Dodaj do ulubionych

Helena Majdaniec

IP: *.acn.waw.pl 18.01.02, 21:00
Dzisiaj zmarła Helena Majdaniec. W czasach, gdy mieszkałem w Olsztynie wszyscy
śpiewali jej piosenki: "Rudy rydz", "Czarny Alibaba" i inne. Pod koniec lata 60-
tych wyjechała z Polski i popadła trochę w zapomnienie. Śpiewała świetnie, była
ładna, miałą w sobie boską energię.
I zmarł jeszcze ktoś z tej branży - Wojciech Skowroński. Miał energię jeszcze
wiekszą i bluesowa chrypkę, przez pewien czas sporą popularność, choć raczej
średni repertuar.
Obserwuj wątek
    • Gość: szprot Re: Helena Majdaniec IP: *.tvk.tpsa.pl 20.01.02, 00:34
      sypie się stare towarzystwo. ale piosenki ich już przeszły do historii bez
      podziału na wiek można sobie je nucić. Szkoda, ze teraz nie ma już takich
      przebojów, które z przyjemnością się posłucha za 30 lat ( o kurka to ile ja
      wtedy będę miał??? ;-)
      • Gość: spoko Re: Zakochani są wśród nas IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 01:10
        Tak, tak, Ludzie tak szybko odchodzą.
        Ale wiadomo - świat trwa dalej, itp.
        Tzn. tylko tyle, że nic się nie zmieniło. Dzisiaj Majdaniec śpiewa swój
        pierwszy raz tę piosenkę w polskim radio, chłopak trzyma dziewczynę za rękę,
        tramwaj z pocztówki detritusa przejeżdża z głośnym dzwonkiem w stronę J. Dł.,
        itp. - wystarczy zamknąć oczy...
        do jd: Czy napisałeś o Tej śmierci dlatego, ze poczułeś ten rodzaj tęsknoty,
        który pojawia się kiedy odchodzi ktoś z "naszego świata", ktoś bliski, ktoś z
        kim moglibyśmy zamienić się miejscami? Jeśli dzielisz się tym pytaniem z nami,
        to jaką odpowiedź chciałeś dostać (jeśli jakąkolwiek chciałeś)?
        • Gość: spoko Re: Zakochani są wśród nas IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 01:15
          PS
          jak zwykle całkiem zapomniałem o najważnieszym:
          1. napisz, proszę, więcej o Skowrońskim, żeby mniej zorientowani mogli skojarzyć
          2. Co myślicie o Alibabie w wykonaniu A. Zauchy?
          • Gość: jd Re: Zakochani są wśród nas IP: *.acn.waw.pl 20.01.02, 09:54
            Napisałem o Helenie Majdaniec bez żadnego określonego planu na waszą odpowiedź,
            raczej w konwecji, żeby dać świadectwo, niektórym ją przypomnieć, no i
            powiedzieć co się stało, bo w natłoku informacji mogło to umknąć uwadze (kiedyś
            napisałem tu o także o George'u Harrisonie). Wojtek Skowroński śpiewał gdzieś w
            latach 70-tych, najpierw z grupą ABC, a potem z własnym zespołem Blues&Rock.
            Śpiewał w stylu klasycznego rocka, choć z dominacją fortepianu, na którym grał.
            Jak się na niego patrzyło, to widać było, że roznosi go energia. Z bardziej
            znanych piosenek (sam wszystkiego zbyt dokładnie nie pamiętam): coś o
            kominiarzu ("na widok kominiarza za guzik chwyć", bardzo popularne), "rano
            wstałem jak skowronek, ciepło, przywitałem żonę...", i może najpardziej znane,
            choć bardzo takie sobie, "Blues to zawsze bleus jest". Dodam, że także dlatego
            napisałem o nich, że co i raz nucę sobie pod nosem ich piosenki.
            • Gość: jd Re: Zakochani są wśród nas IP: *.acn.waw.pl 20.01.02, 09:57
              Aha, "Alibaba" Zauchy był oczywście świetny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka