Gość: EuroEkoObywatel IP: 78.9.82.* 18.01.10, 23:02 Jest tak dlatego, że podobnie jak prostytucja, narkotyki, hazard - także śmieci są pod kontrolą mafii i lobbystów - czytaj Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mecenas_misiura Re: Utoniemy w plastikowych śmieciach 19.01.10, 09:43 Sprawdź najpierw, kto to jest 'lobbysta' zanim zaczniesz powtarzać bzdury na poziomi naszych elyt polityczno-buraczanych. Odpowiedz Link Zgłoś
von_seydlitz Afera torebkowa, Kamiński wróć!!!!!! 19.01.10, 10:15 Jakby trochę poszperać, na pewno jakiś odpowiednik "Sobiesiaka" za tym stoi. No panowie dziennikarze, do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
12jarek12 lobbyści dopadli Mira na cmentarzu??? 19.01.10, 09:57 lobbyści dopadli Mira na cmentarzu??? Odpowiedz Link Zgłoś
yav-anna Bardzo zły pomysł 19.01.10, 10:04 Torebki foliowe mają bardzo długi okres rozkładu i zanieczyszczają atmosferę. Wzrost ich ceny spowoduje większe wykorzystanie przyjaznych dla środowiska toreb papierowych. Ciekawy artykuł o "foliówkach" można znaleźć na www.ChronmyKlimat.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Stek bzdur IP: 62.29.174.* 19.01.10, 10:24 Torebka foliowa to prosty węglowodór, który łatwo się spala nie wydzielając żadnych szkodliwych substancji, jest również bardziej ekologiczny w produkcji w porównaniu do torby papierowej. A to że się długo rozkłada? A jakie to ma znaczenie gdy leży na wysypisku? Po prostu tam sobie leży i nie ma żadnego wpływu na zanieczyszczenie, zatrucie, przyrodę, etc. Z tymi 6 mld torebek rocznie to też bzdura, bo oznacza, że każdy Polak łącznie z niemowlakami zużywa torebkę co dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Stek bzdur 19.01.10, 10:57 Gość portalu: Albin Siwak napisał(a): > Torebka foliowa to prosty węglowodór, który łatwo się spala nie wydzielając > żadnych szkodliwych substancji Nie opowiadaj bzdur. Polipropylen to nie jest prosty węglowodór. A spalanie propylenu produkuje ogromnie szkodliwe dioksany - C4H8O2 i furany - C4H4O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Stek bzdur IP: 62.29.174.* 19.01.10, 11:37 Spalanie polipropylenu produkuje głównie wodę i dwutlenek węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Stek bzdur 19.01.10, 12:20 Tylko w bardzo wysokiej temperaturze, pod ciśnieniem i z dodatkiem bardzo drogiego katalizatora. W normalnym piecu do spalania odpadów powstaje ogromna ilość szkodliwych gazów. Odpowiedz Link Zgłoś
thomza Re: Stek bzdur 19.01.10, 11:37 pe1 napisał: > Nie opowiadaj bzdur. Polipropylen to nie jest prosty węglowodór. A spalanie > propylenu produkuje ogromnie szkodliwe dioksany - C4H8O2 i furany - C4H4O Odrobinkę się mylisz. Torebki foliowe produkowane są z polietylenu, a nie z polipropylenu. Poza tym, zagrożenie emisji dioxynami ma miejsce wyłącznie dla tworzyw sztucznych z atomami chloru. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Stek bzdur 19.01.10, 12:19 Mylisz przezroczyste woreczki foliowe, które są faktycznie politetylenowe z siatkami jednorazowymi używanymi powszechnie w sklepach. Te są robione z polipropylenu. Co więcej, mylisz dioksyny z dioksanami. Dioksan to dwutlenek etylenu, nie ma żadnego związku z chlorem. Odpowiedz Link Zgłoś
thomza Re: Stek bzdur 19.01.10, 13:23 pe1 napisał: > > Co więcej, mylisz dioksyny z dioksanami. Dioksan to dwutlenek etylenu, nie ma > żadnego związku z chlorem. Rzeczywiście, myślałem, że piszesz o dioxyn-ach ponieważ te są rzeczywiście toksyczne - dwutlenek etylenu raczej nie. > Mylisz przezroczyste woreczki foliowe, które są faktycznie politetylenowe z > siatkami jednorazowymi używanymi powszechnie w sklepach. Te są robione z > polipropylenu. Przejrzałem wszystkie reklamówki, które zebrałem - wszystkie były z polietylenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Stek bzdur IP: 62.29.174.* 19.01.10, 11:45 O ile mi wiadomo dioksyny i furany to związki chloru, a produktami spalania polipropylenu jest woda i CO2. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Stek bzdur 19.01.10, 12:14 Nie dioksyny tylko dioksany. Nie, nie zawierają chloru pl.wikipedia.org/wiki/Dioksan pl.wikipedia.org/wiki/Furan Oba powstają przy spalaniu polipropylenu w normalnych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Stek bzdur IP: 62.29.174.* 19.01.10, 13:00 Nawet jeżeli tak jest (choć nie mogę znaleźć linków do żadnych badań, które by to potwierdzały), to z pewnością w spalarni można wyeliminować powstawanie szkodliwych substancji. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Stek bzdur 19.01.10, 13:32 W specjalistycznej spalarni, z udziałem katalizatorów. Niestety koszt tych katalizatorów niweczy opłacalność spalania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O_ola Re: Stek bzdur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 20:38 Po co od razu spalać. Jeśli na wysypisko dostaną się opakowania oksy- bioegradowalne nie będzie problemu nawet z czasem ich rozkładu. Kwestia kilku lat - w zależności od natężenia czynników degradujących takich jak woda, ciśnienie i światło słoneczne. Technologia skuteczna i bezpieczna, stosowana na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efw dziesiątki takich torebek IP: *.limes.com.pl 19.01.10, 10:59 można zrobić z jednego typowego plastikowego pakowania np: butelka czy inne. Może protestujcie przeciwko pakowaniu płynów w plastik zamiast ekologiczne szkło? Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz święte słowa 19.01.10, 11:23 Gość portalu: efw napisał(a): > można zrobić z jednego typowego plastikowego pakowania np: butelka > czy inne. Może protestujcie przeciwko pakowaniu płynów w plastik > zamiast ekologiczne szkło? Tutaj jest prawdziwy problem - co z tego że "niby eko-reklamówka" się rozkłada w 2 lata jak przynosi się w niej kilogram plastiku w formie opakowań dla spozywki czy chemii domowej. Jeżeli z czymś walczyć to z tymi opakowaniami. Ale pewnie tutaj wystarczy segregacja śmieci i recykling i nie trzeba żadnych bzdurnych opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Re: Bardzo zły pomysł 19.01.10, 13:07 yav-anna napisała: > Torebki foliowe mają bardzo długi okres rozkładu i zanieczyszczają atmosferę. Wzrost ich ceny spowoduje większe wykorzystanie przyjaznych dla środowiska toreb papierowych. Torby papierowe bardziej przyjazne dla srodowiska??? hmm czegos tu nie rozumie papier tak mnie uczono w szkole (fakt ze komunistycznej to moze klamali) robi sie z "drzewa", drzewo jak mi wiadomo rosnie strasznie dlugo, podobno tez jak rosnie to wchlania cos tam i oczyszcza chyba powietrze:) Dziwne to podejscie ekologow ....... niszczyc srodowisko zeby chronic srodowisko. Czyzby jakas firma wykupila z zachodu "zlomowane" maszyny do produkcji torebek papierowych i szuka teraz zbytu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Utoniemy w plastikowych śmieciach IP: *.vide-sat.pl 19.01.10, 10:06 "Najlepszy interes na foliówkach robią sklepy, które pod pozorem dbałości o przyrodę za takie torby już każą nam słono płacić" to gdzie problem - skoro płacimy za reklamówki to zużywamy ich mniej, a o to przecież chodziło ekologom. Pieniądze przynajmniej nie trafią do budżetowego worka bez dna tylko zostaną u sklepikarzy, którzy wydadzą je lepiej niż rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Utoniemy w plastikowych śmieciach IP: *.chello.pl 19.01.10, 10:27 Pewnie lepiej, tylko że w Niemczech lub Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Utoniemy w plastikowych śmieciach 19.01.10, 10:16 Reklamówki należy utylizować a nie walczyć z nimi!!! Nie należy epatować ludzi ilością zużywanych, bo jest ona wielka. Należy zatroszczyć się o całościowe rozwiązania, bo jet multum groźniejszych odpadów, które nie są medialne, więc pies z kulawą nogą się nimi nie zajmuje. Na Ursynowie działała firma Ekon... Zbierała sortowane odpady (szkło, plastik,). Już nie działa. Padła w starciu z samorządową władzą. Nie wypowiadam się kto miał rację - władza czy firma. Ale padła. I już nikt odpadów z mieszkań nie odbiera. I do jednego pojemnika.. i na wysypisko... i do lasu... A co się dzieje z pieniędzmi, które sklepy już biorą od wielu miesięcy (MarcPol, Real)? Wspierają recykling?! Czołg mi w oku jedzie?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WTK Re: Utoniemy w plastikowych śmieciach IP: *.petroinform.com 19.01.10, 13:22 Sprawa jest bardzo prosta: nie o ekologię chodzi a o kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spoxman Utoniemy w plastikowych śmieciach IP: 194.114.62.* 19.01.10, 10:18 Zatońska, jesteś idiotką? Sprawdź co sklepy robią z kasą za foliówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys a ja robię zakupy tylko tam gdzie IP: 91.208.150.* 19.01.10, 10:29 dostaję torebki - pozostali mogą sobie co najwyżej powąchać moje pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsad Utoniemy w plastikowych śmieciach IP: 212.160.172.* 19.01.10, 10:31 Ta cała awantura z foliówkami jest po prostu śmieszna. Niektóre sklepy zrobiły z niej dodatkowe źródło dochodów, kasując po 40 groszy za "ekologiczne" reklamówki, które nie wiedzieć po co są całe pomalowane zieloną farbą, której ekologiczność jest dyskusyjna. Rząd powinien zakazać rozprowadzania reklamówek, których produkcja jest dużo bardziej szkodliwa dla środowiska niż późniejszy długi ich rozkład. Dlaczego niektóre sklepy potrafią dawać darmowe reklamówki naprawdę ekologiczne o przyspieszonym rozkładzie, a inne te same reklamówki malują dodatkowo farbą (co ekologiczne nie jest) i kasują za nie 40 groszy??? Ponadto nie należy zapominać, że i tak większość reklamówek jest potem wykorzystywana jako worki na śmieci, które w przeciwieństwie do klasycznych takich worków są bezpłatne i cieńsze, więc rozkładają się szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Utoniemy w plastikowych śmieciach 19.01.10, 10:53 Gość portalu: wsad napisał(a): > Ta cała awantura z foliówkami jest po prostu śmieszna. Niektóre sklepy zrobiły > z niej dodatkowe źródło dochodów, kasując po 40 groszy za "ekologiczne" > reklamówki, te "ekologiczne" foliówki są naprawdę ekologiczne - ich budulcem jest poliakcid, który rozkłada się na związki proste i znika w ciągu 3 lat, w odróżnieniu od foliówek polipropylenowych, u których ten proces trwa 30 lat > które nie wiedzieć po co są całe pomalowane zieloną farbą, której > ekologiczność jest dyskusyjna. Nie jest dyskusyjna, tylko dobrze znana. To też jest farba poliakcidowa. > Ponadto nie należy zapominać, że i tak większość reklamówek jest > potem wykorzystywana jako worki na śmieci, które w przeciwieństwie do > klasycznych takich worków są bezpłatne i cieńsze, więc rozkładają się szybciej. To nie grubość jest tu decydująca tylko związek chemiczny, z którego są zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
thomza Re: Utoniemy w plastikowych śmieciach 19.01.10, 12:06 pe1 napisał: > > te "ekologiczne" foliówki są naprawdę ekologiczne - ich budulcem jest poliakcid Budulcem tych torebek jest taki sam polietylen jak zwyczajnych. Różnica w niewielkim dodatku TDPA. > , > który rozkłada się na związki proste i znika w ciągu 3 lat, w odróżnieniu od > foliówek polipropylenowych, u których ten proces trwa 30 lat > Szybkość rozkładu torebek biodegradowalnych zależy od dostępności tlenu i temperatury. Najszybciej rozkładaja się te czarne porzucone na nasłonecznionych powierzchniach (kilka miesięcy), te w lasach mogą się rozkładać do 2 lat. Długość rozkładu zwyczajnych torebek z polietylenu zależy od warunków ich składowania i jest bardzo zmienna. W przyszłości takie torebki mogą być wartościowym surowcem chemicznym, co dla naszych dzieci może być o tyle ważne, że wyczerpiemy już złoża gazu ziemnego i ropy naftowej. > Nie jest dyskusyjna, tylko dobrze znana. To też jest farba poliakcidowa. Oczywiście farba nie jest poliakcidowa (takie nie istnieją) . Zwyczajny barwnik (osnowa z jonami metalu). > Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Utoniemy w plastikowych śmieciach 19.01.10, 12:22 > Budulcem tych torebek jest taki sam polietylen jak zwyczajnych. Różnica w > niewielkim dodatku TDPA. Nieprawda, robiłem analizę. Odpowiedz Link Zgłoś
thomza Re: Utoniemy w plastikowych śmieciach 19.01.10, 13:26 pe1 napisał: > > Nieprawda, robiłem analizę. W takim razie producent wprowadza wszystkich w błąd, ja opieram się na publicznych informacjach wymagalnych ustawowo. Analiz chemicznych nie robiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: public enemy uk ekolodzy...hahahaa banda ludzi w brudnym ubraniu IP: *.tktelekom.pl 19.01.10, 10:40 maja brudne ubranie, brody i wąsy, blokują budowy obwodnic, blokuja budowy mostów, blokuja budowy elektrowni atomowych- kim są te brudaski? kto zna odpowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr inż Re: ekolodzy...hahahaa banda ludzi w brudnym ubra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 11:07 odpowiem ci synku bo widzę że ci to leży na wątrobie... są to ludzie z wykształceniem przyrodniczym najczęściej wyższym którzy widzą więcej niż tylko koniuszek swojego nochala i wiedzą więcej od ciebie comprende? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_troll_forum Re: ekolodzy...hahahaa banda ludzi w brudnym ubra 19.01.10, 11:28 To może mi napiszesz gdzie w Mrągowie mogę zdać zużytą świetlówkę, które zostały wprowadzone zapewne z powodu zawartości rtęci, która z kolei jak powszechnie wiadomo jest obojętna dla środowiska. Tylko proszę bez odpowiedzi typu "w sklepie, w którym kupujesz nową", bo jak mam ze sprzedawcą dyskutować, że musi ode mnie przyjąć zużytą, to dla świętego spokoju ją przyjmie, ale tylko po to, żeby wywalić na śmietnik. Napisz mi gdzie mogę zdać świetlówkę mając pewność, że trafi do przetworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: ekolodzy...hahahaa banda ludzi w brudnym ubra 19.01.10, 12:25 W świetlówce są opary rtęci w ilości 5mg na sztukę. Nie histeryzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
scorro Re: ekolodzy...hahahaa banda ludzi w brudnym ubra 19.01.10, 15:02 > W świetlówce są opary rtęci w ilości 5mg na sztukę. "Dawka progowa rtęci, czyli stężenie uważane za bezpieczne wynosi 0,05 mg Hg na m³ powietrza," pl.wikipedia.org/wiki/Rt%C4%99%C4%87 Fajnie? Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Re: ekolodzy...hahahaa banda ludzi w brudnym ubra 19.01.10, 13:16 Gość portalu: mgr inż napisał(a): > odpowiem ci synku bo widzę że ci to leży na wątrobie... są to ludzie z > wykształceniem przyrodniczym najczęściej wyższym którzy widzą więcej niż tylko > koniuszek swojego nochala i wiedzą więcej od ciebie > comprende? No i sa to ludzie ktorzy na tym niezle zarabiaja wykorzystujac do tego naiwniakow ktorzy uwierzyli w ich ideologie. Ci ekologowie to tacy "chrzescijanie" XXI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfdf zdecydujce się czy są w szoku czy tylko zaskoczeni IP: *.limes.com.pl 19.01.10, 10:56 czy może czas skończyć z kretyńskimi tytułami? Odpowiedz Link Zgłoś
animation_life A ja mam torbę z materiału zawsze przy sobie:) 19.01.10, 11:03 I nie muszę się prosić, ani kupować. A jak na większe zakupy jadę to biorę kilka toreb do auta a w sklepie szukam pustego pudła na drobnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spookey Dość "ekoterroryzmu"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 11:06 przecież są już dostępne materiały biodegradowalne - i na tym powinni się skupić "terroryści z Greenpeace". Pieniądze za te biodegradowalne jednorazówki REALNIE zasiliłyby rozwój przyjaznych środowisku technologii. Podatek tylko "napchałby kieszenie urzędasów" (i - przy okazji "pseudoekologów', którzy chętnie by wyskoczyli ze "wspaniałymi ekologicznymi pomysłami" - np. akcja pikietowania rozrodu muchówek). Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_troll_forum Re: Dość "ekoterroryzmu"!!! 19.01.10, 11:32 Gość portalu: Spookey napisał(a): > Pieniądze za te biodegradowalne jednorazówki REALNIE zasiliłyby rozwój przyjaznych środowisku technologii. Naprawdę w to wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat eko-oszołomy, eko-terroryści i eko-faszyści 19.01.10, 11:36 "Skoro widzimy, że państwo zmienia front, nastawienie zmienią też obywatele - niepokoi się Zatońska." Państwo to MY do qrwy nędzy. JA chcę używać foliówek i będe ich używał. Większość osób lubi foliówki, więc zakazywanie ich bez jasnego powodu to faszyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Skoro sklepy mają stałe dochodzy i pozostawią... IP: *.chello.pl 19.01.10, 11:59 opłaty za foliowe siatki to w czym problem? Dalej Polacy będą zniechęcani do korzystania z folii. Ja tam chodze ze swoją reklamówką na zakupy i w sklepach nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAZ Utoniemy w plastikowych ... - płacz naciągaczy IP: 212.160.172.* 19.01.10, 12:04 Płaczą maciągacze z tego powodu, że umknie im kasa do podziału. Tak bardzo liczyli na wyciąganie kasy z budzetu - a tu figa z makiem. Wyciąganie kasy przy budowie autostrad utrudniły im ostatnie zmiany prawne - to prubują z innej strony. Powinien być zakaż finansowania takich organizacji z budżetu, a wpłaty od inwestorów powinny być traktowane jako łapówki i karane więzieniem dla biorących. Skończyłyby się wtedy nasze problemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To Pseudoekolodzy Utoniemy w plastikowych śmieciach IP: *.chello.pl 19.01.10, 12:22 Chyba ekolobbyści, którzy chcieli sobie pozarabiać na tych opłatach. Dlaczego nie chcą utylizować reklamówek? Przecież to powinno być zrobione najpierw? Bo nie mogą na tym zarabiać, proste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa torba bio a segregacja IP: 193.108.194.* 19.01.10, 12:47 Tylko z tymi bio torebkami jest problem, nie podlegają segregacji i tu sie skomplikowało. Na moich workach na plastik ( od około roku) jest juz wpisany zakaz wrzucania torebek foliowych i to wszystkich( w końcu z wyglądu nie różnią się te bio od tych plastikowych). Ponadto te bio podobno wydzielają więcej CO2 podczas rozkładu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oni Utoniemy w plastikowych śmieciach IP: *.tycoelectronics.net 19.01.10, 12:48 ekoterroryści w natarciu , ktos im zlecił atak , bo produkuje papierowe torby, ja chodze ze swoja torba materałowa po zakupy i mam gdzies torby plastikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reklamowka Utoniemy w plastikowych śmieciach IP: *.adsl.szeptel.net.pl 19.01.10, 13:26 niech ktoś się przyjrzy zawartości takiej reklamowki po wyjsciu ze sklepu i jak to się ma wagowo do reklamowki Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Utoniemy w plastikowych śmieciach 19.01.10, 13:30 Problem jest prosty w rozwiazaniu ale o tym ekoterrorysci nie wspomna bo wtedy ich racja istnienia bylaby zagrozona. No i nie mieliby kasy z ekoszantarzy. Wystarczy kazde opakowanie "opodatkowac" kwota na utylizacje przez utylizacje nalezaloby rozumiec bezplatny odbior smieci ich segregacje, recykling itp. wyskosc takiego podatku powinna byc zroznicowana w zaleznosci od stopnia trudnosci utylizacji i recyklingu. Wtedy po pierwsze kazdy robiac zakupy wybieralby ten sam towar w bardziej "ekologicznym" opakowaniu. Bezplatny odbior smieci (finansowany z tego podatku) zlikwidowalby wyrzucanie smieci gdzies w lasach na dzikich wysypiskach itp. Dlaczego np. nie ma skupu sorowcow wtornych rozszerzonego na wszystkie surowce nie ma skupu zuzytych reklamowek a to przeciez surowiec wtorny, butelek "PET", butelek po wodce i sloikow po ogorkach? Takie skupy zalatwilyby problem segregacji smieci ..... poprostu bylyby segregowane przez bezdomnych ktorych jest coraz wiecej a ktorzy obecnie segreguja glownie puszki po piwie i kartony. W miejscowosciach gdzie sa bezdomni nie da sie znalezc bezpansko walajacej sie puszki po piwie. No ale jak juz wspomialem takie rozwiazania nie sa w interesie ekoterrorystow. Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Utoniemy w plastikowych śmieciach 19.01.10, 13:35 Brawo Donald. HWD ekologom. Odpowiedz Link Zgłoś
superprawda Re: Utoniemy w plastikowych śmieciach 19.01.10, 13:45 To bardzo dobra decyzja Rzadu! Sklepy jedynie chcialy na tym zarabiac, teraz sprzedaja reklamowki. Obciazajac nasze kieszenie! jednoczesnie osrzegam ekologow: szmaciane torby to wylegarnia zarazkow! najlepsze i najzdrowsze sa jednorazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 idę do tych sklepów, gdzie foliówki są. 19.01.10, 13:53 Akurat, zyskują. Ja po prostu przestałem w tych sklepach kupować. A jeśli już muszę, to kupuję znacznie mniej. Środowiska dodatkowo nie zanieczyszczam, bo w foliówki pakuję śmieci. Jaka to niby dla srodowiska różnica - w foliówkę, czy specjalnie kupiony worek na śmieci? Gdzie mam nosić spore torby? W kieszeni kurtki, czy pod pachą? Wiec nie noszę i nie będę. A pseudoekolodzy mogą zaczać walkę z jednorazowymi sztućcami, tackami PS, kubkami, opakowaniami na ciastka. Ciekawe, czemu tego nie robią? Przecież ekologia? Płatne foliówki to biznes dla sklepów. Tyle, że fałszywy. Bo idę tam, gdzie foliówki są. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: idę do tych sklepów, gdzie foliówki są. 19.01.10, 18:00 Dopiszę tylko, że przeciętny Kowalski, który kupił sobie szmacianą torbę na zakupy wkłada do niej zestaw worków na śmieci- też plastikowych:) Jak jestem za ekologią, tak ten pomysł uważam za nietrafiony (tak delikatnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsądny nieekolog rozsądna ekologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 13:55 Zadziwia mnie perswazja polskich podobno Ekologów. I szkoda, że nikt nie podpisał się nazwiskiem pod powyższym artykułem. Wprowadzenie opłat za foliówki wymaga dokładnej analizy rozwiązań wprowadzonych w innych krajach. I tu na tapetę wychodzi słynna foliówkowa Irlandia. Tam wprowadzono opłatę - to fakt. Na pierwszy rzut oka ta decyzja była słuszna -> wszędzie podaje się wielkość spadku zużycia reklamówek o 90 proc. w ciągu kilku miesięcy. Wydawałoby się, że cel "ekologiczny" zrealizowany. Nikt jednak nie wziął wtedy pod uwagę, jak wzrośnie liczba sprzedawanych worków na śmieci. Okazało się, że Irlandczycy używali 80% foliówek na odpadki (czy z nami nie jest podobnie !?) W efekcie wzrost liczby sprzedawanych worków na śmieci, wytwarzanych z tworzywa sztucznego, wyniósł aż 400 proc.! Decyzja rządu jest z punktu widzenia ekologii jak najbardziej słuszna i brawa dla Pana Premiera Tuska!!! Polecam książkę na ten temat Hugo Verlomme "Wojna o reklamówkę". Polski system gospodarowania jest dosyć skomplikowany. Pojawiają się w sklepach foliówki kompostowalne oznaczone jako biodegradowalne. Tylko pytanie ile z nich ulega kompostowaniu!? Poziom recyklingu w Polsce jest na niskim poziomie w stosunku do krajów UE. Pojęcie odzysku energii dopiero raczkuje. Są rozwiązania, które mogą zatrzymać i zmniejszyć rosnącą górę plastikowych odpadów i stanowią świetne uzupełnienie systemów gospodarowania odpadami -> zachęcam do zapoznania się z technologią oksy-biodegradacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Mądra decyzja, dobra dla środowiska 19.01.10, 13:58 Eko-idioci myślą, że torba papierowa jest lepsza, tymczasem w proces jej produkcji jest bardzo uciążliwy dla środowiska. Eko-kłamcy opowiadają o niestworzonych substancjach powstałych w wyniku spalenie torebek foliowych. Tymczasem spalona torebka daje ...wodę i dwutlenek węgla. Można nią palić w piecu. Jeżeli ktoś mi nie wierzy, to może sprawdzić list otwarty pani profesor z Łodzi do radnego Piątkowskiego. Eko-oszuści mamią nas wizjami szkodliwych substancji, tymczasem torebek wcale nie musimy spalać! Torebka pozostawiona w środowisku, np. na śmieciowej górce jest CAŁKOWICIE NIESZKODLIWA. Szkodzi mniej niż piasek. Torebki można zbierać i przetapiać. Istnieje PRAWDZIWE ZAPOTRZEBOWANIE na taki plastik z odzysku. Prawdziwe - tzn. bez eko-dopłat, euro-zarządzeń, itp. Oczywiście cena musi być odpowiednio niższa od "świeżego" tworzywa. Odpowiedz Link Zgłoś