Gość: studencik IP: *.chello.pl 27.07.08, 20:33 po prostu Uniwersytet Wiejsko Miejski .. nic tylko stamtad znikac ... jako i ja zrobilem .. hehe .. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: el diablo Wydziały Prawa uczelni prywatnych lepsze niż UWM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 21:10 Jeżeli chodzi o Wydział Prawa i Administracji UWM, to jest wiele uczelni prywatnych uczelni z Wydziałami Prawa, które są znacznie lepsze niż UWM (patrz: ranking "Gazety Prawnej" 2008. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu G***Oo prawda IP: *.olsztyn.mm.pl 28.07.08, 18:20 to co mowią jakiś student i prof. jest po prostu śmieszne! pan prof. jakoś zapomniał, że na uczelniach prywatnych uczą Ci sami profesorowie (jego koledzy) co na UW-M. na egzaminach oblewają tak samo. mam studia za soba, ale widzę u znajomych studiujących na uczelniach prywatnych, że b. mocno się starają i dużo sie ucza. posługiwanie sie steoretypami sprzed lat niezbyt dobrze świadczy o panu profesorze (studentowi można wybaczyć pewnie nie miał czasu na naukę ;-)) - jest to krzywdzące dla wielu i po prostu nieprawdziwe. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.makronet.pl 27.07.08, 21:11 A kogo to Twoje odejście studenciku obchodzi? He, he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też studencik Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 21:26 Gość portalu: studencik napisał(a): > po prostu Uniwersytet Wiejsko Miejski .. nic tylko stamtad znikac ... jako i > ja zrobilem .. hehe .. pozdro Napisał studencik z "uniwersytetu bolka i olka" znanego również jako umk /biedny Kopernik ,przeczepili się do niego hipokryci z moherowa jak rzep do psiego ogona/ czyli UBiO-u z toruniewa . Kilka słów wyjaśnień skąd nazwa UBiO-szkólkę powołał Bolesław Bierut /oczywiście prawie równocześnie ze współpracownikami UB wśród kadry profesorskiej/ a dowartościował Olek Kwaśniewski,prawie mgr. Odpowiedz Link Zgłoś
praptak2 UG i UwB znacznie lepsze od UWM-u 28.07.08, 08:25 Gość portalu: też studencik napisał(a): > Napisał studencik z "uniwersytetu bolka i olka" znanego również > jako umk /biedny Kopernik ,przeczepili się do niego hipokryci z > moherowa jak rzep do psiego ogona/ czyli UBiO-u z toruniewa . > Kilka słów wyjaśnień skąd nazwa UBiO-szkólkę powołał Bolesław > Bierut /oczywiście prawie równocześnie ze współpracownikami UB wśród > kadry profesorskiej/ a dowartościował Olek Kwaśniewski,prawie mgr. Studenciku UWM, czy nie pomyliłes forum przypadkiem? Co tu kogoś obchodzi jakieś UMK? Jeśli piszesz nie na temat, lepiej nie pisz nic. jeśli chodzi o uniwersytety na północy Polski, to wyżej od UWM-u stoją chociażby UG czy UwB (patrz: ranking "Newsweeka" i "Gazety Prawnej"). Dlaczego nie piszesz, że UWM jest od nich gorszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.08, 22:01 Nie jestem pewien co do zasad, ale w Toruniu jakoś udaje się to obejść. przynajmniej było tak parę lat temu. ludzie po I stopniu (na WNEiZ) gdy tylko chcieli byli z automatu przyjmowani (oczywiście jak mieli obroniony licencjat w terminie). Później na pozostałą pulę mogli zgłaszać się ludzie "z miasta". Co do poziomu ludzi z prywatnych olsztyńskich szkół, to bardzo często to tragedia. Nawet procentów nie potrafią policzyć. Nie mówiąc już o krytycznej analizie materiału i wyciąganie wniosków. Mówię tutaj głównie o studiach dziennych, bo w przypadku zaocznych różnica nie jest aż tak kolosalna, chociaż dalej nie mała. W mojej ocenie powinno się coś z tym zrobić, bo to naprawdę farsa. W pierwszej kolejności powinno się zawsze przyjmować swoich abslwentów, bo w takim razie człowiek myślący nie pójdzie na pierwszy stopień na UWM, bo po co, lepiej iść do TWP lub Kotarbińskiego, a później dokończyć na UWM-ie. No chyba, że zaczniemy robić prawdziwą selekcję na I MSU i będą się bali do nas iść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukulek Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 22:22 tak tylko na przyklad nie da sie ukryc,ze lepszy wydzial socjologii ma Wyższa Szkoła Informatyki i Ekonomii TWP niz Uniwersytet Warmińsko - Mazurski. Mysle,ze jezeli studenci WSIiE przyjda na UWM to w bardzo krotkim czasie przystosuja sie do poziomu panujacego na uczelnii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były student Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.eranet.pl 28.07.08, 09:02 Nie wiem, jaki poziom reprezentuje socjologia na UWM. Ale wiem, jaki na TWP. Kadra "profesorska" to ludzie w wieku 75-77 lat. Uczą tego, czego uczyli 40 lat temu. Ze względu na wiek przyjeżdżają raz w miesiącu. To jest operetka, a nie nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukulek Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 10:04 tak sie sklada,ze konczylem TWP i musze ci powiedziec,ze kadre w wieku 70-75 mozna bylo policzyc na palcach jednej reki. Jakos tak sie sklada,ze mielismy zajecia zarowno z profesorami z UWM ,jak i UJ jak i UG, wiec nie wiem skad u ciebie te 70-75 i ze przyjezdzali raz na miesiac ?:D jakos dziwne,ze wiekszosc miala zajecia co tydzien ze studentami . Wiem,ze prawda boli ale TWP jakby nie brac ma lepsza kadre jezeli chodzi o socjologie niz UWM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: 82.160.202.* 28.07.08, 11:51 to, że uczelnia prywatna ma lepiej wykształconą kadrę z wyższymi stopniami naukowymi, to jeszcze nie znaczy, że lepiej nauczy... poza tym o czym tu mowa. ten, kto się albo nie dostanie na uczelnię państwową, albo go stamtąd wyrzucą, idzie na prywatną. no i jak można tu mówić o wyższym poziomie na prywatnych uczelniach?;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: li Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: 87.205.145.* 28.07.08, 16:29 Ja skończyłam TWP i złożyłam tam dokmenty jako do jedynej uczelni. Nie zostałam też wcześniej z żadnej innej wyrzucona. Mało tego, u nas w grupie nie było żadej osoby która wcześniej została skąd indziej wyrzucona, więc nie rozumem takich idiotycznych tekstów. Jeśli chodzi zaś o poziom nauki to być może osoby z ocenami 3, 3,5 nie wysilały się zbytnio, ale na wyższe trzeba było poprostu umieć tak jak na UWM-ie. Wiem to także z własnego doświadczenia, bo na UWM- ie też studiowałam i nie widzę dużej różnicy w poziomie nauczania. Wszędzie są osoby i przedmioty trudne do przejścia i takie z którymi nie ma kłopotu, nie zależnie od uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 22:22 Nie lubię jak ktoś generalizuję, że z prywatnych uczelni to gorsi studenci, zależy wszystko od poszczególnych jednostek, ich umiejętności, jeśli na UWM egzaminy i nauka to wkuwanie, uczenie się na pamięć, a później sprawdzanie tego to ok, to jest zwykła teoria i wiedza encyklopedyczna i często zwykłe oszukiwanie czyli ściąganie. Na zachodzie od tego się odchodzi, liczy się wiedza już posiadana, kreatywność, rozwiązywanie sytuacji problemowych, żywa rozmowa ze studentami, a na UWM profesor z założenia wie najwięcej i najlepiej, nie ma wymiany argumentów. Prywatna uczelnia nauczyła mnie rozwiązywania praktycznych problemów a nie wkuwania teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: 82.160.202.* 28.07.08, 11:53 skąd więc wiesz, jak jest na pańswtowych uczelniach, skoro masz doświadczenie z jakąś prywatną szkołą? to ona nauczyła Cię generalizowania i powtarzania niesprawdzonych informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 15:22 DO kora "skąd więc wiesz, jak jest na państwowych uczelniach, skoro masz doświadczenie z jakąś prywatną szkołą? to ona nauczyła Cię generalizowania i powtarzania niesprawdzonych informacji? " Również uczyłem się na UWM i wiem jak tam jest, np. Geometria wykreślna miałem ją w prywatnej uczelni i na UWM. W prywatnej wykładał architekt i wytłumaczył wszystkim studentom w sposób prosty, natomiast na UWM był wykładowca co dawał zadania z książki nie potrafił wyjaśnić na czym to polega, a odpowiedzi sprawdzał na końcu książki, to sorry ja też tak mogę przekazywać wiedzę. Nie każdy kto posiada wiedzę nadaję się na wykładowce. A gorzej jak ktoś ją wykuł i przekazuje następnym, nie rozumiejąc jej do końca sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka UŁ i pry Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 13:50 Ja studiuję w prywatnej i na dziennym UŁ i w obu uczelniach egzystują grupy matołów, które nic nie robią tylko opitalają się przez cały rok a na sesji zżynają aż huczy. I tak szczerze, więcej pracy mam w tej prywatnej niż na Uniwerku. Może na UŁ trudno jest się dostać, ale za to jak ktoś już się dostanie to ma wakacje, a nie studia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12groszy Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 23:09 autor studencik "nic tylko stamtad znikac ... jako i ja zrobilem .. hehe .. pozdro" Czyli możesz o sobie powiedzieć "mam wyższe wykształcenie ,chociaż studiów nie skończyłem,jak prezydent Kwasniewski"-hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 10:24 Na UWM wkuwa się masę teorii nie potrzebnej nikomu do niczego, a uczelnie przywatne nauczają rozwiazywania problemów od strony praktycznej. I o czym tu mówić. Jestem wręcz oburzona ma tego kto mówi ze na uczelniach prywatnych płaciśz i amsz zaliczone albo same 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetrtfdg Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.ols.vectranet.pl 28.07.08, 11:17 Kadra kadrą w tych prywatnych uczelniach to i tak większość wykładowców jest z UWM, ale człowiekowi ciśnienie skacze jak widzi listy przyjętych i wie od znajomych, że np kilka razy w ciągu ich studiów zamiast wykładowców prace sprawdzali im koledzy z ławki, że już o przepisywaniu ocen wszystkim na egzamin z ćwiczeń nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukulek Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 11:44 z tym na TWP sie nie spotkalem, nikt nigdy nikomu no oprocz prowadzacych zajecia nie sprawdzal prac a zaliczenie wykladow bylo mozliwe jedynie wtedy jezeli sie mialo ocene bardzo dobra z cwiczen z danego przedmiotu i to tez nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wykładowca Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelnie IP: *.olsztyn.mm.pl 28.07.08, 14:13 szanowni Państwo, ja miałem tą nieprzyjemność wykładać na TWP, właśnie na socjologii, mówię wam kabaret nie uczelnia. Podstawą wpisu były obecność na zajęciach i wpłaty za czesne, jak chciałem postawić kilka pał studenci podnieśli larum i władze uczelni egzamin unieważniły. Generalnie poziom 'przedszkola'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 20:54 Może szanowny Wykładowca napisze nie tylko o ocenach, ale i o sposobie niesprawiedliwego traktowania studentów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.olsztyn.mm.pl 29.07.08, 22:36 A może wystarczy wprowadzić testy albo rozmowy kwalifikacyjne? Ja studiuje na państwowej uczelni nie w Olsztynie i w zeszłym roku był u mnie podobny problem. Na studia II stopnia brali pod uwagę srednią z 3 poprzednich lat i ocene z dyplomu. Efekt - dostały się prawie tylko osoby z uczelni prywatnych a wykładowcy już w trakcie roku strasznie narzekali na ogromne różnice w poziomie wiedzy... W tym roku zorganizowano dla wszystkich testy - ilosć kandydaów spadła o 1/3 i dostały się praktycznie wszystkie osoby z 'rodzimej' uczeli. Widać są jakieś rozwiązania tego problemu a nie koniecznie obrzucanie, często być może i nie słuszne siebie nawzajem błotem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 23:47 Potwierdzam taki stan. Wykładałem tam przez dwa semestry i taki kabaret postanowiłem oglądać sobie co najwyżej w TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 17:06 Bzdury bzdury i jeszcze raz bzdury. Uczę się na dwóch kierunkach, na dziennych UŁ i w szkole prywatnej. Różnicę pomiędzy szkołami widzę tylko taką, że w prywatnej wykładowcy mnie szanują, na UŁ nie. W obu trzeba się tak samo starać, żeby pozaliczać. A i tak większych głąbów i leni widuje na uniwerku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.olsztyn.mm.pl 12.08.08, 09:59 Ale problem ! wiadomo że na studiach dziennych na uniwerku liczą sie stopnie z matury ,a kiedys decydował egzamin! a na prywatnej uczelni KASA i dyplomik przychodzi do domku pocztą..... wyrównanie szans za kasę ,prywatną uczelnię kończą ludzie po liceach zaocznych ,z przerwą w życiorysie i na przykład tak jak mój pewien znajomy kierowca autobusów miejskich ,ludzie po mniejszych lub większych zawirowaniach życiowych w szkołach średnich ledwo przechodzacy z klasy do klasy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.olsztyn.mm.pl 12.08.08, 10:05 Nie spotkałem nikogo kto by z powodu braku wiedzy po wpłaconym oczywiscie czesnym wyleciał z prywatnej uczelni ,to co same orły tam studiują!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicek Re: Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelni IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.08, 18:39 zniknąłeś bo cie wywalili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Czy uniwerek jest lepszy niż prywatne uczelnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 10:15 czysta prawda. Mój syn właśnie skończył taką uczelnię. Nic nie robił, nie chodził na zajęcia, w indeksie ma oc. dobrą. Wyciąganie pieniędzy i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś