Dodaj do ulubionych

Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czipy

IP: 62.87.160.* 27.11.08, 08:51
Samo chipowanie to pic na wodę, chipy aby spełniały swoją rolę należy
zarejestrować w bazie danych(np. europetnet.com). Chipowanie jest obowiązkowe,
rejestracja , nie. Skutek? Po wywiezieniu psa z niezarejestrowanym chipem go
100km dalej, nikt nie będzie go w stanie zidentyfikować. Jedyną wiadomością
jaką przenosi chip jest numer.
Obserwuj wątek
    • michelle77 Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi 27.11.08, 11:39
      Moze ktos by tak wzial sie za miasto Łodz i zaczipowanie tych dreso-
      psow, ktore łażą bez smyczy i kaganca po parkach wsrod dzieci.. A na
      zwrocenie uwagi widze przewracanie oczyma i dąsy w najlepszym razie.
      I dosc mam idiotycznych argumentow, ze to nie jest pies rasy ostrej.
      Jasne, wyglada jak amstaff, a to ze nie stac smrodo-dresa czy jego
      "joli" na rasowca to juz nie moj problem. Najchetniej to bym takim
      inteligentnym wlascicielom oraz ich psom na dzien dobry dla nauczki
      pryskala gazem pieprzowym po oczach...Mam go zreszta zawsze przy
      sobie na wypadek jak sie jakies bydle bez kaganca nawinie...Innym
      tez to polecam.
      • 25cz Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi 27.11.08, 12:12
        Sz.Pani, jeśli chodzi o stan pani emocji, to nie wiele różni się od dresiarzy-
        tyko patrzeć jak pani zamieni pieprz w spraju na waltera i będzie walić między oczy.
        • Gość: stara baba Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.ols.vectranet.pl 27.11.08, 17:04
          Popieram Michelle77.
          Mam psa, ale nie moze być tak, zeby ktoś się bał mojego psa.Inni też chcą czuć
          się bezpieczni w miejscu publicznym.
          • Gość: ht Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.elk.mm.pl 27.11.08, 17:37
            mam również psa a ściślej mówiąc suczkę Dobermankę ,coż to za wspaniałe
            zwierzątko...oczywiście spaceruję ją zgodnie z przepisami.Pozdrawiam.
      • Gość: un Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.elk.mm.pl 27.11.08, 17:25
        polecałbym prysnąć sobie po oczach dla obudzenia się...i spojrzenia na świat
        (frustratko)
        • michelle77 Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi 27.11.08, 21:13
          Rozumiem, ze nalezysz do kasty osiedlowych dresow :lol:
          Masz pewnie jedna pare "sportowych" spodni, ktorych nawet nie pierzesz, bo nie
          mialbys w czym wylezc na ulice..
          Mam prawo czuc sie bezpieczna i bede do tego dazyc wszelkimi sposobami.
          Bezpieczenstwo moje i Rodziny jest dla mnie najwazniejsze.
          A jak sie boisz to trzymaj pseudo-psa na smyczy i w kagancu a korona wam w glowy
          nie spadnie.
          Ciesze sie, ze spoleczenstwo zaczyna ostro reagowac na widok psow bez kagancow.
          Jakos w innych panstwach nikt sie nie patyczkuje.
          Np. w USA biegajacy luzno po prywatnym terenie pies dostaje kulke w łeb i nikt z
          tego tragedii nie robi. Jak sie ma psa to trzeba go pilnowac i tyle...
          I jeszcze jedna uwaga do "dresow"..Jak takis "miszczu swiata" to miej jaja i
          stań oko w oko z przeciwnikiem bez posilkowania sie psem i ziomami...
    • Gość: darek Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czipy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:43
      Strażnicy miejscy ograniczą swoje działania do kontroli psów prowadzanych na smyczy, bo kto ich zmusi żeby łapali psy swobodnie biegające (bezpańskie?).To całe czipowanie w polskich warunkach jest fikcją. A co zrobić z psem zaczipowanym i zarejestrowanym w bazie ,który padnie (zdechnie)
    • Gość: * Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:51
      "od stycznia strażnicy miejscy zapowiadają, że skończą z pouczaniem i będą karać
      tych, którzy nie zaczipowali swojego psa"

Jest to już konkretna decyzja, czy kolejna kaczka dziennikarska?
      • Gość: kundel Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.olsztyn.mm.pl 27.11.08, 14:57
        Niema podstaw prawnych do karania-strachy na lachy-sami niech się zaczypują
        to poprawi ich skuteczność w ujawnianiu bałaganu -brudu- śmieci w Olsztynie
        • Gość: * Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 15:14
          Jest to na dzień dzisiejszy fakt bezsprzeczny i niestety nie dostrzegany przez
          dziennikarza. Miałem nadzieję na refleksję dziennikarską w tym zakresie, ale
          krótkim zdaniem podsumowałeś bezlitośnie zarówno stan regulacji prawnych jak i
          wiedzę w tym zakresie autora omawianego artykułu w gazecie.
    • glutoplazma Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czipy 27.11.08, 12:03
      "Dzięki wszczepianym pod skórę urządzeniom wielkości ziarnka ryżu
      można natychmiast ustalić, do kogo należy pies i czy posiada
      niezbędne szczepienia."

Pismakom, zanim coś napiszą, radziłbym zapoznać się nieco z
      opisywanym tematem:
      a/ tylko szczepienie na wściekliznę jest obowiązkowe;
      b/ nie ma i nieprędko będzie ogólnopolska baza danych zwierząt
      domowych w ogóle oraz zwierząt zaszczepionych, gdyż na dzień
      dzisiejszy nikt nawet nie zbiera takich informacji (dane przechowują
      weterynarze, którzy zaszczepili i tylko raz na miesiąc przekazują
      Inspekcji Weterynaryjnej dane o ILOŚCI zaszczepionych psów);
      c/ ile patroli straży miejskiej jest wyposażonych w czytniki chipów?
      d/ ...
      • Gość: stara baba Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.ols.vectranet.pl 27.11.08, 17:07
        Jest baza danych.
        • glutoplazma Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi 28.11.08, 08:00
          Gość portalu: stara baba napisał(a):

> Jest baza danych.

Taaak? Gdzie jest? Kto zbiera dane i jakie dane? Kto nią
          administruje? Komu i w jakich sytuacjach udostępnbia? Na jakiej
          podstawie prawnej?
          isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19971330883&type=3&name=D19970883Lj.pdf
    • 14kangurow Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czipy 27.11.08, 12:38
      A czy strażnicy wiedzą jak podchodzić do psów? Bo jak się będą do tego zabierać
      tak jak ten na zdjęciu, to wyraźnie wzrośnie odestek pogryzionych strażników w
      olsztynie...
    • Gość: autor!autor! Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 14:31
      messymae a skąd wiesz, że nie sa rejestrowane? tak się składa, że sa
      w centralnym rejestrze w Gdańsku- kontakt do niego jest na
      dokumencie jaki otrzymuje sie po zachipowaniu psa. bedzie mozna go
      zidentyfikowć nie tylko 100 km dalej, ale i 300km - wystarczy
      odczyta nr i skontaktować sie z bazą oni maja przypisanego
      właściciela do kazdego numeru. proste
    • donkichot8 Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czipy 27.11.08, 14:58
      Czipowanie zwierząt,tak samo jak kastracja i sterylizacja bez wskazań lekarskich jest znęcaniem się nad zwierzętami.Jak ktoś będzie chciał pozbyć się zaczipowanego psa,to mu tego czipa wydłubie nożem.Bardzo mnie interesuje natomiast czyja firma wygrała przetarg na sprzedaż miastu czipów?
      • Gość: free Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 17:17
        Nie czytałam od dawna takiej bzdury, kastracja i sterylizacja to znęcanie się?!
        A rozmnażalnie i pseudohodowle psów, w których psy są trzymane w klatkach, suki
        rodzą co każdą cieczkę to nie jest znęcanie się? Radzę poczytać więcej o
        sterylizacji i czipie zanim się o tym pisze na forum...
    • Gość: ? Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: 82.177.197.* 27.11.08, 15:43
      Nie trudno domyślić się, że o wiele łatwiej będzie wlepić mandat gdy zachipowany pies spaskudzi chodnik. Trudno zatem oczekiwać by spotkało się to z zachwytem właścicieli.
    • mobydickzolsztyna Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czipy 27.11.08, 16:36
      Moje wątpliwości, czy też problemy:

Jestem zameldowany w Olsztynie, mam tam swoje mieszkanie (w którym rzeczywiście
      "bez przerwy" zamieszkuje członek mojej Rodziny), ale przez (powiedzmy) 65%
      czasu mieszkam POD Olsztynem i (raz albo dwa razy w tygodniu) jadę do Olsztyna i
      nocuję tam.

Przecież, u licha, nie będę się meldował i wymeldowywał na "czasowe" raz albo i
      dwa razy w tygodniu???!!!

Ten obecny Dowód Osobisty, zafoliowany - kosztuje! - i zanim by przysłali
      "aktualizowany" - z nowym meldunkiem, to ze 6 razy zmienię swój nocleg!
      Poza tym - jestem Olsztyniakiem niezależnie od tego, gdzie postawiłem swoje łóżko!

Czasem wędruję z "Psicą" - szczepioną we wsi, w której JEST ona "na ogół".
      Ja może i mam problemy z "przepisowym zameldowaniem", ale Psica?

KIM Ona jest dla służb Olsztyna?
      Olsztynianką, czy pod-Olsztynianką?

Czy Krakus, przyjechawszy w gościnę do Olsztyna z ukochanym psem - dostanie
      TUTAJ po łbie - bo nie "czipowany-po-olsztyńsku"?

Czy mundurowi w Olsztynie mają w swej bazie WSZYSTKIE zaszczepione psy z całej
      Polski?
      Bo, jak rzekłem - moja JEST regularnie szczepiona co roku, ale NIE w Olsztynie,
      a w centrum wsi przez weterynarzy, o których przybyciu uprzedza Proboszcz.

PS
      Aby nie było nieporozumień - chipowanie uważam za sensowne, ale "obok" tego
      rozwiązania pojawiają się (jak zwykle przy KAŻDYM działaniu) "problemiki"
      uboczne, które należy rozpatrzeć zawczasu, zanim się z nimi fizycznie zetknie.
    • grogreg Jest oczywiste, że ludzie nie chcą znakować..... 27.11.08, 16:51
      .... swoich pupili.

Taki oznakowany pies to również dane właściciela w bazie danych.
      Tu się rodzi odpowiedzialność. Nieoznakowane pieska można wywieść do lasku,
      porzucić na przystanku autobusowym.... itd. Nikt nikomu niczego nie udowodni.
      A jak pies ma chipa to już kłopot się robi. Niech sobie przywiązana do drzewa
      drutem psinka zdechnie z głodu i pragnienia. Jeszcze o szczególne okrucieństwo
      Bogu ducha winnego właściciela oskarżą zamiast bandytów łapać.

Niech się sami oczipują....Europejczyki jedne.
    • Gość: un Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czipy IP: *.elk.mm.pl 27.11.08, 17:01
      Gó...-zbiory w Olsztynie stresują zwierzęta jak widać na zdjęciu...
    • Gość: amirez A może by tak... zacząć chipować mieszkańców... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 18:52
      Zaczyna się od zwierząt a skończy się na ludziach.
      Może by tak w ramach eksperymentu zaczipować mieszkańców Olsztyna.
      Sam pożytek - żony będą mogły widzieć na GPS, gdzie ich mężulo aktualnie chla ;)
    • optyk26 Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czipy 27.11.08, 20:04
      bo nie są debilami. Jak zaczipują to natychmiast muszą sprzątać
      płacić podatki i nie można bezkarnie poszczuć strażnika.

Z parchem się nie dyskutuje parcha się likwiduje powiedział sadownik
      do sadownika. Broń dla każdego Polaka. Podatek dochodowy 3% dla
      każdego Polaka i wszystkie wydatki odliczone od podstawy
      opodatkowania a każdy żołnierz i policjant na służbie jeździ
      odpowiednim pojazdem, zlikwidowana szara strefa.
    • Gość: no i co? No i pięknie IP: *.tvgawex.pl 27.11.08, 20:30
      panienka niech nie tłumaczy "starszych ludzi" skoro czipowanie jest bezpłatne.

Po upływie terminu schwytane psy [mieszkańców Olsztyna] bez chipa należy usypiać, a rachunek wraz z mandatem doręczyć właścicielowi.

Albo jakoś tak.
      No i jesli pies biegał bez smyczy/kagańca takze potraktować odpowiednio.

bez 'zero tolerance' dresiarnia nadal będzie wyprowadzać swoje kundle śmiejąc się strażakom w twarz.
      • Gość: babajacka Re: No i pięknie IP: *.ols.vectranet.pl 27.11.08, 21:25
        dresiarnia nadal będzie wyprowadzać swoje kundle śmiejąc s
        > ię strażakom w twarz."

Otóż to.Natomiast dużo odważniej strażnicy podchodzą do starszych ludzi. Ich
        przede wszystkim będą karać. Do tej pory tak robią za brak smyczy.Młodych,
        napakowanych dresiarzy się po prostu boją.
    • Gość: Ada Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 21:31
      zwierzak-w-domu.info/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=1
    • Gość: mab Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 22:55

skończy się na czipowaniu ludzi
      • Gość: mark Re: Właściciele psów wolą mandaty niż darmowe czi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 00:07
        Świadczy to tylko o tym, że dotychczasowy system mandatowania ze względu na
        swoje śmieszne walory prewencyjne jest po prostu w pełni ignorowany w pełni tego
        słowa znaczeniu.

Wniosek z tej sytuacji może być tylko jeden. Zacząć poważnie i skutecznie
        egzekwować obowiązujące prawo. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, by tego typu
        mandaty przynosiły nie mniejszy dochód miastu - przynajmniej do czasu - niż
        mandaty za nieprawidłowe parkowanie samochodów w mieście.

Ignorantia iuris nocet, czyli należy stosować takie rozwiązania egzekucyjne,
        które zapewnią przestrzeganie obowiązującego prawa.

Problem polega tylko na tym, czy Urząd Miejski zajmujący się przede wszystkim
        gnębieniem przeszkadzających mu w funkcjonowaniu mieszkańców mieszkańców będzie
        w stanie poradzić sobie z tym nałogiem urządzania sobie za wszelką cenę spokoju.
        Na dzień dzisiejszy można ocenić postępowanie zatrudnionych tam urzędników, że
        są przyjaźni dla ewidentnych zgłaszanych potrzeb i swoich obowiązków, jak
        średniowieczna cholera dla Europy ;(
    • Gość: Antynwo Re: Dzisiaj zwierzęta, "jutro" Ludzie??? IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 21.02.11, 20:32
      Pod pozorem rozwoju techniki i pomocy w identyfikacji zwierząt w razie ich zaginięcia lub wyrzucenia, testuje się rodzaj sledzenia obiektów-istot za pomocą chipa wszczepionego do ciała istoty.
      To sie dzieje juz na całym swiecie i jest to przygotowanie ludzi do tego że kiedyś i oni zostaną zachipowani zresztą są już osoby które zostały oznakowane niczym zwierzęta, zniewolone bydło, omotane rozwojem techniki!!!!!
      W Hiszpanii, USA, podobno także w Meksyku i Japonii
      • Gość: mts Re: Dzisiaj zwierzęta, "jutro" Ludzie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 01:42

spełniają się ponure wizje zamiatina i orwella
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka