyciągnięcia "nazwijmy to
      bardzo subiektywnych wniosków".
      • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 07:21
        Subiektywne wnioski juz mam, wolalbym pare obiektywnych ;o)
        Dobrze chociaz ze z Brzezin zdjeto te durne tablice :)
    • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 25.01.02, 14:12
      Dzis mnie znowu krew zalala (kiedys przez tych drogowcow dostane apopleksji
      albo innego cholerstwa).
      Odpalono swiatla na skrzyzowaniu Armii Krajowej z Jagiellonczyka. Fakt ich tam
      instalacji przezylem, gdyz sporo tam bylo stluczek. Ale zeby swiatla byly
      zaprogramowane tak, ze samochody sa puszczane po kolei z kazdego kierunku
      (czyli tak samo jak troche dalej, na duzo ruchliwszym skrzyzowaniu A.K/Obroncow
      Tobruku - Warszawska)?
      • Gość: atis Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: 10.100.2.* 25.01.02, 16:40
        Detritusie! Pracę trzeba szanować. Gdyby nie tworzyli takich precedensów, nie
        było by czego poprawiać. A tak, robota zapewniona i nie ma co sie martwić o
        pracę.
        • Gość: pioter Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 26.01.02, 15:05
          Fakt, załamka. Tu zdecydowanie lepsze byłoby rozwiązanie ze skrzyzowania
          Leonharda?Piłsudskiego/Wyszyńskiego, czyli zielone strzałki dla skręcających w
          lewo.
          A co powiecie o korku na Wilczyńskiego, bo jakiś pan za daleko stanął od słupka
          z kolorofonem? Technika dla ludzi czy odwrotnie? Może oprócz placyku, teori i
          jazdy dołączyć do egzaminu na prawko zaliczenie z odległości zatrzymywania się
          przed sygnalizatorem? Pomyłka o 5 mm i egzamin oblany!
        • Gość: Oleslaw Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.*.*.* 26.01.02, 16:18
          Detritus widze ze to twoje ulubione skrzyzowanie:>
          • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 20:14
            Gość portalu: Oleslaw napisał(a):

> Detritus widze ze to twoje ulubione skrzyzowanie:>

Jedno z kilku >:)
            • Gość: Oleslaw Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.*.*.* 28.01.02, 18:43
              A wogole to jakim prawem domagasz sie sensownych rozwiazan?
              Czlowieku w jakim Ty kraju zyjesz?:)))
              To Polska!
              Tu pogotowie zabija a szef sejmowej komisji ds porzadku chodzi pijany:(
              • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 21:20
                Ale nie przeszkadza mi to wierzyc ze gdzies tam "jest inny, lepszy swiat" ;o)
    • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 11:27
      Nowe pomysly :P
      olsztyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/142220.html
      Jak zlikwiduja warunkowa strzalke w lewo z Baltyckiej w Artyleryjska, to bede
      mial wesolo.
      Smiac sie? Plakac? Zejsc do piwnicy odkurzyc rower???
      • Gość: Oleslaw Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.*.*.* 05.02.02, 18:02
        OJ tobie to trzeba wszystko tlumaczyc.
        MIasto chce promowac poruszanie sie na rowerach ale nie ma kasy na sciezki.
        Wiec wpada na pomysl jak utrudnic ruch samochodowy...
        I wtedy cel - uzywanie rowerow - jest osiagniety.
        • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 23:07
          Oleslaw ja Cie kiedys uszkodze... ;o)
          To moze zamiast inwestowac w skrzyzowania ze swiatlami (kolejne powstaje na
          Warszawskiej) postawic przy wjezdzie do Olsztyna znak zakazu wjazdu?
      • Gość: pioter Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 22:05
        Bo nie powinni likwidować możliwości skrętu z Bałtyckiej w Artyleryjską, tylko
        zamiast skrętu warunkowego dać normalną zieloną strzałkę - ruch by się
        upłynnił, a i skończyłoby się wskakiwanie przed maskę pędzących od strony
        targowiska. Ale u nas najłatwiej likwidować - zamiast pomyśleć, jak zrobić
        lepiej.
    • Gość: detritus Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 23.02.02, 17:04
      Jednak przemalowali skrzyzowanie Warszawskiej i Jagiellonczyka... I
      dobrze :o))))))))))))))))))
      • Gość: Kacper Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.tvk.tpsa.pl 23.02.02, 17:40
        Proszę państwa mam zaszczyt powiadomić, że oto mamy następną wysepkę. Buduje
        się ją na ulicy Kościuszki przy Przychodni Skórno-Wenerologicznej dziś jechałem
        tą trasą , słońce w oczy a tu nagle pojawiają sie krawężniki na jezdni, żadnych
        znaków ani poziomych ani pionowych ,dobrze,że trzymałem się prawej bo bym miał
        małe kłopoty z naprawą miski o innych podzespołach tu nie wspomnę. Serdecznie
        gratuluję pomysłodawcom, (betonowe głowy mają betonowe mózgi a w betonowych
        mózgach powstają betonowe myśli z betonowych myśli powstają betonowe wysepki).
        • Gość: Ed Re: Brak czasu na myślenie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.02.02, 23:54
          A czy czasem te rozwiązania komunikacyjne nie są wymysłem jakiejś spółki
          doradczej? Wszak doradzać przecież też można wszystko. Tym bardziej, że
          obciążenie pracą odpowiedzialnych za to ludzi przypomina okres gierkowskich
          robotników na budowie, którzy nie mieli czasu nawet taczek załadować. I jak tu
          w takich warunkach jeszcze myśleć :-))
          Pozdrawiam
          • Gość: Beti Re: Brak czasu na myślenie IP: *.tvk.tpsa.pl 04.03.02, 14:19
            Po przebudowie ronda Bema szykuje się chyba szybki remont tegoż skrzyżowania a
            to z powodu braku studzienek burzowych od strony Przychodni Kolejowej. Może
            jednak ktoś pomyśli zawczasu i położy jakieś rurki w ziemi aby uniknąć później
            wykopków.
            • Gość: pioter Re: Brak czasu na myślenie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.02, 22:33
              W Olsztynie wymagasz od drogowców myślenia? Przecież dwa dni po oddaniu
              skrzyżowania staną barierki i zaczną wiercić, kopać, łatać, zrywać, itp ... Nie
              wolno łamać tradycji!!! Popatrz na Tuwima - jeszcze nie oddali do użytku, a już
              niezbędna będzie przebudowa! Kocham być w Olsztynie, bo gdzie jest tak
              śmiesznie a zarazem smutno jak tu ... I nikt za to nie beknie :-(
    • Gość: BMW Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.tvk.tpsa.pl 05.03.02, 14:51
      Trzeba przyznać jednak, że nie jest tak tragicznie na rondzie jak zakładano. Da
      się jakoś przejechać. Myślałem, że będzie straszny kocioł.
      • Gość: Ed Re: Bezsensowne rozwiazania komunikacyjne IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.02, 22:13
        Na razie przepustowość wydaje się trochę lepsza. Nie wiem, czy to nie jest
        zasługa także wyłączenia świateł?
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka