Dodaj do ulubionych

W Hadze jak nad Wisłą

IP: 195.187.47.* 23.07.07, 07:08
Pewnie im sie nie uda. Jak nieudacznicy moga zrobic cos fajnego? Tylko
nieudacznicy emigruja!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: uuuuuu W Hadze jak nad Wisłą IP: *.slkc.qwest.net 23.07.07, 07:23
      Broncie sie Holendrzy przed polskim modelem "cywilizacyjnym"
      • Gość: rodan u nas na Ealingu to już norma, fajnie, że to samo IP: *.cable.ubr04.hari.blueyonder.co.uk 23.07.07, 09:42
        dzieje się w Holandii
    • olias Re: W Hadze jak nad Wisłą 23.07.07, 07:44
      nie to co ty, prawda? tatuś już ci załatwił prezesurę?
    • Gość: Najmita Re: W Hadze jak nad Wisłą IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.07, 07:52
      Polskao dlaczego zachowujesz się jak wyrodna matka i wyganiach dzieci po chleb
      za granicę,jak przed II wojną światową.Polska jest to bardzo bogaty kraj,ale dla
      Stokłosów,lepperów...Potrzebują oni niewolników,a gdy tych brakuje to ściągają
      za granicy.Czy taka Polska ma szansę istnieć?
      • Gość: alojs uwazajcie Holendrzy! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.07.07, 08:49
        Gość portalu: Najmita napisał(a):
        > Polskao dlaczego zachowujesz się jak wyrodna matka i wyganiach dzieci po chleb
        > za granicę,jak przed II wojną światową.

dokladnie tak! jak np na Slasku. Najpierw nalazlo polskich gatarbeiterow,
        pozakladali swoje getta a pozniej zabrali sie wspolnie z rodakami z Polski za
        organizowanie powstan!!!! tak wiec Holendrzy uwazajcie na ten narod!!!
        • Gość: kerk ty alojz- trollu -na kolejnym forum jątrzysz widzę IP: *.171.102.190.crowley.pl 23.07.07, 11:34
          zmiataj
    • Gość: gość To się nazywa getto IP: *.aster.pl 23.07.07, 08:08
      No ale czego się po emigrantach spodziewać:-)))
    • Gość: ambro Już wiadomo dlaczego bezrobocie spada! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 23.07.07, 08:13
      jw.
    • Gość: didżej Re: W Hadze jak nad Wisłą IP: 80.50.26.* 23.07.07, 08:42
      Polska - Tu jest mój kraj. Tu się urodziłem. Tu się urodziłem i tu umrę... Więc
      lepiej gdzieś wyjadę, bo nie ma co ryzykować :-)
      • Gość: ddf Re: No to tylko współczuć holendrom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 08:46
    • grazz Re: W Hadze jak nad Wisłą 23.07.07, 08:50
      Domeną naszych internautów są wybitne wpisy na forum które mają za zadanie
      skrytykować wszystko i zmieszać z błotem wszystkich. Jak wszędzie wśród naszych
      rodaków, nie ważne gdzie się znajdują można odnaleźć stado baranów (do których
      niewątpliwie należą ci których wpisy nic nie wnoszą-zaraz to głębiej
      wytłumaczę)oraz grupa fajnych ludzi którzy się organizują chcą pokazać że nie
      należą do tych ludzi którym nic się nie udaje i ciągle biadolą. Co do samej Hagi
      to niechaj nic nie mówią o tym co się tam dzieje ludzie którzy tam nie byli (lub
      nigdy nie wyjeżdżali za granice)To tak jak mówić o widoku z wieży Eiffl'a nie
      będąc na niej nigdy, Ja byłem w Hadze i pamiętam "moją Hagę" z dawnych lat
      90-tych Tak bardzo holenderską że aż nie dostępną, tak bardzo turecką że aż
      niezrozumiałą to my przyjeżdżając tam byliśmy folklorem czymś nowym. Była grupa
      ludzi z różnych części Polski i nie tylko które ze sobą żyły sobie pomagały. Był
      Białystok, Śląsk (Żory itd..) Chrubieszów Kielce silna grupa Czechów (z Krnowa)i
      Słowaków. Był Mike (stary poczciwy Angol który mieszkał pod Hagą) i wszystkich
      uczył tej Holandii. Był Molenslag i Polana w Monster i Kemping u Berta w Hook
      van Holland. Były Tureckie sklepy z prawie polskim chlebem.I byli Holendrzy
      specyficzni, gospodarni,trochę skąpi ale zawsze dobrze nastawieni i ciekawi( do
      teraz mam kontakt z wieloma z Westlandu) Polaków było mało, zorganizowanych
      raczej nie dla osiedlenia się lecz dla spędzenia ze sobą dobrze czasu w
      wakacyjny okres pracy (w celu zdobycia guldenów potem Euro). I była chęć tam
      zostania, przez tych kilka wakacyjnych wyjazdów, ale wróciłem i całkiem mi
      dobrze w Polsce.Choć chęć powrotu tam zawsze będzie już turystycznie.
      Zazdroszczę obecnym tam dzisiaj, że mogą pójśc do sklepu kupić TYMBARKA i Polską
      kiełbasę kupić prawdziwy Polski Chleb nie czekając na paczkę z Polski
      przywiezioną Busem Że mogą żyć normalnie chodząc od Grote Markt do Central
      Station Pasażem i wydawać w sklepach zarobione pieniądze zajadając się waflami z
      Karmelem. I jeszcze jedno do Anatola Anatol TYLKO NIEUDACZNICY SIEDZą NA TYłKU I
      BIADOLą. A im się uda zobaczycie że się uda. Pozdrawiam
      • Gość: dds Re: W Hadze jak nad Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 09:05
        tak, tak, Pollack getto powodem do narodowej dumy he hehehe hehh
    • bergman1 a tu dzielnice biedy powstają 23.07.07, 09:04
      to smutne.
      • Gość: miki śmierdzące polaczki chcą "jackowa" w całej UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 09:07
    • michal.augustyniak Re: W Hadze jak nad Wisłą 23.07.07, 09:06
      WOAH ty głupi śmieciu! Już mi nieudańcy! Większość z nich to młodzi, często z
      wykształceniem, którzy nie mogą znaleźć bo w Polsce rządzi rządzą stare głupie
      gnoje które boją się nowych pomysłów. Brzmisz jako typ który Najwyżej nauczył
      się jak podlizywać się do starych grubych dziadów żeby go nie wyrzucili z pracy
      bo mu się podoba.
      • Gość: xxx Re:Ja bym się trzymał z dala od tej dzielicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 09:11
        i nie przyzawał!!!
      • Gość: dr_andrzej_lepper Re: W Hadze jak nad Wisłą IP: *.as1.snd.dublin.eircom.net 23.07.07, 09:17
        a mi sie nie podoba, ze Polacy sie tak grupuja...powinni sie mieszac i
        dopasowywac do kraju, integrowac...a nie izolowac i tworzyc swoj swiat. widac
        to szczegolnie w IRL...no ale skoro duzo osob nie potrafi sie porozumiewac w
        stopniu wystarczajacym do np wynajmu mieszkania - to zrozumiale...ale czy takie
        osoby powinny wyjezdzac? Gazeta wciaz pisze, ze na wyspach jest duzo osob po
        studiach i pracuje ponizej kwalifikacji- ale kwalifikacje nie odpowiadaja
        wiedzy i umiejetnosciom- obcego jezyka nie znaja zadnego- czy to nie wystarczy
        na osad? jak mozna skonczyc studia i zadnego obcego jezyka nie umiec? Jak tacy
        magistrowie pracuja w pubach to przepraszam- mysle, ze to odpowiednia praca.
        AL
        • koczisss Re: W Hadze jak nad Wisłą 23.07.07, 11:13
          Ile Anglików zna obcy język?
          • madeinholland Re: W Hadze jak nad Wisłą 23.07.07, 11:21
            koczisss napisał:

> Ile Anglików zna obcy język?

Bledne pytanie, wlasciwe pytanie powinno brzmiec: ile Anglikow mieszkajacych w
            Polsce (czy w ogole za granica) zna obcy jezyk? Odpowiedz: duzo.
            • Gość: McLarenka Re: W Hadze jak nad Wisłą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 11:30
              a moze jednak powinno brzmiec "ilu", a nie "ile"?

pozdrawiam wszechwiedzacych i przemadrzałych forumowiczów
              • madeinholland Re: W Hadze jak nad Wisłą 23.07.07, 11:35
                Gość portalu: McLarenka napisał(a):

> a moze jednak powinno brzmiec "ilu", a nie "ile"?
                >
                > pozdrawiam wszechwiedzacych i przemadrzałych forumowiczów

Dobrze, niech bedzie ilu. Zwazywsze na fakt, ze polski to nie moj ojczysty
                jezyk, moge sie chyba od czasu do czasu pomylic....
                • Gość: mclarenka Re: W Hadze jak nad Wisłą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 11:43
                  to glownie bylo do Twojego poprzednika, doczytalam dalej, ze nie
                  jestes "rodowita" wiec szacunek za znajomosc polskiego. pozdr.
            • Gość: wychowanyzagranica Re: W Hadze jak nad Wisłą IP: 212.185.98.* 23.07.07, 11:34
              Polacy sa tam od niedawna. Nie mozna rzadac zeby odrazu znali obcy jezyk. Tez
              ci anglicy musieli sie pierw nauczyc obcego jezyka. A Polacy ktorzy zyja juz od
              lat za granica to znaja jezyk obcy przewaznie tak dobrze ze nie rozpozna sie
              jako Polaka. Przynajmniej w niemczech tak jest. Pozdrowienia dla calej Polonii!
    • Gość: memoki Re: czyżby w irlandii nor im zabrakło ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 09:21
      dlatego polskie robactwo zaczyna podgryzać już nowy kraj
      • Gość: esska Re: czyżby w irlandii nor im zabrakło ?????? IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.07, 09:47
        W Hadze powinno być jak w Hadze, a nie jak nad Wisłą. Przyjezdzajacy na obczycne
        powinni sie do stosowac do tamtego zycia, dlatego tez gdyby to odemnie zalezalo
        w cholere bym poslla tych marokanc ow, turkow, tych ich bab poowijanych w
        materialy. O budowaniu meczetow nie wspomne. Masakra. Przyjechałes-dostosuj sie,
        nie to do domu skad przyjechałes.
        Co do Holandii to troche wiem jak sie tam zyje, pracowalam tam od kilku lat,
        teraz niestety odkad otworzyli rynek pracy, z praca jest bardzo ciezko, do byle
        jakiej i byle warunkow nie pojade, mam swoj honor i ambicje, polacy godza sie na
        zaplate 3 euro/h. masakra, na taki wyzysk nie powinni sie godzic. Za granica
        najgorsi dla Polaków są sami Polacy!!!
        Zle sie stalo ze otwarli rynek pracy,nie zdawalo sobie sprawy co sie bedzie
        dzialo. Polak po pracy chleje itd,ech, szkoda pisac, kazdy to wie.
        • Gość: Arroyo Re: czyżby w irlandii nor im zabrakło ?????? IP: *.subscribers.sferia.net 23.07.07, 10:43
          Przeczytałem to forum i prawie zwróciłem na monitor... Ludzie, czy was
          kompletnie pogrzało?! Piszecie o swoich RODAKACH, jak o szmatach, zdrajcach,
          złodziejach, pijakach! Jak ktoś chce to niech jedzie, jaki macie z tym problem?
          Czy Polska jest już w stanie jakiejś wojny? Wtedy bym jeszcze zrozumiał ton
          wypowiedzi! Wstydzicie się za kogoś? Spójrzcie najpierw w lustro! Własna
          dzielnica Polaków to źle? Czy też źle, bo oni TAM coś robią, a my siedzimy po
          uszy w szambie, w które z uśmiechem sami weszliśmy? Wali mnie kto pisze te posty
          - sympatycy PiS, PO, SLD, Naszego Dziennika, Radia Maryja, Gazety Wyborczej, czy
          NIE, nie obchodzi mnie na kogo głosowaliście,kompletnie w d*pie mam, czy
          jesteście katolikami, czy ateistami, nie chcę wiedzieć z kim spaliście dziś w
          nocy i w jakiej pozycji "to" robiliście - powtórzę - e interesuje mnie to! Ale
          WARA od każdego Polaka, który chce uczciwie pracując utrzymać swoją rodzinę,
          ZABRANIAM wam, wycierania sobie gęby pustymi frazesami, DOŚĆ - jeśli nie
          potraficie dopingować SWOICH BRACI I SIÓSTR (tak, k**wa - TAK WŁAŚNIE!!) to nie
          mówcie NIC - gdyż jesteście tym, co najgorsze wydała TA ZIEMIA...
          • Gość: kerk popieram apel - szanujmy się IP: *.171.102.190.crowley.pl 23.07.07, 11:37
            ludziska
        • Gość: lukasz Re: czyżby w irlandii nor im zabrakło ?????? IP: 212.78.179.* 23.07.07, 10:44
          Rzygac sie chce jak sie was slucha! Pewnie, ze kazda grupa spoleczna (narodowa)
          ma swoje czarne owce i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. To jest margines.
          Przyjezdza tez jednak duzo uczciwych, porzadnych ludzi ktorzy ciezko pracuja na
          swoje pieniadze i przede wszystkim chca sie czegos dorobic w zyciu, bo w kraju
          jest z tym duzo trudniej. Rzucajac takimi prostackimi sloganami obrazacie tych
          ludzi, a sami rownacie do poziomu wspomnianego menelstwa! Ale to juz niestety
          chyba taka nasza cecha narodowa. Opluc co swoje, a wychwalac wszystko co tylko
          obce. Jeszcze raz: rzygac sie chce!

P.S. Osobiscie nie znam nikogo kto by bral mniej niz 5 na godzine, ale moze za
          malo wiem.
    • monnot Re:Chowajcie samochody! 23.07.07, 09:53
      A do Poski przyjada murzyni do pracy! I o to tu chodzi wladcom globalizacji:
      tania sila robocza!
      Eurokomuna tez to przypilnuje!
      • napolnoc Re:Chowajcie samochody! 23.07.07, 10:40
        W Hadze zawsze mieszkalo sporo Polonii, dosc zorganizowanej w przeciwienstwie do
        innych miast.
        Wiadomo, ze Polakow za granica mozna spotkac roznistych, ale akurat mnie sie
        podoba co sie w Hadze dzieje, istnieje jakies zycie Polonijne.
        A takim Amsterdamie, gdzie tez jest pelno Polakow dopiero niedawno otworzono
        pierwszy polski sklep !!! W Adamie Polonia kompletnie nie jest zorganizowana,
        brak miejsca czy osoby wokol ktorej moglo by sie cos rozpoczac. Polska msza raz
        w tygodniu nie wystarcza do tego.
        A w Hadze to jednk wokol ambasady troche sie dzieje, wokol kosciola itd.
        pozdr dla polanskich w wiatrakowie :)
        • madeinholland Re:Chowajcie samochody! 23.07.07, 11:11
          A ja jestem rodowita holenderka, bardzo dziekuje za wszystkie uwagi powyzej,
          bede uwazala. Choc nie wiem czy nie jest juz za pozno, bo mam zamiar wyjsc za
          jednego z waszych rodakow ;-)

Z doswiadczenia wiem, ze bywa bardzo roznie z tymi przybyszami. Sa tacy, ze
          wole glowe odwracac i nie przyznac sie do tego, ze znam polski. Sa tez bardzo
          fajni i sympatyczni ludzie.

Ale musze szczerze przyznac, ze nie wiem o co chodzi z tymi polskimi sklepami.
          Rozumiem, ze mozna tesknic za polskim chlebem, ale pewne produkty sa takie same
          jak u nas. Poza tym nie wiem czy dobrze sie dzieje, jesli mozna jako Polak
          mieszkac w Holandii nie majac stycznosci z Holendrami, odwiedzajac polskie
          sklepy, polskich lekarzy itd. itp. Wiem ze z Holendrami nie zawsze jest latwo,
          bo duza czesc z nich nie jest zbyt zainteresowana Polska czy Polakami, ale to
          nie powod zeby sie odciac....
          • Gość: McLarenka Re:Chowajcie samochody! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 11:41
            Z tymi polskimi sklepami to jest tak, ze na prawde "to samo" jednak inaczej
            smakuje. Wierz mi, np. wedliny (czy w Holandii, Francji czy Niemczech, nie
            mowiac juz o UK) smakuja inaczej - to kwestia przypraw (konserwantow) i skad
            pochodzi mieso. Tak samo jest z innymi produktami. Po prostu tesknimy za
            smakami "z dziecinstwa" . Sama wozilam znajomym baleron (takie "cos" tluste w
            innych krajach jest czesto niedostepne, jako niezdrowe) do UK. A ogorki
            kiszone? nie mowie o piklach, bo to zupelnie inna bajka...

A Holendrzy to fajny narod.... szczegolnie taki jeden wpadl mi w oko ;-)
    • mulla_komar Super 23.07.07, 10:48
      U mnie tez sie coraz wiecej polskich sklepow otwiera, mozna kupic krajowe
      produkty. Mniam.

Polska dzielnica to fajna rzecz, mozna poczuc swojskie klimaty. Nie rozmumiem
      tych co tak krytykuja, zapewne nigdy nie byli za granica (co najwyzej na
      Slowacji) i zazdroszcza.
    • Gość: tetradrachma panie Giertych nie wierz pan ze to prawda ! To ukł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 10:49
      chce wywrzeć presje na Polakach, aby także pozbyli sie ksenofobii,
      Niedoczekanie ich, k... mac
    • k.borsuk Re: W Hadze jak nad Wisłą 23.07.07, 11:14
      Drogi przedmowco...

Nie uwazam sie za nieudacznika.

www.holandia.org
    • Gość: kerk bez przesady, nie obrażaj ludzi, oni sobie radzą IP: *.171.102.190.crowley.pl 23.07.07, 11:31
      dobrze na wyjeździe bo polskie państwo nie dało im szansy zaistnieć, przyjdzie
      czas to część wróci
      poza tym każdy chce zarabiać jak człowiek i móc sobie na coś przyzwoitego
      pozwolić
      ja mam "dobrą pracę" moja dziewczyna też, a w Warszawie mozemy kupic raptem 50m2
      moi znajomi wynajmują DOM w Irlandii pracując fizycznie i mają dwa samochody
      czy to porównanie jest normalne? trzeba być twiardzielem żeby tu iść pod prąd i
      się nie poddawać
    • Gość: Menschenfresser Re: W Hadze jak nad Wisłą IP: *.proxy.aol.com 23.07.07, 11:34
      No - i wszystko pozytywnie i wszystko OK, co ?

I, Autorze, nic negatywnego, bla, bla, bla.
      A nawet "uslug" sa, no nie ?

Boze, dla kogo piszesz ten tekst ?
      Dla naiwnych magtolkow w prowincjalnym pacanowie ???
      • alterpars chcecie miec Polske wracajcie do niej 23.07.07, 11:46
        to proste
    • Gość: Robek Re: W Hadze jak nad Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 12:13
      Trzeba oglosic zalobe narodowa!
    • Gość: :) W Hadze jak nad Wisłą IP: 82.160.135.* 23.07.07, 12:24
      Zastanawiam się, skąd u was, drodzy forumowicze, tyle jadu. "Polskie robactwo",
      "Polaczki" itp. to chyba nie jest słownictwo odpowiednie dla osób aspirujących
      do miana "człowieka sukcesu" - bo chyba takimi chcecie się mienić, mówiąc o
      "nieudacznikach", którzy wyjeżdżają za granice. Pozwólcie wybrać rodakom ich
      własną drogę życiową. Jeśli nie widzą dla siebie przyszłości w Polsce, to
      dlaczego mają tu mieszkać. Ludzie nieznajacy języka może nie przynoszą chluby
      naszemu systemowi edukacji, ale, moim zdaniem, zasługują na odrobinę szacunku za
      to, że zdecydowali się jechać. Jeśli sami siebie nie będziemy szanować, nikt nas
      nie uszanuje. Pozdrowienia dla wszystkich drogich "polskich burkaów",
      "polańskich" i innych rodaków. :P
      • tingavinga Re: W Hadze jak nad Wisłą 23.07.07, 13:44
        Zal, że tyle młodych ludzi jest zmuszonych opuścić ten kraj.Polska jeszcze
        bedzie po nich płakać, ale będzie już za późno...
        Pracowałam w Holandii, fajnie tam jest, Holendrzy sympatyczni. Nie moge jednakże
        zrozumieć, jak to jest, że młodzi tam przyjezdzający Polacy, nie znaja jezyka
        angielskiego bądz niemieckiego. Przecież tyle lat uczą się jezyka w szkole. Ja,
        która nigdy nie uczyłam się angla w szkole, jedynie w domu, sama, porozumiewałam
        sie tam po angielsku, ba, nawet musiałam mówić za innych. Wg mnie, nieznajomość
        jezyka to wstyd. I strasznie utrudnia życie, niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka