Dodaj do ulubionych

Pali się!

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.09.05, 16:02
Miedzi moczydlowska, a kosciolem przy gorze trzech szczytow straz walczy z
pozarem. Cos ostro sie kotluje !
Obserwuj wątek
    • marrtawu Re: Pali się! 20.09.05, 16:16
      No całkiem nieźle się pali, bo tutaj na Imielinie widzę tyle dymu, że myślałam,
      że to jakoś kilka bloków dalej. Ale to bardziej sama Wielka Góra płonie czy
      budynek jakiś (odpukać)?
      • Gość: ikseibos Re: Pali się! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.09.05, 16:21
        Cos na terenie SGGW mozliwe, ze ruiny ktore tam straszyly.
    • Gość: ursynka Re: Pali się! IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 16:24
      oj tak, było duze ognisko :(

Pozdrówki ze Stryjeńskich 19.
      • marrtawu Re: Pali się! 20.09.05, 16:33
        Nawet nie wiedziałam, że te ruiny to esgiegiewu trzyma twardą ręką. Ale do
        imprez zachęcają, to i do pożaru dojśc może.
        • Gość: arttu Re: Pali się! IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 16:45
          moze sie nareszcie ktos zainteresuje folwarkiem!!

arttu.com.pl/Architektura/Projekty/Folwark/
    • Gość: Tommi Re: Pali się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 17:42
      może ktoś kurna zrobi zdjęcie ?!
      • aliens Re: Pali się! 20.09.05, 17:48
        oglądaj Telewizyjny Kurier Warszawski
        pewnie bedą o tym mówić.
      • Gość: ursynka Re: Pali się! IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 18:02
        oj, napstrykałam fotek, niestety analogiem. Ale dam do wywołania i do skanu
        dopiero jutro.
        • Gość: arttu Re: Pali się! IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 18:05
          moge wyslac mailem jeslimktos chce
          arttumalpaarttu.pl
    • Gość: arttu zdjecia IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 18:16
      img161.imageshack.us/img161/8189/poarfolwarku7qs.jpg
      • jan-w Re: zdjecia 20.09.05, 18:23
        Tylko jeden barak ? Ciekawe, co w nim było ? Potężna chmura czarnego dymu, była
        widoczna z daleka.
        • Gość: arttu Re: zdjecia IP: *.acn.waw.pl 20.09.05, 18:25
          smieci, nic waznego
      • marrtawu Re: zdjecia 20.09.05, 22:36
        Świetne zdjęcia, mogę prosić na gazetowego maila, masz coś więcej?
        • Gość: zuza Re: zdjecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 08:24
          To nie barak to stajnia dawnego folwarku. Spłonął kawałek historii Ursynowa.
          Mam wrażenie, że komuś zależy, żeby nic nie dało się odtworzyć. Parę lat temu
          podpalono sąsiednią stajnię.
          • lewe_oko Re: zdjecia 21.09.05, 10:58
            Niestety mam podobne odczucia jak Zuza. Artykulik w GW w krótki i na dodatek
            utknął z jednym komentarzem na forum Warszawa.
      • dada6 Re: zdjecia 21.09.05, 10:25
        Hmm - Wyborcza powinna od Ciebie kupić którąś z fotek, byłyby lepsze od tych,
        zamieszczonych w artykulu o pożarze -
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2926551.html
        A co do planów odnośnie wykorzystania folwarku, to przypomnę
        www.arttu.pl/Architektura/Projekty/Folwark/ (było też o tym na forum -
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=24553858&a=24553858 )
      • your_and Zdjecia pożaru z daleka 21.09.05, 17:27
        foto.onet.pl/albumy/album.html?id=44005&k=5&q=folwarku&nxt=0
    • Gość: ?? Re: Do Arttu -propozycja. IP: *.chello.pl 21.09.05, 08:56
      Zostań naszym Ursynowskim Foto-Kronikarzem !
      Na razie dziękujemy ci za bieżącą informację o tym przykrym wydarzeniu. Wielu
      mieszkańcom dzielnicy czarny dym snujący się po błękitnym niebie kojarzył się
      znacznie gorzej a dzięki twoim zdjęciom mogli spokojnie usnąć.
      • arttu_ma Re: Do Arttu -propozycja. 21.09.05, 16:31
        Gość portalu: ?? napisał(a):

> Zostań naszym Ursynowskim Foto-Kronikarzem !
        > Na razie dziękujemy ci za bieżącą informację o tym przykrym wydarzeniu. Wielu
        > mieszkańcom dzielnicy czarny dym snujący się po błękitnym niebie kojarzył się
        > znacznie gorzej a dzięki twoim zdjęciom mogli spokojnie usnąć.

jesli to do mnie-bardzo dziekuje!!!
        milo mi, ze ktos dostrzegl moje zaangazowanie w uratowanie folwarku

na szczescie wczoraj spłonęła ta gorsza czesc-i tak bez wartosci-szczegolnie
        tej historycznej...

a czy stajnia przetrzyma nastepną zimę to inny problem-robiąc projekt Centrum
        Edukacji Ekologicznej nie robiłam oczywiście ekspertyzy, ale na oko wyglada
        nieźle
        każda zima powoduje erozję niezabezpieczonych murów, stropów

dla zainteresowanych-dodatkowe zdjęcia stajni

img264.imageshack.us/img264/2680/stajnia8ym.jpg..................................................
        nie taki rzeczy byly rewaloryzowane-np papiernia w konstancinie..
        • Gość: arttu Re: Do Arttu -propozycja. IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 16:41
          cos zle sie zrobilo

img264.imageshack.us/img264/2680/stajnia8ym.jpg
          • Gość: arttu tutaj zdjecia IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 16:42
            i znow źle :(((
            teraz na pewno ok

img264.imageshack.us/img264/2680/stajnia8ym.jpg
    • lewe_oko Re: Pali się! 21.09.05, 17:30
      Komu mogło zależeć na podpaleniu? A może to po prostu zwyczajna bezmyślność...
      • your_and Re: Pali się! 21.09.05, 17:39
        Parę razy były artykuły w wyborczej jak płoną różnorakie zabytki w na cennych
        terenach okolic Warszawy w prywatnych rękach. Zabytku praktycznie nie da się
        sprzedać, mało tego jeszcze trzeba go konserwować. Obniża za to wartość gruntu,
        który można sprzedać i coś ciekawego wybudować. A jak się spali problem z głowy.
        Konserwator zabytków wypowiadał się ze waha się nad wpisywaniem niektórych
        obiektów, bo to oznacza dla nich wyrok śmierci...
        Oczywiście oficjalnie wszystkie pożary to wynik wypadku ...
        • jan-w Re: Pali się! 21.09.05, 17:45
          Często tak jest, ale nie do końca. Posiadanie zabytku, daje obowiązki, ale także
          korzyści. Budynki i teren zabytkowy, zwolnione są z podatku od nieruchomości,
          niezależnie od przeznaczenia. Wobec niemal pewnego wprowadzenia katastru, jest
          to istotne. Nie płaci się też podatku od spadku (19%). Niestety w przypadku
          folwarku SGGW, żaden z tych elementów, nie jest istotny, a znając zachłanność
          tej uczelni na pieniądze, zniszczenie kolejnego budynku na niezwykle cennej
          działce, daje dużo do myślenia (albo niedużo ?).
          • lewe_oko Re: Pali się! 21.09.05, 17:53
            Wolałabym zobaczyć tam centrum ekoligiczne niż kolejny budynek mieszkalny... To
            mogłoby być rewelacyjne miejsce po rewaloryzacji. Arrtu - czy ktoś był
            zainteresowany realizacją projektu, czy były to dalekosiężne plany? I czy
            projekt po pożarze jest jeszcze aktualny?
          • Gość: arttu Re: Pali się! IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 17:53
            zdaje sie ze oni chca sie tego pozbyc i sprzedac to pod mieszkaniówkę..:(((
            • jan-w Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:03
              A może byśmy tak zrobili wspólną akcję, nagłośnili temat, gmina, konserwator
              zabytków, europejskie centrum nie wiem czego, ZOK, GW ? W miejscu gdzie budują
              Ogrody Kabackie, miała być całodobowa stacja benzynowa. Zmasowana akcja, dała
              skutek. Są jednak 2 poważne problemy. Po pierwsze: na konserwatora zabytków,
              trudno liczyć. Na ul. Wielickiej, w bezpośrednim sąsiedztwie jego siedziby,
              zrównano z ziemią 2 zabytkowe budynki. zadnej reakcji. Drugi - teren nie jest
              własnością gminy, a SGGW. Jednak zmasowana akcja i *nagłośnienie* sprawy, może
              dałyby efekt. Czy chcemy mieszkać w 100% blokowisku ? Kto ma konkretne
              propozycje i jakie ?
              • lewe_oko Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:07
                Skoro piszemy na forum GW to może zacząć od Stołecznej?
                • arttu_ma Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:16
                  :))))
                • jan-w Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:25
                  Zacząłem. :-)
                  • lewe_oko Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:26
                    Świetnie! Mam nadzieję, że GW sie tym zainteresuje.
                  • jan-w Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:44
                    Ale jeśli mamy zdążyc, przed następnym pożarem, potrzeba akcji masowej, zarówno
                    pod względem wysyłających, jak tez odbierających. Czy jest tu ktoś z PAX
                    Stryjeńskich ? Pewnie nie będą zachwyceni, kolejnym blokiem pod oknem. Czy ma
                    ktoś coś konkretnego na temat ewentualnej budowy ?
                    • lewe_oko Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 18:46
                      Niewiele, ale lepszy rydz... forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33415
                      • Gość: arttu Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 19:50
                        tytuł naszego watku jakby zmienia znaczenie...
                    • Gość: ursynka Zdjęcia i Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 20:10
                      Tutaj są wybrane fotki z wczorajszego zdarzenia, zanim przyjechała cysterna
                      strażacka: foto.onet.pl/albumy/album.html?id=44013&q=po%BFar&k=4
                      Zdjęcia robiłam z balkonu, napstrykałam ponad 40 fotek.

Jestem ze Stryjeńskich, nic nie wiem o bloku, wiem tylko o przedłużeniu
                      Belgradzkej wzdłuż ogrodzenia kościoła. W sumie blok też jest możliwy, teren
                      jest niezwykle atrakcyjny...
                      • chryzantema84 Zdjęcia i Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 20:55
                        Ok. Ja rusze na moim polu... tzn. Jak tylko ruszy mi grono i uzyskam kontakt ze
                        znajomymi z Architektury Krajobrazu naglosnie im sprawe, wysle adres do
                        projektu i do tych wszystkich zdjec. Oni powinni byc chetni do takich
                        dzialan...a zawsze poparcie wsrod studentow jest wazne a przynajmniej powinno
                        byc. Zawsze mozna zobaczyc jak to zadziala...
                      • lewe_oko Zdjęcia i Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków 21.09.05, 23:21
                        Ursynko - porozmawiaj z sąsiadami. Może coś wiedzą? Może coś zdziałają?
                      • Gość: Mona_2005 Zdjęcia i Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.09.05, 16:57
                        pozdrawiam sąsiadkę :)
                        też robiłam zdjęcia z balkonu, tylko z innej klatki :)
                        foto.onet.pl/albumy/album.html?id=44046&q=pożar%20folwarku&k=7&nxt=0
                      • Gość: Mona_2005 Zdjęcia i Re: Akcja przeciw niszczeniu zabytków IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.09.05, 17:00
                        jeszcze raz, bo coś poprzednio mi się link źle skopiował:
                        foto.onet.pl/albumy/album.html?id=44046&q=pożar%20folwarku&k=7&nxt=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka