Dodaj do ulubionych

Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard"

IP: 75.125.163.* 11.03.09, 22:41

"Debata" 17 zapodaje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Teofil Zdunek Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.olsztyn.mm.pl 12.03.09, 08:33
      Czy to ten biedaczyna, który w „Posłańcu” po odwołaniu rządu Olszewskiego w 1992
      r. napisał felieton będący pochwałą „nocnej zmiany” i potępieniem lustracji?
      Czy to nie on tłumaczył zawile, że ze względu na sytuację rodzinną dawał do
      zrozumienia, że uwikłał się we współpracę?
      Czy to on miał taki wpływ w „Posłańcu”, że nikt z redaktorów nie zabrał po nim
      głosu i nie napisał, że pochwała współpracy z bezpieką służy złej sprawie?
    • Gość: antymenel Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.olsztyn.mm.pl 12.03.09, 09:15
      No i tak się będziecie bawili do usranej śmierci.
      • Gość: paksik Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.centertel.pl 12.03.09, 10:15
        Żeby dorwać się do żłobu współpracował już w żłobku?
        • theedge Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" 12.03.09, 11:54
          Już mam dość tej "nienawiści" jaka nam funduje Debata IPN itd.
          Po co mącić w społeczeństwie. Jak ktoś był sprzedawczykiem niech sobie dalej
          zażywa spokoju, a najlepiej na jakimś wysokim stołku. No i po co ta Debata sieje
          zamęt i psuje niepotrzebnie nikczemnikom opinie. Społeczeństwo przez to cierpi.
          Bo myślało, że ten to był uczciwy a okazało się że to kanalia i gnida. I co
          teraz będzie. Społeczeństwo nam się zmąci.
      • mobydickzolsztyna Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" 12.03.09, 14:36
        Gość portalu: antymenel napisał(a):
        > No i tak się będziecie bawili do usranej śmierci.

Nie strasz, nie strasz, bo się w nocy w łóżko ....

Jeśli by ICH było w okolicy nawet np i 1124, to po przeczytaniu już o 1124-ech -
        przecież już koniec "zabawy" (im szybciej temu końcowi - to przecież chyba lepiej?).

Czy umycie zębów z rana także uważasz za "zabawę", za "fanatyczne,
        ekstremistyczne przegięcie" - czy też za normalkę, którą należy po porannym
        wyjściu z wyra po prostu zrobić?

A JAKIE "bardziej poprawne normalki", po wyrwaniu się z okupacji - wschodniej,
        czy zachodniej (wsio rawno!) - mają dla Ciebie jakieś znaczenie?

Odbudowa gospodarki, "reanimacja" Patriotyzmu, który Okupanci oczywiście
        sprowadzali Nam do komizmu, kretynizmu i nazwanie po nazwisku skarżypytów.

Zaprzeczysz tym oczywistym potrzebom Kraju? No chyba nie, bo to tak zwyczajne.

Ja tu nie mówię o sznurach dla odstępców, jak w Warszawie po wybuchu powstań
        przeciw carowi, czy w Budapeszcie w 1956, ani o goleniu łbów jak we Francji po
        wygonieniu Gestapo, czy o w ogóle powszechnych w takich przypadkach, jakichś
        spontanicznych "ludowych masakrach".

Niechże sobie pielą domowe ogródki, tulą swych Wnuczków - ale czy to dobrze, aby
        po takich dawnych zasługach byli "Autorytetami narodowymi"?

Ja tu mówię o prostym, niezabójczym, ale niezbednym POWIEDZENIU o zaszłościach.
        Jak w DEBACIE.
        Co takiego Oni w DEBACIE "wyrokują?", na co delikwentów "skazują" - oprócz
        rozwiania ZŁUDZEŃ o Nich?
        Piszą tylko o tym co było - tak jak rzeczywiście było.

No CÓŻ byś mógł mieć przeciw temu MINIMUM?
        Czy bycie TW to "sprawa prywatna" samego TW, chroniona jako jego dane osobowe?
        Uzasadnij to jakoś.

Etap rozwoju demokracji mamy blisko-zerowy.
        Trafiają się i "reprezentanci Ludu" po jawnych wyrokach kryminalnych.

Ha! Może i tak być musi w procesie historycznym?
        Przecie i cudne kwiatki wyrastają z nawozu krowiego!

Dajmy tą możliwość wybierania "zaufanych" spośród tych, którzy skarżyli na Nas
        bezpiece.
        Chcę, no to i TAK właśnie zagłosuję! MOJE PRAWO!

Dlaczego chcesz mnie pozbawić moich praw wyborczych - możliwości ŚWIADOMEGO
        wybierania do Parlamentu kapusiów?

Dlaczego chciałbyś mnie odciąć od NALEŻNYCH mi informacji?
        • venus99 Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" 15.03.09, 16:35
          ja nie cierpię na paranoję.wybieraj kogo chcesz.i sikaj z radosci
          czytając debate.
    • Gość: ben Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.09, 22:57
      www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Bohdan_Kurowski
      • Gość: ryśki fajne chłopy Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.centertel.pl 14.03.09, 16:47
        A o tym że był konfidentem ani słowa,w solidarności to norma?
    • Gość: Pepe Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 16:10

Olsztyńska wersja "Bolka" obalającego komunę.
      • Gość: ZMP Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.centertel.pl 29.03.09, 18:57
        wiadomosci.onet.pl/1943098,11,item.html
    • Gość: MG Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 17:59

W czasach PRL wszystkie liczące się funkcje obsadzała nomenklatura
      PZPR. Teraz podobną rolę odgrywają rotarianie.
    • Gość: dd Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 14:40

będzie na obchodach?
      • Gość: nadawał ton Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.centertel.pl 26.06.09, 07:56
        jest królem olsztyńskiego podziemia!
    • Gość: nn Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.ovh.net 23.07.09, 20:44
      www.sarata.pl/teczka/008s.html
    • Gość: katol Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: 74.63.93.* 26.09.09, 14:55

posłaniec warmiński musiał być nieźle zaubeczony, że też ipn nie
      ujawnia
      • Gość: +++ Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.olsztyn.mm.pl 26.09.09, 15:23
        Nawet nie wiecie, że zmarł przed miesiącem, 29 sierpnia? Zaszczuliście.
        • mobydickzolsztyna Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" 26.09.09, 16:43
          Gość portalu: +++ napisał(a):
          > Zaszczuliście.

To trzeba by sobie raz na zawsze zdefiniować:
          - czy było TO po prostu wykonywaniem umownej pracy na rzecz legalnego Państwa?

Jeśli tak, to skąd oburzenie na słowa bliskie takim: - "były zasłużony maszynista PKP"?

Oceniać należy całościowo.
          Wielu naszych artystów chwaliło Stalina, "płakało" (dla publiki) po jego śmierci, ale koniec końców przysłużyli się polskiej Kulturze.
          Wałęsa przemądrzale "zagrał" sobie z bezpieką (gdy jeszcze nie było konspiracyjnych "Poradników" - jak się zachowywać w zetknięciu z polskim KGB).
          Potem - doprawdy zrobił co do niego należało w 1980, ale z kolei w latach następnych znowu wykonał co najmniej kilka dyskusyjnych numerów i co zabawne "idzie w zaparte" w temacie lat 7o-tych.
          Jak dla mnie, to godzien należnego szacunku za to co najważniejsze w najważniejszym momencie zrobił, ale na pewno nie godzien wybierania Go do czegokolwiek teraz, ani do parasola ochronnego przed "szczypaniem Go w pupę" w kwestii, w której się głupio zapiera.
          "Urwanie się z komuszego postronka" jest doprawdy wiele warte (jak dla mnie) - ale ten dziwak nie chce dla siebie tej chwały!

Uważam, że z całą pewnością po latach, w encyklopedii, w życiorysie Wałęsy będą zarówno epizody z lat 70-tych, jak i z Polskiego Sierpnia.

Jeśli Pan Kurowski "ten tego", to w jego notce encyklopedycznej to nie zniknie.
          Ważny jest Jego "całokształt". Szczerze mówiąc ja nie za bardzo w tym temacie jestem mocny, ale są i mocniejsi.

PS
          Stanowczo, stanowczo, stanowczo jestem za tym, aby podobne kwestie nie były odkładane ad acta z mocy ustaw "po zabraknięciu uprawnionej strony", ale aby Rodzina miała prawo do dalszych sądownych wyjaśnień w dostępnych instancjach, do oficjalnego ustalania Prawdy o swym członku.
          Nie możne pozostawać nie do końca wyjaśniony "szeptany cień" na życiorysie Człowieka z tego drobnego powodu, że umarł.
          To zresztą służyłoby ustaleniu historycznej Prawdy, którą sobie cenię.

PS2
          Zapytuję: czy pan Kurowski był Osobą prywatną, co do której Nam NIC?
          Czy też Osobą Publiczną z własnej woli, podlegającą naturalnej ocenie "podsumowującej".
          Nikt nie jest zmuszany do bycia osobą publiczną.

PS3
          Z b.krótkiego mojego osobistego kontaktu z panem Kurowskim zapamiętałem tylko wrażenie, że był to uroczy roztargniony "roztrzepaniec".
        • Gość: ee Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.com 27.09.09, 22:49

rozpędzić ten cały ipn
          • mobydickzolsztyna Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" 27.09.09, 23:36
            Gość portalu: ee napisał(a):
            > rozpędzić ten cały ipn

Jeśli ktoś nawołuje "rozpędzić policję, sądy i więzienia" , to coś
            Nam to mówi o nawołującym.
            W kwestii IPN-u jest chyba identycznie?
            • Gość: antymenel Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.olsztyn.mm.pl 28.09.09, 09:13
              W kwestii ipn-u nie jest identycznie.To instytucja sensy stricte
              polityczna służąca interesom grupy osób.Bolszewicki sposób jej
              działania i wyjatkowa podłość ludzi w niej pracujących nakazuje jej
              natychmiastowe rozwiązanie.Frustrację schizofreników mozna leczyć
              taniej.
              • mobydickzolsztyna Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" 28.09.09, 10:53
                KAŻDA, dowolna instytucja powołana przez dowolny Naród do analizy wydarzeń i ludzkich postaw w okresie, gdy tenże Naród był zniewolony
                - będzie budziła opór i krytykę ze strony Osób, które by miały powody do niechęci wobec badania ICH WŁASNYCH postaw w okresie "Czarnej Nocy" Narodu.

Powtarzam:

- nie można brać pod uwagę niechęci do policji, sądów i więzień ze strony Osób, których niechęć płynie z powodów osobistych.

- wiele już było przypadków, gdy się okazywało, że Osoby niechętne IPN-owi "z powodów zasadniczych, moralnych", okazywały się Osobami osobiście zainteresowanymi "anihilacją" IPN-u.
              • mobydickzolsztyna Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" 01.10.09, 14:14
                Zauważyłem zabawne zjawisko.

Kiedyś, gdy "Idea" dopiero doszlusowała do "Plus GSM" i "Ery", więc nie mogła mieć "na starcie" tyle anten przekaźnikowych, co "starsi" konkurenci, to swą kampanię reklamową oparła na haśle "przede wszystkim zasięg".

To co by mogło by być zastrzeżeniem wobec niej, chytreńko chciała uczynić swą główna zaletą.

Zauważyłem, że słów "bolszewik", "bolszewicki" używają głównie starzy bolszewicy, bo mają te słowa za największą ohydę, a swych przeciwników chcą właśnie największą ohydą obsmarować.

Przeciwnikom te słowa już (szczęśliwie) z głów wyleciały, ale samym bolszewikom tak do kręgosłupów wręcz traumatycznie przyrosły, że amputować ich sobie samym nie są w stanie!

Antymenel?
                ("menel" to "pieprzony solidaruch" ni?)
                • Gość: AK Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 23:01

Uważam, że mimo wszystko lustracja powinna być dokończona.
                  Wiem, że powinna być zrobiona w 1989, tylko może nie wszyscy
                  pamiętają jakie argumenty były wtedy używane najczęściej przez
                  przeciwników:
                  - są ważniejsze problemy (wtedy chodziło o gospodarcze), teraz można
                  to użyć ponownie lub coś związaniego z gospodarką czyli bezrobocie
                  - będzie to walka polityczna czyli polowanie na czarownice - ten
                  argument jest wiecznie żywy.
        • Gość: rc Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.vectro.com 18.11.11, 04:10

requiescat in pace
    • Gość: zasmucony Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.kimsufi.com 26.09.09, 15:28
      www.pozegnania.net/2764887
    • Gość: mm Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 00:52

memento mori
    • Gość: bvl Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: 85.17.146.* 30.09.09, 12:59

to był dobry dziennikarz
      • Gość: ertyno Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 16:40
        Dobry chłopak był i mało pił. A doktor Lekter był bardzo dobrym chirurgiem.
    • Gość: rr Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: 67.159.45.* 18.10.09, 20:37

opn powinien wyjaśnić sprawę publikując odnośne dokumenty
      • Gość: rr Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: 67.159.45.* 18.10.09, 20:48

idzie o ipn, literówka
    • Gość: Ewa Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 21:07

Ślina z opluwania w naszym kraju jest niezmywalna. Chory system,
      chora lustracja.
      • Gość: do Venus Venus, trollu krajowy, biegiem do lekarza młocie IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 12:21
        to sie da leczyć
    • Gość: an Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.com 10.02.10, 23:33
      www.olsztyn24.com/?m=1&i=8577&PHPSESSID=5839beff3b225707c95aa5dd333fa50b
      • Gość: oj oj Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.olsztyn.mm.pl 10.07.10, 23:15
        mobydickzolsztyna napisał:

> Stanowczo, stanowczo, stanowczo jestem za tym, aby podobne kwestie nie były
        odkładane ad acta z mocy ustaw " po zabraknięciu uprawnionej strony", ale aby
        Rodzina miała prawo do dalszych sądownych wyjaśnień w dostępnych instancjach, do
        oficjalnego ustalania Prawdy o swym członku. Nie możne pozostawać nie do końca
        wyjaśniony "szeptany cień" na życiorysie Człowieka z tego drobnego powodu, że umarł.
        To zresztą służyłoby ustaleniu historycznej Prawdy, którą sobie cenię.

Rozumiem, że tym samym przyznajesz posłowi Palikotowi prawo do ZADAWANIA PYTAŃ o
        Lecha Kaczyńskiego? I nie będziesz się fałszywie oburzał, jak to robi masa
        faryzeuszy?
    • Gość: eta Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: 68.168.212.* 26.10.10, 11:43

ale żeby wacław kapusto...
      • Gość: pp Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.net 22.01.11, 10:40

"Dzisiaj już wiemy, że Wacław Kapusto, s. Romualda - figuruje w pomocach ewidencyjnych
        Biura Archwizacji i Udostępniania Dokumentów IPN w Białymstoku jako tajny współpracownik
        o pseudonimie - "Czajka", od 25 IX 1951 r."

P.P. Warot, Solidarność z walczącymi Węgrami, "Debata" nr 10 (37), 2010, s.16.
        • Gość: wm Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 21:24

a opisywany ostatnio przez kardelę fotoreporter to kto?
    • Gość: picman Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: 178.56.3.* 18.11.10, 10:46
      sypią się kapusiowe autorytety
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Tygodnik-Powszechny-uwiklany-we-wspolprace-z-SB,wid,12862338,wiadomosc_prasa.html
      • competent Kazdy reporter z komuny to byly TW 22.01.11, 14:38
        Kazdy po powrocie z zachodu musial byl przyjsc do milicji lub SB i opowiedziec gdzie byl,po co,kogo poznal i kiedy znowu i gdzie sie wybiera.Inaczej nigdy by nie opuscil kraju z paszportem.
        Zyje jeszcze kilkunastu z tych ludzi.Kazdego szanuje,jakby byl czlonkiem rodziny.I mam w nosie czy byl TW czy tylko go o to lustratorzy posadzaja.
        Oni juz stoja glownie przed sadem ostatecznym i leja na wasze sady...Najmlodsi maja po 65-70 lat.
        • antymenel.1 Re: Kazdy reporter z komuny to byly TW 22.01.11, 20:28
          Największym zapałem lustracyjnym płoną szczyle urodzone tuż przed erą pampersów albo zramolali starcy do których SB nie zwracało się z propozycją współpracy z powodu ich demencji.
          • Gość: carmen Re: Kazdy reporter z komuny to byly TW IP: *.centertel.pl 19.11.11, 08:47
            za pół litra i kilo kiełbasy
        • Gość: Weronika Re: Kazdy reporter z komuny to byly TW IP: *.dynamic.lte.plus.pl 15.05.12, 08:55
          z piekła rodem
        • Gość: bg Re: Kazdy reporter z komuny to byly TW IP: *.altervista.org 11.03.13, 00:43

Triumf wiedzy o człowieku - akta Tajnej Policji.
          S.J. Lec
          • antymenel.1 Re: Kazdy reporter z komuny to byly TW 11.03.13, 09:47
            Wielbiciele IPN i lustracji,sfrustrowani niedoszli kombatanci wszystkich mierzą swoją miarą.
    • Gość: mb Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: *.play-internet.pl 12.04.12, 23:52

sylwetka szefa
      www.debata.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2161:do-hipokrytow-z-gazety-olsztyskiej&catid=46:adam-jerzy-socha&Itemid=97
    • Gość: jr Re: Red. Bohdan Kurowski: TW "Ryszard" IP: 216.59.0.* 12.10.12, 22:55

nie godzi się rzucać oskarżeń na podstawie jakiejś wzmianki w esbeckich papierzyskach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka