Gość: ikseibos IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.09.05, 16:02 Miedzi moczydlowska, a kosciolem przy gorze trzech szczytow straz walczy z pozarem. Cos ostro sie kotluje ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marrtawu Re: Pali się! 20.09.05, 16:16 No całkiem nieźle się pali, bo tutaj na Imielinie widzę tyle dymu, że myślałam, że to jakoś kilka bloków dalej. Ale to bardziej sama Wielka Góra płonie czy budynek jakiś (odpukać)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikseibos Re: Pali się! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.09.05, 16:21 Cos na terenie SGGW mozliwe, ze ruiny ktore tam straszyly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursynka Re: Pali się! IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 16:24 oj tak, było duze ognisko :( Pozdrówki ze Stryjeńskich 19. Odpowiedz Link Zgłoś
marrtawu Re: Pali się! 20.09.05, 16:33 Nawet nie wiedziałam, że te ruiny to esgiegiewu trzyma twardą ręką. Ale do imprez zachęcają, to i do pożaru dojśc może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arttu Re: Pali się! IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 16:45 moze sie nareszcie ktos zainteresuje folwarkiem!! arttu.com.pl/Architektura/Projekty/Folwark/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommi Re: Pali się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 17:42 może ktoś kurna zrobi zdjęcie ?! Odpowiedz Link Zgłoś
aliens Re: Pali się! 20.09.05, 17:48 oglądaj Telewizyjny Kurier Warszawski pewnie bedą o tym mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursynka Re: Pali się! IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 18:02 oj, napstrykałam fotek, niestety analogiem. Ale dam do wywołania i do skanu dopiero jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arttu Re: Pali się! IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 18:05 moge wyslac mailem jeslimktos chce arttumalpaarttu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arttu zdjecia IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 18:16 img161.imageshack.us/img161/8189/poarfolwarku7qs.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: zdjecia 20.09.05, 18:23 Tylko jeden barak ? Ciekawe, co w nim było ? Potężna chmura czarnego dymu, była widoczna z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
marrtawu Re: zdjecia 20.09.05, 22:36 Świetne zdjęcia, mogę prosić na gazetowego maila, masz coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: zdjecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 08:24 To nie barak to stajnia dawnego folwarku. Spłonął kawałek historii Ursynowa. Mam wrażenie, że komuś zależy, żeby nic nie dało się odtworzyć. Parę lat temu podpalono sąsiednią stajnię. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: zdjecia 21.09.05, 10:58 Niestety mam podobne odczucia jak Zuza. Artykulik w GW w krótki i na dodatek utknął z jednym komentarzem na forum Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
dada6 Re: zdjecia 21.09.05, 10:25 Hmm - Wyborcza powinna od Ciebie kupić którąś z fotek, byłyby lepsze od tych, zamieszczonych w artykulu o pożarze - miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2926551.html A co do planów odnośnie wykorzystania folwarku, to przypomnę www.arttu.pl/Architektura/Projekty/Folwark/ (było też o tym na forum - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=24553858&a=24553858 ) Odpowiedz Link Zgłoś
your_and Zdjecia pożaru z daleka 21.09.05, 17:27 foto.onet.pl/albumy/album.html?id=44005&k=5&q=folwarku&nxt=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Do Arttu -propozycja. IP: *.chello.pl 21.09.05, 08:56 Zostań naszym Ursynowskim Foto-Kronikarzem ! Na razie dziękujemy ci za bieżącą informację o tym przykrym wydarzeniu. Wielu mieszkańcom dzielnicy czarny dym snujący się po błękitnym niebie kojarzył się znacznie gorzej a dzięki twoim zdjęciom mogli spokojnie usnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
arttu_ma Re: Do Arttu -propozycja. 21.09.05, 16:31 Gość portalu: ?? napisał(a): > Zostań naszym Ursynowskim Foto-Kronikarzem ! > Na razie dziękujemy ci za bieżącą informację o tym przykrym wydarzeniu. Wielu > mieszkańcom dzielnicy czarny dym snujący się po błękitnym niebie kojarzył się > znacznie gorzej a dzięki twoim zdjęciom mogli spokojnie usnąć. jesli to do mnie-bardzo dziekuje!!! milo mi, ze ktos dostrzegl moje zaangazowanie w uratowanie folwarku na szczescie wczoraj spłonęła ta gorsza czesc-i tak bez wartosci-szczegolnie tej historycznej... a czy stajnia przetrzyma nastepną zimę to inny problem-robiąc projekt Centrum Edukacji Ekologicznej nie robiłam oczywiście ekspertyzy, ale na oko wyglada nieźle każda zima powoduje erozję niezabezpieczonych murów, stropów dla zainteresowanych-dodatkowe zdjęcia stajni img264.imageshack.us/img264/2680/stajnia8ym.jpg.................................................. nie taki rzeczy byly rewaloryzowane-np papiernia w konstancinie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arttu Re: Do Arttu -propozycja. IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 16:41 cos zle sie zrobilo img264.imageshack.us/img264/2680/stajnia8ym.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arttu tutaj zdjecia IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 16:42 i znow źle :((( teraz na pewno ok img264.imageshack.us/img264/2680/stajnia8ym.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Pali się! 21.09.05, 17:30 Komu mogło zależeć na podpaleniu? A może to po prostu zwyczajna bezmyślność... Odpowiedz Link Zgłoś
your_and Re: Pali się! 21.09.05, 17:39 Parę razy były artykuły w wyborczej jak płoną różnorakie zabytki w na cennych terenach okolic Warszawy w prywatnych rękach. Zabytku praktycznie nie da się sprzedać, mało tego jeszcze trzeba go konserwować. Obniża za to wartość gruntu, który można sprzedać i coś ciekawego wybudować. A jak się spali problem z głowy. Konserwator zabytków wypowiadał się ze waha się nad wpisywaniem niektórych obiektów, bo to oznacza dla nich wyrok śmierci... Oczywiście oficjalnie wszystkie pożary to wynik wypadku ... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Pali się! 21.09.05, 17:45 Często tak jest, ale nie do końca. Posiadanie zabytku, daje obowiązki, ale także korzyści. Budynki i teren zabytkowy, zwolnione są z podatku od nieruchomości, niezależnie od przeznaczenia. Wobec niemal pewnego wprowadzenia katastru, jest to istotne. Nie płaci się też podatku od spadku (19%). Niestety w przypadku folwarku SGGW, żaden z tych elementów, nie jest istotny, a znając zachłanność tej uczelni na pieniądze, zniszczenie kolejnego budynku na niezwykle cennej działce, daje dużo do myślenia (albo niedużo ?). Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Pali się! 21.09.05, 17:53 Wolałabym zobaczyć tam centrum ekoligiczne niż kolejny budynek mieszkalny... To mogłoby być rewelacyjne miejsce po rewaloryzacji. Arrtu - czy ktoś był zainteresowany realizacją projektu, czy były to dalekosiężne plany? I czy projekt po pożarze jest jeszcze aktualny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arttu Re: Pali się! IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 17:53 zdaje sie ze oni chca sie tego pozbyc i sprzedac to pod mieszkaniówkę..:((( Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:03 A może byśmy tak zrobili wspólną akcję, nagłośnili temat, gmina, konserwator zabytków, europejskie centrum nie wiem czego, ZOK, GW ? W miejscu gdzie budują Ogrody Kabackie, miała być całodobowa stacja benzynowa. Zmasowana akcja, dała skutek. Są jednak 2 poważne problemy. Po pierwsze: na konserwatora zabytków, trudno liczyć. Na ul. Wielickiej, w bezpośrednim sąsiedztwie jego siedziby, zrównano z ziemią 2 zabytkowe budynki. zadnej reakcji. Drugi - teren nie jest własnością gminy, a SGGW. Jednak zmasowana akcja i *nagłośnienie* sprawy, może dałyby efekt. Czy chcemy mieszkać w 100% blokowisku ? Kto ma konkretne propozycje i jakie ? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:07 Skoro piszemy na forum GW to może zacząć od Stołecznej? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:26 Świetnie! Mam nadzieję, że GW sie tym zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:44 Ale jeśli mamy zdążyc, przed następnym pożarem, potrzeba akcji masowej, zarówno pod względem wysyłających, jak tez odbierających. Czy jest tu ktoś z PAX Stryjeńskich ? Pewnie nie będą zachwyceni, kolejnym blokiem pod oknem. Czy ma ktoś coś konkretnego na temat ewentualnej budowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:46 Niewiele, ale lepszy rydz... forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33415 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arttu Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 19:50 tytuł naszego watku jakby zmienia znaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursynka Zdjęcia i Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 20:10 Tutaj są wybrane fotki z wczorajszego zdarzenia, zanim przyjechała cysterna strażacka: foto.onet.pl/albumy/album.html?id=44013&q=po%BFar&k=4 Zdjęcia robiłam z balkonu, napstrykałam ponad 40 fotek. Jestem ze Stryjeńskich, nic nie wiem o bloku, wiem tylko o przedłużeniu Belgradzkej wzdłuż ogrodzenia kościoła. W sumie blok też jest możliwy, teren jest niezwykle atrakcyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
chryzantema84 Zdjęcia i Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 20:55 Ok. Ja rusze na moim polu... tzn. Jak tylko ruszy mi grono i uzyskam kontakt ze znajomymi z Architektury Krajobrazu naglosnie im sprawe, wysle adres do projektu i do tych wszystkich zdjec. Oni powinni byc chetni do takich dzialan...a zawsze poparcie wsrod studentow jest wazne a przynajmniej powinno byc. Zawsze mozna zobaczyc jak to zadziala... Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Zdjęcia i Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 23:21 Ursynko - porozmawiaj z sąsiadami. Może coś wiedzą? Może coś zdziałają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona_2005 Zdjęcia i Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.09.05, 16:57 pozdrawiam sąsiadkę :) też robiłam zdjęcia z balkonu, tylko z innej klatki :) foto.onet.pl/albumy/album.html?id=44046&q=pożar%20folwarku&k=7&nxt=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona_2005 Zdjęcia i Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.09.05, 17:00 jeszcze raz, bo coś poprzednio mi się link źle skopiował: foto.onet.pl/albumy/album.html?id=44046&q=pożar%20folwarku&k=7&nxt=0 Odpowiedz Link Zgłoś